View Full Version : Sokoj i Budjav Lebac...!!
DaBear
12-07-2009, 08:59 AM
Za hit godine dobili smo samo 16,5 dinara
Autor: N. Džodan | Foto:Z. Lončarević | 11.07.2009. - 05:00
Pesma „Buđav lebac” grupe S.A.R.S. napravila je neverovatan uspeh u proteklih godinu i po dana, a retki su oni koji nisu negde čuli ovaj hit. Prema listingu iz SOKOJ-a, koji je dobio autor ove numere, tokom cele 2008. godine pesma je navodno samo jednom emitovana na radiju za šta su dobili 16,5 dinara.
- Prema izveštaju koji je stigao u SOKOJ, za celu proteklu godinu samo je B92 uplatio za jedno emitovanje pesme „Buđav lebac” na radiju. Tako da po tom računu meni kao autoru numere pripada 16,5 dinara za celu 2008. godinu! Znači da od honorara za hit „Buđav lebac” ja ne mogu da kupim čak ni buđav lebac. Ovo je na nivou crnog humora - kaže revoltirani Dragan Kovačević-Žabac iz grupe S.A.R.S.
On takođe dodaje da nije moguće da je pesma samo jednom emitovana na radiju.
- Emitovana je mnogo puta jer mi prošle godine nismo imali spot za pesmu „Buđav lebac”, pa kada je u januaru stavljena na internet, prvo je počela de se emituje po radio-stanicama. Tako je i obeležila 2008. godinu. Ovo je ponižavajuće jer znam da Radio B92 nije samo jednom emitovao pesmu, koliko su prijavili, a isto tako nije tačno da druge radio-stanice nisu nijednom pustile „Buđav lebac”. Ma, vrtela se pesma na 15 radio-stanica. Nisam ja ni očekivao da to sve bude ispoštovano, ali ovo je ponižavanje - ističe on i dodaje da je grupa S.A.R.S. registrovana kod SOKOJ-a gde su zaštitili autorska prava, ali kako se ispostavilo, od toga nemaju nikakve koristi.
- I njima su vezane ruke jer ne postoji nijedan vid sankcije pošto oni uzimaju procenat i isplaćuju honorare na osnovu listinga koje dobijaju od emitera, a prosto nemaju toliko ljudi koji bi pratili i proveravali. Pa mi smo izdali album u martu ove godine za PGP, ne zato što smo imali vezu, nego zato su oni čuli koliko je pesma „Buđav lebac” prethodnih meseci postala popularna. Neki izvođači preko tog SOKOJ-a dobijaju pare, a možda i nisu toliko emitovani i prodavani, ali što se mene tiče, bolje da moja pesma nije nijednom emitovana za godinu dana nego jednom - zaključuje Kovačević.
awacs
12-07-2009, 10:19 AM
Za hit godine dobili smo samo 16,5 dinara
Užas :banghead: Pre jedno deset dana sam se čuo sa likom iz SOKOJ-a koji se bavi zaštitom prava. Navodno, najavljene izmene Zakona o radiodifuziji uslovljavaju emitere da koriste softver za evidentiranje emitovanja. E sad, kako će to funkcionisati... Obzirom da 95% muzike ide u MP3 formatu, a da MP3 File Info može da edituje ko stigne, ko zna. Valjda će i emiteri zbog sebe samih unositi prava imena izvođača i pesama. Bar se nadam.
Pozdrav,
Vasa
LACKY
12-07-2009, 10:48 AM
Pa sta je uzas? Oni ce iduce godine dobit neke pare od emitovanj, jer im je materijal izasao 2009-te godine. A i emitovanje je krenulo 2009-te. To sto su oni na netu 2008-me postgli popularnost je druga stvar, za net nema autorskih prava nigde pa ni ovde.
DaBear
12-07-2009, 11:06 AM
Pa sta je uzas? Oni ce iduce godine dobit neke pare od emitovanj, jer im je materijal izasao 2009-te godine. A i emitovanje je krenulo 2009-te. To sto su oni na netu 2008-me postgli popularnost je druga stvar, za net nema autorskih prava nigde pa ni ovde.
da, mozda ih zakaci nesto od 2009...a za net prava, bogami....Youtube placa / saradjuje sa disko kucama / tv stanicama..itd..
Pa skoro su pisali kako je ITV izduvao za ?500.000 od Youtuba jer nisu na vreme resili pitanje vlasnistva TV klipova Susane Boyl...
Ima tu para, samo je jos sve u povojima..
A cak ni ovde ne placaju SVAKO emitovanje..nesto, kao uzmu jednu nedelju, "izbroje" pa ako se zalomis na radiju te nedelje..(??!) itd..lopovi
Bili neozbiljna firma i ostali neozbiljna firma...
Super je to smisljeno,po difoltu uzimas pare za posao koji radis a radis tako sto AKO do tebe dodju podaci o emitovanju ti ces ih uracunati a ako ne, nikom nista, jer nisi ti kriv sto ti ih nisu poslali!
Sokoj i Parking servis dva najgenijalnija nacina da naplatis nista-ovi prvi nerad,a ovi drugi trotoar...
Pre tacno 20 god.(uff al smo matori:banghead:) dobio sam izvestaj sa Radio Beograda da je moj tadasnji bend zvanicno bio najemitovaniji te godine na svim njihovim programima,ja se obradovao kao svaki klinac i dos'o trenutak da Sokoj isplati kintu....kad ono...Ukratko, stiglo mi je manje nego sto mi je stiglo iz inostranstva od mozda pedesetak emitovanja u Nemackoj i Svedskoj na nasim lokalnim radio stanicama...
A da ne pricam da su tu trebale da budu uracunate i ostale radio stanice tada velike Jugoslavije...
KRAJNJE je vreme da se nekako organizujemo i da vidimo postoji li nacin da se ovde ustanovi jedna OZBILJNA organizacija koji bi zaista bila u sluzbi autora,pa nek onda uzimaju koliko god uzimali samo da adekvatan novac stigne i do autora koji su ga zaradili!
Moritz
12-07-2009, 12:25 PM
Pre nedelju dana mi je stiglo pismo od SOKOJ-a ( standardni izvestaj o "poslovanju" 2008 godini ) po kojem ja njima DUGUJEM !!!!!! 900 dinara!!!!!!
Na tri lista pise da sam "zaradio" 15000 dinara od jedne pesme, a na cetvrtom po sistemu "sto smo imali" dodjes nam kinte!!...nista mi vise nije jasno.
Sve vise pocinjem da verujem da nisu samo emiteri ti koji maznjavaju pare....tantijeme od muzike za strani film nisam dobio ni dan danas iako znam da se film od 2004 do danasa vrteo u najmanje 20 zemalja....sta reci osim da u ovoj drzavi stvarno treba da ustane kuka i motika.
sinisake
12-07-2009, 01:15 PM
He, he, al' zato je, cujem, Mladja za svoje ''kompozicije'' dobio dosta fin cash...
Ko vam je kriv, misevi, kad ne pravite hitove...:)
silicon science
12-07-2009, 01:22 PM
He, he, al' zato je, cujem, Mladja za svoje ''kompozicije'' dobio dosta fin cash...
Ko vam je kriv, misevi, kad ne pravite hitove...:)
Ako jos jednom oslovish Moritza mishem nece valjati burazeru :wink::wink:8-)
Jeste da lichi malo al nemoj tako 8-)
Bockie
12-07-2009, 02:33 PM
...jeste! Taj Moritz mlati grdne pare, a tu se cigani za 900din... cccc...
Kuku motiki kad ustane...
Cek,cek, imam ja jednu za Moritza, idem samo da uploadujem...
Evo:
La Banda (http://files.getdropbox.com/u/1458656/La%20banda.mp3)
HeatMan
12-07-2009, 02:55 PM
znam likove, i ko ih jebe.
iskreno. iako su mi dobri ortaci.
otishli su nakon godinu dana i registrovali pesme. chak i mvp album shto je izdat josh uvek nije registrovan u sokoju. a imali su 4 hita (sva 4 ja radio) sa kojim su mogli dosta love da zarade..
njihov problem
HeatMan
12-07-2009, 02:59 PM
Pre nedelju dana mi je stiglo pismo od SOKOJ-a ( standardni izvestaj o "poslovanju" 2008 godini ) po kojem ja njima DUGUJEM !!!!!! 900 dinara!!!!!!
Na tri lista pise da sam "zaradio" 15000 dinara od jedne pesme, a na cetvrtom po sistemu "sto smo imali" dodjes nam kinte!!...nista mi vise nije jasno.
Sve vise pocinjem da verujem da nisu samo emiteri ti koji maznjavaju pare....tantijeme od muzike za strani film nisam dobio ni dan danas iako znam da se film od 2004 do danasa vrteo u najmanje 20 zemalja....sta reci osim da u ovoj drzavi stvarno treba da ustane kuka i motika.
ako su ti dali avans tj deo love na osnovu proshlogodishnje zarade, onda je da kazem kolko tolko ok.. jer je izgleda vecina ove godine tako proshla.
nadzkbaba
12-07-2009, 03:54 PM
Moritze, ne znam kako emiteri kada plate SOKOJ-u uzimaju pare? Nego proveri ti tu pesmu koja je zaradila 15000 din da li je placena kako treba po pravilniku.Pravilnik o raspodeli imas okacen na SOKOJ sajtu, veruj nije nista komplikovano samo mnozenje.
:rotfl::rotfl:
E imenjace,da nije tragicno,bilo bi smesno,ti ga bas zabiberi :rotfl:
Pazi sta su se oni usudili!A sta je sa parama koje nisi dobio a trebalo je zato sto oni nisu uradili svoj posao?
LACKY
12-07-2009, 10:41 PM
Pa zato sto su oko nove godine delili avans u iznosu 30% zarade u 2008-oj. E sad ako ti je ovogodisnji obracun manji od 30% proslogodisnjeg onda ti njima kao dodjes pare.
awacs
13-07-2009, 10:31 AM
Ma, u?as je to ?to su pustili pesmu na YouTube, a da je nisu prijavili kod SOKOJ-a. Dodu?e, i da su je prijavili, sumnjam da bi se emiteri (koji su je tokom 2008. u većini slučajeva ma?njavali sa YT), pretrgli od prijavljivanja emitovanja.
DaBear je donekle u pravu kada ka?e da se ne plaća svako pojedinačno emitovanje, već procentualno uče?će u programu. Nisam siguran da se to radi na bazi jedne nedelje pa preslikava na celu godinu, ali ko voli mo?e da okrene SOKOJ pa da ih pita. Ja pre kratkog vremena postavih temu posvećenu SOKOJ-u ( http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28334 ), ali vidim da se niko nije oglasio u okviru iste. Očigledno je svima lak?e da se međusobno vajkaju nego da pitaju na licu mesta.
Zato ka?em da je uvođenje "elektronskog brojača" jedini način da se zaista ustanovi ?ta je i u kojoj meri emitovano. A to pak ne mo?e da uradi SOKOJ, to mora zakonom da se nametne kao emiterska obaveza.
Pozdrav,
Vasa
LACKY
14-07-2009, 03:01 AM
Mi "srbi" opet otkrivamo toplu vodu!
Pa ceo normalan svet vec vise od 20 godina koristi za to IFPI kodove!
A to samo zavisi od nase radio difuzne agencije, koja treba samo da usvoji odredjeni pravilnik!
perun
14-07-2009, 09:29 AM
Mi "srbi" opet otkrivamo toplu vodu!
Pa ceo normalan svet vec vise od 20 godina koristi za to IFPI kodove!
A to samo zavisi od nase radio difuzne agencije, koja treba samo da usvoji odredjeni pravilnik!
Od sledece godine krece sistem po kome ce se IFPI kodovi slati direktno u "centralu", cim se neka pesma ili playlista emituje. Jako sam sumnjicav po pitanju toga, jer 90% emitera pichi mp3. Kako ce se to uskladiti i da li ce "kosuljice" postati relevantne, nisam siguran.
Najveci problem zaista nije u Sokoju, vec u nacinu na koji se procentualna raspodela primenjuje na komercijalne emitere koji placaju fix, a ne salju kosuljice. Po tome ispada da svaka narodnjacka radio stanica (na primer) najvise emituje Kristinu Kovac. Apsurd.
Ajde, ukljucicu se aktivnije u temu, imam jako malo vremena ovih par meseci. Na pretposlednjoj skupstini Sokoja sam se zestoko peglao sa njima, jer sam insistirao da se uvede neki vid monitoringa, postoje specijalizovane ustanove za to i ovde, ali za SVE medije, tj. za medije koji zanrovski emituju razlicitu muziku... Reakcija svih "bitnijih", pogotovo Georgieva bila je da je to PRESKUPO! sudeci po finansijskim izvestajima, u Sokoju i za Sokoj je sve ne skupo, vec preskupo... Pa cak i toalet papir! a ovo najbitnije, sto ce utvrditi gde je greska i gde "curi" ispade nebitno!?
Ajde, pricacemo, ima tu mnogo detalja. Mi smo mnogo radili, imamo mnogo hitova iza sebe, doduse najvise kao aranzeri, sto je prilican problem zbog udela aranzera u aut. "paketu"... Ali opet, moguce je promeniti sve, siguran sam, a i dokazano je. I gosn Georgiev se bunio zbog svojih tadasnjih 1000 evra naknade, a sada "bije" desetine hiljada! Znaci, SOKOJ JE PRORADIO! Uzas... Nista licno, a i nije da nije nista licno... Jer u ovoj zemljii i svim njenim "institucijama" samo se gleda licna korist, ali pod odvratnim velom dobronamernih izjava i truda da se Robin Hudovski svima da ono sto im pripada... Ali, nema Robin Hudova u Srbiji, Crnoj Gori tj. Bugarskoj i ovom bednom regionu. Nazalost!
Pozdrav svima! :wink:
HeatMan
14-07-2009, 11:30 AM
kako nema robin huda? pa pera i zabac ponovo jashu? (bez kize ovaj put) :)
perun
14-07-2009, 11:49 AM
kako nema robin huda? pa pera i zabac ponovo jashu? (bez kize ovaj put) :)
Hahah. Eto, taj Robin Hud je mozda jedini valjao... Od svih Robin Hudova. A bez Kize ce to pre biti Dr Iggy nego hop kakav je bio! Opet, nista licno, al Kiza je Kiza i tekst je tekst... Prematori su oni za come back. Cak je i Kiza bio pre 7-8 godina kad smo mu uradili solo album Pandemija Akoazme!:(
HeatMan
14-07-2009, 12:06 PM
znam sve to al su zapeli.. prichao sam sa njima, i valjda im je jasno da moraju dati 110% (i da je lopta okrugla, shto bi fudbaleri rekli) ako zele da ih neko chuje.. bar je o tome i drzan razgovor.. kiza ce ih valjda usmeriti, iako ne zeli da se uplice preterano u to (ako je on skeptichan, onda da ga hebem)
al aj da ne oftopikujemo
perun
14-07-2009, 12:12 PM
znam sve to al su zapeli.. prichao sam sa njima, i valjda im je jasno da moraju dati 110% (i da je lopta okrugla, shto bi fudbaleri rekli) ako zele da ih neko chuje.. bar je o tome i drzan razgovor.. kiza ce ih valjda usmeriti, iako ne zeli da se uplice preterano u to (ako je on skeptichan, onda da ga hebem)
al aj da ne oftopikujemo
Da. Nema veze, ajmo natrag na nase SKOJevce. Pardon, SOKOJevce...
Alavux se malo sjebo kad je onda napisao da NAM je OBOJICI stigo izvestaj da smo dobili pare od Sokoja za zadnjeg Vudu Popaja...On je dobio, ja jok, on je radio jednu numeru i tu je potpisan kao producent ili kompozitor, ne secam se, ja sam radio 3-4 (od toga jednu za koju je bio spot) i miksao ceo album i dobio sam bananu, znaci nista, ne samo za to, nego za jos zvanicnih albuma, recimo zadnji Juice itd, nikad mi nista nije stiglo...Jel ja to treba kao autor da se posebno registrujem tamo ili kako to ide?
HeatMan
15-07-2009, 06:48 AM
pa naravno da treba da se registrujesh tamo, pobogu brate.. :/
Braca
15-07-2009, 10:42 AM
Svako autorstvo je licno imovinsko pravo, prema tome ne moze niko pa cak ni SOKOJ da se bavi formulama koje idu na stetu autoru, SOKOJ je od drzave dobio javnopravno ovlascenje da moze prikupljlati autorske naknade od svih pa i od emitera, i svako njihovo razglabanje da nesto ne moze, a da su pritom njihovi troskovi najveci moguci, dovodi autore na prosjacki stap. Potpuno je legitimno staviti im zahtev da se prikupljanje i raspodela kolaca, a i troskovi, urade onako kako je dobro za autore ne za njih, inace koj ce nam moj takav SOKOJ.
Postoje nacini da im se stane na put jer moja je predpostavka da su se birokratizovali i da sadasnja ekipa to ne moze da uradi na posten nacin. Svaka rasprava na skupstini SOKOJA ocigledno da ne daje rezultate, ali postoji mogucnost da se da prituzba Vladi republike Srbije jer oni su im dali to javnopravno ovlascenje. Sledeci korak je formirati novu organizaciju i zatraziti isto to javnopravno ovlascenje od Vlade, a ja sam misljenja da to mogu da rade i privatne agencije, jer fala bogu to je privatni interes, radi se o parama i tu sve treba da bude potpuno transparentno. Od autora zavisi, a put sigurno postoji, pa cak i to da autore zstupaju advokati pred SOKOJEM, ne bi bas tako lako mogli da nadju obrazlozenje.
alavuk
15-07-2009, 12:46 PM
Alavux se malo sjebo kad je onda napisao da NAM je OBOJICI stigo izvestaj da smo dobili pare od Sokoja za zadnjeg Vudu Popaja...On je dobio, ja jok, on je radio jednu numeru i tu je potpisan kao producent ili kompozitor, ne secam se, ja sam radio 3-4 (od toga jednu za koju je bio spot) i miksao ceo album i dobio sam bananu, znaci nista, ne samo za to, nego za jos zvanicnih albuma, recimo zadnji Juice itd, nikad mi nista nije stiglo...Jel ja to treba kao autor da se posebno registrujem tamo ili kako to ide?
cek , stani ... ako te je autor tj izvodjac prijavio kao sto nas je popaj prijavio za arr njegove pesme a i to imam crno na belo da smo zajedno odradili aranzman , onda si automatski prijavljen ... mada postoji verovatnoca da popaj ili ko vec , nije popunio tvoje podatke o br. racuna i sl ... :S
awacs
15-07-2009, 01:48 PM
Svako autorstvo je licno imovinsko pravo, prema tome ne moze niko pa cak ni SOKOJ da se bavi formulama koje idu na stetu autoru, SOKOJ je od drzave dobio javnopravno ovlascenje da moze prikupljlati autorske naknade od svih pa i od emitera, i svako njihovo razglabanje da nesto ne moze, a da su pritom njihovi troskovi najveci moguci, dovodi autore na prosjacki stap. Potpuno je legitimno staviti im zahtev da se prikupljanje i raspodela kolaca, a i troskovi, urade onako kako je dobro za autore ne za njih, inace koj ce nam moj takav SOKOJ.
Postoje nacini da im se stane na put jer moja je predpostavka da su se birokratizovali i da sadasnja ekipa to ne moze da uradi na posten nacin. Svaka rasprava na skupstini SOKOJA ocigledno da ne daje rezultate, ali postoji mogucnost da se da prituzba Vladi republike Srbije jer oni su im dali to javnopravno ovlascenje. Sledeci korak je formirati novu organizaciju i zatraziti isto to javnopravno ovlascenje od Vlade, a ja sam misljenja da to mogu da rade i privatne agencije, jer fala bogu to je privatni interes, radi se o parama i tu sve treba da bude potpuno transparentno. Od autora zavisi, a put sigurno postoji, pa cak i to da autore zstupaju advokati pred SOKOJEM, ne bi bas tako lako mogli da nadju obrazlozenje.
Braco, mislim da si malo pobrkao lončiće.
Ova tema zapravo nema veze sa SOKOJ-em, a većina se uhvatila njega kao pijan plota. Niti sam SOKOJ-ev zastupnik niti simpatizer, ali oni zaista nemaju mehanizam kojim bi ucenili emitere da savesno prijavljuju kori?ćena dela. Takav mehanizam ne bi imala ni neka alternativna (kako ka?e? - privatna) agencija. Čak mi se nekako "javlja" da bi provizija privatne agencije bila veća od SOKOJ-evih 30%. Ne kapiram za?to bi "privatno" naplaćivao (tuđa) autorska prava osim da bi zaradio pare?
Kao ?to su mnogi rekli, 95% emitovanja se svodi na MP3. Dakle, bio bi potreban nekakav softver (brainstormujem, po?to sam tehnolo?ki polupismen) koji bi sistemski pratio "file info" tagove svih MP3 fajlova koji su pro?li kroz računar koji slu?i za emitovanje.
Naravno da bi tu bilo mogućnosti za mahinacije, ali takvih mogućnosti ima i kod fiskalnih kasa u kafanama i bakalnicama, pa se time bave finansijska policija i tr?i?na inspekcija, a ne udru?enje proizvođača ili kuvara ili ?tatijaznam.
Hoću da ka?em: SOKOJ nije finansijska policija ni tr?i?na inspekcija, nego udru?enje čiji je posao da raspoređuje prikupljena sredstva od javnog izvođenja autorskih dela na osnovu jedinog mehanizma za praćenje koji im je za sada zakonski obezbeđen (glupih ko?uljica, koje emiteri popunjavaju "kako im dune").
Summa summarum: tek kada dr?ava (RRA + Ministarstvo za informisanje + Ministarstvo finansija) počne da pu?tanje muzike "ispod tezge" tumači kao prodaju bilo kog drugog artikla "ispod tezge" (tj. kada finansijska policija počne da se bavi kontrolom svih segmenata poslovanja emitera) biće neke vajde i od SOKOJ-a. Do tada, mislim da mo?emo da ostavimo SOKOJ na miru.
Pozdrav,
Vasa
P.S. (edit) @Jan:
cek , stani ... ako te je autor tj izvodjac prijavio kao sto nas je popaj prijavio za arr njegove pesme a i to imam crno na belo da smo zajedno odradili aranzman , onda si automatski prijavljen ... mada postoji verovatnoca da popaj ili ko vec , nije popunio tvoje podatke o br. racuna i sl ... :S
A za?to ne bi nazvao SOKOJ telefonom, pa se raspitao u čemu je problem?
perun
15-07-2009, 01:58 PM
SOKOJ je sklopio deal sa nekom XY nemackom firmom, i nesto poput fiskalnih kasa za sve emitere bice aktuelno od sledece godine. Svako emitovanje se belezi u "kasi", a dokumentuje se u ril tajmu u centrali! Sustina je, a vec sam rekao, da komercijalne stanice, kafici i sl. ne salju kosuljice ili salju NECITKE kosuljice i slicne gluposti se desavaju, a po kljucu koji je napravljen prema "velikim" emiterima i njihovim kosuljicama se deli kolac! To nije realno, jer pretpostavljam da radio Mala Mrdja (lupam) ne pusta Georgieva, Merlina, Kristinu Kovac i slicne, vec iskljucivo neke bajate narodnjake... Recimo. E, ispade da je KK dobila isti procenat i od radija Mala Mrdja, a da nije emitovana ni jedanput.
Navescu jedan bizaran primer od prosle godine. Na jednoj lokalnoj stanici se ceo album Marije Serifovic emitovao 6 meseci, 24 sata dnevno u krug! A nije, naravno da nije! Ali, tako kazu "kosuljice"...
Lagano.
HeatMan
15-07-2009, 02:13 PM
koliko znam morash i jmbg da upishesh itd.. ili faksom da im poshaljesh.. morash prvo da postanesh chlan pa da prijavish pesme na svoje ime
@perun: to uopshte nije losha ideja.. dash caru shto drzi stanicu soma ili tako neku sumu koja njemu u tom trenutku reshava problem, i posle se omastish od love preko spokoja
Pa i za tu sam podpisan, i za jos 3-4 sto sam aranzirao, a i pesmu koja je kolko tolko najvise emitovana valjda, za koju je uradio spot.Ebem li ga, i na najnovijem Djusu za prvi singl sa spotom sam podpisan za aranzman i muziku...
awacs
15-07-2009, 02:30 PM
Pa i za tu sam podpisan, i za jos 3-4 sto sam aranzirao, a i pesmu koja je kolko tolko najvise emitovana valjda, za koju je uradio spot.Ebem li ga, i na najnovijem Djusu za prvi singl sa spotom sam podpisan za aranzman i muziku...
Jesi li prijavio svoje podatke (broj računa i JMBG)? Da li si do sada ikada dobio ne?to od SOKOJ-a?
alavuk
15-07-2009, 03:04 PM
koliko znam morash i jmbg da upishesh itd.. ili faksom da im poshaljesh.. morash prvo da postanesh chlan pa da prijavish pesme na svoje ime
ma meni opusteno ja sam prijavljen tamo jos od 2005-e ja mislim , kad je preko tadasnjeg s3p-a trebalo da se objavi i to ... tako da sve sto se tice sokoj-a oko prijavljivanja i toga sam zavrsio ...
Braca
15-07-2009, 04:14 PM
Vaso,
Nisam ja pobrkao loncice, ja znam o cemu pricam, to da li neko vodi evidenciju o emitovanom programu ili ne vodi, to je problem SOKOJA, kako je SOKOJ organizovan (sama skracenica kaze sta je) to znaci do su se tu autori udruzili da bi zastitili svoje interese. Kako su to licni imovinski interesi koje su svi autori preneli SOKOJU da ih zastupa i stiti, za kako ti kazes procent od 30% (ogroman procenat, kldim se da bi privatn agencij uzela puno manje), onda to treba i da rade, a to sto oni to ne rade i traze od drzave da to regulise to nije moguce, drzavi kad ne platis PDV ili bilo koji porez, ona te juri, a sta radi SOKOJ? Ja znam njihovog poverenika u Nisu, ako je on tu jos uvek, covek dolazio kod mene dok sam bio direktor TV stanice, i s njim se pogadjas kao na pijaci, znaci moze mesecno i 1.000 dinara a moze i 30.000 dinara, a ako mu das 50 eura moze i 300 dinara mesecno, pa jel to normalno?jel tako regulisu pravilnici SOKOJA naplatu, pa pausal je predvidjen da bi se muckalo. Meni je kao advokatu potpuno jasno sta oni rade i kako rade, a ako autori na to pristaju to vec nije moj problem, ja samo zelim da pomognem i demistifikujem neke stvari. Ajd malo da ostavimo tehnologiju i te brojace emitovanja (a to je najmanji problem, sta sa kaficima, restoranima, to nisu emiteri u klasicnom smislu), MP3 i to nije bitno, bitno je da se emituje, prema tome ako SOKOJ zategne a treba, onda bi emiteri morali da svakodnevno prave kosuljice i da to dostavljaju SOKOJU, makar u elektronskoj formi, jer jedino tako autori mogu da se uvere da li je njihovo delo emitovano ili nije, pa da onda ponekad i kontrolise tako sto ce kontrolisati poneku stanicu da li se sadrzina kosuljice slaze sa onim sto su emitovali, pa da vidimo onda sta bi se desilo. I na kraju sve koji to ne uplacuju a emituju tuziti sudu i kraj price, to je potpuno racionalna i normalna procedura, nikakvi pausali i sto manje prostora za mucke i u SOKOJU i van SOKOJA. To je to, ko razume shvatice!
DaBear
15-07-2009, 05:20 PM
e, a sta su "kosuljice" ?? :ups:
Braca
15-07-2009, 05:45 PM
Greska, nije kosuljica vec lista emitovanih numera (bilo da je spot, autorska spica ili sta vec), kad sam ja bio na TV, ne tako davno, svakodnevno se ta lista popunjavala, znaci 30 dana u mesecu toliko lista i slala se SOKOJU, na osnovu takve evidencije je SOKOJ jedino mogao da razvrsta po autorima, i tu mesecnu naknadu pravilno preusmeri autorima cije su kompozicije zaista i emitovane.
Jesi li prijavio svoje podatke (broj računa i JMBG)? Da li si do sada ikada dobio ne?to od SOKOJ-a?
Ma jok, ovo je ko zna koje izdanje na kojim ima mojih numera i koje je zasticeno u Sokoju, nikad mi niko nista nije trazio
HeatMan
15-07-2009, 07:39 PM
pa normalno da ti nece traziti, u interesu njihovom je da nisi registrovan i da ne dobijesh nikakvu lovu
nadzkbaba
15-07-2009, 09:32 PM
I ja se slazem sa Bracom, koji bi interes muz urednika bio da napisu K Kovac a ne nekog drugog? Naravno ovde iskljucujem muz urednike sa RTS koji otvoreno uzimaju nadoknadu za pisanje kosuljica. Zasto bi neko sa radio Surdulice pisao npr Kikija a ne autora Budjav lebac? Opet da posetim za neke autore uvek postoje kosuljice za milionske isplate a za druge 16,5 din, ko tu laze? Ja mislim zaposleni u SOKOJ-u. Kada bi svako od vas proverio i ono sto ste dobili videli bi da je i taj racun netacan, po pravilniku o raspodeli.:mad:
awacs
15-07-2009, 10:54 PM
Greska, nije kosuljica vec lista emitovanih numera
Nije greška, nego sinonim: "košuljica – popis korišćenih muzičkih dela od strane određenog korisnika za određeni period ili za određeni događaj" (citat iz SOKOJ-evog plana raspodele, član 4)
Braca
15-07-2009, 11:07 PM
Ne preteruj, kosuljica ima i druga znacenja osim onog koji ti pominjes, ali to nije ni vazno vec ono sto je sustina mog pisanja!
nadzkbaba
16-07-2009, 10:19 AM
U danasnjem PRESS-u imate zalopojku da su clanovi upravnog odbora nezadovoljni isplatom, sa top 5 isplacenih. Naravno nedostaju jos K Kovac, A Kovac, K Kovas, S Hofman i Kiki.
awacs
16-07-2009, 12:19 PM
Ne preteruj, kosuljica ima i druga znacenja osim onog koji ti pominjes, ali to nije ni vazno vec ono sto je sustina mog pisanja!
Dobro, nije va?no. Mo?emo to da nazovemo i "lista emitovanja", ja sam samo citirao kako SOKOJ defini?e ko?uljicu, a ti pak pi?e? o SOKOJ-u (mada ja mislim da on ne bi ni trebalo da bude tema). Hajdemo onda na su?tinu.
drzavi kad ne platis PDV ili bilo koji porez, ona te juri, a sta radi SOKOJ?
Da ponovim: SOKOJ nije dr?ava, SOKOJ je udru?enje autora. Kao takvom, ne stoje mu na raspolaganju svi mehanizmi kojima dr?ava raspola?e, i ti kao pravnik to dobro zna?. SOKOJ ne mo?e da ka?njava nesavesne emitere, mo?e samo da tra?i od dr?ave da ona to učini. Jedini mehanizmi pritiska na emitere su medijska buka i tu?be (a i sam zna? koliko su one efikasne). Druga stvar koja im stoji na raspolaganju je pritisak na zakonodavca da donese propise koji će omogućiti efikasnije praćenje emitovanja i ubrzati naplatu.
Ja znam njihovog poverenika u Nisu, ako je on tu jos uvek, covek dolazio kod mene dok sam bio direktor TV stanice, i s njim se pogadjas kao na pijaci....
Ovde se 100% sla?em sa tobom. Mo?da si primetio da nikada nijednom rečju nisam osporavao činjenicu da i u samom SOKOJ-u postoji korupcija, niti mi pada na pamet da branim pau?al kao princip naplate od medija.
Mislim da je elektronsko brojanje dobro (i jako va?no) da bi se jednim udarcem ubile dve muve:
1. Emiteri bi imali manje mogućnosti za muljanje;
2. Preskočili bi se lokalni poverenici, pa bi se time i smanjila korupcija u okviru SOKOJ-a.
sta sa kaficima, restoranima, to nisu emiteri u klasicnom smislu
Tako je. Elektronskim medijima i diskotekama je pu?tanje muzike jedna od osnovnih delatnosti, pa bi u njihovom slučaju trebalo brojati pojedinačna emitovanja dela. ?to se tiče kafića, restorana i frizerskih salona (u kojima je muzika u funkciji zvučne kulise), moglo bi da ih se oglobi procentualno u odnosu na zaradu, a bez brojanja pojedinačnih pesama. Njihove plejliste se ionako manje-vi?e oslanjaju na trenutnu medijsku ponudu.
ako SOKOJ zategne a treba, onda bi emiteri morali da svakodnevno prave kosuljice i da to dostavljaju SOKOJU, makar u elektronskoj formi, jer jedino tako autori mogu da se uvere da li je njihovo delo emitovano ili nije
Ma sve je to u redu, samo mi reci kako bi to SOKOJ trebalo da "zategne"? Mislim, konkretno.
Pozdrav,
Vasa
Braca
16-07-2009, 04:41 PM
Ej Vaso, godiste moje, mrzi me da objasnjavam vise, jer sam dovoljno objasnio!
nadzkbaba
16-07-2009, 05:17 PM
Dragi Awacs, drug Tito je umro 4.5.1980. a SOKOJ je od 4.2.2008. sve samo ne udruzenje. Da si proverio u APR (agencija za privredne registre) to bi znao,a sasvim izvesno bi shvatio da -MALA, MALA GRUPA PEDERA drzi banku. Seti se samo da je 90-ih bio problem novac a sada nije novac vec kosuljice.Znaci oni uvek imaju koga da okrive a da za to vreme uvek clanovi upravnog, nadzornog odbora i ono tzv Savet autora nemaju problem sa kosuljicama za vise milionske naknade. Nadam se da se ne ljutis na to sro te podsecam da je Tito davno umro.:cry:
Braca
16-07-2009, 09:19 PM
Hej nadzkbaba (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=7169) pa ti nam otvaras oci, ne znam ko si ali si ucinila pravu stvar, posetio sam APR i video o cemu prcas na njihovom sajtu. Tek sad mi je sumnjivo sve i jos vise ucvrstilo moje uverenje u ono sto sam postovao ovde. Vrlo interesantna konstrukcija, moracu to pazljivo da proucim, pa cemo nastaviti diskusiju ovde na forumu. Ja nesto nisam poslednjih godina autorski plodan, ali posle ovoga svi autori na forumu bi morali debelo da se razmisle, elem SOKOJ ima i svoje privredno drustvo, prema tome treba provaliti koncept koji imaju, ali mi je potpuno jasno da tu nisu cista posla. Firma im je registrovana 2008 godine, osnivaci su pored ostalih i SOKOJ Kosova, lepota. Ajd sad da cujemo komentar Awacsa! Postoji ijos jedan regstrovani SOKOJ, znaci ima ih dva, jos kad bi mogli da vidimo da li posluju bilo bi to zaista interesantno. Evo javno pitam postoji li autorska mafija?:banghead:
nadzkbaba
17-07-2009, 09:44 AM
Braco, nadam se da mi je uspelo slanje privatne poruke. Molim te javi ako je uspelo.
awacs
17-07-2009, 12:28 PM
Dragi Awacs, drug Tito je umro 4.5.1980. a SOKOJ je od 4.2.2008. sve samo ne udruzenje. Da si proverio u APR (agencija za privredne registre) to bi znao,a sasvim izvesno bi shvatio da -MALA, MALA GRUPA PEDERA drzi banku.
Pričalo se da Tito nije umro nego se teleportovao na rodnu planetu, i da će se uskoro vratiti sa svemirskom flotom da zavede red na Zemlji. Ipak, dosta je vremena prošlo, pa si možda ti u pravu.
Što se SOKOJ-a tiče, vidim da je u APR zaveden kao poslovno udruženje. Postoji i onaj njihov izdavački ogranak za koji nisam baš siguran da uopšte posluje pošto nema ni upravni odbor.
Kako god bilo, primeti da ja u svojim postovima na ovu temu nikako ne govorim da je uprava SOKOJ-a skupina dobrih i poštenih ljudi. Kada bi ti i Braca čitali moje postove sa manje predubeđenja verovatno biste i sami primetili da tu ekipu ne branim kao nekakve poštenjačine. Ja ih jednostavno ovog momenta ne smatram glavnim krivcima za trenutnu situaciju.
Ja samo smatram da je prvo potrebno uneti izvesne sigurnosne odredbe u zakone koji se direktno i indirektno tiču zaštite autorskih prava. Tek onda može da se priča o tome da li postoje mahinacije u okviru udruženja poput SOKOJ-a.
Ovako kako stvari stoje, da bi se proverila istinitost košuljica koje emiteri podnose bilo bi potrebno jedno 1200 poštenih i nepodmitljivih ljudi koji bi danonoćno (u tri smene, sa punim radnim vremenom) kontrolisali program nekih 400 elektronskih medija koliko ih trenutno ima u Srbiji. Na stranu to što je naći 1200 poštenih ljudi nemoguća misija. To bi koštalo daleko iznad trenutnih 30% koliko SOKOJ trenutno uzima za svoje poslovanje.
Nadam se da se ne ljutis na to sro te podsecam da je Tito davno umro.:cry:
Izvini i ti što te molim da čitajući moje postove nakratko zanemariš svoje negativne strasti vezane za SOKOJ :wink:
Pozdrav,
Vasa
nadzkbaba
17-07-2009, 03:06 PM
Awacse, zakon je zacudjujuce dobro napisan- autor je siguran ali nema zakona koji moze da te zastiti od organizacije koja se bavi iskljucivo muljanjem i prebacivanjem krivice u tudje dvoriste. Ti sigurno poznajes bar dva muz urednika u ovom gradu zar mozes verovati udruzenju kojem non stop nesto fali? Koliko znam tadasnja garnitura oko SOKOJ-a bila je konsultovana oko zakona, plus zakon je usaglasen sa EZ pa prema tome samo im jos fali elektronski brojac ( citac) da bi manipulacija bila potpuna a objasnjenje - HARDVER, SOFTVER, UPGRADE, TRANSPARENTNO I TAKO TO. Sam si primetio da vecina medija radi pomocu MP3. Problem je resiv ako budu sve kosuljice javno dostupne svima i usaglasene sa podatcima koje imaju medijske kuce.Ali njima to ne pada na pamet jer kako bi stalnih 20-tak parazita uzimalo milione za muziku koja se ne emituje. Sto se tice 30% smatram da je previse.:mad: Holandska agencija radi za 15%.:banghead:
Mislim da mora postojati volja i nekako razvijeno diskografsko trziste pa se i svim tim stvarima donekle moze stati na kraj.
Ja sad malo upadam kao slon u staklanu s obzirom da ne poznajem dovoljno dobro stanje kod vas. Ali mogu vam reci kako to u HR funkcionira.
Za pocetak, naravno da smo svi mi autori lagano nezadovoljni kako ide sistem isplata i nacin prebrojavanja emitiranja (ono slicno kao kod vas "kosuljice"). S tim su uvijek problemi. Ali lova se okrece.
Kod nas se u zadnje vrijeme dogadja interesantna stvar da su ojacale publishing agencije. One su neka spona između autora i ZAMPa (hrvatski pandan vasem SOKOJu). Publisheri se brinu za to da se nesto sto se emitiralo posteno i naplati u ZAMP jer onda i oni u dosta slucajeva imaju svoj financijski "cut". Sistem ide ovako. Autor je prijavljen u ZAMP ("Zastita muzickih autorskih prava", divizija velike udruge koja se zove HDS - Hrvatsko drustvo skladatelja). ZAMP po defaultu ubire lovu od radio stanica, televizija, ugostitelja, koncerata i od privatnog kopiranja. Radio i TV ne trebam objasnjavat - stvar funkiconira preko "kosuljica", kako ih vi zovete, tj. liste emitiranih djela. S ugostiteljima (restorani, kafici, butici i drugi) imaju pau?alne sisteme naplate. U tome im poma?e to sto je Obrtnička komora uvela kao obavezni parafiskalni namet smim tim ugostiteljima da moraju placati koristenje autorskog djela, tj. muzike. Oni se bune, malo malo pa su neka sranja po novinama, ali to vise manje placaju (male su cifre ionako). Unazad godinu dana ili nesto vise uveli su i tu neku foru s "privatnim kopiranjem". Svaki uvoznik praznih CDa, hard diskova ili memorijskih kartica pri uvozu mora platiti neku sitnu lovu i ZAMPu. To je dosta skakljivo, barem s moralne strane gledano, ali tako funkcionira i na zapadu. Naime oni idu od pretpostavke da ce se taj prazni medij koristiti za kopiranje autorskih materijala pa vec prije nego sto je "crimen" pocinjen oni odmah naplate svoj dio. Dosta sklizak teren, al pravno su to uspjeli izvesti da im nitko ne moze nista. I tako oni naplate sto uspiju naplatiti i onda to raspodjele autorima. Tu je za nas autore dosta sivo podrucje. Mi nikada ne znamo jel ta raspodjela bila postena. Ne mozes znati ko je zajebo, ako je zajebo, jer moze biti da mediji (radio, tv, koncerti) nisu uredno prijavili emitirana djela, a moze biti i da kod prebrojavanja nije islo sve kako spada. Znam price od prije dosta godina da su u ZAMPu imali foru da uzmu jedan mjesec jednu radio stanicu u regiji i samo prema njoj izracunaju za taj mjesec prosjek. Pa ako je to bila stanica sa narodnom/zabavnom muzikom a ti radis "urbanu" muziku onda si brate mili fasovao. Ne dobijes nista za taj mjesec jer pise da te nitko nije vrtio. Al koliko cujem neke price, to se sad malo popravilo u zadnjih par godina.
E sad su tu u cijelu pricu uletili i publisheri. Njihov posao je plasiranje muzike u medije. Oni se trude uvaljati recimo neciju glazbu (svog korisnika, tj. onog koji s njima potpise ugovor) na TV reklamu i to masno naplatiti. Ili recimo da bude pjesma njihovog autora u nekom filmu. Takve stvari. Ako je publisher u nekoj vezi sa izdavacem (recimo izdavacka kuca Dallas ima sestrinsku firmu Mars Music koja je publisher za sva njihova izdanja) onda ce oni vrsiti pritisak na radio stanice tako sto broje koliko se puta nesto vrtilo u njihovom programu i onda provjeravaju jesu li oni to uredno prijavili, i isto tako rade pritisak na ZAMP jel to pravilno prebrojao i naplatio. Njima je to u interesu jer tako dolaze do svog djela novaca. Naravno da se to ne moze raditi za svaku pjesmu i na svim stanicama 24h na dan, ali vec ovako sa pracenjem samo određenih izdanja oni uspjevaju stvoriti atmosferu da radio/tv stanice paze da se ne zajebavaju s prijavama. To su mali koraci, ali mislim da su bitni jer u finalu svi tezimo tome da te papirologije funkcioniraju savjesno i tocno. A toga nema bez svijesti tih ljudi koji to moraju prijaviti da se to mora posteno evidentirati. Slicno je to kao na njemackim cestama - svatko moze voziti 100 na sat tamo gdje je dozvoljeno max 50hm/h, ali sam ce se pripaziti i ne dozvolit si znajuci da ga policija moze sklepat i nabit mu ogromnu kaznu. A u ovom muzickom svijetu kazne su sudovi. Ma koliko sudstvo ne funkcionira bas dobro, nije ugodna stvar kad imas kaznenu prijavu i otvoreni sudski postupak. Na tu kartu igra i ZAMP. Oni dizu ne znam koliko tuzbi mjesecno i imaju na placi puno pravnika samo da bi ganjali svoje pare po sudovima. Koliko toga dobro zavrsi - dalo bi se o tome razgovarat, ali bitno je da stvar tako funkcionira u nacelnoj praksi.
Ja vjerujem da ce se i kod vas stvari sredit s vremenom. Nas je stisnuo zapad pa smo morali malo vise paziti oko toga i zato se taj sektor malo doveo u red. Kad vama dodje vrijeme da vlast odluci da ispuni taj zahtjev, vidjet cete kako ce se sve odjednom poceti popravljati. To su sve stvari u kojima je prva i zadnja zapravo u rukama trenutne vlasti!
Bilo bi interesantno saznati kako stvari funkcioniraju u BiH i Sloveniji. Jel ima netko da napise par rijeci?
nadzkbaba
20-07-2009, 09:41 AM
Dragi Shot, kod nas nije tako jednostavno iz jedinog razloga, a to je nasi autori ( mladji) nikada nisu osetili novac od tantijema pa u to ne veruju. To je jedini razlog zasto nikada ne pokrecu pitanja u vezi sa radom SOKOJ-a.:cry:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.