PDA

View Full Version : ljudi

Arthur
28-04-2009, 11:55 PM
Ako ti nije te?ko napi?i neku reč o svojim početnim koracima, od koga si i kako učio, sa kim si sve radio a da ti je ostao u dobrom sećanju, sa kim bi voleo da si radio (mislim na kolege, ne na bendove)... kako si se uop?te odlučio da ti ovo bude ?ivotni poziv i sl. :)

Denyken
29-04-2009, 09:25 AM
Pozdrav !
poceo sam tocno prije 20 godina u svom malom stanu u Novom Zagrebu i odmah su me susjedi zamrzili :-)
prije toga imao sam band( autorski )...no okruzen ne bas nekim belive-rima band se ubrzo raspao..meni faks nesto i nije isao..no vec sam par godina zivio sam i zivio sam od svirke na ulici..kao ulicni svirac...
no to mi bas i nije bila neka alternativa u zivotu..jer kad bi doslo hladno vrijeme prsti bi mi se kocili od zime i nije bio bas neki gust svirati..ubrzo sam skuzio da si moram izmisliti nekakav job ..sam
sebi sam dao uvjet da to ne smije biti nikakva firma da mi neki frustrirani sef kenja po glavi i drugo,da to mora biti glazba tj, u vezi sa glazbom..
i tako sam vam ja bukvalno izmislio svoj posao i svoj zivotni poziv :-)
TEAC 4-kanalni kazetas,Roland TR 626 ritam mashina,kopija Shure mikrofona..i to je to...literature nikakve nisam imao, a niti pojma o tome kako se to sve radi..(kao da danas nesto znam)
Imao sam samo jednu malu oskudnu " kuharicu" u kojoj je pisalo nesto tipa "za presence vokala boost-ajte par dB na 4-4,5 kHz" ha,ha...
I pazi bezobrazluka..ja sam odmah puknuo cifru tipa 5 DEM po satu..pa ko voli nek izvoli :-)
I dosle mi prve musterije..prosirilo se gradom prica.....prvi mi dosli DUM DUM BOYS-i (preteca PIPS-a ) u to vrijeme jedan od jacih demo bandova u gradu..i moj prvi snimak..koja grozota...
dan danas me ucjenjuju da ce to negdje objaviti.. i dan danas mjesecno placam teski reket zbog toga ..ljudi zive na mojoj grbaci :-))
no imao sam jednu malu tajnu..u to vrijeme vodio sam zajedno sa Dubravkom Jagaticem i Tomislavom Sunjicem emisiju "Sve prije vinila " na Radiju 101...
emisija se bavila demo bandovima i tko je god nesto drzao do sebe morao se tamo pojaviti...to je bilo pitanje prestiza pustati se u toj emisiji...
tako da sam fakat bio ono sto se kaze "na izvoru"...i naravno bandovima nije trebalo dugo da zbroje dva i dva i uvide da ce snimajuci kod mene imati i mogucnost da se puste u emisiji...
to se zove sukob interesa , a ne ove sitne ribe politicarske danas :-))
no bilo kako bilo ..vjerovali ili ne..ja sam ubrzo nadrastao tu svoju opremu..zaduzio se kod rodbine i pokupovao sve sto mi treba za pristojan 8-kanalni studio (TASCAM 8 channel trakas sa DBX-om),Studio master mikseta,Yamaha REV-7,NS10M... i u 17 iducih mjeseci snimio..ni vise ni manje nego 170 projekata ( reklama,bandova,viceva za govorne automate..ma svasta nesta..)..kao Charlie Chaplin na onoj pokretnoj traci
u "Moderna vremena"...
u tom periodu istaknuo bih demo kazetu Hladnog Piva ( to je dakle prije Dzinovskog debut albuma ),pocetak suradnje i prve naznake Pipsa sa pjesmom "Krumpira "....te Vozdra mini EP Hali Gali Halida..
eh kakva vremena...i sve tako do glupog rata...enter black hole......
sto se tice tvog pitanja od koga sam ucio..od nikoga..od samog sebe i svojih gresaka..nema neke skole za snimanje i produkciju u to vrijeme, a kolege ljubomorno cuvaju to sto znaju..bezveze..tada sam rekao sam sebi da ako cu jednog dana nekog k..ca znati o ovom poslu prenijet cu to svima koje to interesira i zele znati...
u to ratno vrijeme puno se radilo.....bez obzira na opce sranje. no da skratim ...isticem suradnju sa Majkama na Razdoru,Pivom Na Dzinovskom,Pipsima na Shimpoo Pimpoo,Pistom i njegovim Hard Time-om.Anesthezijom,Divljim Jagodama...Zadrugom..ima toga more...u to vrijeme vec sam na poziv kolege Branka Starca presao u njegov 24kanalni Best Music studio..i to sam se osjecao kao da vozim Ferrari..nije bilo vise one poznate frustracije iz 8-kanalnog perioda tipa " cuj imam jos jednu gitaru za snimiti..imas jos koji kanal ?" a ja " nemam ali na tom mjestu nema vokala pa bi mogli na kanal od vokala to spiciti !"
i onda dodje miks i onda dodje pakao :-) no nije to ni tako lose..ako su mogli Beatlesi mozemo i mi...i naucis jednu stvar a to je da donosis prave odluke u pravo vrijeme...jer nema natrag...!
taj uspjesan period je trajao sve negdje do ' 95 godine kada sam upravo radio drugi album Pipsa (Dernjava) i taman negdje pred miks cuo od kolege da se u Ljubljani otvorio svjetski kvalitetan studio Tivoli, Ace Razbornika.. I kaze friend "tip ima SSL-a a Hidley mu radio akustiku..mrakaca od studija " i nazovem ja Acu...covjek je bio tada 1000 DEM po danu...Jesus....pitam ja koliko nam treba da zmiksamo plocu..kaze on "5 dana " ..reko jebote odkuda mi ta lova..i sta ...moj je honorar za tu plocu tada trebao biti 3000 DEM..kazem ja PIPS-ima ..gledajte decki hocu napokon miksati u svjetskim uvjetima,u svjetskom studiju,sa nekim tko fakat to zna (Aco) raditi..evo ja cu dati svoj honorar i ajde da nadjemo sponzora za ostatak..oni kazu :" Ti si lud !" ja kazem jesam ali svi se snovi placaju....:-)
i tako je i bilo....receno -ucinjeno ! Zmiksali mi to u Tivoliju i napravili apsolutan hit sa tom plocom i na kraju...moj prvi Porin za istu...ne mogu vam opisati kako sam se osjecao...vjera je sve u zivotu :-)
i da Aco je bio taj ..u slijedecih smo sedam prekrasnih godina zajedno napravili skoro 40 albuma.. medju njima neki od mojih najuspjesnijih (pogledak moju diskografiju pod drugim postom ako te zanima )..
no privilegija je bila moja da radim uz samu legendu..da ucim od njega..i da prije svega u njemu nadjem iskrenog prijatelja..jer iako smo bili poslovni partneri i jedan i drugi sa svojim "musicama" uvijek smo imali
r e s p e c t jedan za drugoga i dan danas je tako..i ono sto sam uvijek cijenio kod njega bez obzira sto nekada nije imao takta ili bi to rekao u krivo vrijeme i na krivi nacin je..da je bez obzira na sve uvijek zadrzao kriticki stav prema tome sto zajedno radimo..i bez obzira na sve znao reci kada je nesto lose..da je ,well, bas to..lose... i da mozemo bolje..ono push to the limit..
i tako fast forward u godine ispred nas...nakon 13 selidbi studija ( tko ne zna postanarske muke..taj nista ne zna..)..napokon sam svoj na svome u svom PRESENT studiju u Strmcu..malom selu 5 km od Zagreba prema Samoboru..okruzen zelenilom i pravim brezikom ( imam 40tak breza ispred studija) i uzivam u tom blagoslovu..osim kad ne uzivam...jer imam zavrsiti miks "za jucer" :-)
no kao sto netko lijepo rece na ovom forumu..svi mi znamo da studio ,kao i vinograd,ne trazi gazdu nego slugu..pa onda sluzimo...i nek se to negdje zapise..i nek taj zapis sto duze traje....

P.S. pa eto postovano drustvo proslo je mjesec dana naseg druzenja ( a stara Rumska izreka kaze svakog gosta mjesec dana dosta) u kojem sam doista uzivao..ne znam kako vi :-) " a vi kako te " :-))
nadam se da ste imali sta korisnoga naci u ovim mojim litanijama i ovo ne znaci moj totalni fade out sa foruma..samo sa ovog mog dijela koji je moram priznati i obveza..i usput ispricavam se ako su kakva pitanja ostala neodgovorena...naime iduci mjesec mi je prepun obaveza prvenstveno jer 02.06.2009 (Utorak ). imam veliku promociju u klubu Aquarius na zagrebackom jezeru Jarun !
Bit ce to promocija moje etikete Denyken Music i proslava 20 godina mog umjetnickog rada( kako ovo zvuci :-)) ) ne trebam niti naglasavati DA STE SVI POZVANI..upad je besplatan tako da nije problem..svirat ce Tranzistori i Zbunjeni i predstavit cu svoj band Markiz ,a i Ibis..projekte koji izlaze na jesen..
jos jednom sve vas lijepo pozdravljam i zahvaljujem na ugodnom druzenju i zelim vam masu uspjesnih projekata!

Vas
Denyken

enter fade out....:)

lesha
29-04-2009, 09:44 AM
puno hvala na odvojenom vremenu i vise nego nesebicnoj podeli znanja, i zaista mi je (verujem i ostalima) bilo zadovoljstvo citati i dosta toga nauciti iz tvojih postova.

drago mi je da cemo i dalje nastaviti druzenje.

sve najbolje :da: