View Full Version : mikseta i cubase
zoolander
10-08-2009, 02:49 PM
Trebam malo razjašnjenje situacije...
Kroz par tjedana mi dolazi mikser A&H ZED R 16-2 RECORDING MIXER
Ako hoću miksati preko tog miksera jasno mi je da svakom od 16 kanala u cubaseu moram dodjeliti odgovarajuće kanale na mikseru, ali mi nije jasno kako da zvuk iz miksera vratim natrag u cubase (dakle onaj zvuk koji sam dobio alatima koji postoje na tom mikseru-eq) i napravim audio mixdown?
Također me zanima na koji se način manifestira miksanje na tom mikseru, na kanale u cubaseu...Da li imam dvije volumen kontrole koje mogu koristiti neovisno?(fader na mikseru i onaj na kanalu u cubaseu)
Bockie
10-08-2009, 03:47 PM
R-16 (http://www.allen-heath.com/zed/zed-R16.asp) na svakom kanalu ima taster kojim biras nacin rada tog kanala! Dakle moze biti dolazni pre eq , dolazni posle eq, odlazni i cak midi...(sl 1.)
http://dl.getdropbox.com/u/1458656/r%2016.JPG
(sl 1.)
Kanali rade "ili - ili" pa se ove funkcije ne mogu istovremeno koristiti...
Ima i adate, pa tako moze da se prosiri i prakticno bude 32X32 mixer...
Master 2 track in/out bi trebalo da radi bez obzira na kanale i kako se isti koriste...
Jedina mana je kazu cinjenica da su na njemu faderi od svega 60mm...Meni to ne bi smetalo...:grin:
Mnogo vise mi smet ato sprava kosta oko 2500e... :rolleyes:
zoolander
10-09-2009, 07:13 AM
Da ne otvaram novi thread, dal postoji razlika ako npr. 16 kanala rutiram na analogne izlaze i napravim mixdown ili ako kanale po?aljem na grupu, a grupu rutiram na analogni izlaz pa napravim mixdown?
Bockie
10-09-2009, 12:08 PM
dal postoji razlika ako npr. 16 kanala rutiram na analogne izlaze i napravim mixdown ili ako kanale po?aljem na grupu, a grupu rutiram na analogni izlaz pa napravim mixdown?
Ovo je ujedno i pitanje i odgovor... Eto, TO je razlika...!
zoolander
10-09-2009, 01:57 PM
Ovo je ujedno i pitanje i odgovor... Eto, TO je razlika...!
Znači razlika je samo u načinu rutiranja, dobro sam shvatio, ne?
silicon science
10-09-2009, 02:01 PM
Znači razlika je samo u načinu rutiranja, dobro sam shvatio, ne?
Razlika je u tome sto ce ti u prvom sluchaju mixer vrshiti sabiranje, a u drugom (u kome posaljes grupu iz kompa) sabiranje vrsiti sam komp, i bice neke razlike sigurno...:wink: Probaj oba nachina pa vidi sta ti se vishe svidja
Da ne otvaram novi thread, dal postoji razlika ako npr. 16 kanala rutiram na analogne izlaze i napravim mixdown ili ako kanale pošaljem na grupu, a grupu rutiram na analogni izlaz pa napravim mixdown?
Mislim da je svakako bolje da kanale analogno saberes.
Evo sta sam ja skontao informisuci se po netu.Na 44.1 i 48Khz Zed preko fireware-a u DAW salje 16 mono kanala plus dva kanala(L-R) sa mastera plus osam kanala sa ADAT ulaza, ukupno 26 kanala na 44.1 ili 48 Khz,na vecem samplerate-u nema ADAT-a i 2 kanala mastera,samo 16 mono kanala(88.2 i 96Khz).
Znaci,ti bi mogao da iz DAW-a izadjes na mixer sa 16 kanala na 44.1 ili 48Khz,analogno ih saberes i master out preko fireware-a digitalno vratis u DAW.Pri tome biras dali ce regleri na mixeru raditi standardno(kao na svakom analognom mixeru) ili ces ih koristiti kao midi kontroler mixera sequencera kojeg vec koristis(tad se analogni nivo svakog kanala na Zed-u prebacuje na 'Unity' nivo a nivo kanala odredjuje mixer sequencera) ,pa mozes da snimas i automatizaciju i sacuvas recall.
U Cubase-u u connection panelu bi trebao napraviti stereo in kojem dodelis kanale 17 i 18 sa Zeda,koji su kanali master mix-a.
Inace zaljubio sam se u taj mixer,planiramo ga u skorije vreme pribaviti.Po netu kruze glasine da je u razvoju i stariji brat sa 24 kanala i jos sto sta.
Bockie
10-09-2009, 04:57 PM
U svoj svojoj lepoti...:
http://www.dv247.com/assets/products/52824_l.jpg
Brutalno....
zoolander
11-09-2009, 04:09 AM
Ne razumijem baš ovaj desni dio miksete (midi control) koji ima "play", "forward"... ,a i dig send eq, dig return pre insert, dig ret post eq su mi na razini teorije, jel može ko to malo pojasniti, trudim se shvatit, al malo mi je apstraktno(mikser je na popravku, a i jedan monitor pa ne mogu isprobavati)...
Razlika je u tome sto ce ti u prvom sluchaju mixer vrshiti sabiranje, a u drugom (u kome posaljes grupu iz kompa) sabiranje vrsiti sam komp, i bice neke razlike sigurno... Probaj oba nachina pa vidi sta ti se vishe svidja
Jasno! Veseli me da čujem te razlike...
To je klasicna midi transport kontrola(play,stop,rew,forw....) snimaca,dali je externi snimac ili daw sequencer,plus programabilni knobovi i dugmici koje mozes programirati prema svojoj potrebi(vst plugovi npr.).Imas na njihovom sajtu u jednom od pdf-ova uputstvo za podesavanje cubase-a za rad za Zedom,veoma je jednostavno.
Dig snd > EQ - slanje u AD posle EQ (saljes kanal koji se snima u DAW posle ekvilajzera na mixeru,tj koristis eq mixete prilikom usnimavanja)
Dig ret < INS - primanje iz DA pre inserta( primas kanal iz DAW-a(cubase-a) pre uredjaja koji je na INSERT-u kanala.Recimo ako ces prilikom mixa da koristis outboard alate nakacene na insert tog kanala
Dig ret >EQ - primanje iz DA posle EQ (primas kanal iz DAW-a i koristis EQ na mixeru-analogni mixdown)
(AD-DA convertor)
zoolander
11-09-2009, 09:42 AM
Imas na njihovom sajtu u jednom od pdf-ova uputstvo za podesavanje cubase-a za rad za Zedom,veoma je jednostavno.
Nisam vidio, potra?it ću!
Dig snd > EQ - slanje u AD posle EQ (saljes kanal koji se snima u DAW posle ekvilajzera na mixeru,tj koristis eq mixete prilikom usnimavanja)
Tako je , tako sam i ja shvatio, al mi nije jasno, nije li onda jednostavnije uključiti switch za ekvilajzer, npr. prilikom usnimavanja vokala? Ili dig send eq mora biti uključen da bi ekvilajzer uopće radio(bez obzira na uključeni eq switch)?
Dig ret < INS - primanje iz DA pre inserta( primas kanal iz DAW-a(cubase-a) pre uredjaja koji je na INSERT-u kanala.Recimo ako ces prilikom mixa da koristis outboard alate nakacene na insert tog kanala
Dig ret >EQ - primanje iz DA posle EQ (primas kanal iz DAW-a i koristis EQ na mixeru-analogni mixdown)
Hvala, to je to.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.