View Full Version : Oprema i 16.000 EUR
DzoniPFC
14-06-2009, 06:23 AM
Pozz! Shta bi ste Vi od studijske opreme za snimanje vokala i produkciju funk,hiphop, soul muzike uzeli sa 16.000 eur ? dajte neke predloge
Mikrofoni, preampi, monitori, konvetori, audio interface (pro tools most!), synthovi, itd...:wink:
Vintage Neumann U87 - 1700 EUR
AKG C414 B-XLII - 850 EUR
Preamps:
Neve 1073 DPA - 2100 EUR
Compressors:
UA 1176LN - 1600 EUR
UA LA2A - 2600 EUR
... dalje? :)
silicon science
14-06-2009, 07:26 PM
Pozz! Shta bi ste Vi od studijske opreme za snimanje vokala i produkciju funk,hiphop, soul muzike uzeli sa 16.000 eur ? dajte neke predloge
Mikrofoni, preampi, monitori, konvetori, audio interface (pro tools most!), synthovi, itd...:wink:
Vintage Neumann U87 - 1700 EUR
AKG C414 B-XLII - 850 EUR
Preamps:
Neve 1073 DPA - 2100 EUR
Compressors:
UA 1176LN - 1600 EUR
UA LA2A - 2600 EUR
... dalje? :)
Imas lovu ili pitas "onako"?
DaBear
14-06-2009, 07:58 PM
ako hoces PTools ,
neki polovan HD2, na pr sa 192 interfaceom (sve oko ?5500)
(ja sam uzeo polovan - ko nov HD3 ACCELL, Midi interface i Sync interface, + Dual G5 2,7, sa 4GB RAM..sve za ?5800!)
onda legendarni hip hop pre amp Avalon 737 (imas oko ?800-900)
veliki monitori (obavezno!!) ima polovni questedi http://www.proaudioeurope.com/index.php?id=22&entryId=3131&catId=443
(oko ?3000)
kompjuter (Mac, naravno - oko ?1500)
imas po somica za mikrofon i neki MPC ili tako nesto..
opcija 2 - http://www.openlabs.com/nekoxxl-overview.html
dodas preamp (ako si bas zapeo) / mikrofon i monitore i vozi Misko !!
TO TI JE SAD GLAVNA HIP HOP / RnB MASINA!!
awacs
14-06-2009, 08:39 PM
Mikrofoni, preampi, monitori, konvetori, audio interface (pro tools most!), synthovi, itd...
Jesi li oba?ka rezervisao neke pare za sređivanje radnog prostora i kupovinu kablova, ili su i te stavke uključene u bud?et?
Dexxy
14-06-2009, 10:39 PM
A ljudi kazu kriza :)
DzoniPFC
15-06-2009, 02:39 AM
Imas lovu ili pitas "onako"? Yes, i got the cash :) Dok nisam imao mislio sam da znam tachno sta mi treba, sad kad imam pare, glava me boli, milion kombinacija...
ako hoces PTools ,
neki polovan HD2, na pr sa 192 interfaceom (sve oko ?5500)
(ja sam uzeo polovan - ko nov HD3 ACCELL, Midi interface i Sync interface, + Dual G5 2,7, sa 4GB RAM..sve za ?5800!)
onda legendarni hip hop pre amp Avalon 737 (imas oko ?800-900)
veliki monitori (obavezno!!) ima polovni questedi http://www.proaudioeurope.com/index....3131&catId=443 (http://www.proaudioeurope.com/index.php?id=22&entryId=3131&catId=443)
(oko ?3000)
kompjuter (Mac, naravno - oko ?1500)
imas po somica za mikrofon i neki MPC ili tako nesto..
opcija 2 - http://www.openlabs.com/nekoxxl-overview.html
dodas preamp (ako si bas zapeo) / mikrofon i monitore i vozi Misko !!
TO TI JE SAD GLAVNA HIP HOP / RnB MASINA!! Aaa, 'ebes avalon, ne vredi po meni, neve zakon. Kontrolna Soba tj. rezija je 5x4 akusticki sredjena, ali mislim da su ti monitori preveliki za sobu, sta mislis o Adam-u S3a ili S4a ?
Jak komp imam, PC :banghead: ali nije frka, nabavicu famozni mac pro ali ne od ovih 16k evrica jer te pare su samo za masineriju.
Jesi li obaška rezervisao neke pare za sređivanje radnog prostora i kupovinu kablova, ili su i te stavke uključene u budžet? Pare idu samo za opremu jer je akustika i sve ostalo odavno sredjeno.
Ja bih ti preporucio da mesto starog Neumann-a uzmes Korby Kat Systems, to je nesto na ciji zvuk balavim vec duze vreme.
http://www.korbyaudio.com/products.html
Imas telo mikrofona, i glave U47, U67, C800, 251 i V12...Telo kosta 3500$, a svaka glava 1400$...Ja ne bih uzimao sve, uzeo bih U47 i C800 a ako pretekne i V12...
U kontaktu sam Azad-ovim recording inzenjerom i oni recimo kao preamp koriste Great River, ne znam tacnu oznaku, a mikrofon je Horch
http://www.thomann.de/gb/horch_rm2j.htm
mada ja mislim da je Korby bolja varijanta...
"Problem" sa starim tube mikrofonima (govorim na osnovu citanja a na puno puno mesta sam to procitao) je da menjaju zvuk iz sesije u sesiju, sa ovim novim svemircima tih problema nema, a na kraju krajeva pogledaj listu klijenata Korby-a procackaj po netu i chuj albume koji su radjeni sa njim...System of a Down recimo Toxicity, snimljen na njemu, po meni fantazija od vokala...
Preamp vidi, 1073 stvarno koliko znam vazi za no1, 737 se puno koristi u rep produkciji, i taj GR izgleda da mnogo dobro radi...Mada mislim da ce svaki raditi do jaja...
I Pro Tools HD i cao
E da, skoro sam radio na PMC TB2S-A monitorima, i odusevljen sam onim sto sam cuo, oni su nearfild, mada PMC ima svacega pa chekiraj, probaj da nadjes negde da ih chujes...Razmisli o njima pored Quested-a i Adama...
To je ono sto bi ja da imam tvoje pare uzeo, a za ostalo ako ostane:)
Nadam se da sam ti pomogao nesto...
awacs
15-06-2009, 10:39 AM
Pare idu samo za opremu jer je akustika i sve ostalo odavno sredjeno.
:thumbsup:
I nemoj da ?tedi? na kablovima.
RetroMan
15-06-2009, 11:01 AM
... mislim da su ti monitori preveliki za sobu, sta mislis o Adam-u S3a ili S4a ?
S4a je verovatno isto tako preveliki, a i zvuci veoma razlicito od S3a, pa ti se mozda nece svideti, a Quested ima i manje modele, a ima ih u BG, pa se mogu cuti.
"Problem" sa starim tube mikrofonima (govorim na osnovu citanja a na puno puno mesta sam to procitao) je da menjaju zvuk iz sesije u sesiju,
Samo ako su krsevi, ali dobar "stari" mikrofon ce zvucati dobro u narednih 20 - 30 godina, kao sto je zvucao i pre 20 - 30 godina.
Tesko je dati univerzalan savet, jer svako ima svoje (drugacije) prioritete, a koliko ces da odvojis za pojedine komponente, zavisi od tvojih prioriteta. Osim toga treba znati kako mislis da miksas, analogno, digitalno, kombinacija, kontroler...?
RM
DaBear
15-06-2009, 11:10 AM
isto tako - da li ces da radis samo svoje projekte ili ces da otvaras studio za tu vrstu muzike..
jako bitna stvar! (zbog setupa)
na pr. ako radis i snimas sebe. mozda ti "legne" neki mikrofon koji nije bas univerzalan za studio i obrnuto...
isto tako - produkcija se moze odraditi i na nekom manjem setapu, ako je za sebe...
Samo ako su krsevi, ali dobar "stari" mikrofon ce zvucati dobro u narednih 20 - 30 godina, kao sto je zvucao i pre 20 - 30 godina.
U svakom slucaju cuo sam dve razlicite U47-ice i to od prilike lepo toplo zvuci ali mislim da je Korby mnogo dominantniji sada...Narocito mogucnost menjanja tih glava (ako se kupe naravno)...
Isto vokal doticnog repera Azad-a (mislim nije dotican, on je ono jedan od najpoznatijih nemackih repera) zvuci fantasticno na tom Horchu (nisam ni cuo za taj mikrofon ali je 4 soma evra)
http://www.youtube.com/watch?v=zstPXvsVJtc i sa youtube-a se moze zakljuciti da je vokal perverzija, a decko se orijentise na rep produkciju koliko vidim, i zato mislim da mu je bolje uzeti Korby ili Horch ili tako nesto ako bas hoce perverziju....Mada meni licno bi i Brauner Phantom C ili neki bolji radili posao, ne bih se igrao sa starim mikrofonima...
RetroMan
15-06-2009, 04:13 PM
cuo sam dve razlicite U47-ice i to od prilike lepo toplo zvuci
Ja sam ih cuo podosta, i razlike izmadju pojedinih komada mogu biti znacajne.
mislim da je Korby mnogo dominantniji sada...
Nije mi jasno u kom smislu?
Isto vokal doticnog repera Azad-a ... zvuci fantasticno na tom Horchu
Mislim da jako tesko moze da se proceni mikrofon (ili bilo koja sprava), sa krajnjeg mixa (i jos masterizovanog), posto ne znas sta je sve bilo u lancu, niti kako je to primenjeno (na pr, EQ).
a decko se orijentise na rep produkciju koliko vidim, i zato mislim da mu je bolje uzeti Korby ili Horch ili tako nesto ako bas hoce perverziju...
Nisam shvatio da hoce perverziju, vec vintage, i ne osporavajuci kvalitet navedenih mikrofona, to su ipak kopije za koje je malo ko (od potencijalnih musterija) cuo, i marketinski je bolje da uzme nesto sto se zove Neumann, a i vrednost ce samo rasti, za razliku od kopija.
Mada meni licno bi i Brauner Phantom C ili neki bolji radili posao
Ako se opredeli za moderan mikrofon, i ja bih preporucio Brauner, radije nego ove skuplje, a manje poznate varijante.
ne bih se igrao sa starim mikrofonima...
Ja sam se igrao, licno sam imao (tokom vremena) set U47, od kojih je samo jedan bio potpuno OK kad asm ga uzeo, ostale sam dao da se srede, sto nije problem, odnosno, bitno je da je trafo originalni, i da je OK (obicno i jeste), posto je nemoguce naci nov, a ostalo se da naci i zameniti, i uopste nije komplikovan za odrzavanje, i nema razloga zasto ne bi trajao (bez problema) duze nego neki nov mikrofon, naprotiv. Jos uvek imam 2 komada, a dva su zavrsila kod gore navedenog gospodina Tracy Korby-ja, iz cega se isto moze izvuci neki zakljucak.
RM
Slazem se da razlike mogu biti znacajne razlike...
A sto se tice ovoga sto sam stavio za Azad-a, koliko znam vezano za mix inzenjere koji miksaju rep, trude se da im sam snimak bude to to, bez da se previse maltretiraju u miksu...Konkretno citajuci Vito Mauricio-ov clanak kako su miksali In the Club, Sony C800 isao u NEve 1073 zatim u 737 gde je malo kompresovan i tako dry u miks sa room reverbom sa nekoh Yamaha reverb procesora...U sta verujem, jer licno ja se trudim da ne cackam previse te vokale i ne menjam ih totalno od originalnog snimka kada miksam rep, sto uglavnom i radim...
Jednom prilikom sam radio jednog crnju iz USA koji je snimao na novom U87 mikrofonu i ne secam se kom preampu na nekom Bostonskom univerzitetu, ti vokali su meni bili fantasticni, samo sam malo kompresovao, stavio malo plate reverba i tako poslao u miks...
Tako da mislim da mu treba mikrofon kog nece procesirati dok ne umre.
A kako mi se cini iz tvog posta, slazes se sa mnom sto se Korbya tice ili se varam?
U svakom slucaju sa Korbyem i ako ima 3 razlicite glave kao da ima 3 razlicita mikrofona i moze da kombinuje, a sa jednim starim U87 ili U47 ima samo jedan...
A ovo za musterije i Neumann se slazem, nema sta... Ali ako je verovati korbyjevom sajtu da Peter Gabriel, Lenny Kravitz, Laurin Hill su njihove musterije onda mislim da sa njim ne moze biti greske, isto verujem da im je customer service odlican...
I da Brauner Phantom C me je isto oduvao sa zvukom a nije toliko skup...Ja da imam toliko para ja bih uzeo Korby, cak me je i Manley-eva recenica da od kako je kupio Korby KAT ostale mikrofone koje ima ne smatra za mikrofone za vise...
Ali posto ne kupujem ja necu vise da kenjam:)
Pozdrav i tebi Dzoni i tebi RM
awacs
15-06-2009, 05:05 PM
He, ja ne bih bio ja kada bih se uzdr?avao od čudnih pitanja i jo? čudnijih predloga :rotfl::banghead:
Pitanje 1: ?ta znači "Pro Tools"? Odnosno, da li ti je stalo do PT softvera, ili TDM pluginova, ili čega već?...?
Pitanje 2: Koliko maksimalno analognih izvora namerava? da snima? simultano?
Kada bih ja raspolagao tim novcima i bavio se repom ozbiljno bih razmotrio onu Vračevu opciju 2: http://www.openlabs.com/nekoxxl-overview.html
Nemam ni?ta protiv PT sistema, ali Pro Tools + rad ITB mi deluje kao overkill.
Pozdrav
He, ja ne bih bio ja kada bih se uzdr?avao od čudnih pitanja i jo? čudnijih predloga :rotfl::banghead:
Pitanje 1: ?ta znači "Pro Tools"? Odnosno, da li ti je stalo do PT softvera, ili TDM pluginova, ili čega već?...?
Pitanje 2: Koliko maksimalno analognih izvora namerava? da snima? simultano?
Kada bih ja raspolagao tim novcima i bavio se repom ozbiljno bih razmotrio onu Vračevu opciju 2: http://www.openlabs.com/nekoxxl-overview.html
Nemam ni?ta protiv PT sistema, ali Pro Tools + rad ITB mi deluje kao overkill.
Pozdrav
Pa valjda sabirnica na PT HD nije isto ko na LE i Cubendu gde su identicne...Cini mi se da je tako i da ljudi na ovom testu sabiranja sto je bio ovde su se mnogi odlucili za HD pored svega ponudjenog...Tako da nije samo do plaginova a i do tog je:) Ja bih uzeo PT HD, i onako sada radim u LE i M-Powered
awacs
15-06-2009, 06:34 PM
Pa valjda sabirnica na PT HD nije isto ko na LE i Cubendu gde su identicne...Cini mi se da je tako i da ljudi na ovom testu sabiranja sto je bio ovde su se mnogi odlucili za HD pored svega ponudjenog...Tako da nije samo do plaginova a i do tog je:) Ja bih uzeo PT HD, i onako sada radim u LE i M-Powered
Ja bih recimo pazario Mac G5, Logic Studio i Konnekt 24D, ali opet - svako pazari po svojoj volji i potrebama. Nisu sve sabirnice iste, naravno, pitanje je samo kolika je razlika i šta ko smatra "boljim".
Koliko god se nekome budžet od 16k€ činio "komotnim", on baš i nije toliko komotan. Zato bih se lično sekirao kada bi mi silne I-O "rupe" skupljale prašinu zarad "kvaliteta sabirnice". Po meni, PT HD ima smisla ako se čovek bavi ili višekanalnim snimanjem ili OTB miksom, a obaška ako želi da bude kompatibilan sa ostatkom "profi" muzičkog ili filmskog sveta... mada Logic nimalo ne zaostaje ni po jednoj od navedenih stavki :wink: Jedino taj je...i Apple kvari idilu :rotfl:
E, nema veze šta bismo mi uzeli, ja ne pišem ovo da bih sugerisao Dzoniju da kupi ovo ili ono, samo mu sugerišem da razmisli šta mu za šta (i zaista) treba... pa da onda kupi ono što će koristiti sa što većom iskorišćenočću kapaciteta. Ponavljam - 10k€ nije previše para :banghead:
Pozdrav
DzoniPFC
15-06-2009, 07:22 PM
Ljudi ma opushteno, pishite, druzimo se!:grin: shta bi ste Vi uradili sa 16k evra... Kapiram da ni ovo nije mnogo para za kompletan profi studio ali neplaniram da snimam ceo bend, vec snimanje vokala (max 2. channels) ... + produkcija instrumentala (akai mpc 2500, MOOG VOYAGER.)
---
studio nije za moje privatne potrebe, nego komercijalni, open for business :grin:
---
Pro Tools mi treba jer:
Znam da radim na PT platformi...
"Standard je u svetu" Sta god to znacilo :da:... marketing ? $$$
Latency Free ?
TDM plugginovi - Al' ja ciljam da koristim shto vishe hardware jer ni jedan plugin ne moze da zamani analogne sprave... :)
DAW:
PT HD ? -
Pre:
Ostaje NEVE 1073 DPA
Microphones: (Sad nebi da pravim kolekciju mikrofona, uletece kasnije i Korbi i Brauneri bitno je da potrosim lovu najbolje sto mogu u startu... ali u87 ostaje na listi bez obizra na sve)
Neumann U87
AKG C414 B-XLII ili BRAUNER PHANTOM V - http://www.thomann.de/gb/brauner_phantom_v.htm
ili sve.. :)
Nisam shvatio da hoce perverziju, vec vintage, i ne osporavajuci kvalitet navedenih mikrofona, to su ipak kopije za koje je malo ko (od potencijalnih musterija) cuo, i marketinski je bolje da uzme nesto sto se zove Neumann, a i vrednost ce samo rasti, za razliku od kopija. Sve ste rekli... :jupi:
Compressors:
1176 i LA2-A ?
A, da sastavite po kategoriji spisak/lanac opreme;
>>>>> Effect procesor(i), konvertor, monitori, and the list goes on and on.. :banghead:
- HVALA PUNOOO SVIMA NA KOMENTARIMA/SAVETIMA. - :grin:
HeatMan
15-06-2009, 09:06 PM
shta bih uradio za 16 hiljada eura?
evo parche opreme koju vec imam, i ono shto cu josh uzeti.. a bavim se uglavnom hip hopom i rnb-em.. pored onoga shto imam ce stajati +
monitoring:
quested vh2108 +
mackie hr824
yamaha ns10m
mikrofoni:
- main:
SE gemini mkII (na kom je i azad snimao predposlednji album) +
sony s800 (ili mozda korby sa tom kapsulom)
neumann u47
violet ametyst.
i neki lepi ribbon, al nisam toliko upucen u njih tako da ne znam tachno shta bih uzimao
- namenski:
akg c451 sp +
sennheisser 441 i 421
ev RE20
shure sm57 x4 +
shure sm7
preampi:
great river x2 (josh malo pa +)
api 512c x2
portico 5012
groove tubes vipre
neve 1073
i MOZDA avalon 737, chisto zbog mushterija
outboard:
1176 x2
roland dimension D
api 2500
portico 5043 (a mozda i ode ako ne radi posao kako valja) :)
inteface:
ff800 +
i/ili lynxovi konverteri (npr, ja planiram da uzmem lynx two uz ff800..)
shto se ostalog tiche, zavisi shta svirash jbg.. npr, ja shljakam sa clp230 i virus TI (shto se klavijatura tiche), i imam jbg 5 gitara i bass.. npr, ja bih uzeo dobre magnete za moj bass i jedan fretless josh i to je to.. al to sam samo ja..
eto, moj wish list kad bih sad dobio 16 hiljada.
imam samo jedno pitanje, imash li neki dosadashnji materijal koji bih mogao da chujem?
edit: ochigledno sam pregazio granicu.. :)
gregor z
15-06-2009, 11:49 PM
Neve 1073 DPA radi super......vi?e ?to ga upotrebljavam , vi?e ga volim.....po mom mi?ljenju ne mo?e se to usporedit sa VT 737.....koji je bio moj prvi "serious" preamp ili bolje rečeno channle strip.
Kupio sam ga odmah kad je iza?ao (10+ godina nazad) i prije par godina se ga rije?io.....i ne fali mi ni?ta.
Kupi ?to bolje zvučnike (moj predlog K&H O300+sub), Moog Voyager zvuči super....a MPC preskoči......kupi Crane song HEDD i neki osnovni 8in/8out Digidesign AD/DA.....ili Rosettu 800 sa X-HD kartom.....od kompresora.....ili Fatso ili Distressore ili STC 8.....1176 je previ?e one trick pony.....nisam ga upalio več godinama.....stoji mi kod frenda....
a od EQ-a.....Amek 9098 i dobije? jo? dva preampa i super eq.....mo?da neki Orban......ili Spl......a ako ima? malo vi?e Crane song Ibis......malo sam se navukao na zeleno......:D
A od mikrofona......ja bih potra?io dva AKG 414 EB......
Pozdrav,
Gregor
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.