View Full Version : Merenje akusticnih osobina sobe
korenjak
02-04-2009, 10:16 AM
Evo posto vecina nas nema sredstava da dovede strucnjaka na teren, resih da pokrenem ovu temu u kojoj bismo mogli da se priuchimo o osnovnim metodama i pojmovima vezanim za merenje akustike sobe!
Elem, prdpostavljam da zanima i ostale clanove, koji je softver pogodan da se u domacim uslovima napravi neko merenje koje moze biti od koristi i pokazati neke nedostatke sobe koje treba korigovati?
koji oblik grafikona je najlaksi za tumacenje nama koji imamo tek osnovne pojmove o tome?
koja je minimalna oprema kojom se moze izvrsiti bilo kakvo merenje? i kako je podesiti?
Koji zvucnici mogu da posluze za reprodukciju test zvuka?
Da li je ispravno generisati zvuk koji se recimo u intervalu od 10 sekundi popenje od 20 hz do 20 khz?
koliko je neophodan merni mikrofon, i moze li obican studijski mikrofon (na omni poziciji) biti od koristi?
Posto bi trebao u neko skorije vreme da krenem sa tretmanom sobe, ovo sve pitam da se ne bi oslanjao samo na sluh, i da bi mogao proveriti rezultate pre i posle!
pozz svima
korenjak
02-04-2009, 10:25 AM
nesto sam cackao po mrezi i pronasao program Room EQ Wizzard
upotrebio sam program sa presonus firestudio interfejsom i Rode Nt2A mikrofonom podesenim na omni
zvuk reprodukovan preko A7
kreirao zvuk od 10 sekundi u rasponu od 20hz do 20 khz podesio na fullrange
netretirana soba sa malo namestaja dimenzije 3,5x2,5 m
evo grafikona koji sam dobio pomocu njega:
http://img21.imageshack.us/img21/1850/grafikv.th.jpg (http://img21.imageshack.us/my.php?image=grafikv.jpg)
Arthur
02-04-2009, 10:30 AM
ne vide se brojke.
korenjak
02-04-2009, 10:35 AM
eno popravio sam sliku arture
ono sto menen najvise zanima jeste podesavanja zvucnika i jacine izlaza, i koliko odpanjiti preamp na mikrofonu...
dakle ti parametri su mi najveca enigma?
recimo meni zvucnici stoje na -12 db (pot na njima), na main volume sam otpanjio do pola i preamp do pola
p.s. arture udji i promeni naslov teme umesto akusticnih stavi akustickih mislim da je to pravilnije poz
Braca
02-04-2009, 10:48 AM
Ima pozvanijih da o ovome pricaju- oni ce se vec sami javiti, ali ja koristim taj softver i imam solidna iskustva, prvo treba da jacina signala iz zvucnika dostigne nivo 75 db SPL, naravno predpojcalo za mic ne sme da klipuje-to mu je neka kalibracija, a onda ides na merenja. E sad sto se tice mikrofona nisam bas siguran da mo?e taj kojim si merio, mo?da i mo?e, ja sam morao da kupim Behringer, ucita se kalibracioni file za takav mic, podesi SPL, i onda se meri. Ja ne znam kako si ti merio, ali ovako mi izgleda poprilicno dobro!!!
korenjak
02-04-2009, 11:11 AM
dobio sam ovo nakon sto sam pojacavao do onog trenutka kad je prestao da me upozorava da je signal slab
dakle dostigao je nekih -14 db i tada je proslo bez upozorenja
pise sve na slici:
http://img365.imageshack.us/img365/1871/graphu.th.jpg (http://img365.imageshack.us/my.php?image=graphu.jpg)
SumAnuT
02-04-2009, 11:18 AM
Mislim da za to sto ti meris je bolje da pustit beli ili roze sum, taj sweep je vise za situacije kada hoces da znas i reverberaciju po frekvencijama.
Ako ces se cimati sa time, imas u artistu merni mikrofon za cirka 50 jevreja koliko se secam, slozili su se na forumu da sledeca stvar koja isto to radi kosta oko 1000 jevreja tako da je taj mic sasvim prihvatljivo resenje.
korenjak
02-04-2009, 05:40 PM
Mislim da za to sto ti meris je bolje da pustit beli ili roze sum, taj sweep je vise za situacije kada hoces da znas i reverberaciju po frekvencijama.
Ako ces se cimati sa time, imas u artistu merni mikrofon za cirka 50 jevreja koliko se secam, slozili su se na forumu da sledeca stvar koja isto to radi kosta oko 1000 jevreja tako da je taj mic sasvim prihvatljivo resenje.
koji je to model za 50 e?
SumAnuT
02-04-2009, 05:59 PM
Ecm8000
korenjak
02-04-2009, 06:13 PM
Ecm8000
http://www.thomann.de/gr/microphones_for_measurements.html
pazi ovde ima modela i za 38 evra
ali interesantno uopste neam tih skupih o kojima se prica
SumAnuT
02-04-2009, 06:22 PM
Kako nema, imas Earthworks za 700 €, nekog Hauna za 500?
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=204857&postcount=11
korenjak
02-04-2009, 08:01 PM
Kako nema, imas Earthworks za 700 ?, nekog Hauna za 500?
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=204857&postcount=11
ok al bilo je reci o 1000 i vise evara
pozz
SumAnuT
02-04-2009, 08:04 PM
Pesnicka sloboda :)
korenjak
02-04-2009, 08:07 PM
:rotfl:
korenjak
02-04-2009, 08:08 PM
znaci ovaj behringerko solidno radi poso
moracu pribaviti jedan
da vidim oce li bogi dati jos koji pametan savet i uputu
pozz
Hallo Korenjak
Taj behringer je idealno za tvoje upotrebe.
Netriba ti nista bolje.
Ako vec pribavljas stavri za mjerenje onda i nadji nesto poput ovog http://www.thomann.de/de/digital_sound_8928.htm
milsim da bi to svaki studio trebo imati.
jerti tu naj lakse referentnu jacinu postaviti.
Pozz
Denis
osigurajte se neka analizatori mjere bez smoothinga od 1/3, 1/6...
Neka bude rezolucija bar na 1/24 ili 1/48 ili uopšte bez smoothinga.
Jer kad se primjere grafi istog mjerenja sa smoothingom 1/3 onda izgleda kao da je sve u redu ako 1/6 je več malo manje u redu... i tako do bez smoothinga - e tu grafovi izgledaju katastrofalno.
Smoothing opstoji, da se vidi prosječni problem i ne vidite previše dubokih i visokih valova, opet premalena rezolucija gadno vara!
Kada budem postovao u threadu http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103 akustička mjerenja, pokazat ču vam velike! razlike.
Njegov - Valetov studijo je več sada kad smo pokrili prve refleksije kad pogledaš rezlutate grafa sa 1/3 ili 1/6 smoothingom, posve okej.
Kada dam na 1/24 ili bez smoothinga onda su varijacije još uvijek max. 20dB (cilj je cca. 5dB razlike a do tada je još mnogo bas absorbera u kutovima potrebno!).
boggy
05-04-2009, 06:51 PM
......... onda su varijacije jo? uvijek max. 20dB (cilj je cca. 5dB razlike a do tada je jo? mnogo bas absorbera u kutovima potrebno!).
Mislis na "max. varijacije od 20dB" kao +/-20dB ili kao +/-10dB?
pozdrav
bogi
Da, evo laično; maksimalna varijacija od največjeg "dole" i največjeg "gore" vala od 20dB, kroz zvučni spektar od 55-300Hz (vi?e frekvencije nisu problematične a za ni?e jo? fale kutni absorberi dakako).
boggy
05-04-2009, 07:19 PM
Da, evo laično; maksimalna varijacija od največjeg "dole" i največjeg "gore" vala od 20dB, kroz zvučni spektar od 55-300Hz (više frekvencije nisu problematične a za niže još fale kutni absorberi dakako).
A... ok... ja to "nazivam" +/-10dB varijacijom.
U tom slucaju ti je (potencijalno) "tvojih" 5dB varijacije ili "mojih" +/-2.5dB varijacije preterivanje, jer realno, malo ima profesionalnih monitora koji zadovoljavaju takvu specifikaciju...
Zato ne treba takav zahtev postavljati pred sobu ako se ne radi custom monitoring, kod koga TI (Nenad P.) kontrolises odziv monitora. U suprotnom zavisis od "pesnickih sloboda" firme koja je pravila monitor.
Nas prvi pasivni monitor (SuperMEE) je bio "peglan" na +/-1.5dB u propusnom opsegu (anechoic, on axis), i skretnica je razvijana godinu dana (sest verzija)... jako je bilo za*ebano to isterati da bude bas tako, i retko se ko time bakce, od poznatijih ozbiljnih proizvodjaca monitora, mozda samo JBL, ostali nisu toliko "pedantni"... sto realno IMA smisla, jer ravan odziv zvucnika (anechoic) ne znaci da je zvucnik odlican... odnosno... skoro da ne znaci nista u smislu slusanja (iskustven podatak)... Ali ako odlican zvucnik ima i ravan odziv... to je najbolje (i najteze za postici)
Prema tome... izmeri prvo odziv zvucnika anechoic, pre nego sam sebi postavis nemoguce zahteve.
pozdrav
bogi
SumAnuT
05-04-2009, 07:23 PM
Zato ne treba takav zahtev postavljati pred sobu ako se ne radi custom monitoring, kod koga TI (Nenad P.) kontrolises odziv monitora. U suprotnom zavisis od "pesnickih sloboda" firme koja je pravila monitor.
Ovo je zvucalo kao da smo na sudu, samo ime roditelja i broj LK nedostaje :rotfl:
Sto se tice testiranja, bilo je pitanje pojedine frekvencije vs. beli sum?
boggy
05-04-2009, 07:28 PM
Ovo je zvucalo kao da smo na sudu, samo ime roditelja i broj LK nedostaje :rotfl:
.....
ZNAM zasto sam tako napisao... :banghead: :rolleyes: :da:
pozdrav
bogi
A... ok... ja to "nazivam" +/-10dB varijacijom.
U tom slucaju ti je (potencijalno) "tvojih" 5dB varijacije ili "mojih" +/-2.5dB varijacije preterivanje, jer realno, malo ima profesionalnih monitora koji zadovoljavaju takvu specifikaciju...
Nas prvi pasivni monitor (SuperMEE) je bio "peglan" na +/-1.5dB u propusnom opsegu (anechoic, on axis), i skretnica je razvijana godinu dana (sest verzija)... jako je bilo za*ebano to isterati da bude bas tako, i retko se ko time bakce, od poznatijih ozbiljnih proizvodjaca monitora, mozda samo JBL, ostali nisu toliko "pedantni"... sto realno IMA smisla, jer ravan odziv zvucnika (anechoic) ne znaci da je zvucnik odlican... odnosno... skoro da ne znaci nista u smislu slusanja (iskustven podatak)... Ali ako odlican zvucnik ima i ravan odziv... to je najbolje (i najteze za postici)
Prema tome... izmeri prvo odziv zvucnika anechoic, pre nego sam sebi postavis nemoguce zahteve.
pozdrav
bogi
Da!...
Ne, ne osečam se kao da sam pred sudom:D...
To je istina, to je dodatna varijabla kod akustičkih mjerenja, ni?ta nije definitivno i sve je relativno.
Praktički: samo malo da promijeni? poziciju sebe i dosta puta i druge osobe nakon pu?tanja signala kroz zvučnike pa zauzima? zvuk preko mjernog mikrofona... malo se ko drukčije postavio u zadnji dio prostorije (dobro bi bilo da je prostor prazan ili da na mjestu sweet spota sjedi čovjek...), bila su dosta velika odstupanja među mjerenjima, jedino ?to je ostao "uzorak" koji se pojavljajo na svim grafovima.
To znači, zna? koje su modalne frekvencije ali ne zna? tačno je li to stvarno toliko i toliko dB ravnije negoli kod prija?nje situacije.
Pa i promena vlage i mnogo parametara remeti moguču objektivnu komparaciju među mjerenjima.
Do sada mi je po?lo za rukom, da se umjeri soba na +-10dB u dosta ?irokom sweet spotu... i nikada nismo mjerili zvučnice u anechoic sobama naravno (tko bi to platio...), poneki zvučnici imaju mjeritve koje bi morali da imaju svi zvučnici na tr?i?tu... mnogi i imaju pa opet kvaka; da li je mjerenje po nekim specifičnim standardima... da nije napravljen prevelik "smoothing" frekvencijskog odziva te svi fizikalni nekonstantni/ dinamički parametri... priređivanje dokumentacije radi marketin?kih namjena...
Tako da i onda onih izmjerenih +-10dB ili 5dB varijacije je relativno.
Mjerenja ponekad opravljam sa nekim dosta portabilnim zvučnicima i onda sa predviđenim monitoringom i ako usporedim specifičke karakteristike malo je bolje razvidno, ali da; nije ni malo dobar kompromis nego vi?e orijentacijsko polazi?te, kad se gleda tako malen raspon od nekoliko dB-a.
treba svakako uzeti u obzir da je u maleni i srednje veliki/ maleni netretirani prostoriji situacija negdje od 30-50dB varijacije (... pa ponekad i vi?e).
boggy
05-04-2009, 10:14 PM
Da!...
Ne, ne osečam se kao da sam pred sudom:D...
Nije ni upuceno tebi nego proizvodjacima zvucnika... jako cesto neznanje, brljotine i prosecnost prikrivaju prepotencijom, do nivoa drzavnih institucija...
To je istina, to je dodatna varijabla kod akustičkih mjerenja, ništa nije definitivno i sve je relativno.
paaa... sa +/-2.5dB si se opasno priblizio ozbiljnom dizajnu zvucnika... sto prevazilazi potrebe jedne sobe, jer ne pricamo o zvucnicima nego o sobi... (pogotovo to vazi za Valetov budzet[!])... isto tako... nemate ni preteranih preduslova da dobijete unsmoothed odziv znacajno bolji od +/-5dB.
Praktički: samo malo da promijeniš poziciju sebe i dosta puta i druge osobe nakon puštanja signala kroz zvučnike pa zauzimaš zvuk preko mjernog mikrofona... malo se ko drukčije postavio u zadnji dio prostorije (dobro bi bilo da je prostor prazan ili da na mjestu sweet spota sjedi čovjek...), bila su dosta velika odstupanja među mjerenjima, jedino što je ostao "uzorak" koji se pojavljajo na svim grafovima.
Imaj u vidu da su usi i mozak neke osobe izuzetno naviknuti na prisustvo tela TE (gore spomenute) osobe... ostalo zakljuci sam... drugim recima ne smetaj merenjima preterano, jer ionako usi ne razaznavaju 80% djubreta koji vidis na slici. (my 2 c.)
To znači, znaš koje su modalne frekvencije ali ne znaš tačno je li to stvarno toliko i toliko dB ravnije negoli kod prijašnje situacije.
Za te dileme preporucujem test signal koji smo davno napravili, a ne meri se nista,... samo se slusa.. wavelet! Ko se istrenira sa njim... nema anomalije koja ce se sakriti... ako je cujna .... naravno... ostale... one necujne... ionako nas ne zanimaju ... zar ne?
evo linkova
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=239695&highlight=test+frekvencija#post239683
http://www.bozoel.com/component/option,com_fireboard/Itemid,61/func,view/id,1254/catid,7/limit,6/limitstart,0/lang,en/
Pa i promena vlage i mnogo parametara remeti moguču objektivnu komparaciju među mjerenjima.
Ne zaboravite da iskljucite klimu... :D
Do sada mi je pošlo za rukom, da se umjeri soba na +-10dB u dosta širokom sweet spotu... i nikada nismo mjerili zvučnice u anechoic sobama naravno (tko bi to platio...),
Anechoic room je luksuzna karikatura free-space-a (citaj: go outdoor!)
poneki zvučnici imaju mjeritve koje bi morali da imaju svi zvučnici na tržištu... mnogi i imaju pa opet kvaka; da li je mjerenje po nekim specifičnim standardima... da nije napravljen prevelik "smoothing" frekvencijskog odziva te svi fizikalni nekonstantni/ dinamički parametri... priređivanje dokumentacije radi marketinških namjena...
Nije marketinski korektno objavljivati anechoic odzive zvucnika... svasta nesto ce neupuceni "zakljuciti" pa ih nece ni kupovati.
Tako da i onda onih izmjerenih +-10dB ili 5dB varijacije je relativno.
Mjerenja ponekad opravljam sa nekim dosta portabilnim zvučnicima i onda sa predviđenim monitoringom i ako usporedim specifičke karakteristike malo je bolje razvidno, ali da; nije ni malo dobar kompromis nego više orijentacijsko polazište, kad se gleda tako malen raspon od nekoliko dB-a.
Svejedno, ne preteruj sa zahtevima za merenja, i orijentisi se na sposobnost slusaoca da uoci probleme, bice i sobi i slusaocu korisno. Time izbegavas veliki deo kasnijih reklamacija, i pojednostavljujes "after sales support". Ipak to nije bucna stamparija, nego kreativni prostor!
treba svakako uzeti u obzir da je u maleni i srednje veliki/ maleni netretirani prostoriji situacija negdje od 30-50dB varijacije (... pa ponekad i više).
Bude to i gore... cak i u komercijalnim studijima... sa (kao) resenom akustikom. :rolleyes:
pozdrav
bogi
Jeste boggy.
Hvala na savjetima!
Neču biti "prezahtijevan".:)
Proučit ču taj test!
... več sam ga zapazio jedanput ali zna?... lenost...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.