Log in

View Full Version : USB Kartica za slu?anje muzike

nemuzicar
21-04-2009, 06:51 PM
Molim preporuku za neku karticu. Ja nisam muzičar i neću snimati ništa. Treba mi samo usb kartica da dobijem kvalitetniji zvuk na zvučnicima, najviše da nestane onaj šuma iz unutrašnjosti kompjutora.

Mislio sam uzeti M-AUDIO Fast Track USB ili
E-MU Professional 0202 USB ili
bilo šta drugo što je prikladno i nije preskupo.

Jako mi je bitno da i dalje mogu uštekati headset da mogu normalno razgovarati preko skype-a, znači da su ulazi za mikrofon za skype i izlaz za slušalice blizu (ili ulaz za mikrofon i izlaz za stereo blizu).

Spojio bi na tu zvučnu karticu sljedeće:

1)M-AUDIO, Studiophile BX5a Deluxe,Studijski monitori,5''woofer,70 w pojačalo
http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1720039

2) Headset (mikrofon i slušalice na 5-10 cm razmaka)

3) I ako može još bi povremeno spojio "prave" slušalice, ne headset, Sennheiser 497.

Ne kužim se u te izlaze i ulaze i kakvi kablovi trebaju.
Koje kartice odgovaraju mojim zahtjevima?
Hvala. :)

EDIT:
Ako nema baš ništa preko usb-a, onda valjda može i pci (iako onda dobivam i šum iz kompjutora na zvučnicima).

Oggy
22-04-2009, 06:43 PM
EDIT:
Ako nema baš ništa preko usb-a, onda valjda može i pci (iako onda dobivam i šum iz kompjutora na zvučnicima).

Nije tacno ovo za sum.
To samo kod integrisanih kartica...
1212m radi besprekorno, kao i bilo koja druga koju sam probao, a u smislu suma koji si pomenuo.
Ono sto je caka je to da kod njih nema izlaz za slusalice, tako da ti zbog toga one nisu dobar izbor. Sto se tice kvaliteta zvuka, ili su iste ili bolje od gore navedenih USB resenja :wink:
Od USB varijanti, za to sto ti treba, neces pogresiti sta god da uzmes, a na tvom mestu bih se otarasio M Audio zvucnika koji nemaju veze ni sa zvucnicima ni sa zvukom. Njihovom zamenom mozes da primetis pravo poboljsanje u zvuku, nasuprot pomenutim karticama. Treba da kupis neke solidne Hi Fi zvucnike ranga 200-300 eura i da uzivas (naravno, onda ti treba i pojacalo...) :wink:

nemuzicar
22-04-2009, 11:25 PM
Nije tacno ovo za sum.
To samo kod integrisanih kartica...
1212m radi besprekorno, kao i bilo koja druga koju sam probao, a u smislu suma koji si pomenuo.
Hmmm... ovo prvi put čujem, a vi?e puta sam čuo da sve interne kartice pate od ?uma. :confused:

Ono sto je caka je to da kod njih nema izlaz za slusalice, tako da ti zbog toga one nisu dobar izbor. Sto se tice kvaliteta zvuka, ili su iste ili bolje od gore navedenih USB resenja :wink:
Od USB varijanti, za to sto ti treba, neces pogresiti sta god da uzmes, a na tvom mestu bih se otarasio M Audio zvucnika koji nemaju veze ni sa zvucnicima ni sa zvukom. Njihovom zamenom mozes da primetis pravo poboljsanje u zvuku, nasuprot pomenutim karticama. Treba da kupis neke solidne Hi Fi zvucnike ranga 200-300 eura i da uzivas (naravno, onda ti treba i pojacalo...) :wink:
Naručio sam danas te maudio zvučnike, ali M-AUDIO,Studiophile AV 40. U svakom slučaju su bolji od ovih koje sada imam tako da ću u?ivati. :)
A trenutno nemam niti novaca da kupujem pojačalo i zvučnike niti vremena da surfam internetom, tra?im ?ta je najbolje i obilazim trgovine.

Jesi li siguran da su m-audio zvučnici "koji nemaju veze ni sa zvucnicima ni sa zvukom"?
Na amazonu ih 95% ljudi jako hvali:
http://www.amazon.com/M-Audio-Studiophile-AV-Powered-Speakers/dp/B000MUXJCO

Tribal_kg
22-04-2009, 11:40 PM
Onda si mogao njih da zamolis za preporuku. :rolleyes:

Slavko
23-04-2009, 01:57 AM
Ti m-audio zvucnici nisu nista posebno.Imao sam ih prilike vise puta isprobati.Ako su tebi dobri onda je sve Ok. ;)
Sto se zvucne tice, pogledaj proizvode firme Terratec,Tascam,Alesis..Nemoj samo Behringer, pa ti se mozda od toga nesto svidi.Imas i interne i externe, a sum pri reprodukciji kod tih kartica...hm...mozda jedino kad je los mp3 :) .Naravno i E-mu je dobar,super kvalitet zvuka daje za te pare.

zlobisha
23-04-2009, 02:47 AM
Bez potrebe baca? novce... Za te pare za koje si pokupovao sve to, imao si varitantu da kupi? neke solidne hi fi sa sve pojačalcetom da ih gura, i bio bi daleko zadovoljniji rezultatom.
Ne vidim potrebu za eksternom zvučnom, jer u reprodukciji neće? čuti nikakvu razliku. Jo? manje vidim potrebu za studio monitorima... No dobro, to je tvoja stvar.
Pozdrav!

Color
23-04-2009, 10:01 AM
Bez potrebe baca? novce... Za te pare za koje si pokupovao sve to, imao si varitantu da kupi? neke solidne hi fi sa sve pojačalcetom da ih gura, i bio bi daleko zadovoljniji rezultatom.
Ne vidim potrebu za eksternom zvučnom, jer u reprodukciji neće? čuti nikakvu razliku. Jo? manje vidim potrebu za studio monitorima... No dobro, to je tvoja stvar.
Pozdrav!

Apsolutno se sa ovim slazem! Bolje da si kupio neke starije hifi zvucnike i solidno pojacalo, CD player i miran... Ja sam tako uradio i verovao ili ne, za 400eu sam nabavio takav sistem (koji je pre 20 godina ukupno kostao oko 10.000 DM :D) da mi je milina kad god pustim muziku! Ovi novi diazjnirani skupi zvucnici nemaju veze sa zvukom...prsti, sisti, puca od visokih, samo lepo izgleda a samu svrhu zvucnika izgleda da su i zaboravili! Slusanje sa kompa ili pustanje CD-a sa DVD playera - nikad vise :wink: Jos da kupim novu iglu za gramofon i vozi misko.... 8-)

P.S. jedan glupi praistorijski vic, al mozda neko i ne zna..... :D

Idu dva CD-a ulicom, sretnu gramofonsku plocu i kazu: 'de si matori! Jos si na igli? :rotfl:

nemuzicar
25-04-2009, 02:47 PM
Ti m-audio zvucnici nisu nista posebno.Imao sam ih prilike vise puta isprobati.Ako su tebi dobri onda je sve Ok. ;)
Vjerojatno su puno bolji od ovih Altec Lansing koji su novi koštali 300 kn. ;)

Sto se zvucne tice, pogledaj proizvode firme Terratec,Tascam,Alesis..Nemoj samo Behringer, pa ti se mozda od toga nesto svidi.Imas i interne i externe, a sum pri reprodukciji kod tih kartica...hm...mozda jedino kad je los mp3 :) .Naravno i E-mu je dobar,super kvalitet zvuka daje za te pare.
Hvala, ovo sam tražio. :)

Bez potrebe bacaš novce... Za te pare za koje si pokupovao sve to, imao si varitantu da kupiš neke solidne hi fi sa sve pojačalcetom da ih gura, i bio bi daleko zadovoljniji rezultatom.
Ne vidim potrebu za eksternom zvučnom, jer u reprodukciji nećeš čuti nikakvu razliku. Još manje vidim potrebu za studio monitorima... No dobro, to je tvoja stvar.
Pozdrav!
Pa ne znam baš:
zvučnici - 1000 kn
USB kartica - 500 kn
------
200 eura

Je uzeo bi ja rado neke hi-fi komponente da imam love.
Također ja jasno čujem šum od mog kompjutora (sad imam samo integriranu zvučnu karticu) kad pojačam zvučnike.

Još manje vidim potrebu za studio monitorima... No dobro, to je tvoja stvar.
Pozdrav!
Pa nisam ja lud za studijskim monitorima, iako ne vidim razliku između studijskih monitora i kompjutorskih zvučnika - oboje imaju pojačalo i zvučnike u jednom kućištu, samo se drugačije zovu valjda...

Radi se o tome da prije 3 godine kad su izašli neki Altec Lansig zvučnici za 1000 kn odlučio sam pričekati mjesec dva da skupim pare i nestali su ti zvučnici. Nikad ih više nije bilo moguće kupiti u Hrvatskoj i 3 godine sam slušao zvučnike od 300 kn. Neki pristojni zvučnici za kompjutore se pojave svakih par godina i odmah se rasprodaju i nema više primjeraka za balkanske države. Postoje skuplji zvučnici ali to je za gamere, prejak bas i neki nepotrebni specijalni efekti umjesto kvaliteta zvuka.

Evo sad sam naručio doslovno zadnji par tih studijskih monitora u cijeloj Hrvatskoj. Tko zna oće li ih ikada više biti u Hrvatskoj. A za 1000 kuna tj. 150 eura ne vidim kako mogu dobiti dobro pojačalo i zvučnike.

Zvučna kartica mi opet treba jer ne mislim kupovati CD player a pogotovo ne mislim pržiti ovu muziku koju imam na CD-ove i onda se zajebavati sa gomilom CD-ova.

Slavko
25-04-2009, 07:29 PM
Hvala, ovo sam tra?io. :)

Nema na cemu.Zaboravio sam pomenuti i firmu Esi.Oni isto prave dobre kartice.Inace o svim ovim karticama ces naci dosta na ovom forumu,samo nemoj biti lenj, pa procesljaj malo.:grin:

nemuzicar
30-04-2009, 10:24 AM
Sve te recenzirane na forumu imaju gomilu ulaza i izlaza koje ne trebam. Šta mislite o ovoj?

Terratec Aureon 5.1 USB MK II
http://www.terratec.net/en/products/pictures/produkt_bilder_en_3226.html

Nadam se da link radi, ako ne tu je pod external usb
http://www.terratec.net/en/products/sound.html

Imam par pitanja:
1)Jel mogu to spojiti na zvučnike M-AUDIO,Studiophile AV 40? (fakat se ne kužim u te ulaze i izlaze)
Kako to spojiti?

2) Kakva je kvaliteta zvuka u odnosu na konkurenciju? Da li je prejaka ili preslaba za ove M-AUDIO,Studiophile AV 40 zvučnike?
3) Vidim da ima optical in i optical out. Da li to znači da ako jednog dana kupim neko kvalitetno hi-fi pojačalo u rangu 500-1000 eura koje ima optički ulaz da će ova kartica moći slati signal bez ikakvog gubitka u kvaliteti?

Da vam uštedim vrijeme, stavio sam slike za pitanje 1:
http://www.terratec.net/en/products/pictures/img/1923272_af00189fdd.png

Druga slika je malo veća, pa evo samo link:
http://www.m-audio.com/images/global/media_hqpics/SPAV40_back.jpg

Kako se zovu ti ulazi i izlazi, šta znači to TRS?

lesha
30-04-2009, 12:09 PM
koliko vidim, ovde nemas trs, sto je u prevodu tip/ring/sleeve i oznacava balansirani jack, kod nas poznatiji kao stereo banana (velika).

http://en.wikipedia.org/wiki/TRS_connector

mozes na wikipediji da pronadjes sve sto te zanima.

poz

Slavko
30-04-2009, 03:07 PM
Pa to ti je 5.1 kartica,za home theater surround zvucnike(kucni bioskop).Trazi neku koja ima stereo izlaze.Ako me ne razumes onda pogledaj otprilike ovo http://line6.com/podstudioux1/specifications.html pa ti bude mozda jasnije
Pozz