Log in

View Full Version : Kako utječe mikseta u mix sobi

NLP
22-04-2009, 04:25 PM
Verovatno ste se kadkad upitali kako akustički utječe mix miza u re?iji...
Meni ionako ne bi vjerovali:) pa evo stručnog pdf dokumenta:

http://www.bozoel.com/images/images/NLP/The_effect_of_a_mixing_console_on_the_monitoring_r esponse_in_a_mixing_room.pdf

Ako vam nisu domači grafovi, terminologija i slično onda idite na stranicu 11 i 12 i pročitajte barem "Concluding remarks"!
... pravi akustički buster.

Veoma slično to valja i za poveči radni stol ako nemate miksete!!!
Zato uvijek dobro razmislite ?ta stavljate u studio.

Rhino
22-04-2009, 04:47 PM
Hmmm, zabrinjavajuce... Mislim, bio sam svjestan da prave probleme... Ali ovako kad vidim potanko objasnjeno podsjetim se da nema kraja zacaranom krugu zvanom 'produkcija zvuka':banghead::(:wink::)

NLP
22-04-2009, 05:13 PM
ima nekih koji paze na to ali nije ih puno...
Za tracking i snimanje to i nije tolki značajno ali za mix prostor ili mastering to je "must" pa ipak malo tko na to pazi:(

ove Bob Katz-ove fotke smo več vi?e puta davali gore ali ne nađem threada.
Nema veze; čim ni?i stol, rackovi i morebitne miksete (kod Boba imaju sigurno problem sa koljenima:)), čim manja povr?ina moguča.
Ona fotka sa zofom izgleda kao da je na kampiranju:)
Recimo pazio je na to da je čim ni?e i čim manje ali takva zofa opet akustički nije na mjestu...

OFF
22-04-2009, 08:15 PM
Ja sam u izradi buduceg studija usvojio taj princip.... ali sta sa refleksijama od poda (kad nema stola, odbija se od poda:()? Koliko je to kasnjenje (duzi put za refleksije od poda) dovoljno da se minimiziraju problemi?

boggy
22-04-2009, 09:22 PM
....(kad nema stola, odbija se od poda:()? Koliko je to kasnjenje (duzi put za refleksije od poda) dovoljno da se minimiziraju problemi?
Na refleksije od poda, zemlje po kojoj hodas, si navikao od kada si se znacajno odmakao od zemlje (porastao)... a i ima nasledja. Ne zamaraj se njima nego ih ucini sto prijatnijima.

Cak i ako nemas mikser u sobi, parket/kamen na podu (refleksiona povrsina) je skoro obavezan u reziji...

Povrsina miksera/stola prevashodno utice na mrljanje (blur) tranzijenata i detalja (prilicno iznad 100Hz)... translacija notcha u prenosnoj karakteristici i brljotine u donjem midu su manji problem. Ne pricam o konkretnoj publikaciji koju vam je obezbedio Nenad, vec o slusnim iskustvima ljudi sa kojima radimo svakodnevno.

Prikazana koncepcija malog stola, ako je u visini laktova... i dalje pravi problem... mora biti nize (blizu podu). Bolji nacin je ukloniti PREDNJU povrsinu, direktno ispred da ostane samo refleksija od poda... a bocno, sa strane da bude outboard, tastatura, mis, control surface... Monitor izmedju zvucnika, u ravni sa zvucnicima. I bolje od toga ne moze, barem sto se tice refleksija od miksera/vga monitora i problema koje one prave
____
EDIT:
Evo kako to izgleda otprilike (samo LCD i zvucnici, jos nema rackova): http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,61/func,view/id,1272/catid,5/limit,6/limitstart,0/lang,en/#1262
-----
Nije poenta ubiti sve refleksije niti ih cak uciniti difuznima... znaci... nije poenta raditi "brute force".

pozdrav

bogi

NLP
22-04-2009, 09:24 PM
... pa možda dobro bi došli i na podu nekakvi absorberi ali je svakako nepraktičko ali korisno... mogao bi se napraviti kakav test...

Ali to što Boggy kaže da nam je to u naravi da je pod refleksivan svakako drži vodu... relativna stvar ustvari...

boggy
22-04-2009, 09:27 PM
... pa dobro bi došli i na podu nekakvi absorberi ali je svakako nepraktičko ali sigurno korisno...

Za merenja su ok apsorberi na podu (koristim ih), ali za slusanje nisu... barem ovim ljudima s kojima saradjujem...

pozdrav

bogi

NLP
22-04-2009, 09:28 PM
evo to je odličan kompromis: "Prikazana koncepcija malog stola, ako je u visini laktova... i dalje pravi problem... mora biti nize (blizu podu). Bolji nacin je ukloniti PREDNJU povrsinu, direktno ispred da ostane samo refleksija od poda... a bocno, sa strane da bude outboard, tastatura, mis, control surface... Monitor izmedju zvucnika, u ravni sa zvucnicima. I bolje od toga ne moze, barem sto se tice refleksija od miksera/vga monitora i problema koje one prave".

NLP
22-04-2009, 09:29 PM
Za merenja su ok apsorberi na podu (koristim ih), ali slusanje nisu... barem ovim ljudima s kojima saradjujem...

pozdrav

bogi

no evo...:(

boggy
22-04-2009, 09:51 PM
evo to je odličan kompromis....

ako se pazljivo pogleda, za pocetak... postoje prve dve slike gde su radne povrsine stolova u nivou laktova ili visi... dok na cetvrtoj slici slicna radna povrsina je na subwooferima, znaci nize... na trecoj slici je nema... samo pokretni, zakoseni rackovi u visini kolena.

pozdrav

bogi

p.s. sad vidim da je prva, druga, i cetvrta slika isti setup... jedino su subwooferi veliki pa sam pogresno procenio...

Sve u svemu... treca slika je najbolji pocetak.

NLP
22-04-2009, 10:00 PM
... jeste tako i ja mislim ali ta zofa je preglomazna (i ko?na) ?to zasigurno prouzročava/ omogučuje velike refleksije nazad u sweet spot:(

Oprosti na nesistematičnom kačenju fotki:(

boggy
22-04-2009, 10:07 PM
... jeste tako i ja mislim ali ta zofa je preglomazna (i ko?na) ?to zasigurno prouzročava/ omogučuje velike refleksije nazad u sweet spot:(

Oprosti na nesistematičnom kačenju fotki:(

Mislim da je trosed tu iz diplomatsko/ekonomsko/marketinskih razloga jer je doticna soba radna soba u kojoj moze sedeti jos poneko osim mastering inzenjera... uglavnom "neki tamo" koji doticnog placaju... tako da mislim da je iz tih razloga mastering inzenjer poradio na sopstvenom navikavanju na dotican trosed.

Nema sta da se izvinjavas... pokapirao sam...

pozdrav

bogi

NLP
22-04-2009, 10:12 PM
da da naslutio sam to ali ipak bolje bi bilo da te zofe nema:rolleyes:
... ima on još veče akustičke probleme kao što je "radni stol", razvidno je iz slika:D
Jeste da je naknadno još investirao u akustiku (nekoliko threadova na GS-u) ali moglo bi dosta bolje...

OFF
22-04-2009, 10:16 PM
Slazem se, Bogi, ali mislim da je ipak tastatura (ili neki mali kontroler, kako je vec ko navikao) nuzna neophodnost, jer ja zaista ne mogu zamisliti da nesto kucam pod nekim uglom, slusam napred, a sviram sa druge strane.... za mastering studio (sl3) je vec moguce (sa funkcionalnog stanovista)

boggy
22-04-2009, 10:18 PM
da da naslutio sam to ali ipak bolje bi bilo da te zofe nema:rolleyes:
... ima on još veče akustičke probleme kao što je "radni stol", razvidno je iz slika:D
Jeste da je naknadno još investirao u akustiku (nekoliko threadova na GS-u) ali moglo bi dosta bolje...

Treba uzeti u obzir jedan jako vazan fenomen. Ako covek (pogotovo u mladosti) provede neko duze vreme radeci u studiju koji ima odlicnu akustiku (ne na papiru, nego po rezultatima)... posle toga, ako nauci da radi i ako odatle izadju njegovi odlicni rezultati (opsteprihvacna cinjenica)... taj posle moze da radi u spavacoj sobi (bez ikakvog tretmana).... a da izbacuje i dalje bolje rezultate od ogromne vecine koja radi od pocetka i samo u studiju sa nikakvom ili prosecnom akustikom.

Neka vrlo specificna forma ucenja/pamcenja/secanja je izgleda u pitanju...

pozdrav

bogi

boggy
22-04-2009, 10:25 PM
Slazem se, Bogi, ali mislim da je ipak tastatura (ili neki mali kontroler, kako je vec ko navikao) nuzna neophodnost, jer ja zaista ne mogu zamisliti da nesto kucam pod nekim uglom, slusam napred, a sviram sa druge strane.... za mastering studio (sl3) je vec moguce (sa funkcionalnog stanovista)

Klavijatura na sredini, kontroler(control surface), tastatura i mis bocno ispred klavijature, na malim policama koje su pricvrscene na stalak, ili bocno na rackovima...

Meni barem nije neki problem da savladam motoriku pogadjanja gde je koji taster, dugme ako ne gledam (kucanje na slepo, sam ucio u skoli)... kad ucis da vozis automobil jedna od prvih stvari je da te nauce da ne trazis menjac pogledom, niti da vizuelno proveravas u kojoj je brzini... prema tome.. ako je tebi ovo posao, i ako si profesionalac, onda mislim da nije neki problem steci i ovakvu rutinu i vestinu... samo ako se hoce i ako se zna zasto se tako radi.

pozdrav

bogi

NLP
22-04-2009, 10:35 PM
da, jasno, jer ima u glavi presete koji kod veoma kvalitetnog HWja ili možda i SWja sigurno bolje zvuče nego prije posneto,... kolorira, balansira,... ali kvalitetne highend komponente mogu zamaskirati "realnost" (... ma šta ona bila...) i ipak bolje zvuči kao original...ipak dosta puta nemaju urađenu akustiku kakva bi bila optimalna gledano na specifičan prostor i usluge: mastering!...

Znači štampa svoje znanje po nekoj dokučenoj matrici ali svejedno; ako bi i imao akustiku dorađeno njegovom psihoakustičnom zaznavanju (imaju toliko para da si takvu što priušte...), onda bi produkti bili još bolji!... iako se ljudima čine skoro perfektnima...
... skoro...

boggy
22-04-2009, 10:44 PM
....

Znači ?tampa svoje znanje po nekoj dokučenoj matrici ali svejedno.....

Hm, nisam mislio SAMO na to... uvek moze bolje, ali... u poslu, ako gledamo njihovu profesiju, njima je DOVOLJNO da budu dobri onoliko koliko im treba da imaju posla... treba to gledati ekonomski... te u tom slucaju, vreme provedeno u studiju sa odlicnom akustikom postaje ulaganje u sebe koje se isplacuje naknadno. Druga vazna stvar je da time NEMAJU troskova za studio, mogu raditi na notebook/plugins... sa par malih monitora.. tada... NEMA troskova najma skupog studija, niti njegovog outboarda, i samim tim cena je niza te se mogu raditi low budget projekti... za cenu koja im se isplati... a pri tom daju BOLJE rezultate od ostalih (!).. kad uleti projekat sa vecim budzetom... onda se ide opet u veliki studio...

Najbitnije je da prezive pocetak u studiju sa vrhunskom akustikom... kasnije mogu da rade i "na peak-metre" ;)

pozdrav

bogi

NLP
23-04-2009, 12:39 PM
... mora da je ne?to na tome.

silicon science
23-04-2009, 02:02 PM
Treba uzeti u obzir jedan jako vazan fenomen. Ako covek (pogotovo u mladosti) provede neko duze vreme radeci u studiju koji ima odlicnu akustiku (ne na papiru, nego po rezultatima)... posle toga, ako nauci da radi i ako odatle izadju njegovi odlicni rezultati (opsteprihvacna cinjenica)... taj posle moze da radi u spavacoj sobi (bez ikakvog tretmana).... a da izbacuje i dalje bolje rezultate od ogromne vecine koja radi od pocetka i samo u studiju sa nikakvom ili prosecnom akustikom.

Neka vrlo specificna forma ucenja/pamcenja/secanja je izgleda u pitanju...

pozdrav

bogi

Kod mene obrnuta stvar. Imam horor od sobe ali sam uspeo koliko toliko da imam realnu sliku (koliko je to god moguce sa Alesis mk2 :( ) na mestu gde sedim. Uz konstantno slusanje muzike (isproducirane "po standardima") "nauchio" sam ushi na kutije i sobu mogu da uradim dobar mix.. Ali chim se pomerim 20 cm u neku stranu sve ode u vrazju mater:cry::cry:
Ali takodje sam uvideo da kad odem u neki akustichki sredjen prostor (npr. studio M ili Hammer) odlichno sve chujem i percepiram i milslim da bih mogao uraditi jos bolji mix.. mnooogo bolji...

boggy
23-04-2009, 02:15 PM
...... ili Hammer) odlichno sve chuejm i percepiram i milslim da bih mogao uraditi jos bolji mix.. mnooogo bolji...

Nije samo u tome stvar... proces o kome pricam, je kao voznja bicikla, kad jednom skapiras... ne zaboravljas... veci deo odlicnih rezultata mozes i kod kuce u sobi... ali moras sebi dati prostora i vremena da skapiras (ozbiljne akusticke uslove = ogromna kolicina informacija!)... nekom treba duze nekom krace... neko nikad ne uspe... sve isto vazi kao i za ostale stvari u zivotu.

Taj fenomen sam od skora poceo da primecujem... i nama (meni i mojim saradnicima) to objasnjava neke druge pojave...

Na forumu je napomenuto da je pogresno uciti sviranje bubnjeva sa denfovanim dobosom... jer onda covek nikad ne nauci kako da STVARNO udari dobos... ne znam nista prakticno o tome, samo citam sta drugi pisu...

Slicna prica je i ovde... naslucujem.

pozdrav

bogi

quake
23-04-2009, 10:51 PM
Cak i ako nemas mikser u sobi, parket/kamen na podu (refleksiona povrsina) je skoro obavezan u reziji...

bogi

...jel ovo znaci i da podne plocice mogu da prodju?Znam da u razlicitim situacijama moze da prodje stosta ali preciznije bi bilo pitanje da li se plocice na podu rezije i gluve sobe uglavnom ljudima svidjaju kako "zvuce"?

boggy
23-04-2009, 10:56 PM
...jel ovo znaci i da podne plocice mogu da prodju?Znam da u razlicitim situacijama moze da prodje stosta ali preciznije bi bilo pitanje da li se plocice na podu rezije i gluve sobe uglavnom ljudima svidjaju kako "zvuce"?

Za keramicke plocice stvarno ne znam.
Hladno je za noge,...
Definitivno parket, hrastov se dobro ponasa...

pozdrav

bogi

quake
24-04-2009, 02:04 AM
Stavio bih vec parket do sada ali imam podno grejanje pa nisam siguran....vec stoje plocice i nisu hladne:)....kontam da su refleksije slicne kao kod kamena.Cucu kada sve zavrsim pa napisati utiske,nadam se da ce biti o.k.

OFF
25-04-2009, 01:27 AM
Ja mislio da se zezas za plocice:confused:

quake
25-04-2009, 05:37 AM
Nije bila sala,stavljaju to ljudi.:wink:....sigurno je lepsa refleksija od laminata i sl. proizvoda.

boggy
26-04-2009, 10:46 AM
Nije bila sala,stavljaju to ljudi.:wink:....sigurno je lepsa refleksija od laminata i sl. proizvoda.
Ok, ako znas da stavljaju, mada ovo na slici koju si prilozio meni lici na mermer (kamen).
Svejedno... kapiram da neces da rizikujes sa parketom na toploj podlozi, tako da uradi kako si krenuo, i javi utiske.

pozdrav

bogi

quake
26-04-2009, 04:11 PM
kapiram da neces da rizikujes sa parketom na toploj podlozi

pozdrav

bogi

...jeste,to je jedini razlog.Videh na nekim slikama poput ove gore isti pod,pre ce ipak biti da je mermer:) u pravu si, inace nigde "uzivo" nisam video plocice na studiskom podu,izgleda da cu ja to prvi morati da probam ovde :da: posto plocice kao sto rekoh vec stoje.U slucaju da mi se zvuk ne svidi smislicu nacin da napravim neki rostilj pa na njega stavim parket.U svakom slucaju cu se potruditi da budem objektivan pri slusanju a i kasnije kada budem pisao sta sam cuo.Evo i jednom zanimljivog threada koji me je odusevio nocas,zove se "I started building a small studio" a izgleda se radi o coveku koji je nasledio 1000000$ i "pomalo" se razume i u studio:D.

boggy
26-04-2009, 04:15 PM
...jeste,to je jedini razlog.Videh na nekim slikama poput ove gore isti pod,pre ce ipak biti da je mermer:) u pravu si, inace nigde "uzivo" nisam video plocice na studiskom podu,izgleda da cu ja to prvi morati da probam ovde :da: posto plocice kao sto rekoh vec stoje.U slucaju da mi se zvuk ne svidi smislicu nacin da napravim neki rostilj pa na njega stavim parket.U svakom slucaju cu se potruditi da budem objektivan pri slusanju a i kasnije kada budem pisao sta sam cuo.Evo i jednom zanimljivog threada koji me je odusevio nocas,zove se "I started building a small studio" a izgleda se radi o coveku koji je nasledio 1000000$ i "pomalo" se razume i u studio:D.
ne zezaj se sa rostiljem (treba ti dva sloja OSB minimalno da ucvrstis povrsinu)... ionako bi na to trebalo staviti pre brodski pod nego parket... mislim da ti je najbolje da se naviknes na te plocice...

Mislim da su keramicke plocice koriscene u "reverb sobama" u studijima... nekada.

pozdrav

bogi

quake
26-04-2009, 04:59 PM
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/94784-i-started-building-small-studio.html zaboravih da stavim link za ovaj super thread.Boggy,za pod sam razmisljao ovako:rostilj koji stoji na armaflexu i punjen je kamenom vunom,pa osb dva puta,pa gips ,pa parket iz dugackih komada,izgleda kao brodski pod ili jos bolje kako kazes bas brodski pod ali......sve se nadam da mi to nece trebati.Inace ce u reziji biti dosta apsorbera a ja nisam bas za "mrtav" zvuk pa se tu i nadam da ce plocice biti korisne.

boggy
26-04-2009, 05:03 PM
....Boggy,za pod sam razmisljao ovako:rostilj koji stoji na armaflexu i punjen je kamenom vunom,pa osb dva puta,pa gips ,pa parket iz dugackih komada,izgleda kao brodski pod ili jos bolje kako kazes bas brodski pod ali......

Zaboravi! ;)
teraj ovako kako si krenuo ... mislim da ce biti ok.

pozdrav

bogi

NLP
30-04-2009, 06:59 PM
... samo sam stavio thread na sticky, mislim da je vrlo poučna tema.

belu
17-12-2009, 03:30 PM
Dve od prvih 4 slika su od mastering studija Digital Domain Bob Katz-a...Bile su mi poznate pa sam proverio..Zar mislite da on ima nekih akustickih propusta u dizajnu sobe?? evo link do sajta..

http://www.digido.com/about-us.html
uuuppss nisam procitao ceo post sorry

NLP
17-12-2009, 08:00 PM
Da i to velikih propusta.
Iza one zavjese ima poveči bas trap, rupa je popunjena vunom.
... vidi vidi novi zvučnici od Revel-a a tako je bio oduševljen Lipinskima...

Anthony
03-12-2012, 06:53 PM
ja imam veliki stol u sobi (student sam strojarstva pa uvijek imam hrpetinu svega i sva?ega na stolu) i imam adam a3x monitore...i jednom sam prilikom monitore dovuko skoro do ruba stola zna?i nisu stajali tik uz rub na suprotnoj strani od mene nego sam ih povuko do mene skroz...neznam dal sam lud ali dan danas jos tako stoje iako ru?no izgleda ali po meni se zvuk puuuuuuuno pobolj?ao...jesam li lud? kad sjedim u "magi?nom trianglu ja-monitor-monitor" zvuk je odli?an...

waster
12-12-2012, 08:00 AM
Mislim da je većini ljudi neprihvatljivo da im tastatura i mi? tokom (ITB) miksanja ili nekog audio editinga budu postavljeni tako da su im ruke konstantno negde "na stranu".

Ipak, ?elim da umanjim ?to vi?e posledice velike radne povr?ine pa bih gledao da pored stalaka za zvučnike korisitim i ?to manji sto (nizak koliko je moguće da bude udobno ali pre svega ne dubok i ne ?irok sto) -taman da komotno stane mi? i tastatura. Desktop sprave bih stavio ako treba na neku nisku policu -kao rack ormarić npr levo a klavijaturu desno od sebe pod 90?. ..

Zanima ma, ako ću tom "umanjivanju akustičkih posledica" pridodati i LCD monitor a sto je plitak, na čemu dr?ati taj LCD monitor da bi bio u ravni sa zvučnicima? Onda verovatno moram ulo?iti i u poseban stalak za njega .... ili mo?da neki stalak kao "ruka" koja se pričvrsti za sto? ... Ali onda taj mali sto mora biti dovoljno masivan da izdr?i ekran na toj ruci...

Ne znam, nisam viđao slična re?enja, ako imate neki primer, link, ideju...bilo bi super. Jedino ?to sam video na tu temu koriste TV i radio stanice : http://yellowtec.com/index.php?id=mms-fe pretpostavljam da imaju varijantu i za moj slučaj ali pretpostavaljam i da su papreni...