View Full Version : Mastering Studio u Beogradu?
DaBear
29-04-2009, 07:31 AM
prijatelj razmislja da otvori pravi mastering studio u Beogradu, sa nekim Englezima koji su radili u nekom poznatom studiju u Londonu.
Ja (kao i uvek) skeptican..ne bi se petljao u to.
Sta VI mislite, da li ima smisla, jer bi ulaganja bila znatna.?...(sobzirom da svako i njegova baba rade mastering na PC-jevima..)
A tu je i jeftino on-line masterovanje po svetu, gde mozete da birate koji "faca" ce da vam radi..
:(:confused:
Danny Lou
29-04-2009, 08:45 AM
kod nas je sve tesko predvidjeti (kod nas - Balkan), mozda se ljudima to isplati a mozda i ne. ako su uslovi sto se tice zakona dobri onda sto da ne, dobre zenske, dobra klopa, sve jeftinije, smjestaj, ovo-ono... oni naravno racunaju na klijente iz cijelog svijeta?
lesha
29-04-2009, 09:20 AM
bas su nasli pravo trziste :D
DADDY Z
29-04-2009, 09:27 AM
još u ovo doba krize?
teško...jedino ako će da uzimaju 15eu po songu...
prijatelj razmislja da otvori pravi mastering studio u Beogradu, sa nekim Englezima koji su radili u nekom poznatom studiju u Londonu.
Sta VI mislite, da li ima smisla, jer bi ulaganja bila znatna.?...(sobzirom da svako i njegova baba rade mastering na PC-jevima..)
A tu je i jeftino on-line masterovanje po svetu, gde mozete da birate koji "faca" ce da vam radi..
To sam i ja svojevremeno pomislio, da bi bilo dobro da Beograd ima normalan mastering studio...
Posle iskustva u "Town House"-u i "Metropolis"-u, pozvao sam svoje drugare iz tih studija, napravili su mi tehnicki projekat (soba je iskopirana "Mastering suite 1" iz "Town House"-a), strovalio gomilu para u celu tu zajebavanciju i :banghead::banghead::banghead: ...
Od prvobitne ideje da ce svima u poslu (od aranzera do "producenata" i izvodjaca) biti drago da "kod kuce" dobiju rezultate koji mogu da "stanu na crtu" BILO KOM "on-line" masteru, dobio sam to da je ipak vaznije sta pise na omotu od onoga sta izlazi iz zvucnika.
Na stranu sto i dalje retko ko RAZDVAJA mix od masteringa - dovoljno je da se zakuca limiter na kraju i to je to...
Nije to dobra investicija u ovim krajevima - cini mi se...
disco violence
29-04-2009, 10:21 AM
A mozda se nasa gospoda muzikanti napale,kao ono dosli Englezi....
Salim se mislim da si vec u svom postu dao odgovor na ovo pitanje.Mala bara puna krokodila.
alavuk
29-04-2009, 10:23 AM
pre ce biti mali krokodili a velika bara :D nista zlonamerno
Arthur
29-04-2009, 10:38 AM
ako nemaju već spremnu klijentelu koja bi online koristila njihove usluge odavde, odgovor je ne. definitivno loša ideja.
Mogli
29-04-2009, 02:11 PM
Bolje da uloze pare u masinu za toalet papir, to sigurno pije vode kod nas.:D
Braca
29-04-2009, 02:35 PM
Hm, mnogo ste bre skepticni, pa zasto da ljudi ne otvore takav mastering studio, sto vise to bolje, pa nece valjda doveka biti kriza, bez ulaganja nema nade, mislim da je Srbija respektabilno trziste (po broju stanovnika), pa onda i regionalna trzista. Ne znam, shvatam sta Ogi kaze, verujem da je skroz u pravu, ali ja potpuno iracionalno mislim da sto vise to bolje i studija i mastering studija, filmskih i ostalih studija. Eto ja znam da Hrvati kod nas rade muziku za svoje serije, nije li to dobro, meni jeste. Sto se mene tice neka Srbija bude ko Neshvil, bice dobro.
Ogi nemoj da zalis ni dinara koje si utrosio u tvoj studio, jer je vrh, i bio je potreban takav studio, a to sto trenutno izbegavaju da ozbiljno urade taj deo produkcije, nece jos dugo.
disco violence
29-04-2009, 03:25 PM
Nek se povezu sa Mitrovicem on otvara filmski studio ako se ne varam u Dobanovcima po ugledu na one holivudske.O ovoj temi nismo nista pricali,a trebali bi,vi'te ovo
http://www.pfistudios.com/
Geronimo
29-04-2009, 04:41 PM
Ne preporucujem ti to ako ne zelis da places pored opreme koju ceti neko ukrasti. Druga varijanta je da ce te bojkotovati sto imas to sve a kao trece bice preskupo za ovo trziste jer je cinjenica da MAIN stream muzika je GRAND i kako se uopste isplati raditi mastering za nekoga ovde domace ?!?!?!
Svi gledaju ovde da rade sa nekime preko bare a verovatno i znas da imas mastering preko net-a sa raznim inzenjerima u engleskoj, americi, nemackoj itd. za sitne pare.
Umesto da ulazete u opremu za mastering bilo bi vam bolje da vidite sta mozete da izvozite iz Srbije u Rusiju jer nema poreza.
:D
p.s. Za ovoga gore sto kaze za PFI hah pa to je smesno. On jeste napravio sve to ali to je stalno prazno, snima se "po terminu" a nada je da ce se holivud zapaliti. Zasto bi neko dolazio u Simanovce kada ima Prag, svetski centar filmske produkcije "provereno" a mi nismo ni blizu toga "proverenog". Jos jedan podatak da ovde produkcija nije vise jeftina kao sto je nekada bila, ljudi su se uzdigli ovde i poceli da naplacuju blizu nekih evropskih cena. Plus nema poreske olaksice pa cemu onda sve to ????????!!!!!!!
disco violence
29-04-2009, 05:47 PM
:D
p.s. Za ovoga gore sto kaze za PFI hah pa to je smesno. On jeste napravio sve to ali to je stalno prazno, snima se "po terminu" a nada je da ce se holivud zapaliti. Zasto bi neko dolazio u Simanovce kada ima Prag, svetski centar filmske produkcije "provereno" a mi nismo ni blizu toga "proverenog". Jos jedan podatak da ovde produkcija nije vise jeftina kao sto je nekada bila, ljudi su se uzdigli ovde i poceli da naplacuju blizu nekih evropskih cena. Plus nema poreske olaksice pa cemu onda sve to ????????!!!!!!!
Kume pa mi to nismo znali samo si nam rek'o da cemo da snimamo ton filmove.
DaBear
29-04-2009, 06:49 PM
hvala na odgovorima, ..generalno sam i ja sve to znao / mislio...
A sto se tice cena kod nas..istina, u nekim poljima se vec izjednacavaju sa zapadom. Pa jos i sto je Euro pao u odnosu sa funtom, malte ne 1:1, tako da nema velike razlike...
Reinhardt
29-04-2009, 08:43 PM
ako se smijem ukljuciti u raspravu.. nisam iz Bg-a, ali se isto primjenjuje i na Zg, a to je generalno u svakoj bran?i isto:
nije va?no ?TO nego KAKO i TKO radi određeni posao..
IMHO,naravno
alavuk
29-04-2009, 11:49 PM
sta je tj kakva je neka holivudska prica sa nekim nasim likom ili bosancem koji ima neke svemirske brodove od studija za holivud u rumuniji ili bugarskoj ?
Geronimo
30-04-2009, 01:11 AM
Mislim da niko nezna da odgovori na to pitanje nazalost. :banghead::banghead::banghead: Vise bih rekao da s to neke
Volt Dizni ideje sa kojima se ti pojedinci izivljavaju.:D
sta je tj kakva je neka holivudska prica sa nekim nasim likom ili bosancem koji ima neke svemirske brodove od studija za holivud u rumuniji ili bugarskoj ?
Hm, mnogo ste bre skepticni, pa zasto da ljudi ne otvore takav mastering studio, sto vise to bolje, pa nece valjda doveka biti kriza, bez ulaganja nema nade, mislim da je Srbija respektabilno trziste (po broju stanovnika), pa onda i regionalna trzista. Ne znam, shvatam sta Ogi kaze, verujem da je skroz u pravu, ali ja potpuno iracionalno mislim da sto vise to bolje i studija i mastering studija, filmskih i ostalih studija. Eto ja znam da Hrvati kod nas rade muziku za svoje serije, nije li to dobro, meni jeste. Sto se mene tice neka Srbija bude ko Neshvil, bice dobro.
Ogi nemoj da zalis ni dinara koje si utrosio u tvoj studio, jer je vrh, i bio je potreban takav studio, a to sto trenutno izbegavaju da ozbiljno urade taj deo produkcije, nece jos dugo.
Da me niko ne shvati pogresno - daleko od toga da zalim i za jednim dinarom koji sam ulozio u studio, niti sam zavrsio ulaganja, ali to iz dosadasnje prakse nema veze sa nadom, krizom i formiranjem trzista.
Studio sasvim dobro radi - imam stalne klijente (Turske, Italijanske i Bugarske izdavace), ali mi je potpuno jasno da je cela ta "mastering studio" ideja moj hir, a ne realna potreba na trzistu. Bez obzira na cene (koje su iste ili nize od uobicajenih ponuda za "on-line" ili "e-mastering"), ideja da je u "komsijskom dvoristu voce sladje" postaje neprelazna prepreka.
Nikome ne pada na pamet kako taj "unattended session" izgleda u studijima koji nude "e-mastering" usluge, cak i kad su studiji sa velikom reputacijom u pitanju. Licno sam bio prisutan bar 15 puta kada u "Metropolis"-u sekretarica dodje sa spiskom numera sa servera, da popuni formulare i uvede u arhivu KO ce da radi mastering. Onda zaposleni mastering inzenjeri sakupe svoje ASISTENTE, ili momke koji tu imaju "internship" (peku zanat i kibicuju kako majstori rade) da taj posao razdele medju sobom. Eventualno, na kraju preslusaju to sto su ovi uradili, potpisu isporuku i - to je taj "master svetske klase"...
Moguce da bi ti momci uspeli da se izbore sa tim, zato sto su Englezi...:rolleyes:
LACKY
01-05-2009, 12:57 AM
A sta je poenta price? Ulozio sam mnogo para, dali ce iko hteti da radi kod mene?
Pa to nezavisi od mnogo para, vec od rezultata! Sta god ti rezultati bili, i sta god ko iz strucnog sveta o njima mislio.
LACKY
01-05-2009, 01:04 AM
Da me niko ne shvati pogresno - daleko od toga da zalim i za jednim dinarom koji sam ulozio u studio, niti sam zavrsio ulaganja, ali to iz dosadasnje prakse nema veze sa nadom, krizom i formiranjem trzista.
Studio sasvim dobro radi - imam stalne klijente (Turske, Italijanske i Bugarske izdavace), ali mi je potpuno jasno da je cela ta "mastering studio" ideja moj hir, a ne realna potreba na trzistu. Bez obzira na cene (koje su iste ili nize od uobicajenih ponuda za "on-line" ili "e-mastering"), ideja da je u "komsijskom dvoristu voce sladje" postaje neprelazna prepreka.
Nikome ne pada na pamet kako taj "unattended session" izgleda u studijima koji nude "e-mastering" usluge, cak i kad su studiji sa velikom reputacijom u pitanju. Licno sam bio prisutan bar 15 puta kada u "Metropolis"-u sekretarica dodje sa spiskom numera sa servera, da popuni formulare i uvede u arhivu KO ce da radi mastering. Onda zaposleni mastering inzenjeri sakupe svoje ASISTENTE, ili momke koji tu imaju "internship" (peku zanat i kibicuju kako majstori rade) da taj posao razdele medju sobom. Eventualno, na kraju preslusaju to sto su ovi uradili, potpisu isporuku i - to je taj "master svetske klase"...
Moguce da bi ti momci uspeli da se izbore sa tim, zato sto su Englezi...:rolleyes:
Nemoj da seljutis na mene ali moram nesto da ti kazem!
Dok si ti zavrsavao muzicke skole, zatim akademije, pa svirao i aranzirao(sto izuzetno cenim).
Neki su se ljudi ceo svoj zivot (kao mnogi ovde, pa i ja) posvetili snimanu, tehnologiji snimanja i zvuku(cak je to podeljeno do te mere, da se zna ko dobro snima a ko dobro mixa, pa plus ko je dobar masterdzija)! E sad ti pokusavas uci na taj teren tako sto si kupio skupe uredjaje i to je to. Nije to bas tako jednostavno (i to bi trebalo da se ceni, iako nije prevashodno naj bitnije za muziku, jer je ona postojal i pre toga)!
Kao sto se i na pizzu ne ide u Staru Hercegovinu, a ni na kolenicu u New Jork, ne ide se ni na mastering gde je najskuplja oprema!
InsaneEyes
01-05-2009, 01:27 AM
E sad ti pokusavas uci na taj teren tako sto si kupio skupe uredjaje i to je to. Nije to bas tako jednostavno (i to bi trebalo da se ceni, iako nije prevashodno bitno za muziku, jer je ona postojal i pre toga)!
niko nije toliki debil da kupuje skupe uredjaje samo iz hira, zajebancije, prestiza i skupljanja klijentele, ljudi mozgaju nonstop, tako ja kontam :wink:
@Ogi - na koji Metropolis mislis?
LACKY
01-05-2009, 01:35 AM
Izvukao si recenicu iz konteksta!
Jer nikoga nisam proglasio debilom.
A ti kontaj kako ti odgovara!
InsaneEyes
01-05-2009, 01:48 AM
pardon mua :(
InsaneEyes
01-05-2009, 01:50 AM
niko nije rekao da si ikoga proglasio debilom, aj sad forumske svadje jesu za debile ne budimo to :(
mastering studio u RS bi mozda imao logike kada bi cena po pesmi bila recimo 20 eur za nepotpisane bendove, 30 za potpisane, tako ja kontam :da:
idekius
01-05-2009, 03:31 AM
mastering studio u RS bi mozda imao logike kada bi cena po pesmi bila recimo 20 eur za nepotpisane bendove, 30 za potpisane, tako ja kontam :da:
Da, da, daaaaa... pa smo došli dotle da pojedini rade čitav arr. za 200 eu, a uz to daju i snimanje i mix gratis. S? obzirom na to me ne bi čudilo da neko zaista masteruje za 20 eu. Zbog takvih stvari povremeno dobijam volju da nekima prekratim život, jer je i onako ništavan :da::banghead:
O fancy inostranim masterima...
Nekad to ispadne o.k., a nekada i ne baš. Medjutim, stekao sam utisak da je placebo efekat vrlo jak i da mnogi ljudi, čak i oni koji se ozbiljno bave muzikom, slušaju predrasudama, a ne ušima.
Već sam negde pominjao primer eminentnog muzičara iz Niša koji je skoknuo kod mene da čuje tek pristigli master iz USA, a ja greškom pustio sopstvenu verziju mastera... jebi ga, prošlo je pola pesme dok sam ja ukapirao da nisam pustio made in USA master, već nešto što sam ja budžio, a ovaj je stigao da za to vreme lansira gomilu proseravanja:
-Nema... odmah se čuje!!! Ovo kod nas stvarno ne može da se dobije! :rotfl:
Kamo sreće da predrasude rade samo kada je mastering u pitanju.
Ima naš narod lepu izreku za to: "U tudjega tatka, pogolema #&$tka".
Čolu su mixali u studiju P.G., pa je rezultat blago rečeno sumnjiv, ali... to uopšte nije smetalo lansiranju medijskih priča na temu produkcije.
Nedavno gledam Trkulju na TV-u i čovek kaže kako radi album, mixaće neka mega faca u Londonu i to samo zato što mu se dopao materijal, inače.. ne bi nikako! :rotfl: Ultra - mega - giga Londonski producent je odvalio na Trkuljin materijal i radi ga sa enormnom ljubavlju :rotfl: Slušam šta priča čovek i razmišljam: -Nos će da ti poraste od laganja :) Kao da ljudi ne znaju kako na pomenutu temu za pare može sve. Ali, dragi nam gosn Trki kapira da su ljudi budale i da se pecaju na takve priče, zna da ljudi vole tog "tudjega tatka" :D , pa zašto ne bi svom materijalu dao na značaju takvim pričama :)
Danny Lou
01-05-2009, 07:11 AM
Već sam negde pominjao primer eminentnog muzičara iz Ni?a koji je skoknuo kod mene da čuje tek pristigli master iz USA, a ja gre?kom pustio sopstvenu verziju mastera...
e sad mozda si ti taj mastering stvarno dobro uradio! :D:D:D
mada u neku ruku bi lijepo bilo da ostvarimo jaci kontakt sa svijetom i evropom, makar da pocnemo...
DaBear
01-05-2009, 09:31 AM
Da, da, daaaaa... pa smo došli dotle da pojedini rade čitav arr. za 200 eu, a uz to daju i snimanje i mix gratis. S? obzirom na to me ne bi čudilo da neko zaista masteruje za 20 eu. Zbog takvih stvari povremeno dobijam volju da nekima prekratim život, jer je i onako ništavan :da::banghead:
O fancy inostranim masterima...
Nekad to ispadne o.k., a nekada i ne baš. Medjutim, stekao sam utisak da je placebo efekat vrlo jak i da mnogi ljudi, čak i oni koji se ozbiljno bave muzikom, slušaju predrasudama, a ne ušima.
Već sam negde pominjao primer eminentnog muzičara iz Niša koji je skoknuo kod mene da čuje tek pristigli master iz USA, a ja greškom pustio sopstvenu verziju mastera... jebi ga, prošlo je pola pesme dok sam ja ukapirao da nisam pustio made in USA master, već nešto što sam ja budžio, a ovaj je stigao da za to vreme lansira gomilu proseravanja:
-Nema... odmah se čuje!!! Ovo kod nas stvarno ne može da se dobije! :rotfl:
Kamo sreće da predrasude rade samo kada je mastering u pitanju.
Ima naš narod lepu izreku za to: "U tudjega tatka, pogolema #&$tka".
Čolu su mixali u studiju P.G., pa je rezultat blago rečeno sumnjiv, ali... to uopšte nije smetalo lansiranju medijskih priča na temu produkcije.
tako sam i ja svojevremeno kod nas pustao neke moje mikseve, posle price o tome koji reverb imam (Lexicon 960L, i jos brdo "slabijih" Sony, Yamaha, Eventide itd...) Elem, krene vokal i "slusaoci" kazu.."..nema sta , ODMAH se cuje da je to Lexicon! Sta ces...kvalitet!"
- A ono bio Yamaha REV500 (od €300!!)
da se vratim na mastering polemiku...
I dalje mislim da mnogi ocekuju CUDO od masteringa....pa znam i gomilu ljudi koji su iz BG i Srbije slali snimke preko i kad su ih culi, bilo je :"Pa nista se ne cuje"ili "sve je isto...nase bolje".!!
Napravljena je tolika fama oko toga da se ljudi kod nas, (mi smo jako podozriv narod) UVEK razocaraju kad cuju masterovani snimak i (bez obzira) ko ga je radio - uvek nesto nevalja!!!
Pa ni taj mastering za Colin album im se nije svideo (kaze mi drug koji radi tamo, da su posle 10 dana zvali i rekli da im se ne svidja - iako su bili prisutni na sessionu!!)
Braca
01-05-2009, 12:31 PM
Istina je negde na sredini, moda je cudo, a neznanje je jos vece cudo. Po momskromnom razmisljanju, mastering moze jako dobro da posluzi ako se u mixu nisu postigle neke nijanse, ali da mastering napravi dobar snimak od loseg mixa to je vec nemoguce.Moze se i bez masteringa, ali kao faza postprodukcije on je realan i potreban. Prema tome zasto to u Srbiji funkcionise kako funkcionise, to treba posmatrati u sklopu mnogih stvari koje u Srbiji postoje ali nikako da funkcionisu kao u normalnom svetu, ja licno mislim da je to zbog toga sto smo delimicno siromasni, a delimicno siromaasni i u plitkom razmisljanju (mislim na tiraniju vecine, pa onda pametni ljudi koji znaju i ne mogu da dodju do izrazaja), tu smo gde jesmo, ali se ipak nadam da sto vise studija to bolje, pa ce iz neke konkurencije izaci i kvalitet!
Arthur
01-05-2009, 01:01 PM
pa evo, sudeći po pričama sa foruma, nekako se nameće zaključak da je ideja mixati u prirodnoj dinamici a da je posao mastering inženjera da to naguze na loudness nivo koji je današnji tržišni imperativ, a da pritom ne zajebu ni jednu jedinu stvar (što ne znam kako rade, al ljudi kažu da rade). To mi je samo po sebi dovoljno opravdanje postojanja tog dela procesa, i naravno, 2 gi par ušiju koji zlata vredi
idekius
01-05-2009, 01:56 PM
tako sam i ja svojevremeno kod nas pustao neke moje mikseve, posle price o tome koji reverb imam (Lexicon 960L, i jos brdo "slabijih" Sony, Yamaha, Eventide itd...) Elem, krene vokal i "slusaoci" kazu.."..nema sta , ODMAH se cuje da je to Lexicon! Sta ces...kvalitet!"
- A ono bio Yamaha REV500 (od €300!!)
Dva konkretna slučaja! U prvom je svedok Šimpraga, u drugom Oggy.
1. Drndamo neku pesmicu kod Šimeta, Šime više radi, ja više mudrujem i filozofiram, kad eto ti našeg drugara sa foruma:
-Jaooo... kakav reverb na dobošu. Strava!!! Jebe kevu!!! Lexicon 300L je zakon!
Ahhhmmm... Lexicon 300L jeste radio u tom trenutku... ali, na vocalu. Na dobošu je bio Altiverb.
2. Sedimo Oggy, jedan član foruma i ja i pijemo kaficu u nekom kafiću i onako usput komentarišemo Oggy-jevu pesmicu za jedan dečiji festival. Član foruma pita:
-Jeli Ognjene, koji ti preamp i mic imaš, a Oggy mu kaže kako ima rodu Calssic 2 i Amek 9098i.
Član foruma: -Mogu da ti kažem da se to i čuje!!!
Oggy i ja smo smetnuli s? uma kako je ta pesma radjena i još klimali glavama i pričali: -Da, da, daaaaa...
Par sati nakon toga, kod mene kući se Oggy dosetio:
-A jeli.. gde je to ovaj čuo Classic 2 i Ameka, kada si vocale ti zbembao Behringerom B2 i Behringerom Ultragain Mic 2200...
Do duše, moram da priznam da je taj B2 radio tako da mi je na kraju bilo žao da ga prodam, pa sam ga poklonio kumu...
To nisu stvari koje se mogu zameriti ljudima. Hoću samo da kažem koliko je placebo efekat jak. Da nije, ne bi ga koristili i u medicini.
Otprilike dodje ista priča sa masterinzima... (dok se ne naučimo pameti)...
gregor z
01-05-2009, 03:00 PM
palo mi na pamet da i ja napišem par stvari......kako se več bavim time dosta profesionalno....
Što se tiče pro-mastering studija u BG....ili bilo gde drugdje na Balkanu.....težko če to proči u ova vremena .....u Ljubljani se Fabrika 13 zatvorila......prodaju svu opremu.......
Težko je danas furati samo mastering biznis......ako nemaš/nisi čovek-a koji to zna vrhunsko radit, a za to trebaš imat godine iskustva kao mikser, snimatelj, producent, muzičar etc.......i nemaš baze klienata koji te znaju osobno ili preko tvojih prijašnjih radova......i s večinom od njih si radio sve i svašta prije (miks, produkcija, live, recording.....etc) i na osnovi prijašnjeg iskustva/renomeja ti vjeruju da češ napraviti neki maksimum.....mislim da samo mastering studio na ovim prostorima ne može opstat.....moraš se baviti i drugim stvarima iz zanata....
Oprema sama po sebi ne znači ništa.....ima na svijetu stotine studia sa vrhunskom opremom ali bez ljudi koji bi je znali upotrebljavati.......može neko sa plug-inima napravit bolje od nekog sa 100K EUR robe....
Moje mišljenje je da ljudi danas previše očekuju od masteringa, ako sam precizan stereo masteringa......nekad dobijam komentare koje inače dobivam kod miksanja.....kao manje toga, više onoga.....kao da to možeš jednostavno podešavati na stereo masteru , ko da imaš separate trackove.....:D
večina novih klienata oćekuje nekakve "free" samplove...meni treba isto vremena da napravim sample ili konačni master......ako hoču napraviti dobro.......dosta puta to uradim za nove kliente koji več imaju neki renome.....ili veoma dobre miksove......i postoji mogučnost da bi mogli suradjivati u budučnosti.....
a ima ih puno koji bi samo "probali".....da vide da li se jim svidja tvoj stil...:shock:...i onda hoču još revizije po 5 puta etc......na kraju možeš potrošit 3-5 sati po pjesmi.....i onda ti na kraju kažu , da nisu baš zadovoljni sa tvojim stilom i da jim je neko to bolje napravio......ostaneš bez vremena, bez para i bez novog klienta.....i tu nema baš matematike ako imaš vrhunsku opremu.....za koju si potrošio brdo love.....:mad:
Takozvane "face" u mastering biznisu po mom mišljenju rade vrhunske projekte na 100% truda, znanja i vremena, a sve ostale na max 50%.
Ja sam dosada več par puta ponovno radio mastering posle nekih "top notch" amera, švaba, holandjanina, švedjanina.....koji su kao top, imaju top opremu i credit listu od dva metra.....a kad čuješ original miks i njihov master....i usporediš ih na istoj glasnoči.....ne možeš verovati koliko su neki upropastili miks i pjesmu....to može skoro svako napraviti za 10 min sa Izotope Ozone, Finalizer , T-Racks i slično......a naplačuju 100+ EUR po pjesmi.........neki klienti nisu mogli verovat , da ja mogu napravit master toliko bolje....sa lošijom opremom......i kao iz Slovenije........:D
Placebo je tu u tome da ovdje ljudi automatsko misle da ako je stranac - onda je sigurno bolji :rotfl:
Istina je da sam isto čuo par masteringa , koji su bili fenomenalno odrađeni.....i ne bih mogao napraviti bolje od njih nikako......
On-line variante su naj komplikovanije.....ti dobiješ miks, nikad nisi video ljude koji stoje iza muzike, ne znaš koja jim je muzička estetika, kakav sound se im svidja.....i napraviš mastering po nekom svom feelingu....a može ispast totalno krivo za klienta.....koji to znaju onda slušat na kompjuterskim zvučnicima i govore ti da nešto ne štima na basovima i da su visoki naterani.....:confused: ....i onda smo opet na revizijama mastera.....ili eventuelno miksa....i opet potrošiš vreme koje niko ne plača...
ja zbog togu uvijek slušam miks prije i predlažem neke ispravke na osnovu iskustva , koje imam kao mikser i producent.......nekad napravimo popravke na miksu više puta......tako mogu uštedit puno vremena na finalnom masteringu i na kraju imat puno bolji rezultat.....bez revizija...
večina mojih stalnih klienata radi s mnom baš zbog revizije miksa i nekih savjeta za poboljšanje zvuka ili omjera prije masteringa......
....evo htio sam samo podijelit par iskustava koja sam stekao tokom godina.......a razpisao sam preko cele strane:rotfl:....
Gregor
DaBear
01-05-2009, 03:22 PM
....evo htio sam samo podijelit par iskustava koja sam stekao tokom godina.......a razpisao sam preko cele strane:rotfl:....
Gregor
[/QUOTE]
super ! sve tacno i sve stoji ! hvala ne vremenu...treba ovo napisati...:)
idekius
01-05-2009, 03:38 PM
...a sve ostale na max 50%.
Mnogo je, kume! ("Lepa sela, lepo gore") :rotfl::rotfl::rotfl:
I veliko je pitanje da li to uopšte radi potpisani producent, ili "mali Djokica"... :-)
InsaneEyes
01-05-2009, 04:31 PM
Da, da, daaaaa... pa smo do?li dotle da pojedini rade čitav arr. za 200 eu, a uz to daju i snimanje i mix gratis. S? obzirom na to me ne bi čudilo da neko zaista masteruje za 20 eu. Zbog takvih stvari povremeno dobijam volju da nekima prekratim ?ivot, jer je i onako ni?tavan :da::banghead:
ne kontam taj tvoj deo o lisavanju nistavnih zivota uopste :D
mozda i ima logike to sto pricas, ja sam zadnje 3 godine radio u firmi koja je proizvodila jednu od nasjkupljih vrsta proizvoda, i imali smo najbolju cenu na PLANETI, a opet bankrotirala firma.
i dalje mislim da je danas 30 eur dosta dobra majstorska satnica, racunajcuci da dobar master majstor moze da zavrsi pesmu za sat vremena.
muzika se MNNOGO vise proizvodi nego pre 10 godina a MNOGO manje se zaradjuje od nje nego pre 10 godina. ne kazem, dosta ljudi placa pesme koje skida sa iTunesa i slicnih servisa ali je to ipak manji procenat, a pored ovako jeftinog hardvera svaka nepoznata shusha pravi mjuzu i pozeli da odnese pesme na master, evo ja npr. e sad ako mislite da radite samo za poznate face onda ok.
ne znam kako razmisljate, ali svake godine je sve teze i teze osmisliti posao jer se sve menja ludackom brzinom
InsaneEyes
01-05-2009, 04:36 PM
procitah Gregorov post, ovo sto sam napisao je ok za online posao, ovako uzivo ... ludillo... :banghead: revizije revizje, dodaj oduzmi dok mu ne pogodis psihu, ma za master studio moras da imas psihijatrisku diplomu sammotakko
DaBear
01-05-2009, 04:38 PM
ne kontam taj tvoj deo o lisavanju nistavnih zivota uopste :D
mozda i ima logike to sto pricas, ja sam zadnje 3 godine radio u firmi koja je proizvodila jednu od nasjkupljih vrsta proizvoda, i imali smo najbolju cenu na PLANETI, a opet bankrotirala firma.
i dalje mislim da je danas 30 eur dosta dobra majstorska satnica, racunajcuci da dobar master majstor moze da zavrsi pesmu za sat vremena.
formiranje cene je jako zeznuta stvar!! Ako je malo - onda si papak!
Ako je puno - onda si bezobrazan!!
a to sto vam je bankrotirala firma - NAJSKUPLJI proizvodi mora da se prodaju skupo inace nisu najskuplji!!! To je valjda neko trebao da skapira ..a??:confused::confused:
InsaneEyes
01-05-2009, 05:03 PM
a to sto vam je bankrotirala firma - NAJSKUPLJI proizvodi mora da se prodaju skupo inace nisu najskuplji!!! To je valjda neko trebao da skapira ..a??:confused::confused:
imamo jedan od 300.000 eur, jos ga niko nije kupio :D:ups:
gregor z
01-05-2009, 05:05 PM
n
je ako servisiraš bojlere ili veš mašine.......trebaš šraufciger i kombinirke....:D
evo nekog glupog izračuna:
Dnevno možeš napraviti max 6 pjesama u 8 sati, to ti dodje između 200-300 EUR, zavisi od toga kakav imaš deal sa klijentima......ajmo reč 250EUR
Ako radiš 5 dana tjedno 8 sati to ti je 1250 eura - ali nikad ne radiš toliko (:rotfl::rotfl::rotfl:) a od toga ti je od 25-40% overheada....ajmo reč 800 EUR.
Znači u najbolji moguči kombinaciji dobio bih 3200 EUR mjesečno.
Oduzmeš troškove iznajmljivanja i režije (u mom primjeru 800-900 EUR mjesečno) i ostane ti recimo 2400 EUR.
onda oduzmeš amortizaciju opreme - recimo 5 godišnji plan - a uložio si
najosnovniju opremu - 30k EUR + prostor i akustiku 25k EUR - recimo 50k EUR, to ti dodje godišnje 10k EUR, znači mjesečno nekih 800 EUR + kamate :D. koje nečemo ni računati....
Ostaje ti 1600 EUR mjesečno......i kako ne možeš to radit 20 dana mjesečno ....možemo to razpolovit i dobiješ nekih 800 EUR mjesečno.
Nije baš neki biznis.......ako ne bih taj posao toliko voleo......verovatno bih radije servisirao veš mašine.....:D
Moraš radit i druge stvari da bi studio preživio ili počet radit puno brže i zbog toga mnogo lošije......
Imam danas malo više vremena pa pišem gluposti.......i pijem pivo:D
I loš sam u matematiki.......hehe......
DaBear
01-05-2009, 05:38 PM
Apsolutno se slazem sa Gregorom!!
U Londonu naprimer, odlican studio sa SSL-om, PT HD3, Lexiconi i sta vec sve...prava rezija, live room - moze da se iznajmi i za ?250-300 na dan!
Jedan dobar vodoinstalater ili stolar, ISTO toliko naplacuje. I to bez radionice..
a stolar sa radionicom - razvaljuje se od para!! Znaci nema racuna za struju, nema prostorije, telefona, interneta, itd itd...
Normalno, mi sve to radimo jer volimo, ali mora se ziveti i od necega..
samo usporedba radi:
ULAGANJE - DOBIT - VREME UTROSENO DA SE NAUCI ZANAT - ITD...
Nemoj da seljutis na mene ali moram nesto da ti kazem!
Dok si ti zavrsavao muzicke skole, zatim akademije, pa svirao i aranzirao(sto izuzetno cenim).
Neki su se ljudi ceo svoj zivot (kao mnogi ovde, pa i ja) posvetili snimanu, tehnologiji snimanja i zvuku(cak je to podeljeno do te mere, da se zna ko dobro snima a ko dobro mixa, pa plus ko je dobar masterdzija)! E sad ti pokusavas uci na taj teren tako sto si kupio skupe uredjaje i to je to. Nije to bas tako jednostavno (i to bi trebalo da se ceni, iako nije prevashodno naj bitnije za muziku, jer je ona postojal i pre toga)!
Kao sto se i na pizzu ne ide u Staru Hercegovinu, a ni na kolenicu u New Jork, ne ide se ni na mastering gde je najskuplja oprema!
Polako, majstore...
Vidim da te je uvredilo to sto sam izneo svoje misljenje - prvo kao odgovor Vracu na pitanje da li je dobar biznis imati mastering studio u Beogradu, zatim na Bracino "hrabrenje" da "ne zalim" sto sam "ulozio" u studio...
Da si malo obratio paznju na to sto sam pisao, video bi da ne kukam "zasto niko nece da radi mastering kod mene". Govorim da je placebo efekat (o kome je govorio i Idekius) nepremostiva prepreka za mastering kao granu muzicke industrije kod nas.
Lepo je sto si posvetio zivot studijskom poslu, da je bilo prilike i da se muzicki obrazujes, bilo bi jos bolje.
Ako razmislis, shvatices da dobar mastering osim vestine, ZAHTEVA uredjaje koji mogu da realizuju ideju,inace bi svetska industrija zvucala kao vecina nase, kojoj si doprinosio; svi bi dolazili kod tebe na mastering (kome si tako posvecen), ne bi slali snimke napolje.
Zao mi je sto nisi na vreme dobio neki orden za sve sto si radio, evo ja se prijavljujem da ti ga dam, imam u kuci nekoliko.
Nadam se da te nisam uvredio - nije mi bila namera, niti zelim dalje da polemisemo na ove teme. Nemam zelju da ti "otimam hleb" i ne verujem da ce nam se poslovi ikad ukrstiti, sve najbolje u daljem radu.
idekius
02-05-2009, 03:21 AM
Ako ne?to ne volim, to je kada se ljudi koje znam medjusobno kače.
Nadam se da ne tra?im previ?e ako zamolim za obostranu uzdr?anost.
Banovani ste obojica na 3 dana boravka u kafani :D
2. Sedimo Oggy, jedan član foruma i ja i pijemo kaficu u nekom kafiću i onako usput komentari?emo Oggy-jevu pesmicu za jedan dečiji festival. Član foruma pita:
-Jeli Ognjene, koji ti preamp i mic ima?, a Oggy mu ka?e kako ima rodu Calssic 2 i Amek 9098i.
Član foruma: -Mogu da ti ka?em da se to i čuje!!!
Oggy i ja smo smetnuli s? uma kako je ta pesma radjena i jo? klimali glavama i pričali: -Da, da, daaaaa...
Par sati nakon toga, kod mene kući se Oggy dosetio:
-A jeli.. gde je to ovaj čuo Classic 2 i Ameka, kada si vocale ti zbembao Behringerom B2 i Behringerom Ultragain Mic 2200...
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!!!!!! :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Steta sto tada nisam mogao da uzivam u toj situaciji jer sam se razboleo kao pas, ali i sada je smesno... :D
LACKY
02-05-2009, 08:34 PM
Polako, majstore...
Vidim da te je uvredilo to sto sam izneo svoje misljenje - prvo kao odgovor Vracu na pitanje da li je dobar biznis imati mastering studio u Beogradu, zatim na Bracino "hrabrenje" da "ne zalim" sto sam "ulozio" u studio...
Da si malo obratio paznju na to sto sam pisao, video bi da ne kukam "zasto niko nece da radi mastering kod mene". Govorim da je placebo efekat (o kome je govorio i Idekius) nepremostiva prepreka za mastering kao granu muzicke industrije kod nas.
Lepo je sto si posvetio zivot studijskom poslu, da je bilo prilike i da se muzicki obrazujes, bilo bi jos bolje.
Ako razmislis, shvatices da dobar mastering osim vestine, ZAHTEVA uredjaje koji mogu da realizuju ideju,inace bi svetska industrija zvucala kao vecina nase, kojoj si doprinosio; svi bi dolazili kod tebe na mastering (kome si tako posvecen), ne bi slali snimke napolje.
Zao mi je sto nisi na vreme dobio neki orden za sve sto si radio, evo ja se prijavljujem da ti ga dam, imam u kuci nekoliko.
Nadam se da te nisam uvredio - nije mi bila namera, niti zelim dalje da polemisemo na ove teme. Nemam zelju da ti "otimam hleb" i ne verujem da ce nam se poslovi ikad ukrstiti, sve najbolje u daljem radu.
Nije mene nista uvredilo, nit smatram da mi neko otima hleb(jer ja se i nebavim masteringo, sem kada moram. Tako da spadam u krug potencijalnih musterija ozbiljnim masterdzijama). Kada malo bolje razmislim, verovatno sam ja bio malo grublji prema tvom stavu.
Te se u to ime ja izvinjavam tebi!
Arthur
02-05-2009, 09:01 PM
viš kak je to krasno! :)
gregor z
03-05-2009, 05:46 PM
.....u Ljubljani se Fabrika 13 zatvorila......prodaju svu opremu.......
evo ispravke mog posta......hoču demantirati ovu izjavu koju sam napisao bez da bih prije provjerio realno stanje.......krivo sam shvatio mail od nekih ljudi....i nije mi palo na pamet da to mo?da nije istina......
Morao bih to prvo osobno provjerit kod njih. Nikad i nikako ne bih htio ?iriti negativnu propagandu o bilo kojem studiu ili čoveku iz audio biznisa.
Ba? sam pričao sa Nevenom (vlasnikom Fabrike 13) i rekao mi je, da je sve o.k. i da Fabrika 13 ne zatvara vrata.
Ispričavam se Nevenu i svim koji su kod njega radili mastering dosad i radit če ga i ubuduče.
Gregor Z
Bo_13
06-05-2009, 02:52 PM
dobar dan ekipi,
evo da se i ja malo ukljucim u celu pricu.
ako mene pitate...DA...treba da se napravi studio u bogradu, zagrebu, sarajevu...sto vise studija to bolja konkurencija i bolji radovi ce da izadju iz tih studija...i siguran sam da ce dobar rezultat da donese i financijsku dobit sa sobom. to kazem kao neko ko je u poslednjih 7 godina prehranio familiju sa masteringom i uz sve to se preselio iz austrije u sloveniju zajedno sa opremom i klijentima :wink: .
mogao bi da komentarisem dosta stvari koje ste napisali ali cu da se usresredim samo na neke:
1. "veliki" tipovi su isto ljudi kao i mi. ako im doneses dobre pesme onda ti pesme zvuce isto tako dobro kao i "one na koje se lozimo".
ako im doneses shity pesmu-dobijes glasniju shity pesmu. it is so easy.
2. "veliki" tipovi uvek rade 100% jer si manje ne smeju dozvolit. sva ostala misljenja su izgovor za to da je snimak i mix koji im je poslat u stvari sranje.
3. size does metter! drugim recima...oprema je bitan faktor. svako drugacije misljenje ne drzi vodu. tacka.
4. 95% svih mastera koje sam u zivotu uradio sam uradio sam, bez prisutnosti kompozitora/producenta...i nisam imao puno popravaka. ako te neko tera da se vracas na mix 5 puta, to znaci da ili nisi pravi izbor za taj mix ili taj ko te vraca ne zna sta hoce. prisutnost producenta/benda...nije kljuc za uspeh...obrnuto, najcesce je kljuc do 6 piva na dan i razglabanja o nebitnim stvarima.
5. jedino sto je bitno je krajnji rezultat. konzumenta ne interesuje ni 5% sta se desavalo pre nego sto je on kupio/downloadovao pesmu.
6. fabrika 13 se ne zatvara...hvala na reklami.
moj savet svima koji zele da se na bilo koji nacin bave masteringom (da li kao mastering tehnicari ili diskutiranjem o masteringu):
...uzmite 3 mixa, bukirajte session kod 5 "velikih" tipova, sedite na avion, platite i pogledajte kako oni to rade.
ja sam 2000-2002 (kada sam resio da se sa produkcije prebacim na mastering) dva projekta koja sam producirao, snimio i mixao (schneiderberg i jack frost) nosio o svom trosku kod howie weinberg-a, ted jensen-a, tony cousin-a, bj?rn engelman-a i mike marsh-a...platio sam puno para i naucio najbitniju lekciju u vezi masteringa-da moze samo onako dobro da zvuci koliko mix dozvoli i da i "oni" kuhaju sa vodom.
lep dan vam zelim
bo
http://remixmag.com/video/rh_nyc/2008/weinberg_rhnyc08/
Arthur
06-05-2009, 07:29 PM
Bobane, dobrodošao :) Zabrinuli smo se zbog te vesti o zatvaranju Fabrike, i evo sad smo spokojni :) Hvala za ovako kvalitetan post, iako se ne slažemo po suštinskom pitanju, a to je ima li smisla sad budžiti nešto tog tipa u beogradu, naročito ako se već ne donosi klijentela kao što si ti uradio.
Bo_13
06-05-2009, 07:50 PM
Bobane, dobrodo?ao :) Zabrinuli smo se zbog te vesti o zatvaranju Fabrike, i evo sad smo spokojni :) Hvala za ovako kvalitetan post, iako se ne sla?emo po su?tinskom pitanju, a to je ima li smisla sad bud?iti ne?to tog tipa u beogradu, naročito ako se već ne donosi klijentela kao ?to si ti uradio.
bolje vas nasao :),
drago mi je da ste aktivni i da razmenjujete iskustva i misljenja. nijedan pocetak nije lak i jednostavan...ne verujem da moze da se racuna na to, kao: otvaram kafic samo ako sam siguran da ce da bude pun. put je dugacak i nije lak. pa ako se opstane oko 5 godina moze da se racuna s tim da to moze da postane dugorocnija prica. mislim da "stara" jugoslavija ima mesta i potencijala (da ne kazem) potrebe za nekoliko "pravih" mastering studija. puno muzike se snima (puno vise nego u austriji) i plasira na trziste, a svi znamo da se mali deo te muzike masteruje kako treba.
ko zna...kada bi nas bilo vise mozda bi i uspeli da stanemo "glasnoci" na rep i vokalima koji su 20db glasniji u mixu nego sto je potrebno. :grin:
Braca
06-05-2009, 09:57 PM
Bobne dobrodoslicu ti i ja zelim. Sve sto si napisao je jako pozitivno i imas ispravan stav. Nadam se da ces ovako i nastaviti na forumu, lepo je druziti se i rzmenjivati iskustva.
gregor z
07-05-2009, 08:39 AM
Boban, dobrodo?ao na forum.....super da imamo jo? nekog koji se profesionalno bavi masteringom......tako da čemo moči tu temu vi?e obradjivati i izmjenjivati mi?ljenja.
Mislim , da smo se upoznali kod mene u starom studiu prije par godina......nisam znao , da si dio Fabrika 13 ekipe.....tako , da se i tebi izvinjujem za ?irjenje krivih informacija.....morao bih to prvo provjerit kod vas a ne vjerovat glasinama...:)
Par stvari koje sam prije napisao bi htio jo? dodatno objasniti, jer mo?da nije bilo potpuno jasno ?ta sam htio reči......i mislim , da tvoji post ima malo veze sa mojim prvim postom....a generalno se sla?em sa tim ?to si napisao....
1. "veliki" tipovi su isto ljudi kao i mi. ako im doneses dobre pesme onda ti pesme zvuce isto tako dobro kao i "one na koje se lozimo".
ako im doneses shity pesmu-dobijes glasniju shity pesmu. it is so easy.
Absolutno se sla?em......
2. "veliki" tipovi uvek rade 100% jer si manje ne smeju dozvolit. sva ostala misljenja su izgovor za to da je snimak i mix koji im je poslat u stvari sranje.
Tu se ne sla?em potpuno.....iz osobnog iskustava znam, da su neki masteri od "top" faca koje sam imao priliku slu?at i usporedit sa originalom, po mojem mi?ljenju bili toliko lo?e uradjeni, da jednostavno nisam mogao verovat, da mo?e? toliko upropastit mix na masteringu.
Kako sam par stvari "popravljao", ili bolje rečeno ponovno radio, bio sam prvi put kad sam imao takvu priliku fasciniran , da mogu ja master barem jednako dobro ili bolje odradit.....
Ako je za neke to odradjeno na 100% , onda na svijetu ima jo? puno mesta za nove ljude i nove studie......
3. size does metter! drugim recima...oprema je bitan faktor. svako drugacije misljenje ne drzi vodu. tacka.
Tu se opet sla?em, htio sam samo reči da je u par poslednjih godina bilo napravljenih par mastering studia sa vrhunskom opremom, koji su relativno brzo propali ili nemaju posla, jer niko nije znao barat sa njom.
U tom kontekstu sam mislo , da oprema nema veze i da mo?e? posao bolje odradit plug-inima nego skupim hardwerom ako ima? znanje i iskustvo.
A absolutno se sla?em da nijedan plug-in do sada ne mo?e radit tako dobro kao recimo rade moji "hardware" Crane song-ovi , SPL i ESE procesori a najbitnije je , da se sve skupa slu?a na vrhunskim monitorima i konverterima..
4. uradio sam, bez prisutnosti kompozitora/producenta...i nisam imao puno popravaka. ako te neko tera da se vracas na mix 5 puta, to znaci da ili nisi pravi izbor za taj mix ili taj ko te vraca ne zna sta hoce. prisutnost producenta/benda...nije kljuc za uspeh...obrnuto, najcesce je kljuc do 6 piva na dan i razglabanja o nebitnim stvarima.
Tu se opet sla?em sa tobom, i ja imam oko 85% posla bez prisutnosti producenta ili kompozitora....ali po mom mi?ljenju mora? radit vi?e revizija prvi put kad radi? sa novim klientom , da uop?te dobije? feeling za njegovu estetiku....a svake toliko dobijem i takve , koji zaista neznaju ?ta hoču.....
i očekuju da če mastering napraviti pjesmu bolju ili sredit sve imperfekcije u miksu......
I to sa pivima totalno dr?i vodu.....svake toliko se dogodi da bi htio celi band doči na mastering session.....?to nikad ne dozvoljavam....jer tada mo?e? zaboravit na posao.....pive , pu?enje i previ?e pričanja.....a gubi se koncentracija i vreme za rad.......
5. jedino sto je bitno je krajnji rezultat. konzumenta ne interesuje ni 5% sta se desavalo pre nego sto je on kupio/downloadovao pesmu.
To je 110% istina....
6. fabrika 13 se ne zatvara...hvala na reklami.
Drago mi je to čuti......dolazim u posjetu uskoro......pa čemo malo popričat u?ivo...
Pozdrav,
Gregor Z
Bo_13
07-05-2009, 10:49 AM
Tu se ne slažem potpuno.....iz osobnog iskustava znam, da su neki masteri od "top" faca koje sam imao priliku slušat i usporedit sa originalom, po mojem mišljenju bili toliko loše uradjeni, da jednostavno nisam mogao verovat, da možeš toliko upropastit mix na masteringu.
Kako sam par stvari "popravljao", ili bolje rečeno ponovno radio, bio sam prvi put kad sam imao takvu priliku fasciniran , da mogu ja master barem jednako dobro ili bolje odradit.....
Ako je za neke to odradjeno na 100% , onda na svijetu ima još puno mesta za nove ljude i nove studie......
zdravo grega,
drago mi je da smo se ovde sreli. navrati na pivo i razgovor.
evo samo da ti dam moj komentar na ovo gore:
ja sam definitivno siguran da svi oni rade 100%...samo sto njegovih 100% ne moraju uvek da tebi kao konzumentu odgovaraju.
i ja uvek radim 100% i nekad dobijem samo pohvale, a nekad mi ljudi kazu da sam napravio sranje...a dao sam 100% i u jednom i u drugom slucaju. sta zelim da kazem je da si NITKO ne moze dozvoliti manje od 100%...pojesce ga konkurencija i ostat ce bez placenih racuna.
estetika je komplikovana stvar. ja volim da nosim jeans a neko ko voli armani odela ce da mi kaze da je moj ukus za oblacenje "out". neko drugi ce opet da mi kaze da izgledam cool :wink:.
jedan od mojih svezijih primera:
album grupe VRELO, producent Voja Aralica...nas prvi zajednicki projekat ikad. Voja posalje mix...ja posaljem masterovan nazad, Voja nazove i kaze: "Bobane...preterano. super". i to je to. sledeci projekat...posaljem master nazad, Voja nazove i kaze: " Bobane...malo mi mulja bass, pesma mi je u zvucniku i ne radi mi kako treba, molim popravi". kapiras? dva ista coveka...i mojih 100% i na jednom i na drugom projektu.
pozzz
bo
quake
07-05-2009, 11:15 AM
Slusao sam Vrelo i "pre" i "posle".....super odradjen posao,po meni je to "to" sto bi mastering trebao da bude.Cestitam Bobane i dobro dosao na forum.
Bo_13
07-05-2009, 12:14 PM
Slusao sam Vrelo i "pre" i "posle".....super odradjen posao,po meni je to "to" sto bi mastering trebao da bude.Cestitam Bobane i dobro dosao na forum.
hvala,
nadam seda cemo se druziti ovde.
gregor z
07-05-2009, 12:14 PM
zdravo grega,
drago mi je da smo se ovde sreli. navrati na pivo i razgovor.
evo samo da ti dam moj komentar na ovo gore:
ja sam definitivno siguran da svi oni rade 100%...samo sto njegovih 100% ne moraju uvek da tebi kao konzumentu odgovaraju.
i ja uvek radim 100% i nekad dobijem samo pohvale, a nekad mi ljudi kazu da sam napravio sranje...a dao sam 100% i u jednom i u drugom slucaju. sta zelim da kazem je da si NITKO ne moze dozvoliti manje od 100%...pojesce ga konkurencija i ostat ce bez placenih racuna.
estetika je komplikovana stvar. ja volim da nosim jeans a neko ko voli armani odela ce da mi kaze da je moj ukus za oblacenje "out". neko drugi ce opet da mi kaze da izgledam cool :wink:.
jedan od mojih svezijih primera:
album grupe VRELO, producent Voja Aralica...nas prvi zajednicki projekat ikad. Voja posalje mix...ja posaljem masterovan nazad, Voja nazove i kaze: "Bobane...preterano. super". i to je to. sledeci projekat...posaljem master nazad, Voja nazove i kaze: " Bobane...malo mi mulja bass, pesma mi je u zvucniku i ne radi mi kako treba, molim popravi". kapiras? dva ista coveka...i mojih 100% i na jednom i na drugom projektu.
pozzz
bo
ima? dobar point....i sla?em se sa svime......meni se iste stvari de?avaju.....
mo?da sam samo od nekih mastering in?enjera na osnovi njihove internet reputacije i postova na forumima i opreme koje imaju očekivao previ?e ili neko drugu estetiku.....a nikako ne mogu znati da li su radili 100% i koliko je nihovih 100%..........
Pozdrav,
Gregor
Bo_13
07-05-2009, 12:42 PM
ima? dobar point....i sla?em se sa svime......meni se iste stvari de?avaju.....
mo?da sam samo od nekih mastering in?enjera na osnovi njihove internet reputacije i postova na forumima i opreme koje imaju očekivao previ?e ili neko drugu estetiku.....a nikako ne mogu znati da li su radili 100% i koliko je nihovih 100%..........
Pozdrav,
Gregor
ma...ja verujem u to da mozes da postanes "velik" i imas takvu imresivnu credit list-u (kao howie, bob, ted...) samo ako si gorio svaki dan 150%.
a kad si jednom "gore", tek onda nema zajebancije.
pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.