View Full Version : Ozvucavanje pojacala
boom.trass
04-06-2009, 10:17 AM
Posle vise godina sviranja u kombinaciji gitara-procesor-razglas, resio sam da skinem prasinu sa pojacala i da se vratim korenima.:)
Naravno, da bih realizovao ideju, potreban mi je mikrofon, stalak za mikrofon, kao i stalak za pojacalo.
E, sad. Pitam ja vas.
- Shure sm57/beta57a ili nesto trece?
- Koji (mali)mikrofonski stalak?
- Koji stalak za pojacalo?
Miha Blaze
06-06-2009, 05:25 PM
Posle vise godina sviranja u kombinaciji gitara-procesor-razglas, resio sam da skinem prasinu sa pojacala i da se vratim korenima.:)
Naravno, da bih realizovao ideju, potreban mi je mikrofon, stalak za mikrofon, kao i stalak za pojacalo.
E, sad. Pitam ja vas.
- Shure sm57/beta57a ili nesto trece?
- Koji (mali)mikrofonski stalak?
- Koji stalak za pojacalo?
1. sm57
2. k&m mali neki nadji
3. ?
Koshpa
06-06-2009, 11:01 PM
sm 57 ili audix i5
boom.trass
07-06-2009, 01:24 PM
Hvala na sugestijama. Bice to definitivno sm57, koji sam nekad davno imao i prodao. Ne mogu da ga prezalim. Stalak za pojacalo mi treba, kako bih mogao pojacalo da usmerim prema sebi i sto je moguce tise da ga koristim, a tako ne bih `smetao` ostalim clanovima benda, koji sviraju direktno preko razglasa.
Dushan_S
07-06-2009, 04:05 PM
Pomalo ti sviranje na tiho obesmi?ljava celu zamisao. Pojačalo daje neki svoj ton tako ?to je otpanjeno, mora zvučnik da tera vazduh. Pitanje je kakav je taj ton koji će na tihaća da uhvati ?urka. Na kraju će? dobiti ton koji si mogao i da dobije? sa POD-a u razglas, ako ne i lo?iji od toga. Ja bih i?ao na obrnuto ako već ?eli? tako, a to je da se pristojno otpanjim na pojačalu, a da samo malo dodam u razglas gitaru, tek da ne dolazi zvuk samo iz jedne tačke na bini. Ako ti je glasno - okreni pojačalo naopako prema zidu, ionako ga ozvučava?.
awacs
07-06-2009, 05:29 PM
Ako ti je glasno - okreni pojačalo naopako prema zidu, ionako ga ozvučava?.
Pravo zbori?. Zvučnik treba da igra jednu od glavnih uloga, a ne da statira :wink: Zato - ili pojačalo ka zidu, ili ti?e pojačalo.
boom.trass
07-06-2009, 05:45 PM
Dusane, hvala na sugestiji, razumem tu logiku. Pokusacu tako. Mada, kako sam prinudjen da i dalje koristim procesor(GT-8) zbog terci i slicnih stvari koje su mi neophodne u svirci, nemam bas dobru kontrolu nad snagom pojacala, jer ne bodem procesor u regularan ulaz pojacala, vec nazad u main in. Samim tim, nekoristeci preamp, potenciometri na pojacalu su mi van funkcije i nekako mi pojacalo dosta tise radi nego kad ubodem gitaru direktno u njega. Ali, pokusacu na procesoru da nadjem neku optimalnu snagu, pre peak-a.
Inace, pojacalo je stari gitarski Roland CUBE 100 iz sredine `80-ih sa gitarskim Electro Voice zvucnikom. MosFet. Najvise volim da ga sviram u kombinaciji sa Ibanez Artist-om i dobrim kablom. Ali nazalost, to nije zvuk koji mi je potreban na svirci.
shigumicu
07-06-2009, 11:23 PM
Sudeci po onome sto si napisao, mogu zakljuciti da tvoj bend bas i ne svira neki hard rock (mislim na onaj deo kad kazes da se svi bodu u razglas), pa zato mislim da bi ti ipak najbolje bilo da ostanes i dalje na procesoru, jer neces nista postici sa pojacalom na taj nacin. Cak sta vise mislim da ces degradirati zvuk jer ces morati da se utisas (ipak to pojacalo ima 100w), pa ces tako njanjav zvuk slati u razglas. Postoji jedno resenje koje bi mogao da primenis (ako vec hoces preko pojacala), a to je da uzmes neko slabije pojacalo do 20w ili slabije tipa Peavey valve king 8 ili onaj mini colossal. Oba imaju po 5w, lampasi su i imaju zaista dobar zvuk, pogotovo mini colossal. Tako da bi imao dobar monitoring za sebe i odlican zvuk za razglas (preko sm 57, naravno :))
shigumicu
07-06-2009, 11:32 PM
http://www.youtube.com/watch?v=sNpBr3K38Do
Ili nesto ovako. Cisto da razbijemo predrasude o tome koliko je to 5w.
Dushan_S
08-06-2009, 01:52 PM
Dusane, hvala na sugestiji, razumem tu logiku. Pokusacu tako. Mada, kako sam prinudjen da i dalje koristim procesor(GT-8) zbog terci i slicnih stvari koje su mi neophodne u svirci, nemam bas dobru kontrolu nad snagom pojacala, jer ne bodem procesor u regularan ulaz pojacala, vec nazad u main in. Samim tim, nekoristeci preamp, potenciometri na pojacalu su mi van funkcije i nekako mi pojacalo dosta tise radi nego kad ubodem gitaru direktno u njega. Ali, pokusacu na procesoru da nadjem neku optimalnu snagu, pre peak-a.
Inace, pojacalo je stari gitarski Roland CUBE 100 iz sredine `80-ih sa gitarskim Electro Voice zvucnikom. MosFet. Najvise volim da ga sviram u kombinaciji sa Ibanez Artist-om i dobrim kablom. Ali nazalost, to nije zvuk koji mi je potreban na svirci.Nisam siguran da razumem za?to u stvari umesto da bode? procesor direktno, ?to ti je jednostavnije i praktičnije, ?eli? da ume?a? pojačalo u priču? Da li si uop?te probao da ozvuči? to pojačalo i čuje? kako to zvuči preko razglasa pa konkretno zna? da je zvuk bolji nego ?to je bio direktno iz Boss-a? Pitam jer sam skeptičan po pitanju toga da će uključivanje procesora u varijanti koju si ti opisao pa onda ozvučavanje na maloj snazi, i?ta doprineti zvuku. Da sam u tvojoj varijanti nezadovoljan zvukom, ja bih pre probao da zamenim spravu sa kojom sviram, ili da (po?to se obično ljudi na to ?ale) iskoristi Boss-ov FX loop i uključim neku analognu pedalu ili spravu koja ima drugačiji dist. Recimo proba? da koristi? neki Bossov OD ili DS zajedno sa simulacijom kutije iz GT8, po?to je u FX loop-u, mo?e? da isprogramira? da ti se pali i gasi zajedno sa presetima.
Elem, razumeo bih da ka?e? povratak korenima pa recimo nabavi? neko pojačalo, ide? direktno u njega, uključi? GT8 u fx loop samo da bi vukao modulacione efekte prostore itd, koristi? gain sa pojačala pa je to zdrav zvuk. Ovako mislim da se ni?ta su?tinski ne menja osim ?to komplikuje? sebi ?ivot.
Pozdrav!
boom.trass
08-06-2009, 04:30 PM
U pravu si. Nisam ni ja 100% siguran sta hocu, ali eto zelim da napravim jedan korak napred u zvuku. Ufff...tesko je svirati gitaru direktno preko razglasa. Da, cuje se lepo, ali... tamo negde na nekim kutijama, koje u zavisnosti od mesta gde se svira mogu biti daleko. Mnogo je lepse i lakse, kad zvuk imas tu pored sebe. Kontam, da je definicija gitarskog zvuka u pojacalu i zvucniku(zvucnicima) koji je namenjen samo njemu. On radi u tom nekom opsegu do 5kHz. Razglasne kutije(dvosistemske) sve preko 1,8-2kHz salju na visokotonac. Ne moze to nikad biti to.
Istina, prakticnost je na strani kombinacije procesor-razglas. Pokusacu da uradim varijantu sa 4 kabla i ubacim preamp pojacala u LOOP procesora. U svakom slucaju, ne kupujem mikrofon dok ne budem siguran da iz pojacala izlazi ono sto zelim da ozvucim.
Pozdrav!
shashko
11-06-2009, 02:04 PM
mozes ovako da ozvucis pojalala
http://www.youtube.com/watch?v=yIe2I-ZwQDI&feature=related
:):):)
idekius
11-06-2009, 09:05 PM
beta57a
Nemoj samo betu, ljubim te (hlorovodoničnom kiselinom :D ).
Nema B od bass-a...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.