Log in

View Full Version : DIY Vocal booth & Control room?!

Pages : [1] 2 3

Eomsy
26-06-2009, 04:31 PM
Ja sam čovjek za DIY varijante, jer mi ?ivimo na Balkanu, pa o lovi i nemoramo pričati (najlak?e bi bilo reć: "Daj mi ovak ovo napravite, ono onak ..."). Zato alat u ruke, pljunut u ruke i primit se posla ...

Po?to mi je sada?nji set-up ovakav ...
http://www.freeimagehosting.net/uploads/b7faedc1f1.jpg

... i nalazi se u potkrovlju kuće u kojoj čuje? kad neko prdne u donjim prostorijama, pa se hoću preseliti u podrum koji je ukopan u zemlju i s debelim zidovima (da ne smetam ?enu, jel'te, a ne da se imam gdje skloniti od nje ... A KAJ STE VI POMISLILI:D)... Inače, ovaj stol JA RADIO (kao moj prvi DIY projekt) od starog ormara i starih gazi?ta za stepenice. Da, da ... ru?an ko pseto, al slu?i svrsi ....

No, uglavnom, tu su slike sa mjerama kako sam ja to zamislio da bi izgledalo, pa bi volio VA?A mi?ljenja!
http://www.freeimagehosting.net/uploads/ac87d2c4dc.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/0227f433c9.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/b8927b587c.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/5db036da16.jpg

A ovo su prave slikice ...

Desno je ulaz u radionu, a vrata (koja se slabo vide s desna) su ulazna, lijevo bi bio vocal booth, a sredina slike: Zid na kojem će jednom bit 42 incha LCD TV (ha, ha ... kad dobim na lotu, lol)
http://www.freeimagehosting.net/uploads/58bc47e436.jpg

... Vocal booth ...?!
http://www.freeimagehosting.net/uploads/550269ff82.jpg

VISINA STROPA - 2M i 11 cm = akustička katastrofa!
http://www.freeimagehosting.net/uploads/9988319482.jpg

I? Kaj mislite o ideji? U skoroj budućnosti mislim kupiti Adam 7 i onda bi krenuo u rađenje difuzora, bass trapova, absorbera i ostalo ...

I pitanjce, po?to nemam ba? para, mislio sam kada pregradim vocal booth da ostavim one tri rupe u zidu (na predzadnjoj slici) kako bi ikakav zrak unutra dolazio. Za sada mi je prevelika investicija ulagat u ventilaciju, ali bi te rupe ostavio za buduću adaptaciju ventilacije, pa iskusniji, jel bi te rupice bile dovoljne da mi pevaljka ne svisne zbog pomanjkanja kisika?:skeptik: S kim ću onda snimat?!

I za kraj jedna artistička slikica ... Bez ovog u pozadini jednostavno ne ide ...:kava:
http://www.freeimagehosting.net/uploads/dbd52d905f.jpg

Unapred zahvaljujem na Va?im mi?ljenjima. LP, Eomsy.

NLP
26-06-2009, 08:47 PM
Ta pregradna stijena je verovatno nosilni zid?

DeMa
26-06-2009, 09:27 PM
Eomsy

Dobro doso na Forum.
Kako si sam dos so zakljucak nemas visinu ali mislim da je suvisno pricati o perfekciji.
kako si sam rekao pljuni u ruke i kreni raditi.
Ja bi te zamolio ako vec zelis konstruktivne postove da nam das sto vise informacija.
po thredovima imas dosta toga pa si malo prelistaj i procitaj.

kako drugo bi bilo pozeljno da napravis tlocrt kako bi moglu vidjeti dimezije, i kako zamisljas reziju.

inace nastavi i to je to.

pozz
Denis

Eomsy
27-06-2009, 06:41 PM
Ta pregradna stijena je verovatno nosilni zid?

Mislim da da, pa stoga neko ru?enje istog ne dolazi u obzir! Radionu moram imat, pa i rekonstrukcija druge prostorije isto tako ne dolazi u obzir ...

Mislio sam samo u produ?etku zida nastaviti sa gipsenim pločama (dupli knauf - 5cm staklene vune - 5 cm zraka - 5cm staklene vune - dupli knauf), te tako ograditi vocal booth. Brijem da mi za deblju stijenku zida (vune) nema dovoljno mjesta?!

Polo?aj stola OK? (Brijo stavit na suprotni zid, al kad sam sku?io da ću imati dvoje vrata iza sebe, reko nema ?anse).

@ DeMa - Postavio sam na slikama dimenzije prostorije, al ak se slabije vide, bum stavio posebno ... Al sad , sorry moram gibat (sutra:)).

NLP
28-06-2009, 09:12 AM
... možda je dvoje vrata iza sebe bolje nego pred tobom, pa da ti neki nespretnjakovič zruši koji zvučnik...

Druge opcije postavitve nemaš.

Naguraj poveliku količinu superchunksova i panelnih absorbera vune 80,100, 120kg/m3... koliko ide i koliko je još praktično.

I u vocal boothu idi sa panelnim odmaknjenim od zida i stropa oko 10cm ako če biti debeli 10cm.

Nemoj sa podkonstrukcijom, radije napravi debele (recimo 20-30cm) samostoječe gobo trapove od poda do stropa.

Eomsy
28-06-2009, 12:23 PM
... mo?da je dvoje vrata iza sebe bolje nego pred tobom, pa da ti neki nespretnjakovič zru?i koji zvučnik...

Taj bi nespretnjaković mogo bit samo ja :grin: ...

Naguraj poveliku količinu superchunksova i panelnih absorbera vune 80,100, 120kg/m3... koliko ide i koliko je jo? praktično.

Tako je! Superchunkove sam i mislio postaviti iza sebe u kutove (ovak na slici - ono ?uto). Iza sebe na zidu mislio staviti 2-3 skyline difuzora (ili da idem rađe sa absorberima??), a ostake zida absorbirati ...

A, kaj da napravim vozajuće superchunkove (na kotačima) za kutove gdje će bit vrata od vocal bootha i od ulaza u radionu?:confused:

I u vocal boothu idi sa panelnim odmaknjenim od zida i stropa oko 10cm ako če biti debeli 10cm.

Nemoj sa podkonstrukcijom, radije napravi debele (recimo 20-30cm) samostoječe gobo trapove od poda do stropa.

Eh, sad te nerazumih! Radit 10 cm absorbere ili 20-30 cm? Mislio napraviti koliki-toliki plutajuć pod (cca 10-15 cm) i onda samostojeće gobose od tog poda do stropa koji se nebi dodirivali sa zidom. Čitao sam u SOS-u da bi trebao ić bass-trap iza vokalista! Misli? da ovdje nema smisla, te da su absorberi dovoljno?

I hvala ti CARE, na svim odgovorima koje si dao i bude? dao. Brijem da ti se ljudi sa foruma trebaju klanjati (kao i Boggy-u). Tako djeliti znanje sa drugima i tro?iti svoje slobodno vrijeme, ne zaslu?uje ni?ta manje od divljenja i respekta :).

DeMa
28-06-2009, 12:36 PM
hallo Eomsy,

Mislim da neces biti zadovolan sa kabinom sto se tice sounda ona ti je pre mala,
Nemas dovoljno mjesta i visine da bi to doveo u red.
Je da to izgleda jako dobro za musteriju i prijatelje.
Ali mislim i znam iz iskustva da se da kabina nece koristi. Imat ces bolji reultat kada budes snimao u reziji.
Tako da bi na tvom mjestu gledao da sto vecu reziju napravis, i nju kolko je moguce dovedes akusticno na jedan odgovarajuc nivo.

Dalje mislim da mozes poziciju optimirat, Dobro razmisli kao ces postaviti slusanje!!!!

pozz
Denis

Eomsy
28-06-2009, 12:58 PM
Mislim da neces biti zadovolan sa kabinom sto se tice sounda ona ti je pre mala,
Nemas dovoljno mjesta i visine da bi to doveo u red.
Je da to izgleda jako dobro za musteriju i prijatelje.
Ali mislim i znam iz iskustva da se da kabina nece koristi. Imat ces bolji reultat kada budes snimao u reziji.

Tak sam si nekak i mislio. No, vjerujem da bi mogao dobiti koliki-toliki "dead sound" (tj., dry vocal) u toj kabinici, pa poslje metnem ne?to reverba na snimku ... Znam, znam, bolji je vocal sa prirodnim reverbom, al kaj imam - s time radim, jbga :cry: ...

Tako da bi na tvom mjestu gledao da sto vecu reziju napravis, i nju kolko je moguce dovedes akusticno na jedan odgovarajuc nivo.

Re?ija će bit koliko mjesta imam, a to i nije ba? puno 5 x 3,2 x 2,11 cm bez akustičnih dodataka

Dalje mislim da mozes poziciju optimirat, Dobro razmisli kao ces postaviti slusanje!!!!

Ne znam, imam li previ?e izbora?! Zid koji sam skicirao ili zid suprotno od toga, brijem da ove druge dve strane ne dolaze u obzir ...

Hvala, Denise na komentarima ...

DeMa
28-06-2009, 01:17 PM
Eomesy

sta je veci problem, izbrisavanje frekvencija u gornjem djelu kroz reflekcije!!!!!!!!!!
i dalje desava se to da si gore ocistio frekvencije sa absorberima a dole ti mumla.
i sad dolazi do toga da ces morati koristit EQ da bi frekvenije koje dalje smetaju sklonis
i to je krug.
Mislim da je u cilj imat dobar snimak u startu. :)

hmmmmmm
sada je pitanje sta je bolje, tebi samo mogu to prepustit sta zelis raditi!!!!
tu sam da vas sprejcavam uzaludnog posla a do vas je to prihaviti.

Tvoj gobo i snimaje u Dnevnoj sobi ce donjeti puno bolje rezulatate nego snimaje u toj maloj prostoriji.
To je cinjenica!!!!

pozz
Denis

NLP
28-06-2009, 02:19 PM
Drži to što kaže Dema...
... ali sad sam zbunjen; postoji li več sazidan taj kutak ili ne?!
Ako je več sazidan i to je deo cijelog zida onda imaš nesimetriju (to je prvo, bolje je imati nesimetriju na zadnjem zidu... i zato bih okrenio poziciju slušanja), a kao što kažem ako več imaš tu "rupu" onda je pregradi sa gobo trapsima... primjer: http://www.realtraps.com/p_gobo.htm).

Ako ta "rupa" ne postoji onda je i ne pravi!

Eomsy
28-06-2009, 02:56 PM
Dr?i to ?to ka?e Dema...
... ali sad sam zbunjen; postoji li več sazidan taj kutak ili ne?!
Ako je več sazidan i to je deo cijelog zida onda ima? nesimetriju (to je prvo, bolje je imati nesimetriju na zadnjem zidu... i zato bih okrenio poziciju slu?anja), a kao ?to ka?em ako več ima? tu "rupu" onda je pregradi sa gobo trapsima... primjer: http://www.realtraps.com/p_gobo.htm).

Ako ta "rupa" ne postoji onda je i ne pravi!

Samo su zidovi stojeći, odnosno ta rupa postoji (koja čini asimetriju - slikana na pravim slikama) , ali je nisam pregradio. Kako sam te shvatio, okrenut stol na suprotnu stranu, napraviti stojeće gobose kojima bi onda strpao vokalisticu u tu rupu i njima pregradio:confused:?

Tu gubim vizualni kontakt s osobom, mislim da bi ovak skicirano to ipak profesionalnije izgledalo, ali ne ?elim proturiječiti većim umovima od mene (ipak sam ja artist, a ne akustičar:)). U tom slučaju bi 20-30 cm pokretni gobos mogao zatvoriti tu rupu (i tako bi slu?io kao zid kojeg sam i ovako mislio napraviti), a ostalo bi mjesta za 10 cm debele absorbere odvojene 10 cm od zida za unutra ...

... Ili bi ti gobosi samo slu?ili da se pokrije asimetrija, a vocale da snimam u re?iji?! ....

NLP
28-06-2009, 03:17 PM
aha pardon, da vidim na tvojoj fotki taj segmenat, nisam prije spazio:)

Da pokrij sa tim gobosima asimetriju i okreni se ka sada leđnom zidu.
... ionako če? morati sobu vrlo dobro zademfovati sa izolacijom/ mnogo absorbera...

Pazi da su absorpcijske, reflektivne i difuzione povr?ine simetrične na os slu?anja!!!

Vokale snimaj u re?iji jer če biti vokal previ?e "boomy" u toj maloj prostoriji.
Ona mo?e da slu?i za kakvo odlagali?te/ skladi?te i slično... a mo?e da se popuni cijela sa izolacijom i ima? jedan ogroman bas trap:D

Eomsy
28-06-2009, 03:33 PM
Vokale snimaj u re?iji jer če biti vokal previ?e "boomy" u toj maloj prostoriji.
Ona mo?e da slu?i za kakvo odlagali?te/ skladi?te i slično... a mo?e da se popuni cijela sa izolacijom i ima? jedan ogroman bas trap:D

He, he, za Ginisa: najveći bass-trap u najmanjoj prostoriji ... :D

No, dobro. Brijem da smo to sumirali (jedna vrata i prozor manje za kupiti, lol ... trebaće ionako para za apsorpciju), ali kad istretiram prostor sa svim mogućim, da li će mi bit potreba staviti vokalistu ponovo unutar nekih gobosa ili će takva istretirana re?ija bit dovoljna?

Jo? jedno pitanjce. Čitao sam da na takve male prostorije difuzori (npr. skyline) nemaju preveliki učinak. Kaj da cijelu prostoriju tretiram absorberima (debljim za srednje, a tanjim za visoke) i superchunkovima po kutovima?

DeMa
28-06-2009, 04:00 PM
Tu si pogodio pitanje!!!!!!!!!! :)

Moje je misljen sto se tice mali prostorija da je opasno samo raditi poroznim absorberima.
geometerija prostorije bitna i niske frekvencije.
bitno u smilslu optimiranja akustike.
Nebi bilo lose da nam kazes na koji sitem si se odlucio???
dali si malo iso na sickye. Imas tamo neke primjerke.

pozz
Denis

Eomsy
28-06-2009, 04:20 PM
Tu si pogodio pitanje!!!!!!!!!! :)

Moje je misljen sto se tice mali prostorija da je opasno samo raditi poroznim absorberima.
geometerija prostorije bitna i niske frekvencije.
bitno u smilslu optimiranja akustike.
Nebi bilo lose da nam kazes na koji sitem si se odlucio???
dali si malo iso na sickye. Imas tamo neke primjerke.

pozz
Denis

Jesam listao i čitao sticky-e.

Pa moj plan je bio ovakav: Staviti 2-3 skyline difuzora iza slu?aoca (odnosno mene), po kutovima superchunks do plafona, prve refleksije (desno-lijevo) abosrberi, pa sve tako dalje po zidovima (pitanje: da li paralelno zvučnicima idu prvo absorberi za visoke ili srednje frekve?), ravno na strop iznad zvučnika tanji absorberi (za visoke ili i tu grije?im :confused:) odvojeni od stropa za debljinu absorbera, pa dalje deblje po stropu .... I sad sam dalje u nedoumici ... Znam da se dalje po stropu stavljaju difuzori (bli?e suprotnom zidu od radnog stola), ali brijem da mi "visina" stropa ne dozvoljava difuzorsko stropne egzibicije ... Spoj zidova i stropa (same kutove) bi napravio kao superchunks (otvorene) isto kao i bass trapove ...

Kaj veli? na plan?

NLP
28-06-2009, 06:45 PM
Evo primjera: http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=243440&postcount=126
zadnji zid če još dobiti difuzore i absorbere.

Napravi sve absorbere od 80-130kg/m3 težke kamene vune.
Stijenski i plafonski neka budu 10cm debeli (na stropu če ti biti kritično pa malo prilagodi dsitancu od stropa jer kao što sam kažeš je nizak).
Kutni: superchunks princip(narezani trokuti stavljeni u kut...).
I zadnji dio stropa kombinuj "plitke" (cca. max 8cm) difuzore i više absorbera.

"He, he, za Ginisa: najveći bass-trap u najmanjoj prostoriji ... :D"
Mislio sam ozbiljno, nije to tako mala rupa za absorpciju (mjere se veoma slabo vide ali ipak slutim da je to oko 2m i više X od oka 1.5m X 2.11m... ako je slika crtana u nekom mjerilu i ne od oka).
To je oko 6 kubika i više izolacije!

Tako smo zakrpali jednu "rupu" (manju ali je efektivno) u ovoj live sobi: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192
Na žalost nemam fotke točno toga kutka.
Dodobro je pomoglo kod stvarno nizkih frekvencija.

U tvom slučaju, da ne kompliciraš previše i sačuvaš financije za akustičke elemente, da namontiraš teža drvena vrata, tako bi i očuvao simetriju.

Difuzija kod zadnje stijene nije baš najbolja ideja... koliko vidim (ako dobro vidim) da je prostorija 5.02m X 2.228m?
... iako je 3.228m to je vrlo malo.
Jedino da su difuzori ne dublji od oko 8-10cm pa da djeluju od 1000Hz i naviše... onda bi takav difuzor trebao da djeluje od 1000Hz naviše i da bi razvio optimalno difuziono polje (evo kalkulatorčki za 1D QRD difuzore: http://www.mh-audio.nl/Diffusor.asp , http://www.mh-audio.nl/Diffusor2.asp , i još jedan za BBCjev 2D http://www.mh-audio.nl/DiffusorCalculator.asp).

Imaš preblizu zadnju stijenu i skoro svaki centimetar če ti biti nužan za absorpciju da umiriš tu modalnu frekvenciju.

A možeš da napraviš takav difuzor kao što se ovdje odradilo http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=242734&postcount=4
Difuzor sa membranom i kamenom vunom (difuzira više i absorbira niže frekvencije).
Dosta kompleksne je izrade i materijal je skup ali odlično radi.

boggy
28-06-2009, 07:21 PM
Eomsy, dobrodosao na Rumski. :)

....
Mislio sam ozbiljno, nije to tako mala rupa za absorpciju (mjere se veoma slabo vide ali ipak slutim da je to oko 2m i više X od oka 1.5m X 2.11m... ako je slika crtana u nekom mjerilu i ne od oka).
To je oko 6 kubika i više izolacije!
.....

Iskustvo mi kaze da je ovakav rezon (gore), recept za uspesan OSNOVNI akusticiki tretman (sredjivanje bass frekvencija) u malim prostorijama... odnosno koriscenje velike kolicine apsorpcionog (poroznog!) materijala.

Nasuprot ovom misljenju:

.....
.......

S time se ne slazem, odnosno ne razumem,... i ne vidim kakva nas opasnost ceka ako radimo SAMO poroznim apsorberima.

Naprotiv, opasnost (realno) postoji, od pogresno proracunatih i neadekvatnih rezonantnih apsorbera... na koje si verovatno mislio, DeMa (kao bolje od poroznih) kada si ovo gore napisao.

Samo 1m3 azmafona (na primer) istovaren na pod studija, subjektivno (na sluh) "vraca" bass koji "nije postojao" u doticnoj sobi nikada, a koja je, recimo, bila (neuspeli) pokusaj resenja rezonantnim apsorberima. A 1m3 azmafona (ili cega god) nije dovoljan uopste za potpun ak. tretman, cak i ako je soba mala, 3.5x3.5x2.6m.

Pri tom, iznosim iskustven podatak, odnosno, sta se ljudima vise svidja na kraju, bez obzira na merene rezultate, koji u slucaju velike kolicine poroznih apsorbera nisu uopste katastrofalni... naprotiv!

pozdrav

bogi

DeMa
28-06-2009, 09:52 PM
hallo Boggy

znas me ne zelim se u praznu diskuziju uvaljivati.

"samo raditi poroznim absorberima."Je citat moj i to misljenje stoji. a tezina rjecenice lezi na samo!!!.

Iz mog iskustva !!!! se desava to da je prostorija mrtva kao prvo.
i da se pre malo absorbere stavljaju. koji su dovoljno debeli dabi dovoljno absorbirale niske frekvencije. min 60cm naj bolja pozicija iza slusanja, primjer navodim.

Ali to sam vec dovoljno puta naveo. Neka svakom ostane njegova odluka na sto ce se odluciti.
Ako nekom treba pomoc sto se tice proracuna ja cu rado pomoci.

Pozz svima :)

Denis

boggy
28-06-2009, 10:11 PM
hallo Boggy

znas me ne zelim se u praznu diskuziju uvaljivati.

"samo raditi poroznim absorberima."Je citat moj i to misljenje stoji. a tezina rjecenice lezi na samo!!!.

Iz mog iskustva !!!! se desava to da je prostorija mrtva kao prvo.
i da se pre malo absorbere stavljaju. koji su dovoljno debeli dabi dovoljno absorbirale niske frekvencije. min 60cm naj bolja pozicija iza slusanja, primjer navodim.

Ali to sam vec dovoljno puta naveo. Neka svakom ostane njegova odluka na sto ce se odluciti.
Ako nekom treba pomoc sto se tice proracuna ja cu rado pomoci.

Pozz svima :)

Denis

Prvo, spominjao sam (samo) osnovni tretman i sredjivanje niskih frekvencija.
Kada bi se ostalo bas SAMO na poroznim materijalima, prostorija bi bila uzasna (provereno!). Tema na koju je NLP odgovorio je bila "veliki bass trap"... pa sam o tome i pisao.

Drugo, Forum sluzi prevashodno za diskusiju... ispraznu ili ne, to mozemo ostaviti citaocu ovih redova da zakljuci (svojim neposrednim iskustvom), pre svega ne moramo proglasavati bas svaku diskusiju koja nam nije po volji, ispraznom.

pozdrav

bogi

p.s. Inace eq u akustici ne radi... provereno. Bilo bi suvise lako.

NLP
28-06-2009, 10:21 PM
... pa stvarno mnooogo smo več debatirali o tome!
Začaran krug... ?to mo?emo?!:kopanos:

boggy
28-06-2009, 10:25 PM
... pa stvarno mnooogo smo več debatirali o tome!
Začaran krug... ?to mo?emo?!:kopanos:
Pa da nastavimo jedino ono sto se na nekakvom forumu moze raditi :da: :rolleyes:

pozdrav

bogi

p.s. da ljudi vise i pazljivije citaju, ne bi bilo ovoga, postavljali bi drugacija pitanja i bilo bi ih manje.... ali avaj... pusta zelja...

DeMa
29-06-2009, 05:09 PM
Prvo, spominjao sam (samo) osnovni tretman i sredjivanje niskih frekvencija.
Kada bi se ostalo bas SAMO na poroznim materijalima, prostorija bi bila uzasna (provereno!). Tema na koju je NLP odgovorio je bila "veliki bass trap"... pa sam o tome i pisao.

Drugo, Forum sluzi prevashodno za diskusiju... ispraznu ili ne, to mozemo ostaviti citaocu ovih redova da zakljuci (svojim neposrednim iskustvom), pre svega ne moramo proglasavati bas svaku diskusiju koja nam nije po volji, ispraznom.

pozdrav

bogi

p.s. Inace eq u akustici ne radi... provereno. Bilo bi suvise lako.

hallo boggy

jedno je diskutirati sa clanovima foruma a drugo je mo i tvoj stav koji nisu na istom.
Dali je potrbno da se ja i ti stalo vrtimo oko diskuzije koji sistem ispunjava zahtjeve u danasnjim studijama, Sigurno nije.
A sto se tice iskustva si ti jedini koji tu stalno napominje.

Moje je da pomognem ljudima sa djelom, a tajite jednostavne stvari koje su dokumentirane po netu.
ja imam svoju filozofiju pristupu malim prostorijama koje je sigurno jako dobra, a to je sto se trazi na ovom forumu. Tako ja gledam te stvari.

nisam te pobijo nikada sto si napisao i tako trazim od tebe da se ustrucavas pisati kako pises. Jer moje je isto tocno ko i tvoje mozda samo malo iskrenije. i vise u sluzbi Foruma.

a ako zelimo da zbunjujemo onda cemo tako kao sto ti pises
to bi isto bilo kao kad bi teorija postojala, nema studija bez SSL mixera. prema tome moj pristup je da onim sto znam pomognem ljudima i nista vise a ni manje

pozz
Denis

boggy
29-06-2009, 06:47 PM
hallo boggy

jedno je diskutirati sa clanovima foruma a drugo je mo i tvoj stav koji nisu na istom.
Dali je potrbno da se ja i ti stalo vrtimo oko diskuzije koji sistem ispunjava zahtjeve u danasnjim studijama, Sigurno nije.

Uvek cu napisati nesto ako smatram da savet nije dobar.

A sto se tice iskustva si ti jedini koji tu stalno napominje.

Mozda zato sto ga imam.
Ne citam sa neta i prevodim clanovima foruma, vec iznosim vlastita iskustva. Svi imamo internet.

Moje je da pomognem ljudima sa djelom, a tajite jednostavne stvari koje su dokumentirane po netu.

TAJIM!? Da ne preterujes malo? Kako mogu da tajim "jednostavne stvari koje su dokumentovane na netu"?

Ako je nesto vec dokumentovano i javno dostupno kako to JA mogu precutkivati ili tajiti? Svi imaju google i net... ko im brani da listaju i citaju, i posle sa tim rade sta god zele...

Mozda samo ne iznosim (ne pisem) ono sto procitam na netu, ako nisam proverio, to je sve.

Ono sto ima na internetu javno objavljeno, svako moze procitati ako ga UOPSTE iskreno i ozbiljno zanima, a posle toga preostaje da to proba svojim novcem i znojem, pa onda stekne neke utiske... koliko se secam,... nikada nikome TO nisam branio. Pogledaj OFF-ov thread " Studio u kuci (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25214)"... pa ce ti biti jasnije.

Svi imamo net, i na netu se svasta moze naci, ali ako se to ne proveri, ne znaci odmah da je to dobar savet da se nekome da.

ja imam svoju filozofiju pristupu malim prostorijama koje je sigurno jako dobra, a to je sto se trazi na ovom forumu. Tako ja gledam te stvari.

nisam te pobijo nikada sto si napisao i tako trazim od tebe da se ustrucavas pisati kako pises. Jer moje je isto tocno ko i tvoje mozda samo malo iskrenije. i vise u sluzbi Foruma.

a ako zelimo da zbunjujemo onda cemo tako kao sto ti pises
to bi isto bilo kao kad bi teorija postojala, nema studija bez SSL mixera. prema tome moj pristup je da onim sto znam pomognem ljudima i nista vise a ni manje

Jedan od mojih zadataka, ovde, je da skrenem paznju ako primetim da je neki savet sumnjivo svrsishodan... da ne kazem nesto teze.

pozdrav

bogi

Eomsy
29-06-2009, 07:30 PM
Hej, ljudi, bez tenzija molim ... Ja vas svo troje smatram carevima na ovom sajtu i va?a pomoć treba bit cijenjena do neba, ali smatram da oboje trebate objektivno (ponavljam OBJEKTIVNO - ne subjektivno) koliko god je to moguće u akustici,prenjeti svoja iskustva, pa da ostane na krajnjem postavljaocu threada da odluči ?to mu logičnije i njegovim potrebama izgleda, zar ne :wink:?!

DeMa - Smatram da sam shvatio tvoje "Tu si pogodio pitanje ... samo poroznim absorberima ...", odnosno smatra? da bi takav prostor trebalo tretirati kombinacijom absorber-traps-difuzors, a tu smatram da sam dobio vrlo zadovoljavajuć odgovor on Nenada ... Zato, Boggy, nije on preporučao rezonantne absorbere, već je pitao kakvu KOMBINACIJU SAM JA ZAMISLIO U TOJ PROSTORIJI ...

@NLP - Na ovo http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192 jo? nisam nabacio čitajuć, al to zgleda prejebenica. Absorberi su DIY varijante??

Ovako, pitanje svoj trojici, da li ?to veći suprchunk (tj. ?to ?iri u kutovima) znači i bolji (odnosno da upija vi?e niskih frekva) samo nemojte opet rasplamsati vatru, molim?

boggy
29-06-2009, 07:34 PM
.....
Ovako, pitanje svoj trojici, da li što veći suprchunk (tj. što širi u kutovima) znači i bolji (odnosno da upija više niskih frekva) samo nemojte opet rasplamsati vatru, molim?

Superchunk vece zapremine je bolji od superchunka manje zapremine, za niske frekvencije.

pozdrav

bogi

Braca
29-06-2009, 07:57 PM
Dobro je da ima vatre, samo ti citaj o svemu, a onda citaj malo izmedju redova i uspeces u svom projektu, ja kroz to prosao, evo me ziv i zdrav, i vredi se pomuciti to je krajnji zakljucak. Ako mogu da pomognem, kao laik ali sa velikim usima, sva teoretisanja sa prestala kad sam poceo prakticno da izvodim radove, predlazem ti step by step, posle svakog akustickog elementa koji ugradis dobro slusaj i nastoj da primetis razliku, bice ti sve puno jasnije, mozes i merenja da napravis, i naravno DIY, mene je moj (prepisani projekat i izvodjenje radova) kostalo barem 5 puta manje nego sto su se neki na forumu razmahivali ciframa!

NLP
29-06-2009, 09:44 PM
DeMa - Smatram da sam shvatio tvoje "Tu si pogodio pitanje ... samo poroznim absorberima ...", odnosno smatraš da bi takav prostor trebalo tretirati kombinacijom absorber-traps-difuzors, a tu smatram da sam dobio vrlo zadovoljavajuć odgovor on Nenada ... Zato, Boggy, nije on preporučao rezonantne absorbere, već je pitao kakvu KOMBINACIJU SAM JA ZAMISLIO U TOJ PROSTORIJI ...

@NLP - Na ovo http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192 još nisam nabacio čitajuć, al to zgleda prejebenica. Absorberi su DIY varijante??

Ovako, pitanje svoj trojici, da li što veći suprchunk (tj. što širi u kutovima) znači i bolji (odnosno da upija više niskih frekva) samo nemojte opet rasplamsati vatru, molim?

Kao što je rekao boggy okolo superchunksa.

Drugi odgovor je dosta kompleksan za jedan post... a več je vse napisano mnogo puta... ne sme se zaboraviti da je boggy ovdje več dugo i mora da odgovara non-stop na slična i dakako na potpuno jednaka pitanja, a svaki novi član koji želi da uredi akustiku treba odgovore za sebe, ne prečita stickyje jer je duhomorno... pa evo začaran krug...
... i ja sam več pomalo umoran:)

Rezonantni aktivni absorberi su jedna oblika korekcijskog EQ-ja... nisu broadband absorberji, nego fokusirani na samo dolučene frekvencije...
...analogno IKM Arc, KRK-ov ergo, genelec-ov dsp autocal, jbl-ov siste, focalov,... ima mnoštvo high-end korekcijskih sprava kao recimo audyssey,... toga ima mnogo, prodaju se veoma dobro kod audiofila koji neče da si priušte klasičnu akustičku obradu, nego baciti novac za jednu spravu koja im neče "pokvariti" izgleda ambijenta.

Pročitajte dodobra: http://www.realtraps.com/part_audyssey.htm
Takve sprave i eq korekcijski programčiči može i više nego rezonantni absorberi:)

Ali dobro audiofili su svojevrstna vrsta:)... ali ima i osveščenih audiofila koja imaju home theatre toliko dobre kao prave pro kontrolke...

Rezonantni absorber rezonira na iskalulisanoj problematičnoj frekvenciji (problematične su one osnovne modalne - aksialne, tangencionalne i "prečne" (oblique, ne znam kako se tačno kaže na domačem jeziku... googlajte:) http://www.gikacoustics.com/education.html)... te njihove harmonike, potpuna zbrka!... a još malen prostor... zbrka na kubik:)

Sa svojom rezonancijom absorbira targetiranu frekvenciju, pojas absorpcije je veoma uzak. Treba i paziti da je takav absorber dodbra odrađen da što ne titra, zuji i slično...
Tako da imaš puno modalnih frekvencija i harmonika i rješavat probleme sa tjunovanim/ usko uštimanim rezonantnim absorberima... ne!
Koliko bi ih različitih trebalo i koliku zbrku bi napravili...
Ima tu i nekih rješenja (više o tome o dizajnu John Sayera http://www.johnlsayers.com/ i poznat forum http://www.johnlsayers.com/phpBB2/index.php)
... ali svejedno sadašnja akustika je prevazišla i to... koriste se i hibridni dizajni (osnovni: NE: Non - Environment, LEDE: Live End Dead End, RRZ: Reflection Rich Zone , RFZ: Reflection Free Zone, The Moulton Room, ESS: Early Sound Scattering; CID: Controlled Image Design, Ambient Anechoic; Ambechoic Surround Sound Environment, iROOM)

Koristiti "potpuno samo prozne absorbere" je malo čigumasto/ raztegljivo...

Evo prost primjer: možeš da napraviš podkonstrukciju... drvenu... limenu... (ali prilagođenu akustičkoj primjeni...)... sa gips pločama i drvenih ploča (iverica recimo) i kombinacijom... koja ima neku vlastitu rezonantnu frekvenciju... absorbuje sa vibriranjem... rezonancijom suma sumarum svojih svih ugrađenih elemenata.
Konstrukcija toga mora biti dakako pametno iskalkulisana,... (opet nije nužno da točno pogodiš targetirane frekvence)...
Sa tim riješiš buku koja ide van i obratno.
... kod takvih podkonstrukcija važiju dosta niske frekvencije, ne one iznad 40, 50Hz,...

Onda na to se dodaju unutranji akustički elementi.
Ne treba da su modularni, mogu biti trajno ugrađeni, kako ko želi.

Najbolje bi bilo da su potpuno porozni.
Oni "nekoliko" umiluju i rezonancu podkonstrukcije ali odlično umiravaju ostale podivljane frekvencijske devijacije golog prostora iznad frekvencija 40/ 50Hz.

Recimo kod superchunksa se može dodati membrana, bolje je da je perforirana (ali opet bolje da ne klasičnom, nego kakvom posebnom perforacijom, koja ublažuje efekat neuniformnosti difuzije, boggy je nakazao na problem aliasinga kod takvih slučaja... http://www.rpginc.com/products/badpanel/index.htm ... nudi i dosta koristnu difuziju... ima i kutnih zakrivljenih bad panela...).

Ali kad dodaš membranu, nepredvidljivo je koje če frekvencije odbijati a koje absorbirati... kombinacija različitih materijala je nepredvidljiva stvar... samo specijalni labovi mogu dati odgovor a pritom je treba znati da labovi ispod 125Hz nisu uopšte zanesljivi!
... opet skoro na početku...

Ali i ti tipovi absorbera sa membranama nude i broadband/ širokopojasnu absorpciju, membrane im služe da prošire djelovanje još niže, jer niske frekvence su fizički velike i po više metara (i one najniže i desetine metara)...

Pa kako onda da se absorbira frekvencija sa 10, možda 20, 30cm "debelom" absorpcijom?!
Jedno rješenje je velika količina izolacijskog i "prava" gustina materijala... veči je broj elemenata, niže pomoču sinergije absorbuju!!!

Takav princip koriste i asc tube trapsovi i realtraps mondo trapi.
Mondo trapi sa membranom nemaju perforacije i ne priporočuju ih na prvim refleksijama!!!
Tube trapsi imaju perforaciju preprostu ali im je absorber poli cilindričan pa je to več absorber/ poli difuzor (mjerenja su pokazala da nisu loši u difuziji ali svejedno slabiji nego pravi dorađeni Schroederovi difuzori a trebaju i veči prostor da se difuzija razvije nego kod Schroederovih)...

Ali pravi tjunovani aktivni rezonantni absorberi su opet druga priča o kojima sam na kratko objasnio na početku posta.

To je to.
Nadam se da je dovoljno kratko i još razumljivo.
A nadam se i da vas nisam samo još dodatno zbunio.

boggy
29-06-2009, 10:16 PM
Nenade, slazem se!
samo da dodam par redova.

.......

Rezonantni aktivni absorberi su jedna oblika korekcijskog EQ-ja...

Bravo!!!

Mada je takav "EQ" u nesto boljoj poziciji od obicnog linijskog EQ (koriguje reflektovani talas, a ne dolazni!)

Po mom iskustvu, bolje je pustiti da merenja budu malo neravna, ali znatnom kolicinom poroznog materijala, smanjiti dipove na neku pristojnu meru... koja se NECE cuti... ali bice izmerena.
Vise o tome moze se naci na ovom linku http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192 (vec je prilozen, ali da ponovim)
Ako se ocekuje ravan odziv od MALE sobe, onda se trazi nemoguce... samo veliki studiji (mislim na one najvece V>1000m3)... imaju po volji ravan odziv i na sluh i na merenje do 20Hz, zato sto su najjace modalne frekvencije koje se TESKO apsorbuju postojecim materijalima, ispod cujnog opsega,

A i to da kazem da je daleko lakse apsorbovati u velikom prostoru jer je razdaljina koju prelazi talas daleko veca, samim tim nema tako intenzivnih zahteva za tipom materijala (ne treba tolika apsorpcija po 1m2 povrsine zidova... u maloj sobi je tako nesto nemoguce, kakav god nacin i metodu primenili!!!

EDIT:

... samo specijalni labovi mogu dati odgovor a pritom je treba znati da labovi ispod 125Hz nisu uopšte zanesljivi!

Labovi koji imaju prostora da premere apsorpciju na realnim niskim frekvencijama najcesce zakljuce da im je isplativija vojna, avio i auto industrija kao klijentela, pa prema tome budu i cene...

......
Koliko bi ih tebalo i koliku zbrku bi napravili...

Na zalost, ta zbrka se CUJE izuzetno, kao zbrka u glavi!

.....umiravaju ostale podivljane frekvencijske devijacije golog prostora.

Bravo jos jednom!
I dalje akusticarska zajednica (vecinom) uporno ignorise da mi cujemo JOS PO NEKE frekvencije u cujnom spektru od modalnih i da se one isto tako odbijaju kao i modalne, jedino im talasna duzina nije umnozak fizicke dimenzije... ali dobro... vremenom ce se neko "dosetiti" toga, od onih koji mogu "glasnije" da vicu.

.....
A nadam se i da vas nisam samo još dodatno zbunio.

Meni je sasvim razumljivo, hvala za vreme. Kome nesto nije jasno moze da postavi konkretno pitanje! :)

EDIT: Izvinjavam se svima kojima ovo sto smo napisali ne zvuci "by the book" ili "by the internet"... :(

pozdrav

bogi

NLP
29-06-2009, 11:06 PM
Hvala boggy na korektnim ispravkama!
Ne mogu uvijek da sve zaobuznem, jer je to samo početak uvoda u akustiku.

Za zanimivost: http://www.oobject.com/category/anechoic-chamber-architecture/
...jedne je dobro inderektno omijenio boggy... a neke su i sexy:) priporučujem!

Da, nije "by the book" ili "by the internet"...:D

DeMa
30-06-2009, 01:06 AM
Hallo Eomsy

nemoj da te plase ova dvojica oni su navikli na malo vece poslove. tako da se mogu tesko prilagoditi.
Prati onaj post sto je braca napisao jer je tu tajna ako radis sve sam.
Tesko kasnije naci gresku ako sve natrpas sa vunom.
Onaj koncept koji si navo mi se svidja, Realam je sto se tice izvedbe za tvoj prostor.

Imam tu jos jedno ili dvi sugestije sta bi mogao napraviti bolje, zapravo efikasnije.
ajde nacrtaj ako te zanim svoju konacnu poziciju slusanja. i ideu jer neznam sada dali si ostao ma onoj kabini.

Pozz
Denis

DeMa
30-06-2009, 01:08 AM
Uvek cu napisati nesto ako smatram da savet nije dobar.

Mozda zato sto ga imam.
Ne citam sa neta i prevodim clanovima foruma, vec iznosim vlastita iskustva. Svi imamo internet.

TAJIM!? Da ne preterujes malo? Kako mogu da tajim "jednostavne stvari koje su dokumentovane na netu"?

Ako je nesto vec dokumentovano i javno dostupno kako to JA mogu precutkivati ili tajiti? Svi imaju google i net... ko im brani da listaju i citaju, i posle sa tim rade sta god zele...

Mozda samo ne iznosim (ne pisem) ono sto procitam na netu, ako nisam proverio, to je sve.

Ono sto ima na internetu javno objavljeno, svako moze procitati ako ga UOPSTE iskreno i ozbiljno zanima, a posle toga preostaje da to proba svojim novcem i znojem, pa onda stekne neke utiske... koliko se secam,... nikada nikome TO nisam branio. Pogledaj OFF-ov thread " Studio u kuci (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25214)"... pa ce ti biti jasnije.

Svi imamo net, i na netu se svasta moze naci, ali ako se to ne proveri, ne znaci odmah da je to dobar savet da se nekome da.

Jedan od mojih zadataka, ovde, je da skrenem paznju ako primetim da je neki savet sumnjivo svrsishodan... da ne kazem nesto teze.

pozdrav

bogi

Hallo Boggy ovo cu komentirati kada budem imo malo vise vrimene i volje.
mislim da je ubti nepotrbno ali ucinit cu ti to.
Jer je znanje moc ;)

pozz
Denis

Eomsy
30-06-2009, 12:55 PM
Uh, Zaboravio zahvaliti! Hvala Boggy na dobrodo?lici ... J
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p> </o:p>
E, sad, va?a diskusija (koliko god ona bila konstruktivna između vas), meni ostavlja neke upitnike iznad glave!!!??? No, o njima ćemo kad proučim trheadove preporučene od Nenada (vjerojatno sam neke već i čitao ...) jer ne bih htio ispasti budala pitajuć ne?to ?to se već pitalo J (slaba karika u mojoj brzini čitanja jest to ?to sam na regularnom modemu 56k, pa o brzini izlistavanja stranice ? pogotovo sa slikama ? ne treba ni pričati, a i kad dođe telefonski račun ... jao koliko para za sporu informiranost) ...
<o:p> </o:p>
Stavljam mjere cca jer nemam jo? potpuno prazan taj prostor da mogu točno izmjeriti u centimetar ? to ću imati poslije vikenda, kad spraznim sve iznutra ...
Du?ina prostora 5 m
?irina 3,20 m
Visina 2,11 m
<o:p> </o:p>
Te mjere se odnose bez mjera one rupe, a točne mjere rupe su:
Du?ina 2,11 m
?irina 1,32 m
Visina 2,11 m

... a svaki novi član koji ?eli da uredi akustiku treba odgovore za sebe, ne prečita stickyje jer je duhomorno... pa evo začaran krug...
... i ja sam več pomalo umoran:) .

Hvala Nenade na utro?enom vremenu za poja?njenja koja nudi?, te shvaćam va?u umorenost. Probat ću postavljati ?to manje ?već pitanih? pitanja, no moja informiranost uvelike ovisi o problemu navedenom gore (56k L), a smatram da mi kao artistu i producentu (kol'kom-tol'kom) ne ostaje previ?e vremena za izučavanje svijeta akustike, kojeg neizmjerno cijenim. Pored postojećeg posla, koji nema nikakve veze ni sa muzikom, ni sa akustikom (osim ?to sam morao godinama nositi čepiće za u?i kako bih sačuvao sluh, radi buke), ni sa gradnjom, već sa kemijom (... jbga čovjek mora od nečeg ?iviti L) ... ?ene i malog dijeteta (10 mjeseci prekrasna curica ? kojoj isto tako ?elim posvetiti pa?nje), te kuće i okućnice koja tra?i redovita odr?avanja ... malo ostaje prostora za učenje produkcije (koja je isto tako svijet za sebe ? po?to sam samouk), a kamo li za izučavanje AKUSTIKE. Nemojte me krivo shvatiti, potpuno po?tujem ovu granu i smatram kako je ona bitna stavka za svakog ozbiljnog čovjeka koji se bavi glazbom (ponavljam: PRO - WANNA BE, ?elim to stvarno raditi u ?ivotu, a hoće li mi se pru?iti prilika?! ... Rekli su mi; ?Upornima hoće? ... A JA SAM, BRAĆO, UPORAN!!!!) .. I tako mi ostaje nada da mi ljudi poput VAS pomognu. Učim osnove akustike i razmi?ljam kako ?to napraviti, a preostaje jedino moje u?i da mi poslije ka?u jel' to OK il' nije ..

... Takve sprave i eq korekcijski programčiči mo?e i vi?e nego rezonantni absorberi:).

Da, da ... Jasno mi je. Mali prostor je katastrofa, no kad sve pomećem od tretmana unutra, tek onda ću se okrenuti ARC-u, pa da vidimo ...

...Recimo kod superchunksa se mo?e dodati membrana, .

Na membranu sam samo misliona tkaninu, samo da sakrijem izgled kamene vune ...

...Takav princip koriste i asc tube trapsovi ....

Na kutovima gdje su vrata, sam pomislio mo?da tube traps napraviti, kao neki tu na forumu, da budu lak?e pomjerljiviji ....

BOggy: "... u maloj sobi je takvo ne?to nemoguće, kakav god način i metodu primenili..."

Opet, jasno mi je, no ne poku?ati ama ba? ni?ta?! Ne, nisam takav lik, previ?e cijenim dobar zvuk da ga ne bih htio popraviti ako se da ... A za posljednju liniju mi preostaje ARC ... J

Eomsy
30-06-2009, 12:56 PM
...nemoj da te plase ova dvojica oni su navikli na malo vece poslove. tako da se mogu tesko prilagoditi.

ajde nacrtaj ako te zanim svoju konacnu poziciju slusanja. i ideu jer neznam sada dali si ostao ma onoj kabini.

Pozz
Denis

Uopće me ne pla?e!!He, he, kao ?to ka?e Braća, čitam između redova!!! Nacrtat ću jo? jednu varijantu, a i Luka (grupa Elemental) bi trebao doć do mene idući tjedan, da bacimo kakvu ideju i ro?tilj ...(btw. On sam gradio svoj studio, pa svaka pomoć je dobro do?la) ...

boggy
30-06-2009, 01:07 PM
...............
BOggy: "... u maloj sobi je takvo nešto nemoguće, kakav god način i metodu primenili..."

Opet, jasno mi je, no ne pokušati ama baš ništa?! Ne, nisam takav lik, previše cijenim dobar zvuk da ga ne bih htio popraviti ako se da ... A za posljednju liniju mi preostaje ARC ... J

NE... nisam TO rekao!

Rekao sam da se ravan odziv na MERENJIMA ne moze dobiti u maloj sobi.

Za usi i sluh... Dovoljno ravan odziv se MOZE postici cak i u sobi 3.5x3.5x2.6 (mala soba, kvadratni presek).

Mislim da ti spora veza ne smeta da pazljivo citas...

Ili mozda ne znas da u akustici ljudi cuju samo manji broj anomalija koje se mogu i izmeriti. Veci deo anomalija NE.... jednostavno ne percipiraju. To sam vec mnogo puta napisao, covek je rodjen u reverberantnom prostoru, genetski je nasledio snalazenje u reverberantnom prostoru jos i od predaka, tako da ne treba mesati babe i zabe, odnosno ljudski sluh i merenja... i potrebno je iskustvo da bi se na osnovu merenja zakljucilo ISTA, barem u slucaju studijske akustike, gde je cilj ljudski sluh, i potreba za ravnim odzivom samo u tom okviru.
ARC??? Pa ako si napisao to sto jesi (spor modem, odskora prosirena porodica, poslovi oko kuce...), bices neozbiljan i dokon, ako vreme koje bi potrosio na ARC ne posvetis svojoj porodici, barem u mojim ocima... za ostale ne znam...

ima (na ovom forumu) ljudi koji VERUJU (religija) ili se barem NADAJU (to je ljudski) da je to moguce... iako proizvodjaci nisu dokazali da je moguce, osim ako ne smatraju "dokazom" grafikone editovane u photoshopu. Kada bi barem malo truda ulozili u proucavanje akustike i elektroakustike... shvatili bi ZASTO to ne moze, i ne bi smarali populaciju svojim "visprenim" "izumima".

Bilo kakvu aktivnost na ekvilajzeru pre monitoringa u cilju korekcije akustike, izvezban sluh detektuje kao pogresno, ako je monitoring dizajniran da ima iole ravan odziv (anechoic)... da ne govorim o "poravnavanju" levog i desnog kanala ekvilajzerom (razliciti setup za levi i desni) ... to detektuju kao katastrofu i bol u glavi. Prema tome... akusticki problemi se moraju resavati akustickim resenjima... nema precice.

pozdrav

bogi

quake
30-06-2009, 01:38 PM
Ja vidim da svi hocete da pomognete Eomsy-u i to je lepo ali.......pitam se da li on ipak ima i neku drugu sobu.Ako u ovoj uradi nesto sa plafonom a morace,ja npr ne bih u toj sobi mogao normalno da stojim.Ako jos bude radio i pod:banghead: sta god radio dalje uvek ostaje cinjenica da je prenisko.Naj iskrenije,ne bih ja tu nista diro.Kada nadje bolji prostor neka radi onda nesto,ovako se plasim da su njegova ocekivanja mnogo veca od onoga sto se u toj sobi moze dobiti a moze se dobiti i isijas kada se tu satima stojecki peva.Par mobilnih apsorbera mozda i ne trositi pare dalje.

boggy
30-06-2009, 01:44 PM
Ja vidim da svi hocete da pomognete Eomsy-u i to je lepo ali.......pitam se da li on ipak ima i neku drugu sobu.Ako u ovoj uradi nesto sa plafonom a morace,ja npr ne bih u toj sobi mogao normalno da stojim.Ako jos bude radio i pod:banghead: sta god radio dalje uvek ostaje cinjenica da je prenisko.Naj iskrenije,ne bih ja tu nista diro.Kada nadje bolji prostor neka radi onda nesto,ovako se plasim da su njegova ocekivanja mnogo veca od onoga sto se u toj sobi moze dobiti a moze se dobiti i isijas kada se tu satima stojecki peva.Par mobilnih apsorbera mozda i ne trositi pare dalje.

BRAVO, quake!

Da sam ja to rekao, tretirali bi me kao surovog "pametnjakovica" koji ne zeli da "pomogne"...

Ova tvoja (rec) poletela sa tvog prasnjavog gradilista je mnogo ubitacnija... od deset kucanih strana koje bi morao da napisem...

HVALA NAJISKRENIJE! :)

pozdrav

bogi

EDIT:
p.s. Sa neverovatnom lakocom clanovi mogu da stanu na stranu bezrazloznog trosenja novca i vremena... ako nije njihov novac u pitanju.

quake
30-06-2009, 01:55 PM
Nema na cemu Boggy,barem kod Eomsy-ja je sve jasno.Plafon 211,minus 10air,minus 10 kamena vuna,to je 191cm to jest moja visina bez cipela....a ne volim da se izuvam niti drugi vole kada se izujem dok pevam:).

boggy
30-06-2009, 01:59 PM
Nema na cemu Boggy,barem kod Eomsy-ja je sve jasno.Plafon 211,minus 10air,minus 10 kamena vuna,to je 191cm to jest moja visina bez cipela....a ne volim da se izuvam niti drugi vole kada se izujem dok pevam:).

Svejedno, cak mi i nije primarna ergonomija uvek... ta soba nije za vocal booth... iako je neka praksa da se mali WC-i proglasavaju vocalbooth-om... iako se u njima javlja mnogo parazitnih niskih frekvencija... koje aktiviraju kompresor, ako se prethodno ne primeni high pass....

Radije savetujem da se snima u reziji i kontrola radi na slusalice.

pozrav

bogi

p.s. A u taj sobicak se smeste bucne naprave...

NLP
30-06-2009, 01:59 PM
I ja se pridru?ujem tom mi?ljenu!

... ali ako mu se ?uri i nema druge opcije... mo?e da napravi modularne akustičke elemente i preseli ih kamo i kada hoče.

Ali ako če biti dosta vremena studijo u toj prostoriji onda če biti rad u njemu stvarno, stvarno naporan i neprofesionalan.

quake
30-06-2009, 02:13 PM
Ma ja sam i racunao da ce snimati u reziji ali i tamo je plafon 211cm.Ako ne napuni sobu kojecime (bez obzira za koji princip se odlucio) ubice ga ili ce mu faliti bass a ako je napuni opet nece do kraja resiti problem a niko u toj sobi nece moci ni da se pomeri od guzve.Sto je jos gore...posle Eomsy-ja ce se javiti covek sa prostorijom 200*200*200 i traziti pomoc:banghead:....i tome nema kraja.Jasno je da ovde svi hoce da pomognu ali niko nije carobnjak.

boggy
30-06-2009, 02:19 PM
....posle Eomsy-ja ce se javiti covek sa prostorijom 200*200*200 i traziti pomoc:banghead:....i tome nema kraja.Jasno je da ovde svi hoce da pomognu ali niko nije carobnjak.

Bilo je manjih, covek je hteo da pravi sobicu za slusanje slicnu Eomsy-jevom "wannabe vocalbooth"... nisam ga stavio na sticky... mozda sam trebao... :(

madaaaaa... ako se dobro secam ... tamo je visina bila bolja nego ovde (2.50-2.60), ako je to za neku utehu.

I ja se pridružujem tom mišljenu!

... ali ako mu se žuri i nema druge opcije... može da napravi modularne akustičke elemente i preseli ih kamo i kada hoče.

....

Da... i ja se s ovim slazem.
+1

pozdrav

bogi

DeMa
30-06-2009, 02:46 PM
Pa normalno samo dalje.
neka se nista ne desava. Nije mi nesto jasni, znaci bolje onda raditi bez akustike nego nikako. cooooooool

Mislim da je covjeku jasno kako je i na prvoj slici odmah rekao. da mu je nisak prostor.
Dobro da mu niste preporucili da odkopa jedno pola metra. :)
Kako bi bilo da se radi nesto. stvarno se konstruktivni.

Msilim da je ovdje svima jasno sta je za ocekivati u tako jednom prostoru.

pozz
Denis

boggy
30-06-2009, 03:56 PM
......
Dobro da mu niste preporucili da odkopa jedno pola metra. :)

Zasto? To se uvek radi ako postoje mogucnosti, a plafon je nizak... nista u tome nema besmisleno.

Kako bi bilo da se radi nesto. stvarno se konstruktivni.

Zasto raditi besmislice?

Msilim da je ovdje svima jasno sta je za ocekivati u tako jednom prostoru.

Mislim da je relativno malo clanova ovog foruma imalo priliku da poseti i lose akusticki sredjen studio, a kamoli neki solidan.

Iskustvo mi govori da su najcesce ocekivanja nerazumna... tada... postoje dva nacina da se sazna istina:

1. Jeftiniji, poslusati savet onih koji su kroz to prosli, i prihvatiti (surovu) istinu, bez provere i suvisnih izdataka.
2. Skuplji, potrositi svoj novac i svoje vreme da bi kasnije (ipak) morao prihvatiti (surovu) istinu.

Ne, Denise... ja nikako nisam za to da se nerazumno i besmisleno trosi novac, snaga i vreme, da bi se samo, eto, nesto radilo odnosno "desavalo".... pogotovo ako ovde pricamo o necijem tudjem novcu, snazi i vremenu.

pozdrav

bogi

grada27
30-06-2009, 04:35 PM
Pazljivo sam sve procitao i imam jedno pitanje,da li se zna koje su minimalne dimenzije prostora(rezije) u koje vredi ulagati u akustiku,mislim na ozbiljniji tretman?

Veliki pozz!

boggy
30-06-2009, 04:53 PM
Pazljivo sam sve procitao i imam jedno pitanje,da li se zna koje su minimalne dimenzije prostora(rezije) u koje vredi ulagati u akustiku,mislim na ozbiljniji tretman?

Veliki pozz!

Uz PRILICNE kompromise, najmanje sto smo (ikada) uspesno uradili je 3.5x3.5x2.6m (dimenzije prostorije u osnovi, bez ak. tretmana). Ispod toga vise nema prostora ni za kompromise... ili bolje... ja ne umem da uradim manju prostoriju a da bude iole upotrebljiva, odnosno da unutra moze da boravi i radi covek.

Neki od kompromisa su:

1. Samo jedan covek moze ugodno raditi u toj reziji (nema mesta za jos jedno pristojno slusanje), a nema ni vazduha za dvojicu! Stalno mora da se luftira.

2. Nema radnog stola, zbog izuzetno izrazenih prvih refleksija, tastatura je sa strane, umesto misa koristi se trackball. Koristi se LCD TV ("plazma") koji je tacno izmedju monitora, i sa maskama i lajsnama ce biti u ravni sa njima... nece biti difrakcije od ivica... sve ce biti skoro pa neprekinuta povrsina.

3. tacka 1. podrazumeva da NEMA "legendarnog" kaucha za goste uz zadnji zid (gde je obicno slusanje katastrofalno), zato sto nema mesta, a i zato sto je slusanje na slicnom mestu i u ovom slucaju ... katastrofalno!

4. Nema prozora u sobi, niti dnevne svetlosti. Postojeci prozor je narusavao simetriju... prekriven je ak. tretmanom. I da je zadovoljio simetriju, morao bi se opet pokriti.

5. Monitoring je namenski pravljen za tu sobu, i time low end prilagodjen toj sobi... tako da je odziv ravan do ispod 10Hz. Monitoring nije bass reflex ili TL, vec kompresioni, aktivan sa eksternim pojacalima i aktivnom rack-skretnicom, te ovakav rezultat ne bi mogao da se dobije ni sa cim ovde (Srbija) dostupnim, a da je woofer 12", makar to bio i ATC, PMC... da ne govorim o ostalima.

6. Projekat, akusticki tretman i tehnologija izrade nisu bili jeftini... s tim sto jeftiniji ne moze biti ako se zele dobijeni rezultati (zvucno polje u reziji je prevashodno difuzno iznad 1kHz... samo par povrsina su ostale glatke zarad simetrije ili prakticnosti). Detalji su brutalni, prenosivost miksa izuzetna.

7. Da bi moglo ovo sve da se ostvari, ulagalo se u akusticki kvalitet refleksivnih povrsina (drvo, osb)... na racun estetike, jer je budzet u startu bio prilicno tanak za ovakvu akciju.

8. Neka prava, klasicna, brutalna i siroko rasprostranjena zvucna izolacija nije radjena, jer nije bilo mesta, ali smo se pozabavili i izolacijom, lokalno, gde je bilo prosotra... pa smo, merenjem i slusanjem ustanovili da kada se zatvore vrata na toj sobi i pusti muzika na 110dB/1m, buka od toga izazvana u susednoj prostoriji nije veca od ulicne buke kada se otvore vrata terase. To je posledica apsorpcije u samoj sobi... potrosimo spl sto vise mozemo u sobi... tako da se nesto manja energija probije dalje. To ne znaci da je "apsolutna tisina" ali smo valjda imali "srece" da je studio u izuzetno bucnom delu grada, tako da se sa tom bukom ne "nadvikujemo" preterano. I naravno, ne radi se sve vreme na 110dB.

9. Zvucnici su morali biti (soft) soffit-mount.

10. Samo jedan par zvucnika (nije bilo prostora za vise)

pozdrav

bogi

p.s. Ako slusamo cenjene belosvetske akusticare... neki minimum moze biti 7x6x5m (dimenzije prostorije u osnovi)

p.p.s. Evo slike monitoringa (i video i audio)... nije sve gotovo, pa se jos vide grede od rostilja

http://www.bozoel.com/images/images/Pressed_Lizard/prednji-dif-600.jpg

grada27
30-06-2009, 08:03 PM
Jako vazan podatak za sve koji misle da ulaze u ozbiljniju pricu u smislu sredjivanja akustike.Ja sam sa mojim prostorom, sto se tice rezije, na samoj granici izvodljivosti, svestan sam da se ne mogu dobiti spektakularni rezultati vec da se prostor "upristoji" koliko toliko za neki ''ozbiljniji'' rad.

Veliki pozz!

Eomsy
30-06-2009, 08:21 PM
Hej, ljudi!!! PA NISAM BUDALA!!!!

Stvarno ne očekujem ni?ta vi?e: od boljeg mjesta za boraviti, sa ne?to boljim zvukom i svojim MIROM. Sve ove diskusije mi poma?u da shvatim boje princip od ljudi KOJI ZNAJU (to ste jelte vi). Trenutno boravi?te mi nije krajno , odnosno stanujemo u kućici od moje punice, pa kopanje temelja ne dolazi u obzir (a to mi je među prvim stvarima pro?lo kroz glavu, al' brijem da bi me punica upucala).

Zato Boggy "Za?to raditi besmislice": Svi elementi bi bili koliko toliko modularni (ako pod time smatrate mobilni). OK, okvačeni na zid, al' u svakom trenutku ih mogu skinuti i ispremje?tati, a u finalnom slučaju pronalazka PRAVOG PROSTORA (akustički gledano), uzmem sve sa sobom, premjestim na tu lokaciju (doradim sa jo? tretmana) i to je to!!!! Jbmu, gledao sam fakat puno videa ljudi koji izdaju elektronsku glazbu (i od toga ?ive!!!) bez i jednog jebenog tretmana u prostoriji kojoj rade!!! A nekima su prostorije ravne ?upi!!! Smatram da treba krajni produkt obavezno poslu?ati na sto sistema ako treba, van svoje prostorije u kojoj radi? glazbu (s vremenom, nauči? gdje ti tvoja soba la?e i to ima? na umu u sljedećim projektima ...).

Oprosti, Boggy, malo na harsh riječima, shvaćam da tebi sve to izgleda smije?no (u takvoj prostoriji ić raditi i?ta). Znam, i meni bi! Al trenutno izbora nemam, a i shvati da ja to ?ELIM!!!! Meni je svako iskustvo "kamenčić" koji ubacim u bunar koji ispunjava moju du?u ... Jednom ?elim napraviti svoj CONTROL ROOM & VOCAL BOOTH od temelja do krova, pa će mi ovakovi DIY "kamenčići" bit zlata vrijedni ... Bolje i?ta raditi, učiti i nadograđivati se nego čekati mo?da čak i cca. 10 god sa snom o studiju u glavi, nebi li se rodila mo?da, negdje, nekad ,IKAKVA PRILIKA za ostvarenjem tog sna (profesionalno dimenzijalni-vrhunsko opremljeni-kaj priča sto jezika- studio..) .

Pih, sad ne znam jel' bi i nove slike objesio ....AL NEDAM SE OBESHRABRITI.

NLP
30-06-2009, 08:24 PM
...da mu je nisak prostor.
... preporucili da odkopa jedno pola metra. :)

pozz
Denis

DeMa kako god gleda? to je odlična ideja!:D
Fino bi bilo i da sru?i koji zid:D

ajde malo OT: ... ja sam to oko poda predlo?io vlasniku jedne jo? tada buduče diskoteke, prvo me je čudno gledao i nije bio siguran da stvarno mislim, malo se cinično smijao i ukapirao da za?to ne... onda je unatoč premalo para posve sam iskopao metar u tla.
Usred rada mi je govorio da je ludost to ?to čini i da sam ga namagarčio ali danas je veseo ?to je to uradio.

Ljude je treba postaviti do graničnih prijedloga, zamisli mo?da i sam previdi morebitnu novu situaciju... ako ne onda se uzima nazad i onda se napravi kompromis, neka se svatko sam odluči ali dobro da zna ?to sve se mo?e i ?to ne.

Svakako da ne očekujem da to napravi i Eomsy ali ako ima volje ima i put...

NLP
30-06-2009, 08:28 PM
aha baš si postovao kad i ja.

No evo, pročitao si nadam se interesantnu debatu i sam donijeo zaključak.

Modularni princip možeš seliti i to je to da.

Nitko te nije želio obeshrabriti ali dobro je da znaš koje su limite i kako ih riješiti ako može...
... pa ako bi se obeshrabrio tako brzo ionako ne bi imalo smisla sve to.

Držim palčeve!

boggy
30-06-2009, 08:42 PM
..........
Oprosti, Boggy, malo na harsh riječima, shvaćam da tebi sve to izgleda smiješno (u takvoj prostoriji ić raditi išta)...........

Ne... gresis u proceni... ja nisam snob!!! .... daleko bilo... :mad:

I nije mi smesno, naprotiv!!!!

Nagledao sam se mucenika koji ne uspevaju da sloze nivoe instrumenata u miksu i po nekoliko godina, da izaberu efekat, da podese kompresor...... mislis da su za to vreme nesto naucili... NE! Najcesce im se desi da prestanu da veruju u sebe, a i ako prezive i dodje im u glavu da nije problem u njima nego u akustici.... napune se pogresnih zakljucaka koje treba ispravljati. Isto tako sam se naslusao predloga da se nedostatak bassa resava subwooferom (a stojeci talas je u pitanju)...

A imaj u vidu da nekoliko godina laganog ili ozbiljnijeg asistiranja u bilo kom belosvetskom studiju sa odlicnom akustikom moze biti dovoljno za mozak (DSP izmedju usiju)... da skapira najveci broj postupaka, kao i da percipira probleme.... posle toga... kad zna gde su problemi i kako se resavaju... moze raditi u hotelskoj sobi na laptopu i nekakvim malim malim monitorima po volji... (otud "junacke" slike gde "niko" nema sredjenu akustiku tamo gde radi....)

Znam sta pricam i nemam zle namere... nikako ne zelim da vam otimam "igracku" iz ruku... samo zelim da upozorim da je akustika ozbiljna stvar u svakom pogledu... i to cu raditi uvek.... ma koliko vas aktivizam i jurnjava bili intenzivni...

pozdrav

bogi

p.s. Losa ili nikakva akustika studija ne stvara losu sliku nego POGRESNU I ISKRIVLJENU.

boggy
30-06-2009, 09:04 PM
...........
Modularni princip mo?e? seliti i to je to da.

Nitko te nije ?elio obeshrabriti ali dobro je da zna? koje su limite i kako ih rije?iti ako mo?e...
... pa ako bi se obeshrabrio tako brzo ionako ne bi imalo smisla sve to.

Dr?im palčeve!

+1

pozdrav

bogi

NLP
30-06-2009, 09:42 PM
A imaj u vidu da nekoliko godina laganog ili ozbiljnijeg asistiranja u bilo kom belosvetskom studiju sa odlicnom akustikom moze biti dovoljno za mozak (DSP izmedju usiju)... da skapira najveci broj postupaka, kao i da percipira probleme.... posle toga... kad zna gde su problemi i kako se resavaju... moze raditi u hotelskoj sobi na laptopu i nekakvim malim malim monitorima po volji... (otud "junacke" slike gde "niko" nema sredjenu akustiku tamo gde radi....)

... nemoj da pogrešno shvatiš ali sam malo skeptičan oko toga... i sam sam radio u dosta dobrih studija (ne top flight:(, naučio neke rutine, trotl ziher variante i bio mnogoputa prisiljen da radim na terenu sa slušalicama ili prijenosnim zvučnicima... da najviše puta su bile hotelske sobe (bez prostitu***, na žalost:))...
Rezultat ako sam usporedio konačni miks u studiju i onog na "terenu" nije bio isti... ali je bio posve zadovaljajuč (od 1-10... recimo od oka slabih 7).

Tokom sudjelovanja u akustičkoj pomoči zvučnim inženjerima mnogo! izkusnijih od mene, koje su se školovali, radili praksu, asistirali i miksali u inozemstvu i u hollywoodskim, NY,... studijima i freelencerima koji imaju radno mjestu u mnogo različitim studijima skoro "istovremeno":) su mi rekli da jeste da dobiješ "feeling" i da mogu da rade i sa dosta elemetarnim sustavom i "nikakvom" akustikom ali svejedno žele da si u bližoj budučnosti osmisle svoj dobar studio...kao u biti svi...
Isto su mislili da takav finalni miks nije takav kao bi mogao biti odrađen ali projekat prođe mnogoputa posve prosječno.
Oni kritičniji (i jednako iskusni) pa kažu da mogu da rade svugde i sa svačim ali su si pomagali svake toliko sa dobrim studijima za provjerke, popravke,... i konačni miks.

Mislim da je "istina" tu, negdje između.

boggy
30-06-2009, 10:05 PM
Dodato kasnije:
....
Isto su mislili da takav finalni miks nije takav kao bi mogao biti odrađen ali projekat prođe mnogoputa posve prosječno.....

Ali dovoljno dobro da im klijent da pare... sto i jeste poenta cele price.

....

Mislim da je "istina" tu, negdje između.

Ma jasno...
Samo mi malo previse tih prica o slikama i video klipovima... gde "zvezde" pokazuju i dokazuju kako su fenomeni... najcesce to ni ne zele... jednostavno imaju pravo da rade gde hoce, da proveravaju gde hoce, i da doteruju koliko hoce... nikome ne moraju polagati racune za to (pogotovo gde ce se slikati)... jedino ne treba bas sve shvatati zdravo za gotovo... to je poenta moje price.

A sto se tice ucenja... pa... opet pricam iz iskustva... samo miksanje jedne pesme u daleko boljoj akustici, talentovanom i vec dovoljno iskusnom audio/mixing inzenjeru, u nekoj meri zauvek menja pristup miksanju i biva mu lakse da dodje do slicno dobrih rezultata cak i u svom "starom" prostoru koji ima losiju akustiku (ali nema katastrofalnu akustiku!)... znaci... kvalitetnija akustika strucnom coveku doprinosi da se popne jedan stepenik vise.... doduse mora da miksa u tom prostoru... nekoliko dana barem.... uporno...
Da ne govorim o vracanju samopouzdanja... jer prosecan prostor dovodi do zasicenja samog mixing inzenjera... gde mu "learning curve" pocinje da stagnira posle izvesnog vremena.. i ma sta radio on ne moze poboljsati svoje rezultate.

I da, ne pricam o sebi nego o mojim klijentima/saradnicima. Nije trivijalno dolaziti do ovakvih saznanja.

pozdrav

bogi

NLP
30-06-2009, 10:40 PM
Dodato kasnije:

Ali dovoljno dobro da im klijent da pare... sto i jeste poenta cele price.

To svakako obično uspije da!

Ma jasno...
Samo mi malo previse tih prica o slikama i video klipovima... gde "zvezde" pokazuju i dokazuju kako su fenomeni... najcesce to ni ne zele... jednostavno imaju pravo da rade gde hoce, da proveravaju gde hoce, i da doteruju koliko hoce... nikome ne moraju polagati racune za to (pogotovo gde ce se slikati)... jedino ne treba bas sve shvatati zdravo za gotovo... to je poenta moje price.

Da ta tema je vrlo raz?iriva i duboka (od referentnih mikseva i loudness wara... "kako mora da se čuje" do postavljanja vlastitih (jer si velik) standarda ?ta je "IN"), i solidan marketing i PR odrade svoje i to je to - expresno u etar na svim mogučim medijima...

A sto se tice ucenja... pa... opet pricam iz iskustva... samo miksanje jedne pesme u daleko boljoj akustici, talentovanom i vec dovoljno iskusnom audio/mixing inzenjeru, u nekoj meri zauvek menja pristup miksanju i biva mu lakse da dodje do slicno dobrih rezultata cak i u svom "starom" prostoru koji ima losiju akustiku (ali nema katastrofalnu akustiku!)... znaci... kvalitetnija akustika strucnom coveku doprinosi da se popne jedan stepenik vise.... doduse mora da miksa u tom prostoru... nekoliko dana barem.... uporno...
Da ne govorim o vracanju samopouzdanja... jer prosecan prostor dovodi do zasicenja samog mixing inzenjera... gde mu "learning curve" pocinje da stagnira posle izvesnog vremena.. i ma sta radio on ne moze poboljsati svoje rezultate.

Ima svakako prijednost da si "isprogramiran/ rutiniran" i iz vlastitih izkustava jasno vidim da kad kilometrina izostaje, svako toliko je mnogo te?e odr?ati "tu kondiciju"... ili se vratiti u fini studijo.

To se mi čini kao ?to sam razmi?ljao: "istina" je tu, negdje između."

I da, ne pricam o sebi nego o mojim klijentima/saradnicima. Nije trivijalno dolaziti do ovakvih saznanja.

pozdrav

bogi

.

DeMa
30-06-2009, 10:57 PM
Hej, ljudi!!! PA NISAM BUDALA!!!!

Stvarno ne očekujem ni?ta vi?e: od boljeg mjesta za boraviti, sa ne?to boljim zvukom i svojim MIROM. Sve ove diskusije mi poma?u da shvatim boje princip od ljudi KOJI ZNAJU (to ste jelte vi). Trenutno boravi?te mi nije krajno , odnosno stanujemo u kućici od moje punice, pa kopanje temelja ne dolazi u obzir (a to mi je među prvim stvarima pro?lo kroz glavu, al' brijem da bi me punica upucala).

Zato Boggy "Za?to raditi besmislice": Svi elementi bi bili koliko toliko modularni (ako pod time smatrate mobilni). OK, okvačeni na zid, al' u svakom trenutku ih mogu skinuti i ispremje?tati, a u finalnom slučaju pronalazka PRAVOG PROSTORA (akustički gledano), uzmem sve sa sobom, premjestim na tu lokaciju (doradim sa jo? tretmana) i to je to!!!! Jbmu, gledao sam fakat puno videa ljudi koji izdaju elektronsku glazbu (i od toga ?ive!!!) bez i jednog jebenog tretmana u prostoriji kojoj rade!!! A nekima su prostorije ravne ?upi!!! Smatram da treba krajni produkt obavezno poslu?ati na sto sistema ako treba, van svoje prostorije u kojoj radi? glazbu (s vremenom, nauči? gdje ti tvoja soba la?e i to ima? na umu u sljedećim projektima ...).

Oprosti, Boggy, malo na harsh riječima, shvaćam da tebi sve to izgleda smije?no (u takvoj prostoriji ić raditi i?ta). Znam, i meni bi! Al trenutno izbora nemam, a i shvati da ja to ?ELIM!!!! Meni je svako iskustvo "kamenčić" koji ubacim u bunar koji ispunjava moju du?u ... Jednom ?elim napraviti svoj CONTROL ROOM & VOCAL BOOTH od temelja do krova, pa će mi ovakovi DIY "kamenčići" bit zlata vrijedni ... Bolje i?ta raditi, učiti i nadograđivati se nego čekati mo?da čak i cca. 10 god sa snom o studiju u glavi, nebi li se rodila mo?da, negdje, nekad ,IKAKVA PRILIKA za ostvarenjem tog sna (profesionalno dimenzijalni-vrhunsko opremljeni-kaj priča sto jezika- studio..) .

Pih, sad ne znam jel' bi i nove slike objesio ....AL NEDAM SE OBESHRABRITI.

na ovo sma vise ceko.
Cinjenica je da se isplati u sve ulagati. Jer covjek radi sebi i zeli napraviti bolje.
A niti se baca Vuna i konstrukcija ako se pasljivo Radi.
Ispada da se samo iplati raditi ako imas prostoriju 10x 6x 4,5. Glupost ti pocmi raditi ja cu ti skicirati moje misljenje sutra jer danas nemam vrimena.

I kolko god napravio imat ces bolje nego do sada.

pozz
Denis

Braca
30-06-2009, 11:33 PM
Veliki studiji polako izumiru, autonomnost je pobedila, i ja bih samo da dodam svoje razmisljanje. Napravio sam preko 80 ploca u nesredjenoj akustici, nisu to remek dela ali ih je objavljivao i Jugoton i Slovenci i PGP, ponajvise Diskos, zakljucak moze i bez akustike. E sad posto imam za srpske prilike pristojnu akustiku :), osecam se bolje, prijatnije, sa vise samopouzdanja, i moj je zakljucak da je uvek bolje sa austikom nego bez nje, manje se umaram, mogu duze da radim. Znaci bolje je da se napravi ono sto se moze, i u prostoru koji je na raspolaganju, pa i ako postoji neki deep ili peak ili stagod, lako se resi u masteringu. Ljudi radite akustiku, nije to velika investicija s obzirom sta dobijate, a sto se mene licno tice razumevanje osnovnih principa akustike u realnosti- ne teoretisanje, puno doprinosi razumevanju i ostalih procesa rada u studiju eqvilizacija i slicne stvari, sve je to povezano i ko to razume dobice jako pristojne rezultate, a ko ne razume napravice los rezultat i u realworld studiju!

quake
30-06-2009, 11:58 PM
Zamisli da si odmah imao ok akustiku:)

Braca
01-07-2009, 12:23 AM
hahaha, pusti to, u kraju gde ja radim nema posla, tako da sve ovo sto sada imam je moje zadovoljstvo i nista vise a ni manje.

DeMa
01-07-2009, 02:26 PM
Halo Eomsy

kao i obecano evo ti jedna sugestija od mene kako bi ja na tvom mjestu pristupio tom prostoru.
Stim da jos nije nista racunato. Jer nezelim uzalut trositi vrime. :)
moze lako biti da ti se ne svidja. Iz razloga koje neznam :)

Glavna idea je da se postavio u onoj maloj prostoriji Tehnika i Helmhotz koji je jako efikasan za niske frekvenvije do neki 100 Hz.
tu di ces imati naj vise problema. kako si rekao samo treba pljuniti u ruke i napravati. Sto je jako jednostavno usput receno.

Do sada sam samo iso na akusticne module koje mozes opet skiniti.
Jer nisi napiso kolko zelis uloziti para!!!

sta bi ti jos mozda malo doprimjelo je da se nakose sidove tako da bi lakse reagirao na prve reflekcije.
Ili ugrati monitore u zid stim bi isto jos olakso sebi posao.
To sve mozes napraviti. i mnogo vise .....:wink:

sada je do tebe vidit sta ti se naj vise iplati raditi, sto vise informacija stvoje strane, bolje odgovore ces dobiti.

pozz
Denis

P.S. ovo je sve opko prilike crtano!!!!!!!!!!!!!!!!!

Eomsy
01-07-2009, 07:30 PM
Hvala ti Braćo na postu koji si ostavio, mislim da ne trebam popunjavati ...

kao i obecano evo ti jedna sugestija od mene kako bi ja na tvom mjestu pristupio tom prostoru.
Stim da jos nije nista racunato. Jer nezelim uzalut trositi vrime. :)
moze lako biti da ti se ne svidja. Iz razloga koje neznam :)

Mo?da bi bio razlog ?to su mi ulazna vrata direktno iza mene (stvarno su velika)?! Al, takvo ne?to mi je Nenad objasnio ... "Bolje vrata, nego neravan zid ..."

Glavna idea je da se postavio u onoj maloj prostoriji Tehnika i Helmhotz koji je jako efikasan za niske frekvenvije do neki 100 Hz.
tu di ces imati naj vise problema. kako si rekao samo treba pljuniti u ruke i napravati. Sto je jako jednostavno usput receno.

Ideja ti nije lo?a ....

Jer nisi napiso kolko zelis uloziti para!!!

Kliko ?elim? MILIJUNE!!! Koliko mogu? Upitno!:cry: Smatram da će koncept na koji se odlučim jo? malo potrajati, pa mi razbacivanje ciframa nekako ne le?i. Kad plan dođe (a sa?et ću ga!!!), onda ide planiranje koji dio prvo, pa koliko mi para i vremena treba za to napraviti ...

...sta bi ti jos mozda malo doprimjelo je da se nakose sidove tako da bi lakse reagirao na prve reflekcije.
Ili ugrati monitore u zid stim bi isto jos olakso sebi posao.
To sve mozes napraviti. i mnogo vise .....:wink:

Hvala DeMa. Sad ću ja jo? malo sve to proučiti, pa mi dajte vremena ...

DeMa
01-07-2009, 07:40 PM
Halo Eomsy

Narvano da cemo cekati jer ti radis tio sam samo konkretizirati prostoriju.
I sta je moguce sa moga stava.

Kako vidis sto ljudi sto cudi i znam da ti je se tesko odluciti.
Svi smo jednom bili poceli. :)

pozz
Denis

Eomsy
03-07-2009, 08:20 PM
Evo, ja sam jo? to malo skicirao kako mi je predlo?io DeMa i sad mi sve to malo sjeda vi?e na mjesto ... Imao bih nesmetani prostor za vokalistu na zadnjem zidu (koji dodu?e nisam ba? rije?io, al i to je u dogovaranju). Skica plafona je isto tu ...

Za DeMu; Prostoriju bih u tom slučaju imao za svu "bučnu" opremu ... Vrata nisu fiksna na toj prostoriji, odnosna samo sam ih skicirao da vidim kak bi bila ... Kaj mislite o toj kombinaciji?

Braca
03-07-2009, 08:42 PM
Odlicno izgleda to sto si nacrtao, samo bih ja jos malo oko zadnjeg zida izmedju bass trapova, taj deo ti je jako vazan da se ne vraca zvuk, pa se tu jos malo konsultuj, morao bi veci absorber nego sto si nacrtao!:)

quake
03-07-2009, 08:57 PM
Opet cu da se ubacim u pricu mada to ne volim jer nisam ni mrvicu strucan kao nasi moderatori....ovako.....prednji zid koji nameravas da krivis bi trebao biti od nekog materijala koji ima ok refleksiju,drvo staklo,cigla,kamen....ako od toga uradis onda bi sledeca faza bila da kutije zbog velike guzve ugradis u taj zid.Tu onda mora doci do intervencije na skretnicama zvucnika i sve to bas nije posao za DIY varijantu jer cesce moze da od svega bude vise stete nego koristi....inace su to sve super resenja ali kada se sve strucno izvede.Jednostavnije receno...ja taj zid ne bih krivio vec bih isao sa superchunkovima u uglove.Difuzore bih zaboravio u svakom slucaju i na zadnji zid bih isao kompletno sa ogromnim apsorberom debljine 60cm a ovu burad:) u zadnjim coskovima bih takodje zaboravio.Na plafon bih isao sa apsorberima 5cm od kamene vune teske 120kg/m3 (od nje bih radio i sve ostalo) i stavio bih superchunkove po svim uglovima kao sto si crtao i tu nuz prostoriju bih takodje iskoristio samo za drzanje opreme (comp itd).Sto u reziji bi morao biti jako mali i mozda na mestu gde stoji pevac da bude parce jaaaako debelog tepiha a izmedju tebe i njega onaj separator sto si pravio.Ne vidim jasno da li imas prozor ali ce ti bez sunceve svetlosti posle nekog vremena biti jako mucno tamo,takodje me brine i adekvatna ventilacija.OBAVEZNO ispod svakog akustickog elementa podmetni armafleks,radi sa drvetom i izbegavaj metal jer ume nezgodno da zvoni na jakom spl-u.I naravno....vidi sa Tastom da li ipak ima jos neku malo vecu sobu....znaju taste i da iznenade nekada:wink: mada se ne kaze dzabe da su piva hladna i nozevi ostri kao tastin pogled:rotfl:

Eomsy
03-07-2009, 08:58 PM
Odlicno izgleda to sto si nacrtao, samo bih ja jos malo oko zadnjeg zida izmedju bass trapova, taj deo ti je jako vazan da se ne vraca zvuk, pa se tu jos malo konsultuj, morao bi veci absorber nego sto si nacrtao!:)

Ma veliki problem mi predstavljaju vrata na tom zidu, koja nisu ba? ovih proporcija, nego i malo veća pa nisam siguran kak bi to rije?io, a i točne dimenzije ću ovaj vikend napraviti kada očistim podrum (pa ću točno znat od kud do kud vrata i prozor idu na tom zidu). Hvala Braca na podr?ci ...8-)

Eomsy
03-07-2009, 09:10 PM
Ne vidim jasno da li imas prozor ali ce ti bez sunceve svetlosti posle nekog vremena biti jako mucno tamo,takodje me brine i adekvatna ventilacija.OBAVEZNO ispod svakog akustickog elementa podmetni armafleks,radi sa drvetom i izbegavaj metal jer ume nezgodno da zvoni na jakom spl-u.I naravno....vidi sa Tastom da li ipak ima jos neku malo vecu sobu....znaju taste i da iznenade nekada:wink: mada se ne kaze dzabe da su piva hladna i nozevi ostri kao tastin pogled:rotfl:

Hej , Quake!

Ventilaciju mislim naknadno raditi, prozorčića su dva (kakva-takva sunčeva svjetlost), al me brine to kaj ću ih mo?da morat prkriti sa tretmanima ... Hvala ti na idejama i sugestijama, za razmisliti ....
Armaflex i mislim staviti svugdje, samo ga jo? moram nać tu u Hrvatskoj ....

A kaj se tiče punice, vjeruj ima opaki pogled ... ali nema veću sobu :D ...

quake
03-07-2009, 09:27 PM
Uh sada tek vidim i difuzore odmad iznad pevaca a takodje i iznad zvucnika....Vidi,iza ledja pevaca i iznad njega ces po tvom nacrtu imati difuzore koji su od njega najdalje 40-50cm,sa desne strane su vrata koja reflektuju zvuk,bojim se da ce to da stvori neprijatan reverb koji se tesko maskira u miksu a plus sto ce ti difuzori uraditi ko zna sta jer nemaju gde da zadisu,taj deo mora biti vise u apsorberima.A taste ko taste.....za njih rec MIRAZ izgleda vise ne postoji:cry:....:)...Skloni i difuzor iznad zvucnika,idi sa apsorberom i tu.

boggy
03-07-2009, 09:52 PM
Opet cu da se ubacim u pricu mada to ne volim.....

quake i ostali...
Ja licno ocekujem vasa "ubacivanja u pricu", jer ovo je pre svega forum a ne (besplatni!) internet servis za (elektro)akusticko savetovanje, gde uvek isti odgovaraju na pitanja.

Prema tome, samo napred i opusteno... ja licno pratim diskusiju koliko mi vreme dozvoljava i umesacu se ako bude bilo potrebno... jedino mi smeta bilo kakvo ustrucavanje od savetovanja i pisanja... jer to je dobro za onoga ko pise... tako brze i bolje nauci...

Jedna je stvar vrteti misli po glavi i nikom ne reci, a sasvim druga stvar srociti tekst i napisati javno, tada to proverava vise ljudi i samim tim ima sanse da se izvuce najbolje resenje. Greske u akustici su prilicno bolne, sto zbog para sto zbog truda... a undo je tek preskup!

pozdrav

bogi

p.s. E sad.... ko se boji da ispadne "glup u drustvu" :rolleyes: ... sta mu ja mogu... ostace kraci za neko novo saznanje sigurno!

quake
03-07-2009, 10:10 PM
Pozdrav Boggy....ne ustrucavam se bas preterano:),vise sam decku hteo da dam do znanja na cije savete najvise treba da obrati paznju i da moje primi sa rezervom jer je akustika zaista kompleksna i nepredvidiva stvarcica gde bojim se moja "na uvo" iskustva nisu dovoljna.Reci mi molim te da li sam u pravu za ovaj prednji zid i difuzore,pretpostavljam da moze citava diskusija na tu temu ali onako...u par reci.

boggy
03-07-2009, 10:23 PM
Pozdrav Boggy....ne ustrucavam se bas preterano:)

ok

,vise sam decku hteo da dam do znanja na cije savete najvise treba da obrati paznju i da moje primi sa rezervom

Ok, mada nema potrebe... ovo je Internet Forum, uclanjenje je slobodno i besplatno... nikakvih specijalnih garancija ne moze biti da svi mi ovde ne lupetamo najstrasnije, poverenje se gradi vremenom. Znaci, vazi sve kao i za svaki drugi forum... citaj sta pise, a zakljucuj svojom glavom... nikoga ne mozes ubediti ako on tako ne zeli.
jer je akustika zaista kompleksna i nepredvidiva stvarcica gde

jeste.
... bojim se moja "na uvo" iskustva nisu dovoljna.

Huuuh... ja se bojim da sam svoje "radikalne" stavove izvukao upravo iz tog vaseg "na uvo". Pri tom se teorija nije promenila, samo je drugacije tumacim.

Reci mi molim te da li sam u pravu za ovaj prednji zid i difuzore,pretpostavljam da moze citava diskusija na tu temu ali onako...u par reci.

Generalno jesi. Jedino je covek krenuo da radi "portabl" varijantu, ako se ne varam.

Difuzori su postavljeni pogresno. Moraju se staviti na mesta prvih refleksija...

pozdrav

bogi

quake
03-07-2009, 10:52 PM
Ja tu sa difuzorima zaista ne znam gde bih....pretesko za mene....He,he, sto se tice ovih "iskustava na uvo" takodje je zalosno sto su ona kod nas snimatelja uglavnom "losa" pa najbolje znamo sta "ne treba" raditi,ali dobro...ide na bolje,vec ima studija koje vredi posetiti i cuti kako bi nesto "trebalo" da se uradi,drugacije se razmislja onda i ozbiljnije se prihvataju neke stvari.

boggy
03-07-2009, 10:58 PM
Ja tu sa difuzorima zaista ne znam gde bih....pretesko za mene....

Ne moraju po svaku cenu... mada ima mesta.

He,he, sto se tice ovih "iskustava na uvo" takodje je zalosno sto su ona kod nas uglavnom "losa" pa najbolje znamo sta "ne treba" raditi,ali dobro...

Hm... ne bih TAKO generalizovao... nekada "vam" treba i dve godine da prihvatite da niste VI problem sto vam ne ide mixanje... nego soba u koju ste "ulozili" novce da se akusticki "sredi"... a sveukupno u nekoj takvoj sobi nema apsorpcionog materijala ni 2m3 (ukupno), pri tom preovladava tapetarski sundjer.*

ide na bolje,vec ima studija koje vredi posetiti i cuti kako bi nesto "trebalo" da se uradi,drugacije se razmislja onda i ozbiljnije se prihvataju neke stvari.
Da...

pozdrav

bogi

* Hocu da kazem da vam fali generalno sigurnosti u sebe... a ta sigurnost ne moze pasti s neba.

Shot
03-07-2009, 11:21 PM
Meni se bas ne sviđa smjer u kojem ste krenuli s razmišljanjima!
Prvo i osnovno, ne znam koja je to "bučna" oprema koja bi se stavila u drugu prostoriju??!?? Pa on nema veliki pult sa 40 kila napajanja koje vrti svoje velike ventilatore. Nema vjerovatno ni pojačala za zvučnike koji se hlade ventilatorom. Jedino komp može malo šuma dodat, al i to se da regulirat. Sve i da napravi drveni iso box koji je dobro ventiliran sporim bešumnim ventilatorima, ispast će bolje nego da žrtvuje tu prostoriju. Dakle, moja poanta je - o kojoj buci pričamo da bi mu trebala druga prostorija. Ta prostorija bi možda postala ostava - a ni to mu ne treba jer je drugi dio prostora već sad ostava i tamo može spremit raznorazne gitare ili kramu koju ljudi donesu.
Druga stvar je da studio u kojem se snima u istoj prostoriji je vrlo nekomotan studio! Našao sam se u masu takvih situacija davno prije i ne želim se nikada toga prisjetit. Kakav je to monitoring kada sjediš sa slušalicama na ušima dok je pjevač pred mikrofonom, paziš da ne zakrckaš sa stolicom, paziš da ne spustiš olovku na stol da ne kucne... ma to je odurno. On ima taman malu prostorijicu koju bi ja totalno umrtvio i od nje napravio mali vocal booth. Pa u nju može strpat i neko gitarsko pojačalo i sve te neke sitnice.
Treća stvar je da su ovi noviji nacrti lijepo zamišljeni na papiru (ustvari u CAD-u) ali u praksi su jako ograničavajući. Zapravo, prostor je ograničavajući. Ima dva prozora i dvoja (troja, ako uračunamo i vrata za vocal booth/sobu za "bučne" sprave). Što s njima? U idelau bi najbolje bilo zapušit ih i da se nikada ne otvaraju. U praksi to ne bi išlo.
Ja bi cijelu režiju orjentirao onako kako je EOMSY to na prvoj skici nacrtao. To mi se čini najbolje. Onda iza leđa ubio zid totalno da ne vrati ništa. Apsorberčina i zdravo. Ja sam seljačina koja ima filozofiju da ako refleksiju ne možeš kontrolirat u potpunosti onda gledaj da ju izbjegneš.
Eto... možda sam radikalan al "it's just my 5 cents"

E da! Zašto nitko nije postavio pitanje čovjeku da sruši zid i proširi se na cijeli prostor? Ili barem digne sruši dio ovog zida i sazida novi u nastavku sa zidom od vocal bootha/sobe za "bučne" sprave? Onda bi se dalo napraviti puno puno bolji raspored, neke ne-pravokutne mjere prostorije (RFZ možda?)... soffit monitora možda... EOMSY, što ćeš ti s tom drugom prostorijom?

quake
03-07-2009, 11:25 PM
Boggy Od kada sam malo doterao svoj prostor,mogu ti reci da mi vise ne manjka ni sigurnosti,kamo srece da sam i ranije imao mogucnosti da ga sredim.Sada mi je nekako "normalno" i opusteno da radim,ne razmisljam vise toliko o sobi i sta mi ona radi sa snimkom....milina.

quake
03-07-2009, 11:37 PM
Meni se bas ne sviđa smjer u kojem ste krenuli s razmi?ljanjima!
Prvo i osnovno, ne znam koja je to "bučna" oprema koja bi se stavila u drugu prostoriju??!?? Pa on nema veliki pult sa 40 kila napajanja koje vrti svoje velike ventilatore. Nema vjerovatno ni pojačala za zvučnike koji se hlade ventilatorom. Jedino komp mo?e malo ?uma dodat, al i to se da regulirat. Sve i da napravi drveni iso box koji je dobro ventiliran sporim be?umnim ventilatorima, ispast će bolje nego da ?rtvuje tu prostoriju. Dakle, moja poanta je - o kojoj buci pričamo da bi mu trebala druga prostorija. Ta prostorija bi mo?da postala ostava - a ni to mu ne treba jer je drugi dio prostora već sad ostava i tamo mo?e spremit raznorazne gitare ili kramu koju ljudi donesu.
Druga stvar je da studio u kojem se snima u istoj prostoriji je vrlo nekomotan studio! Na?ao sam se u masu takvih situacija davno prije i ne ?elim se nikada toga prisjetit. Kakav je to monitoring kada sjedi? sa slu?alicama na u?ima dok je pjevač pred mikrofonom, pazi? da ne zakrcka? sa stolicom, pazi? da ne spusti? olovku na stol da ne kucne... ma to je odurno. On ima taman malu prostorijicu koju bi ja totalno umrtvio i od nje napravio mali vocal booth. Pa u nju mo?e strpat i neko gitarsko pojačalo i sve te neke sitnice.
Treća stvar je da su ovi noviji nacrti lijepo zami?ljeni na papiru (ustvari u CAD-u) ali u praksi su jako ograničavajući. Zapravo, prostor je ograničavajući. Ima dva prozora i dvoja (troja, ako uračunamo i vrata za vocal booth/sobu za "bučne" sprave). ?to s njima? U idelau bi najbolje bilo zapu?it ih i da se nikada ne otvaraju. U praksi to ne bi i?lo.
Ja bi cijelu re?iju orjentirao onako kako je EOMSY to na prvoj skici nacrtao. To mi se čini najbolje. Onda iza leđa ubio zid totalno da ne vrati ni?ta. Apsorberčina i zdravo. Ja sam seljačina koja ima filozofiju da ako refleksiju ne mo?e? kontrolirat u potpunosti onda gledaj da ju izbjegne?.
Eto... mo?da sam radikalan al "it's just my 5 cents"

E da! Za?to nitko nije postavio pitanje čovjeku da sru?i zid i pro?iri se na cijeli prostor? Ili barem digne sru?i dio ovog zida i sazida novi u nastavku sa zidom od vocal bootha/sobe za "bučne" sprave? Onda bi se dalo napraviti puno puno bolji raspored, neke ne-pravokutne mjere prostorije (RFZ mo?da?)... soffit monitora mo?da... EOMSY, ?to će? ti s tom drugom prostorijom?

U toj maloj sobici ako bude totalno mrtvo ce se pevac osecati kao da ima cepove u usima a zvucace kao da ima cep ispod jezika.Sve sto iz vece sobe skloni tamo ce uticati na to da ima vise mesta u vecoj sobi gde je ionako guzva,to je mislim dobro,nije to toliko zbog buke mada komp zna da udje u snimak.Ako ce tu neko svaki dan da peva i onda on mora sedeti sa slusalicama na usima i ne pomerati se to znaci da ce mu posao super ici pa ce moci da se preseli u neki normalan prostor.Da rusi zid,to mu ne dozvoljava tasta (citaj izmedju redova:) tako da.....koliko god mi ovde prevrtali temu uvek cemo doci do zakljucka da za ozbiljan posao mora ozbiljnija prostorija a za zajebanciju nije toliko ni bitno gde se radi.

Shot
04-07-2009, 03:11 AM
U toj maloj sobici ako bude totalno mrtvo ce se pevac osecati kao da ima cepove u usima...

Ne sjecam se kad je zadnji put kod mene netko pjevao slusajuci kakav je zvuk u sobi. Osim mene kad uđem unutra prekopcat kabel ili kad (rijetko :da:) uhvatim metlu i čistim, svi unutra borave sa slu?alicama u u?ima.

...a zvucace kao da ima cep ispod jezika.

Nece, ako se dobro napravi unutra akustika. Ne mislim da se treba sve udaviti u apsorberima, ali mislim da ju treba poprilicno ubit. Ako se na pametnim mjestima ostavi netretiran zid (knauf) i postavi negdje (ciljano i pametno) difuzor, soba bi mogla sasvim pristojno zvucati.

Sve sto iz vece sobe skloni tamo ce uticati na to da ima vise mesta u vecoj sobi gde je ionako guzva...

Dok god u reziji nije svinjac nego kreativni nered, to je okej. Cinjenica iz prakse je da rezija (koja je prethodno pristojno, ne nu?no skupo, sređena) kada se natrpa sa raznoraznim glupostima zna zvučati vrlo dobro. Sve te idiotarije koje ljudi znaju ostaviti (klavijature u koferu, gitarski amp, sanjke, lutke na napuhavanje, padobran, blok motora i slicno) jo? dodatno difuziraju zvuk i u najmanju ruku ne odma?u akustici. Dok god ne?to od tih "gostiju" u sobi ne rezonira ili ne radi veliku fizičku barijeru putanji zvuka - ne skodi!

to je mislim dobro,nije to toliko zbog buke mada komp zna da udje u snimak.Ako ce tu neko svaki dan da peva i onda on mora sedeti sa slusalicama na usima i ne pomerati se to znaci da ce mu posao super ici pa ce moci da se preseli u neki normalan prostor.

Ovaj dio bas nisam razumio!?? :confused:

Da rusi zid,to mu ne dozvoljava tasta (citaj izmedju redova:) tako da.....koliko god mi ovde prevrtali temu uvek cemo doci do zakljucka da za ozbiljan posao mora ozbiljnija prostorija a za zajebanciju nije toliko ni bitno gde se radi.

Okej, ali samo do neke mjere se slazem. Gdje pocinje ozbiljna prostorija a zavrsava neozbiljna? Ja sam se naslusao radova nekih ljudi koji rade, po mojim kriterijima, u totalno akusticki pogresnim prostorima a isporucuju tako fantastican zvuk da uvijek padnem na dupe. Bitno je kod low-budget prostora da soba bude bez pretjerano izrazenih modaliteta i da joj je reverb time dovoljno kratak. Ali daleko od toga da se uopce kod gradnje cilja na perfektnu linearnost i oponasa zvuk specijalno projektiranih studija. I ako ta soba iole dobro zvuci, s vremenom ce se on naviknut raditi u njoj i poznavat ce joj sve prednosti i mane. Dovoljno da svoju produkciju moze dotjerati do tog nivoa da moze konkurirati ostalima. A za zvuk vrhunske produkcije ce odluciti extra uloziti i odnijeti na mix negdje gdje se moze dobiti vise. To je logika kucnih project studija. Ne moze svaka kucna rezija odmah ciljati da zvuci kao komercijalni studio. Ako Eomsy dovoljno isfura svoju produkciju pa krene zarađivat pristojnije novce na tome sto radi onda ce bez problema ulupat puno veci budget da sve ovo srusi i napravi tri puta bolju akustiku. Koliko para toliko muzike vrijedi i u konstrukciji studija!

Eomsy
04-07-2009, 07:23 AM
Ne moze svaka kucna rezija odmah ciljati da zvuci kao komercijalni studio. Ako Eomsy dovoljno isfura svoju produkciju pa krene zarađivat pristojnije novce na tome sto radi onda ce bez problema ulupat puno veci budget da sve ovo srusi i napravi tri puta bolju akustiku. Koliko para toliko muzike vrijedi i u konstrukciji studija!

He, he ... CARE!!!!

EOMSY, ?to će? ti s tom drugom prostorijom?

Napisao na početku treada ... Radiona, jbga. nemam kamo sa svim alatom...

@ Quake:

Ovo je i tako sve u fazi razmi?ljanja ... Jo? sve mogu okrenuti naglavačke :D ...

@ Boggy:

Kad se točno odlučim na polo?aj monitoringa i vocal recordinga, slobodno uskoči? sa svojim mi?ljenjima gdje bi koji element trebao ić ... Jel' ovdje samo ionako forumiramo :D ....

quake
04-07-2009, 09:45 AM
Ne sjecam se kad je zadnji put kod mene netko pjevao slusajuci kakav je zvuk u sobi. Osim mene kad uđem unutra prekopcat kabel ili kad (rijetko :da:) uhvatim metlu i čistim, svi unutra borave sa slu?alicama u u?ima.
...koliko dugo....nije valjda da svi sve snime za pola sata.....oznoje se ljudima i usi i sve ostalo pa svaki cas skidaju slusalice a pogotovo ce to raditi u tako malom prostoru kao sto je ovaj o kom pricamo.....ali,uhvatice dobar mikrofon i te kako taj zvuk sobe a to se onda tesko cupa sa trake.

Ne mislim da se treba sve udaviti u apsorberima, ali mislim da ju treba poprilicno ubit. Ako se na pametnim mjestima ostavi netretiran zid (knauf) i postavi negdje (ciljano i pametno) difuzor, soba bi mogla sasvim pristojno zvucati.
Tebi se svidja refleksija od knaufa,meni je to jedna od najruznijih koje sam cuo????A difuzore izgleda kaci ko gde i kako stigne bez obzira sto im je potrebno neko rastojanje od izvora zvuka da bi radili to sto treba da rade.Da mu zvuk ne bi probijao u tu sobicu morace da kupi i dobra vrata a takodje i nekako da resi komunikaciju vizuelnu i verbalnu,sve to kosta......a za koliko ce vremena ta sobica postati gasna komora kada pevac u nju udje verovatno moze da se meri minutima.

Dok god u reziji nije svinjac nego kreativni nered, to je okej. Cinjenica iz prakse je da rezija (koja je prethodno pristojno, ne nu?no skupo, sređena) kada se natrpa sa raznoraznim glupostima zna zvučati vrlo dobro. Sve te idiotarije koje ljudi znaju ostaviti (klavijature u koferu, gitarski amp, sanjke, lutke na napuhavanje, padobran, blok motora i slicno) jo? dodatno difuziraju zvuk i u najmanju ruku ne odma?u akustici. Dok god ne?to od tih "gostiju" u sobi ne rezonira ili ne radi veliku fizičku barijeru putanji zvuka - ne skodi!
Kako moze jedan nasumicno bacen kofer od klavijature da DIFUZIRA zvuk i to bas onako kako treba?...Ako mi to objasnis donosim ti peceno prase gde god da si:).......

Okej, ali samo do neke mjere se slazem. Gdje pocinje ozbiljna prostorija a zavrsava neozbiljna? Ja sam se naslusao radova nekih ljudi koji rade, po mojim kriterijima, u totalno akusticki pogresnim prostorima a isporucuju tako fantastican zvuk da uvijek padnem na dupe. Bitno je kod low-budget prostora da soba bude bez pretjerano izrazenih modaliteta i da joj je reverb time dovoljno kratak. Ali daleko od toga da se uopce kod gradnje cilja na perfektnu linearnost i oponasa zvuk specijalno projektiranih studija. I ako ta soba iole dobro zvuci, s vremenom ce se on naviknut raditi u njoj i poznavat ce joj sve prednosti i mane. Dovoljno da svoju produkciju moze dotjerati do tog nivoa da moze konkurirati ostalima. A za zvuk vrhunske produkcije ce odluciti extra uloziti i odnijeti na mix negdje gdje se moze dobiti vise. To je logika kucnih project studija. Ne moze svaka kucna rezija odmah ciljati da zvuci kao komercijalni studio. Ako Eomsy dovoljno isfura svoju produkciju pa krene zarađivat pristojnije novce na tome sto radi onda ce bez problema ulupat puno veci budget da sve ovo srusi i napravi tri puta bolju akustiku. Koliko para toliko muzike vrijedi i u konstrukciji studija!
Problem je samo sto kod nas na balkanu vise nigde ne postoji MINIMUM....sve moze da bude STUDIO,sa emu1212m i kompom se rade festivali,u studio se donose gitare jolane sa starim zicama,slusa se na aktivnom alesisu kecu,jedina kompresija je ona sa krekovanih native plug inova......i to sve zato sto imamo na milione Mandusic Vukova koji sve znaju i odlicno cuju pa im nikakvi uslovi nisu ni potrebni da bi odradili svoja remek dela.....a retko ko cuje da je 99% domace produkcije samo go demo snimak.......i to uglavnom los.

Eomsy
04-07-2009, 11:39 AM
Problem je samo sto kod nas na balkanu vise nigde ne postoji MINIMUM....sve moze da bude STUDIO,sa emu1212m i kompom se rade festivali,u studio se donose gitare jolane sa starim zicama,slusa se na aktivnom alesisu kecu,jedina kompresija je ona sa krekovanih native plug inova......i to sve zato sto imamo na milione Mandusic Vukova koji sve znaju i odlicno cuju pa im nikakvi uslovi nisu ni potrebni da bi odradili svoja remek dela.....a retko ko cuje da je 99% domace produkcije samo go demo snimak.......i to uglavnom los.

Donekle se slažem s tobom, no isto tako moraš znat da project studija si nemogu priuštiti skoro nikakav pristojan analog kompresor, doli krekovanih native plug-inovam, a kamo li pro-acustic studio .... Al, tu bi čovjek trebao bit skroman i reć koliko vrijedi, a ne se uzdizati do neba.

Kaj se tiče plug-inova, mislim da cijela stvar u rukama korisnika kako ih on koristi, jer se i samo s njima može da dobi sasvim pristojan zvuk (ne osporavam analogiju, štoviše, mislim da bi krajan cilj svima trebao bit upravo analogni zvuk).... E sad, što neki ljudi nisu svijesni prostora u kojem rade (ne mislim na te, Shot) i misle da im Alesis pruža sveophodno u totalnoj kutiji za slušanje, jbga. to je na njima (našao na netu oglas gdje čovjek nudi mixing, arranging i MASTERING USLUGE na Alesis MKII?????). Ja nikako ne mislim da Alesis i "kartonska kutija" zadovoljavaju moje potrebe, pa stoga mogu jedino štedidi novce za Adamovce i za koliko-toliko pristojan prostor za slušanje, mixanje, itd .... Sumo summarum, to je Hrvatska, rijetko tko ima pristojan zvuk, sve se samo vrti oko para, da se zaradi lako i nabrzinu ("easy money" princip), a sad koliko i zaradi ... to je druga priča ....

boggy
08-07-2009, 05:44 PM
......

@ Boggy:

Kad se točno odlučim na polo?aj monitoringa i vocal recordinga, slobodno uskoči? sa svojim mi?ljenjima gdje bi koji element trebao ić ... Jel' ovdje samo ionako forumiramo :D ....

Pa potrudicu se koliko mi dokolica, strpljenje i volja budu dopustali... a ti za to vreme, sasvim slobodno i bez ustrucavanja, da ne kazem i veselo, prostudiraj zanimljive "sticky" teme...

pozdrav

bogi

Eomsy
09-07-2009, 05:48 AM
Pa potrudicu se koliko mi dokolica, strpljenje i volja budu dopustali... a ti za to vreme, sasvim slobodno i bez ustrucavanja, da ne kazem i veselo, prostudiraj zanimljive "sticky" teme...

pozdrav

bogi

Hvala, Boggy ... ?tudiram, ?tudiram ....:D

Eomsy
19-08-2009, 08:06 PM
Pozz, ljudi ...

Evo malo da podjelim s vama moje novosti ...

Nakon ?to sam ispraznio svoju podrumsku prostoriju, otkrio sam da mi pri obilnijim ki?ama curi voda na spoju zida sa podom (temeljom kuće), pa sam nakon ne?to ?tudiranja do?ao na ideju da napravim sljedeće.

Po?to bi jedino najkvalitetnije rije?enje bilo otkopati kuću i napraviti po?teno hidroizolaciju sa potrebnom drena?om, a pri tome i najskuplje rije?enje, ostaje mi ova ideja kao alternativa ...

Mislim na pod prostorije postaviti čepastu foliju .... ali obrnuto, tako da su čepovi okrenuti prema dolje ..... Omogućio bih time da voda koja prodire i dalje nesmetano mo?e teć prema izlazu (rupa koja je napravljena na kraju prostorije :rolleyes: go figure) između tih čepova ....

http://www.freeimagehosting.net/uploads/1b72e1669c.jpg

... i po?to mi je pod u?asno neravan (na du?ini od 5m od jednog kraja do drugoga ima razlike čak i 7 cm!!!!, mislili su na sve kamo treba voda ići kada bu curila dok su gradili kuću, umjesto da su to napravili kako spada :mad:), na to sam mislio staviti vodonepropusni nivelit u dvije stepenice, odnosno prostor sweet spota bi bio malo vi?i (2-3 cm) u odnosu na zadnji dio prostorije gdje bi pjevačica bila smje?tena (tu je razlika od onih gore na vedenih 7 cm!!!). S time bi dobio nekoliko dragocjenih centimetara u ovom niskom prostoru za pjevača na zadnjem zidu ...

... kada se sve to posu?i, premazao bi impregnacijom za beton u dva sloja zbog dodatne hidroizolacije, pa bi stavio 12 mm Armaflex gume i 15 mm OSB na to, te tepison na kraju ...

...Ne bih i?ao podom do kraja zidova, već bi ostavio debljinu te čepaste folije na svim zidovima (vukao bi je oko 10 cm po zidu za početak), da ima kakve-takve ventilacije sa podom, odnosno da se vlaga toliko ne kondenzira ispod folije ...

Da li bi se takav sistem mogao smatrati plivajućim podom?? Debljina bi bila cca 5-7 cm ...

Inače, postavio sam vrata na ulazu u radionu i ogletao sam zidove prvu ruku, al nemrem da stavim slikice po?to mi je ?ena mislila slikati "ribice" u moru sa vodo-NE-otpornim aparatom :wink:, pa dok ne nabavim drugog ni? od slikica, sorry ...

boggy
19-08-2009, 08:17 PM
Pozz, ljudi ...

Evo malo da podjelim s vama moje novosti ...

Nakon što sam ispraznio svoju podrumsku prostoriju, .....

Pre svega moras resiti tu vodu, i prostorija u kojoj ce studio biti MORA biti POTPUNO suva...

Nacin koji predlazes nije resenje, i ako vec zelis da u tom podrumu bude studio... onda pristupi tom skupljem i jedino mogucem resenju.... sve ostalo je bacanje para, truda i vremena.

pozdrav

bogi

p.s. ili ako je to stvarno preskupo, onda odustani od te prostorije i nadji bolju.

Eomsy
20-08-2009, 01:52 PM
p.s. ili ako je to stvarno preskupo, onda odustani od te prostorije i nadji bolju.

Pa zna? da sam napomenuo kako bolju prostoriju nemam, a ?to se tiče vode, nije da slapovi teku u podrumu! Samo na nekim mjestima curi! Mjerio sam relativnu vla?nost (sa profesionalnim ELCO aparatom, na velikodu?nu posudbu moje firme :grin:) poslije OBILNE ki?e i ona iznosi svega 2-3 % vi?e (točnije 71%) nego u prostijama kojim ?ivim (iznad podruma :wink:), zidovi su potpuno suhi, sem 2-3 cm na dva zida na podu (i to samo na nekim mjestima) .... a već napravljeni kanal vodi do spomenute rupe. Kao ?to već sigurno zna?, bilo kakva fiksna hidroizolazija na zidove iznutra bi vodila do kapilarne vlage koja bi kad-tad izbila negdje po istim, samo vi?e po zidu, pa bi se onda cijedila i cijeli zid bi oti?ao kvragu ... Kada bi se upu?tao u otkopavanje kuće, onda bi i punicu primio za gu?u te otkopao i koji metar podruma da dobim na visini ... A to mi je sve way too much $$$$ s obzirom da bi mogao za dvije god da letim van :D (nadam se da se to neće dogoditi ...

Čepastu foliju bih na preklopima od 10-15 cm "lijepio" sa crnim Sikovim silikonom (ali ne sanitarnim, već za vanjske primjene, cca 10 eura po tubi), pa kako sam spomenuo, onda stavio hidroizolacijski nivelit (dodatno pojačani ... hvala bogu pa radim u kemijskoj industriji, te mi je takav materijal dostupan ... ), pa fini hiddroizolacijski nivelit, pa jo? to prema?em sa impregnacijom koja stvara tanki plastični film, onda Armaflex i OSB ...

Zar stvarno misli? da to nebi zadovoljavalo ???

boggy
20-08-2009, 02:00 PM
.....
Zar stvarno misliš da to nebi zadovoljavalo ???

Znam samo sledece:

- Voda (bas ona...) nadje sama sebi put bez obzira na to sta mi zelimo (iskustvo) i sta mi ocekivali od nje... to se saznaje obicno posle,... kad se sve napravi.
- Bez obzira sto kazu proizvodjaci da je azmafon otporan na plesni, ne bih... ali nikako ne bih unosio bilo kakav apsorpcioni materijal koji lako upija vlagu u takvu prostoriju... a takav je svaki.
- ziveti i raditi u vlaznoj prostoriji se po mojim standardima moze nazvati robijom (jedino te niko ne tera).

Kad sve ovo uzmem u obzir... ne bi mogao da ti savetujem da ista radis u tom podrumu, i bilo bi dobro da ostane takav... kakav jeste... podrum.

Drugo... pitanje... da li imas oluke na kuci, i da li postoji betonska staza sa drenazom na ivici... bas me zanima otkud voda samo kada kisa pada... deluje mi da kad bi je odbacio dalje od kuce (betonskom stazom sa drenazom, i dobrim olucima) da bi pre resio problem... ali me mozda pamet vara.

pozdrav

bogi

Eomsy
20-08-2009, 02:31 PM
Drugo... pitanje... da li imas oluke na kuci, i da li postoji betonska staza sa drenazom na ivici... bas me zanima otkud voda samo kada kisa pada... deluje mi da kad bi je odbacio dalje od kuce (betonskom stazom sa drenazom, i dobrim olucima) da bi pre resio problem... ali me mozda pamet vara.

Oluci postoje, betonska staza postoji, a drenaža ispod nje ?! Vjerojatno, ali koje kvalitete je upitno. Zašto samo po kiši?? Kuća mi se nalazi na strmom brijegu, pa onda kada se zemlja natopi i nemože više toliko gutati i proslijediti sa strane kuće, lagano procuri u podrum na to zidu koji "gleda" prema vrhu strmine ... to je razlog, zašto samo po kiši curi ....

Prema tom zidu bih bio okrenut, ali bih njega isto cijeloga obložio sa čepastom folijom, tako da kad stavim hrpu vune, ona nebi bila u doticaju sa vlagom ...

Eomsy
20-08-2009, 02:37 PM
Znam samo sledece:

- Voda (bas ona...) nadje sama sebi put bez obzira na to sta mi zelimo (iskustvo) i sta mi ocekivali od nje... to se saznaje obicno posle,... kad se sve napravi.

Zato bi i fizički odjelio pod i te zidove za debljinu čepova koji su PVC (kao i cijela folija), a oni ne provode kapilarnu vlagu, a gravitacija nala?e daljnju putanju vode ...

boggy
20-08-2009, 02:41 PM
Oluci postoje, betonska staza postoji, a drenaža ispod nje ?! Vjerojatno, ali koje kvalitete je upitno. Zašto samo po kiši?? Kuća mi se nalazi na strmom brijegu, pa onda kada se zemlja natopi i nemože više toliko gutati i proslijediti sa strane kuće, lagano procuri u podrum na to zidu koji "gleda" prema vrhu strmine ... to je razlog, zašto samo po kiši curi ....

Prema tom zidu bih bio okrenut, ali bih njega isto cijeloga obložio sa čepastom folijom, tako da kad stavim hrpu vune, ona nebi bila u doticaju sa vlagom ...

Hmm... svejedno.. ja tu pamucni apsorptivni materijal svakako ne bih stavljao... jedino kamenu ili staklenu vunu i nadao se da u tom prostoru nece kernuti da zaudara na vlagu i memlu posle godinu dana...
Drvena gradja ne dolazi u obzir za konstrukciju... mora metalna... s nadom (opet) da nece sasvim zardjati (ok.. pocinkovana je pa ce izdrzati neko vreme)

nada... nada... ne volim natezanje... rizik i ostalo

pozdrav

bogi

p.s. takodje nije pametno drzati elektricne uredjaje tamo gde ima vlage... a ako se vec mora onda mora ozbiljna ventilacija... vlaga iz vazduha mora da se izbaci napolje!

Eomsy
20-08-2009, 02:59 PM
[quote=boggy;253479]Hmm... svejedno.. ja tu pamucni apsorptivni materijal svakako ne bih stavljao... jedino kamenu ili staklenu vunu i nadao se da u tom prostoru nece kernuti da zaudara na vlagu i memlu posle godinu dana...
quote]

Da, da, samo kamena i staklena vuna su u pitanju .... Još ću ja koja mjerenja vlažnosti da bacim kada počnu kiše, pa ću onda sa sigurošću znat ... Jedan test ne govori ništa, zar ne!? ...

Između ostalog, podrum je bio pretrpan stvarima, pa svejedno ne zaudara na vlagu i poslije tolikog vremena ...

boggy
20-08-2009, 03:01 PM
[quote=boggy;253479]Hmm... svejedno.. ja tu pamucni apsorptivni materijal svakako ne bih stavljao... jedino kamenu ili staklenu vunu i nadao se da u tom prostoru nece kernuti da zaudara na vlagu i memlu posle godinu dana...
quote]

Da, da, samo kamena i staklena vuna su u pitanju .... Jo? ću ja koja mjerenja vla?nosti da bacim kada počnu ki?e, pa ću onda sa siguro?ću znat ... Jedan test ne govori ni?ta, zar ne!? ...

da... izmeri jos i raspitaj se jos negde... imam nesto iskustva sa takvim stvarima... ali daleko od toga da sam strucnjak.

pozdrav

bogi

Eomsy
20-08-2009, 04:17 PM
da... izmeri jos i raspitaj se jos negde... imam nesto iskustva sa takvim stvarima... ali daleko od toga da sam strucnjak.

Ugnjavio sam ja svoje primjenske tehničare na polju građevine ovdje na poslu sa sto i jednim pitanjem u vezi toga, pa sam do?ao do ovoga ...

Nego, moje prvo pitanje stoji, da li bi se ovakav pod mogao smatrati "plivajućim"??? Mogao bih da zapunim čepove prvo kvarcnim pijeskom, pa onda nivelirom (glazurom - estrihom, kako god vam je po volji), pa Armaflex gumom???

boggy
20-08-2009, 04:22 PM
....

Nego, moje prvo pitanje stoji, da li bi se ovakav pod mogao smatrati "plivajućim"??? Mogao bih da zapunim čepove prvo kvarcnim pijeskom, pa onda nivelirom (glazurom - estrihom, kako god vam je po volji), pa Armaflex gumom???

Ne... to nije plivajuci pod u smislu audio studija... neka izolacija ce tako biti ... ali je beznacajna... pogotovo ako se zemlja ne trese okolo tebe... veci problem je voda i nemoj se zamlacivati plivajucim podovima... tvoj najveci problem je JOS UVEK vlaga i voda... tek kad to resis bavices se akustikom... ali ne i plivajucim podom (ne treba ti realno!)

pozdrav

bogi

Eomsy
20-08-2009, 05:54 PM
Ne... to nije plivajuci pod u smislu audio studija... neka izolacija ce tako biti ... ali je beznacajna... pogotovo ako se zemlja ne trese okolo tebe... veci problem je voda i nemoj se zamlacivati plivajucim podovima... tvoj najveci problem je JOS UVEK vlaga i voda... tek kad to resis bavices se akustikom... ali ne i plivajucim podom (ne treba ti realno!)

Pa i stvarno mi se ne trese oko mene dolje ... Znači da se plivajući podovi ustvari rade kako bi spriječili vanjske vibracije od ulaska u studio, odnosno iz studia da izlaze van??? Pa s time hoće? reći da je moja prednost ta ?to sam ukopan u zemlju, jel?! Ili sam krivo shvatio?:confused:

boggy
20-08-2009, 06:24 PM
....Ili sam krivo shvatio?:confused:

Nisi krivo shvatio...

pozdrav

bogi

Eomsy
20-08-2009, 06:28 PM
Nisi krivo shvatio...

pozdrav

bogi

He, he .... Glavno da se razumijemo :D!!! Uglavnom smatram da 12 mm Armaflexa ispod OSB-a neće ?koditi ...

boggy
20-08-2009, 06:31 PM
He, he .... Glavno da se razumijemo :D!!! Uglavnom smatram da 12 mm Armaflexa ispod OSB-a neće ?koditi ...
Moze se ugibati kad hodas... ako nemas dva ili tri sloja osb ploca, unakrsno slozenih i zasrafljenih...

Ako ce to resiti vlagu (oprosti sto sam sumnjicav, ali ne verujem da hoce)... onda ok.. ne smeta armaflex

pozdrav

bogi

Eomsy
20-08-2009, 07:08 PM
Moze se ugibati kad hodas... ako nemas dva ili tri sloja osb ploca, unakrsno slozenih i zasrafljenih...

Ako ce to resiti vlagu (oprosti sto sam sumnjicav, ali ne verujem da hoce)... onda ok.. ne smeta armaflex

pozdrav

bogi

Ma, Bogi, pričao sam za Armaflex kao akustički element, a ne kao hidroizolacijski (ili ti to isto misli?, pa si pričao da si za cjelokupan sistem mog predlo?enog poda sumnjičav da će rije?iti vlagu??)!!! Arma ide na glazuru 3-4 cm debljine, a onda OSB. Ako će da se uvija (a čisto sumnjam), bit će u razmaku od svega par milimetara ... uvjek mo?e da dođe jo? jedan red OSB-a ..

boggy
20-08-2009, 07:26 PM
Ma, Bogi, pričao sam za Armaflex kao akustički element, a ne kao hidroizolacijski (ili ti to isto misliš, pa si pričao da si za cjelokupan sistem mog predloženog poda sumnjičav da će riješiti vlagu??)!!! Arma ide na glazuru 3-4 cm debljine, a onda OSB. Ako će da se uvija (a čisto sumnjam), bit će u razmaku od svega par milimetara ... uvjek može da dođe još jedan red OSB-a ..
Ako armaflex nije hidroizolacija, onda ti ne treba (armaflex od 12mm).

OZBILJNO to mislim ... cak je BOLJE da podloga bude cvrsta nego da se pravi avantura sa "wannabe floating floor" koji zvoni na ko zna kojoj frekvenciji u donjem mid opsegu....

pozdrav
bogi

p.s. ako ces praviti novu betonsku kosuljicu - glazuru, onda bolje stavi armaflex ispod te betonske i armirane glazure.

Eomsy
24-09-2009, 08:11 PM
Eh, konačno lagani update, al sam brz :wink:!

Po?to sve sam radim, ovo nekako ide malo sporo, jer i slobodnog vremena skoro da i nije .. No, ne?to se stiglo napraviti, pa da ka?em koju riječ i o tom.

Ispraznio sam cijelu prostoriju ... većina je totalni otpad ... zavr?ilo za prvu ruku, van podruma, do "glomaznog odpada" koji ide u 12 mj., jbga! Bar nitko ne vidi, po?to je to iza kuće :D!
http://img210.imageshack.us/img210/9765/neredizapoduma1640x480.th.jpg

Postavio sam vrata prema radioni ... vidi se samo ?tok!
http://img193.imageshack.us/img193/8921/vratauradionupostavljen.th.jpg

Malo slikice ostataka razbijanja ....
http://img17.imageshack.us/img17/1750/pogledsaulaznihvrata640.th.jpg

A ovdje sam razbio sa Hilticom donji rub, kako bi lak?e mogao da stavim pod ...
http://img21.imageshack.us/img21/3973/lijevizidodulaza640x480.th.jpg

Ako ste uspjeli primjetiti, ogletao sam zidove dvije ruke, samo trebam jo? jednom prebrusiti ... kad napravim pod.

Eh, zid koji je u "maloj prostoriji" ( koja ide u "L") me izmučio dobrano :banghead:. MAJSTORI!!!! Takva vaga da sam ga morao na nekim mjestima i 9 CENTIMETARA izvlačiti (upotrijebio vapneno-cementnu ?buku, koja je morala ići u slojevima, pa sam na to potro?io 3 dana).
http://img156.imageshack.us/img156/6939/izvlacenjezida640x480.th.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/6017/debljinananosazaizvlace.th.jpg

No, dobro. Jučer sam postavio čepastu foliju za pod kojeg ću raditi iz dva dijela, zbog velikog pada, jer ako bi ga povlačio od jedanput, na zadnjem dijelu sobe bi imao oko 8-9 cm, a znamo da mi je soba ionako mala, pa sam odlučio ga raditi iz dva dijela. Zadnji dio gdje će biti smje?tena pjevačica bi spustio za par dragocjenih centimetara (koliko god uspijem a da bude u vagu).
Imao sam malo sreće pri kupovini folije i silikona. Uzeo sam cijelu balu (oko 30m2), do?ao na blagajnu i pripremio 600 kn, a ona otkuca cijenu koja se nalazila na bali i ka?e ... 19 kn!!! :rotfl: Naplatila samo jedan metar :D, mada nije ona kriva, već onaj koji je lijepio cijenu na materijal!!!! Ali ja se ne ?alim, ajd da sam ja konačno neku veliku robnu kuću "o?enio", a ne obratno!

Evo par slika o postavljanju folije.
http://img4.imageshack.us/img4/4928/postavljanjefolije640x4.th.jpg

Preklope od 15-20 cm sam lijepio sa crnim silikonom (kojeg sam dobrano nafutro :D, neki Slovenski za vanjske primjene, izgleda OK), a poslije jo? dodatno rubove silikonirao sa Ceresitom flex.
http://img85.imageshack.us/img85/7519/silikoni640x480.th.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/176/dodatnosilikoniranjespo.th.jpg

I na kraju spoj izgleda ovako ... postavio sam ne?to tereta da la?ke prioni ..
http://img18.imageshack.us/img18/1699/spojfolijedovren640x480.th.jpg

Samo postavljanje poda bi trebao obaviti ovaj vikend (barem prvi dio poda!).

I za kraj kako bi po krajnjem planu trebao control room izgledati!!! Prednji zid bi odmaknuo za 30 cm i popunio ga vunom, sa strane idu absorberi koje sam već napravio, mada moram jo? kojeg, al no frx za to! Na strop ću vjerojatno ić sa dva "clouda" 2x2 metra.
http://img193.imageshack.us/img193/6492/poglednaprednjizid640x4.th.jpg

Komp, printer i gluposti idu u malu protoriju, koju ću zatvarati sa velikim absorberom!
http://img242.imageshack.us/img242/7821/pogledusobicu640x480.th.jpg

Zadnji zid si jo? nisam definirao, al kad dođem do toga, obratit ću se ovda?njim akustičnim vukovima :D. Samo znam da ću ić sa jednim statičnim i jednim mobilnim superchunkom u kutove ... Na slici sam stavio RPG difuzore, al to je samo slika ...
http://img156.imageshack.us/img156/7374/poglednazadnjizid640x48.th.jpg

Stol i stalci bi trebali izgledati ovako (u izradi su, ja se nadam ... frend zadu?en za to) ...
http://img508.imageshack.us/img508/743/radnomjesto640x480.th.jpg

Kad bacim glazuru, uploadam slikice. Pozz!

DeMa
25-09-2009, 10:24 AM
:)

Kako vidim radi se ozbiljno.
Samo naprjed

pozz
Denis

Eomsy
25-09-2009, 07:32 PM
:)

Kako vidim radi se ozbiljno.
Samo naprjed
Hvala, Denise na riječima ohrabrenja :grin:. Ozbiljno i nastavljamo!

Eomsy
09-11-2009, 08:47 PM
Hvala, Denise na riječima ohrabrenja :grin:. Ozbiljno i nastavljamo!

Pa kao ?to i obećah .... NASTAVAK.

Prila?em neke slikice od posljednjih radova. Prvi sloj (onaj deblji !) estriha sam postavio pretpro?li vikend i sad čekam jo? tjedan - dva da se dubinski posu?i prije zavr?ne samoivelirajuće mase, pa daljnjeg postavljanja drvenih ploča i sl.

Na postavljenu foliju sam stavio pijesak kako bi popunio rupe (od čepova okrenustih prema dolje) i da bih bio siguran da su popunjene i čvrste (jer nisam bio siguran da će taj grubi nivelir potpuno ući u njih), al' sam ga prije stavio "na gradele" :D
http://www.freeimagehosting.net/uploads/38726d403b.jpg

Da, pijesak je bijel ... 8-) ... don't ask !!!

http://www.freeimagehosting.net/uploads/52f3636327.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/98d2e39d89.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/676fad5cb1.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/2fa9ab1b10.jpg

Sutradan smo nastavili sa drugim dijelom poda.

http://www.freeimagehosting.net/uploads/a01dddc5bc.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/23a7870315.jpg

Gruba nivelir masa Nivelit PG

http://www.freeimagehosting.net/uploads/d3539afc64.jpg

Moj tata-mata od mje?alice, stvarno od velike pomoći ... HVALA TATA :D

http://www.freeimagehosting.net/uploads/0d77312886.jpg

Eto, to je to za sada. Jo? sam ostrugao sve zidove i pripremio za impregnaciju, pa bojenje, a za kraj prila?em par finalnih slika kako sam zamislio da moj CR izgleda. Mi?ljenja dobrodo?la.

http://www.freeimagehosting.net/uploads/f04fedd3a1.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/43c233c204.jpg

Rje?enje zadnjeg zida, gdje su ulazna vrata ...

http://www.freeimagehosting.net/uploads/73017cf267.jpg

I?ao bih sa difuzorom odozada, kojeg bi napravio od dvadijela, koja bi stajala na Helhotz resonatorima na kotačima, kako bi mogao pomaknuti dio koji mi je ispred vrata, da se mo?e izlaziti/ulaziti u prostoriju.

http://www.freeimagehosting.net/uploads/eaa2fd46fc.jpg

Ovako bi napravio mobili SC za u kut kod vratiju, jer mi je strop nisko, a jo? će tu biti i "cloud", jer ga nebi mogao u protivnom pomaknuti radi visine ...

http://www.freeimagehosting.net/uploads/7bf8cf8e44.jpg

I ovako bi izgledalo dok ne mixam, produciram, stvaram ... 8-)

http://www.freeimagehosting.net/uploads/46aa259a26.jpg

http://img260.imageshackhttp://yfrog.com/78pecenjepijeskajxhttp://img260.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=pecenjepijeska.jpghttp://www.rumski.com/forum/%3Cembed%20src=%22http://img260.imageshack.us/slideshow/smilplayer.swf%22%20width=%22426%22%20height=%2232 0%22%20name=%22smilplayer%22%20id=%22smilplayer%22 %20bgcolor=%22FFFFFF%22%20menu=%22false%22%20type= %22application/x-shockwave-flash%22%20pluginspage=%22http://www.macromedia.com/go/getflashplayer%22%20flashvars=%22id=img260/pecenjepijeska.jpg%22/%3E

NLP
10-11-2009, 06:00 PM
Lepo.
Da li si mislio Helmholtz resonatore ili 1D difuzore ili kombinaciju?

Eomsy
11-11-2009, 04:18 PM
Lepo.
Da li si mislio Helmholtz resonatore ili 1D difuzore ili kombinaciju?

Ako si mislio na zadnji zid, difuzor mislim postaviti na Helmholtz resonatore, a one "klupice" sa strane bi bile isto tako Helmholtz resonatori, koji bi ujedno i slu?ili kao stolice kad mi netko dođe u posjetu. Bili bi na kotačima, tako da bi se jednostavno mogli pomicati ... Si mo?da mislio na ne?to drugo? :confused:

Drago mi je da ti se sviđa :grin: ...

NLP
11-11-2009, 08:38 PM
aha razumijem.
Nisam pristaš Helmholtz resonatora jer nisu zvučno neutralni, radije bih napravio membranske difuzore, koji difuzuju iznad cca. 500Hz i absorbuju izpod...
Ali tu je potrebno dosta truda...
Ili da primijeniš više absorbera po kutovima koliko ide...

DeMa
12-11-2009, 07:48 AM
Hallo Eomsy

Super ti igleda i koncept ti je super samo dalje. ;)

pozz
Denis

Eomsy
12-11-2009, 04:50 PM
Hallo Eomsy

Super ti igleda i koncept ti je super samo dalje. ;)

pozz
Denis

Hvala jo? jedanput. :grin: Update slijedi uskoro ...

@ NLP
- Za rasmisliti siurno ... vidjet' ću jo? o toj soluciji kad do nje dođem ... POzz

NLP
12-11-2009, 04:52 PM
Takva rje?enja samo za stvarno nizke frekvence kad ponestane prostora i ideja!

Eomsy
21-12-2009, 05:14 PM
UBIJA ME MOJ DILE-UP :banghead::banghead::banghead:, pa nikako da se odlučim staviti slikice ... Fala Bogu da mi punica ima brzi net :D ..

Pod sam zavr?io prije par tjedana .... Ispod ploča sam stavio 9 mm gumu ...

http://www.freeimagehosting.net/uploads/th.d549dc6a79.jpg

I pod sam slagao ovako ...

http://www.freeimagehosting.net/uploads/th.d530c6158f.jpg

http://www.freeimagehosting.net/uploads/th.20ac918314.jpg

Eomsy
21-12-2009, 05:53 PM
Tu sam gumu zalijepio i na ulazna vrata s unutarnje strane. Dobra toplinska izolacija, a kaj se tiče izolacije buke prema van, to ću tek vidjeti kad odvrnem muziku :D ...

http://img192.imageshack.us/img192/927/zalijepljenagumanaulazn.th.jpg

Srce budućeg studija ...

http://img191.imageshack.us/img191/858/srcestudija.th.jpg

Postavljanje ro?tilja za knauf ...

http://img694.imageshack.us/img694/1298/postavljanjeprofilaistr.th.jpg

Odlučio sam staviti gumu gdje god sam to mogao staviti, kako nebi bilo poslije "nismo znali" ...

Guma između profila i stropa ...

http://img694.imageshack.us/img694/5599/gumaispodprofilaprijeuv.th.jpg

NA rubne dijelove profila (one koje idu unutar drugih profila) sam stavio 3 mm samoljepljivu gumu)

http://img63.imageshack.us/img63/8109/3mmgumanakrajevimaprofi.th.jpg

A na same profile sam nalijepio dalje 9 mm gumu prije postavljanja gips ploča ...

http://img63.imageshack.us/img63/407/tatalijepigumunaprofile.th.jpg

Malo je i tata pomogao ....

http://img709.imageshack.us/img709/407/tatalijepigumunaprofile.th.jpg

To je za sada to! Prije Nove mislim zavr?iti struju, postaviti gips ploče, ofarbati prostoriju i postaviti (te napraviti one koje nemam) absorbere na zid ... Update kada to napravim .... Pozz svima.

NLP
21-12-2009, 09:12 PM
Fino!

Eomsy
22-12-2009, 07:18 AM
Fino!

Hvala, hvala. Lijepo je znati da te netko bodri kroz ovakav posao :D. Pozz ...

NLP
22-12-2009, 07:55 PM
Pa veoma sam veseo kada neko lepo uradi radni prostor a ne da kupuje desetina tisuče evra vrijedne komponente koje ni ne čuje dobro kako uopšte rade.
Drži fokus in naprijed isplatit če ti se!

P.S.: jedan moj dobar kolega ima brdo gadno odlične opreme a sad kad je poštimao akustiku (i ceo monitoring) dosta je prodao, sad radi skoro isključivo sa SW-jem jer čuje što uopšte radi.
Klijentela kaže, da sad radi još izvrstnije, i svake toliko pitaju ga da li je nabavio neke nove HW-je a on radije šuti...:)
Samo napred!

boggy
22-12-2009, 08:04 PM
.....

P.S.: jedan moj dobar kolega ima brdo gadno odlične opreme a sad kad je po?timao akustiku (i ceo monitoring) dosta je prodao, sad radi skoro isključivo sa SW-jem jer čuje ?to uop?te radi.
Klijentela ka?e, da sad radi jo? izvrstnije, i svake toliko pitaju ga da li je nabavio neke nove HW-je a on radije ?uti...:)
Samo napred!

he, he...

:D

pozdrav

bogi

Eomsy
23-12-2009, 06:16 PM
Klijentela ka?e, da sad radi jo? izvrstnije, i svake toliko pitaju ga da li je nabavio neke nove HW-je a on radije ?uti...:)
Samo napred!

Hvala, hvala. Nadam se da će to i meni reć ...:D

@Bogi .... Hvala kaj prati? thread :grin: .... i kaj nema? nikakvih primjedbi. :)

Upload novoga uskoro!!!! :da:

boggy
23-12-2009, 09:10 PM
......
@Bogi .... Hvala kaj pratiš thread :grin: .... i kaj nemaš nikakvih primjedbi. :)

nema na cemu... :)

da, naravno, pratim sve sto se desava, kada sam blizu kompa, jedino nista ne pisem kada ne znam sta bih dodao ili prokomentarisao... ili kada sam sprecen.

Upload novoga uskoro!!!! :da:
hvala!

pozdrav

bogi

Eomsy
10-01-2010, 02:43 PM
Kao prvo, ?elim svima uspje?nu Novu, punnu blagostanja i ostalim stvari kaj se pritom ka?u ...:D

Upload novoga, kao ?to i obećah.

Punjenje glavnoga zida sa vunom.
http://img410.imageshack.us/img410/8460/punjenjeglavnogzidasavu.jpg

Pogled na "electric room". ...
http://img13.imageshack.us/img13/7321/electricroom.jpg

Osvjetljenje u toj sobici (vidi se i okvir za buduća pomićna vrata) ... Inače, struja je sva provedena i RADI, s obzirom da sam kemičar, a da sam veliki dio "električoza" posla sam obavio :da:.
http://img52.imageshack.us/img52/4549/lampicaukompjuterskojso.jpg

Pogled kako će vrata da stoje ...
http://img410.imageshack.us/img410/7889/vrataabsorber.jpg

Vuna u pripremi ...
http://img254.imageshack.us/img254/199/vunaupripremi.jpg

Postavljanje gips ploča ... ro?tilj za "first reflection" absorber postavljen na zidu ...
http://img338.imageshack.us/img338/8973/poetakstavljanjaknaufa.jpg

Ovako sam ga objesio,a tako planiram i sa ostalima ...
http://img338.imageshack.us/img338/8218/absorbernazidu.jpg

Početak lijevog-prednjeg superchunka ...
http://img502.imageshack.us/img502/1628/poetaksuperchunka.jpg

MOJA PRVA PRAVA ZVIJEZDA U STUDIJU :grin: ... sa svojim djedom ...
http://img532.imageshack.us/img532/8908/mojaprvazvijezdaustudij.jpg

Eto, to je to za sada. Hvala svima koji prate ovaj thread i čujemo se uskoro :).

NLP
16-02-2010, 09:06 PM
8-)

DeMa
18-02-2010, 09:04 PM
Hallo Eomsy

Kakvo je stanje kod tebe??
vidim da si jako daloko stigao.

pozz
Denis

DeMa
18-02-2010, 09:05 PM
Hallo Eomsy

pozz
Denis

Eomsy
19-02-2010, 09:25 AM
Hallo Eomsy

pozz
Denis

Bok, Denise!

Jesam stigao daleko, ali sada već mjesec dana pauziram jer moram zavr?iti jedan remix koji će izaći na albumu jednog na?eg izvođača (E-Base ako si čuo za njeg), pa čim svr?im to bacam se nazad na posao ...

Hvala ?to se zanima? :D. Bit će? pravovremeno informiran o daljnim radovima.

Eomsy
17-04-2010, 03:21 PM
Lagani update ....

Glavni zid spreman za impregniranje i farbanje ...

http://img260.imageshack.us/img260/8854/p1020497resize.jpg

Pogled sa strane ...

http://img202.imageshack.us/img202/1020/p1020500resizeq.jpg

Ovuda će ulaziti kablovi ... Rupa je dovoljno velika :D

http://img526.imageshack.us/img526/9186/p1020501resize.jpg

A ovuda izlaziti ...

http://img685.imageshack.us/img685/5226/p1020502resize.jpg

Pregradna klizeća vrata ... samo treba popuniti sa vunom i presvući tkaninom ...

http://img202.imageshack.us/img202/4456/p1020499resize.jpg

Dim regulator svjetla i prekidači za glavne lampe u prostoriji, JA SLO?IO :da:

http://img43.imageshack.us/img43/1744/p1020492resize.jpg

I za kraj, pogled na absorbere koji će stajati na lijevom zidu.

http://img694.imageshack.us/img694/3093/p1020496resize.jpg

To je za sada to! sada slijedi farbanje, popunjavanje vunom i stavljanje tkanine na vrata i absorbere, te izradu superchunka ... Update slijedi

NLP
24-04-2010, 07:30 PM
Lepo!
...malo se bojim zbog onog "dimm-a"/regulatora ali ni?ta ?to se ne mo?e brzo popraviti ako če smetati.

Eomsy
26-04-2010, 01:57 PM
Lepo!
...malo se bojim zbog onog "dimm-a"/regulatora ali ni?ta ?to se ne mo?e brzo popraviti ako če smetati.
Mo?e? li malo pojasniti te svoje bojazni?! ?to bi tu moglo smetati? :confused:

boggy
26-04-2010, 02:11 PM
Možeš li malo pojasniti te svoje bojazni?! Što bi tu moglo smetati? :confused:
Dimmeri se izbegavaju u studijima zbog (elektromagnetnih) smetnji koje mogu da izazovu.

pozdrav

bogi

p.s. Hvala za slike! :)

NLP
26-04-2010, 09:51 PM
... da dimmeri hoče da stvaraju probleme ima više kvalitetniji i manje... postoje i DIY varijante ali za početak da vidiš da je to problem:

http://www.google.si/#hl=sl&source=hp&q=dimmers+studio&meta=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=5b049fbbb9b2cfbc
http://www.goodwinshighend.com/room_design/lighting_overview.htm
http://www.ethanwiner.com/dimmers.html

Eomsy
28-04-2010, 09:38 AM
Dimmeri se izbegavaju u studijima zbog (elektromagnetnih) smetnji koje mogu da izazovu.

pozdrav

bogi

p.s. Hvala za slike! :)

Hvala na odgovorima! Mislim samo snimati vokale, pa se nadam da neću takve smetnje imati, ali ako do njih i dođe .. ode dimmer pa-pa :D ...

Thanks Boggy & Nlp ..

boggy
28-04-2010, 07:12 PM
Hvala na odgovorima! Mislim samo snimati vokale, pa se nadam da neću takve smetnje imati,......

Smetnje ce biti na 50Hz, 100Hz, 150Hz... u celom opsegu .... itd... sasvim je nebitno je sta ces konkretno snimati...

pozdrav

bogi

Eomsy
29-04-2010, 10:02 PM
Smetnje ce biti na 50Hz, 100Hz, 150Hz... u celom opsegu .... itd... sasvim je nebitno je sta ces konkretno snimati...

pozdrav

bogi

OK, sla?em se za sveobuhvatnost snimanja, ali kako ste i sami rekli, ne mora da dođe do smetnji ... a to ću saznati tek na prvom snimanju, tak da do tada sam "tabula rasa" ...

Eomsy
25-05-2010, 09:05 PM
Huh, konačno sam nakon napornog projekta uhvatio vremena da ne?to napravim u podrumu, pa s toga evo lagani update!

Struju sam skroz zavr?io.

http://img28.imageshack.us/img28/7087/centralniprekidai.jpg

Pregradna vrata sam zgotovio, pa su ovo slikice presvlačenja tkaninom i punjenje vunom!

http://img532.imageshack.us/img532/7008/presvlaenjevratijutkani.jpg

http://img692.imageshack.us/img692/5065/punjenejvratiju.jpg

Iznutra sam napravio nosač za kvakicu

http://img706.imageshack.us/img706/2355/nosakvakice.jpg

Pa to onda izgleda ovako ...

http://img694.imageshack.us/img694/5816/kvakicaprekotkanine.jpg

Napravio i okvire za desni SC ... tu se vide i gotova pregradna vrata ...

http://img717.imageshack.us/img717/1442/desniscsapregradnimvrat.jpg

Gotov je i absorber nasuprot pregradnih vratiju ...

http://img185.imageshack.us/img185/7412/lijeviabsorber.jpg

I kao zadnje, danas sam počeo izradu Helmhotz resonatora ...

http://img232.imageshack.us/img232/6373/helmhotzresonator.jpg

To je za sada to! Pozz, svima!

Eomsy
25-05-2010, 09:10 PM
Dimmeri se izbegavaju u studijima zbog (elektromagnetnih) smetnji koje mogu da izazovu....:)

Da sam bar malo to bolje prije proučio ... Prislonio sam uho na njeg kada smanjim svijetlo u prostoriji i on SE STVARNO ČUJE!!! Sada mene zanima da li će on emitirati smetnje i kada nije regulirana svijetlost na njemu, odnosno da pu?ta cijelu jačinu van (tada ga uhom ne čujem da radi)? Boggy, Nlp, DeMa?:confused:

boggy
25-05-2010, 09:56 PM
Da sam bar malo to bolje prije proučio ... Prislonio sam uho na njeg kada smanjim svijetlo u prostoriji i on SE STVARNO ČUJE!!! Sada mene zanima da li će on emitirati smetnje i kada nije regulirana svijetlost na njemu, odnosno da pušta cijelu jačinu van (tada ga uhom ne čujem da radi)? Boggy, Nlp, DeMa?:confused:
Nije problem sto se on cuje u sobi... barem nije toliki problem...

Problem je sto emituje elektromagnetne smetnje koje "pokupe" ostale osetljive audio sprave u sobi.... pa ti to "ode" u snimak.. na CD... ili vec gde.... trajno narezano... sacuvano od zaborava... zauvek!

pozdrav

bogi

NLP
25-05-2010, 10:41 PM
da:)
kad odradi? sve, probaj da ne?to snimi? i videt če? kako stoje stvari.
To problemi oko dimmera je klasika.
Pogledaj one linkove.

Eomsy
26-05-2010, 12:26 PM
Nije problem sto se on cuje u sobi... barem nije toliki problem...

Problem je sto emituje elektromagnetne smetnje koje "pokupe" ostale osetljive audio sprave u sobi.... pa ti to "ode" u snimak.. na CD...

Da li emitira te elektromagnetske smetnje i kada je svijetlo uga?eno, preko kojeg ide dimmer?

boggy
26-05-2010, 12:27 PM
Da li emitira te elektromagnetske smetnje i kada je svijetlo uga?eno, preko kojeg ide dimmer?

Ne bi trebalo.

pozdrav

bogi

Eomsy
26-05-2010, 08:07 PM
Ne bi trebalo.

Pa u tom slučaju neću paliti to svjetlo kada ću snimati, a ipak ga ostaviti kad dođe dru?tvance da napravim ugođaj :wink::D. Hvala!

boggy
26-05-2010, 09:06 PM
Pa u tom slučaju neću paliti to svjetlo kada ću snimati, a ipak ga ostaviti kad dođe dru?tvance da napravim ugođaj :wink::D. Hvala!
Dobra ideja!

pozdrav

bogi

TheBraco
26-05-2010, 10:23 PM
Pozdrav Eomsy, ovo izgleda super.
Mo?e? mi molim te malo pribli?iti ove materijale ( koja je to kamena vuna za absorbere i kakav je ovo materijal kojima si ih obukao( izgleda dosta tanko i mora li biti takav ))
Tnx

Eomsy
27-05-2010, 08:55 PM
Pozdrav Eomsy, ovo izgleda super.
Mo?e? mi molim te malo pribli?iti ove materijale ( koja je to kamena vuna za absorbere i kakav je ovo materijal kojima si ih obukao( izgleda dosta tanko i mora li biti takav ))
Tnx

Hvala! Kamena vuna je od "Knauf insulation" i mislim da je tip TP, al' nisam previ?e siguran u to :confused:, po?to na samom paketu ne pi?e ni?ta, a paket sam dobio na poklon. Uglavnom gusta je (neka srednja vrijednost ... brijem oko 90 ili ne?to vi?e kg/m3). A kaj se tiče tkanine, upotrijebio običan flanel (nepitaj me ?to je to, jer sam se sa tim pojmom tek nedavno susreo) i nije ba? toliko tanka, koliko je rijeđe tkana, ?to je u svakom slučaju bolje za absorber, jer će tako nesmetano zvuk moć da ulazi u njeg, te da on potpuno vr?i svoju funkciju. Al' opet mora? paziti da nije prerijetko tkanje (jer bi u tom slučaju i mre?ica za ?bukanje bila dovoljna), da ti vuna ne lepr?a uokolo ... i da je kolika-tolika estetika. Nadam se da sam ti uspio objasniti upitano!

TheBraco
27-05-2010, 09:11 PM
Hvala ti, sve si mi odgovorio.

Eomsy
28-05-2010, 11:47 AM
Ma, no frx, samo pucaj ako ima? jo? koje pitanjce. :D

Eomsy
28-05-2010, 11:48 AM
Ma no frx! Samo pucaj ako ima? jo? koje pitanjce :)!

Eomsy
26-06-2010, 08:33 PM
Ajd, konačno malo poveći update! Imao tjedan dana godi?njeg, pa ubio to vrijeme kvalitetno u podrumu :D.

Napravio sam kosture za Helm. rezonatore (koji će da slu?e i kao klupice za goste), pa mi jo? samo ostaje da ih hermetički zatvorim ... Ovo je slika jednoga prije zavr?nog sklapanja kostura ..

http://img820.imageshack.us/img820/811/hresonatorkostur1.jpg

Napravio sam kostur za mobilni SC koji će stajati na vratima (skoro sam ubio cijeli dan samo na tome ...:(:mad::banghead:)

Ovako će izgledati sklopljen!
http://img638.imageshack.us/img638/6482/zadnjiscsklopljen.jpg

Ovo moja ?ena pozira da se vidi u funkciji kod vratiju ...

http://img163.imageshack.us/img163/3767/zanjiscnavratimavogue.jpg

Postavio sam metalno ote?anje-ojačanje na kraj SC-a jer će stajati na tri kotača (a kada je sklopljen, zahjtjeva 4), tako da bi dobio protu-te?u, kako se nebi naginjao-prebacivao ...

http://img199.imageshack.us/img199/4182/metalnopojaanjenazadnje.jpg

JEdna ART glavnih utikača .... :D

http://img80.imageshack.us/img80/1336/artproduni.jpg

Popunio sam pregradni SC (od kompjutorske sobe) sa ostatkom Steprock C-a koji mi je ostao od absorbera i zatvoriio sa tkaninom (taj dio se ne vidi) ...

http://img534.imageshack.us/img534/4684/punjenjepregradnogsca.jpg

Pitanjce za NLP-a! Nenade, rekaosi na Bracin thread da nebi stavljao Steprock C u superchunke, a ja sam već sebi izrezao dio i popunio onaj desni-prednji sa njim, ali bi i?ao u kombinaciji sa Multirock C-om(mislim da je ta) 10 cm Steprocka, pa 10 cm Multirocka!Jel to tak mo?e funkcionirati?

Ovako nekako ...
http://img340.imageshack.us/img340/9300/punjenjesca.jpg

I odlučio sam da ću napraviti donje SC-e uz zonu slu?anja ... Ovo su kosturi (s druge strane je statični kostur)

http://img35.imageshack.us/img35/8664/donjisci1.jpg

http://img341.imageshack.us/img341/5230/donjisci2.jpg

NLP
27-06-2010, 07:05 PM
Lepo ti ide.
Pa Multirock je 34kg/m3 i povoljniji je za punjenje kutova odnosno kada naslagaš više desetina cm i više kamene vune...
Ja ne koristim tako malo gustu nego 50+ pa i do 140kg/m3 u različitim kombinacijama i za različite primjene...
Recimo za klasične superchunksove je dosta dobra 50-80kg/m3 kamena vuna.
Steprock je 120kg/m3.
Pa možeš da daš težu vunu ispred lakše da.

Eomsy
27-06-2010, 07:42 PM
Lepo ti ide.
Pa Multirock je 34kg/m3 ...
Ja ne koristim tako malo gustu nego 50+ pa i do 140kg/m3 u različitim kombinacijama i za različite primjene...
Recimo za klasične superchunksove je dosta dobra 50-80kg/m3 kamena vuna.

Da,da ovo nije onda Multirock jer ova vuna nije tako rijetka :grin:, morat ću onda da točno provjerim kaj stavljam :ups:. Znači da mogu da idem sa ovakvom kombinacijom 10 cm Steprocka, pa 10 cm malo rijeđe vune, ha?

Hvala na potpori :D!

NLP
27-06-2010, 11:18 PM
http://www.rockwool.si/files/RW-HR/Datasheets/Tehnicki%20list%20MULTIROCK-C%20SLO.pdf
Da mo?e? ima vi?e kombinacija, ona rjeđa neka bude deblja...

Eomsy
19-07-2010, 09:29 PM
Bok, ljudi, evo malog update-a za ljudde koji se kuhaju doma (a nisu jo? na godi?njem odmoru) kao i ja :D

Napravio sam gotovo sve okvire za absorbere (ostao samo jedan za dovr?iti), prebrusio ih, te pripremio za bojanje ...

http://img829.imageshack.us/img829/2131/okviriabsorbera.jpg

http://img844.imageshack.us/img844/3255/okvirabsorbera.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/813/okvirabsorberanazidua.jpg

Satvio sam i rubove od iverice (koja mi je ostala od gradnje poda)na jedan sjedeći Helm. resonator - ostalo mi samo jo? da prednju stranu za?erafim, zalijepio sam kamenu vunu 5 cm na unutra?nje stranice, te sve rubove dobro zadihtao silikonom (sivim, čisto da mi bude vizualno lak?e ?to sam zadihtao, a ?to nisam)-

http://img842.imageshack.us/img842/8513/helmhotzresonatorsklapa.jpg

A, za kraj pokazujem malo izmjenjeni dizajn studija! Radi se o radnom stolu, jer po?to sam stavio le?eće super-chunks-e, prija?nji dizajn bi bio fizički prevelik da stane u prostoriju, pa ovako manji će biti idealan, ?to za akustiku, ?to za estetiku .... sdamo ?to ću morati smisliti nekakav mobilni rack za sa strane ...

http://img840.imageshack.us/img840/4509/newstudiodesigna.jpg

http://img842.imageshack.us/img842/7558/newstudiodesignb.jpg

http://img832.imageshack.us/img832/775/newstudiodesignc.jpg

To je za sada to ... U?ivajte u ljetu! :grin:

TheBraco
19-07-2010, 11:48 PM
Krasno izgleda, jesi nabavio narančasti materijal? Ja sam inače na GO + svirao sam Pula film fest pa se nisam javljao. Zovem kad se vratim, vidim bit će ?to?ta za vidjeti.
LP

Eomsy
20-07-2010, 08:25 AM
Krasno izgleda, jesi nabavio narančasti materijal? Ja sam inače na GO + svirao sam Pula film fest pa se nisam javljao. Zovem kad se vratim, vidim bit će ?to?ta za vidjeti.
LP
Jok, nisam nabavio ... računam na tebe :D:wink:, lol. Sam se ti javi!

Eomsy
01-08-2010, 01:05 PM
Evo mali update ... Cloudovi (tj. kosturi) su gotovi i postavljeni na strop :grin:

http://img338.imageshack.us/img338/9490/cloud1a.jpg

http://img827.imageshack.us/img827/5194/cloud2.jpg

Eomsy
01-08-2010, 03:25 PM
Pitanjce za NLP vs. Boggy?

Kao ?to se vidi sa slika, ja sam i?ao na ideju zadnjeg difuzora kao RPG Difractal pn7. E sad, ono ?to me zanima, jel bolje ići sa tanjim mdf-om ili sa debljim? J sam sebi računao da bi i?ao sa sirovim mdf-om 38 mm i tako bi izgledao u realnosti kao na slikama. Pitam iz razloga ?to sam malo ubacivao debljine u kalkulator http://www.mh-audio.nl/Diffusor.asp, pa ispadne da je bolje ić sa tanjim, jer difurira veće frekvencije?:confused:

boggy
01-08-2010, 08:47 PM
Koristi QRDude (http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm), i nauci jos malo o difuzorima pre nego sto dohvatis alat.

pozdrav

bogi

Eomsy
02-08-2010, 08:27 PM
Koristi QRDude (http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm), i nauci jos malo o difuzorima pre nego sto dohvatis alat.

pozdrav

bogi
OK, hvala na linku! Opet na učenje :)!

NLP
02-08-2010, 09:12 PM
Dosta dobro imaju sa?etu teoriju oko difuzora na svojoj stranici, vidjet če? da če ti biti milina učiti:)
A kalkulator je stvarno odličan.
... čak i "zna crtati":)

Eomsy
03-08-2010, 12:42 PM
Dosta dobro imaju sa?etu teoriju oko difuzora na svojoj stranici, vidjet če? da če ti biti milina učiti:)
A kalkulator je stvarno odličan.
... čak i "zna crtati":)
Da, da, već sam jučer bio na njihovom sajtu i fakat je jebenica ... Dosta za naučiti. Hvala Bogy & NLP :D !

NLP
03-08-2010, 12:56 PM
Pročitaj i to http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33893 neče ?tetiti, Boggy predla?e iz izkustva barem 4 puta i ne ""at least three wavelength away from diffusers" ("RPG knjiga").

Eomsy
08-08-2010, 05:21 PM
Evo, između vremena što čitam o difuzorima sam stigao nešto i napraviti u podrumu ... yes, lijepo napredujem :jupi: :D ... Evo par slikica!

Odlučio sam se na stropne SC-e, na preporuku Nenada (btw., hvala za to), pa sam pri tome riješio i rasvjetu, koja će sada da dođe iza absorbera ... jbni štimung (parten maj frenč) :D

http://img541.imageshack.us/img541/4302/stropnisca.jpg

http://img191.imageshack.us/img191/8699/stropniscb.jpg

Farbanje okvira za absorbere ... PRVO dvije ruke impregnacije za drvo (Chromolux temelj za drvo - omjer razrjeđenja 50/50), pa jedna ruka temelja (isto Chromolux samo zarjeđen 5 do 10%), pa šmirglanje (brušenje) ...

http://img821.imageshack.us/img821/7792/okviriabsorberatemelj.jpg

Dvije ruke Luxala narančastog ...

http://img72.imageshack.us/img72/1916/okviriabsorberadvapofar.jpg

Plus dvije ruke Luxala termo crnog (termo je samo radi toga što je jbno pokrivna boja), nakon što sam ofarbao jednu ruku običnog Megatopa crnog (koji uopće nije pokrivan - a ta farba je tu slikana, tak da ne mislite da kenjam, lol) ...

http://img826.imageshack.us/img826/3471/okviriabsorberasvipofar.jpg

I to izgleda ovako na zidu .... :D:trchi:...

http://img694.imageshack.us/img694/849/okvirabsorberanazidupof.jpg

http://img822.imageshack.us/img822/849/okvirabsorberanazidupof.jpg

Usput sam napravio vodilicu za vrata/absorber i pofarbo ju ...

http://img85.imageshack.us/img85/7564/vodilicapofarbana.jpg

Ostao mi je još jedan okvir za napraviti (ponestalo materijala) i ofarbat zidove, prije nego odem na zasluženi odmor na more, a to je za tjedan dana, tako da tada će biti dva tjedna pauze od svega :wink: :grin: !!! POZZ

TheBraco
09-08-2010, 10:28 AM
Uhu jako ti dobro ide, počni proizvoditi elemente:wink:, da zaradi? ne?to.
Ako je narančasta mikra u pitanju javi se pa rije?imo onaj dučkas. Ja ću obzirom na prostor odustati od ozbiljnog tretmana i ulo?iti novac u novi snare:grin:.
LP

Eomsy
09-08-2010, 07:35 PM
Uhu jako ti dobro ide, počni proizvoditi elemente:wink:, da zaradi? ne?to.
Ako je narančasta mikra u pitanju javi se pa rije?imo onaj dučkas. Ja ću obzirom na prostor odustati od ozbiljnog tretmana i ulo?iti novac u novi snare:grin:.
LP

Nabavio sam si jo? malo tkanine (onakve narančaste koja je i na slikama, makar mi sada malo previ?e MAT izgleda, volio bih da je malo sjajnija, jbga, poklonjenom konju ... jel'te :wink:), ali je neću imati dovoljno, pa ću trebati koji metar, a za to ćemo vidjeti kada, pa ti javim. Hvala na potpori!

@ NLP & Boggy
Koju mi gustoću vune preporučate za cloudove i za stropno/podne SC-e? Jel' mogu sa 120-om ići, poput Steprock C-a?

Eomsy
15-08-2010, 12:32 PM
Ej, ljudi, nekaj da uploadam kaj sam napravio prije godi?njeg.

Ovo sam izrezao prije nego su me NLP & Boggy malo bolje uputili za zadnji difuzor, ali i u ovom sada?njem dizajnu (N71 :wink:), će pasati ova postolja (koja će slu?iti i kao Helmhotz rezonatori).

http://img801.imageshack.us/img801/9476/postoljehelreszan71bsil.jpg
Ovo je izračun za moj budući difuzor, NARAVNO, ako se NLP & Boggy SLA?U SA OVIME :confused: !

http://img23.imageshack.us/img23/1827/mojdifuzorn71izraun.jpg

I Trebao bi izgledati ovako!

http://img30.imageshack.us/img30/2148/mojdifuzorn71.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/5172/mojdifuzorn71sklopljen.jpg

Malo jo? "crtačkog" redizajna. Smislio si mobilni rack!

http://img101.imageshack.us/img101/5457/newstudiodesignd.jpg

Obojio sam zidove u rveno i to je to. Poslije godi?njeg se vračam na posao! POZDRAV SA MORA!!!! :D

boggy
15-08-2010, 01:07 PM
Ovo je izračun za moj budući difuzor, NARAVNO, ako se NLP & Boggy SLAŽU SA OVIME :confused: !
.......

Ja se ne slazem.
QRD 71. reda je pozamasan projekat i za profesionalnog stolara, a kamoli za amatera koji nije ni (pravi) stolar ni akusticar...
QRD 7. ili 13. reda su sasvim dovoljni da se proba kako se to pravi, kao i njihov krajnji efekat u sobnoj akustici, i to, ako su proracunati za donju granicnu frekvenciju od oko 1000Hz minimalno... niza frekvencija od toga pravi izuzetno glomaznu napravu koju je jako tesko i drzati i stezati i baratati s njom dok se pravi (a i kasnije).

Posle uspesno napravljena ovakva dva bocna difuzora 14. reda... videces sam da li ces se odvaziti za 71. red.

takodje, pogledaj malo ovo sto je radio Goran (analog) na mom sluzbenom forumu: DIY Diffusor (http://forum.bozoel.com/viewtopic.php?f=23&t=1394&start=0)

pozdrav

bogi

NLP
15-08-2010, 10:14 PM
Pa da, to je funkcionalno gledano potpuno bez veze! PN13 recimo je posve okej.

boggy
15-08-2010, 10:18 PM
da, da,... 13, ne 14 kako sam ja rekao... lapsus... izvin'te :ups:

cak i ako treba raditi tako veliki difuzor... pre nekoliko godina, kada smo imali slican problem .... odlucio sam se ipak za diffractal 2x7.. umesto QRD visokog reda... upravo zbog problema koje sam vec naveo. Moze se videti u galeriji na http://www.myroom-acoustics.com

pozdrav

bogi

Eomsy
16-08-2010, 08:10 PM
OK, hvala na savjetima, ali sa jednim (pa čak i sa dva QRD N13 neću pokriti cijeli zadnji zid, jedino ako wellovi budu široki u vražj. mat. .... pa, imate kakve prijedloge, sugestije :confused: ??? Da ostatak idem sa absorberima, a u sredini difuzori (recimo 2 komada PN 13) nešto kao što je Quake radio http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716&page=29?

NLP
17-08-2010, 09:20 PM
... pa eto Boggy ti je nakazao na sliku (treča od leve na desnu), i Vale ima nekako slično pozicionirane difuzore, levo i desno na zadnjem zidu a na sredini možda absorpcija...? ... da li če škoditi?
Probaj se malo poigrati.
... a možeš i da imaš više jednakih difuzora sa PN13 bez nekih Barker code ili MLS optimizacije...
Ne trebaju ti difuzori preko celog zadnjeg zida... imaš još druge površine na zadnjem delu prostorije pogodne za klasične difuzore.

boggy
18-08-2010, 04:38 AM
OK, hvala na savjetima, ali sa jednim (pa čak i sa dva QRD N13 neću pokriti cijeli zadnji zid...........
Ne,... ne treba ti celi zadnji zid...

pozdrav

bogi

Eomsy
19-08-2010, 09:36 AM
OK, makar ba? ne ku?im NLP-a, jer ba? i nemam previ?e prostora odozada sa strane, zbog već postojećih absorbera ... No, evo skice kako sam sada to zamislio, pa vi ka?ite svoje misli :grin: !!!

http://img196.imageshack.us/img196/1371/dvan13difuzorasaabsorbe.jpg

http://img535.imageshack.us/img535/8609/dvan13difuzoraspojena.jpg

Nenade, u jednom od prethodnih postova si spomenuo da ne radim difuzor dublji od 30 cm, a ubacujući takvu dubinu u QRDude, dobivam da bi već takva dubina difuzirala od cca. 600 Hz, ?to ste i ti i Boggy osporili rekav?i da je bolje ići sa difuzijom od nekih 1000 Hz. Da pravim plići difuzor :confused:, nekih 20 - 25 cm dubine???

boggy
19-08-2010, 01:56 PM
............što ste i ti i Boggy osporili rekavši da je bolje ići sa difuzijom od nekih 1000 Hz. Da pravim plići difuzor :confused:, nekih 20 - 25 cm dubine???
Da, treba praviti plici difuzor u maloj prostoriji.
Ne konstruisem difuzore dublje od nekih 15cm, za prostorije do 4x5m.
Izbegavam mogucu preveliku blizinu slusaoca difuzoru na taj nacin, a difuzija od 1kHz daje vec (virtuelno) preko 80% osecaja koji bi dublji difuzor ostvario (procena je subjektivna, iskustvena... nema bas mere da se proceni, ali da bi me razumeo.... moram tako)...

Ako si pazljivo gledao konstrukciju difuzora na mom forumu, video si da je difuzor koji je tamo konstruisan "supalj"... i da se u njega moze staviti apsorpcijski materijal. S obzirom na tanak materijal od koga je napravljen... mozes apsorbere staviti IZA takvog difuzora... posto je prilicno transparentan za niske frekvencije.

pozdrav

bogi

p.s. inace se nikada difuzor ne stavlja na debeo, cvrst i go zid... nego na ozbiljan apsorber...

NLP
19-08-2010, 11:02 PM
Pa dobro onda stavi na sredinu:) klasičan difuzor.
... da posve če biti dobro 15cm max. dubljine i manje...

Eomsy
21-08-2010, 09:49 AM
Da, treba praviti plici difuzor u maloj prostoriji.
Ne konstruisem difuzore dublje od nekih 15cm, za prostorije do 4x5m.
Izbegavam mogucu preveliku blizinu slusaoca difuzoru na taj nacin, a difuzija od 1kHz daje vec (virtuelno) preko 80% osecaja koji bi dublji difuzor ostvario (procena je subjektivna, iskustvena... nema bas mere da se proceni, ali da bi me razumeo.... moram tako)...
E, to vidi? nisam znao. Jbga, iskustvo :shock::D...

Ako si pazljivo gledao konstrukciju difuzora na mom forumu, video si da je difuzor koji je tamo konstruisan "supalj"... i da se u njega moze staviti apsorpcijski materijal. S obzirom na tanak materijal od koga je napravljen... mozes apsorbere staviti IZA takvog difuzora... posto je prilicno transparentan za niske frekvencije.
Da, da, nagledao sam se "virtualno" izrade svakakvih difuzora, ali ne znam, izgleda mi te?e za napraviti ?uplji (sa absorpcijskim materijalom unutra), nego puni difuzor ... ispravi me ako grije?im, po?to se jo? nisam upustio u izradu jednog, a iza tebe su već "kilometri" istih :grin: .Koji su tebi "lak?i" za izraditi?

p.s. inace se nikada difuzor ne stavlja na debeo, cvrst i go zid... nego na ozbiljan apsorber...
I ovako sam ga mislio odmaći od zida nekakvih 10-15 cm, ?to mi ostavlja prostora za kamenu vunu odostraga (znači između zida i difuzora). Uglavnom, onda ću da idem sa 15 cm dubinom, a iza sa gustom kamenom vunom!

Eomsy
28-08-2010, 09:25 AM
@ Boggy & NLP

Da li pod izrekom da iza difuzora ide "ozbiljan" absorber, valja ići sa istom debljinom/dubinom (pa i većom) nego je sam difuzor ili je dovoljno ići sa manjom debljinom, ali sa najgušćom vunom? Cca. 15 cm difuzor - 15 cm (i više) absorber iza njega. Ja sam to sada ovako zamislio, pa komentirajte .... :D

http://img28.imageshack.us/img28/1371/dvan13difuzorasaabsorbe.jpg

NLP
29-08-2010, 02:16 PM
... mislim da Boggy nije mislio na ba? takvo rje?enje.
Ima i drugih rje?enja; izza difuzora mo?e? da stavi? membranski difuzor ili da je sam difuzor membranski kao recimo realtrapsov ili ovi http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192 .

Eomsy
29-08-2010, 06:39 PM
... mislim da Boggy nije mislio na baš takvo rješenje.
Ima i drugih rješenja; izza difuzora možeš da staviš membranski difuzor ili da je sam difuzor membranski kao recimo realtrapsov ili ovi http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192 .
Oprosti, ali sam se sada malo izgubio :confused: :banghead: ... Zar nije membranski difuzor varijanta kod koje stavljaš membranu ispred ili iza difuzora (za koju bi trebao znati na kojoj frekvenciji rezonira), odnosno u varijanti da se difuzor puni sa vunom, da se na leđa takvog punjenog difuzora zatvori sa nekom membranom (recimo MDF pločom)

.... ili sam ja pojam membrane krivo posložio :ups: ...

NLP
29-08-2010, 06:50 PM
Jedna varijanta je iskalkulisana membranska (mo?e drvena) stena ili povr?ina izza difuzora ili da su difuzori okačeni na nju direktno, druga varijanta je membranski difuzor, jednaki su oni iz onog danog linka, da treba onda znati gdje če taj difuzor da rezonuje te je odvisno od materijala i iskustava.

Eomsy
29-08-2010, 07:11 PM
Jedna varijanta je iskalkulisana membranska (mo?e drvena) stena ili povr?ina izza difuzora ili da su difuzori okačeni na nju direktno, druga varijanta je membranski difuzor, jednaki su oni iz onog danog linka, da treba onda znati gdje če taj difuzor da rezonuje te je odvisno od materijala i iskustava.
Pa ja sam nacrtao varijantu da difuzor ima zadnju stijenu (MDF ploča), odnosno da je zatvoren sa zadnje strane, pa da onda ide 10 cm vune - 5cm zraka - 5 cm vune - pa otvoreni prostor .... samo ?to je ovdje malo rastavljeni okvir, pa se te?e vidi da sam osmislio zadnju stijenu ....

Nego kako znati kako izračunati rezoniranje MDF-a, recimo 22 mm???

boggy
29-08-2010, 07:31 PM
Cak i to sto si nacrtao bez ikakve membrane ce biti bolje nego da je okacen direktno na cvrsti zid.

pozdrav

bogi

NLP
29-08-2010, 10:11 PM
Ako je membranski absorber tipa sealed dizajn onda nije teško: http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp# (panel resonator) i to što kaže Boggy posve drži.

Eomsy
30-08-2010, 12:16 PM
Cak i to sto si nacrtao bez ikakve membrane ce biti bolje nego da je okacen direktno na cvrsti zid.

pozdrav

bogi
Hvala!
Proučit ću jo? malo panel resonatore, ali mi je glavno da i sada?nja ideja nije lo?a, pa ću mo?da nju napraviti !!!

Eomsy
19-09-2010, 10:18 AM
Pozdrav sima :D ! Evo, opet mali update!

U slijedećem nizu slikica sam lijepio zadnji Helmhotz rezonator i punio ga sa vunom (veći od dva koja moram imati)! Njegovo sklapanje i dihtanje silikonom sam pokazao na http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239&page=16. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239&page=16)

http://img695.imageshack.us/img695/8836/postoljehelreszan71cpop.jpg

Dvo-komponentno ljepilo za parkete (2K-PUR, Chromos)

http://img823.imageshack.us/img823/830/ljepilozaspajanje.jpg

http://img214.imageshack.us/img214/6045/lijepljenjevuneunutarhe.jpg

http://img687.imageshack.us/img687/6050/lijepljenjezavrneploena.jpg

http://img443.imageshack.us/img443/6857/zaijepljenjazavrnaploan.jpg

Klupice su skoro gotove :grin: ... stavio sam dva reda 9 mm gume sa svake strane (osim prednje) i prevukao tkaninu preko toga tako da sam je kucao odozgo i odozdo. Sumo summarum, udobno za sjediti, a mogu klupicu i nabiti u zid :banghead: - samo će se odbiti :wink: :D ...

http://img268.imageshack.us/img268/3396/helmhklupicatkaniranjeg.jpg

Poslije ću staviti crnu lajsnu odozgo i to je to! Lajsne si sam radim od jelove daske ... malo poslije pobrusiti, prelakirati ...
http://img31.imageshack.us/img31/9408/helmhklupicatkaniranjet.jpg

http://img836.imageshack.us/img836/7448/helmhklupicatkaniranjek.jpg

I jedna slikica kako to sada otprilike izgleda ...

http://img193.imageshack.us/img193/6933/absorberinaobojenomzidu.jpg

Komentari su uvijek dobrodo?li :taz:! ....

NLP
21-09-2010, 09:37 PM
Evo jedva čekam da zavr?i? i ka?e? kako si zadovoljan!
Samo dalje!

Eomsy
22-09-2010, 08:09 PM
Evo jedva čekam da završiš i kažeš kako si zadovoljan!
Samo dalje!
Hvala VERY MUCH! :D ... update slijedi ...

Eomsy
29-09-2010, 08:18 PM
Imam jedno pitanjce!

Ovaj vikend sam imao kratko dru?enje sa frendom u mom nedovr?enom studiju (cca. sat vremena) i klupice su se pokazale sasvim solidne, s obzirom da on ima 140 kila i da ni?ta nije puklo niti se savinulo :da:. No, nakon nekog vremena sjedenja, čovjek bi se volio i nasloniti na ne?to, a kako nemam ba? nekog prostora da jo? i naslone stavim na njih, smislio sam ne?to ...

Stavio bih poprečnu dasku na same absorbere na zadnjem zidu, a cijela konstrukcija bi bila pričvr?čena za sami zid ...

http://img820.imageshack.us/img820/5651/poprenadaskanazadnjimab.jpg

... kako bi se netko mogao i nasloniti (opcionalno je da imam i kakav jastuk između leđa i daske) ...

http://img411.imageshack.us/img411/5651/poprenadaskanazadnjimab.jpg

E, sad! Ono ?to me zanima, da li bi ta popreča daska bila kao nekakva membrana ispred absorbera :confused:? Da li bi pomoglo da bude perforirana kao na slici iznad?

I moram priznati da mi jo? koncept membranskog absorbera nije skroz jasan :ups:, te molim da me ispravite ako je moj zaključak krivi! Znači, membrana rezonira na određenoj frekvenciji i ta se frekvencija izgubi (izrezonira) :confused: ?

Unapred zahvaljujem!

boggy
29-09-2010, 08:29 PM
....................
...... Znači, membrana rezonira na određenoj frekvenciji i ta se frekvencija izgubi (izrezonira) :confused: ?
........

da.

pozdrav

bogi

Eomsy
30-09-2010, 07:50 PM
http://img411.imageshack.us/img411/5651/poprenadaskanazadnjimab.jpg

... da li bi ta popreča daska bila kao nekakva membrana ispred absorbera :confused:?
....
?to i takva debela daska (2,5 cm) se mo?e smatrati membranom!? A Jel koncept OK sa takvim naslonom?

boggy
30-09-2010, 08:00 PM
Što i takva debela daska (2,5 cm) se može smatrati membranom!? A Jel koncept OK sa takvim naslonom?

Ne vidim nikakvu membranu u tom naslonu.

pozdrav

bogi

Eomsy
30-09-2010, 08:18 PM
Ne vidim nikakvu membranu u tom naslonu.

OK, znači ta daska nebi bila membrana, već samo reflektivna povr?ina, pa u tom slučaju perforacija, bu?enje rupa u njoj, će svakako pomoći!

Opet pitanje: Da li membrana mora biti preko cijele povr?ine absorbera ili mo?e biti manja - u?a? Jer ako imam dva absorbera istih dimenzija, imam u tom slučaju i dvije iste membrane koje isto rezoniraju?! Zar nije bolje ići sa dve različite membrane da se pokrije veći spektar frekvencija za rezoniranje?

I da li mo?e membrana ići unutar samoga absorbera, nekako ovako ...

http://img337.imageshack.us/img337/4707/unutranjostzadnjegabsor.jpg

I ako mo?e neki link od kakvog DIY membranskog absorbera, njegove izrade ... bio bi prezahvalan :D

boggy
30-09-2010, 08:57 PM
OK, znači ta daska nebi bila membrana, već samo reflektivna povr?ina, pa u tom slučaju perforacija, bu?enje rupa u njoj, će svakako pomoći!

Nije strasan problem ako rupa nema,
valjalo bi da ima koja rupa...
uticaj je prakticno zanemarljiv.

Opet pitanje: Da li membrana mora biti preko cijele povr?ine absorbera ili mo?e biti manja - u?a? Jer ako imam dva absorbera istih dimenzija, imam u tom slučaju i dvije iste membrane koje isto rezoniraju?! Zar nije bolje ići sa dve različite membrane da se pokrije veći spektar frekvencija za rezoniranje?

Pogledaj dobro definiciju membranskog apsorbera, pre nego krenes da se igras sa njim.
Ne pokriva se siri opseg jer nema gde da se to uradi.. imas na jednom mestu mesta za jednu membranu i kraj. Sirina "zahvata" bass trapa se radi smanjenjem Q-faktora tako nastalog akustickog filtra, a ne dodavanjem jos jedne frekvencije. Q faktor se smanjujemo povecanjem koeficijenta apsorpcije na tim frekvencijama... kao i kod svih filtera.

I da li mo?e membrana ići unutar samoga absorbera, nekako ovako ...

probaj i jedno i drugo pa javi rezultate.

I ako mo?e neki link od kakvog DIY membranskog absorbera, njegove izrade ... bio bi prezahvalan :D
Sacekacemo da vidimo sta ima Nenad u bookmarku... ja ne znam ni jedan koji bi preporucio.

pozdrav

bogi

Eomsy
30-09-2010, 09:06 PM
... ja ne znam ni jedan koji bi preporucio. ...
Ma mo?e? reć i za one koje nebi preporučio :D, glavno da ka?e? svoje rije?enje manama izrade istog :wink:!

Danke!

Eomsy
01-10-2010, 02:23 PM
Pogledaj dobro definiciju membranskog apsorbera, pre nego krenes da se igras sa njim.

OK, sku?io sam da sam daleko fulao kaj membrana ustvari jest .. :ups: . Znači membrana je iznad neke "pliće" kutije, pričvr?čena na dva mjesta, a ne na sve četiri ... dok je kutijica ispunjena sa vunom s donje strane ..
Ne pokriva se siri opseg jer nema gde da se to uradi.. imas na jednom mestu mesta za jednu membranu i kraj. ...

Ali to ne znači da nemogu vi?e membrana raditi u sobi, zar ne? Vi?e membrana, po jedna za jednu zadanu frekvenciju?!

Eomsy
03-10-2010, 03:59 PM
Update zadnjeg zida ...

Po?to nemam glodalice, da bih mogao lijepo da izdubim mjesta za pregrade svog difuzora (u threadu OFF-a http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35094 je rečeno da i nisu neophodne :wink:), i?ao bih na spajanje da?čica izravno! No, postavio mi se problem ?irine difuzora, po?to sam već izrezao i spojio jedno donje postolje http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=287324&postcount=179 ....2 x N13 bi mi bio premali (preuski) u odnosu na absorber koji je do njega, jer to direktno uvjetuje ?irinu drugog absorbera za kojeg tek trebam izraditi postolje, odnosno to drugo postolje bi bilo fizički preveliko da stane na predviđeno mjesto.

Jbga, počeo sam raditi postolje za svoj zami?ljeni N 71, pa sada moram da kombiniram sa zadanom du?inom. No, da ne duljim, u samom crte?u (a i fizički izmjereno u samoj prostoriji), taman bi odgovarao 1 x N 29, koji bi isto bio 15 cm dubine ... Ne?to ovako ...

http://img828.imageshack.us/img828/6968/zadnjidifuzorn29absorbe.jpg

Se sla?ete s ovim?

I jo? jedno pitanjce! Kako da izračunam (na?alost nemam mjerni mikrofon) koje su mi problematične frekvencije prostorije (radi bu?enja rupa u Helm. rezonatorima), s obzirom da mi je prostorija u dvije eta?e? Mislim, svi kalkulatori daju rezultate za jedinstvenu prostoriju ... Kaj, da izračunam frekve za jednu eta?u, pa za drugu, pa uzmem sredinu???? :confused: ... Ne znam, to mi razmi?ljanje ne izgleda ba? previ?e logično u smislu akustike!

Hvala, kaj me trpite :D !

boggy
03-10-2010, 08:16 PM
Akvarijum mi se najvise svidja!!! :da:
:banana::trchi::dance:

pozdrav

bogi

NLP
03-10-2010, 10:24 PM
OK, sku?io sam da sam daleko fulao kaj membrana ustvari jest .. :ups: . Znači membrana je iznad neke "pliće" kutije, pričvr?čena na dva mjesta, a ne na sve četiri ... dok je kutijica ispunjena sa vunom s donje strane ..

Ali to ne znači da nemogu vi?e membrana raditi u sobi, zar ne? Vi?e membrana, po jedna za jednu zadanu frekvenciju?!

Mo?e? imati vi?e različito tjunovanih membranskih absorbera.
Treba? i dosta prostora za to.
Recimo najkritičnija frekvencija koja te "iritira" se izabere i napravi jedan veči membranski absorber, recimo cela zadnja stena i slično.
Mo?e? i da koristi? helmholtze u istu svrhu, a koje več ionako upotrebljava?.

Membranski absorber mo?e biti u teoriji veoma ?iroka filozofija... i dosta gusta izolacija je neke vrste membranski absorber...

U grubom se membranski dele na:

- panelni sealed (potpuno zadihtovan) tip kojeg je dosta lako izračunati (dakako to je uskopojasni absorber):
http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp# (otkucaj Panel Resonator)
Koristi se formula:
f = 60 / (kvadratni korijen iz (m*d))
m = te?ina membrane po povr?ini materijala
d = dubina
ako je unutra?njost te zatvorene kutije ispunjena sa vunom onda se koristi koeficienat 50 umjesto 60.
Ta formula va?i za anglosaksonske mjerne jedinice.

- i membranski absorber koji je "otvoren"... realtrapsovi paneli su primjer takvih membranskih absorbera recimo (oni koji se ne koristi na prvim refleksivnim povr?inama!).
Takav tip absorbera je te?ko izračunati, ima nekakvih teoretičkih modela i slično ali u praksi se poka?e da drugačije rade.
Poma?e eksperimentisanje i merenje i opet ponovno dok ne nađe? re?enje (taj tip je dosta ?irokopojasni ako ima airgap i priporučljivo je da zvuk dolazi i sa strane (perforisan okvir recimo...).

- membranski perforisani diffsorberi (RPG BAD elemenat recimo; uključuje principe menjavanja impendanse povr?ine elementa-difuzija, kamena vuna od pozadi i prednja "maska" kao neka membrana).

Boggy nemam sad nigdje kod sebe nekih zanimivih linkova:)

Eomsy
04-10-2010, 04:19 PM
Ok, znači N29 funkcionira! Tako ću i raditi!

@Boggy
Hvala za akvarij, ali neće ribice plivati unutra :wink: .. šta će biti unutra, neka bude malo iznenađenje za kraj cijele priče :D :da:!

@ NLP
Ovo mi se čini kao velika muka, mislim na izradu takovih tjunovanih elemenata ... mislim da ću se zadržati na absorberima vs. Helm. rezonatorima!

No, pitanjei dalje stoji!

... Kako da izračunam (nažalost nemam mjerni mikrofon) koje su mi problematične frekvencije prostorije (radi bušenja rupa u Helm. rezonatorima), s obzirom da mi je prostorija u dvije etaže? Mislim, svi kalkulatori daju rezultate za jedinstvenu prostoriju ... Kaj, da izračunam frekve za jednu etažu, pa za drugu, pa uzmem sredinu???? Ili da uzmem sredinu jedne i druge visine obje etaže ??? :confused: ... Ne znam, to mi razmišljanje ne izgleda baš previše logično u smislu akustike!

Evo i dimenzija prostorije

PRVI DIO PROSTORIJE (u kojoj ću imati stol, stalke za zvučnike ... )
cca. 291 * 330 * 204 cm
DRUGI DIO PROSTORIJE (gdje će biti vokalist)
cca. 195 * 330 * 209 cm

dužina*širina*visina

cca. zato jer visina malo varira (koji cent), jbga. valjda su majstori imali koju pivu viška u riti ...

Znači, prostorija je DUGAČKA cca. 486 cm + 35-40 cm punog (vunom)
gipsanog, glavnog zida kojeg sam odmaknuo http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=268904&postcount=117

NLP
05-10-2010, 09:59 PM
Pa prosto; predla?em ti da si za jeftine pare kupi? ili isposudi? mikrofon:)
Kalkulisati je dosta lako ima? svakojakve besplatne i online kalkulatore ali da li su sve povr?ine dosta rigidne, pa prozori, vrata itd. ... tome primjerna je netačnost iskalkulisanog.

Eomsy
06-10-2010, 09:38 AM
Pa prosto; predla?em ti da si za jeftine pare kupi? ili isposudi? mikrofon:) ....
Tak sam si i mislio da bu moralo biti :( ...

Eomsy
07-10-2010, 01:21 PM
[quote=NLP;288260]Pa prosto; predlažem ti da si za jeftine pare kupiš ili isposudiš mikrofon:) ...[quote]

Smijem pitati o kakvom je ovdje mikrofonu riječ? http://www.mh-audio.nl/Audio%20Tips.asp?what=contactmic

Mislim, ako mogu složiti takav mic, a da služi svrsi mjerenja, zašto ne?! :confused:

Nemojte zamjeriti na pitanjcu!

boggy
07-10-2010, 01:36 PM
Pa prosto; predlažem ti da si za jeftine pare kupiš ili isposudiš mikrofon:) ...

Smijem pitati o kakvom je ovdje mikrofonu riječ? http://www.mh-audio.nl/Audio%20Tips.asp?what=contactmic

Mislim, ako mogu složiti takav mic, a da služi svrsi mjerenja, zašto ne?! :confused:

Nemojte zamjeriti na pitanjcu!

Ne zameram ali preterujes... :)

ne preporucujem da se za akusticka merenja ide ispod ovog "nivoa":
http://www.thomann.de/gb/behringer_ecm_8000.htm

Sto se tice DIY, mogu panasonicove kapsule da koriste, ako uspes da ih kupis, jedino sto mislim da je i to skuplje i komplikovanije od gore spomenutog behringera.
Naravno.... adekvatan preamp sa fantomskim naponom berem u kartici je obavezan... ili barem samo sprava koja daje fantomski napon + ne-tako-dugacak-kabl.

pozdrav

bogi

Eomsy
07-10-2010, 01:40 PM
Dobro, dobro, samo pitah :D!

quake2
07-10-2010, 01:42 PM
Ih bre Eomsy,pa ti krenuo i majkove da pravis:).Vidim da lepo napredujes,svaka cast,samo napred.

Eomsy
09-10-2010, 07:11 PM
Ih bre Eomsy,pa ti krenuo i majkove da pravis:).Vidim da lepo napredujes,svaka cast,samo napred.
Ma, sva?ta nauči? raditi onako usput :wink::D !!! Hvala na čestitkama, makar ne napredujem ba? onako brzo kako sam zami?ljao ... doći i tome kraj :banghead: ...

Update:

Evo mali napredak izrade mojih stalaka ...

http://img412.imageshack.us/img412/579/gradnjastalkaa.jpg

http://img833.imageshack.us/img833/9226/gradnjastalkac.jpg

http://img153.imageshack.us/img153/6039/gradnjastalkae.jpg

Ja u akciji ...

http://img209.imageshack.us/img209/1885/gradnjastalkag.jpghttp://img409.imageshack.us/img409/3080/gradnjastalkad.jpg

http://img214.imageshack.us/img214/4761/gradnjastalkaf.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/8352/gradnjastalkah.jpg

Gumice na kojima će stalak stajati ...

http://img810.imageshack.us/img810/7586/gradnjastalkai.jpg

I finalno prije varenja ...

http://img530.imageshack.us/img530/5835/gradnjastalkak.jpg

http://img683.imageshack.us/img683/6322/gradnjastalkaj.jpg

Sutra varim i punim pjeskom, pa update slijedi ....

boggy
09-10-2010, 07:13 PM
Dobro izgledaju... samo napred... :D

pozdrav

bogi

analog
09-10-2010, 08:19 PM
http://img209.imageshack.us/img209/1885/gradnjastalkag.jpg

Preporučio bih ti da kupiš neke antifon slušalice kad majstorišeš.. Lako možeš da ih stavljaš i skidaš, da te ne smaraju..

boggy
09-10-2010, 08:48 PM
Preporučio bih ti da kupiš neke antifon slušalice kad majstorišeš.. Lako možeš da ih stavljaš i skidaš, da te ne smaraju..
da... slazem se, apsolutno se slazem.

brusilica (flexerica), rucni cirkular, ruter (frezer) su veoma bucne alatke i covek koji se bavi zvukom NE SME da radi sa tim alatkama bez zastite usiju... makar onih za lovce... ili necega sto moze u apoteci da se kupi... nemojte se za*ebavati!

pozdrav

bogi

Eomsy
10-10-2010, 11:45 AM
Preporučio bih ti da kupi? neke antifon slu?alice kad majstori?e?.. Lako mo?e? da ih stavlja? i skida?, da te ne smaraju..
Istina, moj zajeb ?to nisam uzeo čepiće sa sobom :banghead: !!! Inače, uvijek ih stavljam kod takovih radova, ali sada sam zaboravio, jer sam radio kod frenda :( , pa dok natrpa? u auto sve ?to ti treba, zaboravi? na "krucijalne sitnice" ...

Eomsy
10-10-2010, 11:49 AM
P.S. @analog

Zaboravio si napomenuti kako bi bobra i pregača bila kod ovakovih radova, da se nebi čovjek zapalio kao ja!!! Doslovce sam gorio, odnosno moja flanel ko?ulja od iskri ... Kaj sve čovjek mora proć za vlastito zadovoljstvo :banghead: :D ...

boggy
10-10-2010, 01:11 PM
....... Doslovce sam gorio, odnosno moja flanel ko?ulja od iskri ... ....
:shock: :banghead:

pozdrav

bogi

quake2
11-10-2010, 02:34 PM
Svaka cast za stalke Eomsy....mozes slobodno krenuti u serisku proizvodnju:) jer su ovi fabricki kesa za ove tvoje.Nadam se da si osusio pesak...

NLP
11-10-2010, 09:42 PM
Izgleda 8-) ali čuvaj se pobogu :D

Eomsy
13-10-2010, 08:28 PM
Svaka cast za stalke Eomsy....mozes slobodno krenuti u serisku proizvodnju:) jer su ovi fabricki kesa za ove tvoje
Thanks! :D
....Nadam se da si osusio pesak...
Heh, upravo htio uploadat nove slikice gdje sam upravo to radio!

Eomsy
13-10-2010, 09:20 PM
Počeo sam su?iti pjesak (kod frenda smo i dalje, u i izvan njegove radione :wink: :grin:) na ro?tilju ....
http://img156.imageshack.us/img156/263/varenjeipunjenjestalkaa.jpg

Onda sam shvatio da ovak nebu nikad gotovo :banghead: .... pa, sam morao ADAPTIRATI "SISTEM" ... :D

http://img843.imageshack.us/img843/2653/varenjeipunjenjestalkab.jpg
Frend dotle vari ...

http://img153.imageshack.us/img153/6017/varenjeipunjenjestalkac.jpg

A onda je do?lo vrijeme punjenja stalaka ... Proba broj 1 ...

http://img821.imageshack.us/img821/3872/varenjeipunjenjestalkaf.jpg

Fak :banghead::banghead::banghead: !!! Shvatili smo da bu ovako trajalo 16 godiiinnnaaaa ... Pa se jedan dosjeti adaptacije ...

http://img232.imageshack.us/img232/1794/varenjeipunjenjestalkag.jpg

To ba? i nije u potpunosti zadovoljavajuće funkioniralo, pa frend ka?e: " ... ajde da vidimo sa OVIM!"

http://img709.imageshack.us/img709/3233/varenjeipunjenjestalkah.jpg

TO JE UPALILO!! Curilo je ko u pje?čanom satu ... a imao je dovoljno zraka da si mo?e popiti sa strane .. :D:da:! Onda sam ih na kraju "NABIO" !!!

http://img836.imageshack.us/img836/139/varenjeipunjenjestalkai.jpg

Moram priznati da taj dio nije ugodan! Glumiti građevinsku "?abu" sa cca. 50-60 kg :banghead: :mad: ... No, cilj opravdava sredsto ... Na kraju je frend i te rupe zavario ...

http://img225.imageshack.us/img225/3223/varenjeipunjenjestalkaj.jpg

Onda sam sve to odteglio doma, pa napravio priručnu komoru za farbanje ....

http://img138.imageshack.us/img138/6051/lakiranjestalkab.jpg

... te sve dobro obrusio i odmastio Nitrom ...

http://img98.imageshack.us/img98/5127/lakiranjestalkaa.jpg

I bacio prvu ruku reaktivnog temelja Sigmaprime 280 universal primer ...

http://img88.imageshack.us/img88/6507/lakiranjestalkad.jpg

Pa ih poslije uspravio i zavr?io do kraja ...

http://img257.imageshack.us/img257/7000/lakiranjestalkae.jpg

Sada me jo? slijedi kitanje varova i većih neravnina, pa onda slijedi jo? jedan sloj temelja, te zavr?no lakiranje .... a o tome ću već apdejtat ... :D

Eomsy
13-10-2010, 09:27 PM
Izgleda 8-) ali čuvaj se pobogu :D
Ma, ja uvijek ka?em da j.b.? posao kojeg ne zalije? sa MALO KRVI :D! Ovo mi je samo nova metoda ... da se palim :shock: :banghead: ... Glavno da su svi dijelovi na kraju na mjestu :D ...

NLP
13-10-2010, 10:47 PM
:D
dobro ti ide.
Lak?e bi ti bilo da si ih ulijevao od betona...:wink:

Solozabal
13-10-2010, 10:48 PM
Moji stalci su "zvonili" kad sam ih napunio pune pijeskom, tako da sam morao prilagodjavati popunjenost..

Na kraju je ispalo negdje oko 80% pijeska u jednom i drugom stalku, najtuplji zvuk :D.

Pijesak je bio iz pet shopa, za akvarij ili macke :rolleyes: ne sjecam se vise :).

Eomsy
14-10-2010, 07:13 PM
Moji stalci su "zvonili" kad sam ih napunio pune pijeskom, tako da sam morao prilagodjavati popunjenost..

Na kraju je ispalo negdje oko 80% pijeska u jednom i drugom stalku, najtuplji zvuk :D.

Ako mogu da pitam, kako si to uradio ? Bu?io na dnu ponovo rupe, pa ispu?tao pijesak ili prije varenja rupa...?

Pijesak je bio iz pet shopa, za akvarij ili macke :rolleyes: ne sjecam se vise :).

Moj je običan kvarcni !

@NLP ..... :wink: :)

Sada sam ih upravo dao svom autolimaru da ih pokita, pa jo? jedna ruka temelja ...

boggy
14-10-2010, 07:25 PM
.......
Moj je običan kvarcni !
...
:shock: E jbg... :rolleyes: :p :D :trchi:

pozdrav

bogi

quake2
15-10-2010, 01:46 AM
Ako mogu da pitam, kako si to uradio ? Bu?io na dnu ponovo rupe, pa ispu?tao pijesak ili prije varenja rupa...?

Moj je običan kvarcni !

@NLP ..... :wink: :)

Sada sam ih upravo dao svom autolimaru da ih pokita, pa jo? jedna ruka temelja ...

Slobodno napuni do kraja i nabi sto vise taj pesak,nema sanse da zvoni zbog njega sa debelim plocama i cevima kakve su kod tebe.

Eomsy
17-10-2010, 07:54 PM
Pozz, evo vratili se stalci sa kitanja ... usput mi je limar skinuo sve varove do pristojnog izgleda, ali je kit fakat tvrd ...

http://img169.imageshack.us/img169/7481/pokitanistalci1.jpg

.... pa sa umjesto preporučenih 400 "na vodu", sam i?ao sa 100-ok brusnim papirom ...

http://img220.imageshack.us/img220/2772/pokitanistalci2.jpg

Dalje je uslijedio ponovo sloj temelja, pa danas bru?enje na vodu sa brusnim papirom 1000 :D !!! Sutra dobro odma?čujem sve nitrom, pa pik traka, te konačno prva ruka lak crne boje ... Updejtam ... pozz ...

boggy
17-10-2010, 07:57 PM
Samo napred!

Thread sam stavio na sticky

pozdrav

bogi

Eomsy
17-10-2010, 08:26 PM
Samo napred!

Thread sam stavio na sticky

Bilo je i vrijeme :D, lol ... Ma ?ala-mala, ali stvarno mislim da ljudi mogu puno da nauče iz ovoga threada, kao ?to sam i ja tokom nastanka istog ...

Hvala!

boggy
17-10-2010, 09:00 PM
Bilo je i vrijeme :D, lol .......

Da... da... ono samozapaljivanje je bilo "titraj" koji je prevagnuo... :kava: :mrgreen:

Hvala!
Nema na cemu, hvala tebi! :)

pozdrav

bogi

NLP
18-10-2010, 07:54 AM
:grin:

Solozabal
18-10-2010, 10:15 PM

Kao i kod tebe rupe su na gornjoj ploci, ali je ona dosta deblja i napravljeni su navoji tako da se vida skine po potrebi.

Uglavnom test sam radio kucanjem po toj gornjoj plohi i cijevima, a nakon bezbroj ulijevanja i izlijevanja pijeska dosao sam do najtupljeg zvuka..

Btw. ako nemas dovoljno strpljenja za ovo gore nemoj ni zapocinjat... :wink:

Space
19-10-2010, 03:50 PM
Hteo sam da pitamo oko visinu stropa u Vocal booth,neko da mi kaze najbolje visinu za Vocal booth i control room,ona preporaclivu visinu?Dali e dovolno 2.6-2.8m za u Control room i oko 3.0-3.2m za u Sobu za unimavanje?Hvala unapred

Eomsy
19-10-2010, 07:17 PM
Hteo sam da pitamo oko visinu stropa u Vocal booth,neko da mi kaze najbolje visinu za Vocal booth i control room,ona preporaclivu visinu?Dali e dovolno 2.6-2.8m za u Control room i oko 3.0-3.2m za u Sobu za unimavanje?Hvala unapred
Prvo, DOBRODO?AO NA FORUM :D!

Drugo, ovo je pitanje za zaseban thread (ako već nije napisano, pa ti lupi search i vidi :wink:) ..

Pozz ...

Eomsy
19-10-2010, 07:23 PM
...

Uglavnom test sam radio kucanjem po toj gornjoj plohi i cijevima, a nakon bezbroj ulijevanja i izlijevanja pijeska dosao sam do najtupljeg zvuka..

Kucah i ja, zvoni ... ali ne čujno čim maknem uho vi?e od 20 cm ... na kojoj frekvi zvoni ? Nemam pojma, trebam prisloniti mic, pa ću vidjeti ...

Btw. ako nemas dovoljno strpljenja za ovo gore nemoj ni zapocinjat... :wink:
Jep, nisam ba? čovjek od previ?e strpljenja ... a i priča je za mene gotova :D!

Pozz ...

P.S. za sve ostale ... Dokaz samozapaljivanja, odnosno "titraja" za sticky :shock: :D ....
http://img826.imageshack.us/img826/8567/samospaljivanje.jpg

Eomsy
19-10-2010, 07:42 PM
Gotovi su moji stalci :da: ...

Evo malo u slikama zavr?ne faze ...

Boja koja je kori?tena ... Poliuretanska dvokomponentna boja za DRVO!!!

http://img264.imageshack.us/img264/7758/farbanjestalkaboja.jpg

Postavljanje pik trake za crnu ... :banghead: to traje 2 sata, a samo farbanje 2 minute ... jo? jednom :banghead: ...

http://img87.imageshack.us/img87/2504/farbanjestalkaa.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/7956/farbanjestalkab.jpg

Da ne ponavljam proces postavljanja pik trake za crvenu boju, tu je krajnji rezultat kako stalak izgleda ....

http://img251.imageshack.us/img251/3421/farbanjestalkac.jpg

http://img831.imageshack.us/img831/12/farbanjestalkae.jpg

Jo? poslije dođu crne ukrasne matice ....

http://img841.imageshack.us/img841/3080/farbanjestalkad.jpg

U međuvremenu sam se bacio na izradu difuzora ...

http://img842.imageshack.us/img842/5382/gradnjadifuzoraa.jpg

Jo? imam do kraja tjedna godi?nji, pa poku?avam svo dragocijeno vrijeme iskoristiti ... To je to za sada, updejt skoro ...

Space
21-10-2010, 04:50 PM
imas li neka druga slika u toku gradnja ovog difuzora?ili neka shema za gradnja ovog difuzora?Hvala

Eomsy
21-10-2010, 08:27 PM
imas li neka druga slika u toku gradnja ovog difuzora?ili neka shema za gradnja ovog difuzora?Hvala
N29 sa half-well će da bude, makar neće iz ovih dasaka, već mdf-a ... ovo sam probao da vidim otprilike ...

Ubaci vu gugl "qrdude", downloadaj (jer je besplatan :wink:), ubaci? koju dubinu wella, ?irinu, frekvu gađa? i on ti izbaci cijelu shemu kako koji komad treba? izrezati :D

Samu izradu difuzora i sa strane absorbera, ću updejtat pravovremeno ..

Eomsy
24-10-2010, 11:03 AM
Al, baš nitko da komentira gotove stalke :( !?

No, nema veze, ajd opet mali update ...

Složio sam pomičnu kutiju (Helm. res.) za zadnji absorber ....

Donja polica na kojoj su kotači jest od mdf-a 25 mm ...

http://img264.imageshack.us/img264/9962/gradnjanosaazadnjegabsa.jpg

Vodilice za ploče sa strane ...

http://img832.imageshack.us/img832/9962/gradnjanosaazadnjegabsa.jpg

http://img707.imageshack.us/img707/9962/gradnjanosaazadnjegabsa.jpg

Ušerafio sam 25 mm mdf sa strane, te sam poslije vodilice odšerafio ....

http://img821.imageshack.us/img821/9962/gradnjanosaazadnjegabsa.jpg

I onda to u nastavku zadnjeg zida izgleda ovako ...

http://img137.imageshack.us/img137/9962/gradnjanosaazadnjegabsa.jpg

http://img714.imageshack.us/img714/9962/gradnjanosaazadnjegabsa.jpg

Napravio sam i okvir zadnjeg absorbera ...

http://img513.imageshack.us/img513/8927/gradnjazadnjegabsaa.jpg

http://img525.imageshack.us/img525/2671/gradnjazadnjegabsab.jpg

Usput, izrezao sam sve dijelove za svoj N29 difuzor, pa evo malo fotki i od toga ....

http://img513.imageshack.us/img513/7658/rezanjedifuzoraa.jpg

http://img530.imageshack.us/img530/3317/rezanjedifuzorab.jpg

http://img264.imageshack.us/img264/1733/rezanjedifuzorac.jpg

http://img191.imageshack.us/img191/6620/rezanjedifuzorad.jpg

To je to, pozz svima ....

quake2
25-10-2010, 04:35 PM
Svaka cast Eomsy....a stalci su brutalni,verujem da si se bas, bas prijatno iznenadio ako si vec stavljao zvucnike na njih i slusao nesto.Pozzzzzz

Eomsy
25-10-2010, 07:49 PM
Svaka cast Eomsy....a stalci su brutalni,verujem da si se bas, bas prijatno iznenadio ako si vec stavljao zvucnike na njih i slusao nesto.Pozzzzzz
Na?alost nisam :( ! Nekako mi je ?ao nositi zvučnike dolje u tu pra?inu, a stalak mi je malo prete?ak da ga nosim gore u potkrovlje :D ... Koliko god sam nestrpljiv, mogu jo? malo pričekati da slo?im ono najosnovnije, pa da se KONAČNO PRESELIM u svoje odaje :da: ...

Eomsy
31-10-2010, 12:49 PM
Evo mali updejt sklapanja/lijepljenja difuzora ...

Ovako bi trebao izgledati ... slikano prije lijepljenja ...

http://img841.imageshack.us/img841/2443/ljepljenjedifuzoraa.jpg

A sad, sami proces. uz lijepljenje, jo? sam dodatno ?erafio svaki well odozada ...

http://img185.imageshack.us/img185/2187/ljepljenjedifuzorac.jpg

http://img705.imageshack.us/img705/7705/ljepljenjedifuzorad.jpg

http://img153.imageshack.us/img153/149/ljepljenjedifuzorae.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/3655/ljepljenjedifuzoraf.jpg

http://img263.imageshack.us/img263/9154/ljepljenjedifuzorag.jpg

http://img255.imageshack.us/img255/2895/ljepljenjedifuzorah.jpg

Sutra nastavljam drugu stranu i gornju policu ... pa apdejtam. :D

Eomsy
03-11-2010, 08:35 PM
Evo, malo se odu?io updejt, jbga. bio mi rođendan :D ...

Ovako izgleda slijepljen difuzor ...

http://img201.imageshack.us/img201/5739/ljepljenjedifuzorai.jpg

A ovako izgleda "u komletu" ...

http://img9.imageshack.us/img9/9695/cijelazadnjastijena.jpg

... i na zadnjoj stijeni ....

http://img560.imageshack.us/img560/2130/cijelazadnjastijenanapo.jpg

Sada slijedi laganini bru?enje (da uljep?am spojeve), pa impregnacija ... temelj ...

P.S. Sutra idem po TKANINU :D, tnax to The Braco! Pozz ...

NLP
03-11-2010, 08:50 PM
Ba? se lepo trudi?!

Eomsy
03-11-2010, 08:57 PM
Ba? se lepo trudi?!
Hvala, hvala ... Evo, ba? sam jučer bio kod Ivana Komlinovića (ka?e da se znate :wink:), koji bi mi bio voljan posuditii mjerni mikrofon od KRK Erga. Mislim da će on biti dovoljan za krajnja mjerenja, zar ne?

NLP
03-11-2010, 09:07 PM
pa malo se znamo:)
Pozdravi ga lepo!
Bit če posve dobar mikrofon da.

Eomsy
03-11-2010, 09:12 PM
...
Pozdravi ga lepo! ....

'Ću !!!
Bit če posve dobar mikrofon da.
Dobro je za ćut' :D !!!

Eomsy
13-11-2010, 08:34 PM
Eto, uspio ofarbati difuzor .... :da:

http://img191.imageshack.us/img191/7157/farbanjedifuzoraa.jpg

http://img340.imageshack.us/img340/20/farbanjedifuzorab.jpg

boggy
13-11-2010, 09:05 PM
Super izgleda

Opisi koje si farbe koristio, da li si koristio primer, kako si farbao (cetka, spric, valjak, sundjer... )

btw ... hvala za slike!

pozdrav

bogi

Eomsy
13-11-2010, 09:54 PM
Super izgleda

Opisi koje si farbe koristio, da li si koristio primer, kako si farbao (cetka, spric, valjak, sundjer... )

Sory, bar sam do sada barem boje rekao, a sada zaboravih napomenuti :ups: . Za temelj sam koristio 2-komponentni Chromoden temelj TBR bijeli (kombinacija kista i ?price), kojeg sam poslije pobrusio sa 320 brusnim papirom, pa sam i?ao sa istom crnom i crvenom bojom kao i za stalke
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=289149&postcount=226 ....

btw ... hvala za slike!

Ma, no frx! Uskoro kvačim i obojane absorbere :D ...

quake2
13-11-2010, 09:59 PM
Napreduje se,napreduje,svaka cast.Nego,jel su difuzori duboki ovoliko koliko se cini na slikama?Na koju donju frekvenciju si isao?

Eomsy
14-11-2010, 02:53 PM
Napreduje se,napreduje,svaka cast.Nego,jel su difuzori duboki ovoliko koliko se cini na slikama?Na koju donju frekvenciju si isao?
Ma, jok, nije toliko dubok. Sama dubina difuzora jest 15 cm, a ostatak je prazna kutija odozada gdje ću utrpati vunu ... bum i to slikao kada dođe vrijeme ... I?ao sam po prijedlogu Boggy-a, na 1110 Hz do 6680 Hz.

Usput, evo i par slikica farbanje difuzora temeljom ...

http://img689.imageshack.us/img689/3146/farbanjedifuzoratemeljb.jpg

http://img844.imageshack.us/img844/9891/farbanjedifuzoratemelja.jpg

Eomsy
18-11-2010, 07:54 PM
Nenade & Boggy,

Jel mo?e Tervol TP u cloudove i SC-e ić ? Dobio 3 paketa, pa se pitam gdje da ih utro?im, u zadnje absorbere ili u gore navedeno ?!

P.S. Farbanje je gotovo i već dva dana čistim prostoriju, pa kad sve namjestim slikam i ?aljem slikice :D

NLP
18-11-2010, 11:18 PM
U cloude je bolje TP ako je debelina cca. 10, 15 pa i 20cm izolacije, nego dp8 jer je TP gu?či (a visoke i srednje če itekako jednako dobro absorbovati unatoč večoj gustini)...

Eomsy
19-11-2010, 01:02 PM
U cloude je bolje TP ako je debelina cca. 10, 15 pa i 20cm izolacije, nego dp8 jer je TP gu?či (a visoke i srednje če itekako jednako dobro absorbovati unatoč večoj gustini)...
Dobio 5 cm debljine TP, al idem duplo - znači 10 cm u cloudove! A, jel valja TP i za super-chunkove ili da idem sa rijeđom vunom?

NLP
19-11-2010, 01:39 PM
Pa možeš iči i deblje sa TP-om kao što sam rekao ali ne previše:)
10, 15 če biti u redu a ako imaš viška retke vune (dp3 recimo) možeš da to uturiš u airgap.
Kao što sam rekao, za deblje absorbere kao što je supechunks, nema potrebe za takvom gustinom. dp5 i dp8 je ok za te stvari.

Eomsy
21-11-2010, 03:32 PM
Pa mo?e? iči i deblje sa TP-om kao ?to sam rekao ali ne previ?e:)
10, 15 če biti u redu a ako ima? vi?ka retke vune (dp3 recimo) mo?e? da to uturi? u airgap.
Kao ?to sam rekao, za deblje absorbere kao ?to je supechunks, nema potrebe za takvom gustinom. dp5 i dp8 je ok za te stvari.
Hvala, Nenade :D ...

Evo, mali update.

Ovako izgledaju ofarbani zadnji absorberi ...

http://img571.imageshack.us/img571/3262/ofarbanizadnjiabsorberi.jpg

Punjenje clouda ...

http://img842.imageshack.us/img842/9031/punjenjeclouda2.jpg

Ostalo ću uploadat drugom prilikom jer me nekaj net j..e. Uglavnom, danas selim opremu i stari stol dolje, pa da pustim prvi sound :D ...

quake2
21-11-2010, 04:11 PM
Super,samo napred.Poslusaj me obavezno jednu stvar!!!!!!!!! Kamenu vunu ususkaj i zatvaraj platnom OBAVEZNO sa svih mogucih strana i stavljaj koliko je moguce slojeva platna,dva,tri... jer od prasine neces dole moci da dises a samim tim ni da radis.Pozzzz

Eomsy
22-11-2010, 09:10 PM
Super,samo napred.Poslusaj me obavezno jednu stvar!!!!!!!!! Kamenu vunu ususkaj i zatvaraj platnom OBAVEZNO sa svih mogucih strana i stavljaj koliko je moguce slojeva platna,dva,tri... jer od prasine neces dole moci da dises a samim tim ni da radis.Pozzzz
Da, da.The Braco ti je radio test na ovu tkaninu sa usisavačem i vuna nije pro?la :wink: .... tak da ću za sada vidjeti kako će se sve pona?ati ...

Evo, daljnji update.

Gotovi cloud na stropu ...

http://img408.imageshack.us/img408/7258/punjenjeclouda3.jpg

Glavni zid sa stalcima ...

http://img34.imageshack.us/img34/6720/glavnizidbezstola.jpg

Slo?eni stari stol sa zvučnicima ....

http://img576.imageshack.us/img576/9159/staristolsanovimstalcim.jpg

... i malo sami zvučnici ...

http://img401.imageshack.us/img401/6099/zvuniknastalkua.jpg

http://img405.imageshack.us/img405/1601/zvuniknastalkub.jpg

Nisam jo? stigao sve pospojiti (tek u srijedu stignem), ali mogu reć da se već sada sound unutra popravio i to samo sa ovim absorberima na zidu, difuzorom te JE..NIM CLOUDOM (cca. 6 m2 povr?ine) koji je za duplo uljep?ao "sliku" :D ...

NLP
22-11-2010, 11:20 PM
:cool3::cool4::thumbsup:samo tako dalje!