View Full Version : Kako da proverim ispravnost zvucne karte
Mogli
25-05-2009, 12:43 PM
Nedavno sam imao stalno pojavljivanje plavog ekrana smrti, pa sam isao metodom eliminacije da bi dosao do uzroka, tako da sam vadio redom sve komponenete u racunaru i ponovo ih vracao. Napominjem da mi je zvucna karta Luna 2 radila dobro. Kad sam nju izvadio, pazljivo prebrisao kontakte alkohom, sacekao da se osusi i ponovo je vratio, nema zvuka...Onda sam deinstalirao Scope fusion platformu i lunine drajvere, obnovio instalaciju SFP 4.0, ali zvuka nema. U device manageru stoji da je instaliran Cremware DSP board i da je sve u redu, ali na Control panelu/Sound and audio devices/audio, neena nista, sve je naktivno, zvuka nema. Ako je karta preminula, zasto se pokazuje u device manageru da je sve u redu? Kako da proverim ispravnost karte?
lesha
25-05-2009, 01:00 PM
ne znam zasto si koristio alkohol.. dovoljna je obicna gumica za brisanje.
probaj da izduvas (usisas) prasinu iz pci slot-a, mozda je tu problem.
Mogli
25-05-2009, 03:35 PM
Slotovi su izduvani, prebrisani, ali ne pomaze. Na istom slotu gde ne radi Luna, radi TV karta..
Mogli
25-05-2009, 07:39 PM
Evo sad sam skinuo Lunu, aktivirao integrisanu zvucnu, ali ni ona ne radi?! Isto je nema na Control panelu/Sound and audio devices/audio?? Onda mora da je problem sa Windowsom?? Sta sad? :cry:
silicon science
25-05-2009, 08:01 PM
Evo sad sam skinuo Lunu, aktivirao integrisanu zvucnu, ali ni ona ne radi?! Isto je nema na Control panelu/Sound and audio devices/audio?? Onda mora da je problem sa Windowsom?? Sta sad? :cry:
Htedoh i pre ovog posta da ti predlozim da probas sa Format C ili ako imas goust...:rolleyes:
lesha
25-05-2009, 08:11 PM
pa da, reinstall uvek pomaze.
diviner
26-05-2009, 12:13 PM
Osim ako nekim misterioznim zahvatom nisi spalio obe zvucne karte, ova tvoja izjava daje nadu da je ipak u pitanju samo softverski problem. Za svaki slucaj mozes probati lunu u nekom drugom kompu cisto da budes miran (i da ne radis reinstalaciju bezveze, dok se u potpunosti ne uvjeris u potrebnost iste).
Poz
Mogli
27-05-2009, 11:42 AM
Na drugom kompu Luna radi! Ili je XP ili je maticna ploca...sumnjivi su mi kondenzatori...:(
radsoul
28-05-2009, 12:22 PM
Pomenuti problem sam takodje imao sa m-audio kartom! Mislim da sam problem resio tako sto sam audio kontrolere deinstalirao iz device manager-a, pa onda samo "pregazio" windows! Preporuka : format c:!
Mogli
30-05-2009, 10:41 AM
Rado bi ja to formatirao, ali se komp sam od sebe resetuje i po instalaciji windowsa! Napravio sam upgrade bios-a, iskljucivao sve komponente redom, ram memoriju prebrisao, usisao, menjao im mesta, vadio ih jednu po jednu, procesor ocistio, stavio novu pastu, proveravao temperaturu, bad sektore na hard disku, pojacao hladjenje....nista ne pomaze..:banghead:
66musicman
31-05-2009, 12:51 PM
Da li si testirao RAM ?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.