View Full Version : I ja konja za trku imam.
Salle
27-07-2009, 11:48 PM
Klavir mi je prvi instrument... gitara je vise rekreativno, al' imam par nekih pesama...
Znam da nisam neki virtuoz, al' me ipak zanima sta mislite o melodiji i tekstu.
Hvala.
http://www.youtube.com/watch?v=feAayN0e39U
zlobisha
28-07-2009, 01:47 AM
Malo ra?timovana? :shock:
Inovative_kg
28-07-2009, 07:39 AM
Debelo rastimovana :)
Bockie
28-07-2009, 09:41 AM
radijska tra-la-la pesma,jedna od onih sto ne skontas ni da je pocela ni prosla,dobra za popunu albuma...
8 ovakvih i jedna od Marine,sa nekim gostom npr Joksimovic, i eto prvenca.
Ovakve pesme su potrebne,i budi pametan,nadji dobrog aranzera,za ovo se moze dobiti do 300e...
...jeste rastimana,suza suzu stize i to bas nesrecno...
Salle
28-07-2009, 11:44 AM
8 ovakvih i jedna od Marine,sa nekim gostom npr Joksimovic, i eto prvenca.
Nije mi namera da pravim osam pesama na ovu foru, snimam album prvenac, a ponajmanje da saradjujem sa Marinom.
Ovakve pesme su potrebne,i budi pametan,nadji dobrog aranzera,za ovo se moze dobiti do 300e...
Moje emocije nisu na prodaju. Pesma nije komercijalna i pisana da bi se zgrnula kinta i bila popularna 3 meseca, vec sam pokusao da se izrazim kroz muziku i reci.
Ti mislis da nisam uspeo u tome, neki drugi misle da jesam, i to je potpuno ok. Volim pluralizam misljenja i ukusa, ali opet svoj muzicki rad ne bih poredio sa radijskim zvezdicama :wink:
sinisake
28-07-2009, 01:50 PM
Ne bih se kladio bas na tog konja... :cry:
Osim cinjenice da je gitara JEZIVO rastimana, melodija i harmonija su JEZIVO sablonske... Balasevicevski, na trenutke, samo taj lik ipak ima malo bolje tekstove...
awacs
28-07-2009, 02:30 PM
Moje emocije nisu na prodaju. Pesma nije komercijalna i pisana da bi se zgrnula kinta i bila popularna 3 meseca, vec sam pokusao da se izrazim kroz muziku i reci.
Pa onda nemoj da pominješ konje, trke i slične stvari. I nauči da štimuješ instrument, osim ako ti nije ideja da izražavaš raštimovane emocije...
Pozdrav,
Vasa
DaBear
28-07-2009, 02:47 PM
Nije mi namera da pravim osam pesama na ovu foru, snimam album prvenac, a ponajmanje da saradjujem sa Marinom.
Ti mislis da nisam uspeo u tome, neki drugi misle da jesam, i to je potpuno ok. Volim pluralizam misljenja i ukusa, ali opet svoj muzicki rad ne bih poredio sa radijskim zvezdicama :wink:
sto bi rekli: sablon-o-rama (sablon do sablona), konfekcija, NISTA vec necuveno / neodsvirano / neopevano..
Nemoj da se plasis, kintu neces "zgrnuti"....(€300 ne racunam kao neke velike pare, ako resis "da se prodas")...
ako si pesmu napisao devojci - to je onda ok i mozda bude i nesto:wink:,
a za album prvenac, bolje se potrudi da napravis neke jace pesme , a popunjavace, ces posle lako.
e, a i stimeri su danas bas jevtini.....
Bockie
28-07-2009, 03:24 PM
Ti mislis da nisam uspeo u tome, neki drugi misle da jesam, i to je potpuno ok.
Ni jednog momenta nisam izrazio stav da nisi uspeo! Cim snimak postoji, znaci da jesi.
Kako si uspeo, o tome sam ti dao najprijateljskiji savet, bez da poredim sa "panonskim govnarom" i slicno jer niko ne voli da puno bude poredjen...
Mislim da je moj stav o lepoti ove pesme ili ne , potpuno irelevantan u odnosu na ono sto sam odgovorio.
A malo mi je i muka od tog uopstenog stava u domacih mladih muzicara: "Ja to ne radim za pare,ja to volim,bla,truc,trt..."...
Dakle dajem ti moj stav kao sto si i trazio od svih na ovom javnom mestu.
Postujem tvoje emocije i nisam ih implicirao u izneti stav.
loverboydex
28-07-2009, 09:15 PM
Znam da nisam neki virtuoz, al' me ipak zanima sta mislite o melodiji i tekstu.
Hvala.
Ako ti klavir bolje le?i, za?to ne otpjeva? uz klavir?Normalno, prije bi ga trebalo "u?timati" bolje nego gitaru.:cool3:
Hepek
29-07-2009, 10:33 AM
Pa ovo i nije bas za neku trku...:rolleyes:
Ovakvih pjesam imas koliko hoces, mozes ti to i bolje:wink:
balthazaar
29-07-2009, 11:46 AM
I ja sviram gitaru i redovno mi se desi da zbog trenutne dekoncentracije ne bude idealno naštimovana...ali, brate, ovo je nešto drugo - ova gitara je raštimovana Neka od donjih žica (ili više njih) je u poptunosti van štima gitare...Nije mi jasno samo kako to nisi osjetio i takav si klip pustio na net!? Ni ja nemam aposlutni sluh da mogu sam od sebe da naštimujem gitaru u E ili neki drugi štim, ali ako pri sebi nemaš štimer ili nešto prema čemu možeš da naštimuješ gitaru - onda je barem naštimuješ u tonalitet X ali da štimuje sama sa sobom... Teško je pozitivno suditi o pjesmi u kojoj konstanto piči raštimovana gitara:wink:
Inovative_kg
29-07-2009, 04:06 PM
Ne bih se kladio bas na tog konja... :cry:
Osim cinjenice da je gitara JEZIVO rastimana, melodija i harmonija su JEZIVO sablonske... Balasevicevski, na trenutke, samo taj lik ipak ima malo bolje tekstove...
Slazem se.Balasevic ima NAJBOLJE tekstove.. Ide on pa otrprilike 2000 tackica, pa neko sledeci :) :) :)
Salle
29-07-2009, 07:23 PM
Uhh... nisam razmisljao o tome. Gitaru umem da nastimujem bez stimera... toliko sluha vala imam... al' gitara uzivo i nije zvucala toliko katastrofalno koliko na snimku. Mozda su mi cula bila omamljena, jer je ovo snimano nakon jedne zurke na moru, al' nije sad bitno...
Sto se harmonije i sablona tiche... paaaaaaa... gitaru sviram relativno kratko... od nove godine otprilike... i nisam toliko napredovao da bih mogao da komponujem komplikovane harmonije.
Uostalom, kombinovanje harmonskih zakona na kompleksan nacin ne mora da bude garant dobre pesme. Stavise, mnoge dobre, kvalitetne, evergreen pesme imaju vrlo jednostavne harmonije.
Kad su melodije u pitanju, poslednje sto bih zeleo jeste da budu jednolicne, da podsecaju na neimare domace nam muzicke scene, ali mislim da se danas ne ostavlja preterano mnogo prostora za neku kreativnost.
Relativno talentovan momak napise neku pesmu... prosecnu... okaci je na forum recimo.... i dobije negativne kritike u smislu da ovo i nije sad nesto revolucionarno.... i da mora biti originalniji.... ne obeshrabri se, ali pocne da bude radoznao...
Evo, mene zivo zanima.... kako da budem originalniji?
Znam da je to pomalo i stvar talenta... za muziku ga imam (ili sam potpuno promasio srednju skolu)... ali me interesuje da li mogu starije kolege sa foruma da zamolim da mi daju savet kako i cime da obogatim svoju muziku, da ne bi vise bila tako sablonska?
Hvala :wink:
HeatMan
29-07-2009, 11:28 PM
Uhh... nisam razmisljao o tome. Gitaru umem da nastimujem bez stimera... toliko sluha vala imam... al' gitara uzivo i nije zvucala toliko katastrofalno koliko na snimku. Mozda su mi cula bila omamljena, jer je ovo snimano nakon jedne zurke na moru, al' nije sad bitno...
pa chujesh li sad da je rashtimovana? iskreno?
Uostalom, kombinovanje harmonskih zakona na kompleksan nacin ne mora da bude garant dobre pesme. Stavise, mnoge dobre, kvalitetne, evergreen pesme imaju vrlo jednostavne harmonije.
ali muzika je mnogo vishe od besomuchnog okretanja jednih te istih dobro poznatih akorda..
chak shta vishe, od onoga shto mogu da razaznam u harmoniji, imash par progresija koje su iste kao kod balashevica (dakle, uticaj je ochigledan)..
u pesmi se nishta ne deshava, nemash jasno razdvojenje prelaze i "uzdizanje" pred kulminaciju, a po nachinu svirke primecujem da zelish da kulminira refren, ali se jednostavno nishta ne deshava..
Kad su melodije u pitanju, poslednje sto bih zeleo jeste da budu jednolicne, da podsecaju na neimare domace nam muzicke scene, ali mislim da se danas ne ostavlja preterano mnogo prostora za neku kreativnost.
kreativnost ne lezi u temi, nego u onome kako je ista obradjena.
Relativno talentovan momak napise neku pesmu...
ne laskaj sebi, necesh daleko dogurati takvim razmishljanjem.
prosecnu... okaci je na forum recimo.... i dobije negativne kritike u smislu da ovo i nije sad nesto revolucionarno.... i da mora biti originalniji...
i nije revolucionarno, daleko je od toga.. a da bi bio primecen, morash definitivno biti originalniji.. ako zelish da uradish neshto sa svojom muzikom..
Znam da je to pomalo i stvar talenta... za muziku ga imam (ili sam potpuno promasio srednju skolu)... ali me interesuje da li mogu starije kolege sa foruma da zamolim da mi daju savet kako i cime da obogatim svoju muziku, da ne bi vise bila tako sablonska?
Hvala :wink:
nisam preterano stariji kolega, i ne mogu ti reci radi to i to. jer, originalnost je deo svakog od nas.. kada je pronadjesh (shto cesh uspeti samo satima svirke i sprdnje) i dodjesh u kontakt sa samim sobom i onim shto zelish da prenesesh, shvaticesh i sam da je to to..
poshto sam vec prichao o samoj muzici aj da ti malo skrenem paznju na tekst.
jako izveshtacheno, i jednostavno neprirodno.. "brojanje" iliti "metrika" (kako je neki nazivaju) je ok ali zbog toga sam tekst trpi.. nasilno si gurao rechi u tekst ne bi li mogao da zadrzish neki ritam u pevanju, ali si opet nekoliko puta ispao, shto ti pravi josh veci problem..
kao shto rekoh, moram da ponovim.. neprirodan tekst potpuno..
pevanje, takodje jako neprirodno na trenutke.. i jako loshe.. bolje da si pozvao drugara pa da on peva (ako zna bolje) dok ti svirash.. ako se uz onoliko rashtimovanu gitaru chuje loshe pevanje, veruj mi.. morash mnogo da vezbash da bi doshao do nekog zadovoljavajuceg nivoa..
nauchi josh malo da se sluzish instrumentom, pa ce ti sklapanje zanimljivijih harmonija biti lakshe..
pozdrav
Salle
30-07-2009, 01:03 AM
pa chujesh li sad da je rashtimovana? iskreno?
Cuo sam da je rashtimovana onda kad sam pesmu uploadovao.
Nema tu mnogo filozofije... jeste, rastimovana je. Stidim se :ups:
chak shta vishe, od onoga shto mogu da razaznam u harmoniji, imash par progresija koje su iste kao kod balashevica (dakle, uticaj je ochigledan)..
Slusham ga, al' mislim da su na mene mnogo vise uticaja imali neki drugi muzicari. Mozda se to ne oseca toliko u ovoj pesmi.
Uostalom, svaku progresiju akorda (pa i ovu) mozes da nadjes kod bezbroj drugih autora muzike... Ne verujem da postoji neka progresija koju nikad apsolutno niko nije odsvirao. Istrazivanje i eksperimentisanje se tu pojavljuje kao mnogo bitna stvar, pa na tome i radim.
ne laskaj sebi, necesh daleko dogurati takvim razmishljanjem.
Nisam mislio na sebe, upravo zato je recenica u trecem licu. Znash, ono, hipotetika :grin: A i ne vidim zasto bi bilo laskanje momku koji 9 godina svira klavir, i pokusava da skapira neke stvari na gitari, makar to bilo i na najosnovnijem, pocetnickom nivou, nazvati relativno talentovanim. Dakle taj stav nije proizasao iz toga sto sam ja "juce" odlucio da naucim par akorda i smuvam naivnu klinku iz skole, vec pre svega iz nizeg i sada vec srednjeg muzickog obrazovanja i strasti da muzika bude nesto cemu cu se posvetiti.
kao shto rekoh, moram da ponovim.. neprirodan tekst potpuno..
Sa ovim ne mogu da se slozim...
Hajde, mogu da prihvatim ocigledno da nisam odsvirao to najbolje na savrseno ustimovanom instrumentu, da melodija nije nesto sto bi nazvali inovativnim i sjajnim... ali sam tekst je vrlo prirodan, ima smisla sto je najbitnije, i nisam ga, kako kazes, na silu gurao u pesmu. To je jedna prica, sa pocetkom i krajem... koja mozda nije uspela da dodje do izrazaja u kombinaciji sa ovom muzikom. Metrika mi dolazi vrlo lako i prirodno (ne moram da brojim slogove), a kad osetim da ne mogu da napisem dobar tekst, ili da je vec napisano nekako bezveze nabacano i na silu odradjeno, ja batalim celu pricu...
Sa ovim tekstom to nije slucaj... mozda nisi dobro poslusao... ako jesi, i ostajes pri svom misljenju, onda okej.
Sto se pevanja tice... nisam razmisljao o tome...
Da li umem da pevam?
Pa smatram da umem... nisam potpuni antitalenat....
Da li je to pevanje nesto posebno i vredno paznje?
Mislim da nije...
I ne opterecujem se time previse... jer svakako ne planiram da karijeru zasnivam na svom glasu.
U svakom slucaju, hvala na kritici i savetima. Cenim.
sinisake
02-08-2009, 11:41 AM
http://www.intensitystorm.com/images/TalentBooster.jpg
zlobisha
02-08-2009, 12:40 PM
Buahahaha. Genijalno... :)
Bockie
02-08-2009, 02:07 PM
Otici ce izgleda taj konj u kobasice....:rotfl:
MUzzY
02-08-2009, 03:06 PM
Ja sam do pola mogao nekako da slusam nako toga jednostavno bole usi, sori.
Koliko sam cuo umes da pevas u smislu intonativno si tacan. E sad ako je tebi to dovoljno ok.
Tekst ne mogu da komentarisem jer stvarno nisam mogao da te slusam od gitare.
Inovative_kg
03-08-2009, 11:01 PM
Dobro de sad, mnogo smo napali coveka. Pa i da je harmonija skroz iskopirana od balasevica, to nije bitno ako se izmeni melodijska linija. Dobro je sto se trudi i sto radi. Evo, od sad ce 100 % imati dobro nastimovanu gitaru :)
zlobisha
04-08-2009, 03:58 AM
Dobro de sad, mnogo smo napali coveka. Pa i da je harmonija skroz iskopirana od balasevica, to nije bitno ako se izmeni melodijska linija. Dobro je sto se trudi i sto radi. Evo, od sad ce 100 % imati dobro nastimovanu gitaru :)
Slažem se...
:)
StevanKaranac
04-08-2009, 05:29 AM
ja mogu da ti kazem samo da iz sveg ovog mazanja mozes da nadjes samo inspiraciju,jer NIKO se nije naucen rodio, NIKO nije poceo da se bavi muzikom i nastavio do kraja na istom nivou.... radi na sebi, radi na svom instrumentu,koji god da je,gitara,glas ili klavir, vezbaj,treniraj, skini neki program za stimovanje gitare,ima ih po netu,ja sviram hornu,pa nisam bas u toku sa tim programima za gitaru....
znaci,radi na sebi, sve se vezba,ti bi to vec trebalo da znas,nije lako bilo ni nizu muzicku zavrsiti,zar ne? bar nebi trebalo da bude suvise lako ;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.