View Full Version : Dobri magneti za Bass?
HeatMan
06-08-2009, 06:26 PM
poshto sam tek od skoro ushao u prichu sviranja bassa, i znam svega par basista koji i nisu neshto dobri (niti se interesuju toliko za bass), treba mi mala pomoc.
uz pomoc vas sam uzeo magnete za gitaru (tachnije gitare sa tim magnetima haha) i reshio sebi problem gitare do daljneg.. obe su fender strat, jedna sa emg dg20 a druga sa lace hot gold magnetima..
sad, bass (Blade tetrastandard) mi previshe zuji, i ne mogu nikako da dobijem dovoljno puncha.. koliko god ga slapovao, nikad nije dovoljno.. chak i kad povuchem zicu kao konj i pustim je u ischekivanju jakog puncha ne dobijem ni blizu ono shto mi treba..
sam ton se brzo gubi u zujanju i shumu.. i prilichno nije svirljiva ako su sporije pesme u pitanju.. na kraju sam doshao do toga da izolujem frekvencije na kojim je zujanje i shum naj prisutnije na drugom kanalu i obrnem fazu na istom.. ali onda, naravno, dobijem muljav ton.. a i sam ton gitare (uz svo zujanje itd) je prilichno nedefinisan i muljav..
sam bass je ok (vrat, kobilica, drvo, chivije odlichne), samo me brine to shto se vibracija svake zice prenosi i na ostale podosta.. ne znam da li je to sluchaj sa drugim i skupljim gitarama, ali ja sam se navikao da prigushim ostale zice dok okidam jednu.. shto mi definitivno smanjuje brzinu sviranja.. sad, veoma je moguce da sam u nedostatku iskustva i informacija zakljuchio da to ne bi trebalo da se deshava.. ali opet, moram i to da pitam.. da li je to normalno? :)
e sad, ja stvarno ne znam ni jedan model niti firmu koja pravi VALJANE magnete.. pa mi treba vasha pomoc.. sad, trazim shto bolji vremenski odziv.. to je ono u shta sam siguran. chak mi mozda i izoblicheni odzivi trebaju, ne znam vishe ni sam.. hahah.. elem svirka je uglavnom jazz/rnb/hip hop sa dosta funk-a.. sa druge strane, radim i rock i jazz, i koristeci se logikom, za takvu svirku mi treba neshto malo drugachije.. ali mislim da cu moci to posle da reshim ekvalizacijom i dobrim izborom bass amp plugova..
da, bode se direktno u preamp koji pichi u kartu.. i to je to.. :)
imate neke ideje? ako vas neshto josh zanima da mogu da vam opmognem da bi mi pomogli, recite slobodno..
poz
shashko
06-08-2009, 06:46 PM
da ne bude vidi ga ovaj.... ja trazim magnete a on mi salje pedale, predlazem ovo samo kao jeftiniju opciju i kao nesto sto sam ja probao zbog kilavog zvuka i odusevilo me je. napominjem da nisam snimao i slusao kako radi u mixu, ali kao solo.... ima MUDAAAAAAA MASNA:D
probaj OVO, mozda je lakse i jeftinije nego menjanje magneta
http://www.bassemporium.com/images_products/tech21vtbassf.jpg
ja probao odusevio se i cekam da stigne... i ne mogu da sacekam....
mnogi hvale i ovu spravu ali kao nedostatak joj je MIDRANGE, ja sam ipak odlucio za VT
http://www.blackwind.co.il/img/bsdi.jpg
ovo nisam probao, pa ne mogu da kazem, ali sam slusao lika koji objasanjava kako ima i neku vrstu komprosera u sebi, koji se ne svidja svima.... bash
pogledni na harmony central-u ima MILIONNNN komentara, a ako su basshhhh magneti problem... ne bih znao kako da ti pomognem.
izvinjavam se ako sam pomesao babe i zabe ali iz najbolje namere....
HeatMan
06-08-2009, 07:16 PM
hahah vidi ga ovaj.. :D
nazalost, problem su stvarno magneti, i ni jedna pedala mi nece pomoci kod toga, pogotovo ne neka sa kompresorom.. midrange mi i fali, tako da su mi potrebni magneti koji ce mozda to chak i da istaknu..
poz
btw, zaboravih.. gitara je polu-pasivna (pasivna beshe za baterijom? poshto ja drugachije kapiram aktivno i pasivno) tj, ima boost bez kog bi bila prilichno neupotrebljiva, iskreno.. jer tako malo dignem zujanje, ali josh manje i shum.. shto mi je ok odradjivalo posao, ali ochigledno ne dovoljno.. sad mi je i crkla baterija, i nemam zivaca da je menjam jer cu dobiti 30% bolji zvuk, koji i dalje nije onaj koji trazim..
milanCHE
06-08-2009, 07:24 PM
eehhhh,Aco....kad bi to bilo tako jednostavno...puno je faktora koji pre magneta utiču na zvuk (bass) gitare....elem,vrsta drveta za vrat,vrsta drveta za fingerboard,tip veze vrat telo(bolt/on neck,set on neck,neck thru konstrukcije...)...pragovi,ŽICE!.......čitava matematika!
ali da te ne oboshrabrim......ja sam u par nekih mojih bass gitara koje sam budžio stavljao EMG (Hz seriju magneta),nažalost jedinu od EMG-a za bass dostupnu na našem tržištu....nisam preterano oduševljen...za žive nastupe o.k.,ali za snimanje....hmmmm....maaaalko mutno za moj ukus....
stavljao sam ih na instrumente gde su stvarno ispoštovani svi akustički zakoni u pogledu izbora i kvaliteta drveta i tipa konstrukcije.....
ono što bih ti savetovao od komercijalnih magneta je da probaš sa Seymour Duncan Bassline magnetima....ni kod njih baš nemaš preteran izbor.....imaju ih u Mitrosu....
ali se raspitaj,mislim da postoji i neki lik Vlado koji premotava magnete i to jako dobro......neko na forumu sigurno zna....
a što se tiče dampingovanja žica....pa to je stvarno zajebana i iritirajuća stvar pogotovo kod višežičnih bass gitara (5 i 6 žica)...
baci pogled kako sam ja to rešio na slici....prosto i lako....ženska gumica za kosu(ali ne od gume već od one rastegljive tkanine)...završiće ti posao:D
InsaneEyes
06-08-2009, 07:25 PM
sad, bass (Blade tetrastandard) mi previshe zuji, i ne mogu nikako da dobijem dovoljno puncha..
mogli bi zajedno da narucimo neki emg/bartolini set, ja isto jurim magnete za jazz-a iz istog razloga
sam bass je ok (vrat, kobilica, drvo, chivije odlichne), samo me brine to shto se vibracija svake zice prenosi i na ostale podosta.. ne znam da li je to sluchaj sa drugim i skupljim gitarama, ali ja sam se navikao da prigushim ostale zice dok okidam jednu.. shto mi definitivno smanjuje brzinu sviranja.. sad, veoma je moguce da sam u nedostatku iskustva i informacija zakljuchio da to ne bi trebalo da se deshava.. ali opet, moram i to da pitam.. da li je to normalno? :)
normalno je, moras da prigusujes, pogotovo za slap to je neizostavno, a i nije frka da se naviknes iaonako imas samo 3 zice da denfash :)
HeatMan
06-08-2009, 08:19 PM
eehhhh,Aco...
Sale, drago mi je.. :)
kad bi to bilo tako jednostavno...puno je faktora koji pre magneta utiču na zvuk (bass) gitare....elem,vrsta drveta za vrat,vrsta drveta za fingerboard,tip veze vrat telo(bolt/on neck,set on neck,neck thru konstrukcije...)...?ICE!.......čitava matematika!
sve to znam, ali nemam para da menjam gitaru.. gledao sam gitare koje je nemechek mladji prodavao ovde, ali nemam tu lovu.. imam, ali mi treba z adruge stvari.. :)
ali da te ne oboshrabrim......ja sam u par nekih mojih bass gitara koje sam bud?io stavljao EMG (Hz seriju magneta),na?alost jedinu dostupnu na na?em tr?i?tu....nisam preterano odu?evljen...za ?ive nastupe o.k.,ali za snimanje....hmmmm....maaaalko mutno za moj ukus....
vrlo moguce, zato i pitam.. meni je emg dg20 odlichan na gitari, ali nisam verovao da imaju neshto shto ce me zadovoljiti kad je u pitanju bas.. mada, moram priznati da upravo ti dg20 magneti odlichno prenose tranzijente, pa chak i zice koje su mi sad vec par meseci stare zvuche odlichno na njoj.. (ne chistim ni vrat, a kamoli zice)
stavljao sam ih na instrumente gde su stvarno ispo?tovani svi akustički zakoni u pogledu izbora i kvaliteta drveta i tipa konstrukcije.....
ono ?to bih ti savetovao od komercijalnih magneta je da proba? sa Seymour Duncan Bassline magnetima....ni kod njih ba? nema? preteran izbor.....imaju ih u Mitrosu....
ali se raspitaj,mislim da postoji i neki lik Vlado koji premotava magnete i to jako dobro......neko na forumu sigurno zna....
super, hvala puno na pomoci.. probacu.. inache to oko premotavanja, namotavanja (i ostalo) magneta nikad nisam kapirao al ajd..
a ?to se tiče dampingovanja ?ica....pa to je stvarno zajebana i iritirajuća stvar pogotovo kod vi?e?ičnih bass gitara (5 i 6 ?ica)...
baci pogled kako sam ja to re?io na slici....prosto i lako....?enska gumica za kosu(ali ne od gume već od one rastegljive tkanine)...zavr?iće ti posao:D
super stvar, padalo mi je to na pamet, ali da li ti to prigushuje zvuk, i smanjuje sustain na zicama?
poz
mogli bi zajedno da narucimo neki emg/bartolini set, ja isto jurim magnete za jazz-a iz istog razloga
bartolini? :) nikad chuo.. nije losha ideja, mozemo da probamo
normalno je, moras da prigusujes, pogotovo za slap to je neizostavno, a i nije frka da se naviknes iaonako imas samo 3 zice da denfash :)
uhh.. znam.. do skoro mi je to bio ogroman problem.. sad je malo manji.. ali i dalje je jbg.. sviram gitaru i klavijature (tu i tamo) i jbg nisam navikao na bas kao instrument, PLUS shto je neshto shto drzi gruv u pesmi pa je preciznost neophodna, te mi je sve to zajebano da priznam.. ali se polako navikavam..
milanCHE
06-08-2009, 08:58 PM
he....SALE,sorry za preimenovanje:wink:
hmmm...namotavanje magneta...aj da ne tupim na tu temu,evo otprilike šta se radi sa tvojim postojećim pickupom(ili pickupovima) na jednom malom videu.....znači,ukoliko ti nije magnet blade-tip već ima klasične magnetiće za svaku žicu...dakle pogledaj kako to majstor Ramirez (http://www.youtube.com/watch?v=hrpddi2N_jA) radi na svojim custom pickupima...
a drugo pitanje...kako damper utiče na ton,tj.da li smanjuje sustain na žicama? DA,ali samo na onim na kojima ne sviraš(tj.na "otvorenim" žicama),u tome i jeste caka:wink:...jedino je pitanje da li i koliko koristiš "otvorene" žice u svirci...znači,da li ćeš npr.ton A odsvirati direktno na A žici jednostavno okidanjem iste ili ćeš isti ton "hvatati" na 5-om pragu E-žice...
ja probao na mom 5-žičanom fretless-u i olakšao sebi život poprilično....da poštediš desnu ruku suvišnog posla i da se usredsrediš na svirku i snimanje...
uostalom,ako Victor Wooten-u ne smetaju damperi,neće ni tebi sigurno.
nadam se da će i Oggy,Deki ili još neko od iskusnijih "bassadžija" moći da ti pomogne na ovu temu
pozdrav!
InsaneEyes
06-08-2009, 09:01 PM
bartolini? :) nikad chuo.. nije losha ideja, mozemo da probamo
verovatno bi uzeo samo neck magnet kriza je a dole mi je neki dimarzio prastari jako lepo svira
http://www.bartolini.net/information/bass/new_bass_pu_s4.htm
http://www.youtube.com/watch?v=T4YloGchoSE&feature=related
HeatMan
06-08-2009, 09:16 PM
he....SALE,sorry za preimenovanje:wink:
ma opushteno.. :)
hmmm...namotavanje magneta...aj da ne tupim na tu temu,evo otprilike šta se radi sa tvojim postojećim pickupom(ili pickupovima) na jednom malom videu.....znači,ukoliko ti nije magnet blade-tip već ima klasične magnetiće za svaku žicu...dakle pogledaj kako to majstor Ramirez (http://www.youtube.com/watch?v=hrpddi2N_jA) radi na svojim custom pickupima...
gledao.. :) ali poshto ne znam kako se inache motaju (prave) magneti, ne znam na shta da obratim paznju (osim na to da chovek ochigledno zna shta radi) hahah
a drugo pitanje...kako damper utiče na ton,tj.da li smanjuje sustain na žicama? DA,ali samo na onim na kojima ne sviraš,u tome i jeste caka:wink:
probao i olakšao sebi život poprilično....da poštediš desnu ruku suvišnog posla i da se usredsrediš na svirku i snimanje...
odlichno! to mi treba.. probacu to.. ima li nekih pravih dampera za kupiti, ili je jednostavnije uzeti gumicu? :)
btw, na otvorenim zicama mora da bude kraci sustain drugachiji zvuk! :) ako me logika josh uvek sluzi, tachnije.. :banghead:
uostalom,nadam se da će i Oggy,Deki ili još neko od iskusnijih "bassadžija" moći da ti pomogne na ovu temu
pozdrav!
i ja se nadam, oggy mi je dosta pomogao oko izbora akustichne gitare za snimanje..
verovatno bi uzeo samo neck magnet kriza je a dole mi je neki dimarzio prastari jako lepo svira
http://www.bartolini.net/information/bass/new_bass_pu_s4.htm
http://www.youtube.com/watch?v=T4YloGchoSE&feature=related
vrlo zanimljivo.. samo nekako imam utisak da bi cela elektronika morala da se menja ne bi li gitara proradila.. sad mislio sam da i to spada pod "magneti" al sad imam drugachiji utisak.. :)
btw, jako lepo zvuche ovi bartolini magneti.. vidish, na tjubu snimano live zvuchi bolje nego zvuk koji ja dobijem iz same gitare hahaha.. pa moram da izvlachim maksimum iz procesora ne bih li sredio taj bass.. :)
raspitivao sam se kod dosta basista o magnetima, (ovo traje vec jedno 6/7 meseci) i iskreno doshlo mi na kraju da se popnem SMV-ovcima na scenu i da ih ne pustim dok mi ne kazu koje magnete da uzmem.. :banghead:
poz
milanCHE
06-08-2009, 09:30 PM
hm...pa ima fora oko tog namotavanja koju majstori znaju,a to je odnos izmedju broja namotaja,debljine žice koja se namotava,izolacije,...... nisam ni ja neki expert,da te ne lažem,ali je fora što iole bolje firme to rade otprilike kao lik na tom videu što si pogledao..dakle:temeljno,odabrani magneti(al-ni-co poles) tačno odredjenog namagnetisanja,odabrana bakarna žica odredjene debljine...tra la laaaa..
a,evo sad mi pade na pamet....nemam ovde link,ali pogledaj-čini mi se da baš na oficijalnom sajtu Seymour Duncana imaš audio primere kako koji magnet zvuči...ovako napamet je jako nezahvalno davati bilo kakve preporuke....glupo je da ti kažem:kupi Seymour Duncan Bassline "quarter pound" za neck i "antiquity" za bridge i završio si posao.....(mada bi ovo što sam naveo imalo prilično širok spektar upotrebe) ......a da ti kažem: uzmi 2 x S.Duncan Bassline " NewYorkCity" pickupe (M.M. style)- to je 500 tinak evra...velika lova...
znači-pogledaj na njihovom sajtu i preslušaj.......a ovi u Mitros-u su kao navodno njihovi zastupnici (a imali su svega par modela zadnji put kad sam bio):mad:
pozdrav
HeatMan
06-08-2009, 09:55 PM
hm...pa ima fora oko tog namotavanja koju majstori znaju,a to je odnos izmedju broja namotaja,debljine žice koja se namotava,izolacije,...... nisam ni ja neki expert,da te ne lažem,ali je fora što iole bolje firme to rade otprilike kao lik na tom videu što si pogledao..dakle:temeljno,odabrani magneti(al-ni-co poles) tačno odredjenog namagnetisanja,odabrana bakarna žica odredjene debljine...tra la laaaa..
a,evo sad mi pade na pamet....nemam ovde link,ali pogledaj-čini mi se da baš na oficijalnom sajtu Seymour Duncana imaš audio primere kako koji magnet zvuči...ovako napamet je jako nezahvalno davati bilo kakve preporuke....glupo je da ti kažem:kupi Seymour Duncan Bassline "quarter pound" za neck i "antiquity" za bridge i završio si posao.....(mada bi ovo što sam naveo imalo prilično širok spektar upotrebe) ......a da ti kažem: uzmi 2 x S.Duncan Bassline " NewYorkCity" pickupe (M.M. style)- to je 500 tinak evra...velika lova...
znači-pogledaj na njihovom sajtu i preslušaj.......a ovi u Mitros-u su kao navodno njihovi zastupnici (a imali su svega par modela zadnji put kad sam bio):mad:
pozdrav
iskreno, nije mi problem da uzmem magnete/elektroniku za 500 eura.. mislim, jeste skupo.. ali bolje to nego da jurim gitaru koja odgovara mojim potrebama, jer znam da ce koshtati oko 2k eura.. a to je vec previshe hahah..
znash, kad sam imao samo squier strata, htedoh da uzmem magnete za nju.. medjutim dva su bila u opciji, i naletim na dve gitare sa tim magnetima. jeftino. stratovi. blago modovani (jedan relikovan grrrrr) :banghead: al sve jedno. probam ih, odushevim se. ali imaju potpuno drugachiji sound.. jeste i drvo radi svoju prichu tu, ALI magneti najvishe.. rade potpuno drugachije, i svaki put ih menjam.. nije ni jedna za solo ni za ritam, nego obe.. zavisi od sounda koji mi treba.. i imao sam srece, iskreno.. za tu lovu nisi mogao bolje da prodjesh nigde.. sad, poblem kod bassa je shto nece biti drugog.. bar ne neko vreme.. sigurno necu uzimati novu gitaru dok ne nauchim da sviram istu dovoljno da shvatim da me sam instrument ogranichava.. za sada smatram da je elektronika problem.. s' toga mi nije frka da puknem 500 eura.. nacice se, jbg.. samo da imam dobar sound.. posle cemo lako.. jbg, ne mogu da ochekujem od gitare koja je koshtala 500 eura da ima zvuk koji daju magneti od 500 eura..
najvishe me jebe shto u poslednje vreme snimam bass samo kad je to apsolutno neophodno (pa mozesh zamisliti koliko me to baca u depresiju).. ako su neke jednostavne linije, koristim trillogy.. ako je neki zajebaniji ritam koristim bass.. i kad sam ga vec snimao I UBO ONO SHTO HOCU, onda hocu da se to chuje hahhaa
poz
edit: najbolje je da mi neko bukvalno kaze shta da uzmem.. i kad imam nekoliko mogucnosti, videcu sve njih.. ovako ih ima previshe, i nisam dovoljno pametan (niti sam basista niti gitarista, a daleko elektronichara) da bih znao shta mi treba.. sad gledam seymour duncane.. i nishta ne kapiram hahah..
evo, prvo.. ne znam, da li uz magnete dobijam i ostale kablove, ili to dobijam samo u paketima sa maskom? npr, ove dve gitare koje imam.. sve zajedno sa maskom je menjano..
sad, vidim da su ovi sd 4 string uglavnom dupli magneti.. to ne bi moglo u moju masku da stane.. sa druge strane ne znam ni kako struju da odradim.. naravno, dacu nekome ko zna, ALI moram da mu dam sve da ne bih ispao glup u drushtvu (kao sada).. :)
poz
edit2: jedino shto valjda razumem je da mi treba high output hahahha
InsaneEyes
06-08-2009, 10:55 PM
samo da imam dobar sound..
samo toliko, hehe :D
prisloni uvo na telo i vidi prvo da li te uopste lozhi ton koji daje ta gitara na suvo. probaj par setova zica. svi se slazu da su magneti i drvo najbitniji, opet sam menjao zice i dobio potpuno novi maltene precision sound na jazzu i sad se mnogo vise lozim da nadjem dobar komplet magneta koji bi to istakli.
cini mi se da su ovi bartoliniji dosta dobri za rege, hip hop, pop, bluz
posto kontam da ti treba all-rounded ton za mnostvo zanrova najbolje bi bilo da ti neko ko je puno radio u studiju nesto predlozi, al takvi se nesto ne javljaju :)
HeatMan
06-08-2009, 10:58 PM
znam, zato pokushavam sa vama da dodjem do nekog reshenja...
btw, da.. svidja mi se zvuk same gitare.. :)
milanCHE
07-08-2009, 12:05 AM
samo toliko, hehe :D
prisloni uvo na telo i vidi prvo da li te uopste lozhi ton koji daje ta gitara na suvo. probaj par setova zica. svi se slazu da su magneti i drvo najbitniji, opet sam menjao zice i dobio potpuno novi maltene precision sound na jazzu i sad se mnogo vise lozim da nadjem dobar komplet magneta koji bi to istakli...
sa ovim se u potpunosti slažem.ako ti instrument dobro svira na suvo,jaaako dobre su šanse da ti isto tako zazvuči i sa elektronikom.
milanCHE
07-08-2009, 12:12 AM
iskreno, nije mi problem da uzmem magnete/elektroniku za 500 eura.. mislim, jeste skupo.. ali bolje to nego da jurim gitaru koja odgovara mojim potrebama, jer znam da ce koshtati oko 2k eura.. a to je vec previshe hahah..
znash, kad sam imao samo squier strata, htedoh da uzmem magnete za nju.. medjutim dva su bila u opciji, i naletim na dve gitare sa tim magnetima. jeftino. stratovi. blago modovani (jedan relikovan grrrrr) :banghead: al sve jedno. probam ih, odushevim se. ali imaju potpuno drugachiji sound.. jeste i drvo radi svoju prichu tu, ALI magneti najvishe.. rade potpuno drugachije, i svaki put ih menjam.. nije ni jedna za solo ni za ritam, nego obe.. zavisi od sounda koji mi treba.. i imao sam srece, iskreno.. za tu lovu nisi mogao bolje da prodjesh nigde.. sad, poblem kod bassa je shto nece biti drugog.. bar ne neko vreme.. sigurno necu uzimati novu gitaru dok ne nauchim da sviram istu dovoljno da shvatim da me sam instrument ogranichava.. za sada smatram da je elektronika problem.. s' toga mi nije frka da puknem 500 eura.. nacice se, jbg.. samo da imam dobar sound.. posle cemo lako.. jbg, ne mogu da ochekujem od gitare koja je koshtala 500 eura da ima zvuk koji daju magneti od 500 eura..
najvishe me jebe shto u poslednje vreme snimam bass samo kad je to apsolutno neophodno (pa mozesh zamisliti koliko me to baca u depresiju).. ako su neke jednostavne linije, koristim trillogy.. ako je neki zajebaniji ritam koristim bass.. i kad sam ga vec snimao I UBO ONO SHTO HOCU, onda hocu da se to chuje hahhaa
poz
edit: najbolje je da mi neko bukvalno kaze shta da uzmem.. i kad imam nekoliko mogucnosti, videcu sve njih.. ovako ih ima previshe, i nisam dovoljno pametan (niti sam basista niti gitarista, a daleko elektronichara) da bih znao shta mi treba.. sad gledam seymour duncane.. i nishta ne kapiram hahah..
evo, prvo.. ne znam, da li uz magnete dobijam i ostale kablove, ili to dobijam samo u paketima sa maskom? npr, ove dve gitare koje imam.. sve zajedno sa maskom je menjano..
sad, vidim da su ovi sd 4 string uglavnom dupli magneti.. to ne bi moglo u moju masku da stane.. sa druge strane ne znam ni kako struju da odradim.. naravno, dacu nekome ko zna, ALI moram da mu dam sve da ne bih ispao glup u drushtvu (kao sada).. :)
poz
edit2: jedino shto valjda razumem je da mi treba high output hahahha
uh,bre,čoveče,NE ŽURI toliko! ! !
i NE ZALEĆI SE! ! !
500 evra nije danas za bacanje da tek tako uzmeš nešto napamet...
druga stvar: evo ja sam voljan koliko mogu sa moje strane da pomognem...u smislu:imam jedan EMG Hz 45 pasivni humbucker pickup, high output,na jednom je mom instrumentu,ako hoćeš možemo da probamo kako radi na tvom instrumentu...možda "legne" na taj tvoj bass......(a imaju ga na lageru ovde u deligradskoj u Marićevom muzičkom servisu)...
treće-DA,većina iole ozbiljnih proizvodjača daje i kablove i upustvo(shemu) za spajanje magneta....
samo ne trči toliko :shock:....
poz!
milanCHE
07-08-2009, 12:21 AM
sad m još nešto pade na pamet:kad si zadnji put otvarao kućište elektronike na gitari?kakvi su ti potenciometri,kondenzator(i)?instalacija,lemovi... ?sve to moše da ti pravi zujanje i šum.....znam da su ljudi imali dosta često problema upravo sa takvim sitnicama....mislim da kreneš eliminacijom sitnijeg ka krupnijem....
poz
HeatMan
07-08-2009, 12:41 AM
uh,bre,čoveče,NE ?URI toliko! ! !
i NE ZALEĆI SE! ! !
500 evra nije danas za bacanje da tek tako uzme? ne?to napamet...
druga stvar: evo ja sam voljan koliko mogu sa moje strane da pomognem...u smislu:imam jedan EMG Hz 45 pasivni humbucker pickup, high output,na jednom je mom instrumentu,ako hoće? mo?emo da probamo kako radi na tvom instrumentu...mo?da "legne" na taj tvoj bass......(a imaju ga na lageru ovde u deligradskoj u Marićevom muzičkom servisu)...
treće-DA,većina iole ozbiljnih proizvodjača daje i kablove i upustvo(shemu) za spajanje magneta....
samo ne trči toliko :shock:....
poz!
ne zalecem se. samo kazem da moram neshto da uradim pod hitno jer me ovo ubija.. :)
mozemo da probamo, hvala na ponudi.. :) cenim to.. :) samo sad sam malo kratak sa vremenom, iako nemam posla ovih dana (rodjendan mi je uskoro) pa ne znam koliko ce me to odstraniti od ostatka sveta (prijatelji, porodica, a ne mogu ih sve zbudziti u jedan dan)
shto se treceg tiche, hvala na informaciji.. apsolutno nisam imao nikakvog pojma kako sve to ide.. :)
sad m jo? ne?to pade na pamet:kad si zadnji put otvarao kući?te elektronike na gitari?kakvi su ti potenciometri,kondenzator(i)?instalacija,lemovi... ?sve to mo?e da ti pravi zujanje i ?um.....znam da su ljudi imali dosta često problema upravo sa takvim sitnicama....mislim da krene? eliminacijom sitnijeg ka krupnijem....
poz
nikad. :)
gitara je prilichno nova, kupljena u artistu sredinom proshle godine.. tako da ne verujem da je imalo shta da se sjebe/presushi.. i zujala je od samog pochetka, medjutim ja sam bio previshe fasciniran uchenjem i sviranjem na samom instrumentu da mi to i nije toliko smetalo.. par basista (drugara, mog godishta, znachi nisu ozbiljni) su imali i imaju iste probleme, pa mi to isprva nije bio problem.. medjutim shto sam vishe svirao to me vishe nerviralo.. shto je najgore, protiv fendera i washburna je odneo titulu shampiona.. bar onih fendera koje sam probao u mitrosu, i washburna i ne secam se chega josh u artistu.. isti dan sam probao fendera od 1800e (koliko se secam) i ovog blejda (nazalost na razlichitim pojachalima, ali slichne gradje) :/ i vishe mi se svideo blade.. pre toga jedini bas sa kojim sam mogao da se malo upoznam je bio fender j. '68 valjda.. i to na cube-u.. i zvuchao je perfektno (a kako li ce?) :)
nazalost, za 6 meseci sam nauchio i shvatio vishe stvari nego u vecem periodu mog zivota, i sad moram da ispravljam svoje greshke koje sam napravio iz neznanja i brzopletosti.. mada i nije toliko brzopletost koliko nisam imao koga da pitam jbg..
poz
milanCHE
07-08-2009, 01:00 AM
slušaj,sad sam upravo pogledao taj tvoj Blade na netu...nije uopšte rdjava kombinacija drveta!naprotiv!!! javor-vrat,ružino drvo-fingerboard, jova-telo!!! trebalo bi da ima odličnu "prirodnu" rezonancu....jedino me malo bune ti JS-1 single coil pick-upovi,ne znam kakvi su.........ALI! s obzirom da kažeš da si instrument uzeo relativno skoro,ja bih prvo proverio one sitnice koje sam ti naveo...tek kad to eliminišeš,onda razmišljaj o zameni...ALI! teško da ćeš sa bilo kojim single coil magnetima ma kakvi oni bili uspeti da eliminišeš šum....
ono što može da se uradi u tvom slučaju je da se odradi kompletno "uzemljenje" ležišta magneta....kao i kompletnog kućišta elektronike....ukoliko to već nije fabrički uradjeno,u šta malo sumnjam.....imam negde podrobno upustvo kako to da odradiš,poslaću ti sutra u toku dana....ono što ti je potrebno je samolepljiva alu folija(jeftinija varijanta) ili elektroprovodljiva farba(skuplja varijanta) jedan kondenzator od 300 mF(čini mi se) i malo prevezivanje,a rezultati su odlični!pogledaću u gajbi gde je to upustvo pa ću ga okačiti..
pozdrav
HeatMan
07-08-2009, 01:22 AM
slu?aj,sad sam upravo pogledao taj tvoj Blade na netu...nije uop?te rdjava kombinacija drveta!naprotiv!!! javor-vrat,ru?ino drvo-fingerboard, jova-telo!!! trebalo bi da ima odličnu "prirodnu" rezonancu....
ja kazem.. :)
jedino me malo bune ti JS-1 single coil pick-upovi,ne znam kakvi su.........ALI! s obzirom da ka?e? da si instrument uzeo relativno skoro,ja bih prvo proverio one sitnice koje sam ti naveo...tek kad to elimini?e?,onda razmi?ljaj o zameni...ALI! te?ko da će? sa bilo kojim single coil magnetima ma kakvi oni bili uspeti da elimini?e? ?um....
znam i zato bih ih (izmedju ostalog) i menjao..
ono ?to mo?e da se uradi u tvom slučaju je da se odradi kompletno "uzemljenje" le?i?ta magneta....kao i kompletnog kući?ta elektronike....ukoliko to već nije fabrički uradjeno,u ?ta malo sumnjam.....imam negde podrobno upustvo kako to da odradi?,poslaću ti sutra u toku dana....ono ?to ti je potrebno je samolepljiva alu folija(jeftinija varijanta) ili elektroprovodljiva farba(skuplja varijanta) jedan kondenzator od 300 mF(čini mi se) i malo prevezivanje,a rezultati su odlični!pogledaću u gajbi gde je to upustvo pa ću ga okačiti..
pozdrav
hvala ti puno na trudu, cimanju i pomoci, pre svega! ajd bar da probam, ali ne verujem da ce to promeniti zvuk koji dobijam.. kapiram da ce shum biti nizi, zajedno sa zujanjem.. ali hocu li dobiti taj punch? mislim, i originalni fenderi danas zvuche kao igrachke, pa im ljudi menjaju elektroniku da bi proradili.. ne verujem da je blade ishta bolji, iskreno.. :( :banghead:
Samo vas slusam i ne verujem do kojih ste cifara stigli...
Mislim.... 500 eura za dupli MM set (a pri tom MM ima samo jedan HB koji radi u 3 rezima...), a sve to na JB kopiji...
Evo ti link, kupis magnete, izbacis jeftinu aktivnu elektroniku i ima da uzivas ostatak zivota (pod uslovom da ti gitara stima i da ti se drvo u medjuvremenu ne pokrivi, sto se dosta cesto desi kod slicnih gitara...).
Za ostatak love mozes na more komotno ;)
http://www.thomann.de/gb/dimarzio_dp149bk.htm?sid=169504f09b0ea89f03b5b8918 8b7292d
milanCHE
07-08-2009, 02:12 AM
Oggy,jel' si ih čuo na delu???valja li čemu ???
ne sumnjam u tvoje iskustvo,ali ovo je baš smešna cena za par...:shock:
veruj mi,bejah skoro u mitros-u i gledao sam jedan S.Duncan SMB-4d, bio je 200 evra (po komadu )nemam razloga da izmišljam! a za onaj NewYorkCity nisam smeo ni da ih pitam ......no,nebitno sad to....oni ionako ne bi mogli bez budženja(razbušivanja) u Saletov bass....
nego me baš živo zanima kako zvuče ti DiMarzio......nekad beše dobra firma...
poz....
Milance...
Ja vec godinu dana, ako ne i jace biram magnete za razne svoje gitare. Znam cene svuda u svetu, pa tako i u Mitrosu. Sa njima sam bas juce razgovarao u dilemi da li da kupim neke magnete kod njih ili u USA. Naravno, SD koji u USA kosta 66$ kod njih kosta blizu 9 hiljada dinara...
Standardan JB set koji se dobije uz American JB standard (nekada, posto je taj "American" poslednjih godina vrlo diskutabilan) kosta 70-80 eura.
Ovo je malo napucaniji, "custom" set i kosta malo skuplje. Kod thomana je to oko stotke, ali ne sumnjam da ce nasi vec da se ugrade dobro. Najbolje cene za Di MArzio su u Mix Music Company i od americkih se razlikuju jedino po valuti, ali je cifra ista :)
I jos jedna bitna stvar za Saleta...
Kada budes menjao magnete, neka ti ne bude zao da zamenis sve potove i ozicenje sa kvalitetnijim i sa nekom dobro izolovanom zicom, bices iznenadjen.
Mada, ovi JB singlovi sto sam ti rekao su u stvari HB magneti u single kucistu, te imaju "hum cancelation", ali dobra instalacija nikada nije na odmet.
milanCHE
07-08-2009, 02:30 AM
evo da ti se onda i ja ujedno zahvalim na onoj informaciji gore.....!jos su i humbackeri!!!
znam za taj MixMusic (u ul.Marsala Birjuzova),skoro sam ih zvao za neki 5 zicani (hand made) bass i ,nazalist,nisu nista od magneta za isti imali na lageru.....ali ce za Saletov slucaj vec biti nesto...sigurno....cene su im u svakom slucaju korektne.
pozdrav
Evo, malopre sam pogledao, nemaju taj set na lageru, niti cenu za njega, ali posto su zvanicni uvoznici, verovatno postoji mogucnost narucivanja.
HeatMan
07-08-2009, 02:36 AM
samo 100 jura? nisam verovao da cu proci tako lako.. :)
hvala ogi bratori, imash pice od mene (a poshto sam izgubio zapisnik koliko ti dugujem, imash flashu omiljenog pica)
Pa racunaj 100 za magnete i jos 100 za potove, input jack, zice i ruke, da ti neko sve lepo poveze, ali to je i dalje 200 naspram onih raznih megalomanskih akcija... :)
Sad jos samo da zasviras i resili smo sve probleme... :)
HeatMan
07-08-2009, 02:48 AM
Pa racunaj 100 za magnete i jos 100 za potove, input jack, zice i ruke, da ti neko sve lepo poveze, ali to je i dalje 200 naspram onih raznih megalomanskih akcija... :)
Sad jos samo da zasviras i resili smo sve probleme... :)
ehh josh samo to.. :)
nisam ni video da ima treca strana, video sam samo onaj post na drugoj..
elem hvala ti puno na pomoci, nece me mrzeti i sve da promenim ako treba.. zato sam i mislio da menjam sve (ukljuchujuci i masku koja mi je odvratna).. samo ne znam shta da uzimam gde i kako i shta hahahah.. jednom rechju, glup sam za te stvari..
dakle, SD ili dimarzio? :) chuo sam za oba, nemam pojma kako rade. verujem vama.. mada onaj bireli je zanimljiv, ako si ga chuo na tjubu?
moze sve da se nabavi, moze i preko mitrosa, ali sam u poslednje vreme jako pocheo da mrzim prodavnice.. al ajd to je sad d(r)uga tema..
hvala josh jednom
poz
InsaneEyes
07-08-2009, 03:11 AM
dakle, SD ili dimarzio? :) chuo sam za oba, nemam pojma kako rade. verujem vama.. mada onaj bireli je zanimljiv, ako si ga chuo na tjubu?
bireli :D
ja imam neki dimarzio star 30 godina na bridzu, i radi ko azdaha :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.