Log in

View Full Version : pre master, master i finalni produkt.

Bo_13
10-05-2009, 05:48 PM
evo,
pomocu uvog linka mozete da si skinete sa naseg servera semplove dve pesme i to:
1. mix (pre masterovanja)
2. masterovana pesma
3. odstampano na CD

slobodno pitajte sve sto vas zanima.

pozdrav

http://www.rumski.com/clanovi/Vrelo_Leto_prodje_Mix01.wav
http://www.rumski.com/clanovi/Vrelo_Leto_prodje_MASTER01.wav
http://www.rumski.com/clanovi/Vrelo_Leto_prodje_FINAL_PRODUCT01.wav

http://www.rumski.com/clanovi/Obduction_Metaphor_MIX01.wav
http://www.rumski.com/clanovi/Obduction_Metaphor_MASTER01.wav
http://www.rumski.com/clanovi/Obduction_Metaphor_FINAL_PRODUCT01.wav

dvuckovic
10-05-2009, 06:15 PM
Dje ode zvuk?! :)

Everbeatz
10-05-2009, 07:08 PM
Mene interesuje kako je izgledao proces masterovanja "Vrelog Leta" tj sta si tacno radio?:)

dvuckovic
12-05-2009, 09:50 PM
Bobane, par pitanja...

Jesu li master i production identicni u trajanju, tj. pocinju li oba fajla od istog mjesta? Pravio sam delta fajl od ova dva fajla, peak mu je na -38. Kad se normalizuje, cuje se dosta toga...

BTW, za ostale clanove...kad radite A/B test 2 fajla, ako imate Wave Lab, pod analysis postoji funkcija "audio file comparer" koja automatski generise razliku izmedju 2 fajla kao novi fajl, tako da mozete precizno da cujete u cemu se razlikuju (naravno pod uslovom da su im trajanja ista), samo nemojte da zaboravite da to normalizujete na neki cujni nivo, jer umije da bude jako tiho i da ostavi utisak da razlike nema.

Bo_13
12-05-2009, 10:35 PM
Bobane, par pitanja...

Jesu li master i production identicni u trajanju, tj. pocinju li oba fajla od istog mjesta? Pravio sam delta fajl od ova dva fajla, peak mu je na -38. Kad se normalizuje, cuje se dosta toga...

BTW, za ostale clanove...kad radite A/B test 2 fajla, ako imate Wave Lab, pod analysis postoji funkcija "audio file comparer" koja automatski generise razliku izmedju 2 fajla kao novi fajl, tako da mozete precizno da cujete u cemu se razlikuju (naravno pod uslovom da su im trajanja ista), samo nemojte da zaboravite da to normalizujete na neki cujni nivo, jer umije da bude jako tiho i da ostavi utisak da razlike nema.

mislim da nisu...nisam obracao paznju na to. a i verujem da ne pocinju sa istog mesta.
pozzz

HeatMan
13-05-2009, 08:40 PM
kako izvlachish tranzijente ovako na drumovima? jednostavno punch na masteru je veci nego na mixu.. ima li koji vst koji moze odradi ovako neshto? da si ti koliko-toliko zadovoljan njim?

poz

DaBear
13-05-2009, 08:44 PM
kako izvlachish tranzijente ovako na drumovima? jednostavno punch na masteru je veci nego na mixu.. ima li koji vst koji moze odradi ovako neshto? da si ti koliko-toliko zadovoljan njim?

poz

ima svega u vST-u, ali cela ideja je da POSALJES NEKOME DA URADI MASTERING!
Razlozi :
- bolji monitori / slusanje
- bolji outboard
- bolji plugovi
- iskustvo (koje nemas)
- svezi par ushiju

ima jos..ali ovo je dosta...

HeatMan
13-05-2009, 08:49 PM
ehh.. nedostajao si mi.. :)

a shta ako neko zeli (npr ja) da se informishe i oproba se u tome?

video sam temu koju si otvarao, i mislim da znam o kome je rech.. i krajnji zakljuchak je bio upravo onaj koji sam preneo toj osobi.. ali da ne oftopicharim

poz

Bo_13
13-05-2009, 09:00 PM

poz

moram te razocarati, ali ne postoji recept koji bi radio za svaki mix. :shock:
tajna je u doziranju kompresije i limitinga kao i pazljivo eliminisanje (eq-em) nepozeljnih frekvencija u mix-u.
eq/em se resis stvari koje te smaraju i na taj nacin napravis prostora zdravom signalu da "poraste" i "pocne da dise", a kompresorom povecas elemente bubnja koji su najistaknutiji u mixu (najcesce kick i snare). pazljivom igrom attacka, releasa i ratia se dolazi do takvih rezultata. moras da se igras i sto vise stvari da probas.
esencijalno za punch na bubnju je da ga ne zguzvas u compu ili limiteru.
moram uz sve da dodam da "ton" naseg studija ima jako veliku ulogu u tome. o tome sam vec pricao... da je studio tako koncipiran da kada pustim mix kroz nase sprave (i nista ne diram) zvuci puno sire, dublje i vece.
to je taj deo masteringa koji se ne da objasniti na forumu posto je to neko iskustvo koje se godinama stice. kakvi kablovi (koliko bakra, koliko srebra...), kakvi PSU, koji konvertori...
vst...verovatno mislis na plug-in? na koristim plug-inove..jednostavno nisam do sada naisao na plug-un koji zvuci bolje od analognih hardwerskih sprava. tu i tamo, ako radim nesto po stemovima koristim waves ili oxford TDM plug-inove.
moram iskren da budem...T-rax mi je ok...ali kao sto rekoh, ne koristim plugove.

hvala na postu i pozdrav

HeatMan
13-05-2009, 09:08 PM
ma nema na chemu.. malo izbegavam forum, al ti si me (ili da persiram? :) ) si me odushevio..

znam, koristim na masteru samo t racks.. i dizem eq-om drumove, release je najkraci jer mi pojede tranzijente.. al nemam pojam.. opet ne udara onako kako sam zamislio pa se na kraju vratim na mix (kada me umor natera) i dignem drumove toliko da ne moze da se slusha vishe.. i onda upropastim sve shto se moglo upropastiti..

znam da je dosta stvari u opremi koju imash, i da je karakter koji se dobije na svakoj od tih sprava zasebno, jedna od glavnih stvari.. al nisam preterano u tom svetu.. pa neka zvuchi hladno, bash me briga.. al samo da udara kako treba..

radish li paralelnu kompresiju u masteringu? video sam da dosta mastering inzenjera radi po tom principu.. pogotovo kad je u pitanju neka malo "tvrdja" muzika..

hvala tebi na odgovoru

poz

Bo_13
13-05-2009, 09:29 PM
Mene interesuje kako je izgledao proces masterovanja "Vrelog Leta" tj sta si tacno radio?:)

vrelo je prvi i jedini mix koji mi je voja (aralica) poslao "nagazen" :grin:...tako da sam trazio da mi posalje mixeve koji nisu limitirani.
receno-ucinjeno...
"novi" mixevi su zvucali puno bolje i moglo se lakse raditi s njima.
chain je bio sledeci:
pro tools HD-3, DA konvertor, manley massive passive, millennia nseq-2, millennia tcl-2 AD convertor, L2 limiter, sadie.
(na leto prodje) sam koristio sledeci eq set-up:
massive passive: 44hz -3db, 120hz + 1db, 270hz -2db, 3.9khz +3db
millennia nseq-2: 34hz +1db, 570hz -1,5db, 16khz +3db
millennia tcl-2: attack 100ms, release 0,35ms, ratio 2,5:1
to je to...mada to bas i nece nesto da ti znaci.
...probat cu ovako:
kao prvo treba da se smislis sta ti smeta i sta ti fali. ja sam definitivno tu cuo bubanj i bass kako vode celu pricu i cine jednu lepu podlogu za vokale, pa sam pokusao da ta dva elementa iz mixa jos vise istaknem i da ih "zaokruzim"...da postanu "jedno".
smetalo mi je to da energija koja je dolazila iz tog dela mixa nije podrzavala aranzman. vokali su bili super, ali su mi bubanj i bass zvucali malo "umorno". tako da sam im skuvao kafu :D.
jednom nadjen "sweet spot" sam po svaku cenu hteo da sacuvam i ne zguzvam, tako da sam jako pazljivo usao u AD konvertor i u L2. celo vreme sam se trudio da mi signal ostane zdrav koliko je moguce.

pozzz

Jan
13-05-2009, 09:34 PM
Master za Vrelo Leto je sjajan, jako zanimljiv i poucan topic:)Hvala

Bo_13
13-05-2009, 09:46 PM
ma nema na chemu.. malo izbegavam forum, al ti si me (ili da persiram? :) ) si me odushevio..

znam, koristim na masteru samo t racks.. i dizem eq-om drumove, release je najkraci jer mi pojede tranzijente.. al nemam pojam.. opet ne udara onako kako sam zamislio pa se na kraju vratim na mix (kada me umor natera) i dignem drumove toliko da ne moze da se slusha vishe.. i onda upropastim sve shto se moglo upropastiti..

znam da je dosta stvari u opremi koju imash, i da je karakter koji se dobije na svakoj od tih sprava zasebno, jedna od glavnih stvari.. al nisam preterano u tom svetu.. pa neka zvuchi hladno, bash me briga.. al samo da udara kako treba..

radish li paralelnu kompresiju u masteringu? video sam da dosta mastering inzenjera radi po tom principu.. pogotovo kad je u pitanju neka malo "tvrdja" muzika..

hvala tebi na odgovoru

poz

hvala na odusevljenju :grin:.
hladno ne mora obavezno da bude lose...vecina extremne metal svirke (pogotovo skandinavija) zvuci hladno, ali ispadaju plombe :grin:.
dobar deo elektronsek muzike takodje.
obrati vise paznje na attack...sto duzi attack to vise "kicka" sto kraci attack to ti signali postaju "tromiji" i imas osecaj da pesma postaje sporija.
ratio ne bi trebao da bude visok.
analogne sprave imaju bolji headroom...pored karaktera to je jednako bitan razlog sto su mi draze od plug-inova.
paralelnu kompresiju koristim...kada lezi na nekom mixu. dobra je fora...ali kao i sve ostalo, ne koristi ti uvek.

pozzz

HeatMan
13-05-2009, 09:48 PM
e, da.. to shto se tiche headrooma htedoh da priupitam..

nagazish gain da bi promenio karakter, pa spustish out da bi ga zapisao nazad u komp?

btw, vrelo leto gazi.. sad ga slusham u studiju... prelepo udara.. svaka chast..

poz

Bo_13
13-05-2009, 09:54 PM
nagazish gain da bi promenio karakter, pa spustish out da bi ga zapisao nazad u komp?

da...ako mi radi za odredjen mix/svirku...ali nije pravilo. svaki projekat je unikatan. u komp zapisujem "final level". level s kojim udjem u komp, ostaje na finalnom masteru. u kompu JAKO REDKO diram levele...a i ako to radim radim zato sto sam vec prilikom usnimavanja konstatovao da mi pesma na tom levelu super zvuci i da cu posle da je mrvicu stisam. btw..u compu mogu samo da stisavam, posto ulazim u comp iz L2 limitera i svako pojacavanje signala bi rezultiralo overom.

btw, vrelo leto gazi.. sad ga slusham u studiju... prelepo udara.. svaka chast..

hvala ti :wink:

poz[/quote]

Everbeatz
13-05-2009, 10:42 PM
tako da sam jako pazljivo usao u AD konvertor i u L2. celo vreme sam se trudio da mi signal ostane zdrav koliko je moguce.

pozzz

Thnx Bobane

Znas sta me jedino zbunjuje? Cujem blagu distorziju i cini mi se kao da je koristen neki hard clipping - ima flat top-ova

Jel to do L2?

Pozz

Bo_13
14-05-2009, 07:48 AM
Thnx Bobane

Znas sta me jedino zbunjuje? Cujem blagu distorziju i cini mi se kao da je koristen neki hard clipping - ima flat top-ova

Jel to do L2?

Pozz

ne treba da te zbunjuje...i ja ju cujem :grin:. veci deo te distorzije dolazi iz samog mixa/usnimavanja...i ja ju s time sto sam ceo mix "posvetlio" samo pojacam (psihoakusticki)...a jedan mali deo dolazi i od mene...ne od L2, nego od AD konvertora. to je u danasnjim uslovima konzumiranja muzike neizbezno. 1db tise i dist sa moje strane se ne bi desio, ali tu se desi ona stvar, "e, a moze li to jos malo glasnije"? :wink:
ista stvar je sa flat top-om. tu su vise radi levela sa kojim ulazim u AD konvertor nego od L2. ja NIKADA ne limitiram vise od 0,5db na L2...tako da L2 nije jedini uzrok.

DADDY Z
14-05-2009, 08:59 AM
Thnx Bobane

Jel to do L2?

Pozz
uh dobro je...ja već mislio da sam istripovao za tu distorziju pa nisam hteo da se blamiram...

Era
14-05-2009, 10:22 AM
Pozdrav ,mozda je ovo pitanje vec postavljano ranije,ali me interesuje na kom nivou da izmiksujem materijal za mastering ,a da imam punu "zahvacenost" konvertera ,a opet da bude dovoljno headruma za postprodukciju?

HeatMan
14-05-2009, 04:23 PM
e, da.. kada se stavi frejm na frejm (originala i mastera) na prvom piku (vrelo leto) razidju se posle.. shta se deshava? kao da blago ubrzava i usporava?

dal je neshto do mastera? jesi sekao strofe pa sklapao posle nazad?

chudno stvarno..

Bo_13
15-05-2009, 09:12 AM
Pozdrav ,mozda je ovo pitanje vec postavljano ranije,ali me interesuje na kom nivou da izmiksujem materijal za mastering ,a da imam punu "zahvacenost" konvertera ,a opet da bude dovoljno headruma za postprodukciju?

uradi tako da su ti pikovi izmedju -3 i -5...i to je to. :)

Bo_13
15-05-2009, 09:15 AM
e, da.. kada se stavi frejm na frejm (originala i mastera) na prvom piku (vrelo leto) razidju se posle.. shta se deshava? kao da blago ubrzava i usporava?

dal je neshto do mastera? jesi sekao strofe pa sklapao posle nazad?

chudno stvarno..

:shock: nisam probao to. nemam pojma o cemu se radi...ali je u svakom slucaju jako interesantno. nisam nista sekao i editovao na toj pesmi.
to ubrzavanje/usporavanje je iskljuceno pored clock mastera koji imam. pitanje je da li mix ubrzava/usporava :wink:...ako se uopste o tome radi.
ja bi najpre rekao da je to server dao svoj doprinos. death to the server :mad:.

:)

nenad
15-05-2009, 10:45 AM
preslusao sam "leto prodje".... odlicno uradjeno. Lep primer masteringa.

Da li je mix radjen ITB ili na stolu ?

meka
15-05-2009, 11:42 AM
death to the server :mad: Nemoj tako, ima nas koji ?ivimo od servera. :D Boga pitaj ?ta sve tu mo?e da utiče (disk ?tucnuo tokom rada?). U svakom slučaju, veoma fino odrađen posao.

HeatMan
15-05-2009, 12:28 PM
Nemoj tako, ima nas koji ?ivimo od servera. :D Boga pitaj ?ta sve tu mo?e da utiče (disk ?tucnuo tokom rada?). U svakom slučaju, veoma fino odrađen posao.

to ne osporavam.. odlichno odradjen posao.. samo je ovo malo chudno shto se desilo.. ne znam da li se to deshava u originalnim fajlovima?

poz

Bo_13
15-05-2009, 01:27 PM
Nemoj tako, ima nas koji ?ivimo od servera. :D Boga pitaj ?ta sve tu mo?e da utiče (disk ?tucnuo tokom rada?). U svakom slučaju, veoma fino odrađen posao.

:grin: ne stucaju diskovi u sadie-u tako lako :wink:.
mogu definitivno sa sigurnoscu da tvrdim da je server. napravio sam kod sebe u studiju test i nista ne "stuca". sve radi kako treba. :D :D:D
server je nesto najlosije sto se desilo u zadnje vreme. losije od george busha.
:grin:

milos
16-05-2009, 04:37 PM

Probaj DUY Valve i Tape pluginove - Valve daje "edge" a Tape ce suptilno da ispegla tranzijente(samo pazi, pojesce ti i visoke ako stavis neki manji speed) . :wink:

Mika Technika
16-05-2009, 05:29 PM
jako lepo :grin:

HeatMan
16-05-2009, 05:46 PM
Probaj DUY Valve i Tape pluginove - Valve daje "edge" a Tape ce suptilno da ispegla tranzijente(samo pazi, pojesce ti i visoke ako stavis neki manji speed) . :wink:

da al meni ne treba da mi zalepi tranzijente nego da i dalje prshti kad se smanji dinamika.. no, nebitno..

poz

milos
16-05-2009, 08:00 PM
Ma ja mislio na drum buss, a ne master... :banghead::ups:

Mive
17-05-2009, 09:52 AM
... ja NIKADA ne limitiram vise od 0,5db na L2...
Da si rekao 1 db, pa da covek kaze:" jedan ko nijedan", al' 0,5 db :shock: cemu, sta se time dobije, ko to cuje? Da je u pitanju harware, pa da kazes zbog neke specificne boje sprave, al' L2 :confused:

Mive

lesha
17-05-2009, 12:05 PM
Da si rekao 1 db, pa da covek kaze:" jedan ko nijedan", al' 0,5 db :shock: cemu, sta se time dobije, ko to cuje? Da je u pitanju harware, pa da kazes zbog neke specificne boje sprave, al' L2 :confused:

Mive

u pitanju je hardverski L2

Bo_13
18-05-2009, 10:43 AM

Mive

by the way...moj L2 je hardwerdski...ali to je druga tema.
0,5db...hteo sam da kazem da L2 ne koristim da bi "mesio testo" ili limitirao. uostalom ko kaze da treba L2 da se cuje? :wink:
pozzz

Mive
18-05-2009, 08:14 PM
ko kaze da treba L2 da se cuje?
Uz svo uvazavanje tvog truda da iscrpno odgovaras na svakakva pitanja, ja ipak nisam dobio odgovor.

Dakle, moje pitanje je bilo bazirano na sledecim mojim saznanjima:

Ako se L2 cuje, onda to nije prijatno, zato se ljudi ogranicavalu da srezu 2 - 3 db sa L2, a to povecanje glasnoce se ipak cuje. Povecanje glasnoce od 0.5 db se (generalno) ne cuje, pa kad se to ne cuje, a ni L2 (ili bilo koji drugi transparentni limiter) se ne cuje (u smislu davanja nekog svog karaktera), koja je tvoja logika (ili filozifija), za to, posto ne verujem da to radis tek da bi prosao kroz L2. Stvarno zelim da razumem, i bio bih ti zahvalan na objasnjenju.

Hvala, Mive

Bo_13
18-05-2009, 08:44 PM
koja je tvoja logika (ili filozifija), za to, posto ne verujem da to radis tek da bi prosao kroz L2. Stvarno zelim da razumem, i bio bih ti zahvalan na objasnjenju.

evo...sam si odgovorio na to pitanje. da..."tek tako" prolazim kroz L2. ok...nije bas...ali koristim ga samo da bi me zastitio da ne predjem digitalnu nulu prilikom upisivanja obradjenog fajla u sadie. to znaci da u L2 ulazim sa vec "odradjenim" levelom i L2 ne koristim da bi pojacao level fajla.
set-up na L2 mi je u 99% slucajeva release 00,1, out celling 00,1, release 00,1.

filozofija ili logika je ta da svaki limiting koji je veci od 0,5db-1,0db se pre vise oseti na dinamici. zato L2 ne koristim za nista drugo nego da me zastiti od "over-a".

Everbeatz
19-05-2009, 12:45 AM
Drugim recima, ljudi se cude kako to da se limitira samo 0.5db a opet groova:D

Svi navikli da gaze po L2 do 6db GR i onda ispadne, znaju vec svi sta:)

Odgovor je u klipovanju konvertera...a to je vec druga tema, koju razmisljam da li da postavljam:)

RetroMan
19-05-2009, 07:26 AM
ljudi se cude kako to da se limitira samo 0.5db a opet groova

Odgovor je u klipovanju konvertera...
Ako sam dobro razumeo, covek ovim bas hoce da izbegne klipovanje konvertora, ali najbolje da sam kaze.

Dakle Bobane, koji je tvoj stav po pitanju klipovanja konvertora, i da li to, bar ponekad, koristis?

RM

Bo_13
19-05-2009, 08:16 AM
Ako sam dobro razumeo, covek ovim bas hoce da izbegne klipovanje konvertora, ali najbolje da sam kaze.

Dakle Bobane, koji je tvoj stav po pitanju klipovanja konvertora, i da li to, bar ponekad, koristis?

RM

fino pitanje. L2 mi ne koristi protiv klipovanja konvertora posto u je u lancu iza AD konvertora. sluzi samo tome da, kao sto sam i rekao, ne predjem digitalnu nulu posto bi to rezultovalo distorzijom i ostalim nus-produktima.

ako bi morao u dve reci da opisem "zvuk danasnjice" te dve reci bi bile klipovanje konvertora. loudness war je sa sobom doneo neizbezno klipovanje konvertora. cuje se u 99% muzike i postao je sastavni deo tona. ...i ljudi su se na to navikli :wink:. veliki majstori uspevaju da naprave glasan master koji ne klipuje mnogo ili drugim recima da naprave glasan master koji nema velik RMS. bob ludwog je super primer za to. npr. tool-10000 days je odlican primer... a od starijih radova david bowie-earth`ling.
u vecini muzike koju radim ne mogu da izbegnem klipovanje. tako je. e sad...tajna je naravno u konvertoru. svaki klipuje drugacije i dobri konvertori klipuju na "lep" nacin...pa se u psihoakusticnom smislu "ne cuju" kako klipuju.
za mene dobar primer klipovanja su ted jensen-ovi radovi, a los primer george marino na black ice od ac/dc...jebote na prvoj sekundi uvodnog rifa toliko vec klipuje da nije za verovat.
ali...album im se prodaje kao back in black i turneja je rasprodata u 40 sekundi. :)
da li je bend toliko velik da si mogu dozvolit toliko los mastering...ili je slusaocima svejedno...to je vec druga tema.

pozzz

RetroMan
19-05-2009, 08:32 AM
...tajna je naravno u konvertoru. svaki klipuje drugacije i dobri konvertori klipuju na "lep" nacin...
Koji su to konvertori (od trenutno aktuelnih) koje bi smeo da klipujes?

RM

Bo_13
19-05-2009, 09:14 AM
Koji su to konvertori (od trenutno aktuelnih) koje bi smeo da klipujes?

RM

DA konvertori nisu velika tema posto na "front end-u" nema sta da se klipuje. weiss, dcs, prism, lavry...sve radi i mozes i bez slusanja da ih kupis. naravno, sve je u licnom ukusu...tako da je najbolje da poslusas i odlucis se za tebi najbolji konvertor.
AD je to o cemu mi pricamo. ja sam veliki ljubitelj dcs konvertora i to i imamo u studiju. to je konvertor koji mozes dosta da nagazis i da to ne cujes. jako je transparentan sa puno detalja. isto to vazi i za prism i lavry, s tom razlikom sto moja iskustva kazu da nemaju toliko detalja kao dcs...sto za neku odredjenu vrstu muzike i nacin rada nije ni malo lose...naprotiv. weiss je npr konvertor koji je dinamican i ima lep detalj, ali se ne ponasa dobro kada ga nagazis.
howie weinberg koristi apogee roseta (onaj stari s kraja 90tih god). ja nisam mogao da verujem svojim ocima i usima...ali eto...covek ga ima i stvarno mu radi super. on tvrdi da je modifikovan po njegovim zeljama...tako da :wink:...
odlican konvertor koji ne kosta puno je LAKE PEOPLE. mala nemacka firma koja ima par super produkata.

pozzzz