View Full Version : Snimanje bubnja
Pozdrav dragom gostu:)
Pitanje je preopsirno, ali za pocetak - omiljeni set mikrofona, preampa, i koje stereo tehnike najcesce koristis za overhead i room?
Hvala!
Denyken
05-04-2009, 09:37 AM
Pozdrav dragom gostu:)
Pitanje je preopsirno, ali za pocetak - omiljeni set mikrofona, preampa, i koje stereo tehnike najcesce koristis za overhead i room?
Hvala!
pozdrav ! evo sto ja koristim :
kick = shure Beta 91 http://www.shure.com/ProAudio/Products/WiredMicrophones/us_pro_Beta91_content
unutar kicka ..prema baticu.. i to u kombinaciji sa Yamaha Subkickom http://www.drumshack.co.uk/prodtype.asp?cookiecheck=yes&PT_ID=315&strPageHistory=cat za "mast" kao na ovoj slici ga pozicioniram...ovu kombinaciju preporucio mi je Michael Wagener..covjek kojem doista vjerujem (Metallica,Extreme,Ozzy Osbourne..)..i imao je pravo:) P.S. paziti na faze!!
Snare=( rijetko kada ozvucavam mrezicu)..uglavnom i najvise dobru staru Shure 57-icu (ili Beta ver.iste ) a nekada i Senheisser 441..a ponekad Neumann km84 (iako jako rijetko jer bih se ubio da mi ga mi ga neki nepazljivko mazne stickom...to samo za bubjare kojima fakat vjerujem)
hi hat = AKG 451 vecinom (sminka ) ili Royer 121 (natur) sound..nekada i 57-icu ako hocu jake srednje ili ti ga "kotlovina" sound:rotfl:
tomovi = (rack) dobri stari Sennheiser 421 ili shure57-ica (super jeftina alternativa..)
floor = Sennheiser 441 (sve sto mi treba za ovu aplikaciju)pravi workhorse svakog studija...
overi = spaced par Neumann-a km 84 (ponos moje kolekcije )..probao sam i XY i ORTF tehniku i na kraju se vratio na klasicni spaced par...najbolje mi poslije u miksu funkcionira...
room= ...mono uglavnom ( poslije ga ubijem u kompresoru sa Nuke settingom ...pumping... plus sto nekada na njega stavim amp simulator za trashy sound )..Royer 121..ribon oko 2.5-3 metra od bubnja u visini tomova ,lagano usmjeren prema kicku (za sto manje cinela u njemu )..
PZM- ... omni Sennheiser...na zidu nekad na difuzoru iza bubnja (pogledaj slike sa mog foto albuma da dobijes dojam)..i nekada mi je to super informacija kada u miksu treba dodatan "prostor" za bubanj..pogotovo ako je sviran sa trskama..suptilnije...
Hvala na iscrpnom odgovoru.
Imas li neke omiljene promere bubnja za odredjene zanrove?
Skidas li reklamnu kozu na bass bubnju cesto?
Denyken
05-04-2009, 12:15 PM
Hvala na iscrpnom odgovoru.
Imas li neke omiljene promere bubnja za odredjene zanrove?
Skidas li reklamnu kozu na bass bubnju cesto?
ne volim 10" tomove bas za rock..eventualno za Reggae-funk...no toga nema puno kod mene:D
dakle uglavnom 12-14-16" nekada i 18 " (floor.. ali bubnjar traba stvarno biti drvosjeca da iz istog "iscjedi" ton ) 22" kick ,a za snare volim Ludwig Supraphonic ..
Volim Sonor-a najvise (osobno mislim da je Sonorov kick najbolji ) !
prednju kozu rijetko kada skidam osim na Ludwigu ( za retro sound)...volim imati otvor za mic na odprilike 3 sata !!
sto se tice cinela volim kada mi crashe-evi imaju lijepi interval unutar sebe (kada su dva) tipa kvatra ili kvinta...obozavam ride-crash cinelu (sve u jednoj cineli) kada je kvalitetna..mrzim narezane hi hatove...a pogotovo mrzim preglasne hi hat-eve:rotfl: koji "cure" po svemu ostalome u snimku..obozavam bubnjare koji poznaju pojam dinamike i svadjam se sa onima koji ne:wink: ... volim brezu i javor !! svaka je dobra na svoj nacin...jednom sam radio sa bubingom i bila je nelosa....
Jos jednom hvala za precizne i isrpne odgovore.
Kakvi su afiniteti sto se tice izbora preampa za bubanj. Koristis li i kompresore pri trackingu ili samo u mixu i koje
pozz
Arthur
06-04-2009, 11:51 PM
da, na koje preampe kačiš mikrofone za bubanj?
Denyken
07-04-2009, 08:17 AM
da, na koje preampe kači? mikrofone za bubanj?
snare i kick = DIY Neve 1272 (color)
overi = DIY Amek ( Green pre ) Mozart ( clean )
Tomovi = DIY API 312
HI HAT = DIY API 312
room,PZM ..ono sta mi ostane najcesce Digi 002 pre amp:banghead:
sto kaze pjesma,,,,nobody is perfect
I am nobody
so I am perfect.....
Denyken
07-04-2009, 08:21 AM
Jos jednom hvala za precizne i isrpne odgovore.
Kakvi su afiniteti sto se tice izbora preampa za bubanj. Koristis li i kompresore pri trackingu ili samo u mixu i koje
pozz
ne koristim kompresore u trackingu..
u miksu iskljucivo Rocket by Stillwel http://www.stillwellaudio.com/?page_id=68
preporuka za ovaj comp. po drugi puta na ovom forumu ukoliko je netko slucajno to propustio !!
Arthur
07-04-2009, 11:23 AM
pomenuo si spaced pair.. kačiš li nekad više od 2 overheada? meni se u zadnje vreme sve češće dešava da mi dolaze bubnjari sa povećim setovima činela, i da nema šanse da ih sve balansirano slikam, a da budu i dalje prezentni. Tako da sam počeo da experimentišem sa više overhead-a, u smislu nekog close mikinga podskupova činela.
Denyken
07-04-2009, 04:31 PM
pomenuo si spaced pair.. kači? li nekad vi?e od 2 overheada? meni se u zadnje vreme sve če?će de?ava da mi dolaze bubnjari sa povećim setovima činela, i da nema ?anse da ih sve balansirano slikam, a da budu i dalje prezentni. Tako da sam počeo da experimenti?em sa vi?e overhead-a, u smislu nekog close mikinga podskupova činela.
ide to Arthur..bez problema...ja nisam nesto lud za tim grandomanima sa sto cinela ali nekada stavim extra majk na ride...samo pazi kad balansiras overe da ti je snare u sredini...mrzi me da otkrijem tek u miksu da mi overi vuku snare ili kick ( bez obzira na hi pass filer ) na neku stranu...
u miksu obicno dosta kompresiram overe ( iskren da ti budem vecinom su to kod mene vise cymbal mikrofoni nego klasicni overi )...ne volim preveliku koloraciju na njima pa je to eto neki kompromis u mojoj studijskoj sobi...
Ja moram dalje da te cedim:wink::)
Kako najbrze resavas fazne probleme pri postavci mikrofona (na uvo, korishcenjem nekog metra:), uz pomoc nekog analizatora ili plug-ina)
Kakav akusticki tretman sobe za bubanj najvise volis
BTw....
ja sam cesto postavljao overheade tako sto sam merio da oba budu jednako udaljena od centra gornje koze dobosa.... jel' to ok, kao jedan od uslova za dobru postavku?
Arthur
08-04-2009, 12:55 AM
pa dobro, praktično kompresijom dobija? ne?to na balansu, mada meni tu dosta sva?ta ne?to dolazi od ostatka bubnja, ?to mi ne prija uvek. E sad, kad si već pomenuo :D highpass, dokle, koliko? Da li njime izoluje? činele ili ostavlja? top-end ostalih elemenata da igra ulogu ? ;)
Denyken
08-04-2009, 07:27 AM
Ja moram dalje da te cedim:wink::)
Kako najbrze resavas fazne probleme pri postavci mikrofona (na uvo, korishcenjem nekog metra:), uz pomoc nekog analizatora ili plug-ina)
Kakav akusticki tretman sobe za bubanj najvise volis
BTw....
ja sam cesto postavljao overheade tako sto sam merio da oba budu jednako udaljena od centra gornje koze dobosa.... jel' to ok, kao jedan od uslova za dobru postavku?
evo za ovo bi mi trebalo masu rijeci da objasnim ali srecom postoji youtube
http://www.youtube.com/watch?v=L5Fjuz7jXzs&feature=related
vrlo jednostavna ali efektna tehnika..naravno uz sve ovo mozes staviti i mikrofon za kick tako da sa 3 mikrofona dobijes fenomenalan rezultat....ova fora sa spagom je mrak i omogucava strasnu mono kompatibilnost a kad rasiris panoramski ova dva overa dobijes kick i snare bas u sredini..kao sto rekoh vec ranije u nekom postu.. sve je u fazama:da:
Denyken
08-04-2009, 07:28 AM
...jedino mi je smijesno na ovom videu ...mogli su fiksirati malo taj pod...ovako kao da svira na camcu:D
Denyken
08-04-2009, 07:48 AM
pa dobro, praktično kompresijom dobijaš nešto na balansu, mada meni tu dosta svašta nešto dolazi od ostatka bubnja, što mi ne prija uvek. E sad, kad si već pomenuo :D highpass, dokle, koliko? Da li njime izoluješ činele ili ostavljaš top-end ostalih elemenata da igra ulogu ? ;)
oko 200-240 Hz highpass ..maknem s time kick a ostavim "trbuh" snare-a...ako mi treba..a ako ne dignem ga nekada i do 300 Hz...komprimiram (3-6 dB gain redukcije ) panorama na 8 i 16 h..nikada total left-total right...rekao sam ti vec u nekom drugom postu da ih tretiram vise kao cymbal nego kao klasicne overe..tako da ih tako i equiliziram...maknem "usko" par dB-a na 1 Khz da maknem onaj plehasti middle...dodam 6-7 Khz onaj shimer ili nekada 10 Khz za sminku...ako ih bubnjar nije krvnicki tukao (sto to mrzim:mad:)..primjetio sam da ne mogu biti principijelan jer nemam svoj studijski bubanj..pa mi ljudi uglavnom donose svoj bubanj...i tako sa svakim iznova nova prica..previse varijabli...mislim da cu uskoro investirati u svoj banjbu....kupim jos par razlicitih snare-ova..i nema vise glavobolje...a i ja ga onda stimam kako meni pase8-)
A reci nam, kakva ti je soba u kojoj snimas bubanj, koristis li neke dodatne paravana po potrebi...?
Hvala na odlicnim savetima!:)
Denyken
08-04-2009, 09:50 AM
A reci nam, kakva ti je soba u kojoj snimas bubanj, koristis li neke dodatne paravana po potrebi...?
Hvala na odlicnim savetima!:)
OFF pogledaj molim te pod Denyken photo album...imas tamo jednu sliku moje studijske sobe sa bubnjem..page 2 !
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.