Log in

View Full Version : Roomeq, pitanje

OFF
14-07-2009, 11:48 AM
Uzeo sam onaj roomeq wizard da se poigram, da malo 'izmerim' novu reziju, cisto onako. Medjutim, imam problem sa odabirom test signala, jedino mi dozvoljava neki sweep signal i to od 10HZ, sto mi je prenisko, jer ako hocu da postignem dovoljan SPL, razvalicu zvucnike. Mogu da odaberem gornju freq, ali mi je ona manje bitna. Kako da radim merenja sa onim signalima koji su pondjeni pod 'generators' ?

Hvala

Braca
15-07-2009, 10:32 AM
Hm, nije mi jasno to sto si napisao, kod mene to radi zaista dobro, jedino sto moras da ucitas calibracioni file za mic koji imas, ja koristim behringer i mogu ti poslati taj calibracioni file, koji mi je dao Dema, dalje sweep signal ti dozvoljava da mu ti odredis opseg frekvencij koje zelis da meris, uglavnom treba da meris od najdublje frekvence koju imaju tvoji zvucnici, pa do jedno recimo 400 hz, i onda ces videti sta ti se desava u sobi, mic na mestu slusanja bi trebalo da postavis, i to je to, malo se poigraj a ima i ko da ti pomogne ako zapne, imas moderatore koji su super.

OFF
15-07-2009, 10:27 PM
Verovatno je do tog neucitanog fajla..... ako te ne mrzi, posalji mi na studiooff@gmail.com, takodje merim sa behringerom

Hvala puno!!!!!

OFF
16-07-2009, 12:15 AM
uh... nishta......verovatno je do verzije softa.... koja je kod tebe?

EDIT/

V4.10 8th March 2008 New features

* Added spectrum and RTA displays
* Added RT60 graph and added RT60-related traces and info on Impulse graph, can export RT60 data as text via the file -> Export menu
* Added low crest factor pink and white Periodic Noise sequences to the signal generator, with ability to save PN sequence to a WAV file
* A left channel loopback connection can be used as an automatic calibration reference, selected via the soundcard settings as an alternative to using a soundcard cal file
* Added an Analysis Settings option to calculate the response of the reference channel when using a left channel loopback as the ref, response is shown in the soundcard cal trace
* When using the left channel as a calibration reference the system delay is estimated and shown in the Details panel of the measurement info, if the cursor is hovered over the value the equivalent distance in metres and feet is shown in a tooltip
* Measurement start frequency can now be specified, measurements starting at >= 20Hz use a measurement signal that begins at half the start frequency, sweeps starting below 20Hz have an initial linear sweep from DC to 10Hz then log from 10Hz to the end

ja koristio ver 4.0, sad cu ovu novu da skinem

boggy
16-07-2009, 12:48 AM
Verovatno je do tog neucitanog fajla..... .....

Sumnjam, ako taj (kalibracioni) fajl nije BAS za tvoj mikrofon, onda ti ni ne treba,

Drugo, ukoliko neces da se bavis dizajnom zvucnika, takodje ti ne treba uopste kalibracioni fajl (da bi "uocio" dip od 5-15dB u sobi :banghead: :rolleyes: )...

Ako ti je mikrofon neispravan i sam od sebe pravi dip na 35Hz... onda ti pogotovo nece pomoci nista....

Drugim recima, sumnjam da ce zbog toga program da ne radi...

A preporucujem da se ne koristi nista, u zamenu za neodgovarajuci kalibracioni fajl.

pozdrav

bogi

boggy
16-07-2009, 12:58 AM
.......jedino mi dozvoljava neki sweep signal i to od 10HZ, sto mi je prenisko, jer ako hocu da postignem dovoljan SPL, razvalicu zvucnike. ........

Ne treba ti neki veliki SPL za merenja.... cak i kod bass reflex kutije koje su POSEBNO osetljive na frekvencije ispod rezonantne frekvencije kutije... jacina signala koja NE izaziva klipovanje na 10Hz je sasvim dovoljna za merenja, .... te ako se desi da taj nivo nije dovoljan... onda se mora smanjiti okolna buka... a ako okolna buka i dalje postoji u tolikoj meri da se ne moze izvrsiti merenje... onda ne pricamo o studiju nego o merenju napolju... te treba naci neko tise mesto... udaljeno od gradske guzve... itd... sve u svemu... ne treba ti SPL veci nego sto ti tvoj sistem dozvoljava... iz MNOGO, MNOGO razloga.

pozdrav

bogi

OFF
16-07-2009, 01:02 AM
Hvala, Bogi. Definitivno je do verzije..... verzija koju sam imao ne dozvoljava promenu donje freq.

BTW.

Moze li neko da okaci verziju 4.11.... program je free, ali ima dosta problema sa skidanjem sa njihovog servera?

boggy
16-07-2009, 01:05 AM
Hvala, Bogi. Definitivno je do verzije..... verzija koju sam imao ne dozvoljava promenu donje freq.
.....
Ok je 10Hz... sasvim

pozdrav

bogi

Braca
16-07-2009, 09:35 AM
Kalibracioni file je za microfon koji ima Off-znaci odgovarajuci je kalibracioni file, drugo nisam bas siguran da mu je bolje bez takve kalibracije, lepo pise u softweru a i u diskusijama da je to potrebno, e sad kad moderator kaze da ne treba onda sigurno ne treba :)

boggy
16-07-2009, 09:58 AM
Kalibracioni file je za microfon koji ima Off-znaci odgovarajuci je kalibracioni file, drugo nisam bas siguran da mu je bolje bez takve kalibracije, lepo pise u softweru a i u diskusijama da je to potrebno, e sad kad moderator kaze da ne treba onda sigurno ne treba :)

Rekoh da mu ne treba BILO KOJI kalibracioni fajl, ako nema odgovarajuci za SVOJ primerak mikrofona. Kalibracioni fajl se moze (ozbiljno) razlikovati od komada do komada mikrofona istog tipa, pogotovo ako je to Behringer ECM8000 (o kome OFF verovatno prica).

U slucaju Behringer ECM8000, i realnih razlika od komada do komada.... ukljucujuci i (ozbiljnu) promenu u dizajnu samog mikrofona u jednom trenutku (tako da ima sada i "starih" i "novih")... upravo vazi ovo sto savetujem.

Ukoliko neko zaista zeli da ima kalibracioni fajl za svoj komad mernog mikrofona (makar to bio i Behringer ECM8000)... onda postoje servisi/usluge za kalibraciju mikrofona... ima ih po svetu koji naprave kalibracioni fajl za 10-100EUR po mikrofonu... ako im posaljete svoj mikrofon... cena je bez transporta tamo i ovamo.

U slucaju, konkretno, jeftinih mernih mikrofona kao sto je ECM8000, vise se isplati kupiti od tih ljudi mikrofon sa (njemu odgovarajucim) kalibracionim fajlom nego slati svoj mikrofon na kalibraciju....

Skuplji merni mikrofoni, uglavnom imaju ukljucen kalibracioni fajl u cenu mikrofona... ili se to naknadno kupuje, ako kupac mikrofona zeli da ga ima, mnogima ne treba... realno!

pozdrav

bogi

OFF
16-07-2009, 10:54 AM
Ok je 10Hz... sasvim

pozdrav

bogi

Ma, u krajnjem slucaju je nebitno, to za kalibraciju, +-3dB pa i vise, na ovakvim merenjima mi ne govore puno... merenje radim vise onako, a ne da bih donosio neke zakljucke.

10hz..... pri nekom normalnom SPLu (80, 85dB), na 10hz membrana ima jaaaako veliku kretnju, e sad koliko jos sme i moze, ne bih proveravao:(, po cenu da ne merim uopste

boggy
16-07-2009, 11:07 AM
Ma, u krajnjem slucaju je nebitno, to za kalibraciju, +-3dB pa i vise, na ovakvim merenjima mi ne govore puno... merenje radim vise onako, a ne da bih donosio neke zakljucke.

Znam, ali kako god okrenes, ti nisi amater/hobista nego profesionalac u muzickoj produkciji (barem prema mojim saznanjima od pre, a na ovom forumu ima dosta clanova slicnih tebi)

10hz..... pri nekom normalnom SPLu (80, 85dB), na 10hz membrana ima jaaaako veliku kretnju, e sad koliko jos sme i moze, ne bih proveravao:(, po cenu da ne merim uopste

Realni SPL ne mozes znati zato sto nemas informaciju o osetiljvosti (tvog komada) mikrofona... a o kalibracionom fajlu da ne govorimo... znaci apsolutni SPL mozes meriti ali ne mozes biti siguran da li ti je merenje tacno, i koliki je on realno.

Merenja NE MORAS vrsiti na 80-85dB, jer crest factor signala kojim meris moze biti nepoznat (bitno za MLS i noise merenja)... prakticno ne treba nista ni pokusavati na nekom specijalnom nivou meriti... vec....

... kada krene sinusni sweep, pazi dobro da 10Hz ne "cujes" ili da cujes sto manje... jer mozes cuti samo vise harmonike.. a to ne valja..

....onog trenutka kada budes namestio nivo da dobijes navedeni slusni rezultat na svom sistemu, ustanovio si najjaci moguci signal za merenja na tvoj nacin i tvojim spravama... i time ih cinis iole relevantnim, makar i bez informacije o osetljivosti i kalibracionog fajla.

Realni muzicki materijal ima drugaciju raspodelu snage i SPL u odnosu na merenja.. i zdravorazumski i ad-hoc zakljucci ... obicno ne vaze.

pozdrav

bogi

OFF
20-07-2009, 12:44 PM
Jos jednom bih zamolio nekoga ko ima roomeq wizard ver 4.11 (besplatan program), da mi baci na studiooff@gmail.com

Hvalaaaaa!

Braca
20-07-2009, 03:09 PM
Poslato :), zaboravio si me za one micove!

OFF
20-07-2009, 04:16 PM
Poslato :), zaboravio si me za one micove!
nisam zaboravio, nego se nisi javio sa adresom:)

Hvala!