View Full Version : Tehnicki deo masteringa (oprema i akustika studija)
Bo_13
07-05-2009, 02:43 PM
...
quake
07-05-2009, 02:54 PM
Ko je radio akustiku studija?Ima par nesvakidasnjih stvari pa me zanima kakav je bio plan,ideja....Zasto su difuzori postavljeni iza monitora? Da li je na podu kamen,mermer,nesto drugo.....kako to zvuci?Vrata sa zadnje strane ne smetaju?itd...
diviner
07-05-2009, 03:33 PM
A ja da odmah upitam Bobana, da li postoje neke bolje/vece slike studija, taman da se rijeci potkrijepe :) ? Slike mozes attachovati u samoj poruci na opciji Manage Attachments (dolje ispod prozora u kome kucas tekst, prije nego li ga submitujes).
Bo_13
07-05-2009, 04:12 PM
Ko je radio akustiku studija?Ima par nesvakidasnjih stvari pa me zanima kakav je bio plan,ideja....Zasto su difuzori postavljeni iza monitora? Da li je na podu kamen,mermer,nesto drugo.....kako to zvuci?Vrata sa zadnje strane ne smetaju?itd...
uh...prvo pa musko :grin:.
odgovor na ovo pitanje ce da bude jako opsezan, tako da bi vas zamolio za malo strpljenja. zelim da odgovorim sto opsirnije i detaljnije a za to ce biti potrebno malo vremena, tako da..."stay tuned".
...a do tada:
studio je smesten u 180 godina staroj kuci koja je dozivela put od svinjca preko destilerije rakije do mastering studija. debeli zidovi su originalni i pruzaju odlican fundament za dobru akustiku. pod je kamen i sve je jako tvrdo sto rezultira odlicnom transparentnom slikom u bass spektru.
kao neko ko je imao priliku da prisustvuje mastering session-ima velikih majstora u njihovim studijima ISKRENO tvrdim da nisam bio u akusticki bolje odradjenoj sobi.
neven (smolcic) je sa nekim svojim timom mudraca odradio najveci posao...tako da male tajne velikih majstora kuhinje slede. budite strpljivi.
pozzz
Bo_13
07-05-2009, 04:13 PM
A ja da odmah upitam Bobana, da li postoje neke bolje/vece slike studija, taman da se rijeci potkrijepe :) ? Slike mozes attachovati u samoj poruci na opciji Manage Attachments (dolje ispod prozora u kome kucas tekst, prije nego li ga submitujes).
potrudit cu se
neven_s
07-05-2009, 04:36 PM
Odgovorit cu na sva pitanja i jos vise... treba mi malo vremena... Ako ima tko jos koje pitanje, samo naprijed... LP neven
Bo_13
07-05-2009, 04:42 PM
Odgovorit cu na sva pitanja i jos vise... treba mi malo vremena... Ako ima tko jos koje pitanje, samo naprijed... LP neven
kao sto ste valjda i provalili, neven je moj partner iz fabrike i najzasluzniji je za akustiku studija...pa dok se mi ne konsolidujemo oko akustike vi nastavite sa pitanjima vezanim za sve ostalo...a o akustici uopsteno, ne vezano za akustiku fabrike, mozemo naravno da diskutujemo i bez njega.
Bitch
07-05-2009, 11:52 PM
Pozdrav momci i dobrodosli :) nice to have you here :)
evo za pocetak, par pitanjaca od mene.
- Mastering Console - primetim da je u vasem setupu nema. Da li uopste danas ima potrebe za mastering konzolom (koja je koliko vidim uglavnom neka vrsta hibrida monitor kontrolera i mini mixera) i koje su prednosti i mane imati tj nemati dedicated spravicu za to
- RMS till you die :) - koji su vam omiljeni nacini za dolazenje do finalnog mastera sa velikim RMS-om? Puno kompresora u seriji pa ono "svako po 1 db redukcije", visestruki paralelni procesing i blendanje istog, ili pak Waves L2 hardware i navrnite input gain? :)
- "Sacuvajmo tranzijent" - kada koristite vise kompresora u seriji, da li su vam sve veze latency-free, pa kad podmiksavate sumu imate sve "in-phase" ili se to posle rucno mrda u DAW-u? Koje sve metode primenjujete da sacuvate punch?
- koliko cesto menjate lampe na tube opremi i da li su sve lampe po PS-u ili imate neke custom modifikacije?
- da li je velika razlika kada Weiss EQ1 koristite sa i bez dinamicke ekvalizacije (DYN)?
toliko za sada, bice jos :D
pozz i dobrodosli jos jednom :)
Bo_13
08-05-2009, 08:26 AM
Pozdrav momci i dobrodosli :) nice to have you here :)
evo za pocetak, par pitanjaca od mene.
- Mastering Console - primetim da je u vasem setupu nema. Da li uopste danas ima potrebe za mastering konzolom (koja je koliko vidim uglavnom neka vrsta hibrida monitor kontrolera i mini mixera) i koje su prednosti i mane imati tj nemati dedicated spravicu za to
DA. mastering consola je esencijalna stvar...i nemanje console je nasem studiju najveci nedostatak. a nemamo je radi toga sto ne mozemo da se slozimo sta zelimo tako da smo na kraju resili da sami napravimo kosolu i u procesu je rada.
consola ima samo prednosti, ovde su za rad naj bitnije:
1. lakse kontrolises input level u procesing, kao i output level u AD konvertor.
2. mogucnost A/B slusanja sto je esencijalno za dobar rad. UVEK SLUSAJ MIX u toku rada!!! so cesce i sto detaljnije.
3. mogucnost slusanja uot of phase
4. mogucnost swap-a left/right
5. mogucnost menjanja redosleda sprava u chainu "on the fly"
- RMS till you die :) - koji su vam omiljeni nacini za dolazenje do finalnog mastera sa velikim RMS-om? Puno kompresora u seriji pa ono "svako po 1 db redukcije", visestruki paralelni procesing i blendanje istog, ili pak Waves L2 hardware i navrnite input gain? :)
hm...finalni RMS se "desi" iz procesinga. o tome i ne razmisljam. taj RMS koji se desi-desio se...takav je. najcesce ne koristim vise od jednog compressora i to ne radi kompresije nego radi tona. danas se muzika slusa tako glasno da prilikom takvih glasnih signala SVE sprave kroz koje signal prolazi rade kao kompresor. u principu ti i ne treba compresor.
L2 koristim samo da ne predjem digitalnu nulu....i ako limitiram vise od 0,5db onda je to znak da nesto nisam dobro uradio u procesingu.
- "Sacuvajmo tranzijent" - kada koristite vise kompresora u seriji, da li su vam sve veze latency-free, pa kad podmiksavate sumu imate sve "in-phase" ili se to posle rucno mrda u DAW-u? Koje sve metode primenjujete da sacuvate punch?
hm...kao sto sam gore rekao, ne koristim vise kompresora u seriji tako da ti na ovo pitanje ne mogu odgovoriti. moje iskustvo kaze da sto vise kompresora i sto vise eq-a i sto vise lampica koje se mrdaju to losiji sound izadje na drugoj strani.
tranzijenti su jako bitni za dinamiku, punch i groove...i ako imas tu srecu da dobijes mix koji ima tranzijente onda rad predstavlja zadovoljstvo i lako ga je sacuvati. na zalost 95% mixeva dolaze vec toliko ispeglani da se ja u principu trudima da im povratim "zivot".
jedina metoda da se sacuva punch (ako ga ima) jeste da signal ne zguzvas. drugim recima...malo ili nista kompresije, ne ulaziti u over na AD konvertoru, ne limitirati do bessvesti ...to je to.
- koliko cesto menjate lampe na tube opremi i da li su sve lampe po PS-u ili imate neke custom modifikacije?
nema odredjeno vreme za mejanje lampi. kada cujemo da nesto ne stima i slika pocinje da "visi" na jednu stranu, moras da dodajes puno visokih ili eq krci ili sumi znaci da je vreme za menjanje lampi.
nista nije po PS-u...sve je custom u studiju.
- da li je velika razlika kada Weiss EQ1 koristite sa i bez dinamicke ekvalizacije (DYN)?
velika je razlika. DYN meni zvuci muzikalnije i lepse radim u tom modu.
moram da kazem da weiss-a ne koristim puno i cesto posto nisam ljubitelj digitalnih sprava. nemaju karakter. koristim weissa kao m/s enkoder i za "popravke" posto je jaaaako precizan. klasiku radimo na weissu...rock band ne mogu da si zamislim na weissu. najezim se :grin:.
toliko za sada, bice jos :D
pozz i dobrodosli jos jednom :)[/QUOTE]
hvala ti...pozzz
alavuk
08-05-2009, 10:08 AM
bobo , nevene samo da vas pozdravim , ovom prilikom ;) i jedva cekam da uzivam u vasim prostim mudrostima ;)
Hallo Boban.
Vidio sam da koristis Metric Halo. Sada nisam siguran za sto tocno, dali samo za spectra food ili..
Ubiti pitam radi nove sprave ULN8 koja kako se cita pravi revoluciju i u AD\DA i u preampovima.
Meni se cini i njihov channelstrip jako jako dobro, mozeli i za to neko osobno misljene.
Ubiti te pitam, jer sam na putu da ja kupim tu sparvu. Kako citam i Bob Kutz je bio jedan od beta testera i odusevljen je.
Dali si dolazijo u kontakt sa spravom i koje ti je opcenito i osobito mislinje vezano za Metric Halo.
pozz
Denis
Bo_13
22-05-2009, 09:09 AM
Hallo Boban.
Vidio sam da koristis Metric Halo. Sada nisam siguran za sto tocno, dali samo za spectra food ili..
Ubiti pitam radi nove sprave ULN8 koja kako se cita pravi revoluciju i u AD\DA i u preampovima.
Meni se cini i njihov channelstrip jako jako dobro, mozeli i za to neko osobno misljene.
Ubiti te pitam, jer sam na putu da ja kupim tu sparvu. Kako citam i Bob Kutz je bio jedan od beta testera i odusevljen je.
Dali si dolazijo u kontakt sa spravom i koje ti je opcenito i osobito mislinje vezano za Metric Halo.
pozz
Denis
uh sorry...
tek sam se sada setio. :)
ja koristim spectra foo i to radi super. posto metric halo ne koristim za ista drugo ne mogu puno o tome da ti kazem, osim da to sto sam probao radi odlicno. dobra firma sa dobrim produktima. hi end.
pozzz
Thanks Boban.
samo naprjed :)
kao sto ste valjda i provalili, neven je moj partner iz fabrike i najzasluzniji je za akustiku studija...pa dok se mi ne konsolidujemo oko akustike vi nastavite sa pitanjima vezanim za sve ostalo...a o akustici uopsteno, ne vezano za akustiku fabrike, mozemo naravno da diskutujemo i bez njega.
... jeste li se več pokonsolidirali oko akustike:D?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.