View Full Version : Gain Stageing ITB
danijel
02-04-2009, 10:01 PM
Ako mo?es malo o tome, tvoj pristup, ideje, iskustva.................pozz
Denyken
03-04-2009, 10:06 AM
Ako mo?es malo o tome, tvoj pristup, ideje, iskustva.................pozz
Pozdrav !
drago mi je da si potaknuo ovo pitanje..osobno mislim da je ono jedno od najvaznijih svima kojima je u interesu stremiti ka zdravom i vrhunskom zvuku...neodvojivo je vezano za pojam tranzijenata,dinamike i headroom-a, pojmove ciji sam znacaj dotaknuo u odgovoru o snimanju akust.gitara...
dakle moj pristup i iskustva..
mi ovdje prije svega krecemo od cinjenice da je puno lakse clip-ati (u losem smislu) audio" in the box " i bojim se da mnogo ljudi nije svjesno upravo toga..isto tako,takav clip-ing ima puno pogubnije konsekvence po zvuk...
moji savjeti za dobar in the box miks :
- uvijek koristi najbolji moguci mic pre -amp tijekom trackinga jer je gubitak kvalitete prvo moguc upravo u ovome stadiju produkcije
- isto vrijedi i za AD konverter.....vise manje vrijedi ono pravilo
shit in-shit out
kada dodjes u stadij miksa bit ces sam sebi zahvalan sto si u trackingu usnimio kvalitetan signal...
- headroom je ZAKON !! drugim rijecima nema potrebe da snimate do crvenog ...ostavite prostora (24 bit sistem ima 144 dB dinamike ) simfonijski orkestar ima 65 dB dinamike btw..
ovo je uzasno bitno..
vrlo jednostavno predlazem svim zainteresiranima da naprave slijedeci experiment..za slijedeci session probajte snimati signale do - 12 dBFS (RMS)...vidjet cete..pluginovi ce vam biti zahvalni(i oni trebaju headroom naravno )..konverteri (DA) ce vam biti zahvalni....tranzijenti ce vam biti zahvalni jer cete ih sacuvati a samim time izbjeci onaj bezivotan kartonski olfo modern sound:mad:
isto tako vratit cete pojam dinamike u ovaj svijet gdje je ta stvar pred istrebljenjem poput sredozemne medvjedice...svijet ce vam biti zahvalan!!
-naravno ne trebam niti naglasavati vaznost koristenja sto kvalitetnijeg dithera prilikom "skracivanja" bitne rijeci sa 24 na 16 bitni Cd standard !
(ovo samo naravno ukoliko sami radite mastering)
-ne morate maksimizirati nivoe vec u miksu...ostavite to za mastering..isto tako opet taj headroom...ostavite mastering majstoru prostora za njegovu magiju..ako mu posaljete squashed brick on tu ne moze nista...hendikepiran je..
- skupite love i priustite si profesionalan mastering..danas je to doista dostupno i sve mozete obaviti internetom a platiti PayPalom...mozete dobiti svjetsku klasu za relativno malo novaca..ne mora to biti cijeli album..posaljite jednu pjesmu..kostat ce vas 100-200 dolara kod vrhunskog majstora...
zasto je to bitno...zato jer cete vise nauciti o tome nego bilo na koji drugi nacin...cut cete objektivan pristup svom djelu(za razliku nego kad sami sebe masterirate )
cut cete gdje vas je covjek korigirao..gdje ste bili tanki (tipa recimo u basevima)..naucit cete puno o akustici svoje prostorije jer ce vas on upravo korigirati na sumnjivim mjestima...naucit cete kako sacuvati dinamiku a opet imati kompetetivan izlazni nivo ...
importirajte kad dobijete taj profi masterirani snimak u editor tipa Wavelab( u audio montazu) ..stavite svoj sirovi i masterirani jedan pored drugog..izjednacite nivoe(BITNO!!) i nasumicno klikajte na razne dijelove pjesme..prvo na sirovinu pa na master...izlazni nivo ce biti isti (sto je jako bitno jer nema onog pshiloskog efekta "tipa glasnije je bolje ") i slusajte..slusajte i ucite...sta se desava...frekventno,dinamicki..kakva je ukupna boja..izgled vala...puno se tu moze nauciti...
danijel
03-04-2009, 10:51 AM
Hvala!:)
gorjan
04-04-2009, 09:28 PM
@Denyken, hvala puno na prethodnom postu. Koliko sam shvatio, citajuci do sada o gain strukturi, to je veoma bitno pitanje, a ti si ga bas nesebicno objasnio, sto je na ovim nasim prostorima -prava retkost
za svaku pohvalu!
Denyken
05-04-2009, 10:00 AM
@Denyken, hvala puno na prethodnom postu. Koliko sam shvatio, citajuci do sada o gain strukturi, to je veoma bitno pitanje, a ti si ga bas nesebicno objasnio, sto je na ovim nasim prostorima -prava retkost
za svaku pohvalu!
hvala Gorjan !
uistinu sam zagovornik dostupnosti znanja za sve..imao sam srecu da su ga meni nesebicno prenosile neke kolege koje bukvalno nikada nisam niti sreo u zivotu (osobno)..ti isti su znali odvojiti dio svog dragocijenog vremena da meni otkriju svoje tajne..na internetu sam upoznao dio svijeta onakvim kakvim bih ga zasigurno zelio..nesebicnim,otvorenim,spremnim da dijeli i pomaze,bez zavisti i ljubomore,nevjerojatno kreativnim i inventivnim,spremnim na izazove..pretpostavljam da se slicne energije privlace pa eto ja sam takve privukao u svoju realnost...
zelio bih sa svoje strane nastaviti taj lanac..:D
d3houseworks
05-04-2009, 10:57 PM
Da... nevjerojatno koliko ima zakucanih snimaka u crveno... zadnjih 3 godine uglavnom radim TV reklame (i muziku za njih) pa tu i tamo dođe nešto snimljeno izvana... Čovjek bi mislio "pa nije takva nauka snimiti vokal"....
Pa očigledno je kad je toliko loših snimaka....
Denyken
05-04-2009, 11:39 PM
Studio ne trazi gazdu,nego slugu...
hm kako istinito ovo zvuci :-)
d3houseworks
14-04-2009, 01:16 AM
To ti je zapravo adaptacija one o vinogradu.... a sve ti je to isto: vinograd i studio fakat traže slugu a ne gazdu. Ne znam za tebe, ali ja radim kao one-man-band. Sam u 25 m2 režije i 12m2 studija. Ne mogu zamisliti da nemam 100% kontrole nad svakim byteom i svakim decibelom koji prolazi žicama i procesorima......
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.