PDA

View Full Version : Depron

Monroe/Rampart
04-04-2009, 07:02 PM
...ilitiga izo-floor.

Zanima me koliko bi ovo bilo iskoristivo za izradu apsorpcijskih panela. Naime, svi koji su ikada radili postavljanje parketa ili laminata, sreli su se s "onom spuzvom koja ide ispod i sluzi za termo/audio izolaciju". No, upalo mi je u oko da ima relativno zanimljive specifikacije. Jedan panel deprona ima 67 kg/m3 gustoće i obicno je povrsine 120x50cm te debeo tek 6-8 mm. Prodaju se u paketima od 10 do 12 komada te bi jedan paket davao interesantan apsorpcijski panel dimenzija 120x50cm i debljine od 7-9 cm. Zanima me kakva je usporedba deprona s tervolom/kamenom vunom, s obzirom da su cijene jednog takvog depron panela i jednog tervol panela (100x60x10cm, 80 kg/m3) gotovo jednake (od 8 do 12e), s razlikom da se depron lakse obradjuje, reze i da nije potrebno raditi drvene okvire za njega kako bi se mountao na zid.

DeMa
05-04-2009, 01:33 PM
Hallo

Nikako nije upotrbljivo za akustiku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
absorber se ne racuna preko gustine i ako to ovdje veliko dio ljudi radie.
radi toga si i doso do takog zakljucenja.

Materijal za absorbciju mora propustati zdrak tako ti mogu naj jednostavnije objasniti.
Ako pricamo o poroznim absorberima.

Pozz
Denis

Monroe/Rampart
05-04-2009, 05:30 PM
da, po gustoci sam gledao, jer za izolaciju "prema vani" najvise znaci upravo gustoca/tezina...al nisam znao za ovo, tako da sam htio pitat prvo...eto, nista od toga znaci : )

NLP
05-04-2009, 06:53 PM
Kod ovog materijala uopšte nije debatabilna gustoča/ težina nego struktura materijala: Ne smije se upotrebljavati zatvoreno celične strukture nego ako ide za pjenu - otvoreno cjelične strukture!
Takva zatvorena struktura je nepropustna membrana kao što slično kaže dema.

Težina/ gustoča vune: ja upotrebljavam od 80-130kg/m3 vunu posve uspješno u modularnim absorberima.
Ako je težina manja onda trebaš predebeo absorber sa prevelikim "zračnim jastukom"/ airgapom.
Svjetski akustički dizajneri rado upotrebljavaju standardni owens corning 705, koji je staklena vuna težine 96kg/m3...