View Full Version : jedan cool studio...
DaBear
24-07-2009, 11:51 AM
evo ..super izgleda studio...boje su dobre, finish drveta...nije sareno i raznobojno... itd...za sprave necu ni da pricam:D
http://www.charlestonsound.com/
Rhino
24-07-2009, 12:34 PM
super je:wink:
LACKY
24-07-2009, 03:21 PM
Kakva deepresija!
vasko
24-07-2009, 03:33 PM
el izaso neki hit iz ovog studija il dzabe lamperija i dugmici?
DaBear
24-07-2009, 07:01 PM
el izaso neki hit iz ovog studija il dzabe lamperija i dugmici?
tek su ga otvorili....bice valjda nesto..Mislim nije to neku ultra high - end studio. Lepa, probrana kolekcija outboarda, novi (mali) Api desk, Dynaudio..nije nista astronomski skupo...ALI se vidi da su se potrosili na kontrolnu sobu....lao ce da napune rack posle...
Everbeatz
24-07-2009, 08:39 PM
cool izgleda studio - malo tripozan...ne znam kakav efekat u glavi izazivaju te linije nakon 20h gledanja u iste :D
boggy
24-07-2009, 09:09 PM
...........ne znam kakav efekat u glavi izazivaju te linije nakon 20h gledanja u iste :D
To nisu "linije" nego binarni difuzor. Jedino ne razumem cemu sluzi ovako orijentisan...
Trosed neposredno ispred 2D difuzora? Ne bih bio u kozi onih koji slusaju sa tog troseda....
Sumnjam da je akusticar birao boje i dezene... pre ce biti da je vlasnik/finansijer tako hteo.
pozdrav
bogi
... da "ti trosjedi" na zadnjem zidu je akustički gledano sulud "standard"...
DaBear
24-07-2009, 09:57 PM
... da "ti trosjedi" na zadnjem zidu je akustički gledano sulud "standard"...
jbga....ovi sto su dizajnirali studio, izgleda da su neki mrmoti...sve neke bezveze studije radili....u kojim snimaju neke leve grupe....
http://www.weslachot.com/projects.html
svugde trpali te sofe....valjda da imaju ljudi negde da sednu...(mislim ko sedi na sofi u studiju, taj sigurno ne slusa muziku, nego zavija neku travu, pijucka, bari zenske itd...)
... ma bili oni pravi stručkoti ili ne (Wes Lachot je dobar)... ako ne priporuče to, onda si naposlijed baci takav trosjed sam naručnik ako je priporučljiv ili ne:D
DaBear
24-07-2009, 10:12 PM
... ma bili oni pravi stručkoti ili ne (Wes Lachot je dobar)... ako ne priporuče to, onda si naposlijed baci takav trosjed sam naručnik ako je priporučljiv ili ne:D
evo sad bas na njegovom web sajtu citam intervju iz Tape Op magazina..lik je totatlno samouk ! nema nikakve skole...ali je uz knjige, praksu i tokom vremena ocigledno savladao materiju...
... pustimo zofu od pozadi... formalno iz?kolovanih uspje?nih akustičara je vrlo malo (i ?kola je tek početak...), najvi?e neformalno i entuzijasti koji idu u detajle.
... ali ima i dosta i previ?e renomiranih dizajnera/ "akustičara" (i sa "pravim" ?kolama!) koji rade po nekakvim ?ablonama... nije gospodin Wes u pitanju ovdje i ne bih ?elio da poimenujem neka imena.
... nekako... za misliti bih nametnio i analogiju sa "vrhunskim" modnim kreatorima...
boggy
24-07-2009, 10:46 PM
jbga....ovi sto su dizajnirali studio, izgleda da su neki mrmoti...sve neke bezveze studije radili....u kojim snimaju neke leve grupe....
.....
Nema potrebe za cinizmom... i nisu mrmoti nego im je svejedno... samo nek gazda bude (vizuelno) zadovoljan i nek plati, ostalo je nebitno.... mislim da si vec primetio takav nacin rada i u svom poslu... nacin je legalan i legitiman kao i svaki drugi... i nevezan za sam posao... niti posebno za neku drzavu.
Ja sam prokomentarisao zato sto je to PROBLEM... pogotovo za nekog ko ne zna za problam i naivno ocekuje da na toj sofi stvarno nesto cuje kako valja...
U Hammeru si video barske stolice... i slusanje na tom mestu je nesto malo losije za stereo od slusanja na mixing poziciji... mislis li da se to slucajno desilo? Bice da sam "neposlovan" kada sam i o tome brinuo...
----------
EDIT:
Ma ne obracaj paznju na to sta ja pricam... verovatno lupetam svasta... medjutim i pored toga svaka knjiga koja opisuje difuzore navodi da pozicija coveka u odnosu na difuzor mora biti najmanje 4 talasne duzine donje granicne frekvencije... sto ovde nije zadovoljeno... nikako..
a voleo bi da ti neko od clanova foruma prenese iskustva slusanja neposredno ispred difuzora (vrlo su "zanimljiva")...
prema tome, sta god bilo, kakve god studije ta ekipa pravila, i kakve god bendove ti studiji snimali, to je pokazatelj njihovog poslovnog uspeha.... i jedino to... a difuzor ce praviti probleme kada si blizu i ovde u Srbiji i tamo, poslovno uspesnima i onima malo manje uspesnima.. niko nije imun na tu pojavu... a njihov poslovni uspeh nema nikakve veze sa tim.... pricamo o akustici studija a ne o "kako uspeti u mizickom biznisu".
A sto se tice trpanja sofa svuda gde se stigne... obrati paznju na studije gde su doticne sofe ODMAKNUTE od zida i zadnjeg difuzora poprilicno (metar ili dva)... e onda ekipa koja tako radi, radi korektno i ne povladjuje neupucenom gazdi... pravi muzicki studio a ne enterijer i scenografiju muzickog studija.
Inace ja ovako kako sad pisem, usput tako i mislim i govorim i radim svakodnevno... pa bi bilo malo preterano da sada zbog neke ekipe koja radi akustiku za studije koji snimaju neke bendove i spominju se u magazinu... "zaboravim" i na knjige i na iskustvo.
--------
pozdrav
bogi
boggy
25-07-2009, 11:36 AM
Imalo je mesta za pet stolica da se sedi iza rekova, umesto sofe... to je bolje mesto za slusanje... ali tada mozda nekom ne "lici" uopste na studio sa slika i razglednica. Kad u nekom prostoru nema mesta za sofu onda je treba zameniti stolicama, a ako nema mesta ni za njih... izbaciti i to... mali prostor donosi svoje zakone i pravila.. bez obzira na to sta mi zeleli da vidimo. U ovom slucaju covek nije imao mesta za sofu, prostor je premalen za taj luksuz.
pozdrav
bogi
DaBear
25-07-2009, 11:49 AM
Imalo je mesta za pet stolica da se sedi iza rekova, umesto sofe... to je bolje mesto za slusanje... ali tada mozda nekom ne "lici" uopste na studio sa slika i razglednica. Kad u nekom prostoru nema mesta za sofu onda je treba zameniti stolicama, a ako nema mesta ni za njih... izbaciti i to... mali prostor donosi svoje zakone i pravila.. bez obzira na to sta mi zeleli da vidimo. U ovom slucaju covek nije imao mesta za sofu, prostor je premalen za taj luksuz.
pozdrav
bogi
ma opusteno, momci..sve je jasno..ALI mozda nisi video sta sam bio napisao pre:(mislim ko sedi na sofi u studiju, taj sigurno ne slusa muziku, nego zavija neku travu, pijucka, bari zenske itd...)
quake
25-07-2009, 11:55 AM
Ja sam dosta razbijao glavu o tome gde smestiti musterije i nazalost fali mi taj jedan pisljivi metar da bih ubacio barske stolice.Kod mene je morao trosed nazad pa cim stavim difuzor reci cu vam da li se na trosedu cuje ono sto mislim da ce da se cuje,tj zbrka.Vec sada su donje frekvencije na tom mestu izrazenije i malo pumpaju,sto musterije vole pa to i nije tako strasno ali kada stavim difuzor mislim da cu morati u bitnim trenutcima da ih pustim da sednu na moje mesto da bi culi sta treba da cuju.E sada,u ovako napucanom studiju kao ovaj ovde....mogli su napred sa trosedom barem metar inace sve ostalo mi lepo izgleda....jedino difuzori sa strane,tu je mogao komotno i qrd koliko mi se cini?veliki pn i super.Jel moguce da su tu stedeli ili je nesto drugo?
boggy
25-07-2009, 01:26 PM
.... mislim da cu morati u bitnim trenutcima da ih pustim da sednu na moje mesto da bi culi sta treba da cuju.E sada,u ovako napucanom studiju kao ovaj ovde....
Mislio sam da ne volite da vam klijenti cackaju mikser/kontroler, nasuprot tome, mislio sam da vecina klijenata upravo to voli... da sedne za mikser i da se oseca kao "pilot u avionu"... bice da sam nesto pobrkao.
Ako je tako... stavljajte sofu gde hocete, nek sede tamo i nek bleje... a kad nesto treba da cuju, onda im ustupite svoje mesto, i samim tim dajte priliku da nesto cackaju, i time "podizite" svoj profesionalni autoritet... ja nemam nista protiv
Jel moguce da su tu stedeli ili je nesto drugo?
Naravno da je moguce... jako malo ljudi zele da uloze u akustiku posto se to ne da prodati tako lako i ne dobija se puno kada posao krene po zlu.. sprave i ostalo lakse idu i brze se vracaju pare. Cista ekonomija... ali i prostor za zamlacivanje i zaludjivanje onih koji studio iznajmljuju ili koriste... koji samo podseca (spolja) na studio.
Mozda moze DaBear da se raspita posto je kostao ovaj projekat... ali... sam siguran da nije bio jeftin ni malo... ma kako mi ovde kritikovali i pravili se pametni... cak i ovo se u belom svetu PLACA poprilicno... a sa druge strane meni je licno drago sto mi ovde pricamo o QRD sa strane... tamo im na pamet ne pada da to stavljaju... cak i onaj binarni difuzor ima jednu kratku sekvencu ... nastavljenu tri puta... ni tu se nisu smarali... i sekli su lajsne iste sirine tri puta... orijentisali uzduz (iako su tada najneefikasniji) .. itd. opet usteda... tako da mikser, monitori i outboard daleko premasuju kvalitetom i cenom doticnu akustiku studija.
Licno mi je drago da, posle nekoliko godina, na ovom forumu mozemo diskutovati o jednom belosvetskom studiju na ovaj nacin, i da imamo cak i uslova da proverimo pretpostavke... a ne samo da se lozimo i pricamo kako je sve to super, i jaooo kako bi bilo super kada bi mi to imali... bla, bla... ko se ne seca.... ima u starim threadovima
DaBear, forum sluzi za diskusiju, ovaj deo konkretno za akustiku muzickog studija, i studio cije si slike prilozio je bio dobar primer kako neke stvari NE treba raditi... samo to... nista licno nemam protiv tog studija, i da... osecam se dovoljno sigurnim u sebe da kritikujem ako vidim da nesto ne valja...
pozdrav
bogi
quake
25-07-2009, 01:52 PM
Mislio sam da ne volite da vam klijenti cackaju mikser/kontroler, nasuprot tome, mislio sam da vecina klijenata upravo to voli... da sedne za mikser i da se oseca kao "pilot u avionu"... bice da sam nesto pobrkao.
Ako je tako... stavljajte sofu gde hocete, nek sede tamo i nek bleje... a kad nesto treba da cuju, onda im ustupite svoje mesto, i samim tim dajte priliku da nesto cackaju, i time "podizite" svoj profesionalni autoritet... ja nemam nista protiv
bogi
He,he....ima tu dosta istine.Sa musterijama je tesko u svakom slucaju kao i sa prostorom mada ih ima i normalnih:D Obrni,okreni i uvek ima neki problem sa rezijom,znam ja to......zato se i jezim kada neko hoce od spajza da napravi studio ili da sve odradi sa triput manje ulaganja pa kao,bice ok.
RAJKO
26-07-2009, 05:27 AM
Pozdrav svima
evo malo informacija iz prve ruke:
Proveo sam u ovom studiju jedno celo popodne i nauzivao se vizuelno i akusticki. Slike su lepe ali totalno izoblicuju sobu i nisu nimalo referente za komentarisanje. Utisak dok gledam slike je totalno drugaciji nego utisak dok sam bio tamo.Ista prica sa Masenburgovom sobom-na slici sam mislio da samo robijas po kazni moze tamo raditi a u par navrata sam ulazio i provodio malo vremena i shvatio da posle par minuta unutra zaboravis na sve sto te okruzuje i uzivas u odlicnoj prostoriji.
Da se vratim na Charlstonstudio- Covek je zakupio oko 250 m2 otvorenog skladisnog prostora visine oko 6 metara i unutra natanane gradio.
Vizuelno studio izgleda da ti zastane dah, sve je kvalitetno i lepo odradjeno,setao sam se i zagledao svaki cosak,zidove, vrata, machine room...i sve je tehnicki i estetski stvarno odlicno.
Zvucno soba je takodje odlicna, sedeo sam na sofi i nije mi nista smetalo, prostor ispred miksera je miran, stereo stabilan i veoma je opustajuce za raditi. Kao nearfield zvucnici bili su barefoot (sad ne znam de su se denuli) nadam se da ih je vratio nazad posto je moj prvi komentar na njih bio da je bolje da stoje kod dilera nego u studiju(licno misljenje-nikako mi se nisu svideli)
Inace vlasnik-Jeff je veoma ozbiljan lik sa dugacim stazom ,nimalo naivan i tacno zna sta hoce, Dizajner Wes je takodje izuzetno profi lik i zaista je sve lepo odradio, bio sam i kod njega u studiju i sve tamo vidjeno i cuto zaista je dobro.
Malo su mi komentari tipa ko su i sta su to do sad radili kontra produktivni na ovom forumu.Ne mogu svi da budu najpoznatiji na svetu,niti svi treba da budu potcenjeni zato sto iza njih ne stoje zvucne reference.Mi malo preterujemo sa ocekivanjima da sve mora da bude perfekno a u vecini slucajeva ni za lose nemamo para.
Sve u svemu korektno odradjen nov studio vredan paznje .
Cao
Onda jedno pitanje; znači sedio si točno na tom kauču gdje su difuzori i svidjela se ti je zvučna slika?
DaBear
26-07-2009, 08:50 AM
E ovo nema nigde! Nas covek na terenu !! Izvestaj iz prve ruke....super!
Zdravo Rajko, eto ja sad povezah...API - Instalacija - Rajko ! he,he...kakva slucajnost..
Pa zna se da na slikama sve izgleda drugacije, vece, bolje, (NEKAD I GORE!)..
Obisao sam skoro sve syudije u Londonu i radio u vise od pola njih, i uvek je suprotan efekat od onoga sto ocekujes sa slika...u Strongroom-u je sve sareno, ali kad si tamo ne primecujes i ne opterecuje...s Sphere studiju, na pr. sve je u nekoj zeleno-sivoj neutralnoj boji (prijatno) i onda su neke drvene elemente ofarbali u TROVACKI CRVENO da te izludi...samo u to gledas..itd...
A sto se tice dizajna..i akustike..cisto sumnjam da se u Charleston-u nije obratila paznja na sve....
Ljudi ipak ozbiljno prilaze tom poslu..
pozz!
Braca
26-07-2009, 11:11 AM
Nisam hteo da komentarisem, ali predpostavljam da je iinvestirano najmanje 400.000 funti, prema tome mala je verovatnoca da je tu neki ozbiljan promasaj u bilo kom segmentu. Sledece, ipak je Engleska prestonica i dobrog zvuka, a bogami i dobra oprema se pravi u Engleskoj, da ne potcenjujem srpski potencijal smatram da su englezi u samom vrhu i da mi samo mozemo da ucimo od njih, prema tome studio na slici je jako lepo uradjen, mozda ima i neku manu ali je to manje bitno za celu pricu!
LACKY
26-07-2009, 03:05 PM
E ovo nema nigde! Nas covek na terenu !! Izvestaj iz prve ruke....super!
pozz!
Vidis da ima, ovde!
idekius
26-07-2009, 04:52 PM
Ne valja... Ono cveće u uglu pored gitare je u?as!
Mnogo bi bolje bilo da su tu stavili filadendron! :)
... ovaj studio je toliko odličan da je moguče miksati izpod radnog stola...
Fizikalne zakone je nemoguče prevariti, nadam se da to znate?!
quake
26-07-2009, 07:25 PM
Ma neeee.......Ovaj studio je toliko dobar da u njemu musterije same sebi sve mixaju bez problema a producent spava na trosedu za to vreme.Na tom mestu je apsolutna tisina,zato su tako difuzori postavljeni.A i vidi se da viri cebe iz troseda.....na brzinu ga spakovali pred slikanje
DaBear
26-07-2009, 07:54 PM
Nisam hteo da komentarisem, ali predpostavljam da je iinvestirano najmanje 400.000 funti, prema tome mala je verovatnoca da je tu neki ozbiljan promasaj u bilo kom segmentu. Sledece, ipak je Engleska prestonica i dobrog zvuka, a bogami i dobra oprema se pravi u Engleskoj, da ne potcenjujem srpski potencijal smatram da su englezi u samom vrhu i da mi samo mozemo da ucimo od njih, prema tome studio na slici je jako lepo uradjen, mozda ima i neku manu ali je to manje bitno za celu pricu!
Studio je u Americi...ne u Engleskoj.
Pa i Rajko je u Americi..radi za API - zato se i zatekao u tom studiju...da?
E sad , ko miksa a ko spava na sofi - to ne znam!! Znam samo da ce se u ovom kao i u gomili drugih studija raditi dobra muzika...
Braca
26-07-2009, 08:03 PM
Da Bear tebi je malo studija po Londonu pa sad moras da gledas i po drugim kontinentima. Svejedno isti stav imam i za USA kad je sound u pitanju. Ustvari pricam bezveze jer sam napaljen na taj API pa mi sve to dobro izgleda!
... a sa druge strane meni je licno drago sto mi ovde pricamo o QRD sa strane... tamo im na pamet ne pada da to stavljaju... cak i onaj binarni difuzor ima jednu kratku sekvencu ... nastavljenu tri puta... ni tu se nisu smarali... i sekli su lajsne iste sirine tri puta... orijentisali uzduz (iako su tada najneefikasniji) .. itd. opet usteda... tako da mikser, monitori i outboard daleko premasuju kvalitetom i cenom doticnu akustiku studija.
... to i meni ne ide u "račun", neobična odluka... iako je u principu RFZ dizajn...
http://mixonline.com/studios/design/audio_highend_recording_charleston/ ... iako govore da je to "tako i tako" i sve štima...
idekius
26-07-2009, 09:28 PM
Ja?ta da je u?teda!
Kako drugačije objasniti da u onaj ugao nisu stavili filadendron, već znatno jeftiniju mu?katlu :-)
boggy
26-07-2009, 10:33 PM
... iako je u principu RFZ dizajn.......
Na stranu to... poenta je da su smanjili reflektivne povrsine na 50%.. na neki odredjen nacin... bio dizajn RFZ ili ne... odluka da se povrsina (RFZ) "zidova" odrzi reflektivnom, apsorptivnom ili 50-50% utice cak i na izmerenu reverberaciju sobe,... a kamoli na slusanje... i psihoakustiku. E sad ima raznih nacina da se to "dozira" i po procentu apsorpcije i po samom obliku reflektivne povrsine u RFZ dizajnu... (vidi BAD panel (http://www.rpginc.com/products/badpanel/index.htm)) ovakav nacin je svakako ne najbolji.
DaBear, samo hocu da kazem sta moze da se uradi bolje i o tome mislim da ovde moze da se diskutuje. A sto se tice argumentacije tipa "studio konstruisao Pera, u njemu radi Zika, a snima Laza" (brutalno karikiram).... to realno nema nikakve veze sa argumentima, iako svojski pokusavate da "dokazete" da se "tome i tome ne moze to desiti"... dok se NLP i ja ipak trudimo da ukazemo na to da se neke stvari mogu i bolje uraditi ako nekome ovakva estetika nije bitna... nego zvuk... ne dobar zvuk.. nego BOLJI zvuk.... i nije mi jasno zasto vam toliko smeta da kritikujemo nekoga ko je poznat, spominje se po casopisima... iako ta cinjenica i dalje nema veze sa akustikom nego sa poslovanjem. Ne mogu svi ovde da vam prave drustvo u dizanju nekoga (vec nedostiznog) u zvezde.
pozdrav
bogi
DaBear
26-07-2009, 10:35 PM
... to i meni ne ide u "račun", neobična odluka... iako je u principu RFZ dizajn...
http://mixonline.com/studios/design/audio_highend_recording_charleston/ ... iako govore da je to "tako i tako" i sve ?tima...
evo lepo bas pricaju i toj sofi....
iz mix magazina..
Lachot's design firm works closely with RPG to spec and customize acoustical treatments for their studio projects. ?The control room is a reflection-free room, and it uses RPG diffusion in the rear,? Lachot explains. ?For the side-wall treatment, we used a pattern that RPG calls Diffsorption ? a combination of diffusion and absorption. The pattern on the walls that you see in the cover photo may look random, but it's a mathematical pattern that creates nice, even diffusion, as well as absorption.?
Lachot says this treatment was crucial in creating the large sweet spot in the control room that extends from the engineer's position back to the client-listening position on the couch at the rear of the room. ?That center area on the couch is nearly as flat as the engineer's position, which is really hard to achieve,? Lachot says. ?That's a frontier we've been trying to push toward in our last few room designs, because when the client has suggestions, you want to know that what they're hearing is accurate.?
boggy
26-07-2009, 10:49 PM
..... “That center area on the couch is nearly as flat as the engineer's position, which is really hard to achieve,” ....
Sa pozicijom glave slusaoca blizu difuzoru, prvo sto ce da se desi je comb filtering od zida gde je difuzor... tako da pisac redova objasnjava sta je mozda zeleo da postigne, a ne sta je postigao.... (dobri) trgovci znaju podosta o takvim pricama... tako da tekst zvuci kao da je placen (sumnjam da jos uvek postoje casopisi u kojima se ovakvi i slicni tekstovi ne narucuju)
Da li ce doticni casopis proveriti tvrdnju koju objavljuje.... ma nece... zasto bi se smarali, a kome je uopste bitno da li je to stvarno tako, posto se radi o muzici gde "nema pravila" i "sve moze"... a zasto bi kvarili posao coveku kada je kranuo da reklamira studio i pravi posao... no ta problematika nije osnovna namena ovog dela foruma Rumski.
Svako ko ima iole iskustva sa merenjima... ( a bice ih uskoro... barem dva clana foruma ce krenuti da mere...) moci ce da prikaze ovde, na forumu kako izgleda odziv kada je mikrofon pored bliske reflektivne povrsine, pored bliskog difuzora, i na metar do dva od takvih povrsina.
Znaci... moze ovde da se proveri tvrdnja... imamo clanove foruma koji imaju i 1D i 2D difuzor (CAK ozbiljniji i bolje od RPG-ovog) ... pa i oni mogu da se ukljuce. Sve u svemu,... ima mogucnosti da se nesto nauci ... i zakljuci... samo ako postoji uopste zelja za tim... Isto tako ce ti clanovi foruma moci da cuju kako zvuci kada se stane blizu difuzora... pa ce moci da nam (vam) prenesu utiske. Ne moramo uzimati nista "zdravo za gotovo"...
pozdrav
bogi
Bitch
27-07-2009, 12:05 AM
...brate i meni je cudno sto tip prica da je Sofa pozicija flat. Mozda mernim instrumentom, ali tu sedeti.... hm.... ne kazem, vrlo moguce da je OK slusanje, ali bas je apsurd da se sedi iza difuzora, pa sve sisti od comb filteringa, a sto je jos veci apsurd, ovakvih resenja sam video u gomilu studija ! ... e sad, negde je super kad je malo udaljena sofa i kada je zadnji zid slomljen...
Moguce da to radi OK, ali ovako na oko i iz iskustva, hmm.... :rolleyes:
ma nevermind, ko zna zna :) ionako se ne miksa sa sofe :)
RAJKO
27-07-2009, 04:44 AM
Da nema ove sofe ne bi bilo ni ovoliko postova.
Sto se mene tice rekoh da sam sedeo i da mi je sve zvucalo OK.
Ima jos jedna stvar, slusati cd ili neciji mix bez odgovornosti i raditi su dve razlicite stvari, kao slusaocu mi je sve bilo ok, kao coveku koji radi na projektu sigurno mi ne bi palo na pamet ni da spavam na sofi, a kamoli da slusam sta radim. Radim za mikserom a spavam iza miksera izmedju zvucnika, a nekad i ispod dok popravljam,samo da napomenem skoro sam popravljao Visiona i mogu vam reci da mi je super zvucalo ispod master sekcije,malo su mi smetale prve refleksije od poda i stereo mi je bio sumljiv ali nije bilo strasno,jedino mi je bilo problem da dohvatim CR pot.
Nego da zajebemo sofu, uskoro ce da se rodi jedan novi studio na brdu iznad Nashvilla,bio sam na gradjevini pre par dana,e to ce biti interesantna tema za komentarisanje. Samo da podgrejem unapred temu-plafon studija je dno bazena a nije iskljuceno da sa jedne strane rezije bude staklo ka studiju a sa druge staklo prema bazenu tako da tonac moze da bira koga ce da gleda,volj' umetnika volj' kupacice.
Studio celom svojom duzinom je u staklu tako da umetnici gledaju Nashville i stvaraju a kako ce akusticno sve to da srede videcemo. Sve u svemu industrija zabave- sofa,bazen,sviras dok gledas Nashvill sve u svrsi marketinga-ljudi se zabavljaju, uzimaju ogromne pare a tehnika i akustika se rade profi bez mnogo pametovanja.
Kao primer u samom Blackbirdu ima dve sobe gde ne bih mogao raditi,Studio sa API Legacy 48 i studio sa SSL 9000, moje misljenje ali ljudi rade i svaka soba ima svoje obozavaoce tako da pravila ,matematika i subjektivno misljenje padaju u vodu.
Ne bih vise da dosadjujem a i sutra valja raditi
Laku noc
LACKY
27-07-2009, 06:18 AM
O cemu se bre ovde radi? Rasprela se akademska prica o sofi combo efektima i td. ( the cats confusions company), veliki problem je ta sofa nema sta!
A u realnom zivotu se sredjuju garaze, spaizi i kokosinjce za par stotina evra!
Ustvari da, kenjam. Studio je bulja!
Tu sigurno nemoze dobro da se mixa.
DaBear
27-07-2009, 08:03 AM
O cemu se bre ovde radi? Rasprela se akademska prica o sofi combo efektima i td. ( the cats confusions company), veliki problem je ta sofa nema sta!
A u realnom zivotu se sredjuju garaze, spaizi i kokosinjce za par stotina evra!
Ustvari da, kenjam. Studio je bulja!
Tu sigurno nemoze dobro da se mixa.
ajd' necemo da se raspravljamo vise !! Svarno je uzelo maha....nepotrebno.
@ Boggy - e, a sto mi persiras? Pa toliko se valjda znamo, majka mu stara..he.he...
- sve je krenulo od toga da sam video slike, odusevio se na IZGLED i hteo to da podelim sa ostalima (kao i mnogo drugih puta kad stavim neki link za pesmu koja mi radi itd..)
Dizajnera ne znam, do sad nisam cuo za njega,,,izgleda kao interesantan lik, samouk, ima mastering studio, radio ko snimatelj, itd...
Da se kritikuju "poznati" - nemam problem, niti koga branim...sve moze!
jednu stvar sam primetio ovde - da se skoro nikad ne radi SVE bas po knjizi..uvekima neki problem, kompromis, pare, vreme, prostor mali itd, itd..ali to ne sprecava ljude da i dalje rade dobru muziku / snimaju i miksaju.
E sad, neko nemoze ni u najboljem studiju na svetu da smiksa nesto dobro (uverio sam se milion puta) a neko ce na stapu i kanapu da uradi dobar posao..
sto bi rekli, sav studio biznis je "balancing act"....mora mnogo stvari da se izpostuje. Ajde ti naplati $1000 dolara nekome na dan i kazi mu da mora da sedi na barskoj stolici..oce ljudi da se zavale...oce ljudi dnevno svetlo (veliko (nepotrebno) staklo, itd..ali hoce!!), hoce Playstation i 60" plazma TV, hoce ovo, hoce ono...i na racun toga dolaze u studio, opuste se i rade dobro...) Nece drecave boje i tvrde stolice itd itd...
Ja se konkretno ne razumem u akustiku (kao i mnoge druge stvari - ali nabadam i provlacim se nekako! he, he) ali me to i ne uzbudjuje mnogo...
vazan je zadnji rezultat i da su svi happy!!
a za kraj (po meni cuveni) citat Stebve Lipsona (kad prica o njegovoj miks sobi koja nije tretirana uopste!!) " covek se navikne na sve!!"
Njemu nista ne smeta, izgleda...
znaci - opusteno momci,,,sve je ok!
Na stranu to... poenta je da su smanjili reflektivne povrsine na 50%.. na neki odredjen nacin... bio dizajn RFZ ili ne... odluka da se povrsina (RFZ) "zidova" odrzi reflektivnom, apsorptivnom ili 50-50% utice cak i na izmerenu reverberaciju sobe,... a kamoli na slusanje... i psihoakustiku. E sad ima raznih nacina da se to "dozira" i po procentu apsorpcije i po samom obliku reflektivne povrsine u RFZ dizajnu... (vidi BAD panel (http://www.rpginc.com/products/badpanel/index.htm)) ovakav nacin je svakako ne najbolji.
da sve to razumijem ali kao ?to ka?e? mo?e i bolje... i to za iste pare.
... ipak trudimo da ukazemo na to da se neke stvari mogu i bolje uraditi ako nekome ovakva estetika nije bitna... nego zvuk... ne dobar zvuk.. nego BOLJI zvuk.... i nije mi jasno zasto vam toliko smeta da kritikujemo nekoga ko je poznat, spominje se po casopisima... iako ta cinjenica i dalje nema veze sa akustikom nego sa poslovanjem. Ne mogu svi ovde da vam prave drustvo u dizanju nekoga (vec nedostiznog) u zvezde.
pozdrav
bogi
To je bila glavna poanta da!
Sigurno da je studijo dobar ali mo?e i bolje da.
Da nema ove sofe ne bi bilo ni ovoliko postova.
Sto se mene tice rekoh da sam sedeo i da mi je sve zvucalo OK.
Ima jos jedna stvar, slusati cd ili neciji mix bez odgovornosti i raditi su dve razlicite stvari, kao slusaocu mi je sve bilo ok, kao coveku koji radi na projektu sigurno mi ne bi palo na pamet ni da spavam na sofi, a kamoli da slusam sta radim. Radim za mikserom a spavam iza miksera izmedju zvucnika, a nekad i ispod dok popravljam,samo da napomenem skoro sam popravljao Visiona i mogu vam reci da mi je super zvucalo ispod master sekcije,malo su mi smetale prve refleksije od poda i stereo mi je bio sumljiv ali nije bilo strasno,jedino mi je bilo problem da dohvatim CR pot.
Nego da zajebemo sofu, uskoro ce da se rodi jedan novi studio na brdu iznad Nashvilla,bio sam na gradjevini pre par dana,e to ce biti interesantna tema za komentarisanje. Samo da podgrejem unapred temu-plafon studija je dno bazena a nije iskljuceno da sa jedne strane rezije bude staklo ka studiju a sa druge staklo prema bazenu tako da tonac moze da bira koga ce da gleda,volj' umetnika volj' kupacice.
Studio celom svojom duzinom je u staklu tako da umetnici gledaju Nashville i stvaraju a kako ce akusticno sve to da srede videcemo. Sve u svemu industrija zabave- sofa,bazen,sviras dok gledas Nashvill sve u svrsi marketinga-ljudi se zabavljaju, uzimaju ogromne pare a tehnika i akustika se rade profi bez mnogo pametovanja.
Kao primer u samom Blackbirdu ima dve sobe gde ne bih mogao raditi,Studio sa API Legacy 48 i studio sa SSL 9000, moje misljenje ali ljudi rade i svaka soba ima svoje obozavaoce tako da pravila ,matematika i subjektivno misljenje padaju u vodu.
Ne bih vise da dosadjujem a i sutra valja raditi
Laku noc
da zofa i stranski diffsorberi su rasplamtali priču:)
Sigurno da se mo?e dobro raditi i točno to ?to ka?e?:"slusati cd ili neciji mix bez odgovornosti i raditi su dve razlicite stvari, kao slusaocu mi je sve bilo ok".
E taj studio koji pominje? da če se realizirati ba? čemo čekati da vidimo ?oubiznis radni prostor.
Nadam se da če mo?da da koriste neke inovativne pristupe.
?ivi bili i videli:)
... tako da pisac redova objasnjava sta je mozda zeleo da postigne, a ne sta je postigao.... (dobri) trgovci znaju podosta o takvim pricama... tako da tekst zvuci kao da je placen (sumnjam da jos uvek postoje casopisi u kojima se ovakvi i slicni tekstovi ne narucuju)
Da li ce doticni casopis proveriti tvrdnju koju objavljuje.... ma nece... zasto bi se smarali, a kome je uopste bitno da li je to stvarno tako, posto se radi o muzici gde "nema pravila" i "sve moze"... a zasto bi kvarili posao coveku kada je kranuo da reklamira studio i pravi posao... no ta problematika nije osnovna namena ovog dela foruma Rumski.
pozdrav
bogi
Več nekoliko godina radim samo u marketing/ ad/ PR kučama (sad sam naručnik, ne produkcija)... sve je plačen PR, veči je projekat dakako vi?e se tro?i na to...
Iako i sam pi?em ili nadzirem PR tekstove, smi?ljamo ogla?ivačke strategije,... ovdje mi, hvala bogu, to ne treba:)
DADDY Z
28-07-2009, 04:40 PM
a za kraj (po meni cuveni) citat Stebve Lipsona (kad prica o njegovoj miks sobi koja nije tretirana uopste!!) " covek se navikne na sve!!"
Njemu nista ne smeta, izgleda...
znaci - opusteno momci,,,sve je ok!
Sla?em se u potpunosti...
... a dosta radi u SARM Studios London - http://www.sarmstudios.com:rolleyes:
DaBear
28-07-2009, 08:44 PM
... a dosta radi u SARM Studios London - http://www.sarmstudios.com:rolleyes:
pa to potkrovlje JE u Sarm Studiju....dao mu Trevor tavan, da se tu instalira!!
Vazno je da kaze da je baziran u Sarmu (ili Sarmi?) a sad da li je u spajezu, na tavanu ili gde vec..nije bitno. Ko zna? ionako niko ne dolazi tamo....
želio sam da kažem, da se ipak služi kod kritičkog slušanja u akustički dosta dobro odrađenih prostora.
... kreativnost i razmišljanje... je u potkrovlju/ tavanu... to "pojede" večinu vremena koja bi potratio malo dolje, prostorima koji su komercialno bukirani.
idekius
28-07-2009, 09:51 PM
U mom selu lepo ka?u.. "Lo?em majstoru svaka dlaka smeta"...
roginator
28-07-2009, 10:32 PM
ja samo zelim da svi koji rade akustiku ..kad zavrse jednom u nju sjednu i nesto smiksaju da se uvjere jel to to ...
Multicom
28-07-2009, 11:23 PM
Sva?ta sam vidio al ovakav kazetofon nikad
Jao sto ste se napricali.
nije mi jasno sto ovo nebi bilo dobro. puno je postova oa nisam sve procito.
jedan izrsni kocept kako moji oci vide i jako dobro izvedeno.
mislim da je ovo sigurno dobro napravljeno.
pozz
Denis
roginator
28-07-2009, 11:33 PM
Sva?ta sam vidio al ovakav kazetofon nikad
di, ko, zasto .. ides kume imas X ray vision ili ja ne vidim :D:D:D
iako nista ne znaci..... okacicu za dan, dva, merenja iz mog sobicka sa mesta slusanja, sofe i ispred difuzora..... kod mene je trosed odmah iza snimatelja (mene), negde na pola prostorije po duzini
quake
29-07-2009, 02:04 AM
Ja nisam jos merio ali sam se naslusao promena u sobi posle kacenja difuzora.....Na cuvenom trosedu pored difuzora se dobija BLAGI utisak slusanja muzike u nekom manjem hodniku i to nije ni blizu onome sto se cuje u svit spotu.Fluter eho kolje da ne poverujes,tu ne moze da se slusa muzika,narocito kada se fluter primeti a vrlo brzo skontas sta ti tu smeta.
Krtza
29-07-2009, 01:24 PM
evo jos jednog kul studia,prava pornografija,vlasnik Tommy Lee. :)
http://theatriumstudio.com/
Hepek
29-07-2009, 02:05 PM
aaaaa pa ovo je da se razbolis od muke, kada znam da ovako nesto necuuu imati mozda nikad:banghead:
grada27
29-07-2009, 04:20 PM
http://www.royaldevice.com/custom.htm
Evo dokle su ljudi spremni da idu u konstrukciji i ima li to sve smisla,voleo bih ovako iz slika strucno oko da da svoj komentar.:shock:
pozz!
E ovaj je akustički stvarno neozbiljan!
http://www.royaldevice.com/custom.htm
Evo dokle su ljudi spremni da idu u konstrukciji i ima li to sve smisla,voleo bih ovako iz slika strucno oko da da svoj komentar.:shock:
pozz!
Osobno mislim da to nema smisla.
roginator
29-07-2009, 05:41 PM
meni je idea opasno dobra lijepa i podrzavam ko ima para neka ga ....
svako ima svoje veselje !!! a ko ima puno para ..moze se u svom sportu puno veselit :D :D :D
DaBear
29-07-2009, 10:03 PM
pravi rock-star studio ! Bazen, bar, home cinema, stoni fudbal....mega!!
Tona outboarda..meni ne smeta (covek se navikne na sve) ali akustika je ovde malo DIY..Auralex (ili sta vec) paneli po sobi...jedna strana outboard od poda do plafona, druga strana stakleni prozori i vrata (koji gledaju na bazen!!)
Simetricno - ali zamalo!!!
Tu se ionako samo pisu pesme i usnimava...a za to je koma!!!
@NLP - "AKUSTICKI OZBILJAN" ??????????????!!!!!!
Krtza
29-07-2009, 10:40 PM
pravi rock-star studio ! Bazen, bar, home cinema, stoni fudbal....mega!!
Tona outboarda..meni ne smeta (covek se navikne na sve) ali akustika je ovde malo DIY..Auralex (ili sta vec) paneli po sobi...jedna strana outboard od poda do plafona, druga strana stakleni prozori i vrata (koji gledaju na bazen!!)
Simetricno - ali zamalo!!!
Tu se ionako samo pisu pesme i usnimava...a za to je koma!!!
@NLP - "AKUSTICKI OZBILJAN" ??????????????!!!!!!
pa da,evo sta kaze lik koj mu je radio studio:We wanted to build a place that was a hassle free as possible. The concept behind the whole studio (and my typical approach to working in a studio) is to have everything setup at all times, so that we can punch in a drum fill in the middle of a mix, or record a guitar solo while we are tracking drums, etc. In order to do this we needed a good chunk of outboard gear.
neka varijanta ultimativnog kucnog studija :)
Braca
29-07-2009, 11:17 PM
Pretera ga bas sa kucnim studiom, studio je taman takav kakav mu je potreban, a to sto ima sve sto i najbolji studio, to je vec njegov problem, ocigledno je da ima stvaralacku krizu :banghead:
http://theatriumstudio.com ...ovo je jedan od najlepsih studia koji sam vido... sve ima... cak sta vise...
... kad ima lud pare, pametan iztr?i:)
RetroMan
30-07-2009, 02:43 PM
...jedna strana outboard od poda do plafona, druga strana stakleni prozori i vrata
I staklo i metal su materijali koji reflektuju, tako da je ipak, na neki nacin, simetrija zadovoljena.
Pretera ga bas sa kucnim studiom
Kakva kuca, takav i kucni studio. :)
RM
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.