View Full Version : Perforacija, matrica...?
Postoji li neka jednostavnija matrica neuniformne perforacije, koja moze da zavrsi posao za manje povrsine....znaci nesto sto covek moze sam da izbusi, 3, 4 velicine rupa npr.. Bitno mi je da neke delove pokrijem plocastim materijalima (ali zaista nevelike povrsine procentualno), a ne bih da postignem kontraefekat. I sta je sa tim lesonitom, sme li on da se koristi ako se 'pravilno' perforira?
Hvala
boggy
21-04-2009, 11:58 AM
Postoji li neka jednostavnija matrica neuniformne perforacije, koja moze da zavrsi posao za manje povrsine....znaci nesto sto covek moze sam da izbusi, 3, 4 velicine rupa npr.. Bitno mi je da neke delove pokrijem plocastim materijalima (ali zaista nevelike povrsine procentualno), a ne bih da postignem kontraefekat. I sta je sa tim lesonitom, sme li on da se koristi ako se 'pravilno' perforira?
Hvala
Koristi OSB na tim mestima (ako nemas budzet za furniranu i lakiranu ivericu)
Perforaciju zaobidji.
pozdrav
bogi
Koristi OSB na tim mestima (ako nemas budzet za furniranu i lakiranu ivericu)
Perforaciju zaobidji.
pozdrav
bogi
Hvala!
Tako mi je i najjednostavnije. A sme li lesonit bar da se ostavi kao vidljiva 'ledja' jedne police za diskove? (bocni zid pri kraju sobe)
boggy
21-04-2009, 12:24 PM
Hvala!
Tako mi je i najjednostavnije. A sme li lesonit bar da se ostavi kao vidljiva 'ledja' jedne police za diskove? (bocni zid pri kraju sobe)
Zalepi tanki azmafon na taj lesonit.
pozdrav
bogi
Zalepi tanki azmafon na taj lesonit.
pozdrav
bogi
To sam svakako mislio... i iza OSBa bi islo isto to
Kad bi več nešto moglo da bude perforirano onda na neka bude po tom principu: http://www.rpginc.com/products/badpanel/index.htm
... i šta uopšte je http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_remainder_theorem po kojem principu je iskalkulisan način perforacije.
:)
A da li je glupo probusiti par debljih rupa na stolu koji ce biti ispred mene?
Pravim najmanji moguci sto (tastatura, mis, pot za atenuaciju i po potrebi mala master klavijatura), i bas na delu gde ce mi samo ponekad stajati klavijatura ili mozda kasnije kontroler bih probusio par rupa:( :)
ne razumijem potpuno, malo naslučujem ali može neki detaljan opis ili skica te "situacije"?
dakle perforirao biradni stol da smanjiš distorzije o kojih je govor u ovom threadu - http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=243606#post243606 ?
onda nije glupo probušiti par debljih rupa na stolu ali opet odvisno od konkretnog dizajna radnog stola...
boggy
22-04-2009, 09:33 PM
A da li je glupo probusiti par debljih rupa na stolu koji ce biti ispred mene?
Pravim najmanji moguci sto (tastatura, mis, pot za atenuaciju i po potrebi mala master klavijatura), i bas na delu gde ce mi samo ponekad stajati klavijatura ili mozda kasnije kontroler bih probusio par rupa:( :)
Stage stalak za klavijaturu je sasvim dovoljan, sa par polica, i ne smeta skoro uopste. Kad ti klavijatura ne treba, samo je makni, a stalak neka ostane
pozdrav
bgoi
Stage stalak za klavijaturu je sasvim dovoljan, sa par polica, i ne smeta skoro uopste. Kad ti klavijatura ne treba, samo je makni, a stalak neka ostane
pozdrav
bgoi
Razmisljao sam i o tome, ali je malo nezgrapno, jer bi bila iza tastature (u odnosu na mene).... Nezgodno bi bilo to izvlaciti, uvlaciti, postavljati....
boggy
22-04-2009, 10:28 PM
Razmisljao sam i o tome, ali je malo nezgrapno, jer bi bila iza tastature (u odnosu na mene).... Nezgodno bi bilo to izvlaciti, uvlaciti, postavljati....
Stalak ne pomeras nikad, nego oko njega formiras radne povrsine (MALE!)
Samo se miche klavijatura... a za tezge kupi drugi stalak.
pozdrav
bogi
Stalak ne pomeras nikad, nego oko njega formiras radne povrsine (MALE!)
Samo se miche klavijatura... a za tezge kupi drugi stalak.
pozdrav
bogi
Pravo zborish!:)
Evo formule ako zelis kupiti nesto gotovo.
imas nekoliko razliciti nacina tome prestupiti. sto se tice materijala.
Ako zelis buszit rupe onda ti je to ubit Helhotz absorber.
http://www.schall-isolierung.de/cms/show/raumakustik_absorptionsplatten_lochblech.html
evi ti jedna stranica kako bi to moglo izgledati.
a formula sljedi u biti je formula helmhotza, ali se uzima procentualna preforacija.
Ali ima super rjesenje ako imas priliku mozes uzeti akkustik deku od naprimjer knaufa koji tocno taj princip koriste. Ako sam pogodio temu razjasnit cu formulu, jer nisam siguran, onda se javi.
pozz
Denis
pa evo jo? jedanput, pa jedanput, pa jedanput...
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=243260&postcount=19
pa evo jo? jedanput, pa jedanput, pa jedanput...
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=243260&postcount=19
Tocnije je ovdje.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24983&page=2
Pozz
Denis
Ufff pa opet si kod helmoltza... točnije je ovdje... pa onda se RPGovi stručnjaci la?u i izmi?ljaju neke nepotrebne stvari (http://rpginc.com/products/badarc/index.htm , ako si gledao njihov razvoj iRooma ovi bad arc bi bio prilagođen kutni absorber perforiran tom metodom, dakle difuzor i absorber)...dobro onda ču staviti tako ako bi helmholtz resonator (koji je primarno namijenjen absorbciji tjunovane frekvencije) imao napravljene rupe po takvoj matrici, njegova povr?ina bi pru?ila i mnogo kvalitetniju difuziju nego obično uniformirane perforirane ploče.
Pa i boggy (i ja) je u tom postu ne?to o tome pričao.
Jel sada jasnije, nema veze ako neko voli aktivne resonatore ili ne pričamo o najprimernoj matrici perforacije.
boggy
26-04-2009, 10:56 AM
NLP, nije isto:
1. znati teoretski sta je Helmholtzov rezonator (http://en.wikipedia.org/wiki/Helmholtz_resonance), i stalno ga primenjivati na nacin kako je ilustrovan u knjizi gde je opisan (taj prikaz se najcesce prepisuje od drugih autora, pa i nema nekog odstupanja od "pravila")
2. Razumeti prirodnu pojavu koju je Hermann von Helmholtz (http://en.wikipedia.org/wiki/Helmholtz) otkrio/opisao kao Helmholtzovu rezonanciju (http://en.wikipedia.org/wiki/Helmholtz_resonance) i primenjivati tu prirodnu pojavu kao pojavu, saglasno sa ostalim prirodnim pojavama, a ne kao ilustraciju iz udzbenika/knjige.
Hocu reci, nije kriv siroti Helmholtz! ;)
pozdrav
bogi
da znam da nije isto ali helmholtz resonator ima rupe i mogle bi biti iskalkulisane po tom principu, nekakav hibridni akustički elemenat recimo.
... ali zašto onda dema skače nonstop oko tih resonatora:D?! kada pričamo o primjernoj perforaciji.
Edit: ja samo govorim da tako uniformna perforacija nije okej to je sve, radi li se o rupama na gipsu ili resonatoru (i pominje perforirane ploče) ako ga več itko spomene.
boggy
26-04-2009, 11:05 AM
....
Edit: ja samo govorim da tako uniformna perforacija nije okej to je sve, radi li se o rupama na gipsu ili resonatoru (i pominje perforirane ploče) ako ga več itko spomene.
Isto i ja govorim, u stvari... pisem... ;)
pozdrav
bogi
aha okej, bio sam malo zbunjen da me ne razume?:)
boggy
26-04-2009, 11:17 AM
aha okej, bio sam malo zbunjen da me ne razumeš:)
Ma ne, razumem te potpuno, samo ne treba napadati sirotog Helmholtza... :p
Svuda se moze naci, i u perforiranim panelima, bass reflex kutijama, mass loaded transmission line kutijama, obicnim knjiskim helmholtz bass trapovima, BAD panelima, slat apsorberima, .... SVUDA ga ima... jedino ne bas u osnovnom obliku ali prirodna pojava koja je opisana Helmholtzovom rezonancijom je svuda prisutna u opisanim konstrukcijama, jedino nije ista formula za sve, i za neke formula (tacnih) ni nema...
Elem, ako se perforirani paneli uzmu u obzir kao akusticki notch filtri za nekakav prostor gde se ta frekvencija treba potisnuti, odnosno smanjiti njezin uticaj, a pri tom se zanemari alijasing (katastrofa za difuzno polje) koji oni naprave, i zanemari relativno veliki Q faktor u potiskivanju tih frekvencija, onda ce se pogresiti...
No onda ce i ESS metod biti pogresan jer je tamo (sada 1D) "difuzor" uniforman, prakticno ignorise otkrica gospodina D'Antonia iz RPG vezana za alijasing difuzora....
Samo malo kada se krene sa paralelnim uporedjivanjima urusava se "teorija studijske akustike" kao kula od karata... mislim na doktrine, ne na same studije...
Tako da moze da se kaze da je to jedna skoro "trla baba lan" prica, gde je jako tesko "verovati" ikome do kraja, osim svojim iskustvima, i svojim saradnicima/klijentima... ma koliko to zvucalo potencijalno nepouzdano.
pozdrav
bogi
da znam da nije isto ali helmholtz resonator ima rupe i mogle bi biti iskalkulisane po tom principu, nekakav hibridni akustički elemenat recimo.
... ali za?to onda dema skače nonstop oko tih resonatora:D?! kada pričamo o primjernoj perforaciji.
Hallo
Nlp i boggy a zasto ta kako ti zoves uniformna perforacije nebi bila ok.
nije mo jasno.:banghead::banghead::banghead::banghead:
ako pricamo o nacinu djelovanja jednog rezonatora onda moramo gledati princip djelovanja.
a ako princip djelovanja perforonai absorbera( nzavat cu ih tako) je na principu helmholtca. Ako znate malo razvrstati formule primjeticete da je u mjesto pojedinacni rupa, postavljen postotak perforacije.
Vrlo jednostavno:da::da:
Ako vi misliti da je knauf ulozio toliko para uzalut. onda se varate
Te platte koje su navodene su tako zvane Akustik platte!!!(u njemackoj)
a njemacka je malo zajebana sto se tice pravila koga zanima mogu naci atest.
Ja neznam sto vi uskracujete te absorbere. odlican absorber koji djeluje super izmedju 200 i 400 Hz.
i sto je naj bitnije za nase clanove vrlo jednostavno za samogradnju.
pozz
Denis
Ma ne, razumem te potpuno, samo ne treba napadati sirotog Helmholtza... :p
Svuda se moze naci, i u perforiranim panelima, bass reflex kutijama, mass loaded transmission line kutijama, obicnim knjiskim helmholtz bass trapovima, BAD panelima, slat apsorberima, .... SVUDA ga ima... jedino ne bas u osnovnom obliku ali prirodna pojava koja je opisana Helmholtzovom rezonancijom je svuda prisutna u opisanim konstrukcijama, jedino nije ista formula za sve, i za neke formula (tacnih) ni nema...
Elem, ako se perforirani paneli uzmu u obzir kao akusticki notch filtri za nekakav prostor gde se ta frekvencija treba potisnuti, odnosno smanjiti njezin uticaj, a pri tom se zanemari alijasing (katastrofa za difuzno polje) koji oni naprave, i zanemari relativno veliki Q faktor u potiskivanju tih frekvencija, onda ce se pogresiti...
No onda ce i ESS metod biti pogresan jer je tamo (sada 1D) "difuzor" uniforman, prakticno ignorise otkrica gospodina D'Antonia iz RPG vezana za alijasing difuzora....
Samo malo kada se krene sa paralelnim uporedjivanjima urusava se "teorija studijske akustike" kao kula od karata... mislim na doktrine, ne na same studije...
Tako da moze da se kaze da je to jedna skoro "trla baba lan" prica, gde je jako tesko "verovati" ikome do kraja, osim svojim iskustvima, i svojim saradnicima/klijentima... ma koliko to zvucalo potencijalno nepouzdano.
pozdrav
bogi
a falim te boze:wink::wink:
pozz
Denis
boggy
28-04-2009, 05:14 PM
Hallo
Nlp i boggy a zasto ta kako ti zoves uniformna perforacije nebi bila ok.
nije mo jasno.:banghead::banghead::banghead::banghead:
....
Zato sto na ovom Forumu i u ovom pod-forumu diskutujemo striktno o Studijskoj Akustici, ne Arhitektonskoj, ne Rezidentalnoj, ne Automobilskoj, niti Industrijskoj (zastita od buke). Ne kazem da uniformno perforirani paneli nemaju nikakvu primenu NIGDE, vec samo da nemaju realno sta da traze u (ozbiljnoj) studijskoj akustici, gde je u interesu CEO opseg frekvencija koji moze ljudsko uho cuti.
Firma Knauf je ulozila novce da "izmisli" nesto sto je odavno poznato, i da ga pretvori u proizvod koji se moze praviti na velike kolicine, pri tom SIGURNO nije imala na umu Studijsku Akustiku kao target. Pre je razmisljala o bankama, bolnicama i hotelima... koji daleko vise trose taj materijal....
Jako malo ima firmi u svetu koje se iskreno i realno bave studijskom akustikom... za postovanje moze biti samo jedna... RPG (http://www.rpginc.com/). U tom smislu BAD (http://www.customaudiodesigns.co.uk/diffusers/baddiff.htm) je nesto sasvim drugo, mada je princip slican
EDIT:
--------
Dodatno objasnjenje je u tome sto nije dobra praksa koristiti bilo kakve uskopojasne rezonatore ili apsorbere (svejedno) u studijskoj akustici za MALE PROSTORE. Problem je u tome sto svaki od tih intenzivnih rezonatora i apsorbera nema skoro nikada dovoljnu efikasnost da upije energiju od interesa, pogotovo ako je razdaljina od izvora relativno mala. Ako se ne desi da se energija potrosi, onda doticni rezonator VRACA SVOJU energiju nazad u sobu i dodaje "novi zvuk" celom haosu.
Dalje, vec smo pricali da difuzno ponasanje povrsina mora biti po nekom slucajnom rasporedu, tako da bilo kakva uniformna pojava u vidu nekakvih rupa na jednakom rastojanju nije dobra jer dodatno kolorise zvuk u sobi, nasuprot teznji da soba sama za sebe ostane sto neutralnija za slusanje.... i bolje je cak da rupa uopste nema... jer smo na to navikli... refleksija od ravne povrsine.
Isto ovo objasnjenje je primenjivo na panel apsorber, konkretno na ovaj tvoj post http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=244240#post244240
--------
pozdrav
bogi
boggy
28-04-2009, 06:01 PM
.....
Ako vi misliti da je knauf ulozio toliko para uzalut. onda se varate
Te platte koje su navodene su tako zvane Akustik platte!!!(u njemackoj)
a njemacka je malo zajebana sto se tice pravila koga zanima mogu naci atest.
Da budem precizniji... u ovom slucaju jesi u pravu, ali da ponovim... atest se ne tice studijske akustike... nigde se to ne spominje niti iko u Nemackoj o tome preterano brine... pogledaj pazljivo sta im je target klijentela.... ako vec ne verujes NLPu i meni.
Ja neznam sto vi uskracujete te absorbere. odlican absorber koji djeluje super izmedju 200 i 400 Hz.
i sto je naj bitnije za nase clanove vrlo jednostavno za samogradnju.
pozz
Denis
poenta je u tome sto su NAJVECI problemi nasih clanova ispod 200Hz, tako da je preterano zamlacivati ih sa uniformno perforiranim panelima, ako im ne resavaju GLAVNI problem...
Ne prihvatam ideju ... o sredjivanju akustike "samo malo" i pri tom... ne pipnuti opseg ispod 100Hz... to je realno i dalje soba sa ozbiljnim problemima i daleko od svake ozbiljne upotrebe. Cinjenica da je to "jeftinije" i "jednostavnije" nije razlog za trosenje ni snage ni para, jer je 90% problema ispod 100Hz.
Ovo je moje licno misljenje koje svakodnevno primenjujem u praksi... sastoji se ukratko u savetu "sredi basove, a ostalo kako hoces..."
pozdrav
bogi
... pa odlično, ne bih znao bolje reči.
:thumbsup:
Stvarno Dema, firma RPG nije uzalud tro?ila pare na razvoj neuniformne perforacije.
A to ?to ne volim previ?e aktivne resonatore je moj problem i to zbog več do sada rečenih nuspojava koje smo ja i Boggy več nekoliko puta izstavili.
Ko hoče neka ima ali to ti je kao uskopojasni eq.
?elim da je akustika u re?iji kao ?to Boggy ka?e "?to neutralnija".
i sta bi ja tu zada rekao.
Da budem precizniji... u ovom slucaju jesi u pravu, ali da ponovim... atest se ne tice studijske akustike... nigde se to ne spominje niti iko u Nemackoj o tome preterano brine... pogledaj pazljivo sta im je target klijentela.... ako vec ne verujes NLPu i meni.
Znaci jedna frekvencija se ponasa drukcije u u jednoj prostoriji nego u drugoj.
Da boggy oprosti nemoj.
Sto se tice atesta i uvjeti u gradjevini tu sam ja doma. Znaci nebi zelio tu temu narucito siriti.:wink::wink::wink:
poenta je u tome sto su NAJVECI problemi nasih clanova ispod 200Hz, tako da je preterano zamlacivati ih sa uniformno perforiranim panelima, ako im ne resavaju GLAVNI problem...v
Vidis i to je razlog sto ja preporucujem Helmholtz jer taj princip radi jako jako dobri i efikasno.:) :)
jer nije moguce sa principima koje su meni dostupni znaci sa slike dovesti u red.
ja cu ostat na mom jer je jako dobro sto dobivam stim:):)
i vazda cu ovaj sistem preporuciti. bolje recene kombinaciju absorbera. jer ne postoji jedan absorber za sve.
a mislim ako se neko ne pobrine za frkvencije 200 do 400 hz Reverbtime mu nemoze biti dobar.
u ovom slucaju je reverbtime 0,498s na 63 Hz:wink:
P.S. mjerenje ide od 40Hz do negdje 160Hz.
Navede frekvnecije od vas di su naj vise preblemi. :)
Smoothing-a nema. :) :)
pozz
Denis
boggy
28-04-2009, 07:21 PM
.......
ja cu ostat na mom jer je jako dobro sto dobivam stim:):)
i vazda cu ovaj sistem preporuciti.....
Ziv bio. :)
pozdrav
bogi
pa jedan komentar nebi bio los za ovo malo sto sam napravio.
mislim da sam pogodio tvoju filozofiju dovedi bassove u red.
jase salzem sa tim.
pozz
Denis
boggy
28-04-2009, 07:31 PM
pa jedan komentar nebi bio los za ovo malo sto sam napravio.
mislim da sam pogodio tvoju filozofiju dovedi bassove u red.
jase salzem sa tim.
pozz
Denis
Ako ti je to sa helmholtz rezonatorom onda ces dobiti ipak vracanje energije nazad iz rezonatora (slusanjem se ustanovljava)
U mom slucaju basove srediti sirokopojasnim apsorberima koliko prostor i budzet dozvoljava, a neravnina koja nastane na merenjima je ljudima manji problem da se naviknu... nego na njima neshvatljivo "sviranje" helmholtza... to mikrofon ne razdvaja, odnosno ne razlikuje,... odnosno nema mogucnost ustanovljavanja sta je od cega nastalo... dok ushi i sluh coveciji ... nije toliko trivijalan i nesavrsen.
pozdrav
bogi
evo:http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=244284#post244284
Ako ti je to sa helmholtz rezonatorom onda ces dobiti ipak vracanje energije nazad iz rezonatora (slusanjem se ustanovljava)
U mom slucaju basove srediti sirokopojasnim apsorberima koliko prostor i budzet dozvoljava, a neravnina koja nastane na merenjima je ljudima manji problem da se naviknu... nego na njima neshvatljivo "sviranje" helmholtza... to mikrofon ne razdvaja, odnosno ne razlikuje,... odnosno nema mogucnost ustanovljavanja sta je od cega nastalo... dok ushi i sluh coveciji ... nije toliko trivijalan i nesavrsen.
pozdrav
bogi
Kao prvo kako mozes raditi akustiku samo sa hemholtzom.
Pa nisam po glavi izgorio. jer he nemoguce!!!
ja nemam neravnine kako vidis a brujenje mozes vrlo lako izbjeci.
kako sam napisao u svom threadu je pozeljno da kubikaza ne prelazi 500 litara. Iz bas ti nevadeni razloga.
zasto se nemoze napisati svaka cas. pa valjda i imam uzi i kod mene dobro radi.
pozz
Denis
Pustimo sada Helmholtz gore, dole.
Mogao bi nam vi?e reči o tom specifičnom merenju, dobivenom grafu i cjelokupni konstrukciji prostora (unsmooth?! ... jesi li siguran?!... i ja sam se jadnput zeznuo kad mi je vlasnik poslao jo? naknadna mjerenja kad je jo? dodatno ne?to doradio, kad sam pogledao bolje vido sam da je bila 1/12 na?timana http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192).
Da malo vidimo slikice i kakav komentar za?to, gdje, ?to,...
Barem da se napasemo8-)
mineralna vuna. Helmholtz, Slatabsorber.
helmholtz do 100Hz
Slat 200 do 400 hz
i Mineralna vuna dalje...
plus difuzori malo..
unsmooth?!
nema se sta zajebati :)
Da to razumijem (povezao sam tvoje postove i metode i sam čitam john sayers forum) ali ba? sam mislio nekakav foto thread (mo?da ba? projekta s kojim je povezan ovaj graf) ili slično (ne treba po koracima).
Ako nema? fotografija mo?e i skica, nacrta, ?to ti je lak?e.
Iako ima? svoj pogled na neke stvari u akustici, fotke studija i pojekakav opis, to je uvijek zanimivo.
Zato se i dru?imo, debatiramo i ponekad kreativno "svađamo" ovdje.
quake
29-04-2009, 09:06 PM
Ima jos zainteresovanih da to vide,Denise ajd okaci koju sliku,please:).
Da to razumijem (povezao sam tvoje postove i metode i sam čitam john sayers forum) ali ba? sam mislio nekakav foto thread (mo?da ba? projekta s kojim je povezan ovaj graf) ili slično (ne treba po koracima).
Ako nema? fotografija mo?e i skica, nacrta, ?to ti je lak?e.
Iako ima? svoj pogled na neke stvari u akustici, fotke studija i pojekakav opis, to je uvijek zanimivo.
Zato se i dru?imo, debatiramo i ponekad kreativno "svađamo" ovdje.
pazi ja vidima da sam na ovom forumu mozda jedinu koji se sluzi ovim rjesenjima.
Jer ti i Boggy imate drugu filozofiju. koju ja ne uskracujem niti u jednim trenutku ali nisu vam realni pristupci. ovo su moci koji nemaju para na bacanje i cesto je bitan rezultat nego izgled.
Mozda to sve lezi na tome sto ja citam njemacju litaraturu i sto se krecem u krugovima di se ta tematika sasvim drugacije gleda nega na ovom forumu.
To natezanje mi ide vise na kurac. u buduce zelim ako neko napise da nesto nevalja u ovom slucaju absorber neka ljepo da alternativu.
Ja imam rezultate i to djelim sto vise bjezim od neki oprosti Nlp massenburg soba i daljnej jer to je daleko.
Ima toliko nacina rjesavati problem pa ajmo ga rjesiti.
Ali konstruktivno navodim tvoje flutter echo koje si ti naveo, kada je thema bila od slat absorberima. to nicemu nevodi jer sam znas da se moraju nakositi zidove. tako i tako ako zelis ozbiljno napraviti nesto.
Ali opet i tu ima razni koncepta gledam toj zadnji porjekat. ( i ti ces o rjesiti)
Eto opet geometrija.
Brujanje helmholtza sve je moguce ali ima i za ti rjesenje.
tako rado sam za konstruktivnu diskuziju vazda bio, jer sam samo tako naucio.
Ali nevolim negativen ernergije oko mene to mi dize tlak.
a slika ce biti i projekat ce se objaviti. a i dalje sam za pomoc tu.
pozz
Denis
... Ali nevolim negativen ernergije oko mene to mi dize tlak.
a slika ce biti i projekat ce se objaviti. a i dalje sam za pomoc tu.
pozz
Denis
I meni, verovatno si zapazio:)
Nultirajmo tu "situaciju", osobno smo (do)rekli svoje.
Neka govore rezultati, kao ?to be?e?/govori?.
Projekat če? objaviti i sličice, no evo čekam; to mi je gu?t na kraju uspje?nog projekta:)
boggy
29-04-2009, 10:59 PM
I meni, verovatno si zapazio:)
Nultirajmo tu "situaciju", osobno smo (do)rekli svoje.
Neka govore rezultati, kao ?to be?e?/govori?.
Projekat če? objaviti i sličice, no evo čekam; to mi je gu?t na kraju uspje?nog projekta:)
Sta dodati na ovo? Nista!
+1
pozdrav
bogi
p.s. NLP i DeMa, cestitam vam na moderatorskoj funkciji! :)
Nadam se, da čemo što pametno reči i još nadalje!!!:)
"Naučimo se međusobno".
Život je kratak!
Braca
29-04-2009, 11:56 PM
Novi moderatori bi mogli malo i da caste!:)
Sta dodati na ovo? Nista!
+1
pozdrav
bogi
p.s. NLP i DeMa, cestitam vam na moderatorskoj funkciji! :)
Hvalo Boggy.
Pozz
Denis
Novi moderatori bi mogli malo i da caste!:)
cim dodjem u Bg castim:wink::wink::wink:
pozz
Denis
Ja mogu zajedanput samo virtualno da vas častim:beer:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.