View Full Version : Nov racunar se restartuje...
Gianfranco
11-05-2009, 02:32 PM
Asus P5Q
Core 2 Quad Q8200
OCZ 600W ModXStream Pro Modular
2*Kingston DDR2 2GB/800Mhz
Gainward BP 9500GT-512 HDMI
2*Seagate HDD 1TB Barracuda
Hyper Z600 Cooler
Antec P182
Restartuje se najcesce,ako je ukljucen Azureus Vuze ili QTorrent,ali desava se da se restartuje i kada oni nisu ukljuceni.
U Biosu je uglavnom stavljeno sve na "auto".
jednom sam zapisao sta se pojavilo na ekranu pri "padanju" sistema:
DRIVER_IRQL_NOT LESS OR EQUAL
STOP:0x000000D1(0x00000006,0x00000002,0x00000000,0 xB9DB3508)
NDIS.sys -ADRESS B9DB3508 BASE AT B9DB0000,DATESTAMP 4811C252
Beginning dump of physical memory
Physical memory dump complete.
Nakon podizanja windowsa je izaslo ovo:
http://img11.imageshack.us/img11/9484/microsoftwindows.jpg
Sta bi moglo da pravi problem?
Graficka? Napajanje? Memorija? . . .
Gianfranco
11-05-2009, 02:51 PM
Takodje pri pustanju projekta u Nuendu,dolazi do cestog "stucanja",tj. prekida audio signala na kratko...
i to pri iskoriscenosti CPU-a od 5%.
Da li je ovo normalno za intel-ove procesore,posto mi se na starom AMD-u to nikada nije desavalo...
diviner
11-05-2009, 02:59 PM
Ako ti bukvalno svaki put prijavljuje u plavom ekranu ndis.sys, problem je u toj relaciji (internet resursi govore da ovaj fajl ima veze sa mreznim kartama, pa probaj za pocetak da iskljucis mreznu kartu u biosu).
U svakom slucaju racunar, njegove komponente se moraju detaljno pretestirati, i pre i poslije sklapanja u cjelini kako biste bili 100% sigurni da je sve ok u hardverskom smislu (tada i kada nastane neki problem, znate da ne morate sumnjati na hardversku nekompatibilnost, vec se skocentrisati na trazenje iskljucivo softverske nekompatibilnosti kao uzroka problema). U tvom slucaju, valjalo bi odraditi bateriju testova pre nego se upustis u exploataciju masine:
Za CPU i Mem bice za pocetak dovoljno da skines intelburntest i sa njim odradis sesije testova (prvo pusti na nekih 5 testova, a zatim sve duze i duze). Ne smije da ti prijavi nijedan error, odnosno rezultat mora da bude 100% .
Poslao sam ti PM sa upustvima...
Gianfranco
11-05-2009, 03:11 PM
Ok Diviner! Puno hvala za ovo!
Bacam se u akciju... :)
lesha
11-05-2009, 04:03 PM
koji firewall koristis?
Gianfranco
11-05-2009, 04:19 PM
NOD32
Eset Smart Security 4
Business Edition
v4.0.417.0
Gianfranco
11-05-2009, 04:23 PM
ali mu ja iskljucim firewall,ostavim samo real-time file system protection...
jel to pogresno?
sashavl
11-05-2009, 04:46 PM
nije to do firewall-a, probaj kao sto ti je vec neko reko da iskljucis mreznu u biosu i vezi ako imas adsl modem na usb, to se javlja zato sto se adrese prekida (IRQ) preklapaju, otvori device manager, pa u view podesi Resources by type i pogledaj da se IRQ mrezne ne poklapa sa IRQ-om nekog drugog uredjaja
lesha
11-05-2009, 05:24 PM
desava se da netlimiter ponekad izazove bsod, zato sam i pitao.
Gianfranco
11-05-2009, 05:59 PM
evo sad sam iskljucio mreznu u biosu...
takodje mi je jos jedna stvar cudna na novom kompu...
pokazuje mi da imam 3.25GB RAM memorije... a trebalo bi 4GB.
Sada dok sam bio u biosu,nasao sam pod CHIPSET:
Memory reamp feature ENABLED
PCI MMIO allocation: 4GB to 3328MB (=3.25GB)
Memory hole DISABLED
Sta radi ova opcija... zasto konvertuje 4GB u 3.25GB... jel se dobija nesto korisno sa tim? ili da iskljucim to... tako da imam 4GB Ram-a?
lesha
11-05-2009, 06:06 PM
u xp-u ne mozes vise od toga da imas, kod viste i sedmice nema tog ogranicenja..
Gianfranco
11-05-2009, 06:08 PM
aha... :grin: thanx! :wink:
awacs
11-05-2009, 06:36 PM
takodje mi je jos jedna stvar cudna na novom kompu... pokazuje mi da imam 3.25GB RAM memorije... a trebalo bi 4GB.
Sada dok sam bio u biosu,nasao sam pod CHIPSET:
Memory reamp feature ENABLED
PCI MMIO allocation: 4GB to 3328MB (=3.25GB)
Memory hole DISABLED
Sta radi ova opcija... zasto konvertuje 4GB u 3.25GB... jel se dobija nesto korisno sa tim? ili da iskljucim to... tako da imam 4GB Ram-a?
Džabe se sekiraš, samo Chuck Norris može da arči više od toga pod Vindozama XP :wink:
Šalu na stranu, evo ti jedan od linkova sa objašnjenjem (inače ih na Mreži ima sijaset):
http://members.cox.net/slatteryt/RAM.html
Pozdrav
Gianfranco
11-05-2009, 08:48 PM
Opet se restartovao!
I opet se pojavio plavi ekran sa NDIS.sys
U device manageru (devices by type) ovakva je situacija:
http://img119.imageshack.us/img119/2699/irq.jpg
Jel ima nesto ovde sumnjivo,posto se ja ne razumem... :)
lesha
11-05-2009, 09:39 PM
probaj da fotografises bsod kad se pojavi.
Sandzama
12-05-2009, 01:55 AM
Da nemas aktivan neki torrent klijent? Jel si probao da iskljucis nepotrebne servise i uradis optimizaciju za DAW (mislim da ima negde uputstvo na forumu)?
iPoz
zlobisha
12-05-2009, 04:08 AM
u xp-u ne mozes vise od toga da imas, kod viste i sedmice nema tog ogranicenja..
Kao i XP x64... ;)
Mogli
12-05-2009, 07:34 AM
Meni se plavi ekran smrti, redovno pojavljuje i nikad mi nije jasno kad ce se to dogoditi. Svasta sam isprobao, ali uzalud.:(:(:(
lesha
12-05-2009, 07:53 AM
Kao i XP x64... ;)
u prevodu - kod svih 32-bitnih windowsa
Gianfranco
12-05-2009, 06:39 PM
Instalirao sam sinoc novi USB drajver za ADSL modem...
(jer sam googlajuci nasao da bi to mozda moglo da pravi problem)
Ostavio sam uTorrent upaljen celu noc...
i danas sve do 17h ga nisam gasio.
Nije se nijednom pojavio plavi "demon"... (inace ubedljivo najvise voli da se pojavi kada je ukljucen torrent klijent)
Sada cu opet da upalim utorrent,pa da vidimo da li ce i ova noc biti "mirna"...
:wink:
Gianfranco
12-05-2009, 09:25 PM
Opet... :banghead:
Ovog puta nije NDIS.sys
http://img25.imageshack.us/img25/6691/blue2ycr.jpg
sashavl
12-05-2009, 11:47 PM
znas kako, uzmi ti i testiraj jedno po jedno, skini gold memory program, proveri ram, ako je u redu, predji na procesor, skini hotcpu i testiraj, njegovo testiranje traje 6h ali na kraju znas na cemu si, ako je u redu predji na graficku, nju mozes testirati 3dmark-om, najbitnije u celoj prici je da prvo (posle rama) testiras procesor jer su isti simptomi kod kvara procesora i graficke, maticnu plocu tesko mozes testirati ali kad jedno po jedno eliminises lako ces dodji do problema, moze da se desi da ti jednostavno neki drajver nije u redu, a moze da bude i kvar neke komponente, bsod je nezgodna prica
boggy
12-05-2009, 11:57 PM
....posto je 32-bitni ne moze da adresira 4gb vec samo 3,2gb, ....
Nemogucnost adresiranja vise od 3.2GB RAM-a nema nikakve veze sa brojem bita podataka (32bita), nego sa adresnim prostorom procesora i/ili operativnog sistema. U slucaju Microsofta, to je pre vestacko ili ekonomsko ogranicenje i nacin da iniciraju kupovinu "novijeg" i "mocnijeg", operativnog sistema, kada im ustreba jos para...
pozdrav
bogi
geckonium
13-05-2009, 04:50 PM
ja mislim da je do Core 2 Quad Q8200 mada ko zna...
i zanima me koji router koristish?
Imao sam vrlo slican scenarij, sa slicnim komponentama, uradi naravno, testove koje kolege preporucuju, da znas na cemu si, ali u svakom slucaju zaboravi na USB i modem, takva vrsta pingovanja bi sjebala i mac, (pa dobro...:grin:mozda ne...) prebaci to na mrezu i uzivaj. Modemi koji se dele od strane nasih provajdera su otpad roba...
sashavl
13-05-2009, 08:44 PM
Nemogucnost adresiranja vise od 3.2GB RAM-a nema nikakve veze sa brojem bita podataka (32bita), nego sa adresnim prostorom procesora i/ili operativnog sistema.
editovao sam poruku jer sam vido da su ostali ucesnici to vec razjasnili, inace to je to, jednostavno procesor nema dovoljno adresnih linija da bi adresirao 4gb, adresna magistrala nije dovoljno siroka, 32bitni procesori imaju 65536 adresnih linija a za 4gb je potrebno 81920 i u tome je problem, a i na kraju zar te adresne linije nisu bitovi, na svakoj imas nisko i visoko naponsko stanje i tako se i pravi adresa, pa je tu i onaj ALE signal koji odredjuje da li su to adresne ili linije podataka itd. :)
Gianfranco
14-05-2009, 06:44 PM
ok,hvala svima... u narednom periodu cu otklanjati redom jedan po jedan od mogucih uzroka... pa se javljam...
boggy
14-05-2009, 06:56 PM
editovao sam poruku jer sam vido da su ostali ucesnici to vec razjasnili, inace to je to, jednostavno procesor nema dovoljno adresnih linija da bi adresirao 4gb, adresna magistrala nije dovoljno siroka, 32bitni procesori imaju 65536 adresnih linija a za 4gb je potrebno 81920 i u tome je problem,
Ne znam gde si nasao podatak da procesor ima 65536 adresnih linija, ali i da mu je to "malo" pa mu treba 81920 adresnih linija... jednostavno ... nema takvog procesora. Za adresiranje 4GB rama potrebno je "samo" 32 adresne linije i to je obicno slucaj, i tu (najcesce) nije ogranicenje.
Poenta je sto je ogranicenje u pogledu rama, vestacko, tice se operativnog sistema, kada je XP u pitanju. Linux ili BSD nema ta ogranicenja, na primer... nikakav problem zabosti 4GB rama a da sve radi na novijim masinama
a i na kraju zar te adresne linije nisu bitovi, na svakoj imas nisko i visoko naponsko stanje i tako se i pravi adresa, pa je tu i onaj ALE signal koji odredjuje da li su to adresne ili linije podataka itd. :)
ALE signal treba kod multipleksiranih adresnih i data buseva, sto nema nikakve veze sa ogranicenjem rama kod Windows XP
pozdrav
bogi
sashavl
14-05-2009, 09:10 PM
bogami sam ja pomesao loncice, nesto sam ja tu lose izracunao, slazem se da 32bitni procesor ima 32 adresne linije i sa njima moze da adresira 2^32 B memorije, i to je tacno 4GB i tu se slazemo, ali ne mogu da se slozim da je ogranicenje vestacko, oces da kazes da ako istaliramo drugi OS da ce "videti" svih 4GB na 32bitnom procesoru? mislim da su neke adresne linije, odredjeni broj, potrebne za neke druge stvari, zna se da i/o uredjajima pristupa preko adresa pa mozda za to?
Ad Fines
14-05-2009, 09:37 PM
Ako instaliras 32bit OS na 64bit masini, ne ide preko 3.5 gb rama, a ako instaliras 64bit OS na 64bit masini vidjet ce preko 4 gb rama. Obrnuto nije moguce. Pa ovo vec i ja znam koji se u ovu granu ne upustam jer nisam expert....samo sam morao prokomentirati.
Gianfranco
14-05-2009, 11:56 PM
zavrsen 100% uspesno Prime 95 test ispravnosti jezgra masine (procesor,memorija...) :wink:
idemo dalje...
boggy
15-05-2009, 02:16 AM
....oces da kazes da ako istaliramo drugi OS da ce "videti" svih 4GB na 32bitnom procesoru?....
Da (ako ploca podrzava 4GB [i vise])
Linux je jedan od tih "drugih OS-ova"
pozdrav
bogi
slowstar
15-05-2009, 02:33 AM
Ljudi, znam kako da zauvek resite te IRQ i slicne probleme, zna i Diviner, ali izgleda da cuti o tome. Moja masina, cela od brusenog aluminijuma NIKADA nije pokazala takve, a ni drugacije probleme. Zar ne moze da vam se kaze samo, kako da nadjete izlaz iz ove, i mnogo slicnih situacija sa "Blue screen of death"?
Ponavljam da ne smem licno da dam nijedan konkretan savet,da me ne bi "banovali" a i ne razumem zasto stalno nesto "budzite" na vasim masinama koje nazivate "kompjuter"
Pa zar niste ljudi koji se bave muzikom? ja sam tako mislio kada sam poceo da dolazim na ovaj forum...
P.S. kada stavim 4 giga RAMa u moj komp, on mi u "about this...." pokaze onoliko koliko sam stavio, 4 giga, nista ne smanjuje i ne modifikuje, a nikada u zivotu svome nisam na mom kompu video "plavi ekran smrti"Uostalom, ja se i ne razumem u racunare, a mislim da i ne treba da se razumem...
lesha
15-05-2009, 09:12 AM
pa kad na pc stavis osx (a tvoj je takodje pc), opet imas 4gb, tako da to nema veze sa kompjuterom.
silicon science
15-05-2009, 12:03 PM
Ljudi, znam kako da zauvek resite te IRQ i slicne probleme, zna i Diviner, ali izgleda da cuti o tome. Moja masina, cela od brusenog aluminijuma NIKADA nije pokazala takve, a ni drugacije probleme. Zar ne moze da vam se kaze samo, kako da nadjete izlaz iz ove, i mnogo slicnih situacija sa "Blue screen of death"?
Ponavljam da ne smem licno da dam nijedan konkretan savet,da me ne bi "banovali" a i ne razumem zasto stalno nesto "budzite" na vasim masinama koje nazivate "kompjuter"
Pa zar niste ljudi koji se bave muzikom? ja sam tako mislio kada sam poceo da dolazim na ovaj forum...
P.S. kada stavim 4 giga RAMa u moj komp, on mi u "about this...." pokaze onoliko koliko sam stavio, 4 giga, nista ne smanjuje i ne modifikuje, a nikada u zivotu svome nisam na mom kompu video "plavi ekran smrti"Uostalom, ja se i ne razumem u racunare, a mislim da i ne treba da se razumem...
Ovo vec postaje groteskno ch'ka Slobo... Mojnete vishe moooolim vassss..Posle ovakvih postova ni polachasovno tushiranje vishe ne pomaze...:wink:
slowstar
15-05-2009, 02:06 PM
pa kad na pc stavis osx (a tvoj je takodje pc), opet imas 4gb, tako da to nema veze sa kompjuterom.
To je verovatno tacno, slazem se, ali autori OSX-a to tako nisu zamisljali, znaci - OSX na masinu koja je za to i napravljena ORIGINALNO,samo zato i pominjem neku "masinu" nisam ja fetisist u pogledu "gvozdja" nego u pogledu operativnog sistema, koji je slucajno predvidjen da ide na tu vrstu masine.
lesha
15-05-2009, 02:20 PM
To je verovatno tacno, slazem se, ali autori OSX-a to tako nisu zamisljali, znaci - OSX na masinu koja je za to i napravljena ORIGINALNO,samo zato i pominjem neku "masinu" nisam ja fetisist u pogledu "gvozdja" nego u pogledu operativnog sistema, koji je slucajno predvidjen da ide na tu vrstu masine.
nije nijedna masina pravljena za osx, vec ljudi biraju komponente, ili prilagode drajvere da sto bolje rade sa tim komponentama.
prednost je sto to radi samo jedna firma, kao sto je prednost i kad se kupi firmirana pc masina tipa dell, hp i sl.
a zasto se ovde uplicu oni koji se ne razumeju u racunare a zarko zele da pomognu?
kojekakve price u fazonu "ja se ne razumem u racunare ali cu jedno 15 redova naklapati pa jos po tri puta reply udariti sa jos nekoliko redova naklapanja" ne pomazu u resavanju problema
to samo smara pracenje thread-a
Ad Fines
20-05-2009, 02:49 PM
a zasto se ovde uplicu oni koji se ne razumeju u racunare a zarko zele da pomognu?
kojekakve price u fazonu "ja se ne razumem u racunare ali cu jedno 15 redova naklapati pa jos po tri puta reply udariti sa jos nekoliko redova naklapanja" ne pomazu u resavanju problema
to samo smara pracenje thread-a
Slazem se...takodjer su nepotrebni i oni koji komentiraju takve OT.:wink:
Slazem se...takodjer su nepotrebni i oni koji komentiraju takve OT.:wink:
bas :)
over and out
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.