PDA

View Full Version : Misljenje vezano za tonski studio

damnjan
28-05-2009, 10:16 PM
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 11"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 11"><link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CARSEN%7E1.DAR%5CLOCALS%7E1%5CTem p%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0in; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:1.0in 1.25in 1.0in 1.25in; mso-header-margin:.5in; mso-footer-margin:.5in; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> Pozdrav svim Rumskim forumasima, zanimaju me pojedine stvari vezane za pravljenje tonskog studija, svaka sugestija, kritika ili pomoc dobro ce doci, a naravno sva misljenja uvazam i cenim!
Moja pitanja :

1) Sta mislite o uparivanju Marshall MG 100 HDFX glave (100W) sa Peavey 412 Valve king SLant kabinetom (400W), u svrhu jednog gitarskog kompleta. Da li postoji problem pri spajanju ove dve komponente, s obzirom da Marshall radi na 8 oma, a Peavey na 16, i da li je to odgovarajuce za prostoriju 30-35 kvadratnih metara<o:p>

http://www.marshallamps.com/product.asp?productCode=MG100HDFX&pageType=OVERVIEW<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
http://www.peavey.com/products/browse.cfm/action/detail/item/116190/ValveKing(R)%20412%20Slant.cfm<o:p></o:p>

2) S obzirom na ukupnu snagu gitarskog ozvucenja od 500w, koja je optimalna potrebna snaga bas pojacala i da li je uopste potrebno toliko snage (da li ce akusticni bubanj trpeti)<o:p></o:p>
3) koja bi bila potrebna snaga razglasa, i koliko zvucnika je najbolje imati (2,4,6....)<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
znam da je tema presiroka ali od nekuda se mora poceti pa ici u pojedinosti, svakako sam zahvalan za sve vrste pomoci!!

Ako imate neku ideju za bolju iskoristivost, tipa odnos cena - kvalitet, ili stagod drugo - recite!

Reinhardt
28-05-2009, 10:49 PM
dobrodosao na forum,

pitanja su ti malo zbrckana, ali ajmo redom:

1.glavu sa izlazom 8ohm mozes bez problema spojiti na 16ohm-sku kutiju.
ako ga neces jako terati, pojacalo ce biti adekvatne glasnoce za navedenu kvadraturu

2.snaga bas pojacala.. minimalno 2 puta jace od gitarskog (u tvom slucaju 200w!!)

3.razglas.. ako imate akusticni bubanj (ne treba mu razglas), gitaristi imaju svoja pojacala, za klavijature nisi nista spomenuo..znaci potrebno je jedino vokalistima osigurati monitoring.
osobno sam u ovakvim slucajevima za podne monitore..
punokrvni razglas sa zvucnicima na stalcima ne vidim u prostoriji od 30-ak kvadrata

damnjan
29-05-2009, 02:58 PM
u slucaju tri mikrofona (svi za vokale) kako njih treba povezati, tipa svaki da ima svoju ozvuku(zvucnike) ili zajedno.....
takodje sam mislio i na klavijature, pa eto dodatnih problema....
ali zadrzimo se na tri vokala, teorijski da li bi mi trebalo 6 zvucnika 3x2 ili ne znam ni ja sam, i koja je njihova optimalna snaga, mozda po 100W + njhovo pojacalo?
znam da sam neodredjen ali pokusavam da u glavi sklopim celu ideju, pa dolazim do prekida funkcionisanja mozga, pa to rezultira ovakvim postovima, svakako unapred hvala

awacs
29-05-2009, 03:31 PM
u slucaju tri mikrofona (svi za vokale) kako njih treba povezati, tipa svaki da ima svoju ozvuku(zvucnike) ili zajedno.....
takodje sam mislio i na klavijature, pa eto dodatnih problema....
ali zadrzimo se na tri vokala, teorijski da li bi mi trebalo 6 zvucnika 3x2 ili ne znam ni ja sam, i koja je njihova optimalna snaga, mozda po 100W + njhovo pojacalo?
znam da sam neodredjen ali pokusavam da u glavi sklopim celu ideju, pa dolazim do prekida funkcionisanja mozga, pa to rezultira ovakvim postovima, svakako unapred hvala

Ja sam tek sada shvatio da ti ustvari pričaš o "studiju za probe" (u kome te probe mogu eventualno i da se snime), a ne o "studiju za snimanje". Ili grešim?

Pozdrav

P.S. Što se tiče snage gitarskog ozvučenja (iz prvog posta) ona nije 500W nego 100W. Te stvari se ne sabiraju.

damnjan
29-05-2009, 04:34 PM
ne gresis, u pitanju je studio za probe, dosta ljudi se zbuni, ja sam mislio da tu postoji ozvanicen naziv tonski studio (za probe), nasuprot recording studia za snimanje, ali svakako smo se razumeli....
i takodje si u pravu si za pojacalo, tj. glavu, znaci 100w snage, koji izlazi kroz kutiju od 400w, pa sve si u pravu :)
sad jos da mi sugerises oko razglasa ....
pozdrav i hvala svakako

awacs
29-05-2009, 04:57 PM
sad jos da mi sugerises oko razglasa ....
pozdrav i hvala svakako

Razglas - neki powered mixer (jedno 8 kanala) i dve kutije i ni?ta vi?e. Nije nu?no tih 8 kanala, ali kanala nikad dosta. Mogu da poslu?e ako neki bend hoće i da snimi probu, pa da se poneki mikrofon stavi kod bubnja i gitara...

Koji mikser? Koje kutije? Nemam pojma, ovo ti je samo savet u kom smeru treba da traga?. ?pijuniraj malo po sličnim prostorijama, ukapiraće? ?ta kako radi. Pri ?pijuna?i obrati pa?nju na miksere i kutije koje rade bar godinu dana i jo? uvek ne krljaju. Ima jetinih powered mixera ko u priči, ali pitanje je koliko brzo propadaju dugmići na njima :banghead: Uglavnom brzo :banghead:

Pozdrav

zlobisha
29-05-2009, 09:13 PM
Ja ti ipak predla?em 2x12, 4x12 je potpuno nepraktično, a i nepotrebno IMHO...<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CARSEN%7E1.DAR%5CLOCALS%7E1%5CTem p%5Cmsohtml1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0in; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:8.5in 11.0in; margin:1.0in 1.25in 1.0in 1.25in; mso-header-margin:.5in; mso-footer-margin:.5in; mso-paper-source:0;} div.Section1 &nb</style><o> </o>

Reinhardt
29-05-2009, 09:54 PM

ne brini, masa ozbiljnih, pro-bendova ima problema sa prostorijom za vjezbanje,
pa i ovi tvoji nisu drugaciji nista od njihovih :wink: