View Full Version : Bubanj pomoc
Hepek
15-07-2009, 07:48 AM
Da li mogu ako imam pojedinacne trake bubnja u mixu poslati kompresor na sve trake ili reverb...Kako se prave te grupe.
Ajd da mi to neko objasni, molim vas.
Pozz svima.
stevic
15-07-2009, 12:55 PM
nadam se da radis u CUBASE SX 3...
trake moraju biti u audio,dodas prvo jednu Gruppe traku (das joj ime XXX Gruppe , npr.), pa onda ovim bubanj trakama das izlaz XXX Gruppe, i onda otvoris XXX Gruppe radno polje gde mozes da insertujes plugin-ove, EQ ili Kompresore ili dr...ako hoces samo jedan reverb da koristis na vise traka a ne samo na bubnjeve onda ga bolje u to radno polje XXX Gruppe povuci kao send-effekt, sto znaci: dodas traku Effekt Kanal, izaberes reverb,nastelujes i zatvoris traku, i u radno polje XXX Gruppe pozoves kao send...nadam se da si shvatio s`obzirom da se tesko snalazim sa tehnikom objasnjavanja....
Da li mogu ako imam pojedinacne trake bubnja u mixu poslati kompresor na sve trake ili reverb...Kako se prave te grupe.
Ajd da mi to neko objasni, molim vas.
Pozz svima.
Hepek
15-07-2009, 02:06 PM
Da radim u cubasu sx 3, mislim da sam skontao.
E da li te grupe trake otvaram isto kao i midi ili audio traku, desni klik i ponudi da otvoris, i sto se tice izlaza na ovim audio trakama to je kako sam skonto na kanalu svake trake na out gdje je trenutno odredjeno za izlaz npr M audio strereo out stavima to.:)
Uh samo i ja znam objasniti sta mi treba:rotfl:valjda si ti mene sada skonto
misovoj
15-07-2009, 02:50 PM
bas tako
Hepek
16-07-2009, 06:17 AM
Hvala vam ljudi, skuzio sam :grin:
Moze jos jedno pitanje? Da li za mono kanale otvaram mono send efekte, a za stereo stero, je li to pravilo??
Bockie
16-07-2009, 12:29 PM
Nije to pravilo. Mono dobos mozes sendovati u stereo room ili drum plate.
Licno nisam ljubitelj da se ceo bubanj gura u sve efekte zajedno,mada nekad je i to produkcijska potreba ali reeetko.
Na ceo bubanj moze doci stereo kompresor i eventualno EQ,lepo je za decibel-dva sa malo sirim q faktorom utisati 300-350hz , onda dobijes onaj rokerski ''bouncy'' efekat.
Otvori poseban send sa reverbom samo za bubanj,ako je przenje onda stavi zivahnu sobu sa kracim reverb time-om, ako je baladica moze drum plate ili neki chamber ali ne predugacak i onda sa svakog kanala bubnja po zelji senduj koliko treba.
Dobos traku odmah dupliraj pa prvu dobro "zategni" gate+eq+comp i podebljaj po zelji 200hz da dobijes "punch" a drugu traku nemoj kompresovati ni gejtovati,uzmi dobar EQ pa sirokim Q faktorom dodaj 2-3-4db na 5-6khz da snar izadje u prvi plan i na 70-100hz skloni nogu koja eventualno moze da ucuri na dobos. Obicno bi trebalo da je duplo glasnija ona prva, ali kao sto znas, u poslu nema pravila!
Napravi odnos izmedju ova dva dobosa i onda doziraj koliko kojeg guras u reverb. Rezultati ce biti odlicni...
Noga je klasika, gejt+eq+comp i u glavu bez ili sa vrlo malo room-a.
Prelaze "kolji" na oko 350 hz uskim q faktorom za doosta decibela i ako zafali definicije dodaj je na 4-5khz decibel-dva sirim q-om. Fazon sa EQ je da izdignes jedan parametar za recimo 6-8 db i trazis gde noga,dobos i pogotovo timpani najjadnije i lose zvuce. Kada to mesto nadjes (midlovi) onda samo spustis EQ na toj vrednosti za toliko u minus a ne u plus db...
Overhead je kljuc celog bubnja,cesto biva zanemaren,ali od postavke,izbora mikrofona i prostora u kom se snimalo, overhead moze da ili usere ili zablista citav snimak! Narocito ako je live ceo bend. Na overe moze ici eq i eventualno lagani comp i moze se sendovati u drum-verb. To ce bubanj uciniti veeelikim. Pazljivo sa overima,ne trpe nista extremno. EQ uradi tako sto ces samo njih solirati i namestiti njihov zvuk tako da dobijes gruv celog bubnja onako kako zelis da zvuci ceo u slici ,pa tek onda radis sve predhodno sto sam rekao. Dakle prvo overi, pa onda ususkavas sve u njih,naravno usput koriguj, povremeno pali bass gitaru i vidi jel se "kolje" sa nogom ili baritonom... Pre nego sto nesto korigujes,probaj prvo da okrenes fazu na basu,pa vidi da li je potrebno ista uopste...
Nemoj generalno preterivati sa kompresijom da ne "preduvas" snimak...
Nemoj se plasiti , samo vezbaj...
Srecno!
Hepek
17-07-2009, 06:30 AM
Big Bockie, hvala ti na iscrpnom odgovoru:wink:
Produkcijom i snimanjem bavim se nesto manje od 2 godine, ali kako sam dosao na rumski puno toga sam naucio, uskoro ce biti novi snimak pa se cujemo za ocjene.
Samo se jos pitam koliko mogu da uradim sa hrpom pluginova i dobrim monitorima, i u akusticki nesredjenoj sobi???:rolleyes:
A mozda si slusao moje snimke pa mozes reci kako to meni ide:grin:
Bockie
17-07-2009, 12:53 PM
Imam utisak da Nintendo bolje radi konverziju od Kukubase-a bar kada je SX3 u pitanju. Kukubase je malo plasticniji pc sound od Nintenda...cini mi se tako,jer znam da sam o'ma preso na nintendo kad sam jos bio na steinbergu... (Ne kazem nista za Kukubase 5, to je kanda vec neko cestito uradio...)
...I onako ce vec neko da me napljuje jer sam u For foolsima...
Nemoj da se nerviras,ja sam iz spavace sobe sa terratec dmx24/96 i beta57 i Acid 3.nesto usao u finale Zrenjaninskog festivala sa jednim mojim prijateljem koji peva...
Ne kazem da je to sad neki referentan festival, ali sam tamo rame uz rame bio sa ljudima koji su veoma poznati i koji su mnogo vise novca slupali u opremu i zvuk, a nije se to toliko culo ni na ozvucenju ni na tv-u, a imao sam 24 godine a sa 16-17 poceo da ucim posao...
Nisam cuo tvoje snimke, ali to nije presudno - da neko slusa tvoje snimke pa da ti soli pamet sta da menjas. Postoje neke okvirne stvari koje naucis dok radis, kao sto sam ti vec u prethodnom postu opisao, ali duboko sam ubedjen da i sam vec znas kako radis, i zato je bolje da sam i stremis kvalitetima za koje verujes da su potrebni da bi bio zadovoljan. A kad postanes zadovoljan i kazes "e sad je to - to, nema dalje u ovom poslu..." onda... ...onda menjaj posao.
To onda postaje rutina i nema vise onu draz kao kad sednes na neizmiksanih 12-16-24-48 kanala...!
Rumski je odlicno mesto za razmenu iskustava sa starijim kolegama i to je ono sto je najvaznije. Osluskuj iskustva onih sa velikom kilometrazom i sto vise radi i uspeh je neminovan. Treba raditi sve i svuda! Radio stanice,televizije,studija, gde god se pojavljuje zvuk, svuda naucis po caku i foricu za nesto!
Ae srecno!
Hepek
17-07-2009, 01:41 PM
Evo kada si raspolozen za pricu:grin: i lilinkovi pa preslusaj.
E to sto se tice festivala da li se radi o festivalu gdje se pustao plejbek ili ziva svirka, posto sam i ja uspio da odem an festival, na kojem je konkurencija bila pravo zestoka.
Bendovi iz citave bivse zemlje.(naravno bio je konkurs)
banja luka 2008. Demo fest mozda ti je poznato pa da ne gnjavim.
www.myspace.com/hepee
http://www.myspace.com/rottoband ovo je bend , i naravno ja sam radio i muziku i aranzman, prodkciju, tekstove mala samo pjevla:wink:
Hepek
17-07-2009, 01:52 PM
I moram ti reci da bih rado presao na For Foolsee:D ali ne mogu da rijesim problem, imam M-audio zvucno a to bi trebalo da radi sa foolsima, međutim meni necee:banghead:
Bockie
17-07-2009, 02:16 PM
Krekovani PT hoce da prave grdne probleme...!
I onda ja lepo nabavio M box mini. To nije M powered nego LE... koliko cujem to je isti k... samo je ovo za digidesign a ne za maudio...sto je opet isti k...
Uz njega dodje PT le7.3 i radi do yaya i ne pravi bas nikakav problem! Bocnes usb i udri... za 250tak € i sprava i software oridzidzi...
Jos jeftinija varijanta je M box micro i uz njega dolaze PT le ,nema inpute ali ti ni ne treba, ima samo izlaz za sluske ili sta vec hoces posto ima odlican output pa moze i kablicima na neko drugo slusanje.
http://images7.thomann.de/pics/bdb/139283/849484_800.jpg
Hepek
17-07-2009, 02:23 PM
Vjerujem da ce to doci uskoro na red:wink:
Pa cu da ga kupim..
Evo kada si raspolozen za pricu:grin: i lilinkovi pa preslusaj.
E to sto se tice festivala da li se radi o festivalu gdje se pustao plejbek ili ziva svirka, posto sam i ja uspio da odem an festival, na kojem je konkurencija bila pravo zestoka.
Bendovi iz citave bivse zemlje.(naravno bio je konkurs)
banja luka 2008. Demo fest mozda ti je poznato pa da ne gnjavim.
www.myspace.com/hepee (http://www.myspace.com/hepee)
http://www.myspace.com/rottoband ovo je bend , i naravno ja sam radio i muziku i aranzman, prodkciju, tekstove mala samo pjevla:wink:
Buraz dobro ti je ovo!:wink:
Koji je bubanj?
Hepek
28-10-2009, 11:40 AM
Bubnja ima kobinacija koliko hoces:grin:, adiktiv , ez drum, batery.:wink:
Imam utisak da Nintendo bolje radi konverziju od Kukubase-a bar kada je SX3 u pitanju. Kukubase je malo plasticniji pc sound od Nintenda...cini mi se tako,jer znam da sam o'ma preso na nintendo kad sam jos bio na steinbergu... (Ne kazem nista za Kukubase 5, to je kanda vec neko cestito uradio...)
...I onako ce vec neko da me napljuje jer sam u For foolsima...
Vec je bilo price na ovu temu, radili se testovi, obrtale faze itd :wink: i skontalo se bez sumnje da nema nikakve razlike u sabiranjima ovih programa... znaci cini ti se...:wink:
Pozz
Griffith White
29-10-2009, 01:17 PM
Krekovani PT hoce da prave grdne probleme...!
I onda ja lepo nabavio M box mini. To nije M powered nego LE... koliko cujem to je isti k... samo je ovo za digidesign a ne za maudio...sto je opet isti k...
Uz njega dodje PT le7.3 i radi do yaya i ne pravi bas nikakav problem! Bocnes usb i udri... za 250tak ? i sprava i software oridzidzi...
Jos jeftinija varijanta je M box micro i uz njega dolaze PT le ,nema inpute ali ti ni ne treba, ima samo izlaz za sluske ili sta vec hoces posto ima odlican output pa moze i kablicima na neko drugo slusanje.
http://images7.thomann.de/pics/bdb/139283/849484_800.jpg
Cek druze sad si me opasno zbunio
Pa zasto kazes krekovan PT?
Pa M powered je legitimni Digidesign-ov softver? Mislim ako imas m audio kartu mozes da ga skines legalno sa njihovog sajta ne moras da krekujes nista ?
E ja nesto razmisljam o tom PT micro jesi koristio to? Znaci koliko sam ja ukacio on je oko 100/150e i nema nista vec se samo koristi kao dongle da bih pogao da pokrenem PT le a ja uredno koristim moju emu 1820 ?
Arthur
29-10-2009, 05:51 PM
ne možeš. PT radi isključivo sa svojim hardwerom. jebiga.
pičke
Griffith White
29-10-2009, 08:46 PM
Pa da ali ako imam njihov hardver znaci taj pt micro koji se ukaci u usb port i koristim moju kartu koju vec imam ? Ja sam razumeo da za to i sluzi taj micro mozda sam nesto lose ukacio
Griffith White
29-10-2009, 08:57 PM
Da da u pravu si upravo sam procitao na njihovom sajtu
"Mbox 2 Micro features analog outputs only. For a Pro Tools LE analog recording solution, check out the Mbox 2 Mini, or another member of the Mbox 2 or 003 families."
Arthur
30-10-2009, 02:35 AM
ne vidi PT nikakve karte osim svojih. šta ima na njoj, sa tim radi, štagod ti zakačio za kompijutor
Griffith White
30-10-2009, 12:49 PM
da da
znaci preostaje mi jedino da skupljam pare za neki m box :)
binzulja
30-10-2009, 01:11 PM
Cao HEPEK!
Da li bi mi otkrio tajnu kako si usnimavao gitre u pesmama Ocajna i To nismo mi i koje si mikrofone koristio ako si ih koristio? Da li si ih snimao suvo pa im u miksu dodavao efekte,i kako ih uopste tretiras u miksu?
Bas me zanima na kojoj opremi si radio?
Hvala
Pozdrav
Arthur
30-10-2009, 01:13 PM
a što bi uopšte morao da radiš sa PT??
Hepek
30-10-2009, 01:28 PM
Cao HEPEK!
Da li bi mi otkrio tajnu kako si usnimavao gitre u pesmama Ocajna i To nismo mi i koje si mikrofone koristio ako si ih koristio? Da li si ih snimao suvo pa im u miksu dodavao efekte,i kako ih uopste tretiras u miksu?
Bas me zanima na kojoj opremi si radio?
Hvala
Pozdrav
To ti je sirotinjska oprema:grin:, nista posebno evo sve cu ti napisati, to je snimano jos za vrijeme studentski dana u mojoj sobi..
1.Gitare: Gibson Les Paul i Ibanez s seria custom made.
2. Pojacalo mali neki fender ali sam koristio neko gitarsko lampasko predpojacalo koje je neke lijeve marke..(distorzije boss ds1 i na ovom predpojacalu imam njegovu distorziju koja je odlicna)
3. Mikrofon shure 57 koji je direktno isao u zvucnu kartu m-audio fast track.
I naravno sve sam snimao bez efekata, znaci suho, poslije sam dodavao efekte reverb dilej eq i kompresor.
To bi bilo odprilike to, ako te jos sta zanima pucaj:wink:
Pozz.
Griffith White
01-11-2009, 11:02 AM
a ?to bi uop?te morao da radi? sa PT??
Pa i ne bi kad radim nesto sebi, ali po mnogim studijima ima samo PT i moras da ga znas samim tim razmisljam da imam kuci neki najjeftiniji LE da bi bio familijaran sa samim programom shortcut-ima i slicno
awacs
01-11-2009, 11:38 AM
Pa i ne bi kad radim nesto sebi, ali po mnogim studijima ima samo PT i moras da ga znas samim tim razmisljam da imam kuci neki najjeftiniji LE da bi bio familijaran sa samim programom shortcut-ima i slicno
Evo konačno jed(i)nog suvislog odgovora na pitanje "čemu PT?" :-D
Pozdrav,
Vasa
kravadinka
01-11-2009, 10:57 PM
a ?to bi uop?te morao da radi? sa PT??
Zato sto je Pro Tools jedno, a sve ostalo nesto sasvim drugo.
Svi oni koji ga nikad nisu videli uzivo i pricaju napamet, pa onda oni koji su ga samo videli, preko onih koji su ga probali, sve do onih koji su ga imali i bili zadrti da se prepuste drugacijem nacinu razmisljanja i rada, neka ne pricaju napamet i ne daju pausalne ocene i izjave.
Neka podigne dva prsta onaj ko se savrseno dobro snalazi u Steinberg-u, Logic-u, Pro Tools-u i jos gomili drugih manje poznatih programa, sa njim vredi pricati i pitati ga bilo sta, jedino ce takav dati realan sud i realno misljenje, a ostali... :)
Arthur
01-11-2009, 11:04 PM
probao oba, odradio par projekata u PT, kupio M-powered kartu da bi mogao da nastavim projekte u PT, ostao veran Steinbergu kao prvom izboru platforme. Nije da mi je PT loš, samo nisam primetio da je bolji.
silicon science
01-11-2009, 11:19 PM
Koliko sam ja nauchjo iz sve priche o ProToolsu ovde na forumu i shire, fora je imati HD karte sto vishe moze dakako i onda ga vredi isticati ispred Stajnbirge i Logicha. Ovako, kao LE pa tripujes se suming je nekako bolji, topliji, onakav, znas... :confused: Chak i ako postoje neke razlike koje obrtanje faze ne pokaze, to su psiho-akustichke stvari i to je jos uuuvek znanje koje je za sada nesagledano dovoljno (ili jeste, al ipak nije :shock:)... Verzija za HD je sigurno drugachije pisana u startu za odredjeni broj procesora i imalo se vishe slobode naravno i uradjeno je kako treba. Audio procesing (onakav kakav "bog zapoveda") je ipak vrlo zahtevna matematika... Mozda gresim, ne znam :cry:
Arthur
01-11-2009, 11:25 PM
mislim da je većini korisnika irelevatna ta sitna eventualno postojeća razlika u summingu. Većina ljudi ne ume pošteno ni reverb da namesti a bavi se teoretisanjem o digitalnom summingu. Smešno zar ne? Ono o čemu ja pričam je da sam workflow i generalne opcije koje PT nudi u radu nisu ništa lošije ali ni bolje od Steinberga, naročito ne od novijih verzija koje su pokrpile dosta rupa u funkcionalnosti. Sami built in plugovi, bez obzira što su lepše nacrtani, mene nisu dojmili soundom toliko da bih rekao da je i to neka prednost. Ok je protools, ko tek počinje da radi, čak mu i savetujem da zbog te monopolističke okolnosti o dominantnosti PTa u studijima, počne od njega. Mada ko ne počne, a nauči da se bavi MUZIKOM i PRODUKCIJOM koristeći veoma dostupniji Nuendo, neće mnogo u životu pogrešiti.
Zeroo
01-11-2009, 11:33 PM
Radio sam na PT 7.3 uz Digi 003 i bio mi je bolji od Nuenda 3,aliiiiiiiii ovaj novi Cubase 5 i Nuendo 4.3 !!!!!!!!!!U njima cujem neke detalje koje u Nuendu 3 ili PT le nisam mogo da zamislim da cu cuti,a o stabilnosti rada da i ne govorim.Ogradjujem se sto se tice PT Le8.Nisam imao prilike da ga koristim.
silicon science
01-11-2009, 11:38 PM
Radio sam na PT 7.3 uz Digi 003 i bio mi je bolji od Nuenda 3,aliiiiiiiii ovaj novi Cubase 5 i Nuendo 4.3 !!!!!!!!!!U njima cujem neke detalje koje u Nuendu 3 ili PT le nisam mogo da zamislim da cu cuti,a o stabilnosti rada da i ne govorim.Ogradjujem se sto se tice PT Le8.Nisam imao prilike da ga koristim.
Da li bi nekako mogao maalkice vishe o tim detaljima da nam kazes... Onako, u dve rechenice, chisto da tema ostane iole ozbiljna :rolleyes::rolleyes:
kravadinka
01-11-2009, 11:42 PM
Sto se tice tog sabiranja, pa valjda su ozbiljni odavno prestali time da se zamlacuju, jasno je da je to sve manje-vise isto, cak je test izmedju HD i LE to pokazao.
Sto se tice prednosti PT u odnosu na Logic i Steinberg, ona se upravo ogleda u tom workflow-u, gde je sve odmah na radnoj povrsini, pocevsi od audio editinga koji se radi odmah na traci, ne mora da se ulazi u nju, pa onda midi editinga u verziji 8 koja je toliko inteligentan da je rame uz rame nekada nadmocnijem Logic-u i Steinberg-u. Na kraju tu je i mixer, opet je sve na radnoj povrsini, nema potrebe pritiskati ono 'e' da se otvori novi prozor sa insertima i sendovima kao u Steinberg-u, sam routing je prosto najbolje resen, nema potrebe za External Instrument i External Effect koji se resetuju sami od sebe, sve je na mixeru, tu su bus-evo, input, output, jednostavno sve je neuporedivo lakse, brze i logicnije nego u bilo kom drugom programu. Sam nacin rada i funkcionisanje softvera je imitacija analognog snimaca, sve je orijentisano ka toj strani i zato se nakaradni Steinberg ustolicio tu gde jeste svojom cenom pre svega, pa onda se njegovi korisnici koji nikada nisu bili u pravom analognom studiju izgube kad ugledaju Pro Tools.
Moze ovako godinama, jednostavnotreba znati na sta obratiti paznju. Sto se tice plugin-ova, Digidesign Compressor-Limiter 3 je odlican kompresor, Gate i EQ takodje, onda Eleven, i svi instrumenti koji su dosli sa verzijom 8. Onda Third Party Plugins gde ne postoji u VST varijanti McDSP koji je nezamenjiv, onda Bomb Factori koji je delimicno paket sa UAD-a...
Nema to nikakve veze sa monopolom, Pro Tools se jednostavno razlikuje od svih drugih programa. Evo probah Cubase 5, toliko sam se smejao kad sam opet otvorio Steinberg, sve je nekako naopako i nakaradno, a radio sam dugo u njemu i poceo sam u njemu, stavise mislio sam da necu nikada moci u bilo cemu drugom da radim, hehe... ;)
Poceo sam u Cubase, onda presao na PT, ali samo hardverski, a potom i softverski, a onda presao na Logic, i posle Logic-a na PT verziju 8. Odatle ne mrdam vise. Savrseno se snalazim u svakom od ovih programa, mogu da zavrsim projekat od prve note do poslednjeg efekta bez problema, eto moja odluka je Pro Tools 8...
Arthur
01-11-2009, 11:50 PM
počeo u analognom studiju na Radaru, prešao na Nuendo 2.0, odlepio od sreće. Meni je taj lane view i glavna prednost editinga nuenda, a za mixer nemam mišljenje, sve što mi treba, od routinga i svega radi. Slažem se da je dobra fora to sa bussevima, mada su group channels sada u nuendu dosta funkcionalniji, i navučen sam na iste. A da je Cubase 5 sad vizuelno totalno uništen, i meni se čini. Moram da se nateram da počnem da tražim stvari ne bi li ih našao. Zato ću ostati na nuendo 4.3 do finalne faze, a ondak na stemovanje u Cubase 5 (živio batch export)
dvuckovic
01-11-2009, 11:52 PM
Zato ću ostati na nuendo 4.3 do finalne faze, a ondak na stemovanje u Cubase 5 (živio batch export)
Zar Cubase ne otvara Nuendo projekat?
kravadinka
01-11-2009, 11:52 PM
Kako to mislis, Arr u N4, a mixanje u C5?!
Zeroo
02-11-2009, 12:01 AM
Cubase 5 otvara Nuendo 3 i 4.3 projekte.
Arthur
02-11-2009, 12:05 AM
Otvara cubase 5 nuendo projekte svih generacija. Moj novousvojeni metod je da radim ceo tracking, editing i mixing u Nuendo 4 do kraja krajeva. A zatim taj projekat otvorim sa cubase 5 i odradim batch render po grupama ukoliko želim da idem na neko analogno sabiranje (a u planu je) ili makar stem mastering. OVo zato što u Nuendu 4.3 nema batch exportovanja. Ako se u međvremenu dokopam i Nuenda 5, sa tom opcijom, doviđence grafičkom paklu od Cubasea.
Zeroo
02-11-2009, 12:08 AM
Re: Bubanj pomoc
Otvara cubase 5 nuendo projekte svih generacija. Moj novousvojeni metod je da radim ceo tracking, editing i mixing u Nuendo 4 do kraja krajeva. A zatim taj projekat otvorim sa cubase 5 i odradim batch render po grupama ukoliko želim da idem na neko analogno sabiranje (a u planu je) ili makar stem mastering. OVo zato što u Nuendu 4.3 nema batch exportovanja. Ako se u međvremenu dokopam i Nuenda 5, sa tom opcijom, doviđence grafičkom paklu od Cubasea.
02-11-2009, 07:20 PM
Jeste zgodno to po grupama ali nisam ukacio kako u nuendo
rutujes ( kako se ovo kaze na srpskom?saljes? ) npr. Hoces da
kanale ride i crash posaljes u group cinele pa cinele u group
bubanj ?
Jer ti kanalu mozes da das output za neki group ali grupi ne
mozes da das drugi izlaz od izlaza kartice ? barem ne moze u
nuendu 3 posto 4 jos nisam probao
Sa druge strane u PT je to mnogo lakse posredstvom buseva
Arthur
02-11-2009, 08:38 PM
može i u nuendu 3
Samo treba prvo napraviti više outputa u VST connections.
Griffith White
02-11-2009, 09:09 PM
Aha provalio sam
thx
Griffith White
03-11-2009, 09:56 PM
Sad mi nesto pade na pamet jedna stvar koja je u principu krajnje ne bitna al me opasno nervira kod nuenda :grin:
Kad udjem u setovanja samog kanala pritiskom na ono okruglo dugme e uglavnom da bih promenio nesto na insertu ili sendu oddokuje(kako se ovo pravilno kaze) se project prozor dok mi glavni prozor nuenda ostaje dokovan. I onda kad npr. sredjujem eq na kanalima znaci stalno to moram da klikcem svaki put moram da dokujem nazad prozor nuenda. Kako izlazite na kraj sa tim ? Jel ni ne dokujete project prozor ili ga kao i ja stalno vracate nazad svakih 30 sekundi ?
Arthur
03-11-2009, 10:08 PM
ja radim sa više ekrana, tako da mi je na jednom uvek project window raširen, ne-dokovan (nema razlike ako ga ručno navučeš na ivice). Na drugim ekranima držim mixer i na njemu sve rešavam, uglavnom ne otvaram to E polje. A isto to može da se namesti i u inspector delu projekt kanala (ovo jako često radim). Tad se ništa ne oddokuje
Griffith White
03-11-2009, 10:27 PM
Pa da to je dosta prakticnije ali ja nazalost nemam dva ili vise ekrana.
Kada sendujes iz inspectora nista se ne oddokuje ali kad udjes npr. u eq koji si insertovao na nekom kanalu onda se oddokuje :)
ne znam uopste zasto su ovo ubacili?To se ne desava ni u jednom drugom sekvenceru a ne vidim ni svrhu?
Arthur
04-11-2009, 12:00 AM
samo ti njega lepo razapni preko celog ekrana i zabole te dal se odddokuje
Griffith White
04-11-2009, 07:16 AM
taj fazon :)
VladaNS
13-11-2009, 02:17 PM
Jel zna neko kako da (u cubase sx3) midi kanal na kojem su bubnjevi podelim u vise kanala tako da mi je na jednom kanalu noga, na drugom dobos itd. Treba mi naravno radi zasebnog editovanja. U nekim sekvencerima koje sam koristio bilo je nesto kao "extract midi data" pa onda izaberes tacno koju notu ces izvuci na drugi kanal. Ovde to ne vidim...
silicon science
13-11-2009, 02:33 PM
Jel zna neko kako da (u cubase sx3) midi kanal na kojem su bubnjevi podelim u vise kanala tako da mi je na jednom kanalu noga, na drugom dobos itd. Treba mi naravno radi zasebnog editovanja. U nekim sekvencerima koje sam koristio bilo je nesto kao "extract midi data" pa onda izaberes tacno koju notu ces izvuci na drugi kanal. Ovde to ne vidim...
To ti zavisi od samog vst-a, tj. da li ima multi-out. Ako ima sve ce ti se samo kazati :wink:
Arthur
13-11-2009, 03:17 PM
čovek pita za midi a ne za VST outpute. Ima ta opcija, desnim dugmetom miša preko midi parta pa dissolve part.
VladaNS
13-11-2009, 03:18 PM
Da, razumem to ali ajde da gledamo to nezavisno od vst-a i bubnja. Da li postoji komanda da se sa bilo koje midi trake ekstraktuje odredjeni notni sadrzaj?
Arthur
13-11-2009, 03:22 PM
ajd malko i sam potraži, evo sve što pitaš se lako iskopa. Ako ti ne treba automatsko razbucavanje celog bubnja na pojedinačne kanale, nego samo određene note, selektuješ prvu notu u nizu (recimo kick) i klikneš desnim dugmetom na midi editor, pa zatim select pa u select meniju izabereš equal pitch i on ti je selektovao sve kikove u tom midi partu. Odatle je lako, cut-paste u drugi kanal i eto ti ga.
VladaNS
13-11-2009, 05:39 PM
Hvala na odgovoru. Ali imam i jednu primedbu. Ljudima na ovom forumu (ili bar meni) cesto bude neprijatno da ovde postavljaju pitanja. Zbog mogucih mrzovoljnih odgovora tipa "imas dugme search pa potrazi", "izguglaj sam" i sl. iskreno radije bih ostao u neznanju nego ovde postavio pitanje. A veruj mi da sam odgovor na ovo pitanje dugo trazio, e sad, mozda sam glup pa ga zato nisam nasao. Pozdrav
silicon science
13-11-2009, 06:13 PM
Hvala na odgovoru. Ali imam i jednu primedbu. Ljudima na ovom forumu (ili bar meni) cesto bude neprijatno da ovde postavljaju pitanja. Zbog mogucih mrzovoljnih odgovora tipa "imas dugme search pa potrazi", "izguglaj sam" i sl. iskreno radije bih ostao u neznanju nego ovde postavio pitanje. A veruj mi da sam odgovor na ovo pitanje dugo trazio, e sad, mozda sam glup pa ga zato nisam nasao. Pozdrav
Ovaj forum ljudi dozivljavaju kao svoj dom i normalno je da se ponasaju "lichno" :rotfl::D:wink: i ne chesto mrzovoljno
Shalu na stranu, primedba moze biti na mestu ali i pitanja prerastu u sledeca pitanja i pitanja i na kraju se dodje i do masteringa chak//:wink::banghead:
VladaNS
13-11-2009, 06:46 PM
Mnogi forumi imaju podforume tipa "Newbies" gde mogu se postave ta jednostavna i glupa pitanja a de se niko ne ljuti. S obzirom da je rumski namenjen sirokom spektru ljudi od hobista do profesionalaca ne bi bilo na odmet ubaciti tako nesto.
Arthur
15-11-2009, 07:03 PM
nema ljutnje, svašta. Ja sam samo potencirao vrednost samostalnog istraživanja kao načina razmišljanja, jer mislim da je preduslov svakog napretka. Ti si pitao 2 stvari koje nisam znao nego sam u 3 poteza mišem uspeo da nađem odgovor. Uopšte nisam nikakav genije, niti želim da kažem da si ti lud, već samo da potenciram da ako nađeš pravi način razmišljanja u traženju odgovora i rešenja, čuda su moguća. To ne znači da niko ništa ne treba da pita. Jako se često na forumu čuju dobra pitanja, za čije je odgovore potrebna expertiza i dugogodišnje poznavanje materije, e to je onda prava vrednost foruma, gde se ljudima olakšava i razmenjuju. To sa googlanjem i search opcijom nije nikakav odjeb nego najkvalitetnija sugestija koju ti neko može dati. Upoznao sam vremenom gomilu ljudi i kolega koji uopšte ne pišu na forumu, već samo isključivo čitaju i doživljavaju ga kao magazin korisnih informacija, jer su manje više sva početnička pitanja već postavljena više puta i jako kvalitetno odgovorena. A onda se pojavi neki car i pita kako da povežem klavijaturu sa kompom. E onda stvarno stekneš odbrambeni mehanizam izbegavanja toga.
Uživaj, čitaj, uči, istražuj i ne shvataj ništa lično ;)
VladaNS
17-11-2009, 01:37 PM
Pa verovatno si odgovor brzo nasao jer usled dugogodisnjeg iskustva i rada na tom programu intuitivno vec znas gde se stvari nalaze. Ja sam ceo zivot radio sa drugim sekvencerom pa sam se malo pogubio. Ipak si pomogao tako da su i moje pitanje i tvoj odgovor imali smisla :wink:
kravadinka
21-11-2009, 11:30 PM
Podjednako su iritantni i ovi koji ne zele da mrdnu doope da nesto urade sami, a i oni koji nece nista da "otkriju", jedne treba u newbies, a druge u complexus... :wink:
Arthur
22-11-2009, 05:57 PM
ja sam većinu svog znanja dobio za džaba te ga i delim džaba ali uskoro nameravam da promenim politiku jer imam utisak da pola ljudi nije zaslužilo ni reda slova. To nije slučaj sa gorepotpisanim gospodinom naravno, inače mu ne bih ni odgovarao.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.