View Full Version : Kako sa monotimbralnim Synth-om napraviti aranzman?
Comodo
16-04-2009, 10:21 PM
Dakle, prvo oprostite sto sam potpuna neznalica.
Pitanje glasi, ako nabavim monotimbralni synth, na koji najjednostavniji i najjeftiniji nacin mogu da ga upotrebim za stvaranje cele pesme, aranzmana?
Pristajem i na hardwerska resenja, kao i na softwerska, dok god su jednostavnost i niska cena zadovoljeni.
InsaneEyes
16-04-2009, 10:32 PM
tesko komplikovano ali istovremeno i socno jer ima svoje drazi :wink:
1- treba ti sekvencer koji podrzava audio i midi
2 - napravis boju na sintu, snimis je
3 - napravis MIDI kanal u sekvenceru
4 - rutujes izlaz sa MIDI kanala na sint
5 - rutujes audio sa sinta na AUDIO kanal u sekvenceru
6 - kad si zadovoljan sa kanalom, record enablujes AUDIO kanal i pritisnes REC u sekvenceru
9 - GOTO 2 za sledeci kanal/farbu
10 - miksujes, farbas, equ-ujes i na slicne druge mnogobrojne nacine tracis vreme sa audio dobivenim kanalima
11 - uzivas
clusterchord
18-04-2009, 01:18 AM
najlakse je da radis sa softverskim instrumentima... onda mozes normalno sve instrumente radit paralelno i to sve. a onda, poslije, ovisno koji to odgovara po soundu vise iz tog tvog sinta, zamijenis midi output sa VSti na vanjski midi out. pokrenes song, i snimis ga u audio track u svoj DAW. i tako ponovis to "zamjenjivanje" kanal po kanal, za sve sto ti treba.
to sma par puta radio ljudima - donijeli bi mi projekt iz DAWa koji su vozili na VST instrumnetima "analognog" tipa, a ja bi im zamijenio sa hardverskim sintevima i posnimio ih u trake. i to bi odnijeli sa sobom.
a koji hardverski sint imas, to bi mozda pomoglo u kontretnim savjetima. ..?
ciljam na to da , osim ako nije neka specificna "zver", ili specifican sintetizirani sound.. nego obicni ROMpler ala moderni korg triton, roland juno-g i sl....baziran na sicusnoj ROM sampling memoriji; vecinu toga danas mogu puno bolje napraviti sampling library VSTi sa ogromim memorijama. nema sto nema.
InsaneEyes
18-04-2009, 07:23 PM
to sma par puta radio ljudima - donijeli bi mi projekt iz DAWa koji su vozili na VST instrumnetima "analognog" tipa, a ja bi im zamijenio sa hardverskim sintevima i posnimio ih u trake. i to bi odnijeli sa sobom.
ovo je genijalno. ne znam kako se nisam pre setio da nema potrebe da radim ko crnac da bih stedeo i otvarao fondove i devizne stednje za sintove koji mi trebaju, umesto toga mogu lepo da uzivam muzicirajuci i onda odnesem kod nekoga ko je stucao gomilu para na analogiju :da: dajem otkaz u firmi kolko sledece nedelje :da:
ozbiljno, ovo je odlicna ideja za razmisljanje :da:
Comodo
18-04-2009, 07:33 PM
a koji hardverski sint imas, to bi mozda pomoglo u kontretnim savjetima. ..?
ciljam na to da , osim ako nije neka specificna "zver", ili specifican sintetizirani sound.. nego obicni ROMpler ala moderni korg triton, roland juno-g i sl....baziran na sicusnoj ROM sampling memoriji; vecinu toga danas mogu puno bolje napraviti sampling library VSTi sa ogromim memorijama. nema sto nema.
Nemam jos hardwerski sint, samo masterkeyboard za sada. Tako da prvo razmisljam kako bih koristio ono sto zelim da nabavim, pre nego sto bilo sta nabavim.
Bacio sam oko na Novation A-station. Uzivam u analognom zvuku, i premda nemam para za pravi analogni sint voleo bih da prodrem u arhitekturu i strukturu analognog zvuka. Ok, taj Novation je V/A synth, ali opet...
E sad, ako je suvise komplikovano, moracu da odustanem. Probao sam softsynth, jednostavno nije mi leglo. Verovatno cu, ako nema jednostavnog resenja, nabaviti nesto tipa Korg X50, ili ako uspem TR sa ugradjenim sekvencerom. A ako neko ima ideju, koji stariji workstation synth bi imao najbolje analgone zvukove, slobodno neka napise. Zanci synthovi tipa Trinity, XP-60, EX5/7, K2000 (jel' tezak za rad sa njegovim sekvencerom?) i tome slicno. Pa izvolite, cekam na odgovore.
clusterchord
18-04-2009, 10:14 PM
da prodres u strukturu analognog zvuka.... to se moze i sa soft synthom, ali ako oces VA hardware.... dvije rijeci... nord lead.
Nord Lead 2X najbolji sint za pocetnike, a jednako dobar i u najozbiljnijim produkcijama. zdrav sound, jednostavan i brz UI. seksi.. itd
novation nikad nisam volio od tih prvih VA sinteva. ima podosta softsinteva danas koji ga sisaju. ne vidim smisla u trosenju na takav tip "hardvera", u racku i sa malim brojem potova.
treba ti nesto sa dosta potova, da steknes osjecaj za cijeli proces.,. ili kbd ili desktop varijanta barem.
što se tiče gore spomenutog analog-iziranja ITB trackova, kad i ako ti bude trebalo, na raspolaganju sam.
Zemljanin
18-04-2009, 11:09 PM
Hvala na odgovoru i ponudi, imacu je u vidu.
Nord Lead 2X je verujem zaista dobar, ali prevazilazi moje finansijske mogucnosti. Hm, kakvo je misljenje i cena za Virus B?
Zbog moje finansijske situacije, ono o cemu sam razmisljao je neki workstation (Trinity, XP-60, K2000) sa sekvencerom plus onaj gore pomenuti Novation A-station, ali bih ga ipak morao prvo poslusati i probati pre kupovine, jer ti verujem da bas nije top-notch.
silicon science
19-04-2009, 01:16 AM
Hvala na odgovoru i ponudi, imacu je u vidu.
Nord Lead 2X je verujem zaista dobar, ali prevazilazi moje finansijske mogucnosti. Hm, kakvo je misljenje i cena za Virus B?
Zbog moje finansijske situacije, ono o cemu sam razmisljao je neki workstation (Trinity, XP-60, K2000) sa sekvencerom plus onaj gore pomenuti Novation A-station, ali bih ga ipak morao prvo poslusati i probati pre kupovine, jer ti verujem da bas nije top-notch.
Nord Lead mozes naci za 400 eura ako budes strpiljiv i uporan :wink:
Kao sto clusetrchord reche, Norda ulovis i imas opaku spravu (imao sam ga preko godinu dana).... i virus je okej, mogu se naci prilicno povoljno, stariji modeli... Takodjer dobar sint :wink:
InsaneEyes
21-04-2009, 09:34 PM
Bacio sam oko na Novation A-station.
to zaobidji. leze bolje u mix nego vecina softova ali ni upola dobro kao supernova
opet nervira me skoro svaki VA sint bilo soft bilo hard ja licno imam utisak samo da jupitera imam nista mi u zivotu vise ne bi trebalo :)
btw, cene x-stationa su bruka pale u artistu, nesto smesno 200 eur nov :shocked:
Mika Technika
24-04-2009, 04:20 AM
btw, cene x-stationa su bruka pale u artistu, nesto smesno 200 eur nov :shocked:
to je bila akcija, nema toga vise, tj. cena vise nije ista!
InsaneEyes
24-04-2009, 04:50 AM
xaxa odlicno, ja se bio izbedacio posto sam ga platio tamo skoro duplo od toga :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.