PDA

View Full Version : Digital EQ Fact & Myth

Plonk
26-05-2009, 08:16 PM
evo jedan zanimljiv test..slucajno sam naleteo na ovo...a cini mi se dosta zanimljivo....autor ovoga teksta i testa tvrdi 'All Digital Parametric EQ's are the same'

http://www.rhythminmind.net/presetblog/2009/03/digital-eq-fact-myth/

milos
26-05-2009, 09:25 PM
Citao sam o ovome na kvr - jedino su UAD Neve 1073 izdigli kako daje taj pravi analogni smek...

Milosh84
26-05-2009, 11:06 PM
a sta je sa eiosis aireq,jel probao neko?

kravadinka
26-05-2009, 11:58 PM
Polako, ali sigurno farse padaju i realnost pokazuje svoje stidljivo lice... :wink:

Everbeatz
27-05-2009, 01:01 AM
Citao sam o ovome na kvr - jedino su UAD Neve 1073 izdigli kako daje taj pravi analogni smek...

Osim dignuta prva dva harmonika, malo drndane eq krive bez ikakvog boosta i podvucenog suma skroz dole nema tu nikakve posebne varijante...ista stvar je i sa Waves V-serijom i njihovim 1073

to je bas i ono sto je tip objasnio

eq + X, gde je X obicno distorzija

u analogiji se, ipak, desava malo vise od toga...plugovi su 100% staticni

Prob je u tome sto ljudi svasta cuju kad su plugovi u pitanju - kao neki mojo, boja i ko zna sta, a on radi obican algoritam i ima GUI koji doprinosi utisku pride

Na istom tom sajtu je objasnjeno sta radi i URS CSP, sa njegovim input modovima...cak i Charles Dye govori kako voli "saturaciju" URS CSP sa razlicitim inputima, a tu nikakve saturacije nema...samo razlicite eq krive koje uticu vise/manje na kompresor

Maiv
27-05-2009, 05:53 AM
Pretpostavljam da ljudi koriste različite eq jer im je tako brze nego da stavljaju naknadnu saturaciju.

Koristi li netko voxengo glissEQ? U zadnje vrijeme dosta koristim njegove dyn knobove pa me zanima kak definirati taj x.

milos
27-05-2009, 09:51 AM
a sta je sa eiosis aireq,jel probao neko?
Cinio mi se dosta upotrebljiv eq, cak je mozda i dobra stvar sto sa njim moras da radis po sluhu jer nema grafickog prikaza :)
Skinuo sam onu demo verziju koja ne istice nego je ostecena za funkcije snimanja preseta skinuo sam ga sa sistema...
Ona full demo verzija(koju bi resetovao sa UDR) mi je trazila ilok pa sam batalio:(

Braca
27-05-2009, 11:42 AM
Ljudi pa ovo je jako nezgodna tema, sad sam se tek zabrinuo

awacs
27-05-2009, 12:07 PM
Ljudi pa ovo je jako nezgodna tema, sad sam se tek zabrinuo

hmmm... zabrinuo za budućnost plugin industrije? :wink:

milos
27-05-2009, 12:54 PM
Pa naravno da nijedan eq i kompresor nece zvucati identicno kao analogija - isto je i sa synthovima :wink:
Evo jedno poredjenje razlicitih eq :
http://www.mjtutoriels.com/eqs-comparatif-tutoriel-preview-42.php

alen
27-05-2009, 02:07 PM
Cinio mi se dosta upotrebljiv eq, cak je mozda i dobra stvar sto sa njim moras da radis po sluhu jer nema grafickog prikaza :)
:(

Postoji graficki prikaz,moras ga ukljuciti u podesavanjima.Inace Air Eq je dojajcan,po meni mozda i najbolji native EQ.

awacs
27-05-2009, 02:31 PM
Pa naravno da nijedan eq i kompresor nece zvucati identicno kao analogija

Naravno. Ni YUGO 45 neće postati Porsche ako mu ugradi? Porscheov menjač. Kao ?to i analogni zvuk prestaje da bude "analogan" ako ga digitalizuje?. Fora je samo ubediti ljude da je to ?to čuju "analogni zvuk", a tu stupa na scenu GUI :wink:

Opet, nije lo?e imati npr. SSL Channel Strip, ne zarad zvuka nego zarad mogućnosti da bez skakanja iz prozora u prozor brzo utiče? na comp/EQ i na redosled istih. Da li to vredi par stotina $? Jok more.

Pozdrav

milos
27-05-2009, 03:10 PM
Pa dobro,ko zeli da ide legalno Duende PCIe je u tom slucaju ok :)
Radje bi njima dao pare nego Wavesima :D:rotfl::banghead:

Everbeatz
27-05-2009, 03:15 PM
Inace Air Eq je dojajcan,po meni mozda i najbolji native EQ.

To i jeste ono sto je problematika ovde - sta je "to" sta definise nesto kao "najbolji eq"?

awacs
27-05-2009, 03:42 PM
Pa dobro,ko zeli da ide legalno Duende PCIe je u tom slucaju ok :)
Radje bi njima dao pare nego Wavesima :D:rotfl::banghead:

Ja ne bih dao pare nikome. Dao bih pare samo za ceo SSL, sa preampima, faderima, VCA (incl. distortion), dugmićima, naslonom za laktove... Sva sreća nemam te novce, a kamoli novce za akustičku obradu, outboard, kablove, nove u?i... pa ne padam u isku?enje :rotfl:. Da, morao bih da ulo?im dodatnu kintu u dru?enje sa potencijalnim klijentima. A to je tek pakao :banghead:.

Koliko sam shvatio, fora kod onog "francuskog" testa koji si linkovao je u kopiranju vrednosti parametara na razne EQ-e. I glavna fora sa razlikom između SSL (i Oxforda) i ostalih je u "black knob" (pre-boost dip) dizajnu. Waves su taj dizajn imali u Broadband Linear EQ, samo se tada to nije zvalo SSL :wink: ?abanija. Ali OK, otkupili su pravo na channel strip i SSL logo...

Pozdrav

awacs
27-05-2009, 04:08 PM
To i jeste ono sto je problematika ovde - sta je "to" sta definise nesto kao "najbolji eq"?

Palo i meni na pamet da postavim to retoričko pitanje, ama si me pretekao :) To mu dođe kao definicija najbolje votke... A kod votke je ustvari fora da se prepeče toliko puta da ne ostane maltene ni?ta osim etanola i vode. Za?to onda Smirnoff ko?ta koliko već ko?ta, kada praktično mo?e da se napravi od 4 dela apotekarskog alkohola i 6 delova destilovane vode?

Pozdrav

Plonk
27-05-2009, 04:29 PM
GUI 70%, emulacija 30%:rotfl:

InsaneEyes
27-05-2009, 08:04 PM

"So i decided to take it a step further.
How close could i get to the waves SSL with ANALOG on.
So instead of using sonar & my usual URS saturation I decided to try it with all native Ableton Live plugins. At 1st i was having a hell of a time trying to match the EQ Phase. That is until i turned off Live?s Hi quality EQ mode heh.
Live oversamples with Hi quality on."

ovo mi je ludilo, znaci SSL ANALOG Dugme, algoritam samotakko UF!!! :D:D:banghead::banghead::banghead::rotfl: