PDA

View Full Version : ff800 ili mr816 csx? GR ili 5012?

HeatMan
20-05-2009, 02:56 PM
dobar jutar..

jeste, izbegavam malo forum zbog nekih ljudi odavde, ali se iznova i iznova vracam ovde da trazim pomoc..

evo sad neshto gledam da prearanziram studio.. pa bih menjao i zvuchnu kartu i preamp..

aj prvo zvuchna karta, fff800 ili steinberg/yamaha mr816csx? kad izvuchem na papir i jedna i druga imaju pluseve i minuse.. ff nema dsp, 816 nema midi itd.. sad, sa ff800 imam kolko tolko iskustva i svidela mi se karta.. preampi su hladniji, ali daleko od toga da su neupotrebljivi.. a mr816? ima 8 preampa... za koje chujem da su bolji od ff-ovih, shto mi nikako nije jasno kako je to moguce za slichnu cenu.. + me zanima kakva je a/d i d/a konverzija na obe karte.. ima par ljudi koje znam da imaju mr816 i svi je preporuchuju.. na gearslutzu kazu da se ne zajebavam i da kupim steinberg-a jer je preshishao ff800.. a meni sve to malo neverovatno zvuchi

drugo, mikrofon (glavni) je gemini mk2.. i gledam sad da uzmem bolji pre za njega.. i prvo sam hteo da uzmem Great River-a, ali sam onda probao portico 5016 i oduvao me kako radi sa mojim micom.. pa sam u fazonu da uzmem 5012, jer dobijem dva preampa, ali ne znam da li je mozda ipak bolje ici u smeru lunchboxa odmah?

i tako.. potpuno sam zbunjen.. + nameravam da prodam dbx376 i neku mikseticu koja skuplja prashinu i da uzmem ua610 solo, chisto ta imam josh jedno reshenje shto se preampa tiche, a i da ga kortistim kao DI..

shta vi mislite?

poz

spidermusic
20-05-2009, 03:24 PM
Ja bih uzeo FF800 i Portico 5012, ako ti je potreban samo preamp. Lunch box je dobra varijanta kada planiras prosirenja u smislu novih i drugacijih preampova, deessera, EQ-a ili compressor-a.

spidermusic
20-05-2009, 03:25 PM
Naravno, ne treba zaboraviti da je izbor preampa stvar ukusa i afiniteta.

HeatMan
20-05-2009, 03:33 PM
znam, sve je.. ali vas sve znam kako radite, i sa nekima imam slichan ukus.. :)

lunchbox bih uzimao samo zbog preampa i mozda jedan "versatile" comp samo za tracking..

ti imash ff800 i radi ti odlichno.. jesi imao iskustva sa ovim steinbergom tj yamahom?

poz i hvala

darkstar
20-05-2009, 03:37 PM
Cao Matori,

Mogu govoriti samo o karti,jer sam sam gledao te karte.Mene privlaci vise steinberg (yamaha ga je kupila,pa je diskutabilno cija je karta).Ono sto cu reci je sa stanovista nekog polu-klavijaturiste,koji voli yamaha proizvode,pa moj stav uzmi sa rezervom :)

Fireface mi se nikad nije svidjao,ima ga u 2 studija oko mene.Uvek mi je bio strashno sterilan,ali mislim da je to pitanje licnog utiska koji u mom slucaju nije baziran ni na kakvim cinjenicama koje drze vodu.Prosto mi se taj komad opreme ne dopada,i mislim da je previse isforsiran bespotrebno.

Sa druge strane,steinberg je dao odlicnu opciju dsp-a koji moze (ali i ne mora) da ti sluzi.Ako te soft ne zanima , imas i onu slabiju verziju,koliko se secam jedino sto nema je taj channel strip inside.

Meni kao klavijaturisti je zasmetalo sto nema midi , nekome to moze biti deal breaker i razumeo bih ga ... zvanican odgovor koji sam dobio je da se sve nove klavijature vezuju na usb...sto jeste tacno,ali sta cemo sa starim a dobrim modulima koje imamo?Ja nemam direktan problem,jer preko motifa vezujem sve rackove (on mi sluzi kao midi interface),ali to je moja situacija,ko nije u takvoj,morace da dokupi neki midi interfejs,sto moze,i ne mora da ti smeta.

Ako koristis cubase,i to je platforma na kojoj si definitivno , misilim da je bolje resenje mr816 jer ne treba biti mnogo pametan pa sabrati 2 i 2 i skapirati da ako ista firma pravi kartu i softver da je sve savrseno optimizovano.Ali budimo realni,mnogo ljudi radi sa firefaceom i cubaseom (1 od 2 studija u koje idem ima ovu fireface-cubase kombinaciju),i tu takodje nema nikakvih problema.Jedini problem koji sam ja video je da u drugom studiju fireface posle godinu dana je poceo cudno da fercera na jednom od kanala,ali jos nije utvrdjeno da li taj fercer dolazi od kanala na karti ili od neke lose konekcije,posto se pojavljuje fantomski i ponekad.Nemam predstavu kako radi mr na drugim hostovima (sem cubasea).

Ne znam sta dolazi od softa sa ff,mislim da sa mr dolazi cubase 4 ai,sto ti moze znaciti nekih 50 eura dole ako odes na cubase 5 upgrade.

Mislim da je izrada i jednog i drugog jako dobra.
Eto,nadam se da ti je bar malo pomoglo !

HeatMan
20-05-2009, 04:00 PM
hmmm.. uzeo sam ja original sx5, i ne planiram da prelazim ni na jedan daw osim sx-a.. iskreno, pazario bih steinberga odmah, ali ne znam kakvi su mu konverteri.. jer ne bih da ubodem gr/portico u neki konverter nize srednje klase i da se smorim.. svidja mi se kako su odradili integraciju sa softverom, i to shto ima dsp efekata, jer gomila pevacha zeli da chuje josh sebe, i josh reverba... a ako dignem latency ne mogu da se igram sa npr reverbom u samom sx-u..

shto se tiche midija, to je stvarno pochelo da me nervira.. sve manje ima dobrih karti sa midijem.. mislim ff800, karta od pre 3 godine ima jedan i/o.. shto vishe vreme prolazi sve je manje karti sa midijem.. tako da mi to nije problem, stvarno.. kupicu midi to usb konverter i kraj priche.. s' tim shto moram da uzmem josh jedan usb hub, i firewire hub sa ti chipsetom ne bi li mi radila karta.. shto znachi da su mi svi pci slotovi u samom startu zauzeti.. osim ako nema TIH hubova da se nadju u pci-e varijanti..? nemam pojma..

sad, meni se svidela stabilnost ff800, i uglavnom sam zvuk nje..mr816 nisam imao prilike da probam.. mozda ce mi ga dati jedan kolega da isprobam (ali X verziju ne csx), ali ne znam vishe..

i jedna i druga imaju isti broj pluseva i minusa, da se opet vracam na pitanje lichnog afiniteta, a to je najgore kad se desi.. jer ne mogu da prelomim tada nikako...

poz

HeatMan
20-05-2009, 04:03 PM
btw, iako sam gledao zadnju stranu mr816ice, nisam skapirao da ima samo mic inpute.. :/ dobro, bio sam umoran.. ali mislim da je samim tim ispala iz priche.. :/ jer ne nameravam da koristim samo njegove preampe.. i obishao bih ih u shirokom luku ako vec uzimam neki ozbiljniji pre

spidermusic
20-05-2009, 06:48 PM
Steinberg-a nisam probao, a Portico-a jesam. Poredio sam ga sa Presonus ADL 600 preampom koristeci Brauner Phantom AE mic. Moram reci da su utisci bili odlicni i da su razlike u nijansama. Te razlike spadaju u domen ukusa, a ne u domen kvaliteta izrade samih sprava.

HeatMan
20-05-2009, 07:24 PM
hmmm ali presonus je lampash i koshta 2 i po soma, a portico je tranzistorac (kopija neve-a) i koshta hiljadu i kusur..

mislim, siguran sam da su oba super, ali su malo razlichite stvari...

btw, voleo bih da svrnem do tebe neki dan da vidim kako rutirash na ff800.. i da te uhvatim za ruku i dovuchem kod mene, jer treceg nema.. :)

poz

spidermusic
20-05-2009, 07:29 PM
To ti samo govori u prilog cinjenici da je uticaj preampova na signal i kvalitet mnogo manji od izbora mikrofona.

PS: Izvoli navrati. Rado cu ti pomoci svojim skromnim znanjem i iskustvom u radu sa RME FF800.

HeatMan
20-05-2009, 07:29 PM
edit: upli post... :/

ajd videcu prekosutra ako mozesh, poshto sutra moram kod chika zube.. :/

RetroMan
22-05-2009, 02:40 PM
btw, iako sam gledao zadnju stranu mr816ice, nisam skapirao da ima samo mic inpute..
Ima Combo inpute.

RM

HeatMan
22-05-2009, 04:41 PM
dobro, da.. ali sve ide kroz njegove preampe, kaj ne?

poz

RetroMan
24-05-2009, 01:47 PM
dobro, da.. ali sve ide kroz njegove preampe, kaj ne?
Ne zanam, ali ne mora da znaci, jer na pr. Digi 003 Rack+ ima posebne ulaze za mikrofona, i posebne za Line, a ipak mu Line ulazi prolaze kroz preampe, dok M-Audio Profire 2626 ima kombo ulaze, a Line deo ipak ne prolazi kroz preampe.

RM

HeatMan
24-05-2009, 06:07 PM
pa to ti kazem.. neshto ne verujem da su ovde obishli njegove preampe

HeatMan
28-05-2009, 05:23 AM
i napokon nadjoh i potvrdu za to

http://forum.cubase.net/phpbb2/viewtopic.php?p=857817#857817

i sada nemam pojma shta da radim

edit: imate neku preporuku shto se karte tiche?

shto bolji konverteri, bar 2 preampa i dsp (a da nije emu 1820 koji vec imam)?

player
28-05-2009, 10:31 AM
Jesi razmisljao o Yamaha n12 http://uk.yamaha.com/en/products/music_production/digital_mixing_studio/n12/ ?Kazu da su konvertori cak i bolji nego na FF800,ok preampi,DSP....Ima i mane-nema SPDIF....mozda da pogledas...navodno njeni preampi se mogu zaobici.
Ima poooduzi thread na GS pa ako te ne mrzi da citas(95 strana:D)
http://www.gearslutz.com/board/so-much-gear-so-little-time/133358-yamaha-n-series.html(nemoj da te uplasi cena u prvom postu-to je cena od pre dve godine)

RetroMan
28-05-2009, 12:57 PM
...to je cena od pre dve godine)
A u medjuvremenu je tehnologija konvertora napredovala, pa danas za manje para moze da se nadje bolji kvalitet nego pre godinu - dve.

i sada nemam pojma shta da radim
edit: imate neku preporuku shto se karte tiche?
Ja sam za sebe, posle puno dilema, uzeo M-Audio Profire 2626 (2 komada za 16 I/O), sa namerom da dodam jos 2 kanala nekog vrhunskog konvertora (nove dileme). Jos neki clanovi foruma su na moju preporuku uzeli 2626, i svi su izuzetno zadovoljni. Ako ti je dosta samo 2 kanala, onda mozes uzeti i neku jeftiniju karticu + neki dobar AD, i da sve to bude slicno po ceni kao sam ff800.

RM

HeatMan
29-05-2009, 12:19 AM
Jesi razmisljao o Yamaha n12 http://uk.yamaha.com/en/products/music_production/digital_mixing_studio/n12/ ?Kazu da su konvertori cak i bolji nego na FF800,ok preampi,DSP....Ima i mane-nema SPDIF....mozda da pogledas...navodno njeni preampi se mogu zaobici.
Ima poooduzi thread na GS pa ako te ne mrzi da citas(95 strana:D)
http://www.gearslutz.com/board/so-much-gear-so-little-time/133358-yamaha-n-series.html(nemoj da te uplasi cena u prvom postu-to je cena od pre dve godine)

ma ne jurim ja toliko preampe koliko jurim dobre konvertere.. i dva preampa bi mi odradila posao, realno.. zato i imam toliki problem

hvala enivej

A u medjuvremenu je tehnologija konvertora napredovala, pa danas za manje para moze da se nadje bolji kvalitet nego pre godinu - dve.

pa ne bih se slozio bash sa tim u potpunosti.. ako je neshto dobro, dobro je do kraja.. kao shto je npr ff800 je vec 4 godine na istom mestu na kom je bio i tada. i bice bar josh dve.

da ne pricham o nekim starijim kartama i konverterima (za koje znam, a nema ih puno) da i dalje odradjuju odlichan posao.

Ja sam za sebe, posle puno dilema, uzeo M-Audio Profire 2626 (2 komada za 16 I/O), sa namerom da dodam jos 2 kanala nekog vrhunskog konvertora (nove dileme). Jos neki clanovi foruma su na moju preporuku uzeli 2626, i svi su izuzetno zadovoljni. Ako ti je dosta samo 2 kanala, onda mozes uzeti i neku jeftiniju karticu + neki dobar AD, i da sve to bude slicno po ceni kao sam ff800.

RM

pre bih onda jurio samo adda.. kao npr lynx aurora 8 fw ako ima neku vrstu internog miksera (shto stvarno nisam upucen).. ali mi izadje chitavih 1000 eura skuplje

player
29-05-2009, 11:41 AM

Paaa..Aurora 8,16,Rosseta200/800,Mytek..sve je izaslo pre 3-5 god.Antika znaci:cry:sve muzejski primerci?

Arthur
29-05-2009, 09:58 PM
ne, nego se danas za 500e može naći nešto što je ranije ipak koštalo blizu 1000e. dovoljno za većinu budžeta forumskih korisnika. Lično, meni je još matori Radar poprilično nenadjebiv konverter, al to je već moj problem.

player
30-05-2009, 01:07 AM
ne, nego se danas za 500e može naći nešto što je ranije ipak koštalo blizu 1000e.
Da,to si u pravu ali je bilo reci o godinu-dve vremenskog perioda.Lepo bi bilo kad bi cena nekog kvalitetnog uredjaja pala 50% za tako kratko vreme....odosmo van teme sorrry HeatMan

HeatMan
30-05-2009, 03:14 AM
Da,to si u pravu ali je bilo reci o godinu-dve vremenskog perioda.Lepo bi bilo kad bi cena nekog kvalitetnog uredjaja pala 50% za tako kratko vreme....odosmo van teme sorrry HeatMan

opushteno. slazem se u potpunosti.

nikako nece pasti cena bilo chega kvalitetnog.. npr, ff800 drzi vec 2 godine ovu cenu, zar ne?

a mr816-ici treba sad da padne drastichno cena (steinberg najavio. tj to je pricha)

a tek je 5 meseci max u prodaji..

o chemu prichamo onda? :/

ne, nego se danas za 500e može naći nešto što je ranije ipak koštalo blizu 1000e. dovoljno za većinu budžeta forumskih korisnika. Lično, meni je još matori Radar poprilično nenadjebiv konverter, al to je već moj problem.

kapiram da ti lezi tvoj 2626, ali mi reci da li bi koristio njegove konvertere? poshto znam da imash i ff800 i njega, da li bi se usudio da koristish 2626 kao main interface? i da si sada u mojoj situaciji, i imash para za npr ff800 da li bi uzeo 2626 i oslanjao se na njega, gurao great rivera kroz njega itd, ili bi se ipak okrenuo fireface-u..? josh ja razmishljam dal da jurim nekog lynxa.. al aurora8 je skupa, a ove ostale me ne rade posao..

poz

player
30-05-2009, 04:49 AM
a mr816-ici treba sad da padne drastichno cena (steinberg najavio. tj to je pricha)

a tek je 5 meseci max u prodaji..

o chemu prichamo onda? :/

Steinberg i nema neku "hardware" istoriju i popularnost koliko mi je poznato..ne znam mozda gresim...Ko zna,luda vremena ...svasta je moguce.Evro i US$ se stalno setkaju gore -dole(uglavnom dole) i ne bi me sad cudilo da se neko "ugruva" .Ako ti je budzet u rangu cene FF800 i ako nisi gadljiv:D na "second hand" mozda da probas ebay ili ako imas nekoga u USA jos bolje-GS
Imam i ja slicne probleme pa znam kako izgleda:banghead:

HeatMan
30-05-2009, 05:22 AM
hahah.. vidim spavash kao i ja.. :)

na shta mislish kad kazesh second hand? na koju spravu?

ja bih najvishe voleo da mogu da probam spravu pre no shto kupim, da me ne bi neko zajebao (previshe puta se to desilo)

poz

player
30-05-2009, 05:35 AM
hahah.. vidim spavash kao i ja.. :)

na shta mislish kad kazesh second hand? na koju spravu?

poz
ma mislim na polovne(ajd da ih tako nazovemo) uredjaje kojih imas po oglasima na GS,ebay-u....e al' sad kako da probas to malo:cry:....ima cari i u tome.kao kad igras loto:D...nikad ne znas dal' ces dobiti...salim se,ja sam do sad imao samo jedno(delimicno) lose iskustvo sa takvim stvarima

HeatMan
30-05-2009, 06:04 AM
ja josh uvek imam problema sa poluispravnim monitorskim pojachalom.. i guram questede na njima..

pa sad ti vidi ko igra loto.. :)

poz

Arthur
31-05-2009, 05:21 AM
Kupio sam 2626 iz više razloga (i svi su se pokazali ispravni) :
1.tera M-audio Protools (prvii i osnovni razlog, na par šljaka sa PTom sam duplo otplatio cenu sprave)
2. ima 8 preampa, zajedno sa FFom imam 12 i bez ikakvog problema snimam bubanj sa ove dve sprave
3. Mogu da ga nosim okolo sa sobom a da mi FF i dalje stoji u studiju i da ne moram da razjebavam studio kad radim nešto napolju ( a ovo nije retkost ove godine!)

Generalno, njegovi preampi i AD konverzija zadovoljavaju moje potrebe za snimanjem bubnja ( a to radim prilično često i čini mi se uspešno), tako što prvih 8 mikrfona bez overheada i Ambienca bodem u M-audio, a OH i AMB na FF800 sa njegovim preampima. I ovo radi meni sasvim kako mi treba. Neću da se lažem da čujem neku osetnu razliku da mi ove sprave kvare zvuk iako sam imao prilike da radim i sa lepim skupim mixerima i svakako skupljim AD konverterima. DA konverziju M-audia nisam probao, nisam imao potrebe ni neke prilike, FF800 mi je glavni DA konverter, i volim ga jer mi je rekao puno nekih novih stvari posle 9632 kojeg sam imao 4 godine i smixao boga oca na njemu. Svakako M-audio radi jako dobro, ima 2 ADAT I/O, što meni znači puno jer snimam na 88.2k, pa ih sve teram preko optike u FF. Definitivno radi bolje nego što košta, i sad je to ultimativno pitanje koliko ko ima para i na šta želi da ih da. Ja preko ovog što sad imam samo želim još jedan par dobrih preampa tipa API, Neve il nešto generalno rockerski, i miran sam do daljnjeg. Bar dok ne počnem da uzimam 5cifrrene brojke za svoj rad. E sad, dragi moj Sale, ti vidi šta ti TREBA, pa ćeš lako naći šta ti ODGOVARA. Svakako da ako nemaš želje da snimaš bubanj ili bodeš neku armiju outboarda, ti se ne isplati da kupuješ ni FF, ni 2626, već da zabodeš neki valjani 2ch AD-DA konverter i jedan valjani channel strip (po želji, u zavisnosti od tipa signala/žanra koji želiš da snimaš),i vozi.

HeatMan
31-05-2009, 06:20 AM
pa pazi, vec sam odluchio da uzimam gr preamp tj dva komada ako sve bude ishlo kako treba..

treba mi josh par preampa, ali aj da kazem da imam ovaj moj dbx 376 koji bi mogao da menjam za neshto pametnije, al otom potom..

dakle treba mi shto bolji konvertori, i mozda par preampa.. takle, znadem, mare shta mi treba.. al ne znam shto da si pazarim..

ako bih uzimao neki high class konverter, dva komada (po dva inputa i outputa) mi ne odradjuju posao.. jer sam do sad umeo da snimam sa tri mikrofona (pojachala itd).. tj hteo sam sa 4 (da bi se na kraju odluchilo koji snimci najbolje pashu) ali jednostavno, to nije bilo izvodivo.. + imam josh 4 inputa da znam unapred da su zauzeti, i bice ih josh, nadam se..

tako da ozbiljno razmishljam o ff-u.. ali se, takodje bojim da mi se ne pobuni klijentela shto ne mogu da im odvrnem reverb u slushke (ne bih da se oslanjam na sx i na njegov latency).. to me jedino mori, ali cu valjda moci to da reshim jednim behringerovim (uhhhhh mrzim tu firmu) reverbom.. shto znachi josh jedan (ili dva) I/O manje..

i dolazim do toga da mi na kraju ni ff800 nije dovoljan ahahhahahha..

shalim se, valjda cu se snaci sa tom spravom.. jbg, doshlo je do toga da moram da ponudim ljudima ozbiljan kvalitet.. osim toga, ni ja nisam prezadovoljan mojim lancem poslednjih 6 meseci.. tako da, sve leti.. ulece novo.. shta da se radi.. :/

aj budi mi pozdravljen i hvala puno na trudu.. :)

HeatMan
03-06-2009, 02:23 PM
opet ja.. razmishljam sad o opciji aurora8 + rme 9652hdsp

shta vi kazete?

aurora8 1,8k + krme za 500 eura.. meni izgleda kao skroz ok dil.. povezem sve preko adata i na konju sam..

ustvari, moze li se naci krme za 500? ja sam chuo da moze i manje, al nisam siguran

Monroe/Rampart
03-06-2009, 02:41 PM
ustvari, moze li se naci krme za 500? ja sam chuo da moze i manje, al nisam siguran

pa nov ide ispod 500...a polovan ide za 300...ne vise od 350e

HeatMan
03-06-2009, 02:56 PM
....