View Full Version : Snimam uzivo pitanje ...
Geronimo
09-07-2009, 03:26 AM
Snimam uzivo ekipu od 6 muzicara uzivo (SUVA SVIRKA). Upitanju je starogradska muzika (kontrabas,klarinet,harmonika,gitara,violina,sakso fon)
Na raspolaganju mi je Macbook pro sa pro tools-om i digi002.
Sta bi bilo pogodno od mikrofona da se uzme za ove instrumente ??
Kako snimate kontrabas, gde stavljate mikrofon a gde za harmoniku ??
:)
DiskoPrle
09-07-2009, 04:29 PM
...nisam skorooooo snimao armunke i mecke,pa sam morao malo i da se podsetim,al ako ti pomogne predivno...probacu sto manje prdeti,a biti sto konkretniji......
Harmoniku mozes snimiti na dva nacina:
1.Prvi je (kod zapadnjaka mislim cesci, kod nasih radiobeograd-kolarac ekipe ne znam) da sa dva mikrofona snimas odvojeno jednu i drugu stranu harmonike,tj. ovu s treblovima(desna ruka najcesce),sto svira melodiju,i ovu s basovima(leva ruka)...Tako mozes posle u mixu da dodajes,oduzimas kolko oss da ti bude njihov odnos, s tim sto ne bi trebalo bas da preterujes sa panoramama da ti harmonika ne zazvuci da je siroka ko kafana...ili ih jednostavno pre miksa saberes i dobijes instrument na jednom kanalu(meni u kakvim god pro tulsima uvek falio taj jos jedan za nesto),....
Sto se tice pozicije mikrofona bliza ce ti pojacati nivo mehanike samog instrumenta,(sto ne mora uvek biti nepozeljno),ali kod priblizavanja majka slusaj da odnos izmedju gornjih i donjih tonova(po "sirini" armunike) ostane ujednacen...Kreni od 30-ak cm od harmonike,nek ti to bude kao bliska postavka,pa pomeraj majkove,il samo jedan, u sirinu i slusaj sta ti radi (ovo sve narafski ako snimas samo harmoniku a ne celu bandu odjednom)..
Izbor majkova??? E tu vec ne znam sta imas???Ja bi probo sve sto imam, od najjednostavnijih omni shurki i klonova im, do vec cega imas, ne bi bezo ni da mi budu razliciti,da probam vise basa da uvatim nekom vecom membranom na toj strani instrumenta, il naprotiv , da zamenim majkove ako ga ima previse....
...Tako sad dodjoh i do druge varijante:
2. Moze i jednim mikrofonom, nekim sto ima siroku frekv.karakteristiku,vecu membranu,(npr neki kondenzatorski-omni lil kardioida usmerenosti),koji se postavi ispred instrumenta,ka oprilike njegovoj sredini, a na usaljenosti od 30-50 cm, pa navise, isto se poigraj , pa vidi razlike...
Ja ti inache nisam neki ?sifra-modeli? zaludjenik da ti sad kazem uzmi taj i taj majk, a i tako su me naucili; vidim sta bi snimao, pa gledam koji majk taj spektar moze da ?ufatiii?, ionako nam se svima ,izdeljenih ipak u par finansijskih kategorija, vrte manje vise isti modeli...
DiskoPrle
09-07-2009, 04:32 PM
Uf al sam se posvetio....Evo ti i za mecku na brzinu...
<o>:p> </o>:p>
1.Ima tacka na mecki malo iznad rezonantne rupe i to na strani intrumenta gde su mu tanje zice.Tu tacku u literaturi cesto zovu ?sweet spot?.Potrazi je uvetom dok tvoj ?Burdus? svira, i probaj onda da ?ulovis? tu tacku; postavi majk jedno 20-ak cm,pa do pola metra,metar od instrumenta,a sve u visini te tacke. (Za snimanje klasike,gde mecku teraju gudalom,te je glasnija i mnogo bogatija u nizim frekvencijama,majk se stavlja dalje,a kod okidanja prstima-blize)
2.Ako ti tako fali basa probaj drugi majk da stavis nize, i malo blize samom otvoru na instrumentu. I...onda se igraj sa ta dva majka, kolko zelis da dobijes slap-a ili ne, vise basa ili ne, i sl.
<o>:p> </o>:p>
S izborom majkova ...isto ne znam sta imas,kao kod armunike...Probao bih kondenzatore s manjom il vecom membranom,dinamicke sa neusmerenim karakteristikama i sl,...Kao sto vidis to su dve skoro suprotne kategorije, al bas zato bi probao i jedno i drugo pa cuo sta bolje radi...Samo bi gledao ,ako mi soba nije dobra te mi bas refleksije ubijaju snimak, da to malo smanjim izboromi pozicijom mikrofona,kao i da okruzim burdusa i instrument mu nekim panelima studijskim il vec slicno,sto ce da smanji nepozeljno rezonovanje...
Au prle,svaka cast za ove postove,veoma korisno,kratko,jasno i moram naglasiti nesebicno.Podsetio si me na stare dane i kako je ovaj forum nekada izgledao...DOBRODOSAO na Rumski u moje ime!!!
Pozdrav
Alen
Mene ceka slicna akcija......da li probati stereo par + bliski mikrofoni?
awacs
24-07-2009, 01:12 PM
Mene ceka slicna akcija......da li probati stereo par + bliski mikrofoni?
Naravno. Ne samo probati, nego raditi ba? tako. Samo pazi na 3:1 odnos između stereo para i highlighta i vozi :D
Pozdrav,
Vasa
DiskoPrle
24-07-2009, 02:42 PM
Au prle,svaka cast za ove postove,veoma korisno,kratko,jasno i moram naglasiti nesebicno.Podsetio si me na stare dane i kako je ovaj forum nekada izgledao...DOBRODOSAO na Rumski u moje ime!!!
Pozdrav
Alen
....Bolje Vas nasao, hvala , trudimo se-sluzimo narodu...Cemu bilo kakvo znanje ako ga onaj koj ga mozda ima cuva samo za se....Inace sam vise povratnik posle duze pauze nego novo-pridoslica, al hvala u sv.sl......
diviner
25-07-2009, 02:37 PM
DiskoPrle...
Da li bi mogao da odvojis koji minut pa da ovo malo uoblicis i postavis direktno na sajt u Tips & Tricks (http://rumski.com/index.php?categoryid=51) sekciju ?
Mozes koristiti html tagove za formating (ili jos lakse napravis tekst u nekom html editoru, pa pasteujes kod), a mozes samo ukucati tekst, kasnije cemo mi isti malo srediti.
Hvala...
DiskoPrle
25-07-2009, 08:56 PM
DiskoPrle...
Da li bi mogao da odvojis koji minut pa da ovo malo uoblicis i postavis direktno na sajt u Tips & Tricks (http://rumski.com/index.php?categoryid=51) sekciju ?
Mozes koristiti html tagove za formating (ili jos lakse napravis tekst u nekom html editoru, pa pasteujes kod), a mozes samo ukucati tekst, kasnije cemo mi isti malo srediti.
Hvala...
....Drage volje,trenutno sam u Zajecaru,delom poslom-gitarijadom,delom na malom odmoru,ali cim se vratim u Bg sescu da to uradim.Nije mi bas najjasnije ovo za html tagove,al otom potom...Kukacu ti Divineru ako nedje zapne......
....Veliki pozdrav....
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.