PDA

View Full Version : BM15 placement

OFF
05-04-2009, 01:39 AM
Ljudi, znam da par vas ima Dyn BM15.... kako sta ih postavili, i sta ste sve probali? Vertikalno, horizontalno, visoki napolje, unutra, visina , udaljenost.

Za kratko vreme koliko ih slusam..... ne mogu cudu da se nacudim..... malo sam ih razradio, i ne panjim ih previse jos uvek, ali na istom mestu gde su stajali BM6, zvuce kao nejmanje 2 klase bolji zvucnici..... ja sve mislio da je to tu negde, BM15 ide malo nize i malo voluminozniji, ali na moju veliku srecu, ovo je ogroman pomak napred. Znam da ih mnogi ne vole, ali na svu srecu imam i monitore pored njih:D

Arthur
05-04-2009, 02:26 AM
moje iskustvo sa njima - zahtevaju ozbiljnu sobu, i kao i većina dynaudia koje sam čuo, ne daju toliko ružnoće mojim mixevima spram nekih drugih koliko sam čuo na drugim monitorinzima
I ne samo kod mojih, nego i stranu produkciju kad sam slušao na njima, manje razlike između klasa sam osetio.

FrankoPanko
05-04-2009, 09:14 AM
Ja sam ih postavio na drvene stalke u visini cca 1,20 m i blago nakosio prema podu, a oba su otprilike pod 60 stupnjeva u odnosu na mene dok sjedim. Medjusobno su udaljene rubovima oko 1,8 m- taman od kraja do kraja Soundcrafta 1600. Iza monitora (ona bordo dijagonala) je viseci bas trap na svakom uglu, a u visini glave je ispred i sa bokova valovita (pilasta) spuzva. Ispod monitora sam podlozio neku tvrdu spuzvu da ne prenose vibracije na stalak. Stranice rezije su od zidnog laminata, pa je ostavljeno 2-3 cm praznog prostora, a na zid ispod laminata je pricvrscena presana kamena vuna debljine 5 cm (tervol). Plafon je blago ukosen, a iznad glave pa sve do monitora je piramidalna spuzva. Cak nemam toliko problema sa mumljanjem koliko sam imao BM6 (iako su barem duplo manje zapremine) mada je rezija dosta mala (10m2). Udaljenost od BM15 do moje (gornje:D ) glave je oko 1,8 m, a njih i Yamahe NS 10 ganjam sa Haflerom Transnova P-1500.
Evo fotke:

OFF
05-04-2009, 11:38 AM
moje iskustvo sa njima - zahtevaju ozbiljnu sobu, i kao i većina dynaudia koje sam čuo, ne daju toliko ru?noće mojim mixevima spram nekih drugih koliko sam čuo na drugim monitorinzima
I ne samo kod mojih, nego i stranu produkciju kad sam slu?ao na njima, manje razlike između klasa sam osetio.

Verujem ti..... nisam imao nekog bas izbora, srecom imam ns10m koje ce mi reci i drugu stranu price.

Za sada samo slusam muziku na njima, i jako mi se svidja kolicina detalja koje cujem, veoma su mi jasni reverbi, i po karakteru i po parametrima, stereo slika super. A moji mixevi odmah traze doradu, sad, videcemo kakva je translatornost.

@Franko

Nisu ti visoko visokotonci tako?

FrankoPanko
05-04-2009, 01:28 PM
Evo sad sam pogledao- na 1,1 m je kutija i ukosena je prema naprijed tako da mi visokotonac na oko 2 m udaljenosti cilja u uho.

STUDIOTON
05-04-2009, 08:12 PM
ja sam uradio sve naopako .. :) stavio sam ih na ns10 .. tako mi nekako privremeno odgovaralo zbog prostora .. i tako je i ostalo da nemam u planu nesto da menjam .. znam kutija na kutiju,nepravilno..amatersko i kako vec .. ali meni svira dyn vrhunski :) pa i ne diram

Oggy
05-04-2009, 10:32 PM
Evo kod mene kako stoje.
Definitivno im treba prostora "po duzini", ali kada se sve namesti, lepo rade :wink:

DaBear
05-04-2009, 10:47 PM
Evo kod mene kako stoje.
Definitivno im treba prostora "po duzini", ali kada se sve namesti, lepo rade :wink:

Plisane mede i kuce rade mali damping frekvencija, pa sve zvuci ispeglano....:D

Oggy
05-04-2009, 11:06 PM
Plisane mede i kuce rade mali damping frekvencija, pa sve zvuci ispeglano....:D

To su specijalni akusticki medjedi koje ostavljaju moje saradnice, te ne smem da ih sklanjam...
Sva sreca pa ne ostavljaju one miljee i sustikle na zvucnike... :D
Ali cega sve tek iza ima... :)

STUDIOTON
05-04-2009, 11:20 PM
Evo kod mene kako stoje.

jel ono tc konnekt ispod rode boxa?:shock:

a ja se cudim sto crkla :grin:

Oggy
05-04-2009, 11:35 PM
Jeste, ali je TC duzi 10 cm, taman iza gde se kao greje, mada se ni tu on ne greje vise od "mlakog". A napajanje od mikrofona se ne greje uopste :wink:
Realno mi treba drugi sto, ali se vec godinama spremam da ga isprojektujem "po meri", a nikako da stignem. I kad imam vremena, onda radije biram neko glupiranje... :)

OFF
06-04-2009, 04:45 PM
@Ogi

Na kojoj su tebi visini?

Znaci, generalno, svi drzite vertikalno, sa visokotoncima napolje. Ja sam sad stavio, dok razradjujem, horizontalno, sa visokoma ka dole:rolleyes: i rade super:). NAravno, kad zavrsim novu reziju poigracu se, ali prvo krenuti sa vertikalno i visoki van polozajem.......

Oggy
06-04-2009, 06:15 PM
@Ogi

Na kojoj su tebi visini?

Medvedi ili zvucnici? :D

Evo, izmerio sam sada. Donja ivica kutije je na 102 cm visine. Razmak izmedju najblizih, unutrasnjih delova kutija je 160 cm.

RNT
06-04-2009, 06:48 PM
Meni nisu nikako radili uspravno, zbog visine stola (oko 130), bjezali su mi visoki tonovi, pa je jedino rjesenje bilo da ih polegnem i zamijenim lijevi i desni. Moglo bi se reci da sam zadovoljan.

http://www.rntmusic.org/Galerija/Studio/Studio-8.jpg