Log in

View Full Version : koliko ram memorije moze da koristi cubase sx3?

korenjak
23-06-2009, 01:02 PM
sa koliko memorije moze da operira?

tj da li mi se isplati da na xp 32 bit stavim jos 2 gb ram-a?

znam da xp vidi max 3,5 gb rama....

da li ce stavljanje dodatnih dva gb da ugrozi dual channel mod premda jedan od modula xp nece koristiti ceo?

dakle pitam za situaciju gde ce biti 4 modula od po 1 gb

pozz

kejkz
23-06-2009, 01:33 PM
jednog dana, kad budes vozio 64bitni sistem sa kompletnim 64 bit softverom, isplatice se... danas i dalje nema svrhe ako ces jos dogledno vreme zonglirati sa 32 bit xp-om, posto on vise od 2,5 giga ne moze adresirati, a programi i plagovi retko kada i toliko umeju iskoristiti. Ako jeste jeftino, stavi, mada ti ja garantujem da ces pre uzeti novi kompjuter nego sto ce taj doziveti 64 bit scenario.

Poz

korenjak
23-06-2009, 02:29 PM
zato i pitam

planiram jos dugo da vozim ovu konfu i 32 bit jer mi sljaka stabilno i imam sve sto mi treba

ali bi mi 1 gb vise rama znacio puno jer to mi jedino manjka

pozz

idekius
23-06-2009, 02:49 PM
2 gb

Perfect-Harmony
23-06-2009, 04:45 PM
jednog dana, kad budes vozio 64bitni sistem sa kompletnim 64 bit softverom, isplatice se... danas i dalje nema svrhe ako ces jos dogledno vreme zonglirati sa 32 bit xp-om, posto on vise od 2,5 giga ne moze adresirati, a programi i plagovi retko kada i toliko umeju iskoristiti. Ako jeste jeftino, stavi, mada ti ja garantujem da ces pre uzeti novi kompjuter nego sto ce taj doziveti 64 bit scenario.

Poz

Odakle tebi ta informacija da se na 32-bita moze adresirati samo 2.5 ???

idekius
23-06-2009, 05:48 PM

Teoretski svaki 32 bit OS može da adresira 4 gb, ali... SAMO TEORETSKI i to se ne odnosi samo na XP, već na sve 32-bit operativne systeme.
Od te brojke se odbijaju razne druge memorije u računaru... ram grafičke karte itd... pa otprilike ispadne otprilike toliko, koliko ti je čovek rekao.
Moj računar je sa UAD-1 video 2,6 gb, a sada, sa UAD-2, vidi 3 gb. U svakom slučaju, ni jedan ne vidi celih 4.

Kejkz ti je dao verovatno odokativnu i okvirnu informaciju.

Daaa.. što se tiče onoga koliko aplikacija rama može da koristi. Npr. Cubase...
Uz pomoć 3gb switch (http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEmem.mspx)-a to može da se podigne na 3gb, ali neke aplikacije, npr. Ni-Kontakt, gube stabilnost (barem se kod mene pokazalo tako), pa to i nije baš neko rešenje...

korenjak
23-06-2009, 07:17 PM
dakle da sljakam na 2 gb i da frizujem i pretvaram midi u audio kad podje (ram) u crveno?

idekius
23-06-2009, 10:59 PM
dakle da sljakam na 2 gb i da frizujem i pretvaram midi u audio kad podje (ram) u crveno?

Pa možeš ti (i poželjno je) i preko 2, da bi Nuendo mogao da koristi 2.
Ram ,preko tih 2 gb za Nuendo, koristi i OS, a i druge pozadinske aplikacije koje su ti u tom trenutku aktivne. Od software-a za grafičku kartu, pa nadalje... Ako imaš ravno 2 gb ram-a, nećeš imati okruglo 2 za Nuendo/Cubbase, jer će deo njega otići na druge stvari.

Napomena! Itekako je poželjno da memorijski moduli budu upareni! U suprotnom može da dodje do problema, pa će te onda na forumu savetovati da baciš comp u djubre i rešiš sve probleme kupovinom MAC-a :-)

korenjak
24-06-2009, 12:37 AM
ma kakav mac odkad sam promenio interfejs sve sljaka super

naravno upareni su mi moduli ali da bi ostali upareni moram da stavim jos dva uparena........tj 4 giga

investicija od tri iljade...hm....pa svaki mb rama vise za cubase je dobrodosho..
ali u zadnje vreme snimam dosta zivo, i bas gitaru, tako da izbegavam mnoge vstie koji srchu memory

al jedu dosta i plugovi

ustvari poenta je sto ja volim da miksuckam dok radim i trake tek na kraju eksportujem i pretvorim u audio.....kad zgotovim aranzman i zvuk....al sama pomisao da u nekoj ranoj fazi vec moram da zapecatim midi pretvorivsi ga u audio(kako bi rasteretio ram)....i tako izgubim mogucnost da ga do samog kraja rada na pesmi menjam, mi se ne svidja

evo npr pokrenem stylus , ewql symph brass, trilogy, guitar rig
i na par audio kanala aliverb ,melodyne....

i cao ...memory usage 1,92 gb....

milanCHE
24-06-2009, 12:53 AM
Aco,nazalost,ono sto ti je Kejkz rekao je surova realnost.proizilazi da danasnje kombinacije audio softverskih paketa i 32 bitnih o.s. ni priblizno nisu dorasli realnim mogucnostima racunara na koje se instaliraju.
ja vec izvesno vreme koristim "stari" i zaboravljeni XP 64 bit,zvucnu karticu koja ima drajver za taj o.s,kao i sekvencer(Cubase 4) koji radi na tom o.s i imam kakav-takav benefit od 8 GB RAM-a(tj.4 x 2 GB)koliko sam spucao u komp.e,sad-sve ima svoju cenu...na takvoj mi platformi ne radi nekih 5% prgrama koji su mi sljakali u varijanti XP 32/Cubase SX3,ali realno me zabole.....mogu da prezivim bez Haliona3,the grand 2,virtual bassist-a i jos dve,tri gluposti....ono sto mi treba/radi vrlo lepo....ako hoces,javni se sutra u toku dana da sad ne smaram forum...
veliki pozdrav

kejkz
24-06-2009, 09:16 AM

rekao mi chika Bili u poverljivom razgovoru... sta ja znam, takva im je bila nt arhitektura do prvih 64bit win sistema, jebem li ga, a da ne moze preko, mozes se uveriti koriscenjem bilo kod programa kome je potrebna veca kolicina memorije. 3gb svich je hoax da bi ljudi videli da im masina prepoznaje 3 gb i vise, ali to nema veze sa pravim stanjem, posto se raspoloziva memorija ne adresira. Vista (i 32bit verzija) ume adresirati 4 giga, i to iskoristiti, a 64 bitna nema ogranicenja. Isto vazi i za 7. No, opet se vracamo na to umeju li i u kolikoj meri danasnji programi iskoristiti raspolozivu memoriju.

PS. Meni u zivotu nije trebalo toliko memorije, vi ste bas neki semplojedi ;)

korenjak
24-06-2009, 10:58 AM
ma znas sta kejkz kad na kraju odbacim sve sto mi ne treba od kanala nimeni ne treba toliko memorije

ali dok radim imam dosta kanala npr imam dve tri verzije aranzmana za bas gitaru svaka na posebnom kanalu....onda menjam iznedju te tri trake dok ne odlucim koja mi ide naj....

takodje volim da mogu da menam midi note do samog kraja rada ma pesmi
a kad zachepi ram onda moram bar neki da pretvorim u audio kako bi ugasio taj vsti

simfonijski orkestar dosta jede....al sta cu kad mi npr ko lebac trebaju i super legnu neke boje koje on pruza....mic po mic nakupi se

posto nemam neke savrsene muzicke instrumente koje zivo nasnimamvam uvek moram da na te audio kanale muljnem po dva ti plaga da ih doteram da svuce skuplje.....

sve zavisi od muzike koju radis ...izgleda da je najgora ova moja varijanta gde imam dosta midi i dosta audio traka...

mada taj xp 64 mi je ok ....premda je PreSonus izbacio 64 bit drivere

pozz

kejkz
24-06-2009, 01:41 PM
ali dok radim imam dosta kanala npr imam dve tri verzije aranzmana za bas gitaru svaka na posebnom kanalu....onda menjam iznedju te tri trake dok ne odlucim koja mi ide naj...

Pa posalji na isti instrument razlicit midi kanal, ne otvaraj poseban instrument za svaki...

korenjak
24-06-2009, 01:47 PM
da da to radim.....ali nekad uchitam drugu boju npr .....ma uvek uspem da nachukam ram izgleda da sam majstor
:ups:

kejkz
24-06-2009, 02:01 PM
e pa onda si nepopravljiv, tebi ni 1 terabajt memorije ne bi bio dovoljan :P

vasko
24-06-2009, 09:48 PM
nista,otvori windows u notepad pa rucno dopisi pointere i reference da alociras kolko si zamislio :p

alexale
27-06-2009, 12:19 PM
evo jednog linka sto se tice RAM-a

http://windowssecrets.com/2008/12/18/03-Access-more-memory-even-on-a-32-bit-system

kejkz
27-06-2009, 02:16 PM
vrlo zanimljiv članak, nisam znao o ovome, moraću probati, hvala!

vasko
14-08-2009, 07:17 PM
evo programcic koji sisa memoriju,otvoris task manager i gledas kako sve usisava

konzolna je aplikacija,samo zatvoris cmd i gasi se program

zSHARE - memory sucker.exe (http://www.zshare.net/download/64119485c03af0c2/)