PDA

View Full Version : mastering za početnike

matija
11-08-2009, 02:38 PM
Ovako.Znam da će većina čupat kosu kad vidi koliko malo zapravo znam o masteringu.Okej,znam da je ovdje bilo masu sličnih pitanja,ali jebiga mjenjaju se ljudi i uče(ja se nadam) na forumu i uvijek je gu?t slu?at tuđa mi?ljenja.
Ja prilikom snimanja koristim cubase (uz ReWire sa nekim programima al cubase je mama).Mixsam u njemu,trudim se da taj mix ne ispadne prestra?no da ne bude pikova i da ne prelazi 0 dB.Finalni rezultat je u relativno tih.I sad po mom mi?ljenju tu nastupa mastering (jel se varam?)...kolko mi se čini mastering mora pjesmu nabrijati da zvuči glasno do one mjere koliko mo?e zvučat glasno(?!?).
Kako da ja napravim ne?to slično u svojim skromnim sobnim uvjetima?Koji plug-in mogu koristiti, kako vi to rje?avate kad radite neke svoje demo snimke?
eto,bio sam pristojan,nadam se da nisam provalio previ?e gluposti,..al učimo dok smo ?ivi.Ne zamjerite ?ta.

Oggy
11-08-2009, 02:51 PM
Ima dosta tema o masteringu na forumu, samo kada te ne bi mrzelo da malo potrazis. Ovako, brzinski, odgovor moze da bude samo "otprilike", jer postoji gomila stvari koje uticu na sam mastering, a desavaju se od preprodukcije, pa kroz produkciju, mix, do samog momenta masterovanja. Ako si sve od ideje, preko aranzmana do mixa, ukljucujuci i njega, uradio kako treba, mastering je pitanje formalnosti. Naravno, i to mora da se uradi kako treba, da bi proizvod bio zadovoljavajuc, ali ako si neke stvari odradio lose pre, to ni jedan mastering nece spasiti.
Glavni procesi u toku masteringa su kompresija, korektivni EQ, mozda neka blaga saturacija, ako za time ima potrebe i na kraju limiting.
Limiter ti je uvek na kraju lanca, a ostale komponente mozes menjati u poretku kako god tebi treba da bi dobio ono sto zelis sa zvukom.
Imas na primer Ozone i T Racks, kao "all in one" resenja, pa malo proucavaj tamo kako stvari funkcionisu.
A savetujem ti i da malo potrazis po forumu, posto je bilo gomila price o tome, a cak nam je i aktuelni gost foruma covek kome je mastering osnovna delatnost.