Log in

View Full Version : DIY Tube Traps

sofokle
06-04-2009, 01:44 PM
Pozdrav svima!

Ovo mi je prvi tred/post pa mi nemojte zameriti ako je nepregledan. Upravo sam ispisao diplomski na temu " Akustika audio rezija" gde sam za prakticni deo rada resavao probleme mog ,nazovi,kucnog studija .Posto je soba paralelopipednog oblika dimenzija 3,7 * 3,3 * 2,6 normalno da su joj glavni problemi stojeci talasi. Nakon detaljnih merenja dosao sam do problematicnog spektra ispod 250 Hz i naj dominantnije rezonantne frekvencije od 123 Hz .Resenje koje smo moj mentor i ja izabrali je zapravo razlog sto sam odlucio da podelim ovo iskustvo savama .Naime cevasti trapovi su relativno novo resenje za apsorpciju niskih frekvencija i prilicno cuvana je tajna odnosa dimenzija i frekventnog spektra na koji uticu ,toliko da nisam uspeo da je uvrstim u diplomski .Ali princip je ovaj ,unutrasnjost cilindra je suplja a oko nje se postavlja neki porozni materijal .Kada se usled zvucnog pritiska poveca i celokupan atmosferski pritisak u prostoriji(sto je jako mala promena ali dovoljna) vazduh manjeg pritiska ulazi unutar cilindra i pri tome trenjem gubi na intenzitetu .Sa gornje i donje strane konstrukcija je zatvorena pri cemu talas biva unutra zarobljen da rezonuje i daljim trenjem "nestane" .Ovi trapovi su se pokazali mnogo efikasniji od klasicnih ugaonih na jako niskim frekvencijama .

Trapovi su zapravo namenjeni za drugi studio koji ima gotovo iste dimenzije .Unutrasnji precnik (precnik supljeg cilindra je 30 cm ,preko toga ide Azma debljine 5 cm i na kraju cilindar precnika 40 cm.Napravili smo jos iste sa dimenzijama 40 sa 50. Visina je nesto preko metra.Koturovi su od iverice debljine 1 cm ,jedan je na sredini radi jacanja konstrukcije(ne utice na apsorpcione karakteristike) .Zica ide oko koturova u oba slucaja.Evo i slika izrade:

5092

zatim postavke u prostoriji:

5093

i naravno rezultata merenja izvrsenih Neutrik Acoustilyzer-om:

50945095

Izvinjavam se onima sa losijim vidom ali evo objasnjenja grafika i merenja .Trapove sam postavio u uglove prostorije gde sam mogao ,gde nisam postavio sam sto je blize moguce .Cetiri trapa spoljnjeg precnika 40 cm i jedan od 50 cm. Merenja koja sam postavio su iz pozicije u kojoj sedim i 1 m ka vratima gde je frekventna kriva iz prethodnih merenja izgledala naj gore .Prvo sam ubacio dva manja trapa (b),zatim cetiri (c)i na kraju i veliki (d) i upredio ih sa merenjima bez njih (a). U mojoj poziciji intenzitet na 125 Hz sam spustio za 5 dB a u pozicije 1 m desno za celih 12 dB .
Iako sam ocekivao da jasno cujem razliku u zvuku ,iskreno i pozitivno sam se iznenadio onime sto sam cuo .Definisane basove (do 64 Hz barem ,jer dotle moji zvucnici mogu),mnogo cistije srednje pa i visoke .Zvucno polje je bilo mnogo ujednacenije sirom prostorije .
Kao sto sam vec napomenuo trapovi su namenjeni za nekoga drugog i vise nisu kod mene :banghead: ali sam se sa mentorom dogovorio da u skorijoj buducnosti napravimo detaljnija merenja istih ,u gluvoj sobi po mogucstvu ,kako bi smo dosli do formule odnosa precnika supljeg dela, debljine poroznog materijala i frekvencija na kojoj najbolje rade .
Ko je stigao do kraja referata ,ja mu cestitam i ako neko ima nekih pitanja rado cu pokusati da odgovorim na njih .

Braca
06-04-2009, 03:54 PM
Ovo izgleda jako dobro i lepo. Potupno sam siguran da su efikasni, pre nego sam sredjivao studio lozio sam se da to napravim, nije nikad kaasno, prva i osnovna vrednost ovakvog resenja je mobilnost a to je ono sto meni treba. Citao sam da Bruce Sweiden nikud ne ide da miksa bez svojih trapova koji su kupovni, ali i prilicno skupi, osnovni set kojim resvas probleme kosta oko 8.000$, za nase prilike preskupo, tako da ova DYI varijnta je odlicna. Jedino sto nedostaje su malo proracuni u pogledu precnika, ako imas nesto o tome, hajde stavi.

sofokle
06-04-2009, 04:57 PM
Nazalost za proracune nismo imali formulu ,inace bih je stavio u diplomski .Posli smo bas od gotovih resenja ,jedno od njih imas na stranici http://www.tubetrap.com/technical.htm tu ces naci i jako sturi grafikon koji pokazuje frekventne opsege na koje deluju razliciti profili koje oni izradjuju .Nakon merenja smo tek videli da se nasi rezultati okvirno poklapaju sa njihovim tj da se centralna frekvencija nasih nalazi na 250 Hz jer se vreme reverberacije na njoj smanjilo sa 0.82 na 0.23 s dok se na ostalim oktavama vreme spustilo za ne vise od 0.2 s ali ostala vremena nisu ni bila toliko visoka .Kao sto sam vec naveo pokusacemo u skorijoj buducnosti da ih odnesemo na neka detaljnija merenja kako bi smo sami dosli do nekih boljih smernica za ubuduce .Izvini jos jednom !

NLP
06-04-2009, 05:14 PM
Firma koja proizvodi dobre tube trapove je ASC (Acoustic Sciences Corporation), iste njihove ima Bruce S.
http://www.asc-studio-acoustics.com/
Njihovi tube trapovi su i dosta dorađeni. Proizvode se več od 1984 godine a sam osnovni princip tube trapova je star več vi?e nego 50 godina.

Tube trap udru?uje absorpcioni materijal, omogučuje na jednoj polovini difuziju zbog oblika i membrane (diffuser sheet) i sadr?i i airgap.
Tako mo?e da se tube trapsi prostoru prilagođavaju sa obračanjem...

Praktički vrlo dobro opravljaju svoj posao 20 i 24 colski tube trapovi.
Manji je premer, mnogo slabiji su, ?to je logički jer nema toliko apsorbcijskog materijala, da bi mogao ne?to ozbiljno da odradi.
http://www.asc-studio-acoustics.com/studiotrap-flyer.pdf

Ta mjerenja koja su prikazana uzmite sa rezervom!
Ima vi?e debata o tome po akustičkim sajtovima...

Praktički je njihova efektivna apsorbcija dosta slična kao realtrapsovim mondo trapovima (saklene rigidne ploče sa plastičnom membranom odmaknjene od stijena ili umetnute u čo?kove http://www.realtraps.com/p_mondotrap.htm).

Odličan konkurenat za čo?kove mu je običan superchunks princip.
Mo?e da se superchunksu doda i membrana za jo? ni?e frekvencije...
A razlika u cijeni i te?koči izrade je smije?na.

Patalo
11-04-2009, 12:22 AM
http://www.geocities.com/jonrisch/basstrap.htm

DeMa
11-04-2009, 10:22 AM
http://www.teresaudio.com/haven/traps/traps.html