View Full Version : Sta za padove ?
Inovative_kg
09-05-2009, 07:53 PM
Sta koristite za padove ? Jurim neki tip padova koje sam cuo na albumima Z. Vasica, Georgieva.. Hvala :)
Sta koristite za padove ?
Stitnike? :)
Stitnike? :)
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
...ma nema kod padova recepta tj. ak ces koristit recept bit ce bezzzze...
najbolje je napravit svoje, pazis sam na frekvencijski spektar, a sve drugo sto kreativnije to bolje :wink:
slowstar
10-05-2009, 12:11 AM
Tu jos uvek vladaju hardware sintovi, mozda malo "atmosphere" ili "omnisphere" ali iako na prvo slusanje dobro zvuce, narocito sami, ne mogu da se "probiju" kroz matricu ni blizu kao pravi, hardverski sint (vidi pod Roland Fantom X ili G, ili Kurzweil PC3, ili mozda KORG M3)
Pa Atmosphere i Omnisphere bi i ja preporucio a hardware je vjerovatno i bolji! Ali cemu shabloniziranje? Meni kad stavim npr. atmosphere pad zvuci super, ali u isto vrijeme i isprano! Ti saundovi su tak dobri a u isto vrijeme toliko tipcni:banghead:
Zato sam i savjetovao radjenje vlastitih padova, malo kreativnog rada u pozadini a moze dati neke neocekivane podsvjesne farbe koja se u prvi mah ni ne dozivljava. :wink:
Inovative_kg
10-05-2009, 06:30 PM
stitnike? :)
:d:d
A ?ta mislite o..da ne vjeruje? Hipersonic..ima jedno dva padova koji super legnu..pa i kad uzmem hardveske..nisu ba? tako..tako bolji .:shock:
..ima jo? koje koristim iz raznih vst..ova..i uz malo pode?enja..dobiju se izvanredni rezultati..zato me ćudi da..kako velite hardver..zakon..jer moje mi?ljenje upravo kod padova to nije..mo?da grije?im..:da:
66musicman
12-05-2009, 01:31 AM
Na koje padove iz Hipersonic-a mislis ? Ajd navedi ih ako hoces.
balthazaar
12-05-2009, 10:23 AM
Malo volje , programinga, lejeringa i eto pedova , iliti "tepiha" kakve oćeš...i sa sofotom i sa hardom i sa svim...
Synclavier
14-05-2009, 03:15 AM
Idealno je ako imas volje/znanja/vremena/alata da programiras/layer-ujes ili makar tweak-ujes (neki factory preset) pad za svaki konkretan aranzman/produkciju. Mnoge hard/soft sprave (ukljucujuci i gore navedene) ti u tom slucaju mogu dati zadovoljavajuce rezultate.
Ipak, kroz godine "eksploatacije" pokazalo se da odredjene (hard) sprave u nekim specificnim situacijama daju malo bolje rezultate od nekih drugih. Moja iskustva su sledeca:
- soft,warm & voicey pad: Roland MKS-70/JX10, Roland JD-990/JD800;
- atmospheric, moving, morphing pad: Korg Wavestation (AD,SR,EX), Access Virus (B,C,TI), Kurzweil K2xxx;
- poly stack, digi bell pad: Roland D-550/D-50, Yamaha SY99;
- hard, belly pad: Waldorf Wave/Q/Blofeld;
- airy, flutey pad: Oberheim Matrix 12/1000, Xpander;
- vintage orch & string machine pad: Alesis Andromeda A6;
- complex, seq, rhytmic pad: Nord Modular G2(X);
Naravno, u odsustvu ovako "profilisanih" sprava, uz dobro tweak-ovanje, "allround" sprave tipa Fantom/M3/Motif mogu dobro da "zavrse posao"...
balthazaar
14-05-2009, 07:38 AM
Ne bih, da prostite, da kenjam....ali ovakva pitanja često dobijaju odgovore koji košta ju po barem 50 hiljada evra :) Uzmi ti brate Hypersonic i nemaš brige! U njemu imaš gomilu preseta kao i veliku mogućnost programiranja...možeš da kombinuješ emulaciju subtraktivne sinteze, semplova i wavetable-a - tako da ti se otvara veeelika mogućnost za kreiranje svega što hoćeš...pride imaš i širok dijapazon fx-a...samo se malko potrudi ako hoćeš da dobiješ nešto što ti nije ponuđeno u presetima...
Ovakvim temama na ovom forumu manjaka konkretnih savjeta i uputa kako da dobiješ neki zvuk ili nešto...Odma ti eksperti naprave barem 10 000 evra ceha za to što hoćeš...daj ti primjer pada koji hoćeš da dobiješ, a ja ću pokušati da ti objasnim kako da dobiješ nešto slično bez velikih investicija :D
alavuk
14-05-2009, 09:06 AM
Tubeohm Pure Pten i uzivaj sto se tice neke softverske varijante , sto se tice sintisajzera tj hardvera , bilo koji moderniji i malo programiranja i to je to ;)
Perfect-Harmony
14-05-2009, 09:49 AM
Sta koristite za padove ? Jurim neki tip padova koje sam cuo na albumima Z. Vasica, Georgieva.. Hvala :)
Stvar ukusa .... Ako ides ka malo ambijentalnijem zvuku onda definitivno Vapor , Atmosphere , Ambios ili Albino 3 a ako oces malo cudniju i drugaciju varijantu ( ne kazem da je i ovi navedeni nemaju ) onda mozda Marphology ili Altered State .... Jbg znas moj stav sve je stvar ukusa i experimenta ;)
Ne bih, da prostite, da kenjam....ali ovakva pitanja često dobijaju odgovore koji ko?ta ju po barem 50 hiljada evra :) Uzmi ti brate Hypersonic i nema? brige! U njemu ima? gomilu preseta kao i veliku mogućnost programiranja...mo?e? da kombinuje? emulaciju subtraktivne sinteze, semplova i wavetable-a - tako da ti se otvara veeelika mogućnost za kreiranje svega ?to hoće?...pride ima? i ?irok dijapazon fx-a...samo se malko potrudi ako hoće? da dobije? ne?to ?to ti nije ponuđeno u presetima...
Ovakvim temama na ovom forumu manjaka konkretnih savjeta i uputa kako da dobije? neki zvuk ili ne?to...Odma ti eksperti naprave barem 10 000 evra ceha za to ?to hoće?...daj ti primjer pada koji hoće? da dobije?, a ja ću poku?ati da ti objasnim kako da dobije? ne?to slično bez velikih investicija :D
....uze mi riječ iz usta:D
Tubeohm Pure Pten i uzivaj sto se tice neke softverske varijante , sto se tice sintisajzera tj hardvera , bilo koji moderniji i malo programiranja i to je to ;)
Probo Tubeohm Pure Pten ništa revolucionarno a u pad presetima ga Hiyp dobro šije...probaj:wink:
alavuk
15-05-2009, 11:29 AM
zavisi koliko te ne mrzi da napravis svoj sound ... i fazon muzike koji radis mislim da je all round sint
Mislim da u Hypersonicu ima preset Analog pad koji je meni stvarno ok..
malo podesit oq i mo?da u multi comp neke ferkvencije..ćisto da se probije...ali
njegova je zadaća da se ne ćuje a da ga imaaa:da:
Inovative_kg
17-05-2009, 07:11 PM
Razmisljam da uzmem Roland Juno-G :)
balthazaar
19-05-2009, 10:52 AM
Mislim da sa Korgom Oasysom ne bi promašio sigurno...
ja bih ti preporučio njega da kupiš...
ako hoćeš neki "analogniji" zvuk...onda razmisli da kupiš jednu Yamahu CS-80
umijem i ja preporučit , a?
Kad nećeš da poslušaš šta ti se govori i treba ped da te košta 15 000 evra!
clusterchord
19-05-2009, 12:02 PM
balthazaar, reko si maločas da ne bi da kenjas.. :rolleyes:
vidim da ti ide na zivce svaka preporuka hardvera, i odma to guras u ekstrem i fantaziras o 50 hiljada eura.. .. ajd oladi.. Synclavier je dao covjeku odlican izbor sprava koje su apsolutno dokazane u tome, i koristi ih cijeli svijet, a ti ga poseres .. ne vidim kako postovi takvog tipa pomazu nekome.. ?
pogotovo ovog nebi bilo, da se suzdrzis na komentar sprava s kojima si radio..snimao ploce.. a bojim se da ih na Synclavierovom popisu gotovo i nema. koliko onda nekome vrijedi tvoja preporuka odn. pljuvanje ?? :banghead:
daklem, ko sto kolega Slowstar spomenuse, moje iskustvo je da vecina sample-baziranih pad VSTi kao atmosfere i sl... slabo prezivljavaju u miksu, i uvijek im treba dodatan tretman da se bore sa ostalim posteno snimljenim kanalima. znao sam koristit atmo i hyper, al se gotovo uvijek svodilo na radjenje "od govna pite". gubljenje vremena. jedan JD990 sjedne u 5 minuta, a danas kosta ko jedan bolji plugin.
za podosta klasicnih padova i pogotovo ako covjek oce da ih modificira malo po svom ukusu, hardver je ipak nezamjenjiv. medjutim apsolutno nije skup - za jedan solidan , komplementaran sistem od tri legendarne provjerene sprave, npr. mks70, jd990 i d550. da se fino ugurati ispod soma eura.
za ostale ambientalnije/modernije, digitalnije varijante, meni umjesto virusa ok rade Nexus i Zebra2.. i additivni Morphine .. i to mi zaokruzuje pricu. u takvoj kombinaciji hardvera i softvera ti malo sto fali. ako covjek ima vremena da se zaje*ava sa produkcijom, takvim vsti-ima jako pomaze send u hardverski reverb algoritamskog tipa (lexicon, ili vss3 na poco i sl), ili da ih se pukne van u analogno kroz neki preamp ili pedalu, analog delay pa natrag... to stvarno PUNO pomogne..
od ostalih VSTija baziranih na kodu, svakako bih preporucio i korg Legacy sa Wavestationom - neisrpni izvor dobrih kompleksnih padova..
balthazaar
19-05-2009, 05:51 PM
napiši mi fino pismo na kucaćoj mašini i pošalji poštom....to je provjereno:):D
a, ja ću tebi odgovorit golubom pismonošom - isto provjereno...
vidi..ja ovako kucam...ova slova ne valjaju...sva su nešto fina i ista...nisu masna...onako fino kad opališ po kucacoj mašini...pa jedno masnije, drugo manje..ko oscilatori na analognom sintu! Upravo u toj nesavršenosti je čar:D.....eeeeh a tek kad umočiš pero od galeba u mastilo pa sastaviš depešu...probo sam ja Word, ali nije to to....nema taj filing...:D:D:D:D:):)
ma neee neee...neću da kenjam...evo priznajem da treba da se kupi svaka sprava sa one liste da bi pravio padove...svaka do jedne! I ja savjetujem svakom ko ne umije da napravi pad da kupi svaku od tih sprava! Časna riječ!
balthazaar
19-05-2009, 06:00 PM
balthazaar, reko si maločas da ne bi da kenjas.. :rolleyes:
pogotovo ovog nebi bilo, da se suzdrzis na komentar sprava s kojima si radio..snimao ploce.. a bojim se da ih na Synclavierovom popisu gotovo i nema. koliko onda nekome vrijedi tvoja preporuka odn. pljuvanje ?? :banghead:
Znaš šta sam čuo....(ispavite me ako lažem)....čuo sam da ima jedan kabal koji se spoji sa sintisajzerom i preko tog kabla se taj zvuk snimi...onda ga nekako prebaciš u kompjuterski format i podigneš na nešto što se zove internet...onda ja dođem, snimim to na moj kompjutor i slušam to...možeš tako i iz Amerike ako oćeš...Stvarno je moderna tehnika čudo...kasetu snimiš pravo u kompjuter i slušaš ko da si tu...ja prvo nisam vjerovo...rekli mi - probaj! Ja probo i uvjerio se...fantastična stvar! Valja probati! Fino upišeš ime sintisajzera koji te zanima i možeš da slušaš i gledaš kako ga ljudi isprobavaju i sviraju na njemu...
nemoj se naljutiti što sam malo sarkastičan ;)...nije sa zlom namjerom....ali i ranije si iznosio taj argument koji je poprilično smiješan u doba kad na internetu možeš da nađeš demo-e za gotovo svaki sint ili spravu koja te zanima..
milos
19-05-2009, 07:01 PM
G Force Virtual String Machine - mozes izvuci dosta dobre "chorusne" padove sa prigusenim filterom.
U-he Zebra 2 sa onim ekspanzijama je dobar za razne soundscape padove.
Na debeli analog zvuk u VST svetu zaboravi :(
Synclavier je odlicno kategorisao padove i sprave za njih i mislim da bi za pocetak jedan JD990 bio super izbor.
balthazaar
19-05-2009, 07:30 PM
Roland JD990 je digitalni rompler....kako ćeš onda sa njim dobiti nešto što liči na debeli analogni zvuk?
Posle ću upaliti jednu spravicu koju možeš kupiti legalno za stotinjak evra....pa ću vam postaviti par pedova što ću na brzinu isprogramirati...
balthazaar
20-05-2009, 12:32 AM
Evo na brzinu sa lap topa i slušalica od 5 evra....:) varijacije na jedan pad što sam napravio
pad1 (http://dl.getdropbox.com/u/538090/pad1.mp3)
pad2 (http://dl.getdropbox.com/u/538090/pad2.mp3)
pad3 (http://dl.getdropbox.com/u/538090/pad3.mp3)
U pitanju je vst rompler puno slabijih mogućnosti od hypersonica....molim da mi se precizno tehnički objasni zašto ova spravica dava tako lošije rezultate od vašeg toliko cijenjenog hardvera...
Sky Surfer
20-05-2009, 01:15 AM
Atmosphere - Warm Glue
Synclavier
20-05-2009, 05:02 AM
Uhhh, ne znam zasto i oko najbezazlenijih tema mora da se otvori nepotrebna rasprava i pretvori u prepucavanje oko necega sto i nije bila srz price...:shock: Upravo zbog ovog trenda se najcesce i ne javljam na thread-ove gde se sve vrti (ili se svede) na rasprave tipa soft vs. hard, analog vs. digital, nuendo vs. pro tools, itd., jer se sve zavrsi najcesce bez pravog odgovora i sa mnogo "povredjenih".
Elem, ne spadam u hard manijake, a jos manje u (trenutno jako fancy) vintage/analog/tube idolpoklonike. pristalica sam toga da u dobroj produkciji i hard i soft, i tube i diskretna elektronika, i analog i digital sprave imaju svoje mesto i polja primene gde su "malo jaci od drugih". Ko je hteo da vidi u mom proslom postu (a, neki nisu), napisao sam da i neki (vec navedeni) soft (VST) instrumenti mogu da dobro da posluze za "pravljenje" pad-ova, ja sam na to dodao "hard stranu" koja nije bila pomenuta, dajuci spisak predloga sprava koje, pri tom, vecinom i posedujem (kupovalo se godinama), tj. poznajem "iz prve ruke", a ne, kako bi neki sugerisali, iz You Tube klipova, koji i sa ukljucenim famoznim "HQ dugmetom":) ne mogu prikazati sve nijanse neke sprave, vec tek mozda osnovni karakter. Da i ne spominjem da u 80% slucajeva momci (i po koja devojka) koji prave takozvane demoe nemaju ni talenta, ni pojma sa sviranjem i pravljenjem preseta, koji su cesto tragicni i antireklama za "tretirane" sprave. :ups: Mi, ipak, imamo naseg Miku Techniku, koji nam sve to lepo probere, pa ja koristim priliku da mu na tome odam duzno priznanje i postovanje, nadam se u ime cele Rumski druzine.
Takodje, ako se setimo formulacije pitanja (a, neki su, nazalost, zaboravili), pominjali su se padovi za upotrebu u produkciji poput V.Georgijeva i S.Vasica. Iako, licno, ne preferiram preterano taj tip produkcije, pouzdano znam da su u 95% koriscene hardverske sprave, neke od njih su i navedene. I, da ne zaboravim, "ne morate" imati sve navedene sprave da bi imali i dobre pad-ove, date su samo opcije (ima ih i jos), a jos manje vazi da je to za one "koji ne znaju da naprave pad, ali imaju para za bacanje". Upravo je suprotno, navedene sprave najcesce imanju (prilicno) "dublji" editing od bilo koje soft "sprave" i potrebno je (uglavnom) vise umeca i strpljenja da se dobije nesto, nego kobajagi "isto to nesto" u polu-instant soft varijanti. Kombinacija od dve-tri sprave sa spiska moze biti odlicna baza (za neveliki novac) uz nekoliko (takodje probranih soft instrumenata).
Takodje, ne secam se da sam igde pominjao "fat analogiju", dobro se cuvam takvih generalnih iskaza, uostalom, na celom (famoznom) spisku jedva da ima dve analogne sprave i "par" hibrida, dakle nikakve starine ili perverzije, vec sprave koje se realno koriste. U tom slicaju mogao sam pominjati i: Jupiter8/MKS-80, OB-8/OBX, Prophet10/T8, Memory Moog, Elka Synthex, CS80, PPG Wave, da ne idemo dalje, ali to trenutno (osim ako nemate srece i dosta love) nije realna opcija i bilo bi preterano preporucivati to kao resenje.
E, sad mi pade na pamet, da je pitanje bilo postavljeno: Sta za padove (al, za dzabe)?, moj odgovor ne bi imao smisla, onda se resenje zna - "narodne" verzije (vec navedenih) VST instrumenata, i to je to... Ipak, mislio sam, mozda se radi o coveku koji kuci ima i nesto od hardvera, ili neko od njegovih drugara, kolega, ili postoji u studiju gde radi, ili je voljan da kupi. Previse je onih koji se "bave produkcijom i aranziranjem", a najveca ulaganja u posao su im u prazne DVD-ove i MIDI kabl. Sto se tice realnih cena hardvera i softvera, tu je cluster sve rekao, pa koga ne mrzi neka uporedi cene pojedinih komada hardvera i pojedinih (preporucivanih) VST instrumenata...
Sto se tice upotrebne vrednosti i tu su cluster i slowstar primetili nepobitne i mnogo puta u praksi potvrdjene cinjenice i tu, isto, ne bih nista dodavao, dovoljno je receno. Ovo nikako ne znaci da nema upotrebljivih VST instrumenata, dakako da ih ima, cak veoma dobrih, uostalom mnoge i sam koristim, medjutim vecina "sami za sebe" zazvuce ok, ali u miksu jednostavno nestanu, da ne duzim o ostalim "fenomenima"... Eto, godinama paralelno koristim i T3EX i Wavestation AD (hard) i Korg Legacy i ne bih se odrekao ni jednog...
Baltazaar je ostavio i primere (u tri verzije) jednog soft pada, i zapitao se sta je tu losije u odnosu na (pretpostavljam slican preset) hard spravu? Moje impresije su:
1. Preset je napravljen da "zadivi na prvu loptu", "krupan" je i prostorno - frekventno potpuno "zasicen";
2. Kao takav, gotovo je potpuno neupotrebljiv u bilo kakvoj matrici bez radikalnih zahvata (eventualno pad2 bi mogao da malo manje smeta);
3. Vestacko "ukrupnjavanje" nije pomoglo da se nadomesti siromasna stereo slika i nikakav 3D plan, sto bi valjda, po definiciji, ovakav tip pada trebalo da ima;
4. Signal zvuci kao "da nije u fazi sa samim sobom" i ima neprijatne frekventne nus-produkte u podrucju 4-8KHz (vestacki airy) i lazni "muddy" bass deo spektra;
5. Sam polazni preset je (ovo je mozda stvar ukusa) jako ruzno i "grandomanski-neukusno" layer-ovan, koristeci, pri tom, kako stvari stoje, ne bas preterano kvalitetnu "sample sirovinu";
6. "Produkciju pada" cini i to da se isti i odsvira harmonski ispravno, u pravom slogu (registru, obrtu), pa i za najbolji pad nema spasa ako se rogobatno odsvira. U datim primerima (ko god da je svirao) upravo se cuje nepoznavanje harmonije i tonskog sloga, koliko god to bilo uradjeno "na brzaka"...
Ko nije lenj neka potrazi demoe koje je svojevremeno okacio Don Solaris za JD-990, pa nek oseti "ima li tu razlike" i kolika je....:wink: Ponavljam, ovim ne zelim da diskreditujem upotrebu soft instrumenata, vec pre da podsetim da hardver "nije za bacanje".
Dakle, resenje je i hard i soft; hard (kao i soft ponekad) je u nekim situacijama tesko zamenjljiv, a ne mora biti preskup i nedostupan.:D
Raspisah se, izvinite na duzini...
Pa sumnjam da na rumskom itko tvrdi da je hardware nepotreban i za bacit, meni je osobno san radit na nekim od tih sprava sam sto realno gledajuci nisam u $$$ mogucnosti da ih nabavim :( Nebi se slozio da je to razlog da se ne bavim produkcijom barem iz gu?ta. Postoji također i određeni broj ljudi koji napucaju opreme za xx.xxx $ pa su im stvari jo? uvijek sranje jer nemaju pojma kak to sve iskoristit.
Moj stav je da se treba snaći s onim ?to ima? i iskoristit to do maksimuma:wink:
balthazaar
20-05-2009, 08:43 AM
da krenem prvo od "odbrane" ovih pedova...
poslednja primjedba o "rogobatno" odsviranom" i problemu sa harmonijama?!!! Pa to Gmol-C-Dmol-Gmol-C-Dmol -Asus4-A-Asus4-A....U čemu je tu problem?Gmol i C i Dmol valjda nisu....onda je problematičan prelaz sa C u Asus4....ne znam...tako da je prozivanje za "nepoznavanje" harmonije bilo krajnje "ispod pojasa" i neosnovano...tako da ću te za ovaj dio priče zamoliti, uz izvinjenje , da ne kenjaš
To što način na koji sam isprogramirao preset nazivaš ružnim i neukusnim - to samo govori o tebi i potrebi koju si dobio da me omalovažiš, a prositekla je iz toga što pedovi stvarno, ruku na srce, zvuče solidno!
Što se tiče frekventnih i tehničkih detalja koje si "zapazio".....i oni su problematični...ali dobro! Sigurno je da ovi pedovi nemaju pretenziju na neki premium kvalitet, već na to da ped može da se napravi na osrednjem vsti-u pauzi kuckanja na forumu - na lap topu sa integrisanom kartom i slušalicama Pored tvog pokušaja da budeš tehnički ispravan ,a nisi bio, pedovi su sasvim pristojni - a ko ima uši to može da čuje..
a, ako ja treba da iz pozicije nekog ko danas čuje iste ove pedove osporim njihov zvučni kvalitet...to bi bilo zato što su previše koncentrisani u opsegu od oko 600hz do 1khz i imaju šupljinu negdje u midle basu....takođe "airy" element ne može nikako biti problematičan zato što ga je previše i smeta, već zato što ga nema dovoljno i ide više ka srednjem opsegu . Pedovi generalno manjkaju u visokima...Ko ima uši i analajzer - može ovo da čuje i vidi...Od frajera kao ti me ne čudi da čuju i vide ono čega nema...jer na tome se i bazira sva priča hardver fetišara...Ovo je samo bio mali uvod, a neći biti lijen da sjedem malo pred neki ozbiljniji vsti i napravim koji pad da svak ko ima uši čuje...To što su neki od vas bacali pare na te starudije ne znači da treba svi to da rade! Puknite ali takvo je vrijeme došlo - danas mali Grujica može sa narodnom verzijom da radi sve, ako ne i više, nego što vi možete sa tim arsenalom koji ste skupo plaćali Sve je to ok , ali mi nije ok kako navodite i druge da bacaju pare. Vi ste poslednji mohikanci...toga na stranim forumima gotovo i da nema....pomirili su se ljudi sa tim šta je vsti i kakvo je vrijeme došlo...i sve te priče o toliko muzičarskih faca što polako , ako ne i potpuno prelazi na soft verzije - ništa to ne znači...par čudaka sa Balkana zna sve o "dobrom zvuku"....e, pa , moliću lijepo, nije tako! Iritira me je taj potcjenjivački odnos koji se vuče odavno prema soft sintovima...još jedna stvar - u koliko bih znao da će neki hardverski sint - pa makar koštao- 10 hiljada evra...toooliko drastično da mi poboljša zvuk -našao bih te pare da je kupim - pa orilo gorilo! Još jedna stvar - nije bavljenje vsti -jevima besplatno! Pa čak i sa nardonim verzijama! Treba kupiti dobar lap top (ako hoćeš uživo da sviraš - znači minimum 500 evra....treba imati solidan interfejs - znači minimum 200 evra, treba kupiti midi kontroler - minuimum minimuma 100 evra...i još ako ćeš da kupuiš legalnu verziju vsti- ja....ajde da računamo i to oko 500 evra....znači sve kad bi se sabralo i oduzelo - dođe se negdje oko 1300-1500 evra. Ako vi snosite zlatna jaja i možede da kupujete te starudije da bi iz jedne izvukli saw, a iz druge puls...to je vaša stvar! Za mene je to kolekcionarstvo kao i svako drugo. Takvom kolekcionarstvu bih i sam bio sklon i vjerovatno počnem te stvari da sakupljam čim mi finansije to dozovle, ali zarad ličnog gušta i uživanja A, te priče o nedostižnom zvuku fino možede pod pazuh i nazad u 20 vijek... a ko pada na tu spiku - neka baca pare...
Apsolutno sam spreman da na svaki patch koji bi neko postavio ili dao odgovorim nečim iz soft-a...čak i ovi manjkavi pedovi što sam sklepo na brzinu na lap topu govore o tome i biće tu da podsjete šta tek može da se dobije ako se uzme ozbiljniji plag i ako se malo vremene posveti...ja za to sad nisam imao vremena, a niti sam pri sebi imao ozbiljniji plag...ali biće i toga...
dalje
Ovo pitanje je je bilo postavljeno , koliko se meni čini, u sekciji audio softver!?
Toliko o mojoj prvoj reakciji na tvoj fetiš post u kome nabrajaš hardverske sprave koje trebaju za pedove
balthazaar
20-05-2009, 09:30 AM
Ooo daaaa... heheheheheheheh.......totalno sam poludio....zaboravih koliki sam lažov posto :P Sasvim sam zaboravio na mogućnost da se potkrala mala greška....c c c c....možda sam bio lijen da pravim pedove...pa sam samo stavio demo-e od nekih pomenutih hardveskih sprava...hmmm..
Synclavier
21-05-2009, 12:49 AM
.... Znao sam da je bolje da ne odgovaram jer ce sve otici u pogresnom smeru. Ipak, 'ajd da ne forsiramo sukob, vec da probam da (sa svoje strane) sublimiram sta sam rekao/mislio bez nervoze i zadnjih namera.
Dragi moj balhazaar-e, sve mi se cini da se boris protiv nepostojeceg neprijatelja i da selektivno citas postove, izvodis zakljucke koji mi nisu bili na pameti kad sam pisao post i stavljas u usta konstatacije koje nisam izrekao.:shock: Dakle, evo redom, kako stoje stvari sto se tice mog pogleda na celu stvar:
- Zaista, thread je postavljen na sekciji "audio softver", pa se i tebi i moderatorima izvinjavam na ovolikoj "drskosti", nece se ponoviti. Ipak, meni pitanje nije zvucalo tako kao da su samo odgovori vezani za soft ocekivani i dobro dosli, pogotovo ako se uzme u obzir o kakvoj se produkciji radi. Zato sam i predlozio nekoliko hardverskih opcija koje uopste ne moraju da budu skupe, pogotovo se ne radi i redovima velicine xx.xxx evra. Uporedjujuci sa cenama softvera ni tu nema nekih jakih protivargumenata.
- Ni jednog trenutka nisam omalovazio koriscenje soft instrumenata, naprotiv, slozio sam se da svi (do tada) navedeni VST instrumenti mogu dati dobre rezultate. medjutim, po tvojoj reakciji vidim da ti imas nesto protiv i samog pominjanja hardverskih sprava, a kamoli da se neko "usudi" da ih koristi. Ne znam cemu takav drcan "sveznajuci" stav od samog pocetka sa sve konstatacijama o "ekspertima", "starudijama", "fetishistima", "balkanskim cudacima koji (misle da) znaju sve o zvuku" itd., do komentara tipa (parafraziram) "tako ti i treba kad se ne javljas (pravom liku) pa moras da platis hiljade evra za nesto sto moze i za dzabe". Na kraju sve poentirano (valjda da se moj post potpuno izvrne podsmehu) sa Korg Oasys-om (ovo je zaista razbacivanje novca) i i CS80.:confused:
- Molio bih te da u nasoj komunikaciji da smanjis koriscenje "metabolickih" glagola jer, niti smatram da smo u nekakavoj svadji, niti smo toliko bliski da bi mogli da se zezamo na taj nacin.
- Sve vreme pricas o nekakvim (prevazidjenim) starudijama, nisam siguran da li pricamo o istim stvarima... Virus, A6, Blofeld, G2 su sve samo ne starudije i gotovo neizostavan deo savremene produkcije. Takodje, Fantom, M3 i Motif koje sam predlozio kao allround resenja su potpuno aktuelne sprave. Ovo sto ostaje iz spiska su realno sprave koje su se dokazale i nadzivele (neke druge nisu) "vreme mladosti".
- Naravno da postoji nezaustavljiv trend prelaska na soft, i sam sam ga svestan i pratim ga, znam i za "velike igrace" koji ga prihvataju. Ipak, nije potpuna istina da su svi potpuno presli samo na soft, to se jos dugo nece desiti. I dalje se snimaju i akusticni klaviri "zivi" gudaci, brass i wind, bubnjevi, perkusije, gitare, i dalje se znatno koriste hardverski sintisajzeri (i to najvise bas kod onih "velikih igraca" koje si pominjao), ali, naravno i soft VST virtualni instrumenti i tu nema nista sporno. Treba pomiriti sve te svetove i od svakog uzeti najbolje, a stvar je licnih afiniteta, sposobnosti i realnih mogucnosti sta ce ko da koristi i u kojem omeru, na kraju se samo broji rezultat. Ne pocinje produkcija od juce ili danas i nije sve sto je osmisljeno/napravljeno ranije nuzno i lose i prevazidjeno.
- Moj odnos soft:hard,u setup-u koji koristim, je oko 50:50 i ne bih se odrekao ni jedne strane. Postujem i ako je neko 100% soft (ili hard sta god to znacilo), ali verovao ti ili ne, da iz nekog groznog razloga moram da se odlucim samo za jednu stranu odabrao bih soft iz raznih (uglavnom prakticnih) razloga. U PC audio svetu sam jako dugo, vise od 13 godina i jako sam vezan za sve pogodnosti koje mi daje softver, ali ne bih se odricao tako lako hardvera samo zato sto to u nekim krugovima nije "trendy". Uostalom zasto bi se potpuno bazirao npr. na VST ROMplerima ciju sample bazu cine upravo sample-ovi sa vecine od pomenutih sprava,:banghead: ako iste imam "zive" tu ispred sebe...
- Potpuno sam svestan u kom dobu zivim, u njemu i radim i opstajem i uvek sam bio neko ko ne kaska za vremenom. Zato nemoj me vracati u 20-ti vek, shvatam tvoju zabrinutost:rolleyes:, ali umem sam da se brinem o sebi i nosim sa zahtevima vremena. Sasvim se dobro osecam i u ovom trenutku. Verovatno sve sto ti koristis od softvera, koristim (ili sam probao) i ja i nisam mazohista da ne koristim nesto sto je dobro i sto mi "radi".
- Ako si pomislio ti ili neko od kolega na forumu da neko ko nema hardver i ne treba da se bavi produkcijom, zelim da ti razjasnim da to nikako nije moje misljenje (izvinjavam se ako sam tako zazvucao), i nije greh baviti se muzikom i "samo iz gusta i zabave" i sa jeftinim alatom. No, mogucnost da bukvalno svako ko ima kompjuter i brzi net ili lokalnog pirata u blizini moze da se bavi "produkcijom" bez ikakvog talenta ili ulaganja u znanje i opremu je i dovela do toga da taj mali Grujica koga pominjes moze "bukvalno sve i bolje" sa 1000e opreme i da de facto postane etalon za produkciju, sto je uglavnom slucaj i ovde, a boga mi, cesto i napolju. :ups:
- Na ovo se nadovezuje i tvrdnja da cak i sa "narodnim" verzijama softvera treba uloziti poneki evric u bavljenje produkcijom, dakle nije besplatno. Slazem se, mora se, ali to ulaganje ne gine ni meni "hardver fetishisti", ili mislis da bi bilo sasvim kompatibilno da svoje "starudije" ukljucim u resho i tu ih snimam, procesiram i sta god...:wink:
- U razmenama misljenja i iskustava sa kolegama bilo licno, bilo na forumima uvek izbegavam da se legitimishem na nacin koji sledi, ali radim to jer mi smeta da imas (makar o meni) pogresne predstave. Osim muzickog obrazovanja i iskustva koje se nakupilo, potrosio sam mnogo vremena i truda da studiram (i zavrsim) ETF, smer (gle cuda!?) [B]"racunarska tehnika", pa mi je zato veoma tesko da se "upecam" na tu "fetish" varijantu o kojoj toliko pricas. Jednostavno, do detalja su mi poznate sve "iznutrice" kako mnogih dedicated audio sprava i instrumenata, tako i kompjuterskog hardvera (do najnizeg logickog nivoa) i softvera (od algoritamskog i programskog nivoa visokog nivoa (npr.C++), do mikrokoda), pa sam svestan svih prednosti i mana koje nose i soft i hard. Uostalom, rakoh da paralelno koristim i Wavestation i T3 i Legacy, i to definitivno nije potpuno ista stvar, mislim da je hardver realno malo "konkretniji", ali soft nikako nije za bacanje i jako je upotrebljiv.
- Komentarisao sam tvoje demo-e, i izreceno ti se nije svidelo. Pazi, ovako: kad se postavis tako drcno i "sveznajuce" kao u ovom slucaju, moras se pomiriti s' tim da se onda neminovno "letvica dize" i da stvari koje bi u "normalnoj situaciji" (sto se tice ophodjenja) bile precutane, sada dobijaju na tezini i ne mogu biti prenebegnute. Zato, ako si vec spreman "da ga zavuces" (neargumentovano), onda budi spreman i da ga povremeno "primis" (argumentovano). Toliko od mene sto se tice "socnog" jezika", tek da ti se "oduzim" :wink:. Iza svega sto sam rekao i dalje stojim, jedino sam mislio da se radi o malo tweak-ovanim factory preset-ima, a ne o potpunoj kreaciji za 5min na integrisanoj zvucnoj kartici, pa u tom slucaju mogu imati vise razumevanja za stvari koje mi se ne svidjaju. Sve sto mislim o stereo, 3D i frekventnoj slici stoji i dalje, a ako si pazljivo citao video si da sam neke delove spektra i nazvao laznim, ne zato sto ih ima koliko treba ili previse, vec sto primecujem da je bila intencija da se naglase, a dobila se losa simulacija... Takodje, lejerovane komponente nemaju isti octave shift, pa je moje misljenje da je trebalo npr. nizu komponentu u odnosu postaviti makar malo tise, jer se u predstavljenom obliku dobija pad koji kada se svira u slogu kao na snimku leze preko svega "kao cebe" ili moze samo da se svira sam za sebe za sta opet nema dovoljnu prostornost. Ono sto preostaje je da se ovakva farba svira u gornjim lagama i sa manje nota ako je cilj imati je u nekakvom mix-u. Na vec pomenutom JD-990 mogu se upravo naci farbe koje mogu biti dobar uzor za programiranje, a ako me secanje ne vara i na Nexus-u ima par dobrih polaznih tacaka. Vec sam naveo, mozda je to stvar ukusa, ali ovakvi "kvazi-grandomanski padovi" meni ne rade. Secam se nekih sjajnih padova na slicnu temu (choiry + oktavno lejerovanje) veoma suptilno i mocno uradjenih na PPG Waveterm-u, pa ako dodjes i do nekih demo-a od te sprave (a, doticnu sam takodje licno probao) poslusaj, moze, takodje biti dobar uzor. Ovde dolazimo i do "famoznog" harmonskog sloga... Ako izuzmemo progresiju koja nije najsrecnija, nju samu za sebe ne bih ni komentarisao da nije dela "koji se cuje, a nije napisan" izmedju C i Dm, koji je u ocajnom slogu i lose povezan i sa prethodnim i sa sledecim akordom. Toliko o tome, jer je tesko pricati o harmoniji i tonskom slogu na forumu bez nota i linijskog sistema o materiji koja se ne moze tretirati i nauciti "tako sto se odvoji jedno popodne"...:D
- Inace, u svetlu cele price tek mi nikako nije jasna konstatacija da ces nozda pazariti poneku sparavu radi licnog uzivanja... Zasto ako u softu imas sve isto ili bolje?:confused:
- Naravno da kapiram da se salis kad kazes da si ovih dana "lud i zaboravan", ali nema razloga sad za te igre, vise time sam sebi skaces u usta i teras me da pomislim da svo vreme nisi ni znao protiv cega se bunis i o cemu pises... Cenim tvoj staz na forumu i cesto delim i misljenje sa tobom sto se tice raznih stvari u vezi muzike i produkcije, i tim pre mi je tvoja reakcija i cela ova situacija konfuzna i nepotrebna...
- Da remiziram, radi kako si navikao i kako postizes najbolji rezultat, daj savet i misljenje, ali ne diskredituj druge, ja nemam nista protiv softvera, koristim ga i ne mogu bez njega, ali me "ne teraj u muzej" samo zato sto koristim i volim hardver, imam razlog za to, nisam mazohista...
Raspisah se jos jednom, pozdrav.
balthazaar
21-05-2009, 09:03 AM
Ja se tebi izvinjavam zbog mog malo oštrijeg nacina komunikacije! Nije "grijeh" što si na audio softver sekciji predložio hardverske sprave, niti ima potrebe da se ti izvinjavaš bilo kome! Ja sam ovdje projektovao citavu jednu malu istorju soft vs hard rasprava - nije sve bilo usmjerno ne tebe licno - tako je ispalo - ali nije! Medutim, znamo svi koji smo u slicnim raspravama ucestvovali da odredeni hard lobi cesto nastupa potcjenjivacki i nipodaštavalacki prema soft sintisajzerima...
Što se tice Oasys-a i CS-80...pa - mislio sam na to da i ja kao znam šta je dobro u tom svijetu hardvera i da nije problem predložiti ono što je dobro...a u trenutku su mi pala na pamet ta dva modela kao reprezenti stare i nove tehnologije koji koštaju dosta...eto u tome je bila poenta toga...pošto si ti nabrojao "punu sobu" sprava za razlicite tipove ped-ova...onda sam ja to redukovo na dvije sa kojima mislim da bi se to riješilo...cisto radi prostornog uredenja kad pare nisu problem :wink::D
Što se tice ovoga što si napisao o "izmirenju svejtova" i "50-50" - tu se skroz slažem ! Nemoj misliti da ja ne znam prednosti hardvera! Njih svakako ima, ali moja poenta je da te prednosti sve manje i manje vrijede tih razlika u cijeni Covjek si koji se razumije u tehnologiju i tehniku, pa ne vjerujem da ce ti biti teško da razumiješ ovo moje "prorcanstvo" - a to je da se, ipak, stvari tipa Virus T1 prodaju po tim cijenama na reklamu, a ne na neki u toj mjeri bolji zvuk nego sa vsti-ja. Jedan Surge koji ne znam koliko manje košta od tog Virusa može u svakom pogledu sa se mjeri sa njim...kao i jedan z3ta...ovo je činjenica...nije li? Dok jedan Bolfeld ne može da se mjeri sa Surge-om i Z3ta...nije li i ovo isto činjenica?
Evo demonstriraću ovo "proročanstvo" primjerom iz ličnog iskustva, a vezan ja za kompjuterske monitore...pa ćemo tu naći paralelu....Imao sam jedan meni strašno drag monitor - HP P11000 21"....gromada jedna koja je davala tako dobru sliku...Nažalost - giknuo mi je jedan mosfet specifične amperaže i voltaže koji ne može da se nađe...nego nije to bitno...nakon tog monitora koji je kupljen 1999...znači evo deset godina...što je kao i što sam znaš za kompjutersku tehnologiju praistorija...vjerovao ili ne - ja nisam vidio monitor koji ima takvu sliku...a gledao sam ovih plazmi i lcd-ova...i skupljih i jeftinijih -- ali ništa...meni je nešto ostala idealizovana ta slika sa tog džinovskog crt-a kao nešto što samo takav tip crt monitora može da pruži! Crt monitori su evo gotovo sasvim izbačeni sa tržišta , ali ja i dalje imam ocjećaj da ove nove generacije ekrana ne mogu da pruže takav prikaz...međutim, ne bih se baš smio zakleti da sam ja baš u pravu - već je meni ostao takav doživljaj... isto kao i fotografije sa ovih telefona i drkalica - isto mi se čini da je razvijena slika sa najobičnijeg aparata sa filmom nekako bolja sa bojama....Eto - upravo se ova paralela može povući među sintisajzerima! Sigurno je da postoji to nešto što jedan analogni sintisajzer ima, a čega nema na vsti verziji - samo mislim da je to više u doživljaju pojednica nego u samom zvuku kao zvuku. Kao što je CRT polako krenuo put muzeja - tako će i VA sintisajzeri pored svog šmeka i filinga! Sasvim je druga stvar ta linija Triton, Motif, Fantom...ili taj Oasys...to je nešto sasvim drugo,a i to to znaš! Upravo su to sprave koje šalju VA i hardver tog tipa u muzej! To su, kao što znaš, dragi moj - praktično kompjuteri...to su kompjuteri koji su u službi zvučne manipulacije i performansa...kompjuteri sa softverskim engine-om i 100% optimizacijom za to što im je svrha...tako da sprave tog tipa imaju komad više sličnosti sa sioftverskim rešenjima nego sa tim famoznim VA. Ti kao neko što dobro poznaje čitavu priču ovo dobro znaš! Opet, i tako optimizovan moćni kompjuter ima ograničenja i neće moći u budućnosti ( vrlo bliskoj) da održi tako visoke cijene. Naime, na jednom moćnom lap topu ja mogu da imam npr Kontakt biblioteke sa stotinama najboljih preseta (koje mogu da editujem i pravim svoje lejere i farbe) sa pomenutih kompjutera kao i gomilu drugih stvari - VA emulacija i što šta. Mogu da instaliram, deinstaliram i kombinujem šta mi drago. Mogu da mi sviraju emulacija minimooga I boja sa Fatoma unisono ;) :D Ja budućnost vidim u integraciji hardvera i softvera u sprave koje će pored svog engine-a imati mogućnost instalacije i denistalacije softverskih instrumenata!
Što se tiče one priče vezano za harmonije - "metabolički glagol" i dalje stoji :) ali računaj to sad već iz bliskoti ;) koliko smo se raspisali - više smo i bliski :D Način na koji je to odsvirano može da ti se ne sviđa - ali ne možeš nikako poktrijepiti argument za teoretsku nekorektnost odsviranog...prosto ne možeš...
Ne mislim da ovdje iko ne treba da ga "prima", a boga mi, nije tačno da je ovdje nastupam ne argumentovano! svaka tebi čast - vidi se da si poznavalac i da odlično poznaješ materiju. Priznaću ti bez kompleksa da je sigurno poznaješ detaljnije i obimnije od mene! Međutim, nijesam ni ja neki Paja Patak...i te kako znam o čemu pričam i na šta mislim. I te kako imam predstavu kako rade te sprave i kako radi softver. Ne mogu reći da poznajem "gomilu sprava u dušu", ali mogu reći da imam dosta jasnu i konciznu generalnu sliku o čemu se tu radi.
Ja se tebi stvarno izvinjavam ako je moj način razgovora bivao malo oštriji....ti si ok tip i ne želim nipošto da misliš da imam nešto protiv tebe ili da imam želju da probam da te, ne daj bože, uvrijedim. Prvi sam protiv drskog ponašanja na forumu, ali sam i živ čovjek kome može da se omakne - tako da se još jednom izvinjavam na drskosti...
Inače, stojim pri većem djelu štoga što sam reko uz ranije pomenutu ispravku da nije sve bilo upućeno direktno tebi iako je tako stvatrno ispalo...dodaću samo da mislim da i softver i hardver može sve ako ne i bolje....pitanje je budžeta i afiniteta onoga ko se odlučuje šta če i kako će. I dalje mislim da je bez jasne predstave šta hoćeš i šta dobijaš kupovanje tih stvari čisto bacanje para. Ja sam i ranije na nekoj sličnoj temi reko da je kod mene slučaj da neki promašaj u zvuku tražim u svom radu, a ne u spravama i da tako težim da ućim da se se usavršavam, a ne da mislim da će mi neka sprava popraviti ili učininiti boljim to što ne znam da uradim. U tome je poenta moje priče...da ne treba onda posezati za džep ili sanjariti o nekim "magičnim" spravama, već se usavršavati na tome što imaš i što ti je dostupno!
Nemoj da misliš da sam uvrijeđen zbog ovih smrdljivih ped-ova! :) Da ih mogu kako slomit sad bih ih polomio i zapjevao...:D Međutim i dalje mislim da stoje da se vidi kako se može ako se hoće...na baš za 5, ali za 15-20 minuta :)
Eto tako :D
milos
21-05-2009, 09:18 AM
Gde ce vam dusa....:D:rotfl:
Oci me peku od citanja :shock:
kejkz
21-05-2009, 09:26 AM
sta radis manijace baltazare, ima da popijes ban ako vidim jos jedan tvoj post.... smiri se na reply
balthazaar
21-05-2009, 09:31 AM
Eto šta radi lobi....mog doboroga drugara okrenuše protiv mene :) Priznaj šta su ti ponudili....Oasys? M3? :) he he he he
kejkz
21-05-2009, 09:34 AM
Ne, ja sam jeftiniji, prodao sam se za gajbu piva i kilo cevapa. A i ne palim se na te dzidzabidze muzicke, meni bi to sigurno skupljalo prasinu
balthazaar
21-05-2009, 09:37 AM
e, pa ja onda nudivm dvije gajbe kremenadle, ražnjiće i vrat :)
kejkz
21-05-2009, 09:51 AM
prodato!
Idealno je ako imas volje/znanja/vremena/alata da programiras/layer-ujes ili makar tweak-ujes (neki factory preset) pad za svaki konkretan aranzman/produkciju. Mnoge hard/soft sprave (ukljucujuci i gore navedene) ti u tom slucaju mogu dati zadovoljavajuce rezultate.
Ipak, kroz godine "eksploatacije" pokazalo se da odredjene (hard) sprave u nekim specificnim situacijama daju malo bolje rezultate od nekih drugih. Moja iskustva su sledeca:
- soft,warm & voicey pad: Roland MKS-70/JX10, Roland JD-990/JD800;
- atmospheric, moving, morphing pad: Korg Wavestation (AD,SR,EX), Access Virus (B,C,TI), Kurzweil K2xxx;
- poly stack, digi bell pad: Roland D-550/D-50, Yamaha SY99;
- hard, belly pad: Waldorf Wave/Q/Blofeld;
- airy, flutey pad: Oberheim Matrix 12/1000, Xpander;
- vintage orch & string machine pad: Alesis Andromeda A6;
- complex, seq, rhytmic pad: Nord Modular G2(X);
Naravno, u odsustvu ovako "profilisanih" sprava, uz dobro tweak-ovanje, "allround" sprave tipa Fantom/M3/Motif mogu dobro da "zavrse posao"...
Da izadjemo malo iz OFFa:)
Ja na zalost nemam toliko iskustva sa ne-rompler spravama koje je synclavier pobrojao ovde, ali sam primetio kroz duuugo posedovanje tezgaroskih makina (od U20, d70, t2, x3..... pa do danasnjih motif/fantom/extreme)... da bi se i kod danasnjih sprava mogla postaviti neka podela po kategorijama, odnosno, da ne radi svaki rompler dobro sve emulacije (logicno). Meni je npr fantom (imam generaciju pre X) dosta bolji od Motifa kad se radi o mekim i toplim, pa 'voice' tipu padova. Takodje, kad se radi o nekim sweep, i ostrim padovima, tu je Korg u blagoj prednosti. Opet, motif mi ima najbolje 'oberheim style' zvuke, sto padove, sto analog brassove... takodje, prophet samplovi mi najbolje zvuce na motifu.... opet zvonasti zvuci... Dx plug-in za motifa...
Soft... mozda se nisam dovoljno udubio, ali cak pored ovih romplera koje posedujem, retko ga koristim, a verovatno ga ne bih ni pogledao da imam prave makine iz posta gore
balthazaar
21-05-2009, 01:45 PM
topla preporuka za čitanje!
evo , da se svi pomirimo
http://emusician.com/sftinstruments/emusic_real_emulated/
darkstar
21-05-2009, 01:54 PM
au ljudi pa vi bas imate slobodnog vremena.
To kazem ja koji sad uzaludno sedim i razmisljam sta bih ovde dodao u diskusiju
:)
Synclavier
21-05-2009, 02:21 PM
.... Posle cele ove "sage o pad-ovima" ("desilo se" malo slobodnog vremena:wink:) drago bi mi bilo da je inovative izvukao neku korist za sebe.
Takodje, bas mi je milo sto je poneko izvukao korist iz cele price u vidu opustanja uz pivo i cevape :beer: Ziveli!
Ipak, najdraze mi je sto sam shvatio da se, posle cele "prepiske", balthazaar i ja, ustvari, mnogo vise slazemo nego sto je to izgledalo na pocetku (uz sve razlike koje ostaju, ali je ok da postoje) :)...
darkstar
21-05-2009, 04:21 PM
jos samo sex pomirenja i eto to je to ! ! !
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl: :rotfl: :rotfl:
milos
01-07-2009, 10:50 PM
Ooo daaaa... heheheheheheheh.......totalno sam poludio....zaboravih koliki sam la?ov posto :P Sasvim sam zaboravio na mogućnost da se potkrala mala gre?ka....c c c c....mo?da sam bio lijen da pravim pedove...pa sam samo stavio demo-e od nekih pomenutih hardveskih sprava...hmmm..
Evo malo sam slusao neke JV 2080 demose i pored toga sto ovi tvoji nisu vise dostupni - ja sam ti jedan veliki slon:D i pamtim sta sam cuo( mozda gresim)
http://www.synthmania.com/Roland%20JV-2080/Audio/PR-C/064%20Greek%20Power.mp3
balthazaar
26-02-2010, 06:02 PM
Evo malo sam slusao neke JV 2080 demose i pored toga sto ovi tvoji nisu vise dostupni - ja sam ti jedan veliki slon:D i pamtim sta sam cuo( mozda gresim)
http://www.synthmania.com/Roland%20JV-2080/Audio/PR-C/064%20Greek%20Power.mp3
Heh, malo sam zakasnio :)
E, da...jes, bogme sličan ped! Evo ni ja ne mogu da nađem padove koje sam onomad ovdej ostavio :) Ali znam da sam koristio Ravity S rompler za njih...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.