Log in

View Full Version : Kaya/ Bob Marley

grada27
10-07-2009, 07:09 PM
Evo jedan zanimljiv snimak.Produkcija je uradjena vrlo cudno, na zvanicnom izdanju cd Reggae Spectacular iz 94. radi se o jednoj stvari Kaya/ Bob Marley gde je panorama stereo slike takva da je sva muzika stavljena na levo,a kompletan vokal na desno, sto se kosi sa svim pravilima produkcije,zanima me vase misljenje o tome sta se htelo postici,meni se dopalo jer izlazi iz svih klisea.Evo linka pa poslusajte slobodno ostavite komentar jako me zanima!

http://www.4shared.com/file/117233757/34128915/KAYA_MARLEY.html

Veliki pozz!

DaBear
10-07-2009, 07:14 PM
to su se naduvali kad su miksali, pa nisu znali odakle im dolazi zvuk..i sve su culi duplo, pa im je izgledalo kao stereo !:D

grada27
10-07-2009, 11:56 PM
:rotfl:Zanimljivo objasnjenje,ali ipak mislim da su tako namerno hteli ,sad ostaje pitanje samo zasto,mozda da bi videli da Marley dobro zvuci i bez muzike,ko to zna,ili da ponude njegov vokal za neki novi mix?U svakom slucaju ovaj snimak mi je pokazao da ne mora da se robuje nikakvim pravilima,da je sve stvar ukusa:rolleyes:

Veliki pozz!

yanprawda
11-07-2009, 01:19 AM
večer,pla?a,ribe,vina,ćoki...iz obli?njeg bara ?u?ka jukebox... marley i ekipa gotivi i - ovo (http://www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=1901) (ili sl.)
:D

Arthur
11-07-2009, 05:29 AM
ja sam dovoljno često nailazio na nekonvencionalno panoramisane snimke i u modernoj i u starijoj produkciji da bi uopšte poverovao da je to stvar nekih pravila... od starijih, jako su mi se dopale the Doors igrarije na tu temu, a od novijih Queens of the Stone Age umeju da imaju dosta uspešne i efikasne trikove (tripove) na tu temu.. tipa ceo bubanj mrtvo levo a desno samo kratke refleksije i jedna gitara, vokal gdegod.

DaBear
11-07-2009, 08:34 AM
ja mislim da je objasnjenje na mestu...

bez zezanja - pravilo je DA NEMA PRAVILA! Mozes samo da "play safe", ako hoces da ti snimak radi svugde ...
na pr - dali ste znali da u svim shopping centrima po svetu muzika ide MONO!!
(zbog ravnomerne distribucija) , a i u mnogim klubovima, halama itd...pa cak i na televizizjama...
Negde sabiraju LR, negde vuku jedan kanal, negde stisnu MONO dugme pa puste to
Beatles su isto imali radikalnih panova,,,sve moze bato! Samo netreba mnogo razmisljati o tome...cim pocne da se razmislja o muzici - nije dobro !!!

yoloko
11-07-2009, 12:05 PM
pa da ali moglo bi se reci da je jedino pravilo da je mix mono kompatibilan

awacs
11-07-2009, 02:18 PM
:rotfl:Zanimljivo objasnjenje,ali ipak mislim da su tako namerno hteli ,sad ostaje pitanje samo zasto,mozda da bi videli da Marley dobro zvuci i bez muzike,ko to zna,ili da ponude njegov vokal za neki novi mix?U svakom slucaju ovaj snimak mi je pokazao da ne mora da se robuje nikakvim pravilima,da je sve stvar ukusa

Upravo tako.

Al' pazi foru: dali su DJ-evima mogućnost da dubbuju. Kao ?to Vrač ka?e - u klubovima je uobičajeno da je razglas povezan MONO. Ovaj miks ne treba posmatrati kao STEREO miks, nego kao DVOKANALNU MATRICU, ?to daje svakojake uklj/isklj/efekat mogućnosti. I sam si naslutio ne?to slično, za?to sumnja? u sebe :):confused::)

Vrač ka?e "pravilo je da nema pravila", hm... IMA pravila (i Vrač ih zna, da se ne la?emo), ali to ne znači da ljudi ne smeju da ih kr?e. Sve zavisi od toga čemu koji "prekr?aj" treba da poslu?i.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
13-07-2009, 07:09 AM
Vrač ka?e "pravilo je da nema pravila", hm... IMA pravila (i Vrač ih zna, da se ne la?emo), ali to ne znači da ljudi ne smeju da ih kr?e. Sve zavisi od toga čemu koji "prekr?aj" treba da poslu?i.

Pozdrav,

Vasa
misao meseca

Koshpa
14-07-2009, 11:56 PM
U mojoj diskoteci ide stereo signal na sva 3 floora. Konfiguracija prostora nam to omogucuje, a i sam prefeiram da signal ide van onako kako je snimljen na nosacu zvuka.