View Full Version : Prerađivanje malog studia
To je foto thread prerađivanja več opstoječeg malog studija, koji se sastoji od kontrolne sobe (3m ?irine, 4m du?ine i 2.5m visine), te nekoliko veče live sobe.
Tako je izgledao prije, projektovao ga je vlasnik koji je dipl.ing. strojarstva i prevodi na slovenački jezik knjigu Alton F. Everesta Master Handbook of Acoustics... ima i malu izdavačku kuču zvanu Multi Records.
Ipak je čocjeku zatrebala pomoč oko savjeta.
Izabran je LEDE princip kontrolke jer je soba malih dimenzija pa i proračun nije bio bogat (... pa ipak je bili skupo i ogromno vlastitog/ njegovog truda jer sam si izmi?ljajo svakojakve "zahtjeve":D).
Evo mjeritve koje je pravio mislim da godine 2003/ 2004 strojarski fakultet iz LJ.
Na ?alost su to nizkoresolucijske mjeritve 1/3 oktave:cry:, zato rezultati izgledaju poprilično dobro.
Kao što se vidi, takva soba bi bila dosta poželjna za rad jer je kubikaža malena se vrlo težko očekuje da bi bilo bolje.
Uistinu situacija je bila duplo gora...
Evo shematskog prikaza kako je izgledao studijo prije.
Fotkica nemam:(
Na kratko maleni opis za lakšu orijentaciju:
Dolžina: 4 metre
Širina: 3 metre
Višina : 2,53 metra
Miza : 2,3 m x 1 meter , višina 1 meter
Okno 1,25m x 0,81m
Zadaj resonator: globine 15 cm, dolžine 4 metre ter širine 1 meter ( sever ) ; reže uglašene na resonančne frekvence (katere pa se ne spomnim več ).
Vrata : 2 metra x 0,8 metra
Strop in stene so tapecirane z blagom kateri ima 3 mm pene
Vse ostalo je iverica : 18 mm.
Bas kornerji so od Primacoustic_Australian bas trap
Nemam ba? slike svake pojedine faze ali mislim da to nije ni potrebno, ni?ta novo ne pričamo:)
I absorberi i 1D difuzori imaju perforaciju oko 40% (absorberi koriste 80kg/m3 kamenu vunu presvučenu sa mikrotkaninom a neki i sa drugim tkaninama... druga priča...), 1D difuzori imaju membranu vrlo slično realtrapsovim difuzorima (ista firma koja dobavlja RTju tu plastiku Robert ih lično zna...:)... druga priča).
Znači da 1D difuzori difuziraju iznad 500Hz, ispod absorbiraju (mali prostor, svakva dodatna absorpcijska povr?ina je krvavo potrebna).
1D 2xdifuzora u kontrolnoj su dubina 20cm i prekata od cca. 2.8cm te prime number 23.
Difuzori u snimačkoj prostoriji su jednako 20cm dubine ali sa prime numberom 17.
2D difuzori su iz 300kg/m3 stirodura sa prime numberom 157 (Skyline princip).
... pa do fini?a... prvo snimački dio...
... u snimačkoj prostoriji, če se sa vremenom dodati još absorbera, kad malo zaštedi...
Evo kontrolne sobe... pazili smo da je radna površina zaista mala koliko se da... i rackovi su sasvim nizki!
Dodali su se još absorberi na levi i desni prvi refleksioni površini in kutni absorberi u zadnjoj polovini (L/R u strop/zid čošku... nemam slika).
... i eto akustičko merjenje kontrolne sobe kao ?to sam obečao!
+-10dB ili cca. max 20dB razlike između najvi?e in najni?e izmjerenog.
Prvi graf je tako kako je napravljen studio koji je viđen na ovim slikama a drugi graf kad je napunio i air gap iznad cloud absorbera.
... grafe mo?ete da tumačite sami, samo malo ne?to drugačije "popravite", negdje drugdje izbiju drugi harmonici.
Modalna 114Hz je posljedica ?irine od 3metara (344/2L=57Hz - a harmonik X 2 = 114Hz)... i tako dalje...
Robert i ja čemo malo jo? da razmislimo gdje bi se moglo jo? ?to dodati ali dolazimo do neke limite, dosta smo več nagurali u tu prostoriju pa nema vi?e prostora...
... ali ima jedno rje?enje, kad sam ga rekao Robertu umalo da me nije zadavio:D...
... predlo?io sam mu "all in one sobu" pa da zru?imo zid, okrenemo orijentaciju slu?anja za 90 stupnjeva po sada du?ini studija (4metra) a iza imamo ovu live sobu, znači prostorije pregrađene sa velikim kao sada stijena pomičnim gobo trapsima i promi?ljeno pozicioniranima difuzorima na samim absorpcijskim gobo trapsima...
Nije mu bilo smije?no/?/:haha:
boggy
15-04-2009, 06:28 PM
Hvala NLP! :beer:
Stavio sam vec na sticky dok si pisao ;)
Malo kasnije cu prokomentarisati... za sad samo da se javim i kazem hvala (jos jednom)
pozdrav
bogi
Nema zašto boggy, to sam uradio da nagovorim druge da naprave mjerenja.
Zaboravio sam i da kažem da je to potpuno bez smoothinga!, kao što se može vidjeti iz grafa koji veoma varira kao u stvarnosti.
Teže mi je postavljati ovakav foto thread nego dizajnirati studijo.
Nisam ja za to.
... aha evo iz zajeban**je zadnji graf sa uključenim 1/3 smoothingom:)
Skoro ko "top flight" hollywood studijo:D...malo šale ali situacija stvarno mnogo bolje izgleda ali na žalost nije istina.
Svaki dodatni uloženi tretman više ne rezultira tako progresivno nego trebaju veoma veliki ulošci za svaki dB linearnije slike.
I još nešto: mjerenje važi od 40Hz jer je mjereno preko dynaudio BM6A klasike koja kod nešto više od 40Hz več vadi dušu.
RT60 je vrlo mali: 0.3sec do 180Hz a iznad malo više nego 0.13sec.
To je kompromis, da je frekvencijska slika koliko može linearna.
Ali kao što kažeš boggy: vlasnik/ korisnik je veoma zadovoljan, svakog dana sluša muziku koju je sproducirao u starom prostoru i čuje kakve pogreške je pravio, pokazat ču mu i ovaj test signal/ wavelet koji si mi svetovao: http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=241307&postcount=24
odnosno: http://www.rumski.com/forum/showthre...ija#post239683
http://www.bozoel.com/component/opti...art,0/lang,en/
boggy
15-04-2009, 07:57 PM
Nemam obicaj da javno objavljujem rezultate akustickih merenja, ali posto vidim da ti je stalo da vidis jos neka merenja, evo ... samo ovaj put ;).
Kod tebe, prvo zapazanje mi je da je tvoje "unsmoothed" merenje ipak (malo) smoothed, barem na 1/48 octave... posto je grafik previse "gladak" za realno merenje. Moguce je da ti sam program kaze da je "unsmoothed", a u stvari ga zagladi (jako malo...)... realno ne cini nista... to je i dalje tacniji prikaz merenja, doduse mozda ga je zagladio na neki drugi nacin, fitovao na nekakav polinom ili sta vec... ali...
Realno unsmoothed grafik izgleda otprilike ovako (grbavo):
http://www.bozoel.com/images/images/SM3-alpha/3.5x3.5x2.6-NOsmooth.GIF
To isto ali smoothed na 1/3 oktave izgleda ovako:
http://www.bozoel.com/images/images/SM3-alpha/3.5x3.5x2.6-1_3smooth.GIF
Ceo cujni opseg izgleda... ovako
Unsmoothed:
http://www.bozoel.com/images/images/SM3-alpha/3.5x3.5x2.6-NOsmooth-FULL.GIF
Smoothed:
http://www.bozoel.com/images/images/SM3-alpha/3.5x3.5x2.6-1_3smoothFULL.GIF
U svim slucajevima je flatness +/-4dB za "zagladjene" grafikone na 1/3 dB/oct, odnosno +/-12 dB za "nezagladjene" grafikone.
Da napomenem da je prostorija "gora" od tvoje, dimenzije su 3.5mx3.5mx2.6m.
Merenja su radjena u nekoj medjufazi akustickog sredjivanja, mislim da je posle toga dodata prilicna kolicina apsorpcionog materijala i "rekvizita" (oko 50% je jos dodato, kasnije, na kolicinu zatecenu u trenutku merenja)
Nova merenja nisu radjena.
pozdrav
bogi
Pardon da lagao sam:D
... nenamjerno, jer mi je ove mjeritve poslao Robert naknadno kad je jo? popunio absorbere u čo?kovima (L/R prva polovina re?irke strop/zid, sad je superchunks i popunio air gap kamenom vunom cloud absorbera (rezultati su malo bolji nego je bilo bez toga)...
Sad sam opet otvorio file i jeste ima 1/12 smoothinga (Robert ga očito nastavio zbog bolje orijentacije), ali jo? je dosta realno.
Nije da je to isprika, nego obična rutinska povr?nost, priznajem.
OT: jedno je prerađivati več opstoječe nego tretirati posve golu prostoriju, jer u prvom primjeru uvijek ne?to nije ondje gdje treba (klima, oblik stropa - ovaj je malo konkavan..., sve povr?ine nisu iz jednakih materijala,... ma ima toga...)
Evo none smooth grafa napokon i ispričavam se:
boggy
15-04-2009, 09:08 PM
Pardon da lagao sam:D
NISI! :)
ovu sam sliku komentarisao:
http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=5194&stc=1&d=1239815522
I ova druga slika (koju sad saljes) je ista:
http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=5201&stc=1&d=1239826252
To su isti grafikoni samo su razliciti opsezi frekvencija... krivine ispod 20Hz mi ne izgledaju grbavo, iako tu pocinje da opada rezolucija merenja...
Ali ok,.... gnjavim. :)
... nenamjerno, jer mi je ove mjeritve poslao Robert naknadno kad je još popunio absorbere u čoškovima (L/R prva polovina režirke strop/zid, sad je superchunks i popunio air gap kamenom vunom cloud absorbera (rezultati su malo bolji nego je bilo bez toga)...
Sad sam opet otvorio file i jeste ima 1/12 smoothinga (Robert ga očito nastavio zbog bolje orijentacije), ali još je dosta realno.
Nigde nisam video da ste koristili 1/12 oct smoothing.
Nije da je to isprika, nego obična rutinska površnost, priznajem.
Nema razloga, nisi lagao. :)
OT: jedno je prerađivati več opstoječe nego tretirati posve golu prostoriju, jer u prvom primjeru uvijek nešto nije ondje gdje treba (klima, oblik stropa - ovaj je malo konkavan..., sve površine nisu iz jednakih materijala,... ma ima toga...)
Po mom iskustvu, UVEK mi je teze srediti cak i praznu prostoriju sa povrsinom KVADRATNOG oblika, nego popraviti bilo koju postojecu "akustiku", ako je soba barem pravougaona... problemi su ipak manji... a i ocekivanja obicno nisu preterano velika,... dovoljno je da bude bolje. Ali dobro, to sam samo ja, i moje licno iskustvo...
Evo none smooth grafa napokon i ispričavam se:
Ma ok... pogledaj bolje svoje grafove pa ces videti da su isti...
pozdrav
bogi
... "bilo koju postojecu "akustiku" " sređivati naknadno nije mali problem (ima zahtjeva i onda kompromisa koji bi znali biti dosta značajni ali buđet...) ali jasno ko beli dan: "praznu prostoriju sa povrsinom KVADRATNOG oblika" je skoro strava i užas da se uredi sa takvim dobijenim rezultatima!!!
... ali onda dođe kao što kažeš:
"Merenja su radjena u nekoj medjufazi akustickog sredjivanja, mislim da je posle toga dodata prilicna kolicina apsorpcionog materijala i "rekvizita" (oko 50% je jos dodato, kasnije, na kolicinu zatecenu u trenutku merenja)"
... i bog zna da li je sada bolje...
Nekako ukratko da osmislim misao: kod ovakvih kubikaža i uvjeta, to je doista dobar rezultat, bar ja tako mislim:)
Odlican thread!
Aj' jedno polulaicko pitanje - sa kakvim bi merenjem bili zadovoljni ako se gleda odstupanje u dB (min-max)? Znam da to nije toliko presudno i objektivno, ali okvirno, sta je to sto se da tolerisati....
Koja rezolucija merenja je relevantna i koje signale valja koristiti?
Fala
boggy
15-04-2009, 10:35 PM
..........
Aj' jedno polulaicko pitanje - sa kakvim bi merenjem bili zadovoljni ako se gleda odstupanje u dB (min-max)? Znam da to nije toliko presudno i objektivno, ali okvirno, sta je to sto se da tolerisati....
E vidis, to je problem,.... da pricamo o bucnoj stampariji, bilo bi lako... tukli bi po kamenoj vuni dok ne utulimo buku... i stalno bi merili... ali... ako nije buka, nego muzika, odnosno... studio, mesto gde se producira muzika, i gde je OSNOVNI INSTRUMENT ljudsko uvo, i gde je u interesu srediti ceo cujni spektar, onda pocinjemo skoro da mesamo kruske i jabuke...
Akusticka merenja:
1. pogotovo u rezijama
2. pogotovo u malim sobama
... tesko da mogu da budu intuitivno informativna neiskusnom posmatracu,... a s obzirom da je u ovim krajevima vecina takva, barem sto se studijske akustike tice,... najbolje je po bilo koju cenu smisliti, ili izmisliti neki drugi nacin za procenu kvaliteta neke kontrolne sobe.
Merenja svakako NISU najmerodavniji nacin, barem ne ova koja smo ovde, u ovom threadu demonstrirali.
NEOPHODNO je ukljuciti u sistem i spomenute ushi, i pri tom OBAVEZNO poraditi na vezbanju sluha, jer... nesigurnost u svoj sluh je ogroman problem u saradnji sa akusticarem... jer... kako vec rekoh... moze on "na mikrofon" da nesto uradi, ali U VELIKOJ SOBI (plafon 5m minimalno!!!)... u maloj sobi, jedina sansa da se ista uradi je uz pomoc izvezbanog slusaoca,... jer je poenta u kompromisima... koji se sastoje u tome da ljudski sluh NE PERCIPIRA sve anomalije koje mi mozemo izmeriti... cak po mom ofrlje misljenju... ljudski sluh ne percipira barem 80% svih grbavih pojava na grafikonima.
Ovo sam pisao i ranije, doduse ne u ovakvoj formi... ali generalno zastupam princip da je sluh osnovni merodavni parametar u proceni kvaliteta akustike studija, i kasnije rezultati rada iz te akustike,... sve ostalo, ako pricamo o malim sobama... je cesto pojava koju je i NLP detektovao... a to je da se akusticki tretman svodi posle nekog stadijuma u "presipanje iz supljeg u prazno",.... ako smo samo vodjeni merenjima... i ako ne ukljucujemo sluh da "presudi" STA JE BOLJE!
Znaci, generalni princip je da ako uteras u +/-10dB nezagladjeni odziv svoje sobe, da je to pristojno... ako radis samo na mikrofon...
Moje realno iskustvo... je da se ovo sto sam prikazao za sobu kvadratnog preseka 3.5x3.5, prakticno nedostizno bilo kojim trivijalnim tretmanom (tipa primacoustics sundjeri, ili sta slicno, ali u tom rangu cene i ne preterano komplikovano), tako da treba biti skroman po pitanju mikrofona.
Ali ako radis I NA USHI, onda mozes dobiti bolje rezultate, jer se ne bavis problemima koje realno ne percipiras.... jedino je tesko tada dati okvir mere u kojoj ce to biti bolje, ali to je subjektivno i ostavljeno je svakom coveku da proceni, naravno, ako zeli BOLJE!
Koja rezolucija merenja je relevantna i koje signale valja koristiti?
Fala
HUH! Odgovor je citava nauka... postoji, pink/white noise, periodic pink/white noise, long sweep, "Farina" sweep, MLS, tone burst, wavelet, i sire, shaped tone burst,... svaki od tih nacina merenja koristim, kad i gde koji treba.... svaki ima svoj smisao, i svaki olaksava neko merenje vise nego ostali... pri tom, ako zelis da ih koristis onako kako mora, onda MORAS znati/razumeti princip rada tog merenja, jer neces drugacije moci da odlucis kada princip merenja promeniti, u odredjenoj situaciji, ili u najmanju ruku, neces znati da podesis instrument....
Najbolje je ako vec oces da se igras, onda iskoristi help samog programa koji koristis, ili neke savete koje mozes naci na netu... realno, principi merenja u akustici su prilicno kompleksni, a jos je kompleksnija analiza rezultata merenja.
Jako malo, realno, ljudi, to ume da uradi/iskoristi/upotrebi kako valja, najvise zato sto je vezano za iskustvo, i zato sto nisu sve izmerene anomalije BITNE... veliki je problem nauciti "azbuku" bitnih i nebitnih anomalija, i prepoznavati oblike... sta ce neko cuti a sta ne...
Jedan od razloga zasto ne objavljujem rezultate merenja je sugestivnost samog grafikona, i to je JOS JEDAN veliki problem... da covek koji ne ume da analizira grafikon, sa grafikona dobija ideju sta cuje a sta ne... to mi je traljav princip... vise volim da slusalac samo sluhom dodje do svojih stavova, a ne da se postapa grafikonom nekog sumnjivog merenja...
Kad vidim koliko su pojedinci vezani za razne RTA... najezim se....
pozdrav
bogi
Odlicno konacno jedan thread koristan za cili Forum.
I like it.
Pozz
Denis
filip
15-04-2009, 11:30 PM
... i studiohertz-u ce sigurno trebati merenje.. .vec je bilo ali nit je to radila profi iskusna ekipa niti se koristila dobra oprema.
valjda ce to brzo doci na red jer bih voleo da se rese neki problemi u sobi :(
nadam se da cemo se dogovoriti uskoro boggy
poz!
quake
16-04-2009, 12:02 AM
Super thread:jupi:....e sada,ako je veliki plafonski apsorber u reziji pravljen po mojoj ideji http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24716&page=7,ocekujem i ja tu neki skroman procenat:rolleyes:......Sala....svestan sam da se nije islo na trosenje nekih grdnih para ali opet me buni tolika iverica u studiju,ako su i okviri absorbera od iverice?I vidim da ovi absorberi imaju "ledja",jel bolje tako ili bez ledja?podrazumeva se da su komplet absorberi odmaknuti od zida.
Da tako je boggy, htjeli smo da bar na grafu vidimo orijentacijski ?to se postignulo sa tretmanom (... i ulo?enim parama naravno).
U praksi; Robert sad primečuje mnogo bolji stereo imaging (koji je prije bio vrlo zbunjujuč) i da sad mnogo, mnogo jasnije čuje frekvencije koje su se poradi comb filteringa uop?te nisu čule, pa flutter echo, pa sva?ta ?to se događa u netretiranim (ili slabo tretiranim) prostorijama... mo?e se mnogo bolje koncentrisati na slu?anje i sam rad, nego da li sam to dobro čuo ili kako če se to čuti na konačnom miksu.
Svakako, če i dalje da provjerava miksove na drugim sistemima i u drugim prostorijama.
Mjereno je sa 23 sekundnim sweep tonom.
Quake malo sam verovatno sa slikama zbunio, ne absorberi nemaju leđa!, iako vidi? tamo jednu ?katulju sa leđima, to je namjenjeno za 1D difuzore a vidu se i utori u koje se utaknu separatori među "well-ima".
Jedino absorberi koji su jo? iz starog dizajna u snimateljski prostoriji su direktno na stijeni ali to če sa vremenom kao ?to sam omijenio Robert preraditi.
boggy
16-04-2009, 10:27 AM
Da tako je boggy, htjeli smo da bar na grafu vidimo orijentacijski što se postignulo sa tretmanom (... i uloženim parama naravno).
Nazalost (ili na srecu!) to nije merodavan test. Ako govorimo o prostririjama manje povrsine od 40m2 sa visinom plafona 2.4-3m...
EDIT: da pojasnim, poenta je u tome da je NEMOGUCE dobiti idealno ravan odziv, u prostorijama opisanih dimenzija (bez obzira na tip tretmana)... te ako je unsmoothed merenje bolje od +/-10dB to ne mora znaciti nista, odnosno... takva soba moze biti apsolutno pogresna, i navoditi mixing inzenjera na potpuno pogresne rezultate, a isto tako soba sa takvim mernim rezultatima moze biti akusticki skoro "bez mane", rezultati iz nje se transliraju na sve ostale sisteme, a pri tom je i klijent i mixing inzenjer zadovoljan rezultatima, a mixing inzenjer, konkretno, ne sumnja u svoje sposobnosti kada radi u takvoj sobi,... soba jedino ostaje klaustofobicna, i tesna... ali to znamo od ranije.
Nemoj misliti da hocu da kazem da je merenje lose uradjeno, ili da nije validno, ne... nije to problem... problem je da se male prostorije i te kako mogu iskoristiti za uspesan produkcijski rad, samo treba imati u vidu:
1. Izmereni rezultati su na prvi pogled previse pesimisticki, ali se mogu iskoristiti ... jedino ne smeju biti prvi i jedini nacin provere uspesnosti tretmana....
2. Knjige koje postoje na temu studijske akustike NE OBRADJUJU problematiku spomenutih, malih prostorija!
.....
Mjereno je sa 23 sekundnim sweep tonom.
.....
AAAAA! Sad mi je jasno zasto je "gladak" rezultat... sorry, nisam se setio kad sam video, odkud takav izgled... :banghead: :rolleyes:
Edit: Kod mene je MLS-om mereno.
pozdrav
bogi
Jeste, "akustičke knjige" se orijentiraju na konkretne prostorije.
Nemam mjerenja sa white i pink noiseom itd. ali kao ?to si rekao onda nema tako gladkog rezultata.
Pa i ovaj graf je dosta dovoljno nareckan:D
boggy
16-04-2009, 10:56 AM
Jeste, "akustičke knjige" se orijentiraju na konkretne prostorije.
Nemam mjerenja sa white i pink noiseom itd. ali kao što si rekao onda nema tako gladkog rezultata.
Pa i ovaj graf je dosta dovoljno nareckan:D
Ma rezultat je gladak zbog toga sto je "gladak" sinusni sweep sam po sebi, MLS je quasi random sekvenca... tako da ni rezultat ne moze biti gladak od takvog ulaznog signala... nego je slomljen i grbav... kod tebe ... nije slomljen... nego su krivine lepe i oble... najvecim delom.... ali to je sine sweep rezultat... uvek je takav.
Uglavnom, nemojte padati u bedak zbog mernih rezultata, mozda da pokusate da smiksate pesmu.... recimo... http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,0/func,view/id,221/catid,5/lang,en/
pa da vidite kakve rezlutate dobijate...
Jeste, znam da je to sve vrlo subjektivno i vezano za ko zna sta, ali je isto tako poznato da mastering inzenjeri, pogotovo oni dobri i koji puno rade, mogu na osnovu miksa prepoznati zvucnike na kojima je miksano... kvalitet sobe u kojoj je radjeno... bez obzira na senzibilitet mixing inzenjera... pod uslovom da mixing inzenjer zna zanat. Tu cinjenicu mozda treba iskoristiti za procenu uspeha akustickog tretmana... ili... drugim recima... ako soba i monitoring ne valjaju... tesko ce se izvuci dobri rezultati, cak i ako covek zna sta zeli da dobije... dobice ali samo u toj sobi,... mozda.... i nigde vise... zato se polako orijentisem na taj tezi nacin... umesto elegantnijeg, putem mernog mikrofona... upravo zato sto je cilj rezultat mixanja, a ne rezultat merenja mernim mikrofonom, a sobe su male ... i sve manje i manje... dodjosmo do 3.5x3.5x2.6
pozdrav
bogi
Tako je, zato če sad najznačajniju ulogu odigrati njegove u?i i procesor među njima!
... samo smo malo pomognuli da taj procesor/ mozak mo?e br?e i bolje raditi:)
boggy
16-04-2009, 11:31 AM
Tako je, zato če sad najznačajniju ulogu odigrati njegove uši i procesor među njima!
... samo smo malo pomognuli da taj procesor/ mozak može brže i bolje raditi:)
Posto mixing inzenjer realno mora znati (na sluh) na kojim je frekvencijama problem (makar to bile note, pa ih mnozio da bi dobio Hz), odlicna vezba je da ti nesto izmeris, ali ne pokazes rezultat merenja, a pri tom pitas mixing inzenjera na kojim frekvencijama cuje problem... obicno svi potrce da slusaju muziku,... ili cak da miksaju... no to teze ide tako... lakse je waveletom da se malo poshtapaju.... posle toga uporedjujes ono sto ti je rekao, sa onim sto si izmerio...
Posle nekog vremena ... godine mogu biti u pitanju... dobicete zajedno informaciju sta se u odredjenoj prostoriji vidi kao problem na mernim rezultatima... ali se realno sluhom NE PERCIPIRA... ili, sto se zna isto tako desiti... dobije se odgovor... tipa "cujem, ali mi ne smeta, mogu da inhibiram uticaj"... na taj nacin... onaj problem koji si imao, tipa, popravim jedno, pokvari se drugo... se tako resava... na sluh nadjite BOLJI kompromis... ili bolju meru tretmana,.... mozda ne treba toliko kamene vune staviti... ili je pogresna gustina... ili ko zna sta... formule vaze samo nacelno... i sigurno nisu pravljene za male prostorije.
Najgori je pocetak... gde dobijes potpunu zbunjenost slusaoca, i neshvatanje sta uopste zelis od njega.... on celog zivota zivi za muziku i "shizenje"... i sad mu ti trazis neke herce.... nije lako...
pozdrav
bogi
boggy
03-08-2009, 07:17 AM
... "bilo koju postojecu "akustiku" " sređivati naknadno nije mali problem (ima zahtjeva i onda kompromisa koji bi znali biti dosta značajni ali buđet...) ali jasno ko beli dan: "praznu prostoriju sa povrsinom KVADRATNOG oblika" je skoro strava i užas da se uredi sa takvim dobijenim rezultatima!!!
... ali onda dođe kao što kažeš:
"Merenja su radjena u nekoj medjufazi akustickog sredjivanja, mislim da je posle toga dodata prilicna kolicina apsorpcionog materijala i "rekvizita" (oko 50% je jos dodato, kasnije, na kolicinu zatecenu u trenutku merenja)"
... i bog zna da li je sada bolje...
Nekako ukratko da osmislim misao: kod ovakvih kubikaža i uvjeta, to je doista dobar rezultat, bar ja tako mislim:)
Evo svezijih merenja:
http://www.bozoel.com/images/merenja/Graph2-.gif
Merenja su radjena sporim sweepom... 48 ili 24 frekvencija po oktavi (ne secam se)
Zatim, RT60:
Wide.....0.117
F (Hz)...RT60 (sec)
63.......0.236
125......0.267
250......0.082
500......0.113
1000.....0.113
2000.....0.126
4000.....0.101
8000.....0.129
pozdrav
bogi
boggy
04-08-2009, 11:02 AM
RT60 graficki:
http://www.bozoel.com/images/merenja/Graph1-.gif
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.