Log in

View Full Version : Snimanje koncerta uzivo

akordeonista
02-05-2009, 07:52 PM
Kako (vi koji ste imali prilike) snimate koncerte uzivo? Nedavno sam snimao jedan manji koncert gde je bilo 8 kanala koji su isli u miksetu Dynacord PM1600-2. Iz Insert-a na svakom kanalu smo isli u karticu Edirol FA-101 ali cim smo ukljucili kabal u insert taj kanal je prestao da radi, tj. da salje zvuk na kutije. Zato smo vratili signal iz Out-a na kartici na drugih 8 kanala na mikseti i onda na tim kanalima stimali zvuk.
E sad, interesuje me da li postoji nacin da se neobradjen (bez EQ, efekata...) signal iz miksete posalje na karticu sa svakog kanala posebno a da se ne prekida zvuk tog kanala? Da li je u pitanju mikseta i sta bi trebalo da poseduje mikser da bi mogao ovo da radi bez prekida signala?

gregor z
02-05-2009, 08:10 PM
treba? direct out na pultu......u najvi?e primera su pre eq.....provjeri block diagram od pulta.........ili stavi? jack u insert samo do pola pa dobije? unbalanced izlaz.......barem tako radi na mackie pultovima......

Inače sad sad snimao 6 koncerata......radio sa Digico......i RME Madiface......:D:D:D:D:D:D:D.......odličan sound i najednostavnije snimanje/miksanje do sad.......

Pozdrav,

G

ELEKTROIVO
02-05-2009, 08:18 PM
moj prijatelj (član foruma IK) smo pred par mjeseci snimali koncert grupe Elemental povodom 10 godina njihovog postojanja u zagrebačkom klubu Boogaloo. mix je rađen na konzoli Midas Verona. uzeli smo signal sa direct outputa sa svakog kanala na mix-u i spojili na convertere i u komp.

nemožeš za ovu svrhu uzimati signal sa insert pointa... to uopće ne služi tome...... on služi za insertiranje nekog vanjskog hardvera (efekt, kompresor i slično), a karakteristično za insert je da na istom konektoru ima i send i return signala (objasnit ču ti pobliže ako nisi razumio), pa ako tu ubodeš obični TRS kabel, taj kanal ti više neće raditi......

ti si koristio Dynacordov mikser koji, ako me pamćenje dobro služi (imao sam jednog na servisu kod sebe) nema direst outpute i kao takav nije pogodan za snimanje live-a kanal po kanal. kad bi postojalo više AUX buseva mogao bi preko njih poslati signal van, ali opet, taj mikser ima dva ili možda tri AUX-a... tako da, nisi imao sreće :-)

ELEKTROIVO
02-05-2009, 08:22 PM
bravo gregore, da, istina, može se sa inserta tako uzeti signal, tako da tip od banane sa kabela sjedne na mjeto ringa na ženskom jacku na mikseru.......

akordeonista
02-05-2009, 08:23 PM
Hvala na odgovoru. Imam jos pitanja!

1. Mozes li navesti neku miksetu koja ima Direct Out (a da nema vise od 16 kanala) koja se koristi na standardnim svirkama po klubovima?

..ili stavi? jack u insert samo do pola pa dobije? unbalanced izlaz.......barem tako radi na mackie pultovima......

2. Da li ovo utice na signal? Ide li sve kako trebu u komp?

3. Ako se koriste stereo kablovi (sa stereo bananama) da li ima razlike u odnosu na mono kablove? Tj. da li se gubi nesto ako se koriste mono kablovi?

Znam da su pitanja nekome debilna ali meni je ovo prvi put da sam radio ovako nesto pa me interesuje kako se to zapravo radi!

ELEKTROIVO
02-05-2009, 08:29 PM
1. tu če ti vjerojatno Gregor znti vi?e reći...

2. ne, ovo ne utječe na signal, samo bi trebalo pripaziti na du?ini kabloa, jer je ipak riječ o nebalansiranom signalu

3. svejedno je kakve kablove koristi?, samo mora? konverter konfigurirati tako da prma nebalansirani signal........ a ako nema? mogućnost konfiguracije na converteru u smislu bal/unbal ulaza, obavezno koristi mono banane

[/quote]Znam da su pitanja nekome debilna ali meni je ovo prvi put da sam radio ovako nesto pa me interesuje kako se to zapravo radi![/quote]

ne postoje glupa pitanja, samo odgovori :-))))) pa niko se nije rodio da ba? sve zna... pa forum i postoji da nauči? neke stvari koje ti trebaju a nisi imao priliku negdje drugdje :-)))))))

akordeonista
02-05-2009, 08:50 PM
Blagodarim na odgovoru!!!:wink::grin::D

Arthur
02-05-2009, 09:00 PM
i ja da ti potvrdim, mono jack do pola u insert i vozi. ne bi trebalo da imaš nekih problema, ja sam ovo dosta često radio. Mixer koji bih ti preporučio je Allen&Heath Mix Wizard, ima direct oute i ok radi sam po sebi. nije jeftin, košta oko 1000eura ali nisam siguran da ima išta jeftinije od njega sa direct outima.

Oggy
02-05-2009, 09:04 PM
Pa ima u toj klasi i Mackie 24/8 koji ima DI out-e
Ali moze da ti posluzi i spliter neki Razdelis signal odmah i jedan ide za razglas, a drugi za snimanje...

ELEKTROIVO
02-05-2009, 09:42 PM
nisam baš siguran da bi mu spliter radio ako se radi o mikrofonskim signalima.... da je line-level u pitanju, sve pet :-)

Arthur
02-05-2009, 09:51 PM
itekako bi radio, postoje i mikrofonski splitteri, i jako su česti na svirkama gde su prisutni odvojeni mixeri za FOH i za monitoring

Oggy
02-05-2009, 10:08 PM
Pa ja sta god sam radio, ono, TV prenos/zivi zvuk, uvek se radilo sa odvojenim signalima. Jaaaako retko sa di out-a mixera.
E sad, postoje ljudi koji to ukopcavaju, iskopcavaju, pa ne znam tacno imena sprava, ali znam da se signal deli (splituje).

ELEKTROIVO
02-05-2009, 10:09 PM
itekako bi radio, postoje i mikrofonski splitteri, i jako su česti na svirkama gde su prisutni odvojeni mixeri za FOH i za monitoring

naravno, to ?tima, i radio sam sa time, samo, pritom sam mislio na to da ide sa mikrofonskim signalom iz splitera direktno u converter....... ta varijanta nebi radila.....

Reinhardt
02-05-2009, 10:35 PM
ivo, pusti se ti snimanja i lemilo u ruke :)))

akordeonista
02-05-2009, 10:52 PM
Imate li neki predlog za spliter? Koje su im cene? Koje sprave su ok a koje ne?
Dajte neke blize informacije o spliterima!

Arthur
03-05-2009, 07:50 AM
mislim da ti za te potrebe po 8 kanala i slično sa dynacord mixeta ipak najpametnije da čupaš insert signal. Bez ikakvih problema dobićeš normalan snimak. Sve ostalo ti je već viša matematika, a i ja bih tu pre išao na mixer sa di-outima (upravo što ivo i kaže, da bi mogao direktno u konvertere ići) al to košta više para. Možeš uzeti i jeftiniji mixer, al onda pare daješ na splitere i slične zajebancije, a tu već stvari postaju komplikovanije (opet, što Ivo kaže, sve i da splituješ mikrofonski signal, opet ti treba neki drugi preamp da bi ga svukao na linijski nivo)

gregor z
03-05-2009, 11:25 AM
ako ti treba samo 8 kanala....onda je najednostavnije kupit zvućnu karticu sa 8 mic preampa (ala presonus).......ideš iz stagebox-a direktno u karticu....podesiš gainove-snimaš u kompjuter - napraviš direct monitoring......i line out iz kartice direktno u mikser......na kojem onda radiš sound.....i može biti bilo koji....

Ja sam snimio dosta koncerata sa dve RME FF 800 + 8 kanalni preamp sa ADAT outovima....sve skupa 16 ch......jedina razlika je da imaš AD/DA stage izmedju ali to u živo niko neče primjetit.....

Gregor

spidermusic
03-05-2009, 06:57 PM
Kao sto vec rekose cenjeni Forumasi, postoje dva nacina za snimanje koncerata. Jedan, splitovanjem mikrofonskog signala jos na bini, zasta je u daljem procesu snimanja i ozvucavanja potrebno imati mikser za FOH i mikser ili odgovarajuci set preampova koji ce pojacati signal i proslediti u konvertore i, naravno, drugi, uzimanjem linijskog signala preko direct output-a na FOH mikseru. Na ozbiljnijim mikserima, postoji mogucnost izbora da li ce se signal uzeti neposredno posle preampa, posle EQ, posle MUTE-a ili posle FADER-a. Obicno je fabricki podeseno da se signal uzima neposredno posle preampa, kao sto je slucaj kod Allen & Heath GL2400-16 ili Allen & Heath GL2400-24, kao i kod Allen & Heath Mix Wizard 16ch sa kojima sam radio. Takodje, kada je rec o niskobudzetnim mikserima, Direct output postoji i na Behringer-u UB 2442FX-Pro (ili nekom njihovom slicnom Xenyx modelu), ali je, nazalost, fabricki podesen posle EQ, MUTE i FADEr-a, sto i nije bas neka prednost (da ne kazem nedostatak) za snimanja uzivo.

Preporuka je za snimanje klupskih svirki koristiti Direct output varijantu, jer nema potrebe za koriscenjem posebnog seta preampova ili posebnog miksera za usnimavanje, a time se proces znatno olaksava i pojeftinjuje. U nedostatku Direct output-a moze posluziti i Insert o kome je Gregor Z vec govorio.

ELEKTROIVO
03-05-2009, 09:41 PM
ivo, pusti se ti snimanja i lemilo u ruke :)))

ma to samo kad se nasnifam olovnih para od lemljenja, onda se upustim u avanturu kao ?to je snimanje live-a :-)))))))))))))

uostalom, kad se pojavi neka tema koju dovoljno poznajem da mogu nekome dati savjet ili prenjeti svoje iskustvo, za?to to ne učiniti?
prije ili kasnije, dogodit će se da ja neću ne?to znati ili imati nedovoljno znanje o nečem, pa če mi foruma?i radije pomoći nego da samo postavljam pitanja, kaj ne? :-)

dvuckovic
03-05-2009, 11:56 PM
ma to samo kad se nasnifam olovnih para od lemljenja, onda se upustim u avanturu kao što je snimanje live-a :-)))))))))))))

predji na lead-free :)

ELEKTROIVO
04-05-2009, 06:33 PM
predji na lead-free :)

pa to ti ej kao da jede? čevape bez luka :-)

Reinhardt
04-05-2009, 09:03 PM
lead free?

hebat cu kevu onomu ko izmisli to govno!!

toliko nedostataka, a ne vidim ni jednu prednost (osim dobar razlog ovima iz EU da nas jos vise prcaju)

ELEKTROIVO
04-05-2009, 09:12 PM
lead free?

hebat cu kevu onomu ko izmisli to govno!!

toliko nedostataka, a ne vidim ni jednu prednost (osim dobar razlog ovima iz EU da nas jos vise prcaju)

pa jesam ljepo rekao..... ko čevapi bez luka :-)

magnum
17-05-2009, 01:24 AM
Kako (vi koji ste imali prilike) snimate koncerte uzivo? Nedavno sam snimao jedan manji koncert gde je bilo 8 kanala koji su isli u miksetu Dynacord PM1600-2. Iz Insert-a na svakom kanalu smo isli u karticu Edirol FA-101 ali cim smo ukljucili kabal u insert taj kanal je prestao da radi, tj. da salje zvuk na kutije. Zato smo vratili signal iz Out-a na kartici na drugih 8 kanala na mikseti i onda na tim kanalima stimali zvuk.
E sad, interesuje me da li postoji nacin da se neobradjen (bez EQ, efekata...) signal iz miksete posalje na karticu sa svakog kanala posebno a da se ne prekida zvuk tog kanala? Da li je u pitanju mikseta i sta bi trebalo da poseduje mikser da bi mogao ovo da radi bez prekida signala?
Moras do pola i malo vise da ubacis "bananu" u insert, radice sve normalno ,1000 puta sam tako snimao preko inserta na powermate

Bockie
18-05-2009, 03:55 PM
Radio bi spliter...
Radio bi brutalno...
...a toliko i kosta... :shock:
16 kanala spliter moze kostati vise hiljada evra...

Allen&Heath mix wiz16 je odlican izbor,za tu lovu odlicni preampi i eq, bolji od mackie-a (onyx 1640 - kojeg ja koristim)... U kombinaciji sa dobrim interfejsima i tonmajstorom moze biti veoma mocan...

Miha Blaze
23-05-2009, 01:50 PM
+1 glas za Allan&Heath Mix Wiz 3... radio na njemu 100 puta... ljudi kazu da je plastikaner... ja sam postizao znatnu masnocu sa njim... cak smo stavljali kante ispod PA zvucnika kako se mast ne bi cedila na pod :D... u svakom slucaju dosta mogucnosti a koliko vidim tebi bi bio savrsen, sem mozda cene?
pozdrav! :)

Boki_R
08-07-2009, 10:18 AM
pa jesam ljepo rekao..... ko čevapi bez luka :-)
mislis bez piva?

ELEKTROIVO
12-07-2009, 08:02 AM
mislis bez piva?

pa pivo je uz čevape standardna oprema :-)