Log in

View Full Version : Zvucna karta za slusanje muzike

discofilman
10-08-2009, 11:25 PM
Pozdrav svima.Planiram kupiti kvalitetnu zvucnu iskljucivo za slusanje muzike preko pc.Posto planiram potrositi maksimum 200 eura trazeci po internetu nasao sam veoma zanimljiv model na Asus a to je Xonar Essence ST koji u Njemacku kosta oko 150 eura plus troskovi.Pitam vas ima li bolja u tom cenovnom rangu?
http://uk.asus.com/product.aspx?P_ID=k8OChreLuh8zgFmQ&templete=2

Hepek
11-08-2009, 12:31 PM
Pa ako ces samo da slusas muziku, onda ti je dovoljna i ona najobicnija sto dodje uz komp...:grin: Mislim da neces osjetiti razliku na koju god da slusas.

discofilman
11-08-2009, 01:45 PM
Pa ako ces samo da slusas muziku, onda ti je dovoljna i ona najobicnija sto dodje uz komp...:grin: Mislim da neces osjetiti razliku na koju god da slusas.

Cak i ako slusam iskljucivo FLAC ili APE na Sennheiser HD 580 razlike nece biti?

Hepek
11-08-2009, 02:19 PM
Koliko ja znam ne, ali ako vec hoces nes da kupis za 120 eura mozes kupiti ovo

http://www.artist.ba/srpski/artikal.php?art=1845

Moze ti posluziti i za snimanje..:wink:
Pozz.

discofilman
11-08-2009, 02:35 PM
Ok hvala za informacije.
Pozdrav.

kVu
11-09-2009, 05:21 AM
ako nisi kupio do sad mnogo bolja opcija za te pare je da uzmes neke korektne zvucnike... e tu ces cuti razliku... ili slusalice ako vec to zelis.. za novu karticu ces samo baciti pare jer realno nema sanse da cujes razliku bilo to wav/flac/ape i sl. lossless formati

pozdrav

OFF
11-09-2009, 01:03 PM
Jeste vi sigurni? Da ce npr neka integrusha ili sta zvucati kao npr neki emu 1212 ili neki audiophile maudio? :confused:

Tiki the Boyler
11-09-2009, 01:12 PM
Razlike između integracije od 5EUR i bilo koje ozbiljnije karte itekako ima! Evo upravo sam na poslu povadio sve ozbiljne karte iz compa, pa spojio integraciju na Adam A7.
Dinamika je definitivno manja, a pri bilo kom jačem drukanju u basu je osjetna distorzija.

Rhino
11-09-2009, 01:31 PM
itekako cujem razliku u zvuku sa kompa 1 (integrisana zvucna, komp samo za net i razonodu) i kompa 2 (daw) koji su spojeni na isti mixer i 2 para monitora

silicon science
11-09-2009, 02:27 PM
ako nisi kupio do sad mnogo bolja opcija za te pare je da uzmes neke korektne zvucnike... e tu ces cuti razliku... ili slusalice ako vec to zelis.. za novu karticu ces samo baciti pare jer realno nema sanse da cujes razliku bilo to wav/flac/ape i sl. lossless formati

pozdrav

WTF??? Neistina totalna

awacs
11-09-2009, 02:39 PM
WTF??? Neistina totalna

Pa da, to je ustvari najgora varijanta. Kupi? bolje zvučnike da bi bolje čuo sva sra..a koja kartica emituje (uključujući aktivnost HD, raznoraznih kulera, ludilo....). Dodu?e, to te mo?da natera da konačno kupi? bolju karticu...

Pozdrav,

Vasa

kejkz
11-09-2009, 02:57 PM
...i tako u krug dok ne odlepis :)

kVu
11-09-2009, 03:09 PM
cekajte ljudi... nismo se razumeli...

razlike naravno da postoje, samo je pitanje koliko je to bitno za coveka koji se ne bavi zvukom? meni je u kompu i danas sb Live value koji ne vredi ni 10e a svira odlicno... moze i tako nesto da uzme a da nije integrusa.. a realno, sta ce mu emu ili m-audio ako ne planira ikad ista da snima ozbiljno????

zar nije bolje resenje uzeti neko bolje slusanje koje je samo po sebi mnogo veci korak napred i ustedeti pare na kartici? ili hocete da mi kazete da integruse zvuce ko tranzistor i da mora da pljusne >100e?

pozdrav :)

Bockie
11-09-2009, 03:12 PM
kVu-ku-lele...

Slazem se sa ostalima,nije isto kada ide preko integrisanog prdavca!

Secam se kad sam kupio terratec DMX6fire,koji je sada u starom kompu za razonodu sto rece neko,i pustio kolika je razlika u soundu... ...cuveni envy 24 cip...

Za tu lovu,ne znam samo je li mora da bude usb ili pci,ali Maudio audiophile 24/96 ima odlican izlaz... ...bar u toj ceni a to je manje od 100€. Ne izostavno i recimo E-mu 0404 za malo vise para,pa cak i 0202...ako se stedi,interni ili externi...
Mozda je jos i najpametnije resenje 0404-pci ,dakle kao interna karta... to je sto-sto i neki ojro...

Ima razlike ,zaista i to se na prvo slusanje,cak i laici koji ne moraju biti neki profi frikovi cuju...

kVu jeste doduse u pravu da su i zvucnici vazni,kao i kablovi,konektori,o koncu i muzika koja se slusa...

-------------------------------------------------------------------
...svira odlicno...

Joj...

...ne svira,veruj... ...mozda na onaj sp/dif ako ga ima...

Upali nesto ozbiljnije pa cuj....

hocete da mi kazete da integruse zvuce ko tranzistor i da mora da pljusne >100e?

Da.

To je miniminiminimum....

kVu
11-09-2009, 03:25 PM
e jebiga onda.. bice da nisam toliko zahtevan kada je slusanje u pitanju :)

Tiki the Boyler
11-09-2009, 03:55 PM
Evo sad sam se poslije integruše prebacio na moju Buduću!
Dileme nema! Dinamika je neuporedivo veća, distorzije nema ni na najvišim nivoima, stereo separacija (strašno!!!)... :shock:

p.s. Naravno da za slušanje muzike nije potrebna zvučna od 1000EUR, ali se dobro sjećam koliki je bio moj šok kada sam poslije integracije prešao na Creative AWE32, a tek što se čudom nisam mogao načuditi kada sam prešao na E-MU 1212m koji je bio moja prva poštena karta!

Bockie
11-09-2009, 03:56 PM
...nije strasno,probaj neku malo bolju kartu i videces... ...svasta je u lancu,ali najvazniji su za slusanje D/A konverteri. za snimanje A/D...

Dakle Digital u Analog... Od kvaliteta njihove funkcije pretvaranja digitalnog koda u analogni signal zavisi kvalitet zvuka... U principu stara narodna, koliko para,toliko muzike....
Nisam neki inzenjer da sad tehnicki to razlozim,da neke iskusnije kolege ne zamere,ali ako malo iskoristis jednu sjajnu opciju na rumskom - search, dobices sigurno gomilu threadova o tome...

silicon science
11-09-2009, 04:21 PM
Kao sto Big Boki reche, E-mu 0404... Pre par meseci je drugar kupovao kartu za slushanje mjuze (imao je u kompu Audigy 2 ZS Platinum Pro) pa se chula razlika itekako (dodushe dobre hifi kutije).... Eto, back on topic, E-mu 0404 je pravo reshenje :):wink:

nikolicdn
11-09-2009, 04:56 PM
WTF??? Neistina totalna

kupi polovnu, m-audio delta audiophile 24/96, naci ces sigurno za 70-ak evra, a na cu zakachi zvucnike koji ti se svidjaju, najbolje ce biti da uzmesh nesto poput EDIROL MA-20D bi amp nearfield monitor, dva analogna, spdif i opitcki ulazi, izlaz za slusalice, kontrola za dva kanalai kontrole za bass i treble na sebi!

STUDIOTON
11-09-2009, 05:03 PM
Na kompu za internet i zezanje imam m-audio fast track pro .

super je to karta za mnoge potrebe a uklapa se u tvoj budzet

Bockie
11-09-2009, 05:26 PM
naci ces sigurno za 70-ak evra

Nova je 90e! ...garancija,bla,bla,... Zasto rizik...?

SumAnuT
12-09-2009, 11:00 AM
Zbog adrenalina?

WTF??? Neistina totalna

Ti cujes razliku izmedju 320 kbps mp3, wavea i flaca kada idu sa kompa?

silicon science
12-09-2009, 06:35 PM
Zbog adrenalina?

Chujem razliku izmedju dobre i loshe karte... O tome je rech :wink:

Tiki the Boyler
13-09-2009, 10:52 AM
Ako neko ima da doda nešto na temu... samo naprijed!

kVu
13-09-2009, 11:29 AM
Zbog adrenalina?

cak i da se cuje, zar je bitna?

evo sad sam uporedio fast track sa integrusom na laptopu

razlika naravno da postoji, ali se uopste ne bih bunio i sa integrusom za slusanje... jeste, i separacija i detaljnost i stereo imaging, sve to stoji... ali ne toliko drasticno da ne mogu da uzivam potpuno i sa integrusom... u svakom slucaju, koliko je to bitno za tipa koji ne planira da mixa ili da radi na tome? meni ne bi bilo uopste.. i dalje sam pri tome da bih prvo uzeo dobre kutije pa tek kasnije mozda neku novu karticu ako hocu sve malo "cistije" da cujem.. sto i ne mora da bude uvek dobro jer cu cuti veliku razliku medj' mixevima. sta ce mi to ako se ne bavim zvukom?

pozzz

SumAnuT
13-09-2009, 02:28 PM
Ma dobro sto se opterecujes time ... na nama je da u kazemo da li razlika psotoji ili ne, a na njemu je da odluci koliko mu je ta razlika bitna ...

zarekg
15-11-2014, 04:07 PM
Izvinjavam se sto dizem temu iz mrtvih ali se uklapa u ono sto hocu da pitam.

Interesuje me sta bi bilo bolje iskljucivo za slusanje muzike od M-Audio Audiophile 192? Znaci stereo varijanta, 5.1 i ostale gluposti me ne interesuju.
Da li u toj klasi cene ima nesto "osetno" :grin: bolje?

Francuz
15-11-2014, 04:51 PM
Nema osetne razlike u rangu do 500 evra veoma mala skoro nikakva !8-)

awacs
15-11-2014, 05:23 PM

Interesuje me sta bi bilo bolje iskljucivo za slusanje muzike od M-Audio Audiophile 192? Znaci stereo varijanta, 5.1 i ostale gluposti me ne interesuju.

Koje pojačalo i zvučnike imaš?

Pozdrav,

Vasa

zarekg
15-11-2014, 05:47 PM
Ni jedno ni drugo nisu poznati siroj javnosti :). Winton pojacalo, diy varijanta projekta iz cuvenog engleskog radio casopisa i Jensen neki obicni zvucnici mada malo frizirani. Generalno odlicno sviraju. To je zakaceno za komp a drugi sistem je hi-fi mada i ovo svira iznenadjujuce dobro. Pojacalo zavredjuje mnogo bolje zvucnike ali o tom potom :).
Zvucna me interesovala jer nisam imao prilike da cujem nesto slicno ni iz te ni iz skupljih klasa, nemam predstavu kolike su razlike tj. isplati li se ili ne kupiti nesto malo skuplje.

awacs
15-11-2014, 06:44 PM
Zvucna me interesovala jer nisam imao prilike da cujem nesto slicno ni iz te ni iz skupljih klasa, nemam predstavu kolike su razlike tj. isplati li se ili ne kupiti nesto malo skuplje.

Po mom mišljenju ne isplati se kupovati ništa (relativno) skuplje/kvalitetnije od poslednje karike u lancu. Ako već kažeš da pojačalo zaslužuje bolje zvučnike, kupi prvo njih. Važnije je (mada je teže i skuplje) naći dobre zvučnike u srednjem cenovnom rangu nego dobru zvučnu kartu. Kao što rekoh, to je moje privatno mišljenje, uz napomenu da ja nisam baš sasvim normalan.

Pozdrav,

Vasa

zarekg
15-11-2014, 07:43 PM
A ko je normalan a da ga interesuju razlike izmedju zvucnih kartica :) :).
U pravu si za zvucnike, svestan sam i ja toga ali mi se trenutno nesto ne daje novac a za zvucnu me interesovalo da znam sta bi vredelo kao zamena pa da cekam da naleti povoljno. Posto nema svrhe, odustajem od toga.

Darsus
20-11-2014, 07:42 PM
E ovako, prvo, moje misljenje treba uzimati sa rezervom jer sam laik kada je zvuk u pitanju.

Do pre nekih godinu dana sam i ja planirao da kupim malo bolju zvucnu karticu, dok nisam uporedio sa par eksternih kartica mojih drugova i video da nema neke preterane razlike, i da je ono sto meni zapravo treba bolji par slusalica na prvom mestu. Naravno, to je kada se radi o integrusi koju ja imam, na nekim laptopovima sam cuo losiji zvuk kada sam ih medjusobno uporedjivao. Moj predlog ti je, pronadji nekog ko ima solidnu eksternu zvucnu, pozajmi pa uporedi i vidi da li ti pravi razliku.

nikolaivanic
24-11-2014, 02:42 PM

M-audio 192/24 ima transparentan zvuk, nemerljivo siri i dinamicniji od integrusa... nivo shuma je bar 40db manji kao i moguca dinamika koju bi cuo na snimcima klasicne muzike ili studijskim nekomprimovanim..
odlicna kartica koja zahteva odlicne zvucnike da bi se primetila sva dobit u odnosu na inferiornije