View Full Version : Novi DSI synth > Tetra 4-Voice Analog Synthesizer
redroom
16-08-2009, 10:25 PM
Tetr4 - Multitimbral Four-Voice Analog Synthesizer (http://www.davesmithinstruments.com/products/tetra/)
http://www.dsisynth.com/images/tetra/tetra_front.jpg
http://www.dsisynth.com/images/tetra/tetra_rear.jpg
<object width="425" height="344">
http://www.dsisynth.com/images/tetra/tetra_angled.jpg
<embed src="http://www.youtube.com/v/w3jSd8tb1II&rel=0&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en&feature=player_embedded&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="425" height="344"></object>
<embed src="http://www.youtube.com/v/zyZooVg6miU&rel=0&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en&feature=player_embedded&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="425" height="344"></object>
<embed src="http://www.youtube.com/v/x_V507YWh5o&rel=0&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en&feature=player_embedded&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" width="425" height="344"></object>
Specifications
* Multitimbral four-voice analog synthesizer
* 100% analog signal path
* Two oscillators per voice (sawtooth, triangle, saw/triangle, square with variable pulse width) with hard sync
* White noise generator
* One classic Curtis low-pass filter (switchable 2- or 4-pole) per voice, self-oscillating in 4-pole mode
* Analog VCAs
* Three envelope generators (ADSR plus delay) per voice
* Four LFOs per voice
* Two sub-octave generators (one octave down and two octaves down) per voice
* Feedback loop per voice with programmable level and gain
* Four assignable performance controls per program
* Gated 16 x 4 step sequencer (one sequence per program)
* Arpeggiator
* Fully programmable (free downloadable software editor for Mac OS and Windows)
* 512 programs organized into four banks of 128; 128 combos
* I/O: USB 2.0 (type B receptacle), MIDI In, MIDI Out/Thru, Poly Chain Out, Audio Outs 1/Left, 2/Right, 3, and 4 (1/4" unbalanced), 1/4" Headphone Out
* 7.9? L x 5? W x 2.7? H (20.07 cm x 12.7 cm x 6.86 cm)
* 1.8 lb. (0.81 kg)
relis
17-08-2009, 06:36 AM
DS je vec dosadan. Kad god cujem novi sint od Dave Smith-a vec znam da ce biti jos jedna varijacija na temu Evolver.
Sad jos samo treba izdati sve modele sa specijalnim knobovima:).
Nisu to losi sintevi, ali mislim da je vrijeme da Dave Smith krene dalje.
Inace, moram priznati da je Tetra4 prvi DS koji bi kupio. Mopho mi se dopao zbog agresivnosti i punch-a, a ovo je u osnovi 4 Mopha u jednom. I bas je ljep izgledom.
clusterchord
17-08-2009, 11:16 PM
to je jos jedna masina u seriji sa prophet 8 soundom.
jos jedan repakung. ali, ovo mi se cak cini najbolja varijanta.. mislim za onog ko voli p8 sound. cetiri mono DCO sounda. nije lose. i malo je i prenosno.
"recesijska" varijanta. :D
ja nisam bas ljubitelj tog sounda, ali ima ljudi koji to vole.
goasia
18-08-2009, 08:24 AM
... super su ove "durex" varijante analognih sinteva ... kao j.... a ipak neudje :wink:
imam utisak da je Dave Smith-u idol Manfred Fricke iz MFB
Synclavier
19-08-2009, 01:16 AM
Da, da, jos jedan prepakovani rodjak Prophet 8...:wink:
Medjutim, mozda tripujem, ali meni ovaj malisa zvuci malo bolje i nekako "krupnije"...8-)
clusterchord
19-08-2009, 01:44 AM
ma isti k.. jedino sto mopho odn. tetra voice ima u odnosu na P8 voice, jest suboscillator. ako se zbraja u levelu sa glavnim oscilatorom, mozda s njime malo vise saturira izlazni VCA... al sumnjam. vise mi se cini da su eventualne razlike vise do youtube odn. mp3 codeca..
Synclavier
21-08-2009, 03:01 PM
ma isti k.. jedino sto mopho odn. tetra voice ima u odnosu na P8 voice, jest suboscillator. ako se zbraja u levelu sa glavnim oscilatorom, mozda s njime malo vise saturira izlazni VCA... al sumnjam. vise mi se cini da su eventualne razlike vise do youtube odn. mp3 codeca..
Bice da si u pravu...:)
P8 sam bas "isvirao" u vise navrata i blago me je razocarao...:rolleyes:
Ovaj malisha mi je malo bolje zazvucao, a, verovatno, prica oko suboscilatora bas i nije "bez djavola".
clusterchord
23-08-2009, 07:38 PM
pa najzanimljivije je u svkom slucaju sto je malen.. i ako bude dovoljno jeftin. ono za ponjeti negdje.. u svkom slucaju treba reć da nisu svi DCO sintevi bas sra*** , i imaju svoju ulogu.
uz legendarne DCO masine kao sto su Elka Synthex, i Rolandov pad machine JX8/10/MKS70, pa Juno60 itd, ovo je stvarno solidan DCO synth. samo bih volio da je cijeli range, upravo zbog te cinjenice da nije VCO, malo jeftiniji. obzirom sto se da kupiti na rabljenom trzistu. (za lovu koliko kosta P8, kupis MKS70 sa programerom, Juno60 i MAtrix1000 naprimjer :banghead: )
postoji tzv. slop parametar na njegovom DCO-u i to donekle pomaze i cini ga zivljim od recimo juna dok ne upali chorus.
u svakom slucaju, mislim da mu je ovo dobar potez. danas se dosta trazi portabilnost, i da je jeftino... zbog krize i svega. pa makar nije najblioji sound. jos uvijek taj filter zvuci bolje od arturijinih ili sl.
Synclavier
12-09-2009, 02:47 AM
pa najzanimljivije je u svkom slucaju sto je malen.. i ako bude dovoljno jeftin. ono za ponjeti negdje.. u svkom slucaju treba reć da nisu svi DCO sintevi bas sra*** , i imaju svoju ulogu.
Naravno... Ako "malisha" bude imao suvislu cenu, bice sasvim dobar "za poneti"...
Navedeni MKS-70 "rabim" godinama sa uzivanjem, Elka Synthex mi je jedan od omiljenih polifonika :), a rado bih pazario neki (black face) Matrix 1000, tako da zaista nemam nista "a priori" protiv DCO syntheva, naprotiv...
Ipak, P8 mi je i dalje blago razocarenje...:rolleyes:
clusterchord
12-09-2009, 03:37 AM
pa je, jer se cijenom P8 ipak malo priblizio VCO polifonicima. a to ipak nije, ni iz aviona.
PS black i white face matrix zvuče potpuno identično. isti hardware 100%. jedino ako nije odluka za crni zbog estetskih razloga.. :wink:
PS obožavam svoj MKS70, nisam imao Synthex, ali mislim da nijedan drugi DCO mu nije ni do koljena:
http://www.babic.com/SYN/MKS70-Exodus.mp3
http://www.babic.com/SYN/MKS70-DblPad-Spectrum.mp3
o ovakom soundu P8 moze samo da sanja.
:da::D
relis
12-09-2009, 02:06 PM
Tetra4 mislim da ni nije skup. 700 eura je adekvatna protuvrijednost za sto nudi. Sa starim se DCO-ima moze proci malo jeftinije, ali, kad se ubroje kasniji servisi i sve, dugorocno mozda i ne.
A ima primjene danasnji Dave Smith. Npr. ona sekvenca iz Ready For The Floor mi je zbilja cool.:D
Probat cu Tetra4 kroz par mjeseci, pa zivi bili ...
Ali da bi mi zamijenio Juno 106, vec sad sumnjam.
silicon science
12-09-2009, 02:36 PM
Tetra4 mislim da ni nije skup. 700 eura je adekvatna protuvrijednost za sto nudi. Sa starim se DCO-ima moze proci malo jeftinije, ali, kad se ubroje kasniji servisi i sve, dugorocno mozda i ne.
A ima primjene danasnji Dave Smith. Npr. ona sekvenca iz Ready For The Floor mi je zbilja cool.:D
Probat cu Tetra4 kroz par mjeseci, pa zivi bili ...
Ali da bi mi zamijenio Juno 106, vec sad sumnjam.
Istina... Mada bih se pre odluchio za Evolvera nego za Tetra, nekako ne bih jurio taj "analogni" zvuk jer tu gubi trku chak i od duplo jeftinijih DCO sintova poput Juno-a...
relis
12-09-2009, 05:58 PM
... Mada bih se pre odluchio za Evolvera nego za Tetra, nekako ne bih jurio taj "analogni" zvuk jer tu gubi trku chak i od duplo jeftinijih DCO sintova poput Juno-a...
Ma naravno, ali Evolver ni u digitalnom dijelu ne sjaji nesto. Sve je to dobro, ali nista vise od toga. Ima koliko? 40 digitalnih waveformova, ili tako nesto, ali su sasvim nespektakularni.
Imao sam Evolver doma par dana i snimio jedan arpeggio sa 2 saw-a. Bilo je puno setanja po cutoff-u i rezonance, i dobro je ispalo, jos uvijek puno bolje nego s nekim tamo VA.
I da, attack mu je dovoljno brz, a i sam karakter zvuka je jako cist, a opet se cuje da je DCO, sto za mix nije lose.
E sad vec jedva cekam da probam Tetra4.:D
silicon science
12-09-2009, 06:19 PM
Ma naravno, ali Evolver ni u digitalnom dijelu ne sjaji nesto. Sve je to dobro, ali nista vise od toga. Ima koliko? 40 digitalnih waveformova, ili tako nesto, ali su sasvim nespektakularni.
Imao sam Evolver doma par dana i snimio jedan arpeggio sa 2 saw-a. Bilo je puno setanja po cutoff-u i rezonance, i dobro je ispalo, jos uvijek puno bolje nego s nekim tamo VA.
I da, attack mu je dovoljno brz, a i sam karakter zvuka je jako cist, a opet se cuje da je DCO, sto za mix nije lose.
E sad vec jedva cekam da probam Tetra4.:D
Da... Sad razmisljam sta sam kupio za 400 eura (MW1 :da:) i sad posle toga treba da dam 500 eura za tako neki sintic koji nije losh, naprotiv, ali hmmm... Znas o chemu pricham :wink::wink: Uzecu nekog starog Virusa pre... Mada, za "prvi' sint ne zvuchi mi kao losha ideja ti novi DSI...
Synclavier
13-09-2009, 01:16 AM
... jedino ako nije odluka za crni zbog estetskih razloga.. :wink:
Jeste! A, i ima jedan crni "u izgledu" sto bi se reklo.
P.S. "One" demoe sam jos poodavno preslusao :)8-)...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.