PDA

View Full Version : wheelz via MIDI

Daemian
08-04-2009, 02:05 AM
Treba mi kontroler u vidu wheel pitch bendera/mod wheela, koji se veze na MIDI... Nervira me joystick uzasno, a da cimam extra klavijaturu samo za kontrolu pitch-a mi je imbecilno. Jel ima neko nesto, ili da li postoji nesto tako danas da se kupi? Davno sam video nesto Yamahino jos iz vremena DX serije, al toga odavno nema...

Znaci potpuno jednostavno, nista slajderi/knobovi, samo WHEELz (of steel :D)...
Thanx

OFF
08-04-2009, 02:30 AM
koliko ja znam, sve Yamahe i Kurzweil sprave imaju to sto ti treba.
Ako imas neki master sa joystickom mozemo se menjati za neki drugi sa toskicima:wink:

Daemian
08-04-2009, 12:33 PM
Pa to je fora sto mi cimanje master da nosim... Onda moram da izmisljam gde da ga stavim, stalak ovo ono... Jel moguce da nema samo tockici? Ono tipa ako imas stage piano bez modova, pa onda da imas za dodatak...

slowstar
14-04-2009, 03:24 PM
Neverovatno koliko postoje razliciti ukusi i pristupi - naprimer ja nikako ne bih kupio spravu sa dva tockica (pitch bender i mod wheel) jer smatram da je to najnespretnija moguca kombinacija. Ja jesam svojevrsni "rolandoman" ali mi se najvise svidja kombinacija Joysticka i one kvadratne povrsine, koja se pojavljuje na nekim KORG-ovima, kako se zvase, nesto na "bar...." Pokusajte da "bendujete" i zatim dodate vibrato na to sa 2 tocka, nespretno do bola! Mislim da je ta kombinacija sa Wheelovima odavno prevazidjena, bas je joystick ono sto je najblize idealnom, ako je ista u kontroleru idealno.Ne znam da li se neko seca ranijih Oberheima, koji su imali kao 2 "lajsnice: obe na federima, tako da su se vracale u neutralni polozaj, i to je bilo dosta dobro, ali na zalost napusteno. Ponavljam, mislim da su dva "controller wheela" ubedljivo najgora kombinacija, ali to je samo moje misljenje. Neko srednje resenje koristi Roland, sa onim stapicem koji ide u dve ose, ali je joystick sa touch barom jos bolji.

Daemian
21-04-2009, 11:30 AM
Znao sam :) Ova prica sa svim kolegama zavrsi za "ja cu platim pivo" ili "jel si video ono plavo sisato preko puta" :rotfl:
Il volis wheel ili joystick i to je tako.. Ja imam umisljotinu sa joystickom da on pravi manji pokret i cini mi se nespretno, a wheel kao da mi je beskonacan, posto mi je standardan setup da bender ide +5 -12. Druga stvar, ja vestacki vibrato (a.k.a. LFO na osc) skoro nikad ne koristim, svidja mi se da sam definisem brzinu i waveshape vibrata, pa ga i radim benderom, bas se furam na sviranje leadova kao gitare. Mod wheel obicno nesto drugo radi (filter, wah, dry-wet na efektu, etc.), a kod njega mi je super sto se ne vraca na nulu, nego moze da ostane gde hocu... Imao sam cak i zamisli da bi savrsen kontroler bio ne ovakav desktop, nego i sa strane klavijature, a mozda i ispod, ono tipa uhvatis bender palcem a ispod i sa strane gde dodju ostali prsti ima jos ponesto da se pipne i isprogramira :D