Log in

View Full Version : Adam A7 vs KRK VXT6

milos
20-08-2009, 10:22 AM
Blizi se kupovina mojih prvih monitora...:grin:
Posto u Artistu u NS imaju oba modela, mocu cu da uporedim ali bih voleo pre toga da cujem vasa misljenja jer bi se verovatno zaleteo i uzeo monitor koji zvuci "bolje" mada ne mora da znaci da je referentan...
Adam A7 sam slusao i cini mi se ubitacno precizan monitor, mozda previse prstav sto bi verovatno dovelo do zamaranja i mixa koji je "dark"...
Na low end nisam obracao paznju ali dosta njih kaze da tu mulja.
Sa druge strane dosta hvale i KRK VXT6- siroka stereo slika(mozes ga slusati i sa 2 metra) , dobar low end( progressive house je moj zanr ) i malo vise naglasen mid range.
Cisto da pohvatam par iskustava pre nego skocim u bunar:D

"7"
20-08-2009, 11:20 AM
Lelee al' ces da se iznenadis... cccc... KRK zvuci bezveze (jos sam i fin)... cak Behringer 2031a zvuci prilicno bolje od njega... al' ajd' nek bude da je to subjektivno misljenje, cuces kad budes otisao u radnju... Adami mozda imaju malo izrazenije visoke ali izuzetno precizni monitori (doduse A7, A6 nisam slusao)
Srecno sa kupovinom

Pozz

alen
20-08-2009, 11:50 AM
A6 tesko da ces i da cujes...VXT serija je jedno 2 klase iznad starog Trutha,novi sa kevlarskim low drajverom i ribon visokim treba tek da se pojavi.Najavljena je i super cena,ostaje da se cuje kako ce zvucati

Monroe/Rampart
20-08-2009, 12:55 PM
Lelee al' ces da se iznenadis... cccc... KRK zvuci bezveze (jos sam i fin)... cak Behringer 2031a zvuci prilicno bolje od njega... al' ajd' nek bude da je to subjektivno misljenje

A, bome i je subjektivno mi?ljenje. Mislim, nisam nikad cuo nekog da su mu v/vxt serija Krkovi toliko lo?i. Ja sam ih slu?ao paralelno s A7-icama kad sam kupovao i odabrao sam A7-ice, ali je razlika bila dosta mala...Krkovi su imali mozda malo previse bassa za moj ukus, a ja volim mixat dosta flat, ali ako radi neki bass-orientated ?anr - mo?e ih opu?teno uzet. Posebno me iznenadilo kako dobar midrange imaju...da ponekad bass ne oduzima pa?nju s midrangea, usudio bih se reći da je ravan A7-icama.

silicon science
20-08-2009, 01:11 PM
+ 1 za KRk

66musicman
20-08-2009, 02:51 PM
Adam A6 ? Je l' to nesto novo ili je greska u pisanju ?
Ako je u pitanju Adam A7 naspram KRK VXT6, Adam je superiorniji i kvalitetniji monitor u svakom pogledu.

Monroe/Rampart
20-08-2009, 03:54 PM
Ako je u pitanju Adam A7 naspram KRK VXT6, Adam je superiorniji i kvalitetniji monitor u svakom pogledu.

Tipfeler vjerojatno, posto neznam da A6 uopce postoji...osim ako pricamo o Audiu.

Znam da tu puno ljudi koristi A7 i sla?em se da je to najozbiljniji monitor za neke ne-suludo-velike pare, čak ga i sam posjedujem...al neznam čemu toliko razdvajanje od krka...nije ba? da je dan-noć razlika ili da je krk neusporediv s A7-icama. Rekoh, preferiram mixat na Adamima jer vise volim balansiran zvuk u konačnici iako radim dosta bass-heavy muziku, ali ne bih imao nikkav problem isto to postici na Krkovima. Vani, recimo, nitko ne moze smislit Adame...tj., ne ove ispod P i S serije...svi su na Krkovima...posebno staroj V seriji (barem od ljudi s kojima sam radio tj. koji su u ?anrovima koje radim).

Sve u svemu, da, izabrao bih opet Adame ispreda VXT/V Krkova, al nije to ni blizu tolika razlika kakva bi se cinila kad se procitaju postovi po rumskom par godina unazad.

milos
20-08-2009, 04:20 PM

Sorry ljudi, zurio sam na posao...
Adam A7 je u pitanju i molim moderatore da blago izmene naziv topica :)
Do sada ima zanimljivih komentara 8-)
Cekamo i Kravadinku- on je cak VXT6 poredio sa Dynaudio BM6a:)

"7"
20-08-2009, 04:58 PM
A6 tesko da ces i da cujes...

lapsus... u naslovu je A6 pa sam pisao automatski misleci ustvari na A5...

milos
20-08-2009, 05:03 PM
+ 1 za KRk
Eh, ajde - pevaj :D
Kako , sta , zasto? :grin:

"7"
20-08-2009, 05:05 PM
A, bome i je subjektivno mi?ljenje. Mislim, nisam nikad cuo nekog da su mu v/vxt serija Krkovi toliko lo?i.

...koliko ljudi toliko pari usiju :wink:... nisam rekao da su krk-ovi losi, naprotiv, odlicni... hi-fi zvucnici... 8-)

korenjak
20-08-2009, 05:23 PM
A sta je to HI Fi? 8-)

Eomsy
20-08-2009, 07:43 PM
E, Milos, te?ko da sam ti od pomoći (hvala na reply :) ).

Mogu samo reć da sam te?ki protivnik KRK-a, jer sam pun predrasuda!!! Imao sam prilike slu?ati dva modela jo? prije 2 god i od tada su mi se zamjerili (to je samo moje osobno mi?ljenje) ... A i imao sam prilike slu?ati ih usporedno sa Adamovcima kada sam ih kupovao. Kako sam pun predrasuda, nije me ni zanimao koji je model KRK-a (ali evo za te sam progooglo KRK-ov sajt i po izgledu, mislim da se radilo upravo o VXT6 modelu), ali bacajuć uho tako u par minuta Adamovci su mi bili malo bolje definirani .. krkovci zeru mutniji ... Da li je subjektivno mi?ljenje u startu prevladalo? Ne znam ... mo?da ... Ali sigurno znam da nisam pogrije?io kupovinom A7-ca :da:!!! Pa ako se i ti odluči? na iste, smatram da ni ti neće? .... Stari, rokaju do bola sa takvom čistinom da jo? sam ne vjerujem!!!

Sretno u kupovini ..

milos
20-08-2009, 08:56 PM
Dosta glasova u korist A7 i poneki za VXT6...
Eomsy, svaki koment je dobrodosao - samo potvrdjujes ono sto vecina forumasa tvrdi a to je da je A7 ODLICNA kupovina !!!
Tnx sto si se prikljucio temi :wink:
Ovaj trovach Silicon me brine- pustio mi je buvu samo takvu pa se cesem :D:rotfl:

korenjak
20-08-2009, 09:48 PM
ja sam na Adamima vec godinu dana

super sviraju

Krk nisam cuo

"7"
20-08-2009, 09:52 PM
A sta je to HI Fi? 8-)

HIpik FIzikalac, prodaje kucu na klizistu... a ona stvarno malo presla... :da:8-)

... nego gukni ti koju o tim tvojim Adamima, hvali ih malo, vidis da se co'ek koleba :wink::D

"7"
20-08-2009, 09:53 PM
ja sam na Adamima vec godinu dana

nisi silazio sa Adama godinu dana... uzasi promiskuiteta :rotfl::D:D:D:wink::grin:

Everbeatz
20-08-2009, 09:56 PM
Sa druge strane dosta hvale i KRK VXT6- siroka stereo slika(mozes ga slusati i sa 2 metra) , dobar low end( progressive house je moj zanr ) i malo vise naglasen mid range.

Tebi treba dobar sub + nesto...sudeci po zanru

korenjak
20-08-2009, 11:43 PM
nisi silazio sa Adama godinu dana... uzasi promiskuiteta :rotfl::D:D:D:wink::grin:

uv navuko se sto cu :)

svira usi mi ispale oshle da zive u zvucnike ko puzevi u kucici

:)

silicon science
21-08-2009, 12:11 AM
Tebi treba dobar sub + nesto...sudeci po zanru

Iz tog razloga (jer nemam novce a ne verujem ni Milos) cu i uzeti KRK-ove, low end bogme vishe end nego kod Adama (ali KRK 8 :wink:)...
Miloshe, znash i sam da je Adam super kutija, a KRK su deff mnogi potcenili po mom misljenju... Neces pogresiti sta god da izaberes, ipak je to tvoj lichni ukus...

Bockie
21-08-2009, 12:22 AM
sa bm6a (pa cak i mkII) ni jedan ni drugi ni u pismu ne mogu da se porede,a ni ne treba,to je (mkII - jevtiniji) duplo skuplji monitor od oba gore-pomenuta i svako poredjenje je potpuno van pameti i razuma...
VXT je skuplja (bolja) serija krk-a i odlicno radi,a poredjenje sa A7 je : "jel bolja letnja ili zimska guma?"
Svaki ima namenu,kod publike je omiljeniji a7 ali su to i kvalitativno i ekonomski "egal" monitori,stvar je sustinske namene! Idi i slusaj ih,monitori treba da su tacni a ne lepi po zvuku. A7 ima ribon visokotonski emiter a ne vise visokih - tako radi...! VXT6 ima definisaniji punch na donjem midlu,a ne vise basa... Dakle,idi i slusaj ih pa onda odaberi...

Everbeatz
21-08-2009, 12:58 AM
Iz tog razloga (jer nemam novce a ne verujem ni Milos) cu i uzeti KRK-ove, low end bogme vishe end nego kod Adama (ali KRK 8 :wink:)...
Miloshe, znash i sam da je Adam super kutija, a KRK su deff mnogi potcenili po mom misljenju... Neces pogresiti sta god da izaberes, ipak je to tvoj lichni ukus...

Ma kontam sve, ali je ta 6ica nedovoljna za full-range, pogotovo za sub deo koji je za house bitan..imace problema covek, sub mu ne gine, ali on odlucuje, a ja na srecu ne placam:D

Taj vxt6 sa subom bi bila jako dobra kombinacija, puno bolja od 8ice...

silicon science
21-08-2009, 01:17 AM
Ma kontam sve, ali je ta 6ica nedovoljna za full-range, pogotovo za sub deo koji je za house bitan..imace problema covek, sub mu ne gine, ali on odlucuje, a ja na srecu ne placam:D

Da u pravu si... Samo bojim se da mu to premasuje budjet :cry:

Everbeatz
21-08-2009, 02:43 AM
Da u pravu si... Samo bojim se da mu to premasuje budjet :cry:

Kupi sad ovo i skupi pare za sub - resen problem

alen
21-08-2009, 08:11 AM

Apsolutno se slazem.Ne zaboravite da ako hocete da napravite najbolji izbor slusanja,velicinu monitora morate prilagoditi velicini prostorije u kojoj ce raditi.Iz mog iskustva mnogo je lakse izbalansirati kombinaciju sateliti+sub nego sama dva veca zvucnika u nedovoljno velikoj prostoriji.Neko je gore spomenuo dynaudio BM-6a.Dugo sam radio na njima,istina je da imaju odlican low-end i koristio sam ih u nekoliko razlicitih prostorija.Samo u studiju gde je bila sredjena akustika sam imao jasnu kontrolu bas opsega,svuda drugde je bio uzas koliko je to bilo nejasno.Kazem ovo zbog toga sto o tome treba voditi racuna,8" monitor ili veci sa izrazenim low-endom mora da dobije valjan akusticki tretman.Ako prostor nije sredjen bolje je ici na manje monitore uz dodatak sub-a pa lagano experimentisati i naci sub-u najbolju poziciju u sobi.

boggy
21-08-2009, 09:05 AM
Ne zaboravite da ako hocete da napravite najbolji izbor slusanja,velicinu monitora morate prilagoditi velicini prostorije u kojoj ce raditi.

Ovde se definitivno ne govori o najboljem izboru monitora prema velicini prostorije nego prema dubini dzepa, tako da je uskladjivanje monitora prema velicini prostorije sada i ovde sekundarno pitanje. Kompromis je vec napravljen.

Iz mog iskustva mnogo je lakse izbalansirati kombinaciju sateliti+sub nego sama dva veca zvucnika u nedovoljno velikoj prostoriji.

Svakako je tesko postaviti i jedno i drugo, pri tom je resenje "sateliti+sub" apsolutno gore resenje za profesionalni monitoring u bilo kom rangu cene (zbog neuskladjenih kasnjenja), bez obzira sta pricaju (pojedini) proizvodjaci... (ako ne govorimo o Home Theater i Gaming primeni gde je kvalitet reprodukcije nebitan)

Samo realni subwoofer koji pokriva opseg ispod 40-50Hz (a o takvom ovde NE govorimo) se realno moze postaviti bilo gde u prostoriji... i u malim prostorijama nece praviti preterani haos jer u tom opsegu prestaju stojeci talasi (u jako malim prostorijama). Za mali monitor problem je SVE ispod 100-300Hz i za to mu treba woofer... a ne subwoofer... i tu resenja nema. Ili ici na trosistemski zvucnik ili ostati na malom monitoru. Dodatkom subwoofera se ne moze pokriti opseg koji mu fali ... upravo zbog razlicite pozicije u odnosu na "satelite".

Ideja sateliti + sub je komercijalno izuzetno dobra... nazalost prakticno neprimenljiva u profesionalnom monitoringu.... ako subwoofer ne pokriva samo opseg ispod 40-50Hz

Neko je gore spomenuo dynaudio BM-6a.Dugo sam radio na njima,istina je da imaju odlican low-end i koristio sam ih u nekoliko razlicitih prostorija.Samo u studiju gde je bila sredjena akustika sam imao jasnu kontrolu bas opsega,svuda drugde je bio uzas koliko je to bilo nejasno.

Ovo vazi za svaki par (korektno dizajniranih) zvucnika, ne samo za BM-6a.

Kazem ovo zbog toga sto o tome treba voditi racuna,8" monitor ili veci sa izrazenim low-endom mora da dobije valjan akusticki tretman.Ako prostor nije sredjen bolje je ici na manje monitore uz dodatak sub-a pa lagano experimentisati i naci sub-u najbolju poziciju u sobi.
Dodati subwoofer u akusticki nesredjen prostor je jos gore nego imati (samo) par monitora sa 8" midwooferom...
Prema tome... ako je prostor nesredjen... manje je zlo imati samo par manjih monitora i NISTA VISE (ako se ne zeli haos u glavi i sobi)

A akusticki tretman je potreban i za jos nesto osim za niske frekvencije...

pozdrav

bogi

alen
21-08-2009, 10:26 AM
....
Svakako je tesko postaviti i jedno i drugo, pri tom je resenje "sateliti+sub" apsolutno gore resenje za profesionalni monitoring u bilo kom rangu cene (zbog neuskladjenih kasnjenja), bez obzira sta pricaju (pojedini) proizvodjaci... (ako ne govorimo o Home Theater i Gaming primeni gde je kvalitet reprodukcije nebitan)

Samo realni subwoofer koji pokriva opseg ispod 40-50Hz (a o takvom ovde NE govorimo) se realno moze postaviti bilo gde u prostoriji... i u malim prostorijama nece praviti preterani haos jer u tom opsegu prestaju stojeci talasi (u jako malim prostorijama). Za mali monitor problem je SVE ispod 100-300Hz i za to mu treba woofer... a ne subwoofer... i tu resenja nema. Ili ici na trosistemski zvucnik ili ostati na malom monitoru. Dodatkom subwoofera se ne moze pokriti opseg koji mu fali ... upravo zbog razlicite pozicije u odnosu na "satelite".

Ideja sateliti + sub je komercijalno izuzetno dobra... nazalost prakticno neprimenljiva u profesionalnom monitoringu.... ako subwoofer ne pokriva samo opseg ispod 40-50Hz

....

Dodati subwoofer u akusticki nesredjen prostor je jos gore nego imati (samo) par monitora sa 8" midwooferom...
Prema tome... ako je prostor nesredjen... manje je zlo imati samo par manjih monitora i NISTA VISE (ako se ne zeli haos u glavi i sobi)

.....

Slazem se apsolutno,ovo gore sam rekao malo off-topic i nevezano za ADAM ili KRK i profesionalni studijski monitoring nego vise generalno za uslove kucnog slusanja.Ideja sa sub-om je varijanta nuznog zla,jer sam bio kod nekoliko ljudi koji rade elektronsku muziku u sobicama od 10-tak kvadrata i gde je jednostavno malo veci monitor tu totalno nefunkcionalan.Manji monitori sa sub-om su po meni mnogo fleksibilnije resenje(kad vec postoji potreba da se koliko toliko treba cuti low-end) jer daju mnogo vise promenjivih na koje se moze uticati(pozicija u sobi,glasnoca,frekfencija rezanja itd....),naravno opet govoreci o kucnom slusanju a ne o profesionalnom studijskom.

silicon science
21-08-2009, 12:33 PM
Ovde se definitivno ne govori o najboljem izboru monitora prema velicini prostorije nego prema dubini dzepa, tako da je uskladjivanje monitora prema velicini prostorije sada i ovde sekundarno pitanje. Kompromis je vec napravljen.

Ovo vazi za svaki par (korektno dizajniranih) zvucnika, ne samo za BM-6a.

bogi

Boggy, za sve sto si rekao mogu samo da klimnem glavom gore-dole... Ali, meni je primer Daddy Z i njegova kombinacija Satelita i Wufera, tj. u pitanju je Genelec 1029 ako se ne varam i sub takodje Genelec (ne znam koja oznaka)... Prostorija je nekih 15-20 m2 (bez akustichkog tretmana) i zvuchi bas onako kako treba, bez ikakvih stojecih talasa i ostalih sr*nja... Vishe puta sam svoje mixeve nosio kod njega i tachno chuo ono sto ne chujem u svom "studiju"... Da imam te uslove bio bih presretan, nista drugo mi ne treba...
Zelim da kazem da sve sto si rekao stoji, ali u tako nekim primerima u praksi to sve drugachije "zvuchi" i izgleda. Verujem da je ta njegova prostorija "na papiru" losha, akustichki ne tretirana i tako to, ali rezultati koji izadju iz tog studija su odlichni :):)

milos
21-08-2009, 12:39 PM
Prostorija u kojoj sam trenutno je oko 10kvm mada se planiram preseliti u vecu od 20kvm.
Da, postavljanje sub-a u akusticki nesredjenu prostoriju bi bilo katastrofalno. Planiram da pobodem koji bass trap u coskove, ali jedno po jedno...
Za sada ima vise pobornika A7, mada znam da je sve to subjektivna stvar...
Kako se prenose na druge sisteme? Kontam da moras upoznati taj njihov hi-end da ne bi trpao previse visokih u mix, a kako proveravate sub frekvencije-slusalice ili sta?
Da li se moze dobro raditi sa kickovima - kompresija...?

silicon science
21-08-2009, 12:56 PM
Prostorija u kojoj sam trenutno je oko 10kvm mada se planiram preseliti u vecu od 20kvm.
Da, postavljanje sub-a u akusticki nesredjenu prostoriju bi bilo katastrofalno. Planiram da pobodem koji bass trap u coskove, ali jedno po jedno...
Kako se prenose na druge sisteme? Kontam da moras upoznati taj njihov hi-end da ne bi trpao previse visokih u mix, a kako proveravate sub frekvencije-slusalice ili sta?

Moze... Barem kod Everlasta moze :wink:
Postavljanje suba akust. u ne sredjenu ne mora nuzno biti katastrofalno, tj. bice na papiru ali u praksi ne mora da znachi. Vishe sam se puta uverio :wink:

boggy
21-08-2009, 01:30 PM
Moze.......
Postavljanje suba akust. u ne sredjenu ne mora nuzno biti katastrofalno, tj. bice na papiru ali u praksi ne mora da znachi. Vishe sam se puta uverio :wink:

Par presedana ne treba da znaci da to treba savetovati svima okolo... moja iskustva sa subwooferom su suprotna, sto prakticna sto teoretska... isto tako vrlo je relativno sta tebi dobro radi a sta drugome... to je subjektivno i relativno (cuo si da je bolje nego u uslovima koje ti sad imas).

Ono sto sam ja hteo da iznesem je SAVET za sto veci broj citalaca ovog Foruma, a ne VERU u to da ipak ponegde moze i subwoofer (u sta ja ne VERUJEM)... svestan si i sam da jedinstven konkretan slucaj ne moze biti savet za Forum... generalno subwoofer donosi vise stete nego koristi... barem onima kojima monitori sluze da zarade za lebac. Ko to radi iz hobija... njemu je svejedno.

pozdrav

bogi

Bockie
21-08-2009, 01:58 PM
Hmm... I ja sam malo staromodan... Dobar stari stereo 2.0...
Za sub moras biti macan da znas koliko kako i kada i gde...a i onda je to onako...hmmm...

cika Boggy je potpuno u prawu!!!

boggy
21-08-2009, 01:59 PM
.....jer sam bio kod nekoliko ljudi koji rade elektronsku muziku u sobicama od 10-tak kvadrata i gde je jednostavno malo veci monitor tu totalno nefunkcionalan......

Ne bih se slozio s tobom, a klijenti kojima sam ovo dole skoro radio ponajpre...

Ovi monitori dole su u sobici od "10-ak kvadrata"... full range od koliko hoces do 25kHz... 120dB prave u sobi k'o od sale, bilo koji muzicki materijal, bez cujne distorzije... bez cujnih divljanja sobe i stojecih talasa... i na merenjima u toj sobi (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=251925#post251925) se nisu pokazali lose... a soba je u osnovi bila 3.5x3.5m (kvadratni presek!) ali je sa namenskim akustickim tretmanom. Zbog svega toga... prilicno znam o cemu pricam. Pri tom je u pitanju skoro slican setup kao subwoofer sa satelitima... samo sto je to pravi trosistemski zvucnik, sa fiksnim polozajem woofera i time ocuvenom vremenskom uskladjenoscu, i adekvatnom i nepromenljivom skretnicom izmedju mida i woofera i jos kojechim...
vise o tome...
ovde -> http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28935&page=2
ovde -> http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/catid,5/id,1311/lang,en/#1311
i ovde http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,183/catid,16/lang,en/

http://www.bozoel.com/images/images/Pressed_Lizard/DSCF2490-.jpg

Znam... sve sto sada pisem prevazilazi jos vise okvire koje nam je covek postavio... i zato mislim da bi trebali da ostanemo u zadatim okvirima, a ne treba savetovati nesto sto NECE biti jeftino a pri tom najverovatnije nece opravdati ulaganja... kazem najverovatnije... sto ne znaci nikad... ali to sto nekom to radi... ne znaci da svako treba da potrci i kupi subwoofer zbog toga... u Srbiji ne moze da proba monitor u svojoj sobi, pa da ih vrati ako nije zadovoljan zvukom... setite se toga!

Pri tom za sve koji ovo citaju, imajte u vidu da sam par puta doziveo da cujem da "srpski akusticar" nudi klijentu subwoofer za Tannoy DMT15 (!) ili cak DMT215 (!!!) kao resenje za NEDOSTATAK bassa (!!!) na kraju, u "akusticki sredjenoj" prostoriji, posle zavrsenih radova...

pozdrav

bogi

Everbeatz
21-08-2009, 02:02 PM

A7 ja ne bi preporucio. Ja imam utisak da oni sve previse dobro sviraju, bass mi je nekako lenj, a visoki overhyped. Utisak slusanja na njima je nerealna pre-detaljna slika - bar meni. To vremenom rezultuje kao zamor materijala tj usiju

Samo ti nabavi te male KRK's i sub i za house si pokrio slusanje. Vecina ljudi koji se bave tom muzikom imaju takav setup i mixevi su im ok. Treba naravno i vremena da naucis svaki monitoring

kravadinka
21-08-2009, 02:08 PM
Vxt6...

silicon science
21-08-2009, 02:42 PM
Par presedana ne treba da znaci da to treba savetovati svima okolo... moja iskustva sa subwooferom su suprotna, sto prakticna sto teoretska... isto tako vrlo je relativno sta tebi dobro radi a sta drugome... to je subjektivno i relativno (cuo si da je bolje nego u uslovima koje ti sad imas).

Ono sto sam ja hteo da iznesem je SAVET za sto veci broj citalaca ovog Foruma, a ne VERU u to da ipak ponegde moze i subwoofer (u sta ja ne VERUJEM)... svestan si i sam da jedinstven konkretan slucaj ne moze biti savet za Forum... generalno subwoofer donosi vise stete nego koristi... barem onima kojima monitori sluze da zarade za lebac. Ko to radi iz hobija... njemu je svejedno.

pozdrav

bogi

Uz duzno postofvanje prema znanju i iskustvu, ali zar nije i savet da sub wufer NE MOZE dobro svirati u netretiranoj prostoriji isto toliko losh savet kao i moj... Ipak verijem vishe svojim ushima nego tebi, sorry... Upravo ti moji presedani ti i ne daju pravo da tvrdis nesto zasigurno, zar ne? Neko ce to uzeti zdravo za gotovo verujuci tebi kao choveku sa reputacijom i znanjem (koje nisi stekao tek tako vec radom i radom i radom...) Od tebe kao struchnjaka ipak ochekujem da kazes: ljudi verujte svojim ushima, akustika nije bas chista matematika pa da se sve vec unapred zna, i ne moze se sve predvideti... Nisam dao savet da to mora dobro raditi, vec savet iz iskustvao tj. chuo i video.. Svaka prostorija je drugachija i kod nekoga moze biti horor od situacije ako kupi wofer, a kod nekoga ce raditi dobro (ponavljam bez bas trapova i ostalog)... Poenta je da nije pravilo da ce loshe zvuchati i to je fakat, ima jos primera sa prostorijama od 5 m2 i KRK 8 i zvuchi bolje nego chak i u studijima koji su tretirani akustichki.. Ovaj primer je soba kod Mike Tehnike, i neko reche da osmice u malim prostorijama prave sranja.. E pa to nije tachno drugari... S tim sto iza ledja u toj sobi kod Mike stoji najobichniji ormar dubine pola metra...
Ne pokusavam sad da bilo koga ubedim u bilo sta, zelim samo da kazem da sam chuo i video to sto sam i rekao, pa sad nek ispadne da sam lud i glup, nije mi bitno...
Nadam se da ne zvuchim kao da se nerviram i da zelim raspravu, mislim da je super o ovome raspravljati, svakako sam od Boggyja nauchio vishe sto cu od bilo koga sto se tiche ovih stvari... I iskreno sam zahvalan na nesebichnom deljenju znanja, mozemo samo da budemo zahvalni... Samo iznosim moja razmisljanja za koja smatram da nisu potpuno netachna...

Boggy, kazi mi da je sve u redu :ups::ups::ups:

boggy
21-08-2009, 03:30 PM
....
Ne pokusavam sad da bilo koga ubedim u bilo sta, zelim samo da kazem da sam chuo i video to sto sam i rekao, pa sad nek ispadne da sam lud i glup, nije mi bitno...
.....

Ma bre... svako od nas je kojesta video i cuo u zivotu pa nije sve za savet... realno....

I upravo je problem u ovoj "mutnoj vodi" naci put kojim ces ici... upravo zato sto "sve moze" i "sve je moguce" i "sve radi" a guerilla produkcija nice na sve strane... i negde se mora podvuci crta i reci gde nesto radi a gde ne.. i ako ne radi u 90% slucajeva.. onaj jedan ili dva gde radi dobro nije dovoljno za trosenje novaca i trcanje u radnju... samim tim nije ni za savet.

Mozda sam ja lud i glup ali definitivno savet dozivljavam kao nesto sto treba da uradim a da ne pogresim preterano,... ALI ako mi neko savetuje nesto sto je rizicno a jos pri tom kaze da to radi kod Pere, a ne kaze da je zaboravio da to nije nikako radilo kod poprilicne vecine drugih, a da pri tom nisu bili krivi vlasnici tih sistema nego savetodavci... sta cemo ondaK? :)

Seti se da bez obzira na moje iskustvo... kakvo god da je... ja te stvari posmatram iz drugog ugla i sasvim je logicno da se to ne poklapa sa pogledom iz tvog ugla.. sa korisnickog pristupa... jer ja NISAM korisnik nego dizajner... a vi cete ionako nastaviti da vecinom monitore kupujete i birate kao usisvace i televizore... na pricu i bez slusanja ili bolje, miksanja... sto je osnovna poenta ovog threada.. ako i stotina drugih sa slicnom tematikom... savetovanje nekom koji monitor da kupi... a monitor je kao cetkica za zube... vrlo individualan i ono sto odgovara jednom ne odgovara drugom ... tako da su sva pitanja irelevantna... ali dobro... imamo slobodnog vremena za piskaranje pa eto.... :da: :rolleyes: :p

pozdrav

bogi

awacs
21-08-2009, 03:48 PM
mozda sam ja lud i glup ali definitivno savet dozivljavam kao nesto sto treba da uradim a da ne pogresim preterano,... Ali a ako mi neko savetuje nesto sto je rizicno a jos pri tom kaze da to radi kod pere, a ne kaze da je zaboravio da to nije nikako radilo kod poprilicne vecine drugih, a da pri tom nisu bili krivi vlasnici tih sistema nego savetodavci... Sta cemo ondak? :)

+1

silicon science
21-08-2009, 03:51 PM
Ma bre... svako od nas je kojesta video u zivotu pa nije sve za savet... realno....

I upravo je problem u ovoj "mutnoj vodi" naci put kojim ces ici... upravo zato sto "sve moze" i "sve je moguce" i "sve radi" a guerilla produkcija nice na sve strane... i negde se mora podvuci crta i reci gde nesto radi a gde ne.. i ako ne radi u 90% slucajeva.. onaj jedan ili dva gde radi dobro nije dovoljno za trosenje novaca i trcanje u radnju... samim tim nije ni za savet.

Mozda sam ja lud i glup ali definitivno savet dozivljavam kao nesto sto treba da uradim a da ne pogresim preterano,... ALI ako mi neko savetuje nesto sto je rizicno a jos pri tom kaze da to radi kod Pere, a ne kaze da je zaboravio da to nije nikako radilo kod poprilicne vecine drugih, a da pri tom nisu bili krivi vlasnici tih sistema nego savetodavci... sta cemo ondaK? :)

Seti se da bez obzira na moje iskustvo... kakvo god da je... ja te stvari posmatram iz drugog ugla i sasvim je logicno da se to ne poklapa sa pogledom iz tvog ugla.. sa korisnickog pristupa... jer ja NISAM korisnik nego dizajner... a vi cete ionako nastaviti da vecinom monitore kupujete i birate kao usisvace i televizore... na pricu i bez slusanja ili bolje, miksanja... sto je osnovna poenta ovog threada.. ako i stotina drugih sa slicnom tematikom... savetovanje nekom koji monitor da kupi... a monitor je kao cetkica za zube... vrlo individualan i ono sto odgovara jednom ne odgovara drugom ... tako da su sva pitanja irelevantna... ali dobro... imamo slobodnog vremena za piskaranje pa eto.... :da: :rolleyes: :p

pozdrav

bogi

Da... Slazem se... Mada sam pisao sve ono misleci na sobu, a ne na profi studio.... Taman posla... Greska moja sto nisam bio malo jasniji o chemu pricham, a to su kucni uslovi i monitori do 1000... :D:D:D

boggy
21-08-2009, 03:55 PM
Da... Slazem se... Mada sam pisao sve ono misleci na sobu, a ne na profi studio.... Taman posla... Greska moja sto nisam bio malo jasniji o chemu pricham, a to su kucni uslovi i monitori do 1000... :D:D:D
Onda je moj predlog bio da ostanemo u tim okvirima.. a za 1000 se tesko i dobar sub moze obezbediti... manite se subwoofera...

pozdrav

bogi

EDIT:

@silicon ... i da... VERUJEM TEBI da TI se dopao jedan sistem sa subwooferom... odnosno ne dovodim to u pitanje... dovodim u pitanje savet drugima da tako nesto (sebi) urade...

korenjak
21-08-2009, 07:15 PM
Ne zamara adam slusam ga po ceo dan i mogu josh .....uvek

sustina je da cuje oba po mogucstvu u istoj prostoriji i odabere sta voli

a jos bitnije je da se radi.... i iz rada zakljuci stosta ....pa nek uzme bilo sta lako ce preci na druge ako ne odgovaraju oni koje bude uzeo...

pozz

milos
21-08-2009, 07:42 PM
Mislim da ce Adam A7 da padne:grin:

Eomsy
21-08-2009, 08:33 PM
mislim da ce adam a7 da padne:grin:

samo nemoj da se razbije !!! :D

silicon science
21-08-2009, 11:17 PM
@silicon ... i da... VERUJEM TEBI da TI se dopao jedan sistem sa subwooferom... odnosno ne dovodim to u pitanje... dovodim u pitanje savet drugima da tako nesto (sebi) urade...

Ma da svakako...:) Mozda je brzoplet savet sa moje strane... Samo htedoh reci da ima izuzetaka, to je sve... :D:D
Kod mene u sobi/"studiju" se to ne bi usudio da uradim (wofer) jer ne mogu da izadjem na kraj ni sa vrlo malim kutijama...

XerXed
23-08-2009, 12:17 AM
A7 slusam vec 2 god, imam njih i TELEFUNKEN TLX22/4. Sto se Adama tice radi odlicno. Najvise slusam ambijentalnu muziku, ... elektronsku, pop, tradicionalnu i to na A7 zvuci fenomenalno. V6 sam slusao jednom i to kada sam kupovao A7. Nisu mi odgovarali. Adam kad slusas imas osijecaj da su visokotonci od kristala, narocito neki dobar vokal kad slusas ili akusticnu gitaru, tu su najjaci. Tako ih ja dozivljavam, ti vidi ... Pozdrav !

Hepek
01-09-2009, 12:06 PM
Evo jedan glas za KRK, adam sam probao i nije mi se dopao, mozda je zbog razlicite prostorije u kojoj sam ih slusao..

Poz.

kVu
02-09-2009, 12:47 AM
sta god da uzmes neces pogresiti... ja bih licno uzeo krk jer volim brzu kutiju i ostar definisan zvuk.. pogotovo stari krk-ovi, ovi novi su malo metiljaviji... nekima to smeta i postane im brzo naporno za slusanje, a meni je to savrseno za rad... za "finiji" zvuk idi na adame :)

Miha Blaze
02-09-2009, 01:29 AM
uf, svakim danom sve vise kapiram da se nisam zajebo pri odluci da kupim adame...

ako imaju manu to je onda sub koga skoro da nema... al za tako malu kutiju nije ni za ocekivati da ga imaju... ne znam kako bih miksao na nekim drugim zvucnicima... adame prosto obozavam! :)

Elf
05-09-2009, 12:25 PM
Josh jedan glas za A7.Radim na njima i slozhio bih se sa ostalima.Da,prilichno su precizni a shto se tiche niskih,meni dovoljno dobro odradjuju posao takodje za elektroniku...Mozhesh i da poslushash klikom na banner u potpisu.

Uzdravlje!

silicon science
05-09-2009, 03:02 PM
Jos jedan glas za Krk, imam "osmice" i mogu reci da je to ultra podcenjena kutija...

Monroe/Rampart
26-09-2009, 10:49 PM
Je li netko koristio ili koristi A7-ice polegnute vodoravno i kakva je razlika (tj. ima li je)? Nisam, niti cu biti jos koji dan, u blizini njih niti njihovog manuala. Volio bih ih koristiti vodoravno jer sada radim stalke za njih, a uuuu?asno sam paranoičan oko toga da će se prevrnuti ako netko malo nespretnije prodje kraj njih.

slowstar
27-09-2009, 07:29 PM
Mislim da je Bogi rekao nesto sto APSOLUTNO stoji, sto se SUB-ova tice. Ne hvalim se, ali bio sam u stotinak studija na ovoj planeti, i to veoma skupih, i verovali ili ne NIGDE nisam video NIJEDAN SUBWOOFER....Znam, sada cete mi reci da su to velike prostorije, i da su monitori sa 15 incha basovima itd, itd, ali ima nesto sto je neporecivo: Bilo koji sistem sa subovima NIJE TACAN, LAZE, i to narocito u malim sobama. Ja sam cak apsolutni protivnik i cuvenih PMC monitora, koji imaju "dosta bassa" upravo zbog toga sto oni zahvaljujuci tzv "transmission line" sistemu sviraju ono cega NEMA, tojest, sve u njima ispod 100 hz je laz i prevara, a o tome koliko ti basovi "frfljaju" i "muljaju" i da ne govorim, a sto se odabira KRK vs ADAM tice, jeste, ipak je to stvar ukusa, za mene licno dileme nema ADAM rules, ali to je moje subjektivno misljenje, a sto se tice subova, nikada ne bih pristao da slusam dok miksam bilo koji sistem sa subovima, mada uzivam gledajuci filmove u sistemima sa subom, kako u bioskopu, tako i po nekim "kucama"
Pozdrav...

Everbeatz
27-09-2009, 08:58 PM
Je li netko koristio ili koristi A7-ice polegnute vodoravno i kakva je razlika (tj. ima li je)? Nisam, niti cu biti jos koji dan, u blizini njih niti njihovog manuala. Volio bih ih koristiti vodoravno jer sada radim stalke za njih, a uuuu?asno sam paranoičan oko toga da će se prevrnuti ako netko malo nespretnije prodje kraj njih.

Ne mozes ih koristiti "vodoravno" jer kutija nije dizajnira da bude tako pozicionirana..ukratko

Everbeatz
27-09-2009, 09:03 PM
A sto se tice konstatacije protiv sub-ova, verujem da je onda kompletna linija proizvodnje monitorskih sistema koji ukljucuje sub jedna velika prevara, jer to niko ne treba da koristi, po toj logici - i Adam se tu nalazi, pretpostavljam...

Monroe/Rampart
27-09-2009, 09:07 PM
Ne mozes ih koristiti "vodoravno" jer kutija nije dizajnira da bude tako pozicionirana..ukratko

Gracias na odgovoru.

lesha
27-09-2009, 11:17 PM
A sto se tice konstatacije protiv sub-ova, verujem da je onda kompletna linija proizvodnje monitorskih sistema koji ukljucuje sub jedna velika prevara, jer to niko ne treba da koristi, po toj logici - i Adam se tu nalazi, pretpostavljam...

nije prevara, ali je logicno cim postoji trzisna isplativost.

alen
28-09-2009, 08:34 AM
Ma da naravno,sve je to teorija zavere,samo da se uzmu pare.Cia snajka,cia :wink:

Bockie
28-09-2009, 10:50 AM
A7...!

yali
28-09-2009, 11:22 AM
Krk v8 :)

silicon science
28-09-2009, 11:30 AM
KRK RAKETA 8 :wink::)8-)

IK
28-09-2009, 01:39 PM
[QUOTE]
Ja sam cak apsolutni protivnik i cuvenih PMC monitora, koji imaju "dosta bassa" upravo zbog toga sto oni zahvaljujuci tzv "transmission line" sistemu sviraju ono cega NEMA, tojest, sve u njima ispod 100 hz je laz i prevara, a o tome koliko ti basovi "frfljaju" i "muljaju" i da ne govorim,

Slusao sam PMC u razlicitim rezijama i nisam stekao takav dojam. Barem ne sto se muljanja tice, iako sam kod jednog modela primjetio laganu "loudness" krivulju, no sve je bilo uzasno jasno i definirano. Posebno podrucje ispod 100 HZ. Na 2 modela koja sam imao priliku isprobati, bilo mi je nevjerojatno koliko se jasno cuju suptilni pomaci na EQ, kompresoru ili pak nekom subbass generatoru...

Sto se ova dva modela tice, ja sam za A7.

MD
29-09-2009, 01:48 PM

Ja Adame postavljam vodoravno, kao ?to koristim i druga dva para monitora vodoravno...

:)

boggy
29-09-2009, 01:57 PM

Ne postoji nista specificno u dizajnu zvucnika, osim fizickog polozaja tweetera i mid/woofera, sto bi unapred odredjivalo kako se odredjeni par monitora treba koristiti, svaki ce se razlikovati kada se postavi horizontalno i kada se postavi vertikalno. Kao i uvek, paznju treba obratiti na pozicioniranje zvucnika.

U sustini, "prirodan" je "vertikalan" polozaj, kada je tweeter gore, a mid/woofer dole (tako se zvucnik dizajnira). Raznih pozicioniranja ima upravo zato sto ljudi na sluh procene sta im omogucuje da ostvare bolje rezultate, ako ih ostvare, naravno.

pozdrav

bogi

Everbeatz
29-09-2009, 08:19 PM
a comb filtering?

boggy
30-09-2009, 06:09 AM
a comb filtering?

sta/koji/gde/kakav comb filtering? :confused:

pozdrav

bogi

Jan
01-10-2009, 05:27 AM
Jos jedan glas za Krk, imam "osmice" i mogu reci da je to ultra podcenjena kutija...

Ako su u pitanju RP8, radio sam na 10-ak parova kutija do sad u zivotu, i u glavnom rezultati bili slicni, ali na RP8 sam uvek bio zbunjen, mozda je to bilo i zbog prostorije u kojoj sam radio koja je blago receno losa, ali povucen tim iskustvom ne bih uzeo RP8, sto ne znaci da su lose, samo govorim o svom iskustvu i subjektivnom dozilvljaju, ali bih voleo da cujem tu drugu V seriju, posto planiram da u skorije vreme se podnovim ili sa A7 ili V6:S. Ali s obzirom da vise volim flat zvuk sa manje bas-a mislim da ce A7 da padne i da ostane chitav:)

milos
01-10-2009, 09:21 PM
Uzeo danas A7 - hvala Leshi i Divineru sto su me danas istrpeli :wink::)
U radnji kada sam slusao - VXT6 mi se cinio dosta "boomy"(mada verujem da je taj bass malo zategnutiji kada imas akusticki sredjenu prostoriju ) i manje detaljniji od Adama.Kao sto Lesha kaze, vise mozda vuce na hifi zvuk i na prvo slusanje se slazem. U Artistu je bio Dynaudio BM6a MK2 sto mi se cinio isto kao jako dobar zvucnik sa zategnutijim i prisutnijim low-endom nego sto to ima Adam .Na prvo slusanje kuci , stare dobre ploce zvuce dobro (slusam wav Jean Michel Jarre Oxygene album )- sve je nekako dobro izbalansirano i zalepljeno narocito prvi i drugi deo , vec kod cetvrtog dela cujes kako trek pocinje filtrirano pa kako se postepeno razvija, razni visoki "swooshevi " i hihats na ritam masinama se ubacuju i popunjavaju gornji spektar ali dzaba, elementi mixa se nekako separisu i mix nije dobro zalepljen kao prethodni trekovi a to se cuje...
Drugo, stereo slika na ovim monitorima je detaljna i tu nema price . Panovi,kvalitetan reverb, delay efekti - jako dobro se cuje.
Izgleda da nisam dobro pozicionirao zvucnike jer kada paniram neki hi-hat drugacije zvuci na levom i desnom zvucniku , mada kada se unesem u jedan i drugi kontam i kada menjam polozaj glave - cujem raznorazne nijanse kako se zvuk odbija od slusne skoljke i onda nekako mogu da nadjem sweetspot da podjednako zvuce...
Isto tako jedan zvucnik sam morao za 1mm da pomerim na volume knobu da bi se izjednacio sa drugim.Ne znam da li je neko imao slicna iskustva.
Moderna elektronika je vec druga prica, cuje se jasna separacija elemenata , svaki mozes da izdvojis iz mixa , za sada malo nedostaje bassa ali verujem da se drugacije cuje u akusticki sredjenoj prostoriji (sto moja nije...)
Eto, jos se navikavam na ovaj monitorski zvuk jer sam citav zivot slusao Hi-Fi :D

lesha
01-10-2009, 10:27 PM
ostao je cd kod nas, javi ako treba da ti saljemo :wink:
mala ispravka, u pitanju je bio dynaudio bm5a.
drago mi je da ti se svidjaju i nemoj da brines, i kod mene kuci postoji mala razlika u jacini izmedju monitora, naravno treba vremena dok se potpuno ne razrade i dok ih ne upoznas, kao i kod ostalih.
mislim da nisi pogresio sto si njih izabrao, srednji opseg je detaljniji od krkova a to je i najvaznije.

u zdravlju te sluzili i dosta dobre muzike na njima slusao i pravio :)

Jan
02-10-2009, 12:29 AM
drago mi je da ti se svidjaju i nemoj da brines, i kod mene kuci postoji mala razlika u jacini izmedju monitora, naravno treba vremena dok se potpuno ne razrade i dok ih ne upoznas, kao i kod ostalih.
mislim da nisi pogresio sto si njih izabrao, srednji opseg je detaljniji od krkova a to je i najvaznije.

Lesho koja je cena za Bm5A u Artistu?

lesha
02-10-2009, 12:33 AM
imas pm

milos
02-10-2009, 10:10 AM

Fala, fala:)
Opusteno za CD, imam ih na gomile :D