Log in

View Full Version : funksoulbrother - soba skoro pa kocka

funksoulbrother
18-04-2009, 03:28 PM
o ovome sam se malo savjetovao s boggyjem pa je preporučio da problem podijelim i s ostatkom foruma.

soba u kojoj sam odlucio sloziti mali kucni studio sljedecih je dimenzija: 280x280x260. dakle, skoro kocka. postoji mogucnost da dimenzije svedem na 248x280x260. hoće li to pomoći?

nemam namjeru ganjat savršenstvo, već u dovoljnoj mjeri ukrotiti frekvencije (skyline difuzorima, bastrapovima, apsorberima - koje bih sam slozio), naučiti zvuk sobe i raditi u miru. znam da će sad biti onih koji će reći da to nije to, ali eto. znam velik broj ljudi koji na taj način rade već godinama, i godinama rade dobru glazbu, a radio sam i ja prije no što sam prešao u ovu sobu. kriteriji nisu svima isti. pitanje je sada samo koliko je ta moja kocka velik problem. PREvelik?

a ono što sam boggyja prvo pitao jest kako da odredim koje frekvencije riješiti skyline difuzorima, na što je on rekao... izvoli boggy. :)

a izvolite i drugi!
hvala!

boggy
18-04-2009, 03:36 PM
...a ja sam mu savetovao da ne baca novac na fiksna resenja, nego da se pozabavi preseljivim panelima (ima na sticky).... i da prvom zgodnom prilikom promeni prostor. Oko rusenja zidova i dovodjenja prostorije u nesto sto nije blizak oblik kocke... se nisam izjasnjavao, zato sto se time prostor dodatno smanjuje...

Izvolite ostali, pomozite coveku.... mozda ima samo jedan gori slucaj od njega.... negde u threadovima... ovo njegovo je velicine kupatila, a ono, jos manje, je bilo velicine WC-a,... ali to je jedino sto ima na raspolaganju.

Hvala. :)

pozdrav

bogi

p.s. to ti nisam rekao na PM .... difuzori su ti suvisni u ovako malom prostoru... nema smisla praviti ih jer ce biti preblizu... kako god plitke napravis... samo paneli od kamene vune i to gde god stignes i ... mislim da je NLP iskusniji sa kamenom vunom... ;)

Reinhardt
18-04-2009, 08:54 PM
1.sobu totalno umrtvi (apsorpcija-svugdje)

2.pomiri se sa nelagodnim/neugodnim osjećajem nakon du?eg boravka u takvoj sobi

3.ne kompenziraj manjak reverba u glavi sa nabrijavanjem istoga u mixu!!!

eto ga, vrlo jednostavno

SumAnuT
19-04-2009, 08:11 PM
http://www.marktaw.com/recording/Acoustics/RoomModeStandingWaveCalcu.html

Izracunaj stojece talase u takvoj sobi. Imas tri stojeca talasa na 100 hz, imas tri stojeca talasa na 145, na 200, na skoro svakoj problematicnoj frekvenciji imas po dva udruzena stojeca talasa, a na dosta mesta i tri odjednom ...

quake
19-04-2009, 08:43 PM
Radi u takvoj sobi kakva je i ne razmisljaj o akustici,stedi pare pa jednom....Ovako ces resiti jedan problemcic a napraviti dva nova.Em je soba preveliki izazov,em ti nisi strucan da je sredis,em su saveti strucnih ovde sve oskudniji,da unajmis nekoga ko bi to barem malo doveo u red vidim da neces......batali i koncentrisi se na aranzmane itd.Pozdrav

NLP
20-04-2009, 12:54 PM
Ni?ta novo od mene oko malenih prostorija ali evo jo? jednom; pokrij sve moguče kutove prostorije (ima ih 12) u principu superchunksova čim te?om mineralnom vunom 80kg/m3 a mo?e i jo? vi?e (recimo 130kg/m3).

Onda pokrivaj i prve refleksione povr?ine (10cm duboki paneli, kamena vuna od 80-130kg/m3, paneli distancirani oko 10cm-toliko koliko su debeli) ali dodu?e da sam realističan neka bude prostor koliko se da gluh!

Osobno imam iskustva sa sobom od oko 2.3m X 3.3m i visinom od 2.3m, ogluvio/ umirio sam je dosta razumno do cca. 70-80Hz (a ni?e ni zvučnici nisu dosta i?li). ... to je bilo dok sam jo? bio u tonskoj struci, pa i bio je moj prvi vlastiti studio...
Jeste da nije takav ambijent običajan za čovjeka i njegovu psihoakustiku ali moram reči da sam se u dosta brzom vremenu (oko mesec/ dva) privadio na ambijent i ba? mi je postao simpatičan, svi ostali koji su bili unutra su se čudili ali dakako da ne mogu znati da je mozak veoma, veoma!!! fleksibilan ako mu malo pomogne?!

Obratna situacija; da bih radio u takvoj potpuno netretiranoj prostoriji, mogao bih da zaboravim na neke kvalitetne zvučne proizvode.
Toliko moj mozak nije sposoban da kompenzira i doktorirao bih kod svakog običnog nekompleksnog miksa...

Kao ?to kolege ka?u, hvala Reinhardte: "1.sobu totalno umrtvi (apsorpcija-svugdje)

2.pomiri se sa nelagodnim/neugodnim osjećajem nakon du?eg boravka u takvoj sobi

3.ne kompenziraj manjak reverba u glavi sa nabrijavanjem istoga u mixu!!!"

... i dakako ?to ka?e i Boggy; n<link rel="File-List" href="file:///C:%5CDOCUME%7E1%5Cdv9000%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmso html1%5C01%5Cclip_filelist.xml"><!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><style> <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --></style>ema smisla praviti iz malog prostora jo? manji!!!

funksoulbrother
20-04-2009, 12:55 PM
hvala svima!

nESbo
27-04-2009, 02:50 PM
http://www.marktaw.com/recording/Acoustics/RoomModeStandingWaveCalcu.html

Izracunaj stojece talase u takvoj sobi. Imas tri stojeca talasa na 100 hz, imas tri stojeca talasa na 145, na 200, na skoro svakoj problematicnoj frekvenciji imas po dva udruzena stojeca talasa, a na dosta mesta i tri odjednom ...

Kako čita? ove vrednosti?

SumAnuT
27-04-2009, 03:11 PM
Izbaci na kojim frekvencijama su stojeci talasi i to je to?

Ne razumem bas sta me pitas?

NLP
27-04-2009, 03:29 PM
brzina zvuka:2 X dimenzija
343m/sec : (-deljeno) 2 X L (širina, dužina ili visina).
To je osnovni princip kalkulacije a imaš još onda i harmoničke vrijednosti ovih modalnih frekvencija...

DeMa
28-04-2009, 04:38 PM
Kako čita? ove vrednosti?

hallo

ako se ponavljau fekvencije u u osama onda mozes biti siguran da dec imati tu probleme.

http://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html

ukucaj svoje mjere u ovaj kalkulator i sve ce t biti jasno.

Pozz
Denis

funksoulbrother
28-04-2009, 04:47 PM
hallo

ako se ponavljau fekvencije u u osama onda mozes biti siguran da dec imati tu probleme.

http://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html

ukucaj svoje mjere u ovaj kalkulator i sve ce t biti jasno.

Pozz
Denis

fakat :wink:

nESbo
29-04-2009, 09:38 AM
Da, odlična fora. Koristim ovu DOS (http://www.ethanwiner.com/MODECALC.EXE) aplikaciju. Uskoro će crteži prostora koji imam pa ćemo da nastavimo sa računanjem ;D

Pozdrav!