Log in

View Full Version : novi (analogni) Oberheim SEM !!

clusterchord
04-06-2009, 12:54 PM
Tom Oberheim je nakon 20 godina odlucio ponovo raditi analogiju. tvorac legendarnih sprava kao sto su OBXA, OBX, OB8, FourVoice itd.. jucer je predstavio re-izdanje S.E.M.-a. klasični Oberheim synth voice: 2 diskretna oscilatora, 2 brze envelope, multimode SEM filter, LFO.

uz moog-ov tranzistor ladder, ovo je najslavniji i naiskopiraniji filter dizajn svih vremena. npr. oba današnja aktualna analogna polifonika imaju neku verziju toga: i Andromeda i SE Omega/Code. na slici je u pozadini stari, originalni SEM iz 70tih:

http://farm4.static.flickr.com/3591/3593700825_c2b7ea02d9.jpg (http://farm4.static.flickr.com/3591/3593700825_6f8aba7263_o.jpg)

navodno bi trebao kostati ispod tisuću dolara. ako to uspiju to je vrlo dobra cijena. najblizi analog sint , gradjen ovom tehnologijom (i to samo djelomicno) jest Studio Electronics SE-1X i kosta blize 1500.. zatim Macbeth, MOTM i ostali

http://img200.imageshack.us/img200/140/tw5.jpg

milos
04-06-2009, 01:31 PM
Ekstra stvar 8-) Bice zanimljivo upariti par ovih da se napravi jedan full masni a-la FVS...
Jel ima isto discrete komponente kao stari ili...

clusterchord
04-06-2009, 02:14 PM
dje si Milo?e, pa ti si povratnik iz mrtvih !! ni?ta te nema na forumu :D

pa bit ce disckretno sve, navodno vjerno originalu osim par mejsta gjde će SMD zamjeniti klasicni PCB. vidicemo. ljudi koji su bili na prezentaciji tvrde da nebi razlikovali ... al otom potom..

da, to se svi pitaju, dali ce bit varijanta da ih se ukombinira u veci sustav. ko ima para na bacanje moze napravit 4 voice bez problema.

silicon science
04-06-2009, 03:08 PM
Ajaoooo brutalnooo :shock::shock::grin::grin::):):da::da::D:D
Bice sirovina kao i "deda", verujem, i cena je skroz prihvatljiva - 700 evrosa, za full diskreciju zvuka :D Uz doobar Fx procesor imas chudesa... Monofonik da se ukakish u gace:D:D:D
Voleo bih ga imat (uu al sam originalan aaaa? :rotfl::rotfl:)

milos
04-06-2009, 03:19 PM
dje si Milo?e, pa ti si povratnik iz mrtvih !! ni?ta te nema na forumu :D

pa bit ce disckretno sve, navodno vjerno originalu osim par mejsta gjde će SMD zamjeniti klasicni PCB. vidicemo. ljudi koji su bili na prezentaciji tvrde da nebi razlikovali ... al otom potom..

da, to se svi pitaju, dali ce bit varijanta da ih se ukombinira u veci sustav. ko ima para na bacanje moze napravit 4 voice bez problema.
Hehe, jos pipam puls :D Ma nema zanimljivih topica o analogstini pa se ne ubacujem mnogo :wink::da:

Za 700 EUR ako bude zvucao ka SEM tu nema mnogo sta da se misli. Beli Oberheim mi je uvek bio slabost 8-)

clusterchord
04-06-2009, 03:39 PM
Hehe, jos pipam puls :D Ma nema zanimljivih topica o analogstini pa se ne ubacujem mnogo :wink::da:

Za 700 EUR ako bude zvucao ka SEM tu nema mnogo sta da se misli. Beli Oberheim mi je uvek bio slabost 8-)

al mora da se svira u belom odelu.

pa da, nije bas bilo nesto novog na planu analogstine. al ima sad puno novosti na modularnom planu. pojavio se napokon dostojan zamjenik moog modular socilatora i filtera, al otom potom.. u drugom topicu :da:

700 evrosa, za full diskreciju zvuka

"diskrecija zvuka" .. jel' to je ono, platis hotelsku sobu, dodjes unutra prdnes... i nitko osim tebe ne cuje, zbog dobre izolacije :rotfl:

da SEM ubija, pogotovo danas mu je super aplikacija za sekvence i arpeggia - recimo potjeras ga sa step sekvencerom (bilo analog, bilo digi preko midi/cv) i jedan row posaljes na visinu tona (pitch), a drugi row da ti po stepovima skace ovaj nevjerojatni filter, recimo u BP modu.. uh to je za elektroniku pokolj.. 8-)8-)

silicon science
04-06-2009, 03:48 PM
"diskrecija zvuka" .. jel' to je ono, platis hotelsku sobu, dodjes unutra prdnes... i nitko osim tebe ne cuje, zbog dobre izolacije :rotfl:

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: :wink::wink::wink:

Synclavier
04-06-2009, 11:37 PM
Rado bih ovo probao, ako ni zbog cega drugog, a ono zbog toga sto sam do sad imao priliku da probam samo neispravne (ili delimicno ispravne) module:confused::rolleyes:, a naslusao se ispravnih...8-)

cucko
05-06-2009, 06:05 PM
http://www.vimeo.com/4999164

pleon
06-07-2009, 04:33 PM
A joj !!!
skroz je sexi ova nova bela kutijica :)
ak bude 700 ojra kupujem odma !!
pa dobro ne ba? odma, al čim prije!!:grin:

pleon
06-07-2009, 04:51 PM
vidim da postoji i neki klon?

sad sam slu?al na tubiju two voice :shock:
joj kak to dobro zvuči!

svemirski!!

milos
06-07-2009, 04:59 PM
Semblance je klon .
Ma beli Obie su zakon ...
Moj prvi analog bice ili ovaj SEM, ili SE1x Red Eye ili cu da se opruzim za Andy A6 :grin:

pleon
06-07-2009, 09:44 PM
joj prvi analogni sinthi ...:)

moj prvi je feti, kojeg sam kupio u artistu u banja luci prije dvije godine..

i jo? ga ponekad ostavim da radi cijelu noč .. tako ja nakon sviranja legnem u krevet, pa buljim umornim očima u njegove lampice ko u bo?ično drvce :) aaaaa....

pa zaspim, a u snu mi se čini da sam budan i bude mi dosadno sve do dolaska novog dana... :))

clusterchord
18-09-2009, 11:55 PM
evo izasla je verzija sa patch pointovima sa strane, umjesto midi interfacde-a... POTPUNO modularni SEM !!!

omogucava naravno potpunu interakciju sa svom CV opremom koju vec imate... recimo neki drugi modular, cv sinteve kao arp/moog itd..

za povezivanje na midi je potreban midi-to-CV konverter.. kojih danas stvarno ima za bagatelu.

(izvinjavam na malo povecoj slici, nije bilo manje)

divota..

http://tomoberheim.com/SEM_with_patch_panel.jpg

ako zvuči kao stari, ovo je stvarno deal stoljeća. diskretni mono sint sa dva VCOa, dve envelope, i pravim SEM multimode filterom... i jos modularan za 790 dolara ... toliko kosta ova verzija.

cisti SEM , bez napajanja, bez kucista i patch pointova... znaci za ugradjivanje u modular rack ili u four voice ili nesto tako.. je samo $600. ful verzija sa MIDIjem je $900.

relis
21-09-2009, 08:24 PM
Za four voice bi bilo dosta kupiti 3 obicna i jedan MIDI SEM, u slucaju da covjek zeli MIDI?

U tom slucaju to bi bilo 3 x 600 + 1 x 900 = 2700$. U biti nesto jeftinije od usporedivog Code4, koji je u Americi 3700$ (novamusic). Ali opet, treba pricekati pa da vidimo koliko ce to biti eura na kraju. Jer skuplji modeli Studio Electronics-a kostju manje eura u Europi nego dolara preko bare, ali kod jeftinijih sinteva tipa Dave Smith, cifre su u pravilu izjednacene...

Bilo bi fino kad bi se dobivao popust na kolicinu. Kupis tri, jedan gratis:D.

Ali ak te uhvate da ih preprodajes pojedinacno, slijedi kazna: moras svirati SH201 jedan sat dnevno preko Behringer Trutha B2030P..._ gulp::.... jao, gdje mi je lavor...

Stvari se krecu u dobrom smjeru u zadnje vrijeme! Me likes!!!!

clusterchord
22-09-2009, 02:45 AM
midi na ovom novom SEMu radi monofono. tako da nebi radio u toj kombinaciji.

ali, bilo bi dosta kupiti 4 obična SEM-a, i jedan MIDI-to-CV converter koji ima 4 kanala i mod za 4-polifoniju. npr.. Encore Expressionist, ili najbolje i najeftinije rjesenje: Modulus Electronic PolyDAC, odn. neki njegov klon. mnogi su ga radili i u DIY izvedbi. ima ga za kupiti u Elby Designs u kitu, ili u gotovom.

daklem, idealno: 4 x 600 plus jedno 150 dolara za PolyDAC. i onda shipping+carina+pdv. u svkom slucaju , zanimljiva opcija.

inace, Relis, mozes dobiti Omegu 4 voice rabljenu u americi za oko $2000 i nesto sitno, rabljenu. kriza je tamo gadno stisla.. moj frend je kupio.

Joyba
28-10-2009, 11:55 AM
ima li novosti?
neki mp3 demo?