PDA

View Full Version : Koji Eq za gitaru koristite u miksu?

disco violence
31-05-2009, 10:37 AM
Dakle Koji Eq za gitaru vam se najbolje pokazao u miksu?Ja sam poslednji put koristio sonnox oxford eq,jer mi se ucinio bolji od ostalih.

Mancha
31-05-2009, 11:12 AM
Ne znam da li je stvar navike, ali ja sve uradim u Kjaerus Golden Audio Channel.
Probao sam i Waves Q8, ali mi nekako nije to to (ona neobjasnjiva kategorija :grin: )

vasko
31-05-2009, 11:19 AM
i sta konkretno seces,a sta podizes?

radsoul
31-05-2009, 11:30 AM
Takodje Sonnox eq!

lesha
31-05-2009, 03:25 PM
zar nisu svi isti? :D

Reinhardt
31-05-2009, 04:21 PM
najbolji je onaj kad ga ne trebas :D

Mancha
31-05-2009, 07:11 PM
najbolji je onaj kad ga ne trebas :D

Istina, posto i sam mikrofon u raznim pozicijama se ponasa kao EQ, ali opet, highpass i lowpass su maltene obavezni, barem kod teskih gitara.
Ako je dobro snimljeno, onda osim HP/LP ne treba nista, a ako nije, korekcije tu i tamo, po potrebi u konkretnom slucaju.

vasko
31-05-2009, 10:25 PM
a notch u +/- poneki ?

Reinhardt
02-06-2009, 09:12 PM
Istina, posto i sam mikrofon u raznim pozicijama se ponasa kao EQ, ali opet, highpass i lowpass su maltene obavezni, barem kod teskih gitara.
Ako je dobro snimljeno, onda osim HP/LP ne treba nista, a ako nije, korekcije tu i tamo, po potrebi u konkretnom slucaju.

naravno..
i vec sam umoran od pitanja koji alat, kad je bitnije pitanje kako i za?to

Koshpa
02-06-2009, 09:13 PM
Rezem iznads 10/12 khz i ispod 50ak Hz. Cime? Sta prvo uhvatim :D

boom.trass
04-06-2009, 09:47 AM
Mozda gresim, ali mislim da je 10/12khz suvise visoko, a 50Hz nisko...

Koshpa
05-06-2009, 01:53 AM
Mislis da trebam rezati nize od 10 kHz i vise od 50? Moguce, ovo su samo okvirne mjere za koje znam da prolaze

MUzzY
05-06-2009, 02:14 AM
secem sve ispod 40hz, skidam u dozama do 200, za ritam gitare rezem sve iznad 8800, za lead i clean gitare sve iznad 9300.
Medju korekvije po potrebi. Logicov eq ima detaljan analyzer pa je sa njim lako raditi.

Arthur
05-06-2009, 08:38 PM
hrabra ali i veoma netačna izjava, barem za moderan highgain zvuk. Detaljnije argumente mo?e? dobiti u Slippermanovim tutorijalima.

Ja koristim Roger Nichols UniQelizer za notcheve i varible band sečenja, UAD Pultec za wideband dodavanja, i Sonnox za High ili lowpass.. ponekad koristim UAD Cambridge za bila ?ta od ovoga.

vasko
06-06-2009, 11:42 AM
jel mece neko multiband kompresor malo?

OFF
06-06-2009, 11:59 AM
za low/hi cut, sonnox eq, a za farbanje Api 550a, najcesce... i obavezno bbe sonic maximizer ili psp vintage warm..... na grupi gde su rifovi

Arthur
06-06-2009, 12:32 PM
mećem ja sonalksisov multiband na riffove ponekad, da mi ujede ono dole što bubnji :D

Miha Blaze
06-06-2009, 05:06 PM
jel mece neko multiband kompresor malo?
ja koristim C4 za smirivanje low midla... sjajno radi.... sada tek pronalazim njegove nove cari na kickovima i tomovima al to nije teema :))

eq se koristi u miksu skoro obavezno... uvek mi je potrebno nekog presencea da dodam da oduzmem neke sredine posto uvek snimim namidlovane gitare da moze posle da se mesi pita od toga i ponekad lowpass... zavisi koliko zujavica ima gore... hipass nikada ne koristim, skoro nikada... dodam nekada kad je potrebno i malo niskih, na granici subova... ponekad i neki notchevi, na nekim frekvencijama i igranje sa njima moze dosta da "poskupi" gitare.... uglavnom ralzika izmedju usnimljene i izmiksovane gitare je dupe i oko, mozda gresim u principu al dosta equjem... takvu skolu volim jbg :) iako me niko tako nije ucio :)

edit: a da ne govorim koliko je u "eq-u" bitna pozicija mikrofona, tako da je neko ko je to gore pomenuo totalno u pravu... i naravno RUKA... do skora nisam ni znao koliko je velika razlika... cak sam se zgranuo tom cinjenicom...

Koshpa
06-06-2009, 11:05 PM
mećem ja sonalksisov multiband na riffove ponekad, da mi ujede ono dole ?to bubnji :D
MOze pojasnjenje? Neke okvirne postavke ili nesto slicno. Naime uskoro se bacam na mixanje albuma svog benda, na kojem su ritam gitare snimane u 2 prolaza sa 2 mikrofona, dakle 4 ritam gitare po strani (ukupno 8) pa sam mislio nek od prolaza kompresirati, ali jos nisam siguran dal multiband ili single badn kompresorom. Svaki savjet je koristan :)

Arthur
07-06-2009, 05:24 AM
mislim da ukoliko ne znaš tačno šta raditi sa 4 kanala po strani gitara, bolje da izabereš manju cifru onih koji ti bolje zvuče i i koje možeš izkontrolisati u mixu. Lično furam taj sonalksis dynamic EQ koji je zapravo multiband i to samo kad mi se čini da klasičnim EQ odsecanjem problematičnog spektra gubim nešto od tih gitara na drugim delovima pesme. U tom slučaju, od pesme do pesme, odlučujem koliko i čega želim da izgubim i na kojim mestima pa se prema tome rukovodim, nema nekog generalnog pravila.

Koshpa
07-06-2009, 01:50 PM
Svaki od tih kanala ima svoju namjenu. ;) Prvi prolaz je snimljen na nekim everyday normalnim postavkama pojacala (slicno kao na probama) sa 2 mikrofona SM 57 (jedan blize drugi dalje od centra zvucnika) na Peavey boxu sa Sheffield zvucnicima pri visem gainu. Drugi prolaz je pri smanjenom gainu ali jacem volumenu na Celestion GT75 zvucniku, i zvuci cisce. S ova 2 vanjska mikrofona bi htio dobiti masnocu koja je bitna na stopanjima.

Arthur
07-06-2009, 02:38 PM
ja rekoh "ukoliko ne zna?" a očito zna? ;). Ta tvoja postavka je prilično razumna, i ako vam već sad farbe zvuče onako kako ste ih zami?ljali, biće vam u?ivanje mixati :)

MUzzY
08-06-2009, 11:37 AM
TRacks3 singles - prog. EQ
Ume jako lepo da zasladi :)
i Vintage comp mi se bas dobro pokazao.

DeMa
10-06-2009, 05:35 PM
JA sjecem frekvencije u sluzbi pjesme.
Solo drukcije nego Riff ili gitare koje odgovaraju.
Drugo di stoje gitare napred u miksu ili vise u pozadini.

sto se tice tehnickog mixa mislim da je i Cubase eq ( od 4 ) jako dobar.
sve sto se tice oduzimanja frekvencija bez ikakvi problema.

pozz
Denis

google
10-06-2009, 07:49 PM
Dakle Koji Eq za gitaru vam se najbolje pokazao u miksu?Ja sam poslednji put koristio sonnox oxford eq,jer mi se ucinio bolji od ostalih.

UAD Cambridge. Koji korististim za bilo koji instrument. Najbolji eq. :wink:

vasko
10-06-2009, 08:58 PM
el valja ovo?

10 jun pitch 200.mp3 - File Shared from Box.net - Free Online File Storage (http://www.box.net/shared/01vdnbhfxn)

meka
11-06-2009, 12:58 AM
Vasko, a da mo?da malo samo jo? srednjih pusti??

Koshpa
12-06-2009, 07:04 PM
:shock: Malo vise! Cini mi se da gaina ima na tone. Probaj malo jos visoke odrezat.

Bockie
05-08-2009, 04:24 PM
Meni je cak i onaj waves ssl eq radio dobro za djitru ,drknes malo midlovine i dobijes vin sound,ali generalno je problem naci eq koji uradi posao a ne ukenja sound,da ga ne razmaze i sjebe tranzijente...

Zato sam nabavio UAD, i lepo pultec pro i midlovi su maaamaah...