Log in

View Full Version : Savjet početnicima...

satara
04-04-2009, 11:29 PM
Kao prvo, čestitke na radu. Koliko vidim ovdje je sve, o cemu se priča, profesionalna oprema koja je vrlo skupa i u većini slučajeva nedostupna mladim ljudima koji bi se bavili sa time. Pa me sada zanima:

1. Mikrofoni sa vi?estrukom primjenom (znači da ga mogu koristiti ne samo za vokal, nego i gitaru ili bubanj...), a da nisu preko cca 3000kn/kom, te naravno da mogu odraditi posao koliko-toliko u redu
2. Preporuka miksete (naravno u mogućnosti jednog početnika)

Denyken
05-04-2009, 09:51 AM
Kao prvo, čestitke na radu. Koliko vidim ovdje je sve, o cemu se priča, profesionalna oprema koja je vrlo skupa i u većini slučajeva nedostupna mladim ljudima koji bi se bavili sa time. Pa me sada zanima:

1. Mikrofoni sa višestrukom primjenom (znači da ga mogu koristiti ne samo za vokal, nego i gitaru ili bubanj...), a da nisu preko cca 3000kn/kom, te naravno da mogu odraditi posao koliko-toliko u redu
2. Preporuka miksete (naravno u mogućnosti jednog početnika)

Pozdrav!

sa Shure 57-icom koja je fakat jeftina mozes : snimati od bubnja ( kick(kao recimo RHCPov Chad Smith na Sex,sugar...) snare(milijuni bubnjara bukvalno )..tomove , iznenadjujuci super rade za ovu aplikaciju,hi hat (trashy lo fi sound )...

gitarska pojacala..de facto standard za ovu aplik. vec desetljecima..

vokale : i dan danas razni The voicevi (Bono,Sade,Annie Lennox,Chris Cornel) koji si mogu priustiti najskuplje "zvijeri" od mikrofona u studijima(da o live nastupima i ne govorim) koriste dobru staru 57-icu ili 58-icu..to dovoljno govori o korisnosti iste...
isti je slucaj sa Sennheiserom 421 a pogotovo 441 (koji je malo skuplji ali polovnog ga mozes naci za oko 200-300 ojra )

ta tri -cetiri mikrofona ukljucujuci i EV RE20 su po meni pravi workhorsevi svakog studija i nevjerojatan je broj aplikaciju koje mozes pokriti sa njima..bukvalno oni u kombinaciji sa jos samo jednim parom kondenzatora(jeftinijih tipa Oktava ili SE Electronics) su sve sto trebas i puno vise od entry level-a!

zWizart
09-04-2009, 07:40 PM
da ne otvaram novu temu a i nije neki offtopic zeleo bih savet

trenutno imam shure sm 58 i imam emu 0404usb karticu i tako snimam vokale (rech je o rep-u)

interesuje me da li bih dobio na kvalitetu i koliko ako bih umesto shure sm 58 kupio i koristio rode NT1-A? da li je ovo uopshte dobra investicija poshto se rep muzikom bavim iz hobija?

hvala unapred

sirac-?unka
10-04-2009, 10:01 AM
Pozdrav!
Jedan od mojih prvih postova, pa ne zamerite ako nesto nije po standardu.
Posto je pitanje bilo u vezi snimanja rep muzike, posluzio bi se i iskustvom drugara iz niskog benda Ding Dong. Mozda ih se neko jos uvek i seca, bese bio onaj hit "Celav sam pa sta". Momci se sada vise onako kucno bave muzikom, tezgare sa nekim klincima, ali to ovde sad i nije toliko vazno.
Elem, ljudi su se godinama majali raznim pevackim dinamickim mikrofonima, ukljucijuci i Shure SM58. I potraga je prestala upravo kada su ispazarili pomenuti jeftini Rode NT1A.
Po meni je, a i na osnovu njihovog iskustva, pralazak na ovaj Rode vredan ulaganja. Prvo, Shurka, ukljucujuci i one stare americke, ima obicaj da sa pojedinim vokalima u usnimku ostavi shushkave s, sh i c. Nisam siguran kako da objasnim, ne pricam bas o klasicnim problemima, koji bi se mozda i mogli resiti nekim de-esser-om isl., vec jednostavno ponekad ovi glasovi mogu da zazvuce kao govorna mana pevaca. Drugi argument koji bih naveo u korist Rode-a jest to sto je vokal mnogo lakse obraditi ako je usnimljen ovim mikom.

E sad, licno ne mogu da verujem da je u istoriji produkcije ikada napravljen neki profesionalni i potpuno kvalitetan usnimak SM58-icom. Dosta sam se trudio u takvom pokusaju, koristio razne preampe sa raznih mikseta (npr. Alen&Heath, Soudcraft isl.), ali punu prisutnost vokala i nakon komprimovanja razlicitim plugin-ovima, nisam mogao da postignem, bar ne u svakom trenutku pesme.
Ako je neko to ipak postigao, onda je izmedju Shurke i snamaca definitivno bilo vise raznih rekova u ukupnoj vrednosti od 500.000$

Imao sam prilike da par puta pozajmljujem od ovih drugara jeftini Rode i da ponovim, mnogo je lakse obraditi usnimak. Koristili smo ga i za zenske vokale, trubu, saksofon i svuda je usnimak vredeo svaki cent ulozen u mik. U pitanju su bili i razliciti zanrovi muzike, funk, soul, pop i sl. i Rode se lepo snalazi svuda.

zWizart
10-04-2009, 10:33 AM
znam za ding dong ;)

hvala puno za ovo..pa kontao sam ja da je ipak bolji kondenzatorski mic za snimke, ali rekoh da pitam da znam shta i kako..da ne kupujem mic kojim cu dobiti indentichan kvalitet koji vec posedujem

imash li iskustva u poredjenju ovog sa nekim behringerom b1 il b2? poshto mi rode ipak zvuchi daleko ozbiljnije od behringera pa me interesuje iz prve ruke da li neko zna

josh jednom hvala

sirac-?unka
10-04-2009, 10:44 AM
Molim, ali oko ovog poredjenja Rode i Behringer-a ipak ti necu moci pomoci.
Vidim da se neko na forumu bavio uporednim testovima ovih mikrofona, pa chekiraj jos po neku temu...

Mada, iskreno je se ne bih mnogo zamajavao Behringerovim mikrofonima :da: Mozda u pojednim okolnostima i mogu da odrade jednako dobar posao, ali generalno verujem da je Rode primenjiviji, a kvalitet izrade je sigurno na visem nivou...

Denyken
10-04-2009, 02:41 PM
samo:ne-ne: Behringer momci...ko Boga vas molim...

sira
10-04-2009, 03:00 PM
Odmah mu alergija izbije, molim admina da napravi cenzuru na riječ Behringer u Denykenovom dijelu foruma :rotfl::rotfl::rotfl:

awacs
10-04-2009, 03:01 PM
samo:ne-ne: Behringer momci...ko Boga vas molim...

He, ovo ne pitam u svoje ime, već u ime "momaka", pošto se često dešava da ljudi ne shvataju šta je predlog, a šta ironija - Behringer "da" ili Behringer "ne"?

Pozdrav

Denyken
10-04-2009, 06:07 PM
He, ovo ne pitam u svoje ime, već u ime "momaka", po?to se često de?ava da ljudi ne shvataju ?ta je predlog, a ?ta ironija - Behringer "da" ili Behringer "ne"?

Pozdrav

evo navest cu samo par razloga zasto organski ne podnosim tu firmu :

a) parazitiraju na radu i trudu drugih kompanija..drugim rijecima npr. ako Mackie ulozi 1 000 000 dolara u research and development nekog svog miksera ...Uli to jednostavno prekopira..promjeni redosljed i boju dugmadi na svom modelu i Mackie mu moze puhati u prkno sto bi se reklo....Uli plati 2 centa jadnom kinezu po satu i nitko sretan i zadovoljan osim njega:mad:
b) ja ne znam niti jedan njihov proizvod da nekog k. vrijedi..da se bar trude kada kopiraju nekoga da to barem iskopiraju kako treba...ne oni moraju zaraditi 1:50 na svemu pa rezu sve moguce "uglove"...i sta dobiju shiti sound..
c) vrhunac prevare je bio kada sam vidio jedan njihov proizvod koji se designom i i natpisom hvalio kao "tube technology" inside..sa prednje strane panela (front) bio je otvor kroz koji se vidjela kao olfo cijev (tube iliti valve) koja svijetli..kao radi....kada se otvori taj uredjaj ima se sta vidjeti..iza cijevi (koja samo izgleda kao elektronka) je smjestena mala LEd dioda koja svijetli tako da covjek koji sa prednje strane gleda uredjaj ima osjecaj kao da cijev (tube) radi sve u sesnaest..:banghead:

i reci mi da li covjek moze imati respect za takvu firmu...

zWizart
10-04-2009, 06:25 PM
ok ok, skapirao poentu :)
chuo sam za taj vid prevare od strane behringera..

i josh me interesuje..da li je ovaj rode najbolji izbor u tom nekom cenovnom rangu od oko 150e?

i pitanje vezano za monitore, nemam ih trenutno ali planiram uzimati neke..

da li cu ja kao pochetnik chuti razliku u zvuku od nekih 150e i od nekih 300e?

poshto videh neke privlachne monitore m-audia za oko 150e..vrede li oni neshto i koliko?

poshto imam emu usb 0404 i videcu da uzmem neki mic od oko 150 (mozda umesto shura) i josh monitore i da kompletiram svoj mali studio..

dakle koje monitore mi preporuchujete da to sve bude u nekom rangu sa zvuchnom i micom :)

Arthur
10-04-2009, 06:34 PM
ako pogledaš po forumu videćeš prilično uniformno mišljenje da monitori od 150e ne vrede te pare, niti ima smisla bacati novce. Bolje radi na HIFI zvučnicima koje imaš i koje poznaješ dok ne skupiš kintu za nešto što će ti zapravo pomoći. Ovo je inače univerzalno pravilo vezano za kupovinu opreme - ne kupuj stvari zato što imaš novca ili misliš da ti trebaju - ZNAJ da ti trebaju, i to tačno koji i tačno zašto. Sve ostalo je besmisleno.

Denyken
10-04-2009, 06:43 PM
molim da udje u zapisnik da se apsolutno slazem sa zadnjom opservacijom kolege Arthura !!:pijanci:

zWizart
10-04-2009, 06:49 PM
ja imam creative 2.1 sistem...dva plastichna zvuchnika i jedan kockasti medju nogama..to je oko 25e bilo pre par dina...
realno sam mislio da cu kupovinom monitora od oko 150e uchiniti korak napred..ako ne onda mi predlozite neku varijantu za pochetak produciranja? da li da kupujem neshto uopshte za 150e ili da radim na ovima od 25e..

i koliki je prag monitora koji ce mi pomoci? da znam koliko cu morati da shtedim.. :da:

cenovni prag sam mislio :D

Arthur
10-04-2009, 07:22 PM
realno, donja granica isplativosti u smislu da si stvarno sve drugo naučio o procesu produkcije što si mogao na svom sistemu, ne silazi ispod 500-600e za par aktivnih zvučnika. U zavisnosti od ličnog ukusa kao i žanra muzike kojom se baviš, razmisli o firmama Mackie, Adam pa čak i neke Yamahine serije tog ranga ti mogu pomoći. Naglašavam da je za tebe, a i većinu početnika, sve mimo ovoga čisto gubljenje novca. Pare štedi, iznenadićeš se koliko brzo se uštedi ako ti vreme leti radeći na sebi. Moj kolega je čuda produkcije radio sa takvim 2.1 creative sistemom godinama, celo odrastanje do 20 i neke godine, a radio je odlične dnb matrice i produkcije, koje su i dan danas mali domaći zadatak za sve početnike.
Zvučnici su oruđe, a suština si sam.

zWizart
11-04-2009, 01:59 PM
iz iskustva znam da je sound blaster od 25e bolji od integrisane pa sam pomislio da je to i sa zvuchnicima..zato pitah..

realno je da necu u skoroj buducnosti izdvojiti 500-600e za svoj hobi..ipak je to dosta para za neshto shto ti i ne donosi novac, a josh uz to sam i student :)...realno je lako reci..uzmi neuman od 1ke i monitore od 500e i zvuchnu i sl...chisto me interesovalo koliko se toga moze postici na monitorima od 150e...i opet koliko je bolje raditi na tome nego na standardnom zvuchnichkom pc paketu..

hvala u svakom sluchaju :)

Arthur
11-04-2009, 08:06 PM
nimalo bolje, čak te odvlači neretko u krivom smeru.

d3houseworks
14-04-2009, 12:54 AM
Behringer .... dobar samo kao mic preamp, s time da moraš imati obavezno neki od kontakt-sprejeva jer ne znaju staviti ni pošteni konektor :D