Log in

View Full Version : kuriozitet...

balthazaar
17-06-2009, 09:52 AM
Ne?to mi pade na pamet da ne znam koja je sprava i kada prva omogućila snimanje nečega ?to mi danas zovemo loop i manipulisanje isitih...dakle, kad se prvi put pojavila mogućnost da muzičari ne moraju da snimaju čitave trake, već da se aran?man mo?e snimati parcijalno i posle editovati i raspoređivati...Zna li se ko je tu tehniku prvi primjenio na snimanju albuma ili pjesme? Da li se to moglo sa traka?ima kako izvoditi?

DaBear
17-06-2009, 10:04 AM
Ne?to mi pade na pamet da ne znam koja je sprava i kada prva omogućila snimanje nečega ?to mi danas zovemo loop i manipulisanje isitih...dakle, kad se prvi put pojavila mogućnost da muzičari ne moraju da snimaju čitave trake, već da se aran?man mo?e snimati parcijalno i posle editovati i raspoređivati...Zna li se ko je tu tehniku prvi primjenio na snimanju albuma ili pjesme? Da li se to moglo sa traka?ima kako izvoditi?

najgrublje je bilo ubacivanje elemenata sa trake na traku...recimo smiksas refren na 2 kanala, pa posle "ciljas" i usnimavas na visekanalac..

Sony digitalni magnetofoni (DASH serija) su imali mogucnost da kopiraju sekcije i da ih bacaju na razlicita mesta..sve uz SMPTE sync i offset

pre njih su bili AMS delays sa trigger dugmetom a kasnije malo i sa MIDI gde si mogao da stereo semplujes 20-0 sec i ubacujes gde hoces..

bio je i Francuski PUBLISON sampler / harmonizer (Stock Aitken & WAtreman su ga puno koristili a refrene)

Fairligt? Prvi sampler / sequencer takodje (rane 80-te)

Synclavier - takodje. sequencer / sampler / HD recorder / synthy..prvi all in one studio (Zappa je medju prvima uradio ceo album samo na njemu)

u principu sve se vrti oko ranih kompjutera i samplera..

bilo je par delaya sa samplingom..ali pre digitalne revolucije, samo editovanje trake

balthazaar
17-06-2009, 10:17 AM
najgrublje je bilo ubacivanje elemenata sa trake na traku...recimo smiksas refren na 2 kanala, pa posle "ciljas" i usnimavas na visekanalac..

Sony digitalni magnetofoni (DASH serija) su imali mogucnost da kopiraju sekcije i da ih bacaju na razlicita mesta..sve uz SMPTE sync i offset

pre njih su bili AMS delays sa trigger dugmetom a kasnije malo i sa MIDI gde si mogao da stereo semplujes 20-0 sec i ubacujes gde hoces..

bio je i Francuski PUBLISON sampler / harmonizer (Stock Aitken & WAtreman su ga puno koristili a refrene)

Fairligt? Prvi sampler / sequencer takodje (rane 80-te)

Synclavier - takodje. sequencer / sampler / HD recorder / synthy..prvi all in one studio (Zappa je medju prvima uradio ceo album samo na njemu)

u principu sve se vrti oko ranih kompjutera i samplera..

bilo je par delaya sa samplingom..ali pre digitalne revolucije, samo editovanje trake

e, hvala, matori

vidiš, za farlight i synclavier sam znao, ali nisam znao da su imali takve mogućnosti...kapirao sam da su bili instrumenti u smislu sviranja snimljenih semplova, ali da nije bilo mjesta za čitave fraze...koliko se sjećam, Piter Gabrijel je među prvima (ako ne i prvi) počeo da koristi farlight CMI i da je tada koštao čitavih 10 000 funti!

Znači, do digitalne revolucije, prosto nije bilo mogućnosti manipulisanja aranžmanom kakva postoji sada?...nešto razmišljam...ogromna je to razlika...studijsku posao nekad i sad su drastično različiti...mi sad imamo vizuelni prikaz aranžmana sa taktovima i sa svim elementima...uh...i te kako je bilo drugačije

lesha
17-06-2009, 10:24 AM
ja bih rekao da je ipak mellotron (http://en.wikipedia.org/wiki/Mellotron) prva sprava koja je imala sample playback

silicon science
17-06-2009, 12:42 PM
e, hvala, matori

vidiš, za farlight i synclavier sam znao, ali nisam znao da su imali takve mogućnosti...kapirao sam da su bili instrumenti u smislu sviranja snimljenih semplova, ali da nije bilo mjesta za čitave fraze...koliko se sjećam, Piter Gabrijel je među prvima (ako ne i prvi) počeo da koristi farlight CMI i da je tada koštao čitavih 10 000 funti!

Ih pa nije Fairlight bio samo "sempler"... Evo pogledajte ovu divnu demonstraciju Fairlight mashine by Bob Moog lichno :da::da:
Uz Synclavier, Fairlight je medju prvim napravljenim aditivnim resintezis sintovima... Nije mala stvar pogotovo za te godine, a i dan danas je vrlo zanimljiv koncept...

http://www.youtube.com/watch?v=gno7xqWR9fg

awacs
17-06-2009, 01:44 PM
ja bih rekao da je ipak mellotron (http://en.wikipedia.org/wiki/Mellotron) prva sprava koja je imala sample playback

I Chamberlein (ili Chamberlin, tako nekako) jo? malo pre toga. Ali import semplova bio tegoba do bola :(.

@Balthazaar:
Ubo si u centar - nekada nije postojao grafički Timeline (osim na partituri), ni waveform prikaz. Zvuk se mahom slu?ao, danas se mahom gleda. To je i logično, po?to danas likovi od 20 godina imaju o?tećenja sluha koja su nekada bila normalna za 50-godi?njake poput mene. Par godina slu?anja postproducirane-loudness-mega?abanizovane "zike" na iPodu učini isto ?to i par decenija slu?anja zvuka "kroz vazduh".

Danas (po?to vi?e niko ne zna ?ta zapravo čuje) svi pribegavaju null-testovima sabirnica i sličnim forama. Niko ne veruje sopstvenim u?ima.

quake
17-06-2009, 01:56 PM
Danas (po?to vi?e niko ne zna ?ta zapravo čuje) svi pribegavaju null-testovima sabirnica i sličnim forama. Niko ne veruje sopstvenim u?ima.

He,he...tacno tako....a dobre usi su jos uvek mocnije od slicnih testova,pokazalo se to sto puta do sada.

awacs
17-06-2009, 02:01 PM
He,he...tacno tako....a dobre usi su jos uvek mocnije od slicnih testova,pokazalo se to sto puta do sada.

Jes' tako, ali moje uši više ne valjaju koliko su nekada valjale, a mlade uši koje srećem nisu ništa bolje :banghead:

quake
17-06-2009, 02:22 PM
Jes' tako, ali moje u?i vi?e ne valjaju koliko su nekada valjale, a mlade u?i koje srećem nisu ni?ta bolje :banghead:
Pa godina proizvodnje....to i mene jebe.....evo cini mi se da je i reuma krenula:wink:

balthazaar
17-06-2009, 03:18 PM
potrebno je bilo i puno više vještine u svakom smislu...pogotovo kad je neko i svirao i producirao...čini mi se i da se pristupalo ozbiljnije i sistematičnije...morali su svi dobro da znaju šta hoće...i autor, i producent i inžinjeri....sad đelji bato...stavi efekat, pomjeri efekat, promjeni farbu, izmjeni liniju... izmjeni aranžman...takve zajebancije su samo mogli da sprovode oni koji su bili velike baje, pa su imali moćne studije na raspolaganju da džaraju koliko oće...

stvarno ovo izobilje ima svojih mana...ž

evo npr...dobijem ideju za neki projekat...dobro...odsviram-isprogramiram glavne linije i ritam...i počnem da aražiram....e, onda...aj da čujem kako bi bilo da zveknem malo distorzije na bas lininiju, e kad sam to uradio ajde da probam da malo kompresujem nogu da to legne - i tako pređem u miksanje na 45 sekundi aranžmana :) i onda sejvujem projekat na minut i nešto...i to bude niti aranžman, niti miks...aj ti to brale onda nastavi sjutra....i tako mi možda neko remek djelo ;) ostane u kompjuteru pod imenom poput r2357jt2t44;)

darkstar
17-06-2009, 05:48 PM
Dugo vec razmisljam na ovu temu,i dolazim do nekog dosta cudnog zakljucka...a to je da sto sam limitiraniji,kreativniji sam.

Ja ne zelim da sve moze u softveru.Zelim da se pomucim da dobijem rezultat.JEr mislim da je lakoca koriscenja - sve manja upotreba mozga,koja prouzrokuje lose efekte.

Sta znam.

Color
17-06-2009, 05:49 PM
Hahaha....ala si me nasao! :rotfl:

Ja sam mahom u stanju da zavrsim samo projekte koji su odredjeni nekim deadlineom... a tih r76hfuis3 projekata imam mali milion... ali ok, i nedostatak vremena uzima svoje....

potrebno je bilo i puno vi?e vje?tine u svakom smislu...pogotovo kad je neko i svirao i producirao...čini mi se i da se pristupalo ozbiljnije i sistematičnije...morali su svi dobro da znaju ?ta hoće...i autor, i producent i in?injeri....sad đelji bato...stavi efekat, pomjeri efekat, promjeni farbu, izmjeni liniju... izmjeni aran?man...takve zajebancije su samo mogli da sprovode oni koji su bili velike baje, pa su imali moćne studije na raspolaganju da d?araju koliko oće...

stvarno ovo izobilje ima svojih mana...?

evo npr...dobijem ideju za neki projekat...dobro...odsviram-isprogramiram glavne linije i ritam...i počnem da ara?iram....e, onda...aj da čujem kako bi bilo da zveknem malo distorzije na bas lininiju, e kad sam to uradio ajde da probam da malo kompresujem nogu da to legne - i tako pređem u miksanje na 45 sekundi aran?mana :) i onda sejvujem projekat na minut i ne?to...i to bude niti aran?man, niti miks...aj ti to brale onda nastavi sjutra....i tako mi mo?da neko remek djelo ;) ostane u kompjuteru pod imenom poput r2357jt2t44;)

Rasta
17-06-2009, 11:58 PM
Loopovi su se sa trakom radili bez problema, kao i kompletna montaza zvuka... Samo je to bilo dosta sporije... Postupak je bio krajnje jednostavan, snimis dio sa trake na nekoliko paralelno spojenih trakasa, narezes sve trake na istu duzinu, polijepis i vozi... Zanimljivo, upravo smo danas na nekom snimanju to spominjali, kako smo prije 20 godina radili loopove. Doduse, prije dvadeset godina je vec bilo atarija i midija, ali ovako se to radilo i u doba Beatlesa... Strasne sprave su bili ti trakasi...

awacs
18-06-2009, 12:17 PM
Loopovi su se sa trakom radili bez problema, kao i kompletna montaza zvuka...

Loopovi bili neizostavni u obradi zvuka za film. Atmosfere (ulica, ki?a, ?uma, livada, svrčci/zrikavci) - sve se radilo sa loopovima perfo-trake. Traka bila skupa, pa je bilo jeftinije da ti neki ?umovi koji se svako malo pojavljuju (a nisu domninantni) idu u loop, pa u miksu (ili sub-miksu) digne? taj kanal kada ti treba, nego da tro?i? po par desetina metara za svaku pojavu ?uma.