PDA

View Full Version : ugradnja monitora u bas trap

grada27
14-08-2009, 08:18 PM
Videh negde na netu kompletan nacin(nacrt)kako se sam monitor ubacuje u bas trap,ali sam izgubio adresu,nasao sam nesto samo ne znam sta da izaberem.Naravno ne bih sada do detalja radio isto, ali kao neka inspiracija za izradu bi mi dobro dosao neki ok nacrt.Znam da nije bas to tako jednostavno,mada bih ja gledao da uprostim stvar sto vise,jednostavno ima li neka adsresa na netu i neka skica koja bi mi posluzila kao reper za izradu tako neceg.Hvala!

Veliki pozz!

Reinhardt
14-08-2009, 09:41 PM
nije toliki problem fizička ugradnja monitora, već obavezno kopanje po njegovoj skretnici

i jo? ako je pasivna (a većinom jest)..uf..

DeMa
15-08-2009, 12:59 PM
Halo

sto se tice kopanja po skretnici je samo donekle tocno.
Cinjenica je da se dize bass sekcija. ali pise naj cesce u uputstvu kolko moras spustiti bass.
ako su aktivnie monitore kod neki proizvodjaca ima u biti taj modus vec ugradjen.
Ako imas pasivne onda to mozes rjesiti na taj nacin da koristis npr. u cubase eq, ima presetova orginal. koje moras izgasti kada radis mixdown.
3 nacin je ugraditi zvucnike, i tretman raditi po njima, mislim zvucnike.
Ali to samo napravijo ako su ti zvucnici vrhunski i nezelis ih vise mjenjati.

pozz
Denis

Reinhardt
15-08-2009, 02:54 PM
Halo

Ako imas pasivne onda to mozes rjesiti na taj nacin da koristis npr. u cubase eq, ima presetova orginal. koje moras izgasti kada radis mixdown.

pozz
Denis

nije mi jasno kako to mo?e pomoći.. jer nije isto ugradnja u difuzer, u betonski zid, u bas tap,
nije isto kolika je povr?ina okolo.. i jo? mno?tvo
parametara

čini mi se da bez mjernog mikrofona ni?ta

čak i u slučajevima aktivnih monitora koji imaju dip switcheve kojima korigiramo skretnicu.. osobno, nisam ljubitelj toga

imho

boggy
15-08-2009, 03:40 PM
......
3 nacin je ugraditi zvucnike, i tretman raditi po njima, mislim zvucnike.
Ali to samo napravijo ako su ti zvucnici vrhunski i nezelis ih vise mjenjati.
.....

Mozes li nam objasniti kako bi ti radio tretman "prema nekim odredjenim zvucnicima", kakav je to postupak i sta bi konkretno koristio za to?

pozdrav

bogi

boggy
15-08-2009, 04:00 PM
....
čak i u slučajevima aktivnih monitora koji imaju dip switcheve kojima korigiramo skretnicu.. osobno, nisam ljubitelj toga
....

Realno je to shelving filter, koji nema mogucnost preciznijeg podesavanja prema odredjenoj prostoriji tako da te kontrole ne treba cackati ako se ne zeli pogresiti u miksu za 1-6dB zbog "revnosnog pracenja uputstva proizvodjaca zvucnika", koji nema pojma u kojoj vi to sobi slusate i kakav je konkretan postupak ugradnje zvucnika u zid (ili "zid").

"Bass gain" zvucnika prilikom ugradnje u zid ili "zid", zavisi od mnogo parametara koje si vec naveo, i uopste nije trivijalan ekvilajzer kojim bi se to tako precizno "podesilo"... tako da se i takav ekvilajzer moze slobodno zaobici... pogotovo sto nista dobro nece napraviti.

Najcesca pojava koja moze smetati je vec opisani bass gain (ispod 300-700Hz, zavisno od dimenzija kutije), na koji se korisnik moze naviknuti, posle odredjenog vremena... i to je mnogo bolja solucija od bilo kakvog cackanja po ekvilajzeru.

Zvucnici se ugradjuju u zid da bi se izbegla difrakcija ivica kabineta (jer se maskiraju) i time povecala rezolucija u zvucnoj slici. Drugi razlog za to je smanjenje utroska prostora za bass trap i zvucnike istovremeno, integracije dve konstrukcije u samo jednu.

Pri tom treba imati u vidu da je NEOPHODNO za tu akciju, sledece:

- Ako je zvucnik Bass Reflex ili Transmission Line, izlaz za protok vazduha mora biti na licu zvucnika (napred). Za passive radiator vazi isti zahtev... mora biti "od napred" pasivna membrana.
- Ako je zvucnik aktivan onda pojacalo mora biti od napred, jer iza NEMA protoka vazduha... ako neke konstrukcije i predvidjaju nekakav protok vazduha... onda to i nije sasvim "intenzivna" ugradnja zvucnika u zid ili "zid" mada i tako mogu da se dobiju solidni rezultati... pitanje je veliko kakve ce dodatne "aktivnosti" pokazati rezonatori koji se pri tom formiraju (kanal za hladjenje)
mada, generalno, zavlacenje hladnjaka od pojacala u prostor bez strujanja vazduha nije preporuciljivo ni u kom slucaju.

Ugradnju zvucnika u zid je najbolje uraditi uz (tesnu) saradnju sa proizvodjacem zvucnika... da bi se mogle uraditi adekvatne prepravke na skretnici, i to je najbolji nacin (bez obzira da li je zvucnik pasivan ili aktivan)

pozdrav

bogi

DeMa
16-08-2009, 12:06 PM
to su presetovi koje su iskljucive za ugrdnju u sit i njie neki filter!!!!!!!!!
vrlo jednostavno.
fan vamo fan tamo ali to radi sto je naj bitnije.
Skretnica je tako i tako ugradjena.

evo ti primjer jedni zvucnika.

pozz
Denis

DeMa
16-08-2009, 12:07 PM
construction 2 way bass-reflex
concept One & One Monitor with Wave-guide
fc responce free field 48 - 20.000 Hz +/- 2 dB
fc responce in wall 50 - 20.000 Hz +/- 1,5 dB
system low fc responce 46 Hz - 3 dB
max. sensitivity 109 dB
max. sensitivity long term 106 dB
harmonic distortion at SPL <100Hz 0,8 %
harmonic distortion at SPL >100Hz 0,35 %
Bass driver

DeMa
16-08-2009, 12:12 PM
Mozes li nam objasniti kako bi ti radio tretman "prema nekim odredjenim zvucnicima", kakav je to postupak i sta bi konkretno koristio za to?

pozdrav

bogi

hallo Boggy

svi znamo da si protiv take ugradnje, jer imas neke osobne iskustva koje te nisu zadovoljili na vjerovatnije.
u mom studiju i u svim drugim studijama di sam bio upleten. je to prvo sto radim.
tako da mogu reci da imam samo dobra iskustva narucito u malim prostorijama.

pristup vrlo jedniostavan ugraditi zvucnike i radim tretman po mjerenju.
to je tajna :)

pozz
Denis

dvuckovic
16-08-2009, 12:58 PM
to su presetovi koje su iskljucive za ugrdnju u sit i njie neki filter!!!!!!!!!
vrlo jednostavno.
fan vamo fan tamo ali to radi sto je naj bitnije.
Skretnica je tako i tako ugradjena.

evo ti primjer jedni zvucnika.

pozz
Denis

A u cemu je razlika izmedju preseta i filtera?

boggy
16-08-2009, 01:40 PM
hallo Boggy

svi znamo da si protiv take ugradnje, jer imas neke osobne iskustva koje te nisu zadovoljili na vjerovatnije.

:rolleyes:
Upravo je suprotno... gde god ima mogucnosti da se tako nesto izvede ja cu to izvesti... imamo dva studija gde je tretman pripremljen za takvu ugradnju, samo kad vlasnik odluci da ne menja vise monitore... ugradicemo ih.

U jednom smo to uspesno uradili i evo slike (nije jos zavrseno):

http://www.bozoel.com/images/images/Pressed_Lizard/DSCF2490-.jpg

u mom studiju i u svim drugim studijama di sam bio upleten. je to prvo sto radim.

Nema problema, iako nisam video ni jednu sliku od toga sto si radio, samo sam trazio da nam objasnis kako ti to zamisljas da se radi akusticki tretman prilagodjen nekim odredjenim monitorima. Ne detalje, nego principe. To me jako zanima.

tako da mogu reci da imam samo dobra iskustva narucito u malim prostorijama.

slazem se s tobom.

pristup vrlo jedniostavan ugraditi zvucnike i radim tretman po mjerenju.

svaka cast!

to je tajna :)

a... ok.. ako je to tajna... onda postujem neciju poslovnu tajnu, iako nam nisi rekao da se time profesionalno bavis do sada.

pozz
Denis

pozdrav

bogi

boggy
16-08-2009, 01:40 PM
construction 2 way bass-reflex
concept One & One Monitor with Wave-guide
fc responce free field 48 - 20.000 Hz +/- 2 dB
fc responce in wall 50 - 20.000 Hz +/- 1,5 dB
system low fc responce 46 Hz - 3 dB
max. sensitivity 109 dB
max. sensitivity long term 106 dB
harmonic distortion at SPL <100Hz 0,8 %
harmonic distortion at SPL >100Hz 0,35 %
Bass driver

Sta s ovim? :confused::confused::confused:

pozdrav

bogi

Miha Blaze
16-08-2009, 01:45 PM
filter je filter a preset je specificno podesen filter :rotfl:

Reinhardt
16-08-2009, 08:49 PM
a... ok.. ako je to tajna... onda postujem neciju poslovnu tajnu

:shock::confused:

Braca
16-08-2009, 09:00 PM
Ja imam velike i ozbiljne monitore i ugradio sm ih u soffit. Moram da priznam da monitore koje imam vec 25 godina, posle ugradjivanja u soffit nisam mogao da prepoznam, naravno u pozitivnom smislu. Iako ima protivnika soffit ugradnje, svaki ozbiljan studio uglavnom ima soffit ugradjene monitore. Moguce je da je to klasicna ili zastarela skola, moguce je da ima i boljih resenja, ali ja sam ipak za ono sto je provereno, kad je akustka u pitanju. Na osnovu mog iskustva preporucujem, svako ko ima uslova za ugradnju monitora u soffit da se time pozabavi ali opet pod jednim uslovom da se trajno odluci za monitore koje ima, ako ih zeli promeniti onda je to problem.
Oko cele operacije mi je najvise pomogao Dema (koji se time ne bavi komercijalno-ali mu je zato pristup jako profesionalan) i jako sam mu zahvalan na uloznom trudu, entuzijazmu, profesionalizmu i da ne preterujem dalje, ali sve sto sama napisao je tako.

NLP
16-08-2009, 09:05 PM
Kako god svaki od vas absorbuje informacije..., nije to tako preprosto, pa da bude kako treba!!!

Braca
16-08-2009, 09:32 PM
I nije prosto, malo proracuna, malo rada, i naravno nije svemirska tehnologija

NLP
16-08-2009, 09:49 PM
... pa onda analogno svemirski tehnologiji; poznata(!) svemirska tehnologija nije baš nešto posebno!
... i nije kao soffit ugradnja zvučnika:D

DeMa
18-08-2009, 05:37 PM
hallo svima.

ja ostajem na tome da je to super rjesenje.
hvala braca tu sam da pomognem sa djelom
nisam profesjinalac i drago mi je jer mogu na taj nacin jako konstuktivno pomoci.
sto ne znaci da neradim to sto radim dobro u suprot.

evo vam stranica http://www.emes.de/pageseng/emesframe.htm
mozete malo prelistati zanimljive zvucnike.
i imaju kako vidite orginal kako se kaze mjerenje u zidu.

sa ovim odustajem u ovoj diskusiju ako ima neko konkretno pitanja neka se javi.
pozz
Denis

NLP
18-08-2009, 06:11 PM
... pa bila su konkretna pitanja:rolleyes:

grada27
18-08-2009, 09:06 PM
Evo nasao sam nesto sto je dosta slicno mom rasporedu,prvo da odredim poziciju monitora i to bi bilo to,sve ostalo su finese koje nikako ne treba zanemariti,one dolaze kasnije,inace sve to zbog ustede u prostoru,da se ja pitam najradije stalke i super, medjutim prostor ne dozvoljava taj luksuz :banghead:

Veliki pozz!

grada27
25-08-2009, 05:14 PM
Da li je obavezno da u ovoj razmeri bude cvrst materjal oko zvucnika (kao na slici),a samo donji deo da ne zatvaram jedno 1,20 po visini,ispod zvucnika gde bi trebao da bude hangar(bas trapa)ja sam odlucio da taj deo ispinim kompletno kamenom vunom ili je mozda efikasnije da napravim da onako visi kamena vuna,znate na sta mislim kao sunka koja se susi?Da li da zatvaram i prostor izmedju zvucnika cvrstim materjalom ili da idem samo sa platnom. Da ne bude da sada mnogo zapitkujem, ali neki osnovni princip kako se to radi
bio bi mi jako koristan.Ono cackanje oko skretnice samog zvucnika,za to ima vremena prvo sa ovim osnovnim problemom da se izborim.Unapred hvala na svakom savetu!

pozz!

DeMa
30-08-2009, 06:46 PM
Hallo
evo ti jedna stranica koja je jako dobru dokumentirana!!!! sto se tice geometrije ti je to!!.
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/viewtopic.php?t=8205&highlight=soffit+mounting

pozz
Denis

DeMa
30-08-2009, 06:47 PM
Da li je obavezno da u ovoj razmeri bude cvrst materjal oko zvucnika (kao na slici),a samo donji deo da ne zatvaram jedno 1,20 po visini,ispod zvucnika gde bi trebao da bude hangar(bas trapa)ja sam odlucio da taj deo ispinim kompletno kamenom vunom ili je mozda efikasnije da napravim da onako visi kamena vuna,znate na sta mislim kao sunka koja se susi?Da li da zatvaram i prostor izmedju zvucnika cvrstim materjalom ili da idem samo sa platnom. Da ne bude da sada mnogo zapitkujem, ali neki osnovni princip kako se to radi
bio bi mi jako koristan.Ono cackanje oko skretnice samog zvucnika,za to ima vremena prvo sa ovim osnovnim problemom da se izborim.Unapred hvala na svakom savetu!

pozz!

Dali su ti monitori Aktivne??
da te naj prije to pitam??

pozz
Denis

quake
30-08-2009, 08:57 PM
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/vi...offit+mounting lepa tema ali me uvek zanimalo koliki moze biti RT60 u ovakvim prostorijama....cini mi se da je tu premalo apsorbcije,pogotovo za visoke?

grada27
30-08-2009, 09:00 PM
DeMa,hvala ti za link,odlican je, tako nesto cu raditi a i slican je sam prostor,jako dobro resenje i vizuelno a nadam se i zvucno.Nemam ja sad uslove za neku haj tek akustiku,ali da upristojim zvucno prostor to mogu.Ne bih sada sto puta pravio pa rusio zato bih u samom startu video da uradim najbolje sto se moze.Kapiram da prvo treba odrediti poziciu monitora inace su pasivni bas refleks od napred,na tome trenutno radim,posle cu videti da napravim neki konacan nacrt svega,pa kad dodje vreme,tj nesto para da se zavrsava sve to.

Hvala ti jos jednom za pomoc koju pruzas!

pozz!

boggy
30-08-2009, 09:45 PM
......... (http://www.johnlsayers.com/phpBB2/vi...offit+mounting)ali me uvek zanimalo koliki moze biti RT60 u ovakvim prostorijama....cini mi se da je tu premalo apsorbcije,pogotovo za visoke?

Heh... za visoke skoro pa ne treba nista da bi se apsorbovali, jer se ni ne "emituju" omnidirekciono iz zvucnika...
Ne, ovolika kolicina drvenih refleksionih povrsina NE SMETA, i vreme reverberacije moze biti na visokima 100-200ms.

Po najnovijim eksperimentima, kljuc translativnosti miksa iz studija u obicnu sobu gde ljudi slusaju tu muziku je pazljivo vracanje nazad visokih frekvencija, odnosno svih frekvencija iznad 1kHz, bez neke preterane bojazni... da ce to da "odzvanja"... ali cak i da odzvanja... pokretnim panelima se to moze dozirati.

Drugo, MNOGO je vaznije ono sto je IZA tih reflektivnih povrsina, i taj deo akustickog tretmana nije vidljiv u gotovom studiju i nije preterano ni poznat a ni jasan siroj javnosti osim dizajnera koji su pravili dotican studio, i vlasnika i zaposlenih u tom studiju. Naime, iza reflektivnih, nereflektivnih i kombinovanih povrsina, "krije" se tretman svega od 200Hz pa nanize... to drasticno trosi prostor i zato se neiskusni ljudi iznenade koliko su promasili u proceni velicine prostorije za svoj studio.

Za te niske frekvencije, "reflektivne" povrsine koje se vide na gornjem threadu su prakticno transparentne, odnosno akusticki talasi tako niskih frekvencija realno "ne vide" prepreku u njima i relativno se lako apsorbuju kasnije.... u sloju ispod...

Na taj nacin se uklanja ono sto realno smeta, a vraca ono sto pomaze da miks bude bolji.

Ono sto se najcesce radi i sto ne valja, je obrnuto... ubije se sve iznad 1kHz a ostave bass frekvencije da divljaju... ali to je jeftino,.. i tu nema pomoci... to ce ljudi raditi i dalje.

Drugi, bolji slucaj je ubijanje mid frekvencija i vracanje visokih.... ali bass i dalje divlja... itd..

Sve u svemu... najmanje se treba bojati reverberacije na visokim frekvencijama... to je najjeftinije srediti. Materijal kosta manje od 100EUR za ceo studio (kakav god hoces)

pozdrav

bogi

boggy
30-08-2009, 09:52 PM
Da li je obavezno da u ovoj razmeri bude cvrst materjal oko zvucnika (kao na slici),....

Ne.

pozdrav

bogi

quake
30-08-2009, 09:56 PM
Hvala Boggy,prebacicu se na svoju temu jer su pitanja dalje u vezi ovih stvari vezana za nju...

DeMa
31-08-2009, 10:45 AM
DeMa,hvala ti za link,odlican je, tako nesto cu raditi a i slican je sam prostor,jako dobro resenje i vizuelno a nadam se i zvucno.Nemam ja sad uslove za neku haj tek akustiku,ali da upristojim zvucno prostor to mogu.Ne bih sada sto puta pravio pa rusio zato bih u samom startu video da uradim najbolje sto se moze.Kapiram da prvo treba odrediti poziciu monitora inace su pasivni bas refleks od napred,na tome trenutno radim,posle cu videti da napravim neki konacan nacrt svega,pa kad dodje vreme,tj nesto para da se zavrsava sve to.

pozz!

Halo

ja cu ti jos jedan link poslati, nema veze sto su ti zvucnici passivne. Napravi odmah tako da mozes kasnije staviti aktivne ima tu nekoliko rjesenja.
ti kada zavrsis osnovni koncept postavi pa mozemo malo diskutirati o naj boljem resenjeu resenju za tebe!!!!

poz
Denis

grada27
26-09-2009, 09:08 AM
tako nesto cu raditi a kad dodje vreme,tj nesto para da se zavrsava sve to.

pozz!

Koliko vidim,to ce potrajti,mozda se nesto desi pa se ubrzaju stvari,mada kako stvari stoje tesko:(.Uradicu nesto privremeno za sada:wink:,bitno je da znam kako to treba,a to je angazovati akusticara:D,to svi znaju i nije neka mudrost,ali je provereno najbolje resenje.:)

Pozz!

<input id="gwProxy" type="hidden"><!--Session data--><input onclick="jsCall();" id="jsProxy" type="hidden">

grada27
12-12-2010, 10:22 PM
Posto su stvari krenule nesto nabolje resih da ipak malo sredim sto se tice akustike ovu moju sobicu i nazovem je rezijom.Dolaze majstori koji ce mi uraditi drveni rostilj,pa da ne bude posle zavrsenog rada trebao sam to da uradim drugacije imam konkretna pitanja u samom startu, zamolio bih sve koji imaju iskustva sa tim stvarima da mi pomognu sa odgovorima.Evo idem redom sa cim nisam siguran.

1)soffit-da li da hangar ispod zvucnika skroz zatvorim sa zadnje strane iza rostilja i ostavim ne znam koliki otvor sa prednje strane?ili ne mora da bude zatvoren sa zadnje strane kao kutija vec ga ostaviti kako jeste, samo ostaviti otvor sa prednje strane samo koliki?Da li ga ispuniti skroz kamenom vunom ili vunu kaciti da visi kao sunka?

2)bocni zidovi-tu se pravi rostilj ukoso i sada tu imam nekoliko pitanja
1a) koliki ugao je potreban?
2b) koja tezina kamene vune ide u bocne zidove i koje debljine?
3c)posto planiram slot apsorber nisam nasao nigde na netu koja je sirina letvica,debljina i koji razmak izmedju njih stavljati?

3)zadnji zid(ledja) da li i tu idu isto letvice,ja sam planirao ne znam da li sam u pravu da ceo taj zid oblozim kamenom vunom debljine 30-40 cm plus oni trouglovi po coskovima,takodje isto pitanje koja tezina kamene vune?

4)plafon- se kosi od sredine prema zvucnicima i prema zadnjem zidu. Koje tezine i debljine vune staviti i pod kojim uglom bi trebalo da se iskosi?Da li i na njemu ukucavati letvice ili ga ostaviti kako jeste?

Nadam se da su ovo jedina pitanja koja cu imati do zavrsetka posla,
ako negde nisam bio dovoljno jasan sa pitanjima javite pokusacu da objasnim

hvala unapred!
pozz!

<input id="gwProxy" type="hidden"><!--Session data--><input onclick="jsCall();" id="jsProxy" type="hidden">

boggy
12-12-2010, 10:38 PM
Posto su stvari krenule nesto nabolje resih da ipak malo sredim sto se tice akustike ovu moju sobicu i nazovem je rezijom.Dolaze majstori koji ce mi uraditi drveni rostilj,pa da ne bude posle zavrsenog rada trebao sam to da uradim drugacije imam konkretna pitanja u samom startu, zamolio bih sve koji imaju iskustva sa tim stvarima da mi pomognu sa odgovorima.Evo idem redom sa cim nisam siguran.

1)soffit-da li da hangar ispod zvucnika skroz zatvorim sa zadnje strane iza rostilja i ostavim ne znam koliki otvor sa prednje strane?ili ne mora da bude zatvoren sa zadnje strane kao kutija vec ga ostaviti kako jeste, samo ostaviti otvor sa prednje strane samo koliki?Da li ga ispuniti skroz kamenom vunom ili vunu kaciti da visi kao sunka?

2)bocni zidovi-tu se pravi rostilj ukoso i sada tu imam nekoliko pitanja
1a) koliki ugao je potreban?
2b) koja tezina kamene vune ide u bocne zidove i koje debljine?
3c)posto planiram slot apsorber nisam nasao nigde na netu koja je sirina letvica,debljina i koji razmak izmedju njih stavljati?

3)zadnji zid(ledja) da li i tu idu isto letvice,ja sam planirao ne znam da li sam u pravu da ceo taj zid oblozim kamenom vunom debljine 30-40 cm plus oni trouglovi po coskovima,takodje isto pitanje koja tezina kamene vune?

4)plafon- se kosi od sredine prema zvucnicima i prema zadnjem zidu. Koje tezine i debljine vune staviti i pod kojim uglom bi trebalo da se iskosi?Da li i na njemu ukucavati letvice ili ga ostaviti kako jeste?

Nadam se da su ovo jedina pitanja koja cu imati do zavrsetka posla,
ako negde nisam bio dovoljno jasan sa pitanjima javite pokusacu da objasnim

hvala unapred!
pozz!

Letimicno sam samo procitao tvoje pisanje...
Prvo i za sada jedino... pozicioniraj zvucnike tako da imas najbolju zvucnu sliku, na sluh, mikrofonom .. kako god znas...
kada to uradis... ivice kutije prenesi na pod i oko toga formiras osnovu rostilj konstrukcije, ugao pod kojim zvucnik stoji... itd.

To ti je dovoljno posla za pocetak

pozdrav

bogi

p.s. ako ne verujes svom sluhu ili si neodlucan... trazi pomoc! Ako nisi siguran da mozes dobro da izmeris... mislim da na forumu ima ljudi koji bi ti pomogli! Kako god okrenes polazi se od pozicije zvucnika...

grada27
14-12-2010, 09:57 PM
Tu sam skoro nacisto gde ce stajati monitori,jos cu malo doterati i to je to,razmak je 153 cm,a slusanje priblizno 40 posto od duzine sobe,ugao jos doterujem i visinu takodje.Ostaju otvorena ova druga pitanja u vezi kamene vune,debljine,sirine i razmaka letvica,jako mi je vazan taj podatak jer bih trebao da narucim materjal.Mislio sam da uzmem ploce MDF pa da mi ovi majstori sto rade rostilj iseku,ili na samom mestu gde budem uzimao iseku na odgovarajuci dimenziju,samo koje debljine uzeti i na koju sirinu da im kazem da seku,vidim na nekim slikama da postoje barem tri razlicite sirine,ako ne i vise?Mozda neki drugi plocasti materjal bolje radi nego MDF?

boggy
14-12-2010, 10:00 PM
kad odredis poziciju onda ide rostilj
ne kamena vuna

Ili ako vec znas kako se to radi, kakva je procedura, zasto pitas?

pozdrav

bogi

p.s. materijal ces lako... ako imas pare, prodace ti ga.

grada27
14-12-2010, 10:13 PM
Pitam najvise zbog toga sto materjal kupujem odjednom,gradju,vunu,plocasti materjal,ne jedno po jedno zbog prevoza,ako se razumemo,zato i pitam sta uzeti,da znam ne bih pitao,samo nagadjam.Ok mogu i tako pa kako ispadne sta da se radi.

pozz!

boggy
14-12-2010, 10:30 PM
Pitam najvise zbog toga sto materjal kupujem odjednom,gradju,vunu,plocasti materjal,ne jedno po jedno zbog prevoza,ako se razumemo,zato i pitam sta uzeti,da znam ne bih pitao,samo nagadjam.Ok mogu i tako pa kako ispadne sta da se radi.

pozz!
To se ne radi odjednom... jer ne znas ni kolika ce zapremina biti...
mislim da je bezveze zbog prevoza nakupovati necega sto je pogresno

pozdrav

bogi

p.s. dodavaces malo po malo apsorpcije dok se ne uskladi odziv....

grada27
14-12-2010, 10:44 PM
Hvala Boggy na savetu,javicu se kad zavrsim sa rostiljem i plafonom,ovi majstori imaju nekog posla,cim to zavrse prelaze kod mene:)

pozz!~

boggy
14-12-2010, 10:49 PM
Hvala Boggy na savetu,javicu se kad zavrsim sa rostiljem i plafonom,ovi majstori imaju nekog posla,cim to zavrse prelaze kod mene:)

pozz!~

Malo po malo azmafona mozes i obicnim autom preneti

pozdrav

bogi

p.s. da pokusam dodatno da objasnim, to sto si poceo da pises mi se ne uklapa u tok misli... radim/razmisljam drugacije.

analog
15-12-2010, 12:45 AM
Ne zaleći se. Promena pozicije monitora 10cm plus minus u prostoru može da ti popravi frekvencijski odziv na mestu slušanja.
Kad to nađeš isprojektuj roštilj koji podrazumeva tu poziciju zvučnika. Obzirom da ćeš da ih ugrađuješ u zid (soffit).
Onda taj roštilj puni apsorpcijom dok ne budeš zadovoljan, pa onda dalje.
Predvidi unapred kuda će ti ići struja, audio kablovi, prekidači, konektori, svetlo, ventilacija..

boggy
15-12-2010, 12:46 AM
..........e.
Predvidi unapred kuda će ti ići struja, audio kablovi, prekidači, konektori
... rek sprave, njihovo napajanje itd.

Nema resenja "kljuc u ruke"

pozdrav

bogi