View Full Version : Odabir sobe
Hepek
13-07-2009, 08:36 AM
Treba mi savjet koju sobu da odaberem za rad. Imam dvije sobe na raspolaganju,a posto ne znam nista od akustike molio bih da mi neko odgovori.
Jedna je soba 3x3.
A druga je puno veca negdje oko 4x5 i sa jos nekim zavučenim prostorom gdje stoji huhinja.
Obje sobe su oko 3, 3,5 metara visine.
Reinhardt
13-07-2009, 09:29 AM
hm..
onu veću?
Hepek
13-07-2009, 09:38 AM
Ajd malo to objasni zasto??:grin:
Eomsy
13-07-2009, 12:19 PM
Ajd malo to objasni zasto??:grin:
Ajd, da te ne sasipaju sa razno-raznim odgovorima koji će ti se činiti "kao bahatima", ali malo pro?vrljaj po sticky temama (to su i meni rekli, vjeruj isto tak se ni? nisam ku?io u akustiku :D, makar ni sada nemogu reć da sam znalac :rotfl:) .... Sve se svodi na: veća soba - lak?e akustiku za srediti, mala soba - akustička katastrofa. Za?to? Zbog reberb-time-a i tome sl., a za laike; kontrolirati low-frekvencije u maloj prostoriji je gotovo nemoguće ....
Al, ima pametnijih ljudi ovdje, pa ak će smoć snage jo? da ti pojasne stvari, dobro ... ALI PRELISTAJ I PROČITAJ SVE STICKY TEME ovdje na Rumskom, pa i one stranice koje se napominju u threadovima!!! Pogledaj i od John Sayer-a site, tam ima? osnove akustike i tome sl.
Pozz, Eomsy.
boggy
13-07-2009, 12:23 PM
Treba mi savjet koju sobu da odaberem za rad. Imam dvije sobe na raspolaganju,a posto ne znam nista od akustike molio bih da mi neko odgovori.
Ako ne znas bas nista o akustici studija, onda je najbolji savet koji ti mogu dati je da procitas teme na sticky (redom, ima da se cita...)
Jedna je soba 3x3.
A druga je puno veca negdje oko 4x5 i sa jos nekim zavučenim prostorom gdje stoji huhinja.
Obje sobe su oko 3, 3,5 metara visine.
Visina je iznad proseka (3-3.5m = dobro), obe sobe su povrsinski male, bira se veca. Akusticki tretman trosi poveliki deo prostora... sve je vec opisivano mnogo puta.
pozdrav
bogi
Hepek
13-07-2009, 01:16 PM
Hvala vam. Zaboravio sam napomenuti da ne mogo preuredjivati sobe.
I gdje da potrazim ovo na forumu *sticky, je li to arhiva neka ili su postovi od prije, nemojte zamjeriti nov sam na forumu:grin: dajte link....
boggy
13-07-2009, 01:28 PM
Hvala vam. Zaboravio sam napomenuti da ne mogo preuredjivati sobe.
I gdje da potrazim ovo na forumu *sticky, je li to arhiva neka ili su postovi od prije, nemojte zamjeriti nov sam na forumu:grin: dajte link....
Ovde... -> "Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)", ispred linkova na teme pise "Sticky:..."... nista nije sazeto i sredjeno, tako da sve mora da se cita.
Sto se tice ne-sredjivanja akustike...
Svaki akusticki tretman zapocinje pravilnim izborom prostora, jer time prostorija ima sanse da zvuci bolje od neke druge, bez ikakvog daljeg tretmana... e sad... ako se u daljem tretmanu problematika potceni, pogresno protumaci, neadekvatno isplanira... poboljsanja doticne sobe, na duze staze, nece biti.... jer pocetno "drugacije" ne mora znaciti da je i bolje,... nego samo to... drugacije.
Ukratko... citaj,... proucavaj, pa nastavi dalje da postavljas pitanja.... jer ces u temema videti da postoje i mobilna resenja... pokretni paneli... itd... citanjem ces saznati sta sve moze da se uradi... pa samim tim posmatrati svoju problematiku iz novog, realnijeg ugla.
pozdrav
bogi
Hepek
13-07-2009, 02:19 PM
Procitao sam dosta ovog i prije, naravno nastavicu i dalje da citam.
Sada me zanima da li sto na kojem je komp i monitori treba da bude odmmaknut od zida, trenutno je uz zid, a iza moji ledja nalazi se ormar da li on smeta, i monitori mi stoje na kutijam u kojima su dosli, je li to greska?? Moram ovako sa pitanjima jer nemam puno vremena da bas sve citam,radim, a vrijeme poslije posla čuvam za snimanje:wink:
nadam se da si si pročitao jo? ?to...
Za sweet spot je dobra početna pozicija na 38% prostora... onda se naknadno jo? mo?e koregirati.
Uvek smeta suvi?na navlaka u studiju tako da bi ormar morao da se makne iz prostora.
Zvučnici bi morali stajati na dobrim stalcima (popunjeni sa kvarcnim pijeskom...).
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.