View Full Version : Odabir maticne za DAW !??Help
ugljesa
12-07-2009, 05:52 PM
Moja maticna (Jetway m25gt4-sog) je dotrajala,pre svega sto nekad drmnem rukom od kuciste,windows zabaguje,izbaci "plavi ekran smrti"kako se to u narodu kaze :da:,sjebani ulazi od zvucne itd . . .
Pazario bih novu maticnu al me zanima na osnovu cega se to odredjuje koja je maticna dobra za DAW a koja ne??:shock::confused:
Za oko mi je zapala Gigabyte GA-EP45-UD3R http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2921 iskreno jer sam video da je Diviner pominje kao dobru opciju za DAW
Thnx Anyway..
diviner
13-07-2009, 12:28 PM
Ja ne znam kako drugi odredjuju koja ploca je dobra za DAW, ali znam kako to mi radimo. Kao sto sam na vise mjesta pominjao, ispituje se vise razlicitih ploca, razlicitih proizvodjaca, a zatim se gleda slaganje sa popularnim audio interfejsima, da bi nakon toga dosla i tkz overklokabilnost odnosno stabilnost na duzi period koriscenja (EP45-UD3R koristimo vec 4-5 mjeseci u probnim masinama, i ne zurimo sa njom, upravo kako bismo mogli primjetiti i one najmanje problemcice koji mogu nastati u exploataciji iste). Tu je naravno i provjera rada pod OSX sistemima...
Mi smo do sada bili na Asusu, medjutim, nakon sto smo uporedo probali vise modela Asusa, kao i Gigabyte, odlucili smo se za Gigabyte platformu, jer je overall najbolji izbor (Dobra kompatibilnost pod OSX sistemom, TI FW kontroler, 3/3 PCI/PCI-E slota, itd itd ).
Rezime: Kupi slobodno EP45-UD3R, samo vodi racuna da je to samo jedna u mnostvu komponenata koje moraju biti uskladjene zarad pravilnog rada tvog DAWa.
boggy
13-07-2009, 12:35 PM
....
Rezime: Kupi slobodno EP45-UD3R, samo vodi racuna da je to samo jedna u mnostvu komponenata koje moraju biti uskladjene zarad pravilnog rada tvog DAWa.
Slazem se!!!
Sama ploca ne znaci nista, komp je i dalje brz samo onoliko koliko je brza najsporija bitna komponeta (karika u lancu).. i naravno, sve zajedno mora da se prethodno proveri i ispita u realnom radu... za tako nesto treba mnogo komponenata i mnogo truda i rada.
pozdrav
bogi
Slavko
13-07-2009, 02:21 PM
I ja se slazem isto.Nekad sve komponente mogu biti vrhunske, pa da ipak dodje do konflikta.Najbolje je uzeti nesto sto je neko vec dobro istestirao i zna kompatibilnost\nekompatibilnost istih u sitna crevca.Prelistaj malo magazine,net,forume;nadji dobrog prodavca da te posavetuje..sta znam, to bih ja uradio :)
Bockie
13-07-2009, 04:08 PM
Ja koristim GA-P31DSL koja mu dodje jedna od njihovih "najjevtinijih" nesto pedes' i koji ojro i mogu da se pohvalim da radi fantasticno! 8-) Tu sam zabio c2duo intel sa vise L2 cache,bilo je sa manje i vise, ne znam koliko, dobar ram ali opet ne znam koji, kingston,transcend nesto...i radi stravicno!
...Ma, sredio ga k'o madzar apenca!
:grin:
Ruku na srce,ako je za posao - ruDAW je pizdary, i koliko sam cuo ne mora biti skup...
U swakom slucajetu Gigabyte je odlican izbor!
ugljesa
16-07-2009, 11:47 PM
Planiram da uzmem tu plocu,intel quad core q 600 (2.6 ghzmislim) i 3gb rama . . .
diviner
17-07-2009, 10:48 AM
Ruku na srce,ako je za posao - ruDAW je pizdary, i koliko sam cuo ne mora biti skup...
Da obradujemo sve one sa plicim dzepom:
Radimo vec 2 mjeseca na novom ruDAW ONE racunaru koji ce biti veoma povoljan i kostace oko 450-500 eura (a trebalo bi da zadrzi sve atribute trenutno nesto skupljih ruDAW ONE koji su u ponudi...istu ili vecu brzinu rada, tishinu, jedino ce prosirivost biti u manjoj mjeri zrtvovana, ali je praksa pokazala da je ovaj kompromis moguc, cak i dobrodosao).
Planiram da uzmem tu plocu,intel quad core q 600 (2.6 ghzmislim) i 3gb rama . . .
To bi trebalo da je ok. Mi na slicnoj masini (Q6600 i 8GB-16GB RAM) upravo radimo na OSX platformi. Samo umjesto 3GB RAMa uzmi 2 x 2GB, jer ces sa 3GB rama imati asimetricni dual channel, a razlika u cijeni je minorna.
ugljesa
17-07-2009, 10:26 PM
Radimo vec 2 mjeseca na novom ruDAW ONE racunaru koji ce biti veoma povoljan i kostace oko 450-500 eura (a trebalo bi da zadrzi sve atribute trenutno nesto skupljih ruDAW ONE koji su u ponudi...istu ili vecu brzinu rada, tishinu, jedino ce prosirivost biti u manjoj mjeri zrtvovana, ali je praksa pokazala da je ovaj kompromis moguc, cak i dobrodosao).
To bi trebalo da je ok. Mi na slicnoj masini (Q6600 i 8GB-16GB RAM) upravo radimo na OSX platformi. Samo umjesto 3GB RAMa uzmi 2 x 2GB, jer ces sa 3GB rama imati asimetricni dual channel, a razlika u cijeni je minorna.
Srry za dezinformaciji :):wink:
Procesor je u pitanju Intel core 2 quad Q8400 (http://ark.intel.com/Product.aspx?id=38512) ( 4mb L2, 2.66 Ghz , 1333 Mhz FSB ).Verujem da je ok procesor.Btw hvala na savetu za memoriju,uparvo sam sad razgovarao o tome sa drugom dal je bolje uzeti 2x2gb ili 3x1gb ..Kingston jel OK za memoriju ???
diviner
17-07-2009, 10:43 PM
Kingston HyperX je prilicno povoljan ovih dana, a sa svojim elpida chipovima su sasvim ok memorije (slazu se sa svim plocama i fino se klokuju).
ugljesa
20-07-2009, 12:01 PM
Diviner sta mislis da uzmem ga-ep45t-ud3r ??!! To je ista maticna ploca samo ima vise memorije i novije generacije a razlika je hiljadu dinara.
Posto se tesko nalazi ona maticna ili postaje sve skuplja i skuplja a za te pare mogu da uzmem gore navedenu novije generacije...:banghead::confused::shock::shock:
diviner
20-07-2009, 03:50 PM
Pa platices skuplje memorije (brzina rada je slicna ili ista), a u principu to bi trebalo da jesu iste ploce... Mi ih nismo probali u exploataciji (samo probali na kratko, zarad testa uporedbe DDR3 i DDR2 performansi), tako da ne mogu nista da ti preporucim, ali mislim da mozes da probas.
ugljesa
21-07-2009, 12:13 PM
Diviner predpostavljam da nisi iz Beograda,posto nema sanse da se nadju ove ploce:banghead::mad::mad: ..Bukvalno ceo grad sam pretrazio i niko nema ..
Ga-ep45-extreme mi je skupa a i nema podrsku za firewire.Jedino sto moze da se nadje jeste ga-ep45t-ud3lr (a ni ona nema podrsku za firewire).Jel mozes jos nesto da mi preporucis iz Gygabyte asortimana za 100-120 evra a da je slicna onim plocama ??:shock::confused::confused:
A gledam zbog firewire jer ce mi trebati kad tad zbog zvucnih kartica koje idu preko firewire-a . . . .
Neka sa podrskom za ddr3 memorijom,firewire i naravno tvojom preporukom :rotfl::):)
THnxx
korenjak
22-07-2009, 08:37 PM
ako nadjes GA EP35-DS4
izuzetno0 silent pipe hladjenje ...Texas Instruments FireWire......podrska za quad i duo 45 nm procesore
sve u svemu cena je 10 iljada jer cipset nije najnoviji.......ali kad je izasla bila je 150 -200 evra
ja sam nju kupio pozz
p.s. FW radi ko sat
imao sam sa podrskom za ddr 3 ....radilo se o ploci ep35c-ds3r.....ali mi je grom izgoreo
ipak bolje uzmi sa ddr 2 ......a kad dd3 dodje vec ces menjati za neku novu plocu
:)
diviner
23-07-2009, 01:26 PM
Trebalo bi da ima EP45-UD3 ploca. One su mahom identicne UD3R plocama, samo sto nemaju podrsku za RAID. Mi smo upravo danas uzeli kao uzorak za test, pa ti do sutra javljam kakva je sto se tice zagrijavanja, overkloka i svega sto moze da se provjeri za jedan dan (posto sutra vec ide kod Milosa, koji sada radi na OSX platformi za ruDAW).
silicon science
23-07-2009, 01:31 PM
Trachak svetlosti u nepreglednom moru nemanja novaca...:):):)
Zasigurno moj izbor rachunara u narednom periodu :):):):):wink::wink::grin::grin:
ugljesa
24-07-2009, 08:04 PM
Trebalo bi da ima EP45-UD3 ploca. One su mahom identicne UD3R plocama, samo sto nemaju podrsku za RAID. Mi smo upravo danas uzeli kao uzorak za test, pa ti do sutra javljam kakva je sto se tice zagrijavanja, overkloka i svega sto moze da se provjeri za jedan dan (posto sutra vec ide kod Milosa, koji sada radi na OSX platformi za ruDAW).
I kako se pokazala :)?
Vredi li para ili ne ..??
diviner
25-07-2009, 11:53 AM
Sto se tice OCa, podrske za 4 x 2GB memorije, zagrijavanja, prosla je sve testove uspjesno... Danas je kod Milosa, pa ce on jos da javi kako radi pod OSXom...
Šta mislite o GA-EP43C-DS3 i inače P43 čipsetu za DAW?
Mancha
07-08-2009, 11:43 AM
Po meni je P45 chipset bacanje para u odnosu na P43, barem kada je masina za audio produkciju u pitanju.
Razlike izmedju ta dva chipseta je sto P43 ne podrzava split PCI-E linija za Crossfire i nesto je losiji po pitanju overkloka (mada i dalje dovoljno dobar).
Po meni, best buy ploce su GA-EP43-DS3R (http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=2845&ProductName=GA-EP43-DS3R) i GA-EP43-DS3 (http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=2846&ProductName=GA-EP43-DS3), u zavisnosti od toga treba li vam Raid ili ne.
Jeftinije su od P45 ploca, a obe imaju Texas Instruments firewire :)
diviner
07-08-2009, 12:01 PM
Ploce, kao i sve u zivotu se ne mogu procjenjivati da li su dobre ili ne na papiru (po specifikaciji)...
npr ASUS P5K-Premium djeluje impresivno na papiru, ali su prve serije stizale sa bagovitim ICH9R (i ne brini se, nece ti to navesti na papiru)
npr EP45-UD3 je potpuno (fizicki) identicna sa EP45-UD3R, ima i AHCI mod ali jednostavno ne radi tako dobro pod OSXom
A naveo sam vam samo 2 od 10ne primjera u cemu mogu da manjkaju...
Isto tako za EP43 ploce ja ne mogu reci da su dobre ili lose za audio dok se ne puste u rad i exploataciju u datom segmentu gdje ce biti koriscene. Mi ih upravo probavamo, pa kada zavrsimo dacemo sud (po svemu sudeci bas ta EP43-DS3 ce biti izbor za ovu novu najavljenu jeftiniju varijantu ruDAW ONE).
Mancha
07-08-2009, 12:53 PM
Priznajem, OSX kompatibilnost nije nesto s cim sam puno radio, ali ceo Gigabyte program poznajem dobro, a narocito P43 ploce sa kojima sam imao dosta iskustva (a radio sam u firmi koja je uvoznik Gigabyte-a) i veoma su pouzdane. Cak, od stotine konfiguracija sa par verzija gigabyte-ovih P43 ploca, ne secam se i jednog problema vezanog za plocu i kompatibilnost. Zato bi to bio moj best bet za masinu, ali vidim da ste se i vi vec setili toga ;)
Verujem da ce to biti sjajan ruDAW
diviner
07-08-2009, 01:33 PM
Probali smo jos davno P43-DS3 plocu, dok smo cekali R verziju, koja bi nam bila svojevrsna zamjena za Commando. Medjutim, od R verzije nije bilo nista, tako da smo, iskreno, bili potpuno i zaboravili na ep43 ploce uopste (a i tada su kostale preko 100 eura, kao novitet). Tada smo samo probali OC potencijal koji je bio osrednji, kao i uvijek kod Gigabytea (nevjerovatno veliki vdrop cak i kod ploca iz vrha ponude, recimo EP45-Extreme na kome smo zasnovali nas novi ruDAW XTM SE - citaj dobro nam dodje onaj dodatni rashladnik).
Sada mogu samo da potvrdim tvoje rijeci, i da kazem da jeste best buy (ti Edin ste nas natjerali da eto otkrijemo tajnu :) ), samo jos da zavrsimo jos neke testove u vezi OSX platforme. Problem je jedino sto ovih ploca vjerovatno za mjesec dana vise nece biti na trzistu (ako su skoro sve UD3 ploce EOL, onda kontam da je i ova pri kraju).
Danas sam upravo sa prodavcem zaključio specifikaciju za novi računar i to sve bi trebalo izgledati otprilike ovako:
- GA-EP45-UD3R
- Q9550
- Kingston Hyper-X DDRII 2x2GB 1066MHz PC8500 Tall HeatSink
- 2x WD 320 GB; 16MB SATA2
- GIGABYTE VGA 4850 1GB DDR3; GV-R485OC-1GH; ATI HD
- ThermalTake Junior ATX
- AXP napojna jedinica 630W, Simple Power, 12cm/Silent fan
- Samsung T200HD monitor...
Šta mislite o ovome i ima li nešto što bode oči?
66musicman
08-08-2009, 11:51 PM
@Edin 2x WD 320 GB; 16MB SATA2
Dodaj jos jedan HDD (1.sistem, 2.audio, 3.semplovi).
Mislim da si preterao sa grafickom.
Koja cena svega ovog ?
RetroMan
09-08-2009, 10:46 AM
Gigabyte X48-DS5 ima 5 PCIe slotova (sto mi je neophodno), malo je skuplja, ali da li je odgovarajuca za OSX?
RM
@Edin 2x WD 320 GB; 16MB SATA2
Dodaj jos jedan HDD (1.sistem, 2.audio, 3.semplovi).
Mislim da si preterao sa grafickom.
Koja cena svega ovog ?
Dobra sugestija - to je još 110-115 KM.
Mislim da ću se mijenjati sa 9-godišnjim sinom. Devetogodišnjaku je potrebnija. :D Sad trenutno ima jaču konfiguraciju od moje ...
Ovo gore pobrojano (sa 2HDD) 2080 KM ili cca 1040€ - www.imtec.ba
shigumicu
09-08-2009, 02:49 PM
E, i ja imam problem. Crkla mi je maticna (gigabyte p35 ds3). Inace sam imao instaliran hakintosh, pa bih opet uzeo neku gigabyte plocu. Dvoumim se izmedju EP35 DS4 i EP45 UD3R. Zasto bas ove dve ploce? Pa zato jer kontam da cu sve sto imam samo pobosti u novu plocu i ko zna kada cu nesto nadogradjivati, tako da je tu "logican" izbor DS4, a sa druge strane opet ko zna :confused:. Sta mi vi savetujete, sta se vise isplati? Da li su performanse novije ploce tolike da se isplati za nju dati 3600 din. vise?
P.S.
Opet bih instalirao hackintosh :).
GA-EP35-DS4 - 6600 din.
GA-EP45-UD3R - 10200 din.
milos
10-08-2009, 09:52 AM
Ud3r:)
shigumicu
10-08-2009, 02:30 PM
Nazalost od UD3R ostade samo UD i to u erekciji. Nema je nigde :(. Ni u Beogradu, ni u Novom Sadu, ako neko zna gde je ima neka javi. Divineru pomagaj. Sta bi jos bilo dobro za sistem pod OS X-om, ili je i ova ep35 ds4 dobra.
Edit:
Napominjem da ne bih nista nadogradjivao, eventualno neki Quad za nekih recimo (mozda) godinu dana. I ovako su vec izasli ovi novi procesori kojima treba novi socket, pa kad budem resio za recimo dve godine da apgrejdujem masinu, to ce biti i ploca i proc. i memorija itd. Najbitnije mi je da je ploca dobro radi pod OS X-om.
diviner
10-08-2009, 08:46 PM
Pa ja vec napisah da sve UD3 ploce postaju EOL (end of life), a UDR3 odavno nema da se nadje (cak su i nas iznenadili, jer pratimo trziste barem po pitanju tih ploca koje budu potencijalni kandidati medju gomilom drugih).
Jedino da uzmes EP43-DS3, ili dosta skuplju EP45-EXTREME. Trebalo bi da ponegdje ima i UD3 ploca...
A to kako ce da radi pod OSXom tesko moze neko da ti kaze pouzdano. Nama je (Miloshu) trebalo 15ak dana dobrog posla oko probe svakojakih kombinacija OSXa (distribucija i retaila, kombinacija kextova, nacina instalacije itd itd) da bi dobili perfekt hackintosh (da radi sve bukvalno kao i na Mac Pro, ukljucujuci i sitnice poput sleep moda, air porta itd itd), tako da to nije nesto sto moze neko iz rukava da izbaci.
Eventualno mozda da izaberes neku od gore pomenutih dveju ploca (trenutno na EP45-EXTREME i UD3R imamo perfekt hackintosh instalaciju, dok na EP43-DS3 jos radimo na rjesavanju sitnica tipa sleep itd) pa bi onda mogli i direktno da ti pomognemo sa nekim upustvima (i to samo ako je Milosh raspolozen, posto je ipak njegovo da li zeli da svoje znanje i do sada ulozenu energiju rasipa za dz).
TOliko za sada.
shigumicu
10-08-2009, 11:29 PM
Hvala na odgovoru i sugestijama :).
Ja sam veoma slab OS X-ovac. Imao sam ludacku srecu da mi je sve proradilo iz prve (jednostavno sam stavio disk sa iDeneb 10.5.5. i sve je proradilo odmah, bez tih kextova i ostalih akrobacija), da nije, ja bih odmah odustao od OS X-a. Zato me malo frka hvata sta ce biti sad. Hvala na ponudjenoj pomoci oko podesavanja sistema, ali i ne ocekujem da se otkriju sve tajne sto naravno ne bi ni bilo u redu :wink:.
Sto se ploce tice, jedan drugar mi je rekao da sacekam do kraja nedelje mozda moze da mi nabavi jednu ud3r plocu :rolleyes:.
66musicman
10-08-2009, 11:44 PM
Ako ti je sve proradilo iz prve, ajd please ispisi detaljno konfiguraciju na kojoj ti je OSX proradio iz prve ! ! !
milos
11-08-2009, 12:15 AM
Naravno da cu pomoci koliko je to moguce:)
Bilo kakvi nepredvidivi problemi na netestiranim(tj masini koja nije bila ispred mene neko vreme) masinama se uvek mogu javiti jer cak i izmedju dve slicne ploce, postoji razlika koja ce vas negde zakociti...
Za neke ploce vec postoji i "napravljeni" Boot132 diskovi koji uveliko olaksavaju instalaciju(ukoliko sami ne pravite svoj).Retail Leopard (originalni Mac OS X) je najbolje staviti ako je moguce i to bez trpanja kextove u S/L/E folder kako bi sistem bio sto vise vanilla .
Prednost ovakvog sistema je ne samo sto je to najcistija minimalno- modovana instalacija koja ne pravi problem(osim ako se javi neki koji i korisnici pravog Maca prijavljuju ) a vi cete imati sistem koji se uvek moze upgradevati na sledecu verziju (upravo kucam sa 10.5.8) kao i pravi Mac - znaci bez pre i post patchova,kernel panica,raznog otvaranja terminala i kucanja komandi kako bi ugasili intelcpupowermanagement.kext da bi omogucili upgrade i slicno...
shigumicu
11-08-2009, 12:49 AM
Ako ti je sve proradilo iz prve, ajd please ispisi detaljno konfiguraciju na kojoj ti je OSX proradio iz prve ! ! !
Evo:
Ploca: GA-P35-DS3
Graficka: GA-8500gt 256 ddr3
Memorija: Geil Ultra 800mhz 4 4 4 12 cetiri komada od po 1gb
Proc: C2D E4400 2ghz
Muzicka: Toneport UX2-radi, EMU1212m ne radi pod OS X-om
2 DVD drajva, jedan sata, a jedan obican
2 sata diska WD, jedan 160gb, a drugi 320gb, oba 16 mb rama, 7200 o/min
I sve to je super radilo pod iDeneb 10.5.5. :(
Stigla ma?ina...
Prije dva dana su me zvali da mi jave kako GA-EP45-UD3R nisu dobili i vi?e je neće dobijati. Znači, ta ploča je zavr?ila svoje - ?teta. Ali po?to mi nisu mogli ponuditi tra?eno, predlo?ili su mi da, za neku doplatu i povećan rabat, ugrade GA-EP45-DQ6, na ?to sam naravno odmah pristao jer tu je ploču jako te?ko naći bar u Sarajevu, ploča je ultra durable 2, ima 10 SATA priključaka i 4 LAN porta. Pravi file server.
Na nju se sve instaliralo od prve i za sad nema problema.
LACKY
16-08-2009, 04:33 AM
Njabolja ploca za DAW je ona koja najbolje radi sa procesorom i ostalim komponentama! Koji je najbolji procesor za DAW? Pa onaj koji najbolje radi sa plocom i ostalim komponentama!
Koje su najbolje ostale komponente za DAW?
Pa one koje najbolje rade sa najboljomm plocom i njaboljim procesorom! I to sve za najmanje para.
Znaci, uzmite sto manje para i kupite najbolju plocu, procesor i sve ostale najbolje komponente za DAW!
A posle pitajte Divinera sta nije uredu!
ugljesa
11-09-2009, 10:38 AM
Samo da vas obavestim da je izbor pao na gigabyte ga-p55-ud4
Evo linka pa mozete procitati nesto vise o njoj ako vas zanima http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=3161&ProductName=GA-P55-UD4
Mislim da je za te pare savrsena,ima firewire,ddr3 memoriju,podrzava quad procesore,slabo se zagreva,ma savrsena bre :wink::)
Thnx anyway
milos
12-09-2009, 11:07 AM
Video sam je kod burazera juce- on je pripremio za nekog njegovog druga zajedno sa nekim besnim Geil 2133 Mhz ddr3 ramom...
Samo nigde u Srbiji neki komplementarni i5 da se nadje - ovaj ce da stigne iz Engleske:)
diviner
12-09-2009, 04:29 PM
Samo da vas obavestim da je izbor pao na gigabyte ga-p55-ud4
Evo linka pa mozete procitati nesto vise o njoj ako vas zanima http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Spec.aspx?ClassValue=Motherboard&ProductID=3161&ProductName=GA-P55-UD4
Mislim da je za te pare savrsena,ima firewire,ddr3 memoriju,podrzava quad procesore,slabo se zagreva,ma savrsena bre :wink::)
Thnx anyway
...i kosta 15 000 din, a najjeftiniji procesor koji ces u to da ubodes oko 180-200 eura (ako nabavis od vana posto ih kod nas jelte jos nema). I jos ne znas kako ce to da radi, jer svaka novina u IT segmentu, gdje se samo pichi da se izbaci nesto novo sto prije, cesto pati od "djecijih" bolesti.
Samo ploca te kosta trecinu, a to dvoje vise od pola jednog ruDAW ONE racunara koji vec sad ima vece performanse od jednog Q6600 quada, a sve sto trebas jeste da ga upalis i radis muziku (hoces OSX, hoces u Win okruzenju, biras) ;) .
A sto se tice same i5 platforme, ona je definitivno buducnost, samo treba sacekati jedno pola godine da cijena/performanse dodje na neki normalniji nivo (i da je naravno ispeglaju, kako hardverski, tako i da stigne softver koji moze da iskoristi performanse).
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.