PDA

View Full Version : Pitanja vezana direktno za projekte koje sam masterovao

Bo_13
07-05-2009, 02:44 PM
...

dvuckovic
08-05-2009, 12:32 AM
Ajd da otvorim sezonu :)

Koliko su bili nagazeni miksevi Van Gogha kad su ti stigli, i sto si sve radio? Daj malo detalja?

Bo_13
08-05-2009, 07:57 AM
Ajd da otvorim sezonu :)

Koliko su bili nagazeni miksevi Van Gogha kad su ti stigli, i sto si sve radio? Daj malo detalja?

hej,
mixevi nisu ni bili malo nagazeni. lepo uradjeno sa pikovima na -5db. jedina zamerka sa tehnicke strane koju sam imao i sto mi je predstavljalo problem u radu je ta cinjenica da je najsvetliji element u mixu vokal. cinele i hi-hat su bili dosta tamni i posle nekoliko pokusaje sam shvatio da je za taj projekat najbolji set-up...bez eq-a. na celom albumu nisam koristio eq. koristio sam samo millennia TCL-2 comp i L2 hardwerski limiter.
comp sam koristio samo na strofama. sledecei set-up: solid state mode sa jako malim ratiom (2:1), najduzi moguci attack, najkraci moguci release i threshold tako podesen da se triger samo na kick- u sneru malikice pokrene. u refrenima sam koristio samo L2. kao sto i kapiras, bilo je dosta editinga posto sam citav album radio u dva prolaza (prvo strofe, pa refreni...naravno pesmu po pesmu) pa sam to kasnije lepio jedno za drugo.
upisao sam procesovan materijal u sadie preko DCS AD konvertora u rezoluciji 24b, 44,1khz i sa pow-r sam ditherovao na 16b.

to bi bilo to...u kratkim crtama.

awacs
08-05-2009, 12:19 PM
Kao prvo, dobrodo?ao!

Evo jednog predloga koji je mo?da na ivici politike Foruma (a mo?da i politike Fabrike 13), ali rekoh 'ajde da probam, pa ?ta bude...

Bilo bi sjajno kada bi okačio kratko parče (15-20sec) nekog originalnog miksa i paralelno sa njim isto to parče posle tretmana. Recimo, kraj nekog refrena i početak sledećeg dela, ne?to ?to ne mo?e da se iskoristi za ringtone ili krađu bilo koje vrste, ?tagod... I da napi?e? koju reč o postupku obrade.

Sve to stoga ?to mastering danas nosi onu vrstu mistifikacije koja je nekada pratila miks. Nekada se govorilo: "to ćemo da sredimo u miksu", danas je mastering re?enje za sve.

I ti u svojim postovima napominje? kako su sam miks i čuvanje tranzijenata va?ni, pa bi dobro bilo da ljudi vide koliki je zaista (prosečan) udeo masteringa u finalnom proizvodu. Masa ljudi miksuje poredeći svoj rezultat sa masterovanim izdanjima, pa onda nije ni čudo ?to mastering efendije dobijaju mikseve zgu?vane kroz (softverski) L2 ili ?ta već... Zato bi valjalo da ljudi čuju ?ta je miks, a ?ta mastering. Ako mo?e i sme, naravno.

Jedna stvar vezana za konkretan proizvod: Riblja čorba (Minut sa njom). Već sam na ovom forumu iskazao zadovoljstvo tim izdanjem (mada stalno napominjem kako niti sam fan RČ, niti imam ijedan njihov album u kući). Sve mi je tamo OK osim brutalnog brickwalla na prvoj numeri (Radiću ?ta god hoću). Je li to Bora insistirao na tome? Kad mi je drugar doneo da čujem album zvučnici mi bili sti?ani, pa sam istripovao da mi ne?to nije u redu sa zvučnom kartom, po?to su se peak metri zakucali za nulu i ostali da stoje tako... ??? A ostatak albuma - super!

Puno pozdrava,

Vasa

boggy
08-05-2009, 01:10 PM
Bobane, dobrodosao! :)

.......

Evo jednog predloga koji je možda na ivici politike Foruma (a možda i politike Fabrike 13), ali rekoh 'ajde da probam, pa šta bude...

Bilo bi sjajno kada bi okačio kratko parče (15-20sec) nekog originalnog miksa i paralelno sa njim isto to parče posle tretmana. Recimo, kraj nekog refrena i početak sledećeg dela, nešto što ne može da se iskoristi za ringtone ili krađu bilo koje vrste, štagod... I da napišeš koju reč o postupku obrade.

............
Odlicna ideja! :D

Sto se tice delica muzike na kome bi se demonstrirao mastering, pa... ne mora biti nista od komercijalnih projekata. Imamo nesto pod Creative Commons licencom, kod nas na sajtu.

Detalji ukrtatko:
U cilju provere uticaja uslova za rad (akustika, monitoring), na rezultate miksa (ne ulazeci u znanje i senzibilitet onoga ko miksa), smo (BoZo Electronics (http://www.bozoel.com/) sa saradnicima) organizovali akciju radionice za miksanje (http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,221/catid,5/lang,en/) ili "takmicenja" u miksanju, bez nekih nagrada... :( osim sto hostujemo wav fajlove svakog takmicara na sajtu. Na taj nacin smo zavrsavali razvojni proces akustickog tretmana i monitoringa (http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,183/catid,16/lang,en/) za studio Pressed Lizard u BG.

Pesma se zove "Mot" a autor je Bole Martinovic.

Elem, posle visemesecnog trajanja akcije, nastala je neka kolicina mikseva, pa se eto... moze izabrati nesto od toga.... mislim da se da "nagrebati" kojecega tamo. :D

Miksevi su linkovani na:
http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,222/catid,5/lang,en/

Mastering mozemo da platimo (bar jednu verziju) tako da Fabrika 13 nema stetu. :)

pozdrav

bogi

p.s. Naravno, ako do ove zajednicke akcije dodje, poseban thread bi bio pozeljan ;)

awacs
08-05-2009, 01:23 PM
Elem, posle visemesecnog trajanja akcije, nastala je neka kolicina mikseva, pa se eto... moze izabrati nesto od toga.... mislim da se da "nagrebati" kojecega tamo.

Nije lo?e ni to, ti miksevi su koliko shvatam "royalty-free", mada sam ja mislio da ne pravimo čoveku dodatni posao.

Sa druge strane, komercijalna izdanja nude mogućnost A-B-C testa (gde C=CD izdanje), pa onda mo?e da se uporedi i mastering sa "najkonačnijom" verzijom. Time bi se sve to uvezalo sa onom temom http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14223&page=8 (Glass Master, DDP).

Pozdrav

Everbeatz
08-05-2009, 02:09 PM
Bilo bi sjajno kada bi okačio kratko parče (15-20sec) nekog originalnog miksa i paralelno sa njim isto to parče posle tretmana. Recimo, kraj nekog refrena i početak sledećeg dela, ne?to ?to ne mo?e da se iskoristi za ringtone ili krađu bilo koje vrste, ?tagod... I da napi?e? koju reč o postupku obrade.

Ne vidim smisao zasto bi covek to radio? Na kraju krajeva pa nema nekog univerzalnog pravila sta ce da radi - negde nista, negde puno tako da ne vidim sta bi smo mogli videti iz toga..jedino to kako je neko pogresio negde u mixu i da nam demonstrira da covek zna da radi posao, sto mislim da se ovde ne dovodi u pitanje..opet sve zavsno od trake do trake..

Bolje bi bilo da da neke generalne savete za mixanje, a i to ce biti individualno za svakog...znaci opet nema pravila:)

awacs
08-05-2009, 03:29 PM
Bolje bi bilo da da neke generalne savete za mixanje, a i to ce biti individualno za svakog...znaci opet nema pravila:)

Potpuno si u pravu. Ja samo mislim da je 15 sekundi zvuka uz 1kB teksta korisnije od 15MB suvog teksta. ?to bi rekla Laurie Anderson: "Writing about music is like dancing about architecture".

Pozdrav

boggy
08-05-2009, 03:43 PM
Potpuno si u pravu. Ja samo mislim da je 15 sekundi zvuka uz 1kB teksta korisnije od 15MB suvog teksta. ?to bi rekla Laurie Anderson: "Writing about music is like dancing about architecture".

Pozdrav

I ne treba zaboraviti da najveci deo clanova Foruma Rumski, nikada nije imao priliku da cuje razliku izmedju miksa i (profesionalnog) mastera (za pocetak)... mada je bilo pokusaja da se sve to RECIMA opise... da ne gresimo dusu....

pozdrav

bogi

Bo_13
08-05-2009, 03:54 PM
Kao prvo, dobrodošao!

Evo jednog predloga koji je možda na ivici politike Foruma (a možda i politike Fabrike 13), ali rekoh 'ajde da probam, pa šta bude...

Bilo bi sjajno kada bi okačio kratko parče (15-20sec) nekog originalnog miksa i paralelno sa njim isto to parče posle tretmana. Recimo, kraj nekog refrena i početak sledećeg dela, nešto što ne može da se iskoristi za ringtone ili krađu bilo koje vrste, štagod... I da napišeš koju reč o postupku obrade.

Sve to stoga što mastering danas nosi onu vrstu mistifikacije koja je nekada pratila miks. Nekada se govorilo: "to ćemo da sredimo u miksu", danas je mastering rešenje za sve.

I ti u svojim postovima napominješ kako su sam miks i čuvanje tranzijenata važni, pa bi dobro bilo da ljudi vide koliki je zaista (prosečan) udeo masteringa u finalnom proizvodu. Masa ljudi miksuje poredeći svoj rezultat sa masterovanim izdanjima, pa onda nije ni čudo što mastering efendije dobijaju mikseve zgužvane kroz (softverski) L2 ili šta već... Zato bi valjalo da ljudi čuju šta je miks, a šta mastering. Ako može i sme, naravno.

Jedna stvar vezana za konkretan proizvod: Riblja čorba (Minut sa njom). Već sam na ovom forumu iskazao zadovoljstvo tim izdanjem (mada stalno napominjem kako niti sam fan RČ, niti imam ijedan njihov album u kući). Sve mi je tamo OK osim brutalnog brickwalla na prvoj numeri (Radiću šta god hoću). Je li to Bora insistirao na tome? Kad mi je drugar doneo da čujem album zvučnici mi bili stišani, pa sam istripovao da mi nešto nije u redu sa zvučnom kartom, pošto su se peak metri zakucali za nulu i ostali da stoje tako... ??? A ostatak albuma - super!

Puno pozdrava,

Vasa

pozdrav,
ideja mi se dopada i obecavam da cu u nedelju uvece da postujem jedan prewiev pre/post/printed fajl.
moram odmah da upozorim da je svaki session specifican i da ce mo nakon toga moci da razgovaramo samo direktno o tom projektu...ali sam siguran da ce da bude interesantno i da cu sigurno gomilu stvari moci da vam odgovorim i priblizim.

sto se woodo masteringa tice, u pravu si. pre vise se ocekuje od masteringa i u dosta slucajeva jasno moze da se cuje da je mastering bio produzena ruka mixa (sto ni u kom slucaju nije) a ne to sto bi trebao da bude...a to je jos jedan "stage" u obradi zvuka koji bi trebao da se nadoveze na mix i sve zaokruzi...ne da popravlja.

riblja corba...sta da kazem o "radicu..." ? :grin: takav joj je horoskop bio.
ok...bez sale...boru nisam ni upoznao i niko mi se nije mesao u posao. sime je dao par sugestija na test master i ostalo je bilo easy. kao sto sam vec i spomenuo, koristim L2 (ili TC6000) samo kao sigurnost da ne predjem digitalnu nulu. ne koristim limiter da bi brikvolovao ili pojacavao signal. u limiter vec ulazim sa odradjenim levelom koji takav i ostane. "radicu..." je klasican primer mixa/pesme koja se jako protivi tome da zvuci glasno i jedina mogucnos da ju priblizim rme-u ostalih pesama je bio taj da zakucam u konvertor koliko je moglo :D.
rme ne govori nista o glasnoci pesme...posto je to sto u stvari mi registrujemo kao glasno ili tiho na nivou psihoakustickog efekta. pesma za koju merni instrument kaze da je najglasnija NE MORA obavezno da zvuci najglasnije. "radicu..." je up-tempo pesma sa gustim aranzmanom. to joj stoji na putu da zvuci glasno kao i ostale.
...i da ne zaboravimo: album stoji na prvom mestu. ja masterujem albume...ne 10 singlova :wink:

pozzz

Bo_13
08-05-2009, 03:58 PM
Nije lo?e ni to, ti miksevi su koliko shvatam "royalty-free", mada sam ja mislio da ne pravimo čoveku dodatni posao.

Sa druge strane, komercijalna izdanja nude mogućnost A-B-C testa (gde C=CD izdanje), pa onda mo?e da se uporedi i mastering sa "najkonačnijom" verzijom. Time bi se sve to uvezalo sa onom temom http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14223&page=8 (Glass Master, DDP).

Pozdrav

nema frke, u nedelju cu da postavim link gde mozete da downloadujete prewiev...pa mozemo posle toga da diskutujemo.
bit ce interesantno.

Bo_13
08-05-2009, 04:01 PM
Bobane, dobrodosao! :)

Odlicna ideja! :D

Sto se tice delica muzike na kome bi se demonstrirao mastering, pa... ne mora biti nista od komercijalnih projekata. Imamo nesto pod Creative Commons licencom, kod nas na sajtu.

Detalji ukrtatko:
U cilju provere uticaja uslova za rad (akustika, monitoring), na rezultate miksa (ne ulazeci u znanje i senzibilitet onoga ko miksa), smo (BoZo Electronics (http://www.bozoel.com/) sa saradnicima) organizovali akciju radionice za miksanje (http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,221/catid,5/lang,en/) ili "takmicenja" u miksanju, bez nekih nagrada... :( osim sto hostujemo wav fajlove svakog takmicara na sajtu. Na taj nacin smo zavrsavali razvojni proces akustickog tretmana i monitoringa (http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,183/catid,16/lang,en/) za studio Pressed Lizard u BG.

Pesma se zove "Mot" a autor je Bole Martinovic.

Elem, posle visemesecnog trajanja akcije, nastala je neka kolicina mikseva, pa se eto... moze izabrati nesto od toga.... mislim da se da "nagrebati" kojecega tamo. :D

Miksevi su linkovani na:
http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,222/catid,5/lang,en/

Mastering mozemo da platimo (bar jednu verziju) tako da Fabrika 13 nema stetu. :)

pozdrav

bogi

p.s. Naravno, ako do ove zajednicke akcije dodje, poseban thread bi bio pozeljan ;)

...ako vam je ok, radije bi da postavim nesto na prewiev sto sam vec radio.
...a ako zelite da vam nesto masterujem za potrebe workshopa/foruma...samo recite pa mogu da vam odradim vise varijanti masteringa. npr. da ga uradim regularno, isprzim, glasno, tiho...tako da imate podlogu za razne diskusije i pokazete/vidite sta sve moze sa masteringom da se postigne.

pozdrav

silicon science
08-05-2009, 04:19 PM
...a ako zelite da vam nesto masterujem za potrebe workshopa/foruma...samo recite pa mogu da vam odradim vise varijanti masteringa. npr. da ga uradim regularno, isprzim, glasno, tiho...tako da imate podlogu za razne diskusije i pokazete/vidite sta sve moze sa masteringom da se postigne.

pozdrav

Odlichna ideja :):):wink:

boggy
08-05-2009, 04:21 PM
.....

pozdrav

OK!

pozdrav

bogi

awacs
08-05-2009, 04:58 PM
"radicu..." je klasican primer mixa/pesme koja se jako protivi tome da zvuci glasno i jedina mogucnos da ju priblizim rme-u ostalih pesama je bio taj da zakucam u konvertor koliko je moglo :D.

Tačno tako. Da sam malo razmislio mogao sam to i sam da zaključim. Ali te?ko je razmi?ljati kada ti ortak donese CD da ga preslu?avate uz pivo i priče o ?ivotu :wink:

Pozdrav