View Full Version : Octava mikrofoni
Na forum nisam našao da se išta govori, uspoređuju te recenziraju ovi mikrofoni.?
Posjeduju jako dobru cijenu,a zvuče usporedivo isto kao Neumann,
tako da za 300-400eur dobijete kvalitetu,kao Neumman koji dodje 1500eur.
DAKLE: Citiram
Rusi su 1945. pokupili sve Hitlerove mikrofone, Neumann CVM-3 (od milja zvan i Flasche). Kad su se počeli kvariti napravili su tvornicu rezervnih dijelova u Tuli imenom OKTABA. Kasnije su počeli proizvoditi vlastite. Daleko je to doguralo. MK219 bio je sovjetski pokušaj emuliranja U47FET. Nažalost oblik grille (cijeli mikrofon izgleda kao lijes) je kvario opći dojam. Tako sa na koncu kopirali i izgled cijelog kućišta. Tako je 80-ih nastao MK319. U47 je kako god cijenjen bio lo-fi mikrofon i takav je i MK319 (i 219). Rusi su čak išli na teflonsku membranu da bi dobili pravi zvuk.
Zanima me vaše mišljene?
http://www.oktava-online.com/ Njemački dobavljač
http://www.oktava-mics.net/shop/information.php?pages_id=7
audio stranice na Ruskom, i suporedbe uz korak s najboljim mikrofonima.
http://www.oktava-mics.net/shop/c-28/.html mikrofoni različitih namjena
Posjedujem Mk-319,:grin: te uskoro namjeravm kupiti i Mk-105.
spidermusic
01-08-2009, 08:07 PM
Izbor mikrofona, a i bilo koje druge opreme, predstavlja odraz ukusa, trenda, kvaliteta i licnog afiniteta njegovih korisnika, odnosno vlasnika.
Posedujem Oktava MK 012 matched pair i jako sam zadovoljan tim mikrofonima. Kvalitet izrade i zvuka premasuje njihovu cenu. Imao sam, takode, priliku da isprobam i MK 319. Jako mi se dopao taj mikrofon, posebno svojom toplinom i konkretnoscu. No, u tom trenutku nije bilo mogucnosti da i on postane deo moje kolekcije.
Bilo kako bilo, bez obzira na pokusaje kopiranja nemackih proizvoda, fabrika u Tulu, po mom skromnom misljenju, pravi dobre mikrofone za pristupacnu cenu.
i ja se sla?em..imaju stvarno nekvu neobja?njivu toplinu u midle opsegu.
mala cijena..odlični kvaliteta, uz sam vrh skupljih a nenadma?iva Ruska tehnologija.:grin:
akordeonista
03-08-2009, 06:40 PM
Posedujem Oktava MK 012 matched pair i jako sam zadovoljan tim mikrofonima. Kvalitet izrade i zvuka premasuje njihovu cenu. Imao sam, takode, priliku da isprobam i MK 319. Jako mi se dopao taj mikrofon, posebno svojom toplinom i konkretnoscu. No, u tom trenutku nije bilo mogucnosti da i on postane deo moje kolekcije.
Za cega najvise koristis MK012? I moze li mi neko objasniti razliku izmedju MK219 i MK319, jel` to isti mikrofon samo u razlicitom kucistu ili ima i razlike u zvuku?
Mene prvenstveno interesuju stereo setovi za snimanje klasicnih instrumenata (harmonika, klavir, violina, gitara...).
Posjedujem Mk-319, te uskoro namjeravm kupiti i Mk-105.
Kako ti se pokazao ovaj mikrofon na instrumentima? I jesi li ga koristio mozda za snimanje vokala? Kakav je u tome? I jos jedno pitanje, gde ima kod nas da se isproba MK105 i da li je on bolji od MK319?
spidermusic
03-08-2009, 08:26 PM
Oktava MK 012 je kondenzatorski mikrofon sa malom membranom. Uglavnom sam ga koristio kao overhead, ali sam sa njim snimao i klasicnu gitaru, violinu, pa i neke prekusije. Dakle, primena mu je siroka, a rezultati odlicni. Za moj ukus ima malo topliji i meksi zvuk u odnosu na mnogo hvaljene i cesto koriscene AKG C451 mikrofone.Inace, ove male Oktave covek koji ih prodaje koristi za snimanje semplova akustickih instrumenata, posebno violine i ostalih gudaca, za strane narucioce.
Konkretene razlike izmedju Oktave MK 219 i 319 mi nisu poznate, ali se o svemu tome moze saznati preko interneta, zapravo, preko sluzbenog sajta Oktave iz Tula ili preko evropskih distributera.
Inace, MK 319 je mikrofon sa velikom membranom i zvucao je toplo, konkretno i precizno na violini i zenskom vokalu koje smo koristili za njegovo testiranje. Kako bi dati izvori zvuka lezali u miksu ne mogu da kazem, jer za neke konkretnije eksperimente nije bilo uslova. Covek koji ih prodaje kaze da je imao odlicne rezultate sa tim mikrofonom prilikom snimanja elektricne gitare.
akordeonista
03-08-2009, 10:26 PM
Jos samo da nam otkrijes koji covek je u pitanju, tj. ko ih distribuira?
spidermusic
04-08-2009, 07:26 PM
SonarScope, Varazdin, Hrvatska
Ja znam da je MK 319 dosta prasine digla. Kazu da je to zapravo relativno dobar mikrofon kojemu je jedini problem sto je lose napravljen (kako glupo sam to sad formulirao, hehe). Naime, navodno je kapsula jako dobra, elektronika je isto solidno dizajnirana ali je kuciste jako lose. Ima na netu za naci te neke modifikacije koje jedan tip radi gdje mjenja gornji dio kucista i time eliminira interne rezonancije izmedju kapsule i grilla. Pa onda ima i neka finta sa zamjenom par elemenata u preampu (vjerovatno kondenzatori malo bolji) i na kraju kazu da taj mikrofon zazvuci deset puta bolje. Ne znam, nikada ga nisam poslusao ali s obzirom na to koliko svi preporuciju promjenu grilla na kucistu vjerujem da u toj prici ima istine.
akordeonista
04-08-2009, 09:24 PM
I ja sam negde vec citao o tome ali da me ubijes ne mogu da se setim gde!!!
Pa tako nekako...izuzetan mic..s lo?om limarijom,.. he.he
?to se tiće Kuči?ta..ono je naime totalno nedizajnirano
i ne izgleda ne?to..ali ako taj mic padne s 3 kata
mislim da bi i dalje radio..:)
...jer to je ipak Ruski Tenk...
Ovaj link je koristan..i tu mo?ete naći detaljne modifikacije za
Octava mikrofone.
http://www.oktavamod.com/index.html
dakle...skidaju se prekidači te skračuju ?ice unutar mikrofona
da dobije puno vi?e visokih frekvencija ,nego obično
te unutra?njost se obla?e diffuzerima ta se izbjegne Boing prizvuk
kasnije takav mic na testovima pokazao se je, kao Neumann U47
te nisu mogli naći zvučnu razliku.
Ima dobar link: koji uspoređuju micove u studiju
http://www.studioauditions.com/jamroomsessions_home.php
?to se tiće mk 319 i mk105
mk105 se počeo proizvoditi 2006 te je pobolj?ana verzija mk319
mk105 ima malo vi?e visokih frekvi dakle 20HZ-20Khz
mk319 je 40-16Khz
?to se tiće tamburica,mandolina,akustičnih gitara.i cijele akustike
mk-319 je odličan za akustiku..odlične razultate daje čak i na berdi
te bass boxu.Za vokale je malko na?panat fali mu 20Khz
pa zato je za vokale MK105 zakon..
Ja sam miksao jednog repera koji se snimao na Oktavi i to je zvucalo okej
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.